644-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:05 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби відбулось 73 бойових зіткнення. Ворог завдав 3 ракетних та 13 авіаційних ударів, здійснив 8 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Також, російська федерація вчергове атакувала Україну керованою ракетою Х-31 та 2 зенітними ракетами С-300. Удари були завдані по цивільній інфраструктурі.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Зноб-Трубчевська, Клюси Сумської області; Ветеринарне, Вовчанськ, Гатище, Мала Вовча Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Синьківки, північно-східніше Петропавлівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області. На цьому напрямку Сили оборони відбили 6 атак. Окупанти завдали авіаційних ударів поблизу Синьківки, Петропавлівки, Куп’янська, Курилівки Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку українські захисники відбили 15 атак загарбників в районах Серебрянського лісництва Луганської області; Торського, східніше Тернів, Ямполівки Донецької області. Від ворожих артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка, Луганської області та Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії біля Іванівського та Андріївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Часів Яр, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії неподалік Степового, Новокалинового, східніше Новобахмутівки, Авдіївки, південніше Тоненького, Сєверного, Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 20 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Олександропіль, Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії поблизу Новомихайлівки Донецької області. Тут Сили оборони відбили 6 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 10 населених пунктів Донецької області, серед них Красногорівка, Георгіївка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії південніше Пречистівки Донецької області, де нашими захисниками відбито 2 атаки. Ворог завдав авіаційного удару в районі Новоукраїнки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема, Вугледар, Водяне, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 5 разів безуспішно намагався відновити втрачене положення біля Роботиного Запорізької області. Також, українські захисники відбили 5 атак ворога західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Левадне, Чарівне, Мала Токмачка, Роботине, Малі Щербаки, Кам'янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон та Тягинка Херсонської області.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 2 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та ще 2 - по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 пункти управління, 2 склади боєприпасів та район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

 

19:20 “Допомога не тільки продовжиться, а й збільшуватиметься”, – заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після засідання Ради Україна–НАТО. Він наголосив, що іноземні колеги його запевнили – про жодну втому від війни в їхніх країнах та урядах не йдеться.

"Сьогодні за зачиненими дверима я почув, і всі на цьому наголосили, категоричне "ні" будь-яким натякам на втому від війни і не менш категоричне "так" продовженню і збільшенню підтримки України. Чесно кажучи, сьогодні навіть було краще, ніж я очікував у цьому плані. Колеги не просто констатували якісь речі, а реально підтверджували, що допомога не тільки продовжиться, а й збільшуватиметься".

 

 

18:40 Словаччина безстроково продовжує заборону на імпорт агропродукції з України, – згідно з постановою міністерства сільського господарства та розвитку сільських територій Словаччини. Водночас уряд розширив перелік товарів, на які вона поширюється, – до списку додали мед, ячмінь, пшеничне борошно, солод, соєві боби, тростинний або буряковий цукор, висівки, макуху та інші тверді залишки, отримані в результаті екстракції рослинних жирів або олій.

 

 

18:10 У Росії підтвердили смерть російського генерал-майора Владіміра Завадского, – повідомляє видання "Важные истории". Як повідомляється, Завадский підірвався на міні в тилу – це вже 12-й вищий офіцер ЗС РФ, який загинув в Україні.

 

 

17:25 Україна представила європейським операторам проєкт реверсу Трансбалканського газопроводу, – інформує пресслужба оператора ГТС України. Зазначається, що у разі реалізації проєкту Трансбалканський газопровід може з'єднати газові ринки Південної та Центральної Європи через Україну.

 

 

17:00 Росія вперше втратила своє місце у виконавчій раді Організації із заборони хімічної зброї, – за підсумками голосування на 28-й Конференції держав організації. Водночас до членів ради з регіону Східної Європи ввійшли Україна, Польща та Литва.

 

 

16:40 ЄС виділить аванс за програму Ukraine Facility на початку 2024 року в розмірі близько 7 млрд євро, – заявив заступник міністра економіки Олексій Соболев. Ці кошти спрямовані для підтримки макрофінансової стабільності України. Соболев зазначає, що в уряді не бачать ризику, що програму Ukraine Facility не буде затверджено.

