720-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 52 бойових зіткнення.

Загалом ворог завдав 1 ракетного удару, 94 авіаційних ударів, здійснив 89 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені та загиблі серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також об’єкти критичної інфраструктури.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Противник завдав авіаудару по населеному пункту Кругле Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів російських загарбників зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Грем’яч, Заріччя, Кореньок, Павлівка Сумської області; Уди, Алісівка, Козача Лопань, Лук’янці, Вовчанськ, Ветеринарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив, проте завдав 2 авіаудари по населеному пункту Новоєгорівка Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Іванівка, Синьківка, Петропавлівка, Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 2 атаки противника в районі населеного пункту Ямполівка Донецької та Білогорівка Луганської областей, де ворог, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдавав 5 авіаційних ударів в районах населених пунктів Терни, Роздолівка Донецької області, Білогорівка Луганської області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Серебрянське лісництво Луганської області, Спірне, Торське, Серебрянка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, підрозділи Сил оборони України відбили 8 атак противника в районах Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області, де ворог намагався покращити тактичне положення. Також ворог завдав авіаційного удару в Часового Яру Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Курдюмівка, Богданівка, Кліщіївка, Нью-Йорк, Часів Яр Донецької області.

На Авдіївському напрямку, українські воїни відбили 10 атак ворога в районі Авдіївки та ще - 2 атаки в районі Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також ворог завдав 2 авіаційних ударів в районі населеного пункту Орлівка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Бердичі, Степове, Ласточкине, Авдіївка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 11 разів намагався покращити своє тактичне положення. Також ворог завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Костянтинівка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились: Георгіївка, Костянтинівка, Парасковіївка, Первомайське, Донецької області.

На Новопавлівському напрямку російські окупанти наступальних дій не проводили. Противник завдав авіаудару в районі Новодарівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Старомайорське, Донецької області, Левадне, Новодарівка Запорізької області.

На Запорізькому напрямку підрозділи Сил оборони України відбили атаку противника в районі східніше Малої Токмачки Запорізької області. Авіація російських окупантів завдала удари по населених пунктах: Долинка, Жовта Круча, Мала Токмачка Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів російських загарбників зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Гуляйполе, Червоне, Мала Токмачка, Роботине, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Протягом доби тут російські окупанти здійснили безуспішну спробу штурму позицій наших військ. Під артилерійським вогнем опинилися: Херсон, Токарівка, Ромашкове Херсонської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кринки Херсонської області. Також російські окупанти здійснили обстріли з реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів: Тягинка, Іванівка, Кринки Херсонської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, пункту управління, 3 районах розташування зенітно-ракетних комплексів. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 16 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”.

Підрозділи ракетних військ завдали ударів по району зосередження особового складу, 4 артилерійським засобам противника, 1 пункту управління, по 2 складах боєприпасів, засобу радіоелектронної боротьби російських окупантів.

 

 

19:20 Польські фермери анонсували повну блокаду українських перевезень, повідомляє RMF FM. 20 лютого польські фермери заблокують усі прикордонні переходи між Польщею та Україною, а також під'їзні шляхи до залізничних перевалочних станцій і морських портів. Фермери кажуть, що протестують проти неконтрольованого напливу товарів з України до Польщі через рішення ЄУ.

 

 

19:00 Байден закликав Палату представників терміново схвалити законопроєкт про виділення коштів для України, відповідна заява опублікована на сайті Білого дому. Президент наголосив, що Сполучені Штати "не можуть дозволити собі більше чекати" – якщо цивілізований світ не буде протистояти тиранам, які прагнуть завоювати або розділити території своїх сусідів, наслідки для національної безпеки США будуть значними.

"Я вітаю двопартійну коаліцію сенаторів, які об'єдналися, щоб просунути цю угоду, і я закликаю Палату представників негайно братися за голосування.

Ціна бездіяльності зростає з кожним днем, особливо в Україні. Ми бачимо заяви про те, що в українських військ закінчуються боєприпаси, оскільки росіяни продовжують атакувати".

 

 

18:15 Розпочато ще одне розслідування незаконного стеження за співробітниками проєкту Bihus.Info – щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів, повідомили в Офісі генпрокурора. Зазначається, що на території етнографічного комплексу здійснювався незаконний збір інформації про журналістів редакції Bihus.Info, а дані могли бути використані для подальшого впливу на них. Досудове розслідування здійснює Головне слідче управління Державного бюро розслідувань.

 

 

17:50 Близько половини танкерів, які потрапили під санкції Сполучених Штатів, припинили перевезення російської нафти, пише Bloomberg. Повідомляється, що близько половини з 50 танкерів, проти яких міністерство фінансів США почало застосовувати санкції 10 жовтня, не змогли завантажити вантажі з того часу, як вони були внесені до санкційного списку. Посилення санкцій також призвело до того, що від торгівлі російською нафтою відмовилися грецькі танкери.

