707-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:25 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 52 бойові зіткнення. Також ворог завдав 7 ракетних та 65 авіаційних ударів, здійснив 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Улиця, Середина-Буда Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 40 населених пунктів, серед них Грем’яч, Клюси Чернігівської області; Велика Писарівка, Басівка, Середина-Буда, Попівка Сумської області; Окіп, Лук’янці, Гатище, Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку нашими захисниками відбито 7 атак біля Синьківки Харківської області, де ворог, за підтримки авіації, намагався прорвати оборону наших військ. Також окупанти завдали авіаційних ударів в районах Кислівки Харківської області та Надії Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Іванівка, Кислівка, Котлярівка, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 9 атак неподалік Тернів, Ямполівки та Торського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки та Серебрянського лісництва Луганської області. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 15 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське Луганської області та Ямполівка, Терни, Зарічне Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 4 атаки поблизу Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де окупанти безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Противник завдав авіаційного удару в районі Нью-Йорка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Богданівка, Калинівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 8 атак в районі Авдіївки та ще 6 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області, де ворог, за підтримки авіації, безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Також противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександропіль та Очеретине Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Бердичі, Степове, Авдіївка, Ласточкине, Сєверне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі Новомихайлівки Донецької області. Тут загарбники, за підтримки авіації, 6 разів безуспішно намагалися покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилися Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка, Костянтинівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Водяне, Урожайне та Старомайорське Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Вугледар, Пречистівка, Урожайне, Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямку Силами оборони відбито 4 атаки противника північніше Приютного та Роботиного Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Білогір’я та Роботине Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Білогір’я, Роботине, Мала Токмачка, П’ятихатки Запорізької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали обласний центр Херсонської області та Очаків Миколаївської області. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Кринки, Берислав, Новоберислав, Шляхове, Червоний Маяк Херсонської області. Ворог не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби здійснено 3 безуспішних спроби штурму позицій наших військ.

Впродовж дня авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 1 зенітно-ракетному комплексу противника. Також силами та засобами протиповітряної оборони України знищено одну керовану авіаційну ракету Х-59.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 5 артилерійських засобах та 4 засобах протиповітряної оборони противника.

 

 

19:00 Міжнародний суд ООН частково задовольнив позов України проти Росії щодо фінансування тероризму. Повідомляється, що за одним із пунктів звинувачення Суд визнав Російську Федерацію винною. Так, тринадцятьма голосами проти двох було визначено, що РФ не виконала зобов’язань із розслідування випадків фінансування тероризму, про які неодноразово заявляла українська сторона. Втім, за більшістю пунктів Суд не знайшов доказів відповідальності Росії. Щодо ймовірного порушення РФ Міжнародної конвенції про ліквідацію расової дискримінації, Суд встановив, що Росія не змогла захистити права етнічних українців у Криму, де різко впала кількість учнів, які навчаються українською.

 

 

18:35 Обсяг військової допомоги для України від країн ЄУ цьогоріч становитиме 21 мільярд євро, заявив Високий представник ЄУ Жозеп Боррель. За його словами, з моменту початку повномасштабної російської агресії Європейська Унія надала Україні військове обладнання на 28 мільярдів євро.

"Ми запитали країни-члени про їхні зобов’язання на цей рік – і я все ще не маю повної відповіді, але багато країн-членів вже представили свої внески. Я можу сказати, що вони щонайменше будуть дорівнювати 21 мільярду євро, які будуть бюджетом для військової допомоги для України у 2024 році. Тобто протягом одного року мінімальний показник – тому що деякі країни-члени ще визначаються – становитиме 21 мільярд, у порівнянні із 28 мільярдами протягом перших двох років".

 

 

17:40 Міноборони України і США домовилися про посилення контролю за оборонною допомогою, повідомили в Міноборони. Міністр оборони України Рустем Умєров наголосив, що посилення контролю і прозорості у використанні безпекової допомоги, яка надається Україні партнерами, є одним із пріоритетів у роботі відомства. В рамках зустрічі головна інспекція Міністерства оборони України та Офіс генерального інспектора Міністерства оборони США підписали Меморандум про взаєморозуміння, мета якого – посилення співпраці у сфері контролю за використанням міжнародної допомоги.

