639-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:05 Ексголова Держспецзв’язку Щиголь, нардеп Одарченко та забудовник Копистира вийшли із СІЗО, – повідомляє Центр протидії корупції. У всіх трьох випадках внесено заставу, визначену судом: Юрія Щиголя – із заставою у 25 млн грн, нардепа Андрія Одарченка – із заставою у 15 млн грн, забудовника Сергія Копистиру – із заставою у 100 млн грн. "Нам невідомо, внесли вони заставу самостійно чи це зробили треті особи, але швидкість внесення багатомільйонних застав космічна", – прокоментував ЦПК.

 

 

20:00 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 68 бойових зіткнень. Ворог завдав 5 ракетних та 17 авіаційних ударів, здійснив 27 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також у ніч на 24 листопада окупанти атакували Україну ударними БпЛА типу “Shahed-136/131”. Всі ворожі дрони знищено. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Янжулівка, Архипівка Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Басівка, Юнаківка Сумської області; Козача Лопань, Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки, Петропавлівки Харківської області та Стельмахівки Луганської області, де Силами оборони відбито 13 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися Синьківка, Кучерівка, Першотравневе, Іванівка, Кислівка, Крохмальне Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Завдав авіаційних ударів в районах Серебрянського лісництва Луганської області та Спірного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Виїмка, Веселе, Переїзне, Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші воїни відбили 10 атак окупантів біля Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районі Кліщіївки Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Південне, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів безуспішні штурмові дії східніше Новокалинового, Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, Сєверного та Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито понад 30 атак. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Керамік, Авдіївка, Орлівка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку загарбники, за підтримки авіації, вели безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 9 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились близько 10 населених пунктів Донецької області, серед них Красногорівка, Курахівка, Мар'їнка, Побєда, Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів. Обстріляв з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів, зокрема, Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник 5 разів безуспішно намагався відновити втрачене положення поблизу Роботиного та Новопокровки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, серед них Лугівське, Новоданилівка, Новоандріївка, Щербаки, П'ятихатки, Лобкове, Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Новоберислав Херсонської області. Артилерійських обстрілів противника зазнали Херсон, Дудчани, Берислав, Веселе, Львове, Іванівка, Чорнобаївка, Комишани Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Сили оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра Херсонської області. Продовжують завдавати вогневого ураження противнику.

На Куп’янському напрямку окремі військовослужбовці російських окупаційних військ скаржаться на постійні втрати у живій силі через невдалі наступальні дії та заявляють про небажання вести їх у подальшому. Відзначається вкрай низька “якість” новобранців – здебільшого це особи похилого віку, які мають проблеми з алкоголем, наркотиками, азартними іграми тощо. Серед військовослужбовців російських окупаційних військ існує думка, що керівництво навмисно відправляє їх на “м’ясні” штурми, не рахуючись із втратами.

Також наявна інформація, що в окупованому Маріуполі російські військовослужбовці з числа колишніх ув’язнених вбили свого командира через його постійні погрози, знущання та вбивства інших загарбників.

Крім того, на Сватівському напрямку відмічається незадовільне тилове забезпечення підрозділів окупантів. Так, військовослужбовці одного з підрозділів рф повідомляють про погане забезпечення зимовим одягом, продовольством, водою тощо.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та логістичний центр противника.

 

 

19:25 На дільниці від Мостисьок до Львова побудують євроколію, – повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури. Віцепрем'єр із відновлення Олександр Кубраков, посол США Бріджит Брінк, голова правління УЗ Євген Лященко та член правління УЗ В'ячеслав Єрьомін підписали меморандум, який передбачає розробку "Укрзалізницею" техніко-економічного обґрунтування проєкту "євроколії", що з'єднає станцію Мостиська на кордоні з Польщею та Скнилів за підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

 

18:55 Строковики, чий термін служби закінчився, будуть демобілізовані, – повідомив секретар РНБО Олексій Данілов. Він зазначив, що Президент України запропонував провести демобілізацію військовослужбовців строкової служби під час Ставки Верховного Головнокомандувача – військові погодилися.