 

 

15:55 ЄС очікує виконання умов щодо Спеціалізованої антикорупційної прокуратури і добору суддів, – повідомляє керівник торговельно-економічного відділу представництва ЄС в Україні Альберто Фернандес-Дієс. Виконання умов до кінця програми "Макрофінансової допомоги +" надасть Україні змогу отримати в грудні останній транш у рамках цієї допомоги в розмірі 1,5 млрд євро. Фернандес-Дієс зазначає, що очікується виконання умов у сфері верховенства права.

 

 

15:20 В НАТО заперечують відсутність у керівництва ЗСУ плану війни, – пише ЄП з посиланням на анонімного військового-високопосадовця Альянсу. Представник Альянсу наголошує, що ЗСУ ефективніше визначають планування самостійно, тому задача союзників – підтримувати Україну, надаючи необхідне озброєння.

"Те, як генерал Залужний описав ситуацію, є точним. І коли Президент Зеленський каже, що просування не є достатньо швидким – це також правда. Але водночас Залужний не стверджував, що у нього нема плану. Бо у нього є план! Але втілення цього плану – надзвичайно складна задача, навіть з тією підтримкою, яку Захід надає Україні".

 

 

14:55 З 13:00 в енергосистемі країни зафіксовано дефіцит електроенергії, – повідомляє НЕК "Укренерго", закликаючи до ощадливого споживання ресурсу протягом дня до 18:00. Зазначається, що причина дефіциту – стрімке зростання споживання через важкі погодні умови й одночасне включення в мережу тисяч споживачів із постраждалих від негоди регіонів.

 

 

 

14:30 Створення ударних груп у Білорусі наразі не фіксується,інформує речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Північного напрямку Юрій Повх. Він зазначає, що російські війська продовжують перебувати на території Білорусі у невеликій кількості – "особовий склад кількох передавальних вузлів зв'язку та аеродромна обслуга". Натомість війська, які раніше дислокувалися на території Білорусі, були перекинуті на схід та південь України.

 

 

14:10 Серед союзників Альянсу немає "відчуття втоми" від допомоги Україні, – заявив державний секретар США Ентоні Блінкен. Він зазначає, що Сполучені Штати очікують на ухвалення Конґресом додаткового фінансування для України.

"Маю сказати вам: коли я слухав усіх наших колег за столом, – усі висловлювалися за потужну і тривалу підтримку України. Дехто ставив питання, чи США та інші союзники НАТО мають і надалі підтримувати Україну… Відповідь сьогодні у НАТО дуже чітка і непохитна: ми маємо і будемо підтримувати Україну. Забезпечити, щоб агресивна війна РФ стала її стратегічною поразкою, зараз настільки ж важливо, як у той момент, коли Кремль розпочав цю війну".

 

 

13:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З листопада 2023 року російські військово-повітряні сили, ймовірно, почнуть частіш застосовувати 500-кілограмові касетні бомби РБК-500. Залежно від варіанту, кожна РБК-500 викидає від 100 до 350 суббоєприпасів. У свою чергу, кожна суббоєголовка зазвичай вибухає або сотнями високошвидкісних осколків, або одним великим протитанковим зарядом.

Повідомляється, що РБК-500 були використані проти українських сил на Вугледарській дузі та поблизу Авдіївки (обидві – Донецька область). Існує реальна можливість того, що, як і у випадку з іншими авіабомбами, Росія, ймовірно, нещодавно інтегрувала з РБК-500 комплект керованого дистанційного планера, що дозволяє літаку-носієві випускати боєприпаси за багато кілометрів від цілі.

Російські планерні бомбові комплекси зазвичай мають низьку точність. Проте завдяки великій кількості суббоєприпасів одна РБК-500 може спричинити ураження на площі в кілька сотень метрів, що збільшує шанси завдати бодай якоїсь шкоди наміченій цілі.