 

 

17:15 Військових, які були у попередньому списку на обмін, що не відбувся через падіння літака ІЛ-76, не було під час сьогоднішнього обміну, повідомив представник ГУР Андрій Юсов.

 

 

16:30 З обіцяних 1 млн артилерійських снарядів до 1 березня європейські союзники змогли надати лише близько 600 тисяч, пише Bloomberg. Зазначається, що за останні місяці Київ створив певні резерви ключових боєприпасів союзників, щоб допомогти забезпечити свої війська, але цього недостатньо для компенсації дефіциту артилерійських снарядів. За словами західних дипломатів, "навіть якщо допомога від ЄС надійде, брак американської підтримки українські війська відчують на полі бою вже наприкінці весни".

 

 

15:55 Макрон почав виступати за певні запобіжники щодо українського імпорту, пише Politico. Французький президент планує порушити частину цих питань на найближчому саміті ЄС 1 лютого, а саме щодо "екологічних" вимог до фермерів та сільськогосподарського імпорту з України. Під час візиту до Швеції президент Франції підтвердив, що буде просити "про деякі дуже конкретні речі" для інтересів французьких фермерів, зокрема обмеження імпорту м’яса птиці та зерна з України.

 

 

15:20 Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд прибула з візитом до Києва, повідомляє посол США в Україні Бріджит Брінк. Зазначається, що в Нуланд заплановані зустрічі з представниками української влади, громадянського суспільства та ветеранами.

 

 

14:45 Україна повернула з полону 207 військових та цивільних в результаті обміну полоненими з Росією, повідомив Зеленський.

 

 

14:10 Лідери 5 країн ЄУ закликали подвоїти зусилля щодо допомоги Україні, відповідний лист опублікувало Financial Times. Серед підписантів відкритого листа є канцлер ФРН Олаф Шольц та прем'єр-міністри Данії Метте Фредеріксен, Чехії Петр Фіала, Естонії Каї Каллас та Нідерландів Марк Рютте. Автори листа наголошують, що зараз актуальним є забезпечення України боєприпасами та системами озброєння, включно гаубицями, танками, БпЛА та засобами протиповітряної оборони. Також автори зазначають, що від допомоги Україні залежить майбутнє Європи.

”ЄУ та його країни-члени були рішучими прихильниками України від початку повномасштабного вторгнення Росії. І з відчутним успіхом: Росія не змогла досягти жодної зі своїх цілей у розпочатій нею війні. Однак наші зусилля не повинні згаснути. Ми маємо відновити нашу рішучість і подвоїти зусилля, щоб забезпечити нашу підтримку стільки, скільки буде потрібно.

Оскільки нові замовлення, які ми розміщуємо сьогодні, потраплять на поле бою лише наступного року, ми маємо наполягати на пошуку шляхів прискорення доставки в Україну обіцяних артилерійських снарядів. Це може відбуватися шляхом передачі наявних запасів або спільної закупівлі боєприпасів через наші оборонні підприємства. Країни-партнери також можуть відігравати важливу роль, і вони запрошуються приєднатися до наших спільних зусиль.

Якщо Україна програє, довгострокові наслідки та витрати будуть набагато вищими для всіх нас. Ми, європейці, несемо особливу відповідальність. Тому треба діяти. Від цього залежить майбутнє Європи”.

 

 

13:25 Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги, в яку ввійшли броньована техніка і боєприпаси, зокрема: 24 бронетранспортери, 4 автомобілі багатоцільового призначення на гусеничному ходу Bandvagn 206 (BV206), мостоукладальник BIBER із запчастинами, 3 танки для розмінування WISENT 1 і 14 спецпристроїв на танки для розмінування; ракету для системи ППО IRIS-T, понад тисячу артилерійських боєприпасів калібру 155 мм, систему проти морських мін, систему відеоспостереження Satcom, 4 автомобілі для прикордонної служби, 450 ланцюгів протиковзання (на автомобілі) та 194 тисячі індивідуальних пайків харчування.

