633-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:50 Міністерство освіти України найближчим часом може надати під час бакалаврату можливість виїзду українським студентам непризовного віку на один навчальний семестр за кордон, повідомив заступник міністра освіти Михайло Винницький в ефірі інформаційного телемаратону.

 

 

20:25 Укргазвидобування відкрило перспективний поклад у мезозойському газоносному комплексі Карпат на родовищі, яке вважалося виснаженим. Розвідувальна свердловина, під час випробування якої отримано приплив газу з дебітом понад 200 тис. куб. м газу на добу (73 млн куб м річно), дала найвищий за останні двадцять років показник УГВ для родовищ західного регіону. Нову свердловину глибиною 1600 м команда фахівців БУ «Укрбургаз» пробурила з метою дорозвідки виснаженого родовища. Рекордні показники газовидобутку було досягнуто завдяки використанню сучасних технологій, зокрема бурового верстата «Іван Богун». Свердловину для буріння закладали за результатами інтерпретації нових даних раніше проведених сейсморозвідувальних 3D-досліджень. Її введено в експлуатацію в дуже стислі терміни: для цього збудували шлейфи та модернізували установку підготовки газу.

 

 

19:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 64 бойові зіткнення. Ворог завдав 5 ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснив 33 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Також в ніч на 18 листопада противником було нанесено авіаційні удари по об’єктах критичної інфраструктури України із застосуванням ударних БпЛА типу “Шахед-136/131”. В результаті бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони України знищено 29 з 38 ударних БпЛА. Загалом внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки, та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційного удару в районі Степка Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них: Клюси, Янжулівка, Михальчина Слобода Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Рожковичі, Чуйківка Сумської області; Огірцеве, Гатище, Плетенівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог безуспішно вів штурмові дії в районах Синьківки та східніше Петропавлівки Харківської області, де Силами оборони відбито 6 атак. Завдав авіаційного удару в районах населених пунктів Голубівка, Петропавлівка, Кучерівка, Іванівка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема: Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог вів штурмові дії в районі Торського Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Терни Спірне Донецької області. Від ворожих артилерійських і мінометних обстрілів постраждали близько 15 населених пунктів, серед них: Макіївка, Невське Луганської області та Ямполівка, Торське, Діброва, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області, де Силами оборони відбито 7 атак. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 20 населених пунктів, зокрема: Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Дружба, Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів східніше Кераміка, східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки Донецької області, де Силами оборони відбито 23 атаки. Ворог завдав авіаційних ударів в районі Авдіївки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 15 населених пунктів, серед них: Керамік, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог за підтримки авіації вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де Силами оборони відбито 21 атаку. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились такі населені пункти Донецької області: Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Новомихайлівка, Катеринівка, Єлизаветівка.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районі Старомайорського Донецької області, де Силами оборони відбито 3 атаки. Крім того, противник завдав авіаційного удару в районі Вугледару Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема: Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне, Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Роботине, Новопрокопівки та західніше Вербового Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них: Лугівське, Оріхів, Новоданилівка, Роботине, Кам’янське, Приморське Запорізької області.

На Херсонському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали такі населені пункти, як Михайлівка, Тягинка, Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В районі населеного пункту Кринки Херсонської області дезертирували близько 20 військовослужбовців російських окупаційних військ зі складу 144-ї окремої мотострілецької бригади зс рф, які самовільно залишили бойові позиції.

Російські окупанти продовжують грабувати мирне населення України, привласнюють зерновий врожай мирних громадян. Так в місті Бердянськ Запорізької області так звана російська окупаційна “влада” намагається баржами вивезти викрадену пшеницю до своїх портів.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділами ракетних військ нанесено ураження по пункту управління, району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, артилерійському засобу та складу боєприпасів противника.

 

 

18:10 З початку повномасштабного російського вторгнення у 2022 році Україна отримала обіцянки про більш як $230 млрд допомоги, згідно з даними Ukraine Support Tracker, який обліковує та кількісно визначає військову, фінансову та гуманітарну допомогу, обіцяну урядами Україні в період з 24 січня 2022 року до 31 липня 2023 року і охоплює 41 країну, зокрема країни-члени ЄС, інші члени G7, а також такі країни, як Австралія, Південна Корея, Туреччина, Норвегія, Нова Зеландія, Швейцарія, Китай, Тайвань, Індія та Ісландія. База даних призначена "для підтримки фактологічної дискусії про підтримку України".

 

 

 

17:45 Кабінет Міністрів України ухвалив рішення щодо спрощення процесу ввезення енергетичного обладнання, такого як генератори та трансформатори, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, зазначивши при цьому, що уряд затвердив постанову, яка приводить до призупинення дії шести технічних регламентів, що регулювали ввезення та продаж енергетичного обладнання.

