655-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 82 бойових зіткнення.

Ворог завдав 2 ракетних та 33 авіаційних ударів, здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 25 населених пунктів, серед них Хрінівка, Клюси, Архипівка Чернігівської області; Середина-Буда, Прогрес, Дружба, Кружок, Грабовське, Попівка Сумської області; Козача Лопань, Графське, Вовчанськ, Бочкове, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 4 атаки ворога в районах Синьківки, Петропавлівки Харківської області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Петропавлівки Харківської області та Твердохлібового Луганської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку, сили оборони відбили 5 атак ворога в районах Тернів, Веселого Донецької області та Макіївки Луганської області. Противник завдав авіаційних ударів в районі Макіївки та Серебрянського лісництва Луганської області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка, Донецької області.

На Бахмутському напрямку, силами оборони відбито 11 атак противника в районах Григорівки, Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Часів Яр, Торецьк Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Маркове, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку, українські воїни відбито 39 атак ворога в районах східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, південніше Сєверного та Тоненького, Первомайського Донецької області. Тут ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Калинове, Очеретине, Новопокровське та Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Керамік, Новобахмутівка, Степове, Авдіївка, Карлівка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де противник, за підтримки авіації, здійснив 14 безуспішних атак на позиції наших захисників. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області, як Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку, сили оборони відбили всі атаки ворога, який намагався витіснити наші підрозділи із займаних рубежів в районі південно-східніше Вугледару Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Золота Нива, Урожайне, Рівнопіль Донецької області.

На Запорізькому напрямку сили оборони відбили 3 атаки противника в районі Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Левадне, Малинівка, Верхня Терса, Чарівне, Новоандріївка, Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Тягинка, Іванівка, Антонівка Херсонської області та місто Херсон; Очаків Миколаївської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області та продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 3 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 1 складу боєприпасів російських окупантів.

 

 

19:40 ГУР та МЗС завершили операцію з порятунку українських громадян із сектору Гази. Евакуаційна місія відбувалась у декілька етапів, у підсумку якої вдалось вивезти 315 людей: 304 українців, 2 палестинців та 9 громадян Молдови.

 

 

18:55 Білий дім посилить свою взаємодію з американськими законодавцями щодо допомоги Україні, – повідомляє сенатор-демократ Кріс Мерфі. Республіканці наполягають на тому, що додаткове фінансування для України має супроводжуватися серйозними змінами у сфері безпеки кордонів США – дві партії намагаються знайти компроміс перед різдвяними канікулами. За словами Мерфі, "Білий дім збирається бути більш активним цього тижня".

 

 

18:20 Перша партія вантажівок залізницею прибула до Польщі, – інформує Укрзалізниця. Українська та польська сторони узгодили всі питання щодо перевезень та оформлення митних і прикордонних процедур. Повідомляється, що наступні відправлення планується зробити регулярними та задіяти в перевезеннях більше модернізованих платформ.

 

 

17:35 В Аргентині Зеленський зустрівся з президентами Парагваю, Уругваю та Еквадору, – повідомляє пресслужба Президента. Він висловив сподівання на участь якомога більшої кількості країн Латинської Америки в наступній зустрічі радників у січні 2024 року. Сторони також обговорили можливість проведення саміту Україна – Латинська Америка.

 

 

17:00 Північ Донецької області тимчасово знеструмлено через спрацювання захисту на Слов'янській ТЕС, – інформує в.о. начальника Донецької обласної військової адміністрації Ігор Мороз. Як повідомляється, наразі фахівці компанії ДТЕК спільно зі співробітниками Слов'янської ТЕС з'ясовують причини спрацьовування автоматики захисту, після чого роботу мережі буде відновлено.

 

 

16:20 Зеленський провів телефонну розмову з Еммануелем Макроном, – повідомляє пресслужба Офісу президента. Сторони обговорили деталі майбутнього оборонного пакета від Франції. Президент України також подякував Макрону за підготовку до прийому українських пілотів для другого етапу програми тренування на літаках F-16.

 

 

15:45 За минулий тиждень, з 27 листопада по 3 грудня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 573 російські атаки (позаминулого тижня – 589), при цьому знищено 6780 одиниць особового складу (позаминулого – 7210): в середньому 11,8 втрат особового складу ворога за атаку (позаминулого – 12,3).

Найбільше атак було на Авдіївському (182 vs 168 позаминулого тижня), Мар’їнському (108 vs 66) та Бахмутському (100 vs 124) напрямках.

 

 

 

 

15:35 Ситуація на сході складна, ворог наступає по всьому фронту, – повідомляє командувач Сухопутних військ Збройних Сил Олександр Сирський. Він провів нараду з командирами підрозділів, які тримають оборону на Східному напрямку – разом проаналізували обстановку та розглянули варіанти подальших дій.