 

 

13:05 Вчора, 30 січня, добовий максимум споживання був зафіксований ввечері, близько 18:00, на рівні на 1,8% нижчим, ніж у понеділок, 29 січня, повідомили в Укренерго. Сьогодні станом на 09:00 рівень споживання на 1,2% нижче, ніж в цей же час учора.

 

 

12:45 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 132 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 199 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

12:20 Національна поліція України задокументувала загибель 9700 мирних жителів України внаслідок повномасштабної агресії РФ, майже 7 тисяч цивільних зникли безвісти, збитки від втрати житла та майна українців перевищили 40 млрд грн, повідомив перший заступник голови Національної поліції України – начальник ГСУ Нацполіції України Максим Цуцкірідзе.

 

 

11:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Згідно з розслідуванням російської служби BBC, російські військові з вересня 2023 року припинили вербування ув'язнених за короткостроковими контрактами. Тепер їм пропонують стандартизовані (довші) контракти на військову службу, які передбачають згоду на службу в армії принаймні до припинення дії розпорядження за частковою мобілізацією у вересні 2022 року.

• Короткострокові контракти з ув'язненими викликали певні суспільні суперечки в Росії, зокрема щодо рецидиву злочинів ув'язнених, які повернулися, та коротких термінів служби ув'язнених порівняно з резервістами, мобілізованими на невизначений термін.

• Цілком ймовірно, що короткостроковий набір ув'язнених був відповіддю на негайний призов на військову службу на початку конфлікту. У 2023 році російська держава, найімовірніше, звернулася до регулярного набору за контрактом як основного джерела нових військовослужбовців.

 

 

11:10 Станом на 30 січня, за оцінкою групи "Військовий віщун", росіяни диспонують такою кількістю ракет:

  - Іскандер (К і М) – 375 ракет;

  - Калібрів – 218 ракет;

  - Х-101, Х-555 і Х-55 – 42 ракети;

  - Х-47 «Кинджал» – 63 ракети;

  - Х-22 – ~144 ракети.

Від 6 листопада (останні оприлюднені дані від ГУР) росіяни випустили:

  - Іскандер (К і М) – 38 ракет;

  - Калібрів – 3 ракети;

  - Х-101, Х-555 і Х-55 – 230 ракет;

  - Х-47 «Кинджал» – 28 ракет;

  - Х-22/32 – 31 ракета;

  - Онікс – 1 ракета;

  - Х-31П – 16 ракет;

  - Х-59 – 24 ракети.

 

 

10:40 Пентагон успішно випробував нову високоточну бомбу дальньої дії, і першу партію цієї зброї відправить для України, пише Politico. Зброя розроблена спільно компаніями Boeing і Saab. Очікується, що високоточні боєприпаси GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb) для ракетних систем M142 HIMARS та M270 MLRS, здатні долати відстань понад 150 км, стануть "значним потенціалом для України", яка "отримає свою першу партію бомб малого діаметра наземного базування, абсолютно нову зброю дальньої дії, якої немає в арсеналі навіть США". Раніше відзначалося, що в першій партій може бути 24 одиниці, а загалом у 2024 році США поставлять Україні 750 одиниць цих високоточних бомб.

 

 

10:25 Дефіциту електроенергії в енергосистемі не зафіксовано, електроенергії, виробленої українськими електростанціями, достатньо для забезпечення потреб споживачів, у резерві є вісім блоків теплової генерації, які буде підключено до мережі у разі потреби, заспокоїли в Міненерго. Стабілізаційні графіки відключень не застосовуються.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

184,8% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

 67,7% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

203,7% автомобільної техніки (з них 3,1% за минулий тиждень),

298,4% артилерійських систем (з них 4,2% за минулий тиждень),

 87,3% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 46,9% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 26,7% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 У Миколаївській області внаслідок нічної атаки дронів є влучання в Баштанському районі, пошкоджено склади сільськогосподарського підприємства, будівлю магазину, цивільний охоронець торгового павільйону поранений, його госпіталізовано до реанімації, повідомили Сили оборони півдня України.

