НАТО збільшує свої військовий і політичний бюджети.

Це дозволить союзникам ефективніше розв'язувати проблеми безпеки.

 

 

У середу, 13 грудня, керівництво НАТО заявило про збільшення військового бюджету Альянсу на 2024 рік на 12% – до 2,03 мільярда євро. Про це повідомила інформаційна аґенція Reuters. Водночас бюджет політичної структури Північноатлантичного альянсу зросте на 18,2% – тобто до 438,1 мільйона євро.

 

У заяві керівництва військового блоку наголошується, що збільшення та розширення використання спільного фінансування НАТО дозволить союзникам ефективніше розв'язувати проблеми безпеки.

 

Бюджет політичної структури НАТО забезпечує фінансування персоналу, робочих витрат і витрат на програми штаб-квартири НАТО та її міжнародного персоналу. Тоді як військовий бюджет покриває операційні витрати штаб-квартири, місій та операцій командної структури НАТО в усьому світі.

 

Нагадаємо, що на саміті НАТО, який відбувся у Вільнюсі 12 липня цього року, союзники зобов'язалися витрачати не менш ніж два відсотки валового внутрішнього продукту країни – члена Альянсу на національний військовий бюджет і не менше 20% від цієї суми – на нову військову техніку, дослідження та розробки.

14.12.2023