 

 

15:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

У ніч на 7 грудня 2023 року ВПС Росії вперше з 21 вересня 2023 року здійснили велику хвилю ударів по Києву і центральній Україні з використанням свого парку важких бомбардувальників.

Ці літаки – найімовірніше, Ту-95 – запустили щонайменше 16 крилатих ракет повітряного базування (КРПБ) зі свого типового операційного району над Каспійським морем. Ці ракети, найімовірніше, були Х-101 / Х-102, основні російські КРВБ. Росія майже напевно накопичувала ці ракети для використання під час зимової кампанії.

Ймовірно, це був початок більш масштабної кампанії Росії, спрямованої на нищення енергетичної інфраструктури України. Однак, за першими повідомленнями, більшість цих ракет були успішно перехоплені українською протиповітряною обороною. Незважаючи на повідомлення про загибель щонайменше однієї цивільної особи, збитки наразі виглядають мінімальними.

 

 

14:40 Через негоду, бойові дії й технологічні порушення станом на ранок без світла 455 населені пункти (вчора було 504), повідомили в Міненерго. Обмеження електропостачання не застосовується в жодній з областей.

 

 

14:35 Головнокомандувач збройних сил Швеції Мікаель Бюден відвідав на передовій підрозділи 45-ї артилерійської бригади ЗСУ, – повідомляє служба зв’язків з громадськістю 45 ОАБр. Як повідомляється, генерал Бюден поспілкувався з артилеристами та піхотинцями, які проходили навчання у Швеції, та високо оцінив їх бойову роботу.

 

 

13:50 В Угорщині прокоментували зміни до українського законодавства про нацменшини, – за словами держсекретаря угорського МЗС Тамаша Менцера, вони є недостатніми.

"Ми, звичайно, будемо ретельно оцінювати вчорашнє рішення українського парламенту, але вже зараз зрозуміло, що до повернення прав 2015 року воно далеке. При цьому ми постійно контролюємо імплементацію".

 

 

13:15 Швеція розглядає можливість передачі Україні винищувачів Gripen, – заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемаратону. Наразі тривають консультації між країнами. Ігнат зазначив, що українські пілоти вже тестували винищувачі Gripen у Швеції – втім це не були навчання пілотів, а «лише тестування».

"Основним бойовим літаком буде F-16... Також розглядається і Gripen, шведська сторона може передати Україні ту кількість, яка у неї є на сьогодні. Про кількість ми не говоримо. Але основним бойовим літаком все ж залишається F-16. Якщо буде ухвалене рішення щодо Gripen, це буде непоганим варіантом для нас".

 

 

12:40 Зеленський їде до Аргентини, аби заручитись підтримкою глобального Півдня, – пише Reuters. Перша поїздка президента до Латинської Америки є спробою отримати підтримку країн глобального Півдня у війні проти агресії Росії – Зеленський сподівається скликати "всесвітній мирний саміт" і просуває мирний план. Як зазначає агентство, Київ намагався налагодити зв’язки з урядами країн Африки, Азії та Латинської Америки, але виявив, що його підтримка Ізраїлю суперечить позиціям деяких із цих країн.

 

 

12:05 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 117 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 40 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:25 У Кривому Розі внаслідок падіння уламків збитої вчора ввечері російської ракети пошкоджене приміщення одного з підприємств та дві вантажівки, жертв немає, повідомив міський голова Кривого Рогу Олександр Вілкул.

 

 

11:10 Росіяни зменшили кількість штурмових дій та знову почали задіювати для ударів авіацію, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" генерал Олександр Тарнавський:

"Загалом на таврійському напрямку ворог завдав 6 авіаударів, провів 33 бойові зіткнення та здійснив 512 артобстрілів.
Українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони успішно відбили 19 атак окупантів східніше Новобахмутівки та в районах Авдіївки, Тоненького і Первомайського.
В районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки відбито 8 атак.
На Шахтарському напрямку наші захисники відбили 2 атаки ворога в районі Старомайорського Донецької області.
На Запоріжжі відбито 3 атаки ворога в районах Новопокровки та західніше Роботиного.
Водночас на Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж усієї лінії бойового зіткнення.
Загальні втрати ворога в операційній зоні ОСУВ Таврія становлять 337 осіб.
Знищено 9 одиниць військової техніки. Зокрема 5 ББМ та 1 артсистему. Також було знищено склад боєприпасів та 2 склади з пально-мастильними матеріалами. Ще 5 одиниць техніки ворога пошкоджено".

 

 

11:00 У чергах на в'їзд в Україну на українсько-польському кордоні станом на нинішній ранок перебувають приблизно 3500 вантажних транспортних засобів, повідомив речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко в ефірі телемаратону.