 

 

16:50 Президент України Володимир Зеленський підписав укази №758/2023 та №758/2023, за якими набуває чинності рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 листопада "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". Згідно з текстом рішення РНБО, оновлені санкції терміном на 10 років запроваджуються проти колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова, колишнього міністра освіти та науки Дмитра Табачника, народного депутата України IV–VII скликань Олега Царьова, народного депутата України IV–VIII скликань Дмитра Святаша, глави окупаційної адміністрації Криму Сергія Аксьонова, голови т.зв. "ЛНР" Леоніда Пасічника, депутата Державної думи РФ Дмітрія Сабліна, а також колишнього українського телеведучого Юрія Кота.

 

 

16:05 Збройні Сили України отримали чергову партію з понад двох тисяч безпілотників українського виробництва, повідомив віцепрем'єр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Серед них коптери та БпЛА літакового типу: розвідувальні, камікадзе, багаторазові бомбери. 

 

 

15:20 Росія зіткнулася з різким зниженням цін на свою нафту для покупців в Азії після того, як США почали вводити санкції проти танкерів "тіньового флоту" Кремля: вперше із середини липня вартість сорту Urals під час відвантаження з портів Приморськ і Усть-Луга на Балтійському морі опустилася нижче за позначку $60 за барель, повідомляє Reuters. Наприкінці вересня нафта Urals продавалася по $85, а її дисконт до Brent становив лише близько $10 проти $30–40 минулої зими. Наприкінці жовтня, за даними Argus, нафта Urals коштувала $80 за барель, і відтоді ціни впали на 25%, а дисконт до Brent знову досяг майже $20. Ціна Urals вже перебуває на $10–11 нижче, ніж закладено в бюджет ($71,3 за барель). Наразі під розслідуванням американського мінфіну перебувають десятки судноплавних компаній із 30 країн, судновим операторам надіслано запити щодо сотні суден – це майже весь "тіньовий флот", який вдалося зібрати російським нафтовикам, скуповуючи старі танкери, призначені до списання на металобрухт. Це денервує перевізників нафти, які піднімають ціни за свої послуги.

 

 

14:35 Вночі на Одещині внаслідок ворожого удару було пошкоджено енергетичний об’єкт (нафтобазу) та електромережі, без світла залишилося півтори тисячі споживачів; у Запорізькій області через падіння дрона було відключено повітряну ЛЕП, але споживачів не знеструмлювали, повідомили в Міненерго. Електроенергії,  виробленої українськими електростанціями, повністю достатньо для покриття потреб споживачів. Минулої доби максимум споживання був о 17:20.

 

 

13:55 Збройні Сили України продовжують бойову роботу на лівому березі Дніпра на Херсонщині, розповіла керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі телемаратону:

"Лівобережжя Херсонщини – це складна ділянка нашої зони відповідальності. І робота там, звісно, триває. Бойова робота триває. Але не все підлягає розголосу, навіть за умов, що якусь частину ми вже змогли оприлюднити. Є велика різниця у термінах "закріпилися" і "закріплюються". Ми продовжуємо бойову роботу, і підрозділи морської піхоти працюють потужно. Ми, використовуючи всі наявні сили та засоби, намагаємось виконати головну задачу – відкинути максимально далеко підрозділи ворога для того, щоб полегшити життя в першу чергу правобережжю Херсонщини. Ворог намагається це компенсувати, використовуючи тактичну авіацію, долучає до тактичної авіації ще й безпілотні атаки. Сьогоднішня нічна активність дронів типу "Шахед" і також активність FPV-дронів на нашому напрямку досить велика".

 

 

13:25 На заблокованих пунктах пропуску на українсько-польському кордоні продовжують зростати черги транспортних засобів.

Найскладніша ситуація – на пункті "Ягодин–Дорогуськ", де черга за даними ресурсу "єЧерга" сягнула нині майже 33 дні. В електронній черзі на перетин кордону з українського боку тут перебувають 2521 фура. Черга на цьому пункті пропуску для товарів групи 1-24 УКТ ЗЕД – 362 години (713 автомобілів). За даними ресурсу, від початку блокади кількість перетинів кордону транспортними засобами різко знизилася: з 433 (5 листопада) до 31 (17 листопада), тобто до 5,17% від нормативу. Найнижчий показник було зафіксовано 16 листопада – 8 перетинів кордону. Ускладнено перетин кордону і для автобусів: 10 транспортних засобів у черзі.

Черга на пункті пропуску "Краковець–Корчова", який також блокують протестувальники, сягає 315 години (у черзі 2384 фури) і 291 година (1105 фур) для товарів групи 1-24 УКТ ЗЕД. Кількість перетинів кордону змінилася незначно – з відповідно 175 та 80 (5 листопада) до 155 та 85 (17 листопада).