 

 

13:15 Вчора було завдано удару по будівлі, де проходила нарада окупантів у тимчасово окупованому селі Ювілейне Херсонської області, відомо про п'ятьох загиблих високопосадовців, повідомили у "Спротиві".

 

 

 

13:05 На засіданні Ради Україна–НАТО було затверджено річну програму, спрямовану на підготовку України до членства в Альянсі, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час пресконференції у Брюсселі після завершення засідання Ради Україна–НАТО, додавши:

"Ми також обговорили шлях України до членства в НАТО. Союзники погодилися, що Україна стане членом НАТО. Наразі ми надали рекомендації щодо пріоритетних реформ в Україні, включаючи боротьбу з корупцією, зміцнення верховенства права та підтримку прав людини і прав меншин. Україна зараз ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше",

 

 

12:40 "Українська оборонна промисловість" спростувала інформацію, що підприємства АТ "Компанія авіаційного та ракетно-технічного будування", ДП "ХМЗ "ФЕД" і АТ "Київський завод "Радар" працюють з російською компанією "Авиа ФЭД сервис", про що писали в журналістському розслідуванні "Важных историй".

 

 

12:25 Евентуальний польський прем'єр – лідер "Громадянської коаліції" Дональд Туск звинуватив польський уряд у бездіяльності в ситуації з блокадою прикордонних переходів на кордоні з Україною:

"Оскільки вони вдають, ніби зараз створюють справжній уряд, то могли б і повдавати, що займаються реальними проблемами. Таку бездіяльність не можна вибачити, тому що таким чином ми ставимо під загрозу польсько-українські відносини та не дбаємо про польські інтереси".

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 146 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 119 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:40 Рівень споживання електроенергії стрімко зростає, диспетчерський центр Укренерго прогнозує, що споживання буде триматися на максимумі протягом дня через погіршення погодних умов, похмура погода впливає на зменшення виробництва «зеленої» генерації, і головне – відновлення споживання в регіонах, постраждалих через негоду. 

Але електроенергії, виробленої українськими електростанціями, поки достатньо для забезпечення потреб побутових та юридичних споживачів. Ліміти споживання не запроваджувались. Графіки відключень не вводилися та не прогнозуються.

 

 

11:35 Станом на нинішній ранок через негоду знеструмлено 368 населених пунктів (вчора було 559, позавчора – 2046) в Дніпропетровській, Закарпатській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Херсонській, Черкаській, Чернігівській областях, повідомили в Укренерго.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 444 населені пункти (вчора було 443, позавчора – 530), через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській областях.

 

 

11:20 Американські штати, республіканські представники яких голосують проти допомоги Україні, найбільше виграють від інвестицій, спрямованих на виробництво боєприпасів і зброї, щоб компенсувати відправлені в Україну, показують розповсюджені Адміністрацією президента США Джо Байдена дані.

Так, Пенсильванія отримала 2,364 мільярда доларів у вигляді витрат та інвестицій на виробництво зброї та боєприпасів, а троє з восьми республіканських членів Конґресу від штату голосували проти підтримки України.

Аризона отримала 2,196 млрд доларів, а троє з шести представників республіканців проголосували проти допомоги Україні.

Техас отримав 1,45 млрд доларів на виробництво 155-міліметрових снарядів та іншого озброєння, а 18 з 25 представників республіканців проголосували проти допомоги Україні.

Під час свого останнього запиту на 106 мільярдів доларів нових коштів для України, Ізраїлю, Індо-Тихоокеанського регіону та охорони кордонів президент США Джо Байден 20 жовтня наголосив, що зброя для України – це робочі місця для американців: частина грошей піде американським компаніям на заміну обладнання, відправленого за кордон. Він також згадав ракетні системи Patriot, які виробляє компанія RTX (RTX.N) Raytheon в Аризоні, й "артилерійські снаряди, вироблені в 12 штатах по всій країні", зокрема Пенсильванії, Огайо і Техасі.

Розповсюджені дані демонструють, що найбільше виграють т.зв. фіолетові хиткі штати (swing state), які фактично визначають переможця президентських виборів.