 

 

10:55 Угорські прикордонники запевнили, що демонстрація, яку запланували перевізники Угорщини, не заблокує кордон між країнами, як це відбувається з Польщею, повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телемаратону. За даними ДПСУ, станом на зараз на цьому пункті пропуску чекають чергу близько 1000 вантажівок.

 

 

10:25 Минулої доби російські війська вчергове атакували Україну, застосувавши керовану ракету Х-59 та ударний БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану ракету Х-59, ворожий дрон не досяг своєї цілі, повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

За минулі сім днів збито 90 зі 114 (79%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

165,1% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

 60,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

176,9% автомобільної техніки (з них 2,9% за минулий тиждень),

261,7% артилерійських систем (з них 3,3% за минулий тиждень),

 82,4% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 43,0% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Співробітники російської військової поліції затримали у Вірменії російського дезертира, який був військовим контрактником у Росії, але після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну переїхав до Вірменії, і доправили його на територію російської військової бази Гюмрі. Затримувати людей – навіть громадян РФ – на території Вірменії можуть лише правоохоронні органи самої Вірменії, дії російської військової поліції розцінюються як "атака на правову систему Вірменії, на Вірменію як суверенну державу".

 

 

09:35 Угорські перевізники оголосили, що з понеділка, 11 грудня, блокуватимуть пункт пропуску "Захонь–Чоп" на кордоні з Україною, вимагаючи повернення дозволів для українських перевізників.

 

 

09:30 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:25 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська, ймовірно, розпочали наступальні операції на багатьох ділянках фронту в період найскладніших погодних умов осінньо-зимового сезону, намагаючись перехопити й утримати ініціативу до президентських виборів у Росії в березні 2024 року. Як неодноразово зазначали українські військові, російські війська наразі ведуть наступальні дії вздовж більшої частини фронту в Україні, зокрема вздовж межі Харківської та Луганської областей, поблизу Бахмута та в напрямку Авдіївки; російські війська також проводять безперервні наземні атаки на заході Запорізької області. Нинішні темпи бойових дій вздовж усієї лінії фронту в Україні загалом узгоджуються з постійною оцінкою ISW, що російські війська намагаються повернути собі ініціативу на театрі бойових дій щонайменше з середини листопада 2023 року. Нещодавні офіційні заяви українських військових також свідчать про те, що російським військам вдалося перехопити ініціативу вздовж межі Харківської та Луганської областей, поблизу Бахмута та на напрямку Авдіївка–Донецьк, тоді як українські війська утримують ініціативу в ключових районах півдня України, про що свідчать постійні українські контратаки на заході Запорізької області та стійка, більша, ніж зазвичай, українська присутність на східному березі Херсонської області. Варто зазначити, що російські війська доклали цілеспрямованих зусиль, щоб повернути собі ініціативу на всьому театрі воєнних дій та розпочати наступальні операції в період найскладніших погодних умов для проведення механізованих наступальних операцій восени, що підтверджує давню оцінку ISW про те, що погані погодні умови можуть сповільнити, але не зупинити бойові дії вздовж лінії фронту. Російські війська, ймовірно, вирішили спробувати повернути ініціативу під час такої поганої погоди, оскільки українські війська значною мірою позбавили російські сили можливості повернути ініціативу і проводити наступальні операції в літній період, коли погода була значно сприятливішою для військових операцій. Занепокоєння Росії щодо майбутнього українського контрнаступу ще до початку українського контрнаступу на початку червня 2023 року утримувало російські війська на півдні України в першій половині 2023 року в обороні, позбавляючи їх можливості реалізувати наступальні можливості на півдні в той період. Протягом останніх кількох тижнів російські війська продовжували наступальні операції вздовж межі Харківської та Луганської областей, незважаючи на сніг, мороз і багнюку на сході України, і проводили безперервні наземні атаки на заході Запорізької області, незважаючи на болото і сильний вітер на більшій частині півдня. Великі ділянки фронту, особливо на північному сході та сході України, зараз переходять у період сильних морозів у міру того, як температура падає, а багнистий ґрунт замерзає, що полегшить проведення механізованих операцій як для російських, так і для українських сил. Той факт, що російські війська намагалися перехопити ініціативу і провести наступальні операції на початку-середині листопада 2023 року, за найскладніших погодних умов року, а не чекати на сильні морози, свідчить про те, що російські війська перебувають під тиском, щоб повністю перехопити й утримати ініціативу в перші місяці 2024 року перед президентськими виборами в Росії, що відбудуться в березні. Російське командування, можливо, також прагнуло викликати кульмінацію українського контрнаступу або переконатися, що українські сили не зможуть відновити його на початку цієї зими. Однак час подій свідчить про те, що Київ вирішив значно скоротити свої контрнаступальні операції з власної ініціативи ще до початку російських наступальних операцій. Однак залишається незрозумілим, чи створять нинішні російські наступальні операції умови для того, щоб російські війська змогли досягти оперативно значущих успіхів у найближчому майбутньому. Складні погодні умови, ймовірно, сповільнили темпи російського просування вздовж більшої частини фронту, збільшили російські втрати і ще більше підірвали моральний дух російських солдатів. Темпи російських втрат уздовж усієї лінії фронту в Україні, схоже, близькі до темпів формування російських сил, як це вже спостерігалося раніше, що, ймовірно, свідчить про те, що російські війська не накопичують не задіяні резерви в рамках підготовки до більш масштабних зимових операцій.

