719-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:55 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 63 бойові зіткнення.

Загалом ворог завдав 5 ракетних, 71 авіаційного удару, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів російських окупантів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Володимирівка, Пономаренки, Волфине, Степок Сумської області; Уди, Козача Лопань, Лук’янці, Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші захисники відбили атаку ворога в районі населеного пункту Табаївка Харківської області, де ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Степова Новоселівка, Котлярівка Харківської області.

На Лиманському напрямку наші воїни відбили атаку противника в районі населеного пункту Терни Донецької області, де ворог, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Виїмка Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Серебрянське лісництво Луганської області та Торське, Серебрянка, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку сили оборони відбили 6 атак противника в районах населених пунктів Богданівка, Андріївка та Кліщіївка Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався покращити тактичне положення. Також ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Нью-Йорк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Калинівка, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку, українські воїни відбили 14 атак ворога в районі Авдіївки та ще 4 атаки в районах Тоненького, Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Також російські загарбники завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Новокалинове Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новокалинове, Новобахмутівка, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, 25 разів намагався покращити тактичне положення. Також ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Костянтинівка, Парасковіївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Курахове, Побєда, Новомихайлівка, Катеринівка, Парасковіївка.

На Новопавлівському напрямку наші захисники відбили атаку ворога в районі південніше Пречистівки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне Донецької області.

На Запорізькому напрямку сили оборони відбили атаку противника в районі західніше Новопокровки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Полтавка, Малинівка, Червоне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Малі Щербаки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса”, на Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру вибити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 2 безуспішні спроби штурму позицій наших військ. Під артилерійським вогнем опинилися населені пункти Херсон, Антонівка, Понятівка Херсонської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Крупиця, Кринки, Берислав Херсонської області. Також противник здійснив обстріли з реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Львове, Тягинка, Іванівка, Кринки Херсонської області.

Протягом доби авіація сил оборони завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 6 розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 1 артилерійському засобу противника.

 

 

19:20 Рада ЄУ підтримала використання прибутку від заморожених активів РФ для України. Зазначається, що це рішення відкриває шлях до ухвалення Радою рішення про можливе створення фінансового внеску до бюджету ЄУ з цих чистих прибутків для підтримки України та її відновлення і реконструкції на більш пізньому етапі – цей фінансовий внесок може бути спрямований через бюджет ЄУ до Фонду для України. Зважаючи на ризики та витрати, пов'язані з утриманням активів і резервів Центрального банку Росії, кожен центральний депозитарій цінних паперів може звернутися до свого наглядового органу з проханням надати дозвіл на вивільнення частки цього чистого прибутку з огляду на дотримання вимог щодо статутного капіталу та управління ризиками.

 

 

18:45 ЄУ планує вперше запровадити санкції проти китайських компаній за допомогу РФ, пише Bloomberg. Назви трьох компаній не повідомляють, але зазначають, що компанії займаються переважно технологіями й електронікою і звинувачуються у "сприянні військовому і технологічному посиленню Росії або розвитку російського сектору оборони і безпеки". Зазначається, що проєкт запропонованих санкцій потребує затвердження всіх країн – членів ЄС, деякі з яких раніше були проти включення китайських компаній до списків санкцій. Також повідомляється, що до списку також потрапили компанії з Гонконгу, Сербії, Індії та Туреччини.

 

 

18:10 Зеленський провів засідання Ставки верховного головнокомандувача в оновленому складі, повідомляє пресслужба Президента. Як повідомляється, на Ставці обговорювалися пріоритетні питання, зокрема було ухвалено рішення щодо збільшення кількості та спроможностей мобільних вогневих груп.

 

 

17:25 Голову ОАСК Вовка визнали не здатним здійснювати правосуддя у Касаційному адміністративному суді ВС, повідомляє Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

"Комісія вирішила визнати Вовка Павла В'ячеславовича таким, що не підтвердив здатності здійснювати правосуддя у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду у зв’язку з неявкою в засідання без поважних причин".

 

 

17:00 В Україні планують вдосконалити навчання операторів дронів, заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За словами міністра, від початку 2023 року, з моменту запуску програми надання грантів на військовий вишкіл у приватних школах, вже підготували 20,000 операторів дронів.

"Ми платимо за кожного військовослужбовця, який приходить до цих шкіл. Зараз у нас є план перетворити це на більшу державну програму та окремо модернізувати, оновити кілька навчальних центрів і зробити так, щоб вони працювали на високому рівні".

 

 

16:35 В Україну прибула віцепрезидентка Бундестагу з робочим візитом. Віцепрезидентка Катрін Герінг-Екардт зазначила, що у межах поїздки "хотіла б зосередитися на дітях, які були викрадені та взяті у заручники Росією". Вона також наголосила, що обіцяні ЄС боєприпаси й німецькі крилаті ракети Taurus, які просить Україна, повинні бути поставлені, оскільки "на кону і безпека ФРН". Як зазначають німецькі ЗМІ, Герінг-Екардт проведе в Україні кілька днів.