 

 

18:30 Президент Володимир Зеленський доручив презентувати комплексний план щодо проведення мобілізації вже наступного тижня. Зеленський зазначив, що на засіданні Ставки Верховного Головнокомандувача у п’ятницю заслухав доповіді щодо викликів у сфері мобілізації, а також щодо варіантів їх вирішення.

"Увесь план буде напрацьовано. Чесно кажучи, деякі питання ми вже вирішили, але я хотів би, щоб люди розуміли весь план дій, куди ми йдемо, які виклики… Комплексний план щодо цього питання буде наступного тижня. Дуже вірю, що наступного тижня. Принаймні, таке завдання поставлено і Залужному, і Умєрову, і міністрам, бо багато речей залежить і від економічних питань, треба врегулювати. Вони всі будуть комплексно доповідати наступного тижня".

 

 

18:00 Данія збільшила фінансування Українського фонду на 3 млрд євро, – заявило міністерство оборони Данії. Обсяг Фонду для цивільної, військової та економічної допомоги Україні збільшився на додаткові €308 мільйонів на 2023 рік та €3,15 мільярда на 2025–2027 роки. Загалом на військову підтримку України у 2023–2028 роках в межах Фонду буде виділено 60,4 млрд данських крон (близько €5,8 мільярда).

 

 

17:35 Зростання ВВП України в жовтні прискорилося до 10,5%, – повідомляє Мінекономіки. У міністерстві зазначають, що зростанню посприяли висока врожайність, стабільна ситуація в енергетиці та робота тимчасового морського коридору.

 

 

 

17:10 Бюджет Львівської області на 2024 рік буде майже на 40% меншим, ніж у теперішньому році – заявив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

"Зменшення суми бюджету майже на 40% порівняно з поточним роком пов'язано з тим, що весь військовий ПДФО піде до держбюджету. Також із місцевих бюджетів заберуть усі держсубвенції, які були в минулі роки".

 

 

16:55 При Міноборони створено міжвідомчу робочу групу, – заявляє пресслужба міністерства. Група вивчатиме проблемні питання з будівництва військових інженерно-технічних і фортифікаційних споруд та вчасно реагуватиме на них в режимі 24/7 за принципом «оперативного штабу». Таке рішення ухвалили на зустрічі міністра оборони Рустема Умєрова з міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим.

 

 

16:30 Дія посвідок на проживання українських біженців у Німеччині продовжена до березня 2025 року, – повідомляє пресслужба міністерства внутрішніх справ Німеччини. Біженцям не потрібно подавати заяву на продовження свого статусу проживання. Наразі в Німеччині числиться 1,1 млн біженців, із них майже 350 тисяч – діти та молодь до 18 років. Близько двох третин дорослих біженців – жінки.

 

 

16:05 У Росії для мешканців Туви ймовірність загинути на війні в Україні в 50 разів вища, ніж для москвичів, пише BBC на основі аналізу зібраних з відкритих джерел даних: повідомлень ЗМІ, постів у соцмережах і табличок на цвинтарях. Найвищий коефіцієнт смертності на війні (на 10 000 чоловіків віком від 16 років до 61 року) – Тува (48,6), Бурятія (36,7), Ненецький округ (30), Алтай (26,5) і Забайкальський край (26,2). Найменший – Санкт-Петербург (2,5) і Москва (1).

 

 

15:50 Нині структури російської держкорпорації "Ростех", якою керує кумпель президента Путіна по резидентурі в НДР Чемезов, повідомили, що в Росії розроблено компактний антидроновий комплекс "Чистюля", і презентували новинку на конференції. Пристрій, як стверджує розробник, здатний пригнічувати канали управління і навігації дронів у радіусі до кілометра, а також блокувати передачу фото- і відеоданих з БПЛА. "На тлі зростання попиту на засоби протидії БПЛА підприємства холдингу фактично працюють "з коліс", розробляючи нові модифікації такої апаратури", – хвалився гендиректор ЦНДІ "Циклон".