 

 

17:25 Уряд погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської районної державної адміністрації, повідомляє представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. Кабмін також призначив Володимира Чередніченка як нового заступника голови Сумської ОВА.

 

 

16:40 Польща збільшить чисельність армії до кінця 2024 року, заявив міністр оборони Польщі Владислав Косиняк-Камиш. За його словами, наприкінці цього року польська армія налічуватиме близько 220 000 солдатів, і "це число буде збільшуватися щороку".

 

 

16:05 Росія готується до військової конфронтації із Заходом протягом наступного десятиліття, вважає керівник естонської розвідувальної служби Каупо Росін. Зазначається, що така оцінка ґрунтується на планах РФ подвоїти кількість військ уздовж кордону з Фінляндією, Естонією, Литвою і Латвією. Втім Росін додає, що воєнний напад з боку Росії є "малоймовірним" у короткостроковій перспективі, частково через те, що Москва змушена тримати війська в Україні, і залишатиметься малоймовірним, якщо нарощування російських військ буде відповідним до нарощування сил в Європі.

 

 

15:30 Україні потрібно 42 млрд доларів зовнішнього фінансування цього року, заявила директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва. За словами директорки МВФ, якщо припинити підтримку, є ризик втратити всі досягнуті здобутки.

"42 млрд доларів — це те, що потрібно Україні, щоб утримати той значний прогрес, якого вона досягла. І дозвольте мені заявити це якомога чіткіше: Україна заробляє підтримку міжнародної спільноти дуже виваженими діями всередині країни. Вони збирають 36% ВВП у вигляді податків. Я не знаю багато країн, які роблять це навіть без війни. Вони знизили інфляцію з двозначних цифр з 27% до 5%. Вони відновили перспективи зростання, зараз воно становить 4,5%.

На щастя, ЄС одностайно ухвалив пакет допомоги на 50 мільярдів євро на підтримку України, і я дуже сподіваюся, що Конґрес США прийде до рішення, яке забезпечить цю дуже цінну підтримку для України, на яку ми очікуємо".

 

 

14:55 В Офісі президента обговорили з українськими послами підготовку до Глобального саміту миру, повідомляє пресслужба Офісу президента. Керівник ОП Андрій Єрмак провів нараду з керівниками 82 закордонних дипломатичних установ України. Як зазначає Єрмак, наразі триває активна підготовча робота до проведення Саміту миру на рівні лідерів у Швейцарії, про що було домовлено під час зустрічі Президента України Володимира Зеленського і президентки Швейцарської Конфедерації Віоли Амхерд у середині січня.

 

 

14:10 Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський у своїй заяві попросив вибачення в України за інцидент з розсипаним зерном, який стався у неділю, назвавши такі дії "не зовсім адекватною формою протесту", але зазначив, що до такого "часто вдаються фермери в різних країнах":

"Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий акт відчаю та прошу розуміння їхньої надзвичайно складної ситуації. Ми ведемо технічні переговори з Міністерством сільського господарства України, під час яких хочемо визначити умови торгівлі, які б обмежили надходження товарів, що порушують стабільність агропродовольчих ринків".

 

 

13:40 США поставлять Еквадору вертольоти Sikorsky UH-604/L Black Hawk в обмін на передачу Україні радянських і російських Мі-17.

 

 

13:15 Сенат США підтримав законопроєкт про міжнародну допомогу на суму 95,3 млрд доларів, який передбачає фінансування для України, Ізраїлю та Тайваню: після дебатів цілу ніч о 5-й ранку було 70 голосів "за", 29 – "проти". Тепер рішення за Палатою представників, але спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон вже розкритикував законопроєкт і поставив під сумнів його проходження.

 

 

12:45 У системі української ППО відбулися суттєві зміни: крім нової номенклатури озброєння, основним щитом від російських «шахедів» стали мобільні вогневі групи, зазначив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

 

 

12:20 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Росія пропонує законопроєкт про підвищення віку військовослужбовців-контрактників, у тому числі тих, хто був прийнятий на службу до червня 2023 року, до 65 років, а для офіцерів – до 70 років. Це суттєво підвищить нинішній граничний вік у 51 рік для неофіцерського складу і, ймовірно, збільшить тривалість контракту.

• За даними веб-сайту World Data, довоєнна очікувана тривалість життя російських чоловіків у 2021 році становила 64,2 року. Цей захід надає цим військовослужбовцям, по суті, довічний контракт.

• Хоча цей захід, ймовірно, зменшить потребу в додатковій мобілізації, збільшення кількості військовослужбовців віком понад 51 рік навряд чи підвищить боєздатність Росії, особливо в ударних атаках.

 

 

11:35 Термінали Starlink російські війська закуповують в арабських країнах, повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України на основі радіоперехоплень.