 

 

16:10 Колишньому нардепові Сергію Пашинському оголосили підозру в розкраданні нафтопродуктів на 1 млрд гривень, повідомляє пресслужба СБУ. НАБУ, САП та СБУ підозрюють Пашинського, його бізнес-партнерів та чотирьох їхніх спільників у незаконному привласненні та продажі 97 тисяч тонн конфіскованих державою нафтопродуктів, які мали піти на потреби армії.

 

 

15:45 До Києва прибула команда Міжнародного валютного фонду, повідомляє постійний представник МВФ в Україні Ваграм Степанян. Зазначається, що представники МВФ проведуть зустрічі у Києві з представниками влади України й іншими партнерами щодо посилення спроможностей України.

"Команда МВФ також братиме 13 лютого участь в інавгураційному засіданні керівного комітету Фонду розвитку потенціалу України, що адмініструється МВФ. На цій зустрічі представників влади України, партнерів з розвитку та фахівців МВФ обговорюватимуться пріоритети щодо посилення спроможностей України та підтримка Фондом цього важливого завдання".

 

 

15:30 Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації, про це йдеться на сторінках законопроєктів №10456 та №10457. Це вже десяте рішення по дії воєнного стану та загальної мобілізації з початку повномасштабної війни.

 

 

14:55 Від початку повномасштабного вторгнення українці задонатили 1 млрд євро на "банки" Монобанку, повідомив співзасновник банку Олег Гороховський. Як раніше повідомлялось, за минулий рік українці пожертвували через Монобанк 27,4 млрд грн.

 

 

14:20 Поліцейські Дніпропетровщини затримали 33-річного підозрюваного у вбивстві заступника міського голови Нікополяповідомили в Нацполіції 12 лютого.

«Зловмисник здійснив понад 20 пострілів у потерпілого і кинув в салон авто гранату, що призвело до загоряння автомобіля і смерті чоловіка. Після скоєння злочину нападник закопав зброю у лісопосадці й переховувався в орендованій квартирі, де його і затримали правоохоронці. У ході досудового розслідування встановлено, що підозрюваний виношував намір вчинення аналогічних злочинів відносно інших посадових осіб міста Нікополя».

 

 

14:05 Російські війська вже не штурмують Авдіївку в Донецькій області "м'ясними хвилями", тепер вони перейшли до штурмів меншими групами, розповів командир 47-ої окремої механізованої бригади Дмитро Рюмшин в ефірі телемарафону:

"Поки в нас є сили та засоби тримати оборону, ворог не зможе оточити Авдіївку. Зараз мʼясними хвилями вони вже не намагаються закидати, бо в них вже немає цих м'ясних хвиль, але вони періодично намагаються малими групами промацати нашу оборону, перед цим попрацювати авіацією, і думають, що наші воїни будуть бігти, але наші воїни стійко стоять на визначених позиціях".

 

 

13:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• У лютому 2024 року при Московській вищій школі економіки (ВШЕ) було створено новий військовий науково-дослідний інститут. Інститут світової військової економіки та стратегії був створений політологом жорсткої лінії Сергієм Карагановим. Його очолить адмірал Сергій Авакьянц, колишній командувач Тихоокеанського флоту, який був звільнений з посади у квітні 2023 року. Авакянц вважає, що Росія перебуває у стані довгострокової конфронтації із Заходом.

•  Новий інститут буде займатися політикою та економікою, але зосередиться на військово-промисловому комплексі зарубіжних країн. Він також зосередиться на вивченні стратегічного стримування і ролі ядерної зброї.

•  Передбачається, що співробітники інституту будуть набиратися переважно з різних факультетів Вищої школи економіки. Він також запрошуватиме дослідників з різних військових академій, таких як Російська академія Генерального штабу. Це, швидше за все, призведе до більш тісної взаємодії між російськими академічними колами та оборонним сектором, посилюючи мілітаризацію вищої освіти.

 

 

13:25 Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна може переглянути своє членство в Організації договору про колективну безпеку, але вступ Вірменії в НАТО "не є питанням, яке ми обговорюємо".

 

 

13:15 Системи супутникового зв'язку Starlink надходять у продаж до РФ через треті країни, але триває робота з "нейтралізації цієї загрози", пояснив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону:

"Росія продовжує працювати через так званий паралельний імпорт, а по суті - контрабанду. Так, через треті країни, ми не будемо називати конкретні країни, ця інформація потребує уточнення, але Starlink у вільному продажі на території РФ, на відкритих онлайн-майданчиках. Ніхто не стверджує, що офіційно відбувається продаж Starlink росіянам. Але сьогодні РФ - не лише країна-терорист номер один, а і країна-контрабандист номер один, тому це проблема, над якою сьогодні працюють".