 

 

11:00 Путін не піде на мир в Україні, поки не дізнається результатів виборів президента США в листопаді 2024 року, заявив не названий високопоставлений представник Держдепартаменту США після зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в Брюсселі.

 

 

10:55 Швидкий вступ України в НАТО переконає російського диктатора Путіна у безцільності війни в Україні, сказав колишній посол Сполучених Штатів при НАТО та представник США по Україні Курт Волкер під час конференції у Європарламенті, зазначивши:

"Переконаний, що політика НАТО сьогодні мимохідь надсилає сигнал для Путіна продовжувати бойові дії. Бо ми говоримо, що Україна стане членом у тривалій перспективі, але ми не можемо привести її в НАТО, поки триває ця війна. Це є стимулом для Путіна продовжувати війну. Я дійсно думаю, що прийшов час для нас зробити цілком протилежне послання – що Україна стане членом НАТО якнайшвидше. Це означатиме, що не залишиться жодного шляху для програшу України. Тоді для Путіна продовження цієї війни буде безцільним, а для Росії – руйнівним.

Можна говорити, зокрема у форматі Ради НАТО – Україна, що означатиме для України стаття 5-та і якими будуть кроки з боку Альянсу відповідно до цієї статті для захисту України. Стаття 5-та не містить специфічних зобов’язань відряджати війська – вона говорить про колективну відповідь. Таку колективну відповідь ми маємо навіть зараз, тому що тренування, обладнання, дані розвідки – це все НАТО вже надає Україні.

Водночас НАТО може зробити більше для допомоги Україні. Зокрема це стосується надання спроможностей для розмінування, включаючи морське розмінування, що дозволить відкрити маршрути у Чорному морі. НАТО може розпочати місії з забезпечення свободи судноплавства у Чорному морі, що заперечить претензії Росії на право атакувати цивільні судна третіх країн у міжнародних водах – такі дії РФ прямо дорівнюють піратству. НАТО також може прямо долучитися до повітряного захисту України. Надання відповідного обладнання є добрим початком, наразі справи є кращими, ніж раніше. Але я думаю, що Альянс може зробити більше, прямо допомагаючи Україні з протиповітряною обороною.

Із заходу Україна межує з країнами НАТО, що дозволяє використовувати спроможності для повітряного захисту великих населених пунктів або об’єктів цивільної інфраструктури".

 

 

10:40 У Єврокомісії не бачать значних негативних наслідків для європейських ринків від українського агроімпорту, заявив директор з питань сталого розвитку та підтримки доходів Генерального директорату з питань сільського господарства Єврокомісії П'єр Баску, що доповідав на засіданні комітету Європейського парламенту з питань сільського господарства та розвитку в Брюсселі: "Ми відстежуємо обсяги, ми відстежуємо динаміку цін, імпортну ціну на національному рівні, а також ціни на рівні ЄС, і ми публікуємо моніторинговий звіт кожні два місяці. Тож поки що ми не бачимо якихось дуже значних негативних наслідків для сільськогосподарського ринку ЄС".

На засіданні зазначено, що "коридори солідарності" стали рятівними для української економіки і дозволили експортувати понад 108 мільйонів тонн товарів та імпортувати 38 мільйонів тонн іншої продукції на загальну суму 123 мільярди євро. Однак сплеск експорту до ЄС, який є таким важливим для української економіки, "мав певний непередбачуваний ефект на деяких регіональних ринках у прифронтових країнах-членах, а також спричинив тиск у певних секторах у ЄС", тому необхідно мінімізувати негативний вплив на європейських фермерів.

Віцепрезидентка аграрного комітету Мазалі Агілар заявила, що іспанські порти переповнені зерном не тільки з України, а й із Росії за неймовірно низькими цінами.

На відміну від зерна, імпорт українського цукру до Європи не викликає занепокоєння – ціни на цукор перевищують 800 євро за тонну, тобто є надзвичайно високими в історичному аспекті. В ЄС виробництво цукру цього року, за оцінками, сягне близько 15,6 млн т, а це означає, що імпорт буде необхідним.