Але буквально відразу російський журналіст Олег Кашин вказав, що це китайський пристрій, який продається на AliExpress за ціною від $700 до $2000. Це вже не перший випадок, коли пристрої з китайського сервісу російські розробники видають за свої, і щоразу їхня вартість для міноборони РФ була дорожчою у чотири і більше разів.

 

 

15:15 Україна вже сформувала змішані медкомісії для обміну полоненими, але щоби цей механізм запрацював, їх має створити і російська сторона, повідомили в Офісі омбудсмана України.

 

 

15:05 OSINT-група DeepState за супутниковими знімками дослідила, скільки кілометрів інженерно-фортифікаційних споруд у 2023 році побудували росіяни вздовж лінії фронту та на окупованих територіях.

 

 

 

14:40 У Чехії та Словаччині в рамках ініціативи «Подарунок для Путіна» за тиждень зібрали 400 тис. євро на закупівлю гелікоптера Black Hawk для Головного управління розвідки Міністерства оборони України, повідомили в ГУР.

 

 

14:25 Українським морським коридором, встановленим Військово-морськими силами ЗСУ, з 10 серпня 2023 року скористалися 153 судна, які перевезли понад 5,6 млн метричних тонн зерна та інших вантажів, повідомила посол США в Україні Бріджит Брінк.

 

 

14:10 Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте телефонічно обговорив з Президентом України Володимиром Зеленським поточну ситуацію в Україні та майбутню зиму і запевнив у підтримці: "Нідерланди стоять з народом України та підтримують Україну в її боротьбі проти російської агресії".

 

 

 

13:50 Прем'єрка Литви Інґріда Шимоніте прибула з візитом до Києва:

"Під час моєї першої зупинки в Києві сьогодні я вшанувала чоловіків і жінок, які пожертвували своїм життям, захищаючи найфундаментальніші права нації: існувати і жити вільно. Вони віддали своє життя, щоб захистити всіх нас".

 

 

13:15 Минулої доби протягом кількох годин фіксувався незначний дефіцит електроенергії, для покриття якого імпортувалася електроенергія як аварійна допомога, повідомили в Міненерго. Обсяг залученої електроенергії становив менше 1% від добового споживання, але у період максимального вечірнього споживання електроенергії залучення імпортної електроенергії як аварійної допомоги не відбувалося. На поточну добу дефіциту не передбачається. Українські електростанції покривають потреби споживачів, хоча в аварійний ремонт вийшли два блоки ТЕС. Один із них планують повернути в роботу ввечері, під час зростання споживання електроенергії у пікові вечірні години. Отже обмежень споживачів в електроенергії і, як наслідок, планових відключень не передбачається. Усі відключення світла, які нині фіксуються в Україні, – наслідок погодних негараздів, технологічних порушень чи бойових дій. Їх усувають силами аварійних бригад енергетиків.

 

 

13:05 Через негоду, технологічні порушення та бойові дії без світла в Україні 635 населених пунктів (вчора було 413), планові відключення побутових споживачів не передбачаються. Через сильні пориви вітру без світла на ранок лишилися 158 населених пунктів, повідомили в Міненерго. Найбільше – у Львівській, Волинській, Івано-Франківській областях:

Львівська область: майже 11,4 тисячі абонентів;

Івано-Франківська область: майже 11 тисяч споживачів;

Волинська область: майже 3 тисячі споживачів;

Рівненська область: 1,3 тисячі споживачів;

Чернівецька область: 1,2 тисячі абонентів.