 

 

12:35 Губернатор Калінінградської області РФ Антон Аліханов звинуватив німецького філософа XVIII століття Іммануїла Канта в початку війни в Україні: Кант, мовляв, розвинув "німецьку волю, одночасно відрізавши її від вищих цінностей" і через його праці почалася Перша світова війна і війна Росії проти України.

 

 

12:15 У Чорному морі Російська Федерація збільшила кількість ракетоносіїв, до двох фрегатів додався один малий ракетний корабель.,сумарний залп ракет типу "Калібр" може сягати 24 одиниці, повідомляють Сили оборони півдня.

 

 

12:05 Україна звернулася до поліції Польщі з вимогою відкрити справу за фактом інциденту в неділю, коли польські фермери висипали українське зерно з вантажівок, правоохоронці відкрили провадження, повідомив посол України в Республіці Польща Василь Зварич.

 

 

11:45 Польські фермери розпочали акції протесту біля пункту пропуску "Зосін", а також "Долгобичув", окрім цього, рух вантажівок знову заблоковано в ПП "Медика - Шегині", повідомляє Державна прикордонна служба України.

Біля пункту пропуску "Зосін" протестувальники мають намір пропускати по 3 вантажівки на годину. Легкові автомобілі, автобуси, транспортні засоби з гуманітарною допомогою, а також транспортні засоби до 3,5 тонни в обох напрямках будуть оформлятись у звичайному режимі.

Біля ПП "Долгобичув" учасники акції протесту мають намір пропускати по дві вантажівки на годину в обидва напрямки.

На напрямку пунктів пропуску "Медика - Шегині" планують пропускати по одній вантажівці на годину. Легковий транспорт і автобуси пропускатимуть у звичайному режимі. 

 

 

11:20 Через потепління споживання тримається на досить низькому, як для зими, рівні, повідомили в Укренерго. Вчора, 11 лютого, добовий максимум споживання був зафіксований близько 18:00. Його рівень був на 0,4% вище, ніж у попередню неділю 4 лютого. Сьогодні станом на 10:00 рівень споживання електроенергії на 5% нижче за відповідний показник попереднього робочого дня 9 лютого.

 

 

11:00 Вночі росіяни знову завдали удару БпЛА по енергетичних об’єктах НЕК «Укренерго» на Дніпропетровщині. Завдяки захисним спорудам вдалось уникнути значних пошкоджень, але деяке обладнання на одній з підстанцій все ж постраждало. Знеструмлювались промислові споживачі та понад 53 тисячі побутових споживачів.

 

 

10:55 У Сирії на території військового аеродрому Шайрат росіяни вчаться керувати ударними безпілотниками типу Shahed-136 й Ababil-3 та дистанційно керованим літаком Raad, повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Заняття проводять "Ліванська поліція Хезболли" й "Іранська революційна гвардія". Очолює військові навчання один із командирів Хезболли Камаль Абу Садік, який спеціалізується на виготовленні й обслуговуванні безпілотників. Встановлено, що разом із росіянами вишкіл проходять сирійські найманці, яких Москва планує задіяти у війні проти України як операторів БПЛА.

 

 

10:50 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 97 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 69 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

187,9% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

 69,0% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

209,8% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

307,7% артилерійських систем (з них 3,7% за минулий тиждень),

 88,0% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 47,2% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі росіяни атакували 17 ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” з району Приморсько-Ахтарськ РФ, керованою авіаційною ракетою Х-59 (ТОТ Запорізької обл.) та зенітними керованими ракетами С-300 (із Бєлгородської обл.) До відбиття повітряного нападу залучено підрозділи мобільних вогневих груп Повітряних сил та Сил оборони України.

У результаті бойової роботи знищено 14 «шахедів» (82%) та одну керовану авіаційну ракету Х-59 у межах Хмельницької, Вінницької, Кіровоградської, Миколаївської, Дніпропетровської та Запорізької областей.

За минулі сім днів було збито 113 із 146 (77%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:45 Станом на 07:50 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 16 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський призначив генерал-лейтенанта Олександра Павлюка командувачем Сухопутних військ Збройних Сил України, замінивши на цій посаді нинішнього головнокомандувача генерал-полковника Олександра Сирського.

• Російські війська, схоже, побудували 30-кілометровий бар'єр, який отримав назву "цар-поїзд", в окупованій Донецькій області, ймовірно, для того, щоб слугувати оборонною лінією проти майбутніх українських наступів.