• Українські сили, навпаки, схоже, використовують цей період складних погодних умов і російських наступальних операцій для створення і закріплення оборонних позицій на тих ділянках фронту, де вони не ведуть контрнаступальних операцій, зберігаючи таким чином сили і засоби для майбутніх наступальних дій. Президент України Володимир Зеленський і Головнокомандувач Збройних Сил України генерал Валерій Залужний нещодавно заявили про поточні наміри України посилити фортифікаційні споруди й оборонні можливості на всьому театрі бойових дій, особливо на вищезгаданих ділянках фронту, де російські війська проводять наступальні операції. Створення українських тактичних оборонних позицій, найімовірніше, посилить спроможність українських військ захищатися від дорогих російських атак меншими силами та/або з меншими втратами в обороні. Крім того, створення українських тактичних оборонних позицій може стати плацдармом для майбутніх наступальних операцій там і тоді, де і коли українські сили вирішать відновити наступальні операції.

• Створення локальних оборонних позицій на ділянках, які Київ не вважає пріоритетними для поточних або майбутніх контрнаступальних операцій, є розсудливим кроком і не є свідченням того, що Україна відмовилася від усіх планів щодо майбутніх контрнаступів.

• Партія "Єдина Росія", керована Кремлем, очолює висунення президента Росії Путіна як незалежного кандидата на президентських виборах 2024 року, а до ініціативної групи кампанії переобрання Путіна входять люди з різним досвідом і різними електоральними групами, щоби створити образ широкої підтримки президентства Путіна.

• Повідомляється, що декілька російських політичних опозиціонерів розробили спільну стратегію передвиборчої кампанії для майбутнього циклу президентської кампанії, яка має на меті змусити Путіна торкнутися тем, яких він намагається уникати, і показати широту російської опозиції проти Путіна.

• Окремі російські мілблогери вчора звинуватили вірменський уряд у просуванні русофобської політики, що підбурює до насильства проти російських медіадіячів у Вірменії.

• Європейська Унія дозволить країнам-членам обмежити імпорт російського газу, щоб зменшити російські доходи від продажу нафти.

• Відомий російський мілблогер стверджує, що російські ракети-приманки не змогли подолати українську протиповітряну оборону під час ракетних ударів по Києву 8 грудня.

• Міністр оборони України Рустем Умєров вчора наголосив на антикорупційних зусиллях України та підготовці до надходження винищувачів F-16 у найближчому майбутньому.

• Родичі мобілізованих російських військовослужбовців продовжують звертатися до російського уряду з проханням повернути своїх рідних з війни в Україні.

• Міністерство культури Росії продовжує координувати зусилля з русифікації українських дітей та сприяти їхній депортації до Росії.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень  Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 60 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав 1 ракетного та 8 авіаційних ударів, здійснив 34 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Минулої доби російські окупанти вчергове атакували Україну, застосувавши керовану ракету Х-59 та ударний БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 1 керовану ракету Х-59, ворожий дрон не досяг своєї цілі.

Також, поточної доби російські окупанти завдали удару по Україні, застосувавши 2 зенітні керовані ракети С-300 по населеному пункту Великий Бурлук Харківської області.

Авіаційних ударів зазнали Новомихайлівка та Пречистівка Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські захисники відбили 7 атак ворога в районах Синьківки, Петропавлівки Харківської області та Новоселівського Луганської області.

На Лиманському напрямку нашими захисниками відбито атаку ворога в районі Серебрянського лісництва Луганської області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 14 атак ворога в районах Богданівки, Іванівського та Кліщіївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмуту Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони успішно відбили 19 атак противника в районах східніше Новобахмутівки, Авдіївки, Тоненького, Первомайського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 8 атак.

На Шахтарському напрямку наші захисники відбили 2 атаки ворога в районі населеного пункту Старомайорське Донецької області.

На Запорізькому напрямках підрозділи сил оборони відбили 3 атаки ворога в районах Новопокровки та західніше Роботиного Запорізької області.

Водночас, на Мелітопольському напрямку сили оборони України продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, завдають вогневого ураження по тилах противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 2 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 2 складах паливно-мастильних матеріалів противника.

10.12.2023