 

 

12:35 Росія думає будувати тунель під Керченською протокою на випадок руйнування Кримського мосту, пише The Washington Post із посиланням на повідомлення, перехоплені українськими спецслужбами. Російські та китайські бізнесмени, близькі до влади двох країн, на секретних переговорах наприкінці жовтня обговорили план будівництва підводного тунелю між Кримом і Росією, в них брала участь, зокрема, державна Китайська залізнична будівельна корпорація (CRCC), яка готова "забезпечити будівництво залізниць і автомобільних доріг будь-якої складності в кримському регіоні", але за умови дотримання повної конфіденційності та за умови заміни назви компанії на іншу в усіх контрактах. Експерти сумніваються, що будівництво тунелю вдасться завершити так швидко, що це допоможе Росії у війні. Москва може розглядати проєкт як довгострокову інвестицію, яка гарантуватиме безпечний зв'язок із Кримом.

 

 

12:20 Сьогодні потепління зменшило рівень споживання, ранковий максимум був на 6,5% меншим, ніж цей же показник учора, 23 листопада, повідомили в Укренерго. А вчора споживання електроенергії зростало протягом дня під впливом похолодання. Вечірній максимум споживання електроенергії 23 листопада був на 1,5% вищим, ніж 22 листопада.

 

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російські війська в Україні продовжують зазнавати масових втрат від українських високоточних ударів далеко за лінією фронту. 10 листопада 2023 року, ймовірно, понад 70 російських військових загинули в результаті удару по колоні вантажівок у 23 км за лінією фронту в селі Гладківка Херсонської області.

Згодом, 19 листопада 2023 року, удар по російських військовослужбовцях, які брали участь у церемонії нагородження або концерті в Кумачовому, що за 60 км від контрольованої Росією території, ймовірно, призвів до десятків жертв. Україна також зазнала подібних інцидентів: 3 листопада 2023 року російська балістична ракета вбила 19 членів 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Збройних Сил України під час церемонії нагородження.

Солдати на фронті зазвичай добре обізнані про радіус дії систем озброєння супротивника. Однак зіткнувшись з реальністю дуже тривалих бойових дій, командири постають перед гострою дилемою. Вони повинні знайти баланс між найкращою практикою розосередження військ, що робить їх менш вразливими до ударів, і повсякденною потребою збирати підрозділи разом для здійснення управління і підтримки бойового духу.

 

 

11:45 В Україні з'явиться "Армія роботів" й "Армія РЕБ" (радіоелектронної боротьби), пообіцяв віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров на ForbesTech-2023, додавши: "Ми будемо спиратися на нашу ідеологію – відкриття ринку, прозорість і максимальна можливість залучити підприємців, які вже створювали різні продукти, вміють масштабувати продукти".

 

 

11:35 Контррозвідники Служби безпеки України затримали депутата однієї з селищних рад Херсонської області, який перейшов на бік ворога в період окупації регіону. Одним із перших, кого здав зрадник, був його батько, що мав проукраїнську позицію та виступав проти збройної агресії РФ. Батька-патріота відвезли до місцевої російської катівні. Там до нього застосовували численні тортури, якими намагалися схилити до співпраці з рашистами. А депутата-зрадника призначили до окупаційної адміністрації, створеної на території громади під керівництвом гауляйтера Сальдо.

 

 

11:20 На кордоні з Польщею в черзі на в'їзд в Україну перебувають приблизно 3700 вантажівок, повідомив речник Держприкордонслужби полковник Андрій Демченко.

Вчора польські перевізники розпочали блокаду на ще одному пункті пропуску "Медика–Шегині", вони повідомили польським прикордонникам, що блокування відбуватиметься від 23 по 26 листопада переважно вдень із 10 до 21 години за київським часом. Вночі інтенсивність руху вантажівок на цьому напрямку дійсно поновилася, але нині після 10-ї години блокування цього напрямку відновилося. На цей час в бік України з польського боку кордону черга налічувала приблизно 1400 вантажівок.

На кордоні зі Словаччиною рух вантажівок наразі не заблокований, але через блокування в Польщі там зростає вантажопотік, черга становить близько 400 вантажівок (до 6 листопада черг на цьому напрямку не було).