• Українські військові оглядачі зазначають, що російська оборонно-промислова база не є настільки продуктивною, як її зображує російська влада, але вона все ще здатна підтримувати воєнні зусилля Росії. Український військовий оглядач Костянтин Машовець повідомив 11 лютого, що власні дані Ради безпеки Росії про виробництво РСМД за 2023 рік свідчать про те, що російський РСМД досяг піку виробництва у вересні 2023 року, що на 38,9 відсотка перевищувало середньомісячний обсяг виробництва у 2022 році, а в наступні місяці неухильно знижувався. Машовець заявив, що російський ОПК намагається компенсувати дефіцит середньо- та висококваліфікованої робочої сили та нездатність Росії отримати необхідне промислове виробниче обладнання, запасні частини та сервісне обслуговування для підтримки темпів та обсягів виробництва ОПК. Машовець зазначив, що китайські компанії, зокрема, менш охоче надають Росії обладнання та запасні частини, про що раніше повідомляв ISW, і що Росія придбала багато промислових виробничих систем у західних країн до повномасштабного вторгнення, але зараз західні компанії не бажають обслуговувати або постачати запчастини для цих машин через санкції. Український військовий аналітик Олександр Коваленко заявив, що цифри виробництва танків, про які повідомляла Росія в останні роки, здебільшого відображають відновлені та модернізовані танки, взяті зі складу, а не нове виробництво. Коваленко заявив, що Уралвагонзавод, основний російський виробник танків, може виробляти приблизно 60–70 танків Т-90 на рік за ідеальних умов, і оцінив, що Уралвагонзавод, найімовірніше, виробляє лише від трьох до шести нових танків Т-90 на місяць. Коваленко зазначив, що виробники танків "Уралвагонзавод", "Омсктрансмаш" і 103-й бронетанковий ремонтний завод в Читі переважно зосереджені на відновленні, ремонті та модернізації російських танків і що "Уралвагонзавод" є єдиним виробником, який виробляє нові танки. Коваленко заявив, що Росія лише модернізує Т-54/55 і Т-62, й оцінив, що саме вони можуть стати основними бойовими танками Росії в майбутньому. Коваленко додав, що російські виробники дуже рідко модернізують танки Т-72 і Т-80. Заступник голови ради безпеки Росії Медведєв раніше заявляв, що російські війська отримали 1600 танків у 2023 році – Коваленко пояснив це число переважно відновленими та модернізованими, а не серійно виробленими танками.

• Нинішні обмежені виробничі потужності російського ОПБ і недостатня кількість серійних танкобудівних ліній не гарантують, що Росія не зможе виробляти достатню кількість озброєнь для підтримки своїх воєнних зусиль за нинішніх темпів або в довгостроковій перспективі. Здатність Росії модернізувати і використовувати танки, витягнуті зі сховищ, все ще дає російським військам перевагу на полі бою в загальній кількості наявних танків. Машовець зазначив, що деякі нові танки, такі як Т-14 "Армада", виробляються погано, тоді як старі танки, такі як Т-72 (які Росія активно ремонтує), є більш надійними. Росія послідовно намагається пристосуватися до обмежень, пов'язаних із західними санкціями, й обійти їх – і буде продовжувати ці зусилля. У найближчій перспективі російський ОПК може зазнати труднощів, а посилення заходів з обходу санкцій і партнерства з такими державами, як Китай і Північна Корея, може допомогти компенсувати наявні недоліки ОПК у середньостроковій та довгостроковій перспективі.

• CNN повідомив 11 лютого, що Росія завербувала до 15 тисяч непальців для участі у бойових діях в Україні, багато з яких скаржилися на погані умови та відсутність належної підготовки перед відправкою на найактивніші ділянки фронту в Україні.

• Російська влада продовжує докладати зусиль для посилення соціального контролю над молоддю та студентами в окупованій Україні та культурної індоктринації їх у російську ідентичність та ідеологію.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник і надалі продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 100 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 4 ракетних та 110 авіаційних ударів, здійснив 95 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши 17 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 14 ударних БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали: Кліщіївка, Степове, Авдіївка, Сєверне, Антонівка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Рівнопіль Донецької області; Роботине, Новодарівка, Мала Токмачка Запорізької області; Качкарівка, Монастирське, Кринки Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 130 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 2 атаки ворога біля Іванівки та Табаївки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 3 атаки окупантів в районі Білогорівки Луганської області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 19 атак противника поблизу Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 23 атаки ворога в районі Авдіївки та ще 18 атак південніше Тоненького та поблизу Первомайського, Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника неподалік Красногорівки, Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 32 атаки.

На Новопавлівському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога північніше Приютного Запорізької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито атаку противника в районі Роботиного Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 1 безуспішну штурмову дію.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 2 районах зосередження особового складу, 2 пунктах управління, 1 артилерійському засобу, 2 складах боєприпасів противника.

12.02.2024