 

 

09:35 Вночі росіяни атакували 20 ударними БпЛА типу «Shahed-136/131» з напрямків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ – РФ, Чауда та трьома балістичними ракетами «Іскандер-М» з Криму та Воронезької обл. Силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони України знищено 14 ворожих БпЛА (70%) у межах Миколаївської (5 БПЛА), Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської (2 БПЛА) та Харківської областей.

За минулі сім днів було збито 56 із 89 (63%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:25 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У прикордонній зоні Харківської та Луганської областей триває очікувана російська наступальна операція зими-весни 2024 року.

• Українські посадовці продовжують заперечувати повідомлення про ймовірну відставку Головнокомандувача Збройних Сил України генерала Валерія Залужного.

• Російські війська, схоже, продовжують порушувати Конвенцію про заборону хімічної зброї, підписану Росією.

• Повідомляється, що генерала російської армії Дворнікова призначено новим головою всеросійського добровільного товариства сприяння армії, авіації та флоту Росії.

• Заступник голови ради безпеки Росії Мєдвєдєв зробив образливі та підбурювальні коментарі на адресу Японії, відстоюючи права Росії на спірні Курильські острови, що, ймовірно, є частиною більш широких зусиль Кремля, спрямованих на демонстрацію підтримки Китаю, який виступає проти американської союзницької системи в Індо-Тихоокеанському регіоні.

• Російські високопосадовці, можливо, посилюють свої спроби сформулювати і виправдати довготривалу війну Росії в Україні як екзистенціальну геополітичну конфронтацію із Заходом, відкрито прирівнюючи США до нацистів.

• Російські опозиційні джерела припускають, що широкомасштабні відключення інтернету в Росії 30 січня можуть бути результатом російських зусиль зі створення системи "суверенного інтернету".

• Кремль активізує зусилля з консолідації контролю над російським інформаційним простором напередодні президентських виборів у Росії в березні 2024 року, і ці зусилля підтримують розвиток системи "суверенного інтернету".

• Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що російська оборонно-промислова база може виробляти щонайменше 100 основних бойових танків на місяць і, відповідно, здатна замінити втрати на полі бою, що дозволить російським військам продовжувати свої нинішні темпи операцій "в осяжному майбутньому".

• Російська влада планує збільшити депортацію українських дітей до Росії у 2024 році.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 88 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 9 ракетних та 99 авіаційних ударів, здійснив 129 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові приватні та багатоквартирні будинки, школа та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти завдали чергового удару, застосувавши 20 БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної обороною України знищено 14 ворожих дронів.

Авіаційних ударів зазнали: Леонівка Чернігівської області; Попівка Сумської області; Устинівка Харківської області; Новоєгорівка, Невське, Серебрянське лісництво Луганської області; Терни, Колодязі, Кліщіївка, Костянтинівка, Олександропіль, Очеретине, Новобахмутівка, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Тоненьке, Георгіївка, Новомихайлівка, Старомайорське, Рівнопіль Донецької області; Мала Токмачка, Роботине, Оріхів Запорізької області; Качкарівка, Червоний Маяк, Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку відбито 5 атак ворога біля Синьківки Харківської області.

На Лиманському напрямку українські воїни відбили 7 атак окупантів в районах Тернів та Ямполівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку Силами оборони відбито 6 атак противника поблизу Богданівки та Кліщіївки Донецької області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Так, Сили оборони протягом минулої доби відбили 26 атак в районі Авдіївки та ще 11 атак біля Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські воїни продовжують стримувати противника неподалік Георгіївки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де відбито 16 атак.

На Шахтарському та Запорізькому напрямках ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі продовжують утримання позицій та відбиття штурмів окупаційних військ. Незважаючи на значні втрати, ворог не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Так, протягом минулої доби противник здійснив 15 безуспішних штурмових дій.

Водночас, українські воїни активними діями завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та 2 зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ударів по 1 району зосередження озброєння і військової техніки, 2 складах боєприпасів, 9 артилерійських засобах та 1 радіолокаційній станції противника.

 

31.01.2024