 

 

10:30 У районі тимчасово окупованих Кринок Херсонської області один із підрозділів російської 810-ї окремої бригади морської піхоти відмовився виконувати наказ іти на штурм позицій Сил оборони України, мотивуючи відсутністю координації з артилерією, поганими погодними умовами та відсутністю розвідувальних даних повідомив в етері телемаратону речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов. Проведення штурмових дій також ускладнюють мінні загородження, встановлені росіянами: карти цих мінних полів засекречені, а інформація штурмовим підрозділам російських окупантів передається тільки за квадратами і без чітких координат. Протягом місяця внаслідок підривів на власних мінах втрати 810-ї бригади морської піхоти РФ становили близько 50 осіб. У районі тимчасово купованої Піщанівки Херсонської області за останній тиждень унаслідок артилерійських ударів та атак дронів 28-й мотострілецький полк 70-ї мотострілецької дивізії 18-ї армії Південного військового округу РФ втратив 30 бійців. До січня 2024 року російським окупантам їхнє командування заборонило проводити ротації, надавати відпустки та залишати місця дислокації, окрім підрозділів забезпечення. Основні склади забезпечення загарбників розміщені в районі тимчасово окупованого Перевального, що в Криму. Видача провізії здійснюється на кілька днів, а створення запасів та складів у місцях дислокації не передбачено через високу імовірність їх ураження Силами оборони України, зазначив Ковальов.

 

 

10:20 У Шепетівському районі Хмельницької області внаслідок нічної російської атаки від уламків збитого ударного БПЛА пошкоджень зазнало приміщення агропідприємства, повідомив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін. Пошкоджено дах, вікна та двері приміщення, інформація про потерпілих не надходила.

 

 

10:15 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

162,2% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

 59,4% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

172,3% автомобільної техніки (з них 2,5% за минулий тиждень),

256,7% артилерійських систем (з них 3,4% за минулий тиждень),

 81,6% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 42,6% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Вночі росіяни атакували ударними БпЛА типу «Shahed» з напрямку Приморсько-Ахтарськ (РФ) та керованими авіаційними ракетами Х-59 з повітряного простору окупованої Херсонщини, повідомили в Повітряних силах.

Усього в ударі було задіяно:

21 ударний БплА «Shahed-136/131»;

3 керовані авіаційні ракети Х-59.

Основний напрямок удару безпілотників – Хмельниччина, ракет – південь країни. До відбиття повітряного нападу залучено винищувачі, зенітні ракетні підрозділи та мобільні вогневі групи Повітряних сил та Сил оборони України. У результаті бойової роботи всі ворожі ударні БпЛА знищено в межах Одеської (1 БПЛА), Миколаївської (2 БПЛА), Дніпропетровської (8 БПЛА), Київської, Херсонської, Запорізької та Хмельницької областей. Також знищено дві керовані авіаційні ракети на Миколаївщині. Третя не досягла бажаної цілі.

За минулі сім днів російські війська випустили по Україні 109 ударних БпЛА типу «Shahed», 107 з них (98,2%) було знищено.

 

 

 

 

 

09:40 У зв'язку з негодою в Україні залишається заборона руху для всіх категорій транспорту на 2 автодорогах Миколаївської області: Т-15-06 "Миколаїв – Доманівка – Берізки"; Т-15-10 "Арбузинка – Нова Одеса", повідомила зранку Державна служба з надзвичайних ситуацій. За інформацією Укравтодору, проїзд на дорогах загального користування забезпечено.

 

 

 

09:30 Станом на 08:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, які є носіями крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін у своїй вчорашній промові знову озвучив концепцію російської ідентичності, що складається з двох частин: "російської нації", яка, мовляв, включає росіян, українців і білорусів, і ширшого "російського світу", що включає інші несхіднослов'янські етноси як у сучасній Росії, так і на колишніх територіях СРСР та Російської імперії. Формулювання Путіна про російську націю (яка включає українців і в якій домінує Москва) повторює давні виправдання Кремля для вторгнення в Україну й агресії проти її сусідів, а заява Путіна про те, що "західна русофобія" зачіпає всі етноси в російській державі, ймовірно, має на меті згуртувати підтримку путінської війни серед російських громадян, які не є етнічними росіянами.