 

 

11:10 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 104 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 117 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:00 Польські фермери заблокували п'ять пунктів пропуску на кордоні з Україною, в чергах стоїть близько 1250 вантажівок, повідомив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі загальнонаціонального телемарафону. Ще вчора до 10:00 польські фермери блокували два напрямки: "Ягодин" і "Рава-Руська". А вже після 10:00 вони відновили блокування "Шегині" та розширили географію своїх дій у напрямках пунктів пропуску "Устилуг" та "Угринів". Не блокується рух для інших категорій транспорту. Легкові автомобілі й автобуси вільно перетинають кордон в обох напрямках.

 

 

10:45 У ремонт вийшли 3 одиниці теплового генеруючого обладнання; у резерві – 11 одиниць генеруючого обладнання, яке буде включено у роботу в разі потреби, повідомили в Міненерго. Дефіциту в енергосистемі України не фіксується. Система збалансована. Графіки відключень не застосовуються.

 

 

10:30 Через потепління споживання продовжує триматися на досить низькому, як для зими, рівні. Вчора, 12 лютого, добовий максимум споживання був зафіксований близько 10:00 на рівні на 5% нижче, ніж у попередній робочий день – п’ятницю, 9 лютого, повідомили в Укренерго. Сьогодні, 13 лютого, станом на 09:30 рівень споживання електроенергії на 0,4% вищий за відповідний показник 12 лютого.

 

 

10:20 Вночі росіяни знову завдали удару БпЛА по енергетичних об’єктах на Дніпропетровщині. Пошкоджено обладнання однієї з теплових електростанцій. Електропостачання споживачів не переривалось, застосування будь-яких графіків відключень не прогнозується. Зафіксовано порушення в теплопостачанні м. Дніпро.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

188,1% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

 69,2% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

210,2% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

308,3% артилерійських систем (з них 3,7% за минулий тиждень),

 88,0% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 47,2% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Російські війська атакували Дніпропетровську область "Шахедами", 10 дронів вдалося знищити, однак були і влучання, зокрема в енергетичний та інфраструктурний об'єкти, що спричинило пожежі, повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

 

 

09:45 Вночі росіяни атакували 23 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” з районів Приморсько-Ахтарськ РФ, мис Чауда – Крим. До відбиття повітряного нападу залучено зенітні ракетні підрозділи, мобільні вогневі групи Повітряних сил та Сил оборони України. В результаті бойової роботи знищено 16 ударних БпЛА (70%) ворога у межах Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської областей.

За минулі сім днів було збито 129 із 169 (76%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:35 Станом на 07:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 6 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Головне управління військової розвідки України повідомило, що бойовики ліванської Хезболли та Корпусу вартових ісламської революції готують російських операторів безпілотників на авіабазі Шайрат у Сирії.

• Російська державна дума розглядає законопроєкт про обмеження в'їзду в Росію осіб, яких російський уряд вважає "небажаними", що, ймовірно, є частиною зусиль, спрямованих на цензуру опозиційних ЗМІ та руйнування зв'язків між Росією та іноземними і міжнародними неурядовими організаціями.

• Борис Надєждін, єдиний відкритий антивоєнний кандидат у президенти Росії, подав два позови до верховного суду Росії, оскаржуючи відмову Центральної виборчої комісії Росії зареєструвати його кандидатом, оскільки Кремль продовжує зусилля з придушення народної опозиції, намагаючись зберегти видимість легітимності російських президентських виборів.

• Європейська Унія починає робити конкретні кроки щодо можливого використання заморожених російських активів для допомоги Україні.

• Українські сили нещодавно здійснили підтверджені просування поблизу Кремінної, Донецька та на заході Запорізької області, а російські сили нещодавно здійснили підтверджені просування поблизу Куп'янська та Кремінної.

• Південнокорейське інформаційне агентство Yonhap повідомило 12 лютого, що Північна Корея розробила 240-мм керований міномет системи залпового вогню, який Північна Корея може експортувати до Росії.

• Російська влада продовжує використовувати програми залучення молоді для русифікації молодих українців.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом минулої доби відбулося 84 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 113 авіаційних ударів, здійснив 135 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 23 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 16 ударних БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали: Виїмка, Кліщіївка, Нью-Йорк, Олександропіль, Авдіївка, Ласточкине, Новокалинове, Костянтинівка, Новомихайлівка, Парасковіївка, Старомайорське Донецької області; Новодарівка, Гуляйполе, Роботине Запорізької області; Крупиця, Кринки, Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки ворога поблизу Синьківки та Табаївки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 3 атаки противника біля Тернів та північніше Веселого Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 7 атак окупантів неподалік населених пунктів Богданівка, Іванівське, Андріївка та Кліщіївка Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 22 атаки ворога в районі Авдіївки та ще 7 атак біля Тоненького та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника поблизу Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 35 атак.

На Новопавлівському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога південніше Пречистівки Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські воїни відбили атаку противника західніше Новопокровки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 2 безуспішні штурмові дії.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 7 розвідувальних БпЛА.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 7 районах зосередження особового складу, 1 артилерійському засобу та 1 засобу протиповітряної оборони противника.

13.02.2024