 

 

11:00 У тимчасово окупованому Джанкої вночі пролунали щонайменше 7 потужних вибухів, повідомляють про враження військової частини росіян, а також ППО, РЛС.

 

 

10:50 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 116 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 115 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:30 Взимку в Україні буде розгорнута ще одна система Patriot із Німеччини, заявив посол ФРН в Україні Мартін Єгер.

 

 

10:20 Із 07:00 в Секторі Гази почав діяти режим припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАСповідомляє агентство Al Arabiya. ХАМАС пообіцяв звільнити декілька десятків з двох сотень захоплених під час нападу 7 жовтня на територію Ізраїлю заручників, в обмін на це мали бути звільнені кілька палестинських ув'язнених, яких утримують в ізраїльських в'язницях; щоб заручники могли покинути Сектор Гази, режим припинення вогню ввели на чотири дні. Тривалість перемир'я може бути збільшена – Ізраїль готовий додавати до спочатку обговорених чотирьох днів по дню за 10 додатково звільнених заручників. Режим припинення вогню, згідно з домовленостями, може тривати не довше 10 днів. У рамках угоди буде збільшено потік гуманітарної допомоги, о 9-й годині перші вантажівки вже прибули в Сектор Гази.

Однак вже квадранс по сьомій з'явилися повідомлення про спорадичні порушення режиму припинення вогню, сирени звучали в кібуцах Ей-ха-Шлоша та Кісуфим.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

161,0% танків (з них 2,2% за минулий тиждень),

 59,1% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

170,3% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

254,2% артилерійських систем (з них 3,5% за минулий тиждень),

 81,1% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 42,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Від початку повномасштабної війни Росії проти України в рамках майже 50 обмінів полоненими додому вдалося повернути понад 2,5 тисячі українських громадян, яких утримували росіяни, розповів представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в ефірі телемаратону. Хоча з кінця літа Росія фактично заморозила цей процес, проте переговори тривають, українська сторона докладає максимум зусиль, щоб повернути українських захисників на батьківщину.

 

 

09:30 Вночі росіяни атакували трьома ударними БпЛА типу «Shahed» із південно-східного напрямку. Всі три знищено силами та засобами Повітряних сил.

 

 

 

 

 

09:15 Станом на 07:30 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів і обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося 64 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 2 ракетні та 42 авіаційні удари, здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Вночі російські окупанти завдали чергового удару по Україні, застосувавши 2 керовані авіаційні ракети Х-59 та 3 ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами протиповітряної оборони всі ударні БпЛА знищено.

Авіаційних ударів зазнали: Костобобрів Чернігівської області; Олександрія Сумської області; Синьківка, Петропавлівка, Куп'янськ, Курилівка, Іванівка, Харківської області; Стельмахівка, Серебрянське лісництво Луганської області; Спірне, Часів Яр, Богданівка, Кліщіївка, Торецьк, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Водяне, Урожайне Донецької області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог, за підтримки авіації, вів штурмові дії в районі Синьківки, де Силами оборони відбито 3 атаки.

На Лиманському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії біля Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Тут наші захисники відбили 11 атак. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону та завдають окупантам значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника східніше Новокалинового, Авдіївки та Первомайського Донецької області, де Силами оборони відбито 20 атак.

На Мар’їнському напрямку українські воїни відбили 14 атак ворога в районах Мар’їнки, Георгіївки та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії південно-західніше Старомайорського Донецької області.

За Запорізькому напрямку ворог вів штурмові дії західніше Вербового Запорізької області, успіху не мав.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку наші захисники надалі утримують зайняті позиції на лівобережжі Дніпра, ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала удари по 11 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, пункт управління, склад боєприпасів, засіб протиповітряної оборони та 4 артилерійські засоби противника.

 

08:30 У Сполучених Штатах нині святкують День подяки (Thanksgiving), тому ISW не подає традиційного щоденного звіту.

 

 

 

24.11.2023