• Глава підконтрольної Кремлю російської православної церкви патріарх московський Кірілл заявив, що Росії необхідно "суттєво скоригувати" свою міграційну політику задля "збереження російської культури", підкреслюючи відчутну перевагу етнічних росіян над іншими регіональними етнічними групами. Антимігрантська та ксенофобська риторика патріарха Кірілла більше пов’язана з політикою російського уряду щодо мігрантів та неросійських етнічних груп у Росії, ніж заявлена ​​Путіним інклюзивність «русского мира».

• Російські чиновники, схоже, намагаються ще більше обмежити права мігрантів, які живуть у Росії, ймовірно, для того, щоб підтримати зусилля з примусу мігрантів до військової служби, водночас заспокоюючи все більшу кількість ксенофобських російських ультранаціоналістів.

• Кремль продовжує приділяти значну увагу створенню інформаційної підготовки до майбутніх президентських виборів у Росії 2024 року і, ймовірно, офіційно розпочне "кампанію" Путіна 14 грудня.

• Речник Головного управління військової розвідки України Андрій Юсов заявив 28 листопада, що невстановлені особи отруїли дружину керівника ГУР Кирила Буданова Мар'яну Буданову.

• Президент Росії Путін підписав закон про значне збільшення федеральних витрат у 2024 році, що, як повідомляється, включає рекордний рівень витрат на оборону.

• Популярний російський мілблогер продовжує висвітлювати проблеми середньої ланки командування російських військ, що діють на східному (лівому) березі Херсонської області, на тлі постійних скарг на слабкість російських сил і вразливість російських наземних ліній комунікацій на східному березі.

• Російське інсайдерське джерело повідомило 28 листопада, що російська влада затримала ще щонайменше трьох співробітників ФСБ у Москві у зв'язку зі справою про хабарництво на суму 5 мільярдів рублів (55,6 мільйона доларів).

• Заступник міністра оборони Ірану бригадний генерал Мехді Фархі оголосив 28 листопада, що Росія та Іран фіналізували закупівлю російських літаків.

• Голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров оголосив 27 листопада, що Чечня сформувала два нові полки й один батальйон, підпорядковані міністерству оборони Росії, а також оперативний батальйон, підпорядкований росгвардії.

• Окупаційні адміністрації Донецької та Луганської областей 28 листопада підписали угоду щодо встановлення тісніших економічних зв'язків з Ростовською та Воронезькою областями.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 87 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 14 ракетних та 80 авіаційних ударів, здійснив 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Минулої доби окупанти атакували Україну, застосувавши 21 ударний БпЛА типу “Shahed-136/131”. Всі ворожі дрони знищено. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Іванівка, Степова-Новоселівка Харківської області; Спірне, Часів Яр, Торецьк Донецької області; Зміївка, Берислав, Козацьке Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії біля Синьківки та Петропавлівки Харківської області, де Силами оборони відбито 5 атак.

На Лиманському напрямку наші воїни відбили 4 атаки окупантів поблизу Тернів Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії в районах Богданівки, Кліщіївки, Андріївки та Північного Донецької області. Тут українські захисники відбили 16 атак. В свою чергу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи загарбникам значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника південніше Новокалинового, Степового, Авдіївки, Тоненького та Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 27 атак.

На Мар’їнському напрямку українські захисники відбили 17 атак ворога в районах Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії південно-західніше Старомайорського та Водяного Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії західніше Вербового та Роботиного Запорізької області, де наші захисники відбили 9 атак противника.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку Сили оборони надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, продовжують вести контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, 5 засобів протиповітряної оборони, 9 артилерійських засобів, склад боєприпасів та станцію радіоелектронної боротьби противника.

29.11.2023