Черга на пункті пропуску "Рава-Руська–Гребенне" становить 225 годин (1950 фур) і 326 годин для товарів групи 1-24 УКТ ЗЕД. Кількість перетинів кордону знизилася з відповідно 225 і 56 (5 листопада) до 67 і 30 (17 листопада).

 

 

12:35 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний привітав військових із Днем сержантів і старшин:

Дорогі брати по зброї!

Панове сержанти і старшини!

Ви лідери, на яких тримаються Збройні Сили України. Ви – ті люди, завдяки яким армія живе та приносить результат. Гордий бути з вами пліч-о-пліч у строю.

Дякую усім сержантам і старшинам за лідерство та вмотивованість.

Вітаю з вашим днем!

Разом – до перемоги!

 

 

12:00 Російські війська готуються до третьої хвилі наступу на Авдіївку, повідомив речник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун в етері телемаратону: "Ймовірно, буде масове застосування техніки, тому що зараз ворог дещо знизив кількість авіаударів і знову погнав уперед піхоту. Тобто два дні фіксувалася невелика кількість техніки і йшли бойові підрозділи". Загалом на Таврійському напрямку було 51 бойове зіткнення.

У районі Мар'їнки активність ворога не спадає, невеликі групи йдуть уперед, але "топляться об нашу оборону", було зафіксовано 21 безуспішну спробу за добу.

Південніше Водяного Донецької області противник успіху не мав. Поблизу Работиного (південніше) та західніше Вербового українські воїни успішно відбили три атаки. Триває наступальна операція на Мелітопольському напрямку. За минулу добу в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" втрати ворога становили 456 осіб, знищено 19 одиниць військової техніки.

 

 

11:45 У Запоріжжі внаслідок вчорашньої ворожої атаки шахедами загорілися дві будівлі, одна з яких розташована на території об'єкта інфраструктури, пожежу на загальній площі 250 кв. м  оперативно ліквідували, повідомили в ДСНС.

 

 

 

11:05 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 140 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 83 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Протягом останнього тижня найбільш інтенсивні наземні бої точилися на трьох ділянках: на Куп'янському напрямку в Луганській області, навколо Авдіївки в Донецькій області та на лівому березі Дніпра в Херсонській області, де українські війська створили плацдарм.

• Жодна зі сторін не досягла суттєвого прогресу на жодній з цих ділянок. Росія продовжує зазнавати особливо важких втрат у районі Авдіївки. За повідомленнями очевидців, важливу роль у зриві атак обох сторін продовжують відігравати невеликі безпілотні літальні апарати й артилерія (особливо касетні снаряди).

• З настанням холодної зимової погоди на сході України майже немає перспектив серйозних змін на лінії фронту.

 

 

10:20 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

158,9% танків (з них 2,1% за минулий тиждень),

 58,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

168,0% автомобільної техніки (з них 2,5% за минулий тиждень),

250,8% артилерійських систем (з них 5,4% за минулий тиждень),

 80,4% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

 41,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 26,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:00 Вночі росіяни завдали авіаційного удару по Чернігівщині, повідомило Оперативне командування "Північ". Атаки БПЛА типу "Shahed-136/131" відбито мобільними вогневими групами Сил оборони України та засобами Повітряних сил ЗСУ. Внаслідок наземних вибухів пошкоджено інфраструктурні будівлі, інформації про жертв немає.

 

 

09:40 У Чорному морі на міні підірвався завантажений пшеницею балкер Georgia S під прапором Ліберії, що прямував із порту Південний, повідомляє Reuters з посиланням на морських спеціалістів та джерела в українському уряді. Балкер отримав легкі пошкодження біля узбережжя України і продовжив рух до румунського порту Констанца.

 

 

09:30 Сили та засоби ППО знищили всі повітряні цілі на підступах до Києва, повідомив начальник КМВА Сергій Попко. Уражено майже десяток ударних безпілотників "Шахед". За попередніми даними, в Києві без жертв та руйнувань. 

 

 

09:25 У результаті нічної атаки ударними дронами в Одеському районі влучили в об'єкт енергетичної інфраструктури, одного співробітника поранено, повідомили Сили оборони півдня. Пожежу оперативно локалізовано.

 

 

09:20 Вчора із 20-ї години по 4-ту годину нинішньої ночі російські війська атакували Україну з північного та південно-східного напрямків (Курська область, Приморсько-Ахтарськ РФ) ударними БпЛА типу «Shahed». Усього зафіксовано пуски 38 ударних безпілотників «Shahed-136/131». Шахеди атакували у кілька хвиль, групами у різних регіонах України в зонах відповідальності всіх командувань Повітряних сил. В результаті протиповітряного бою знищено 29 ударних БпЛА «Shahed-136/131», повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. З них в Миколаївській області знищено 6, на Херсонщині та Одещині – по одному, на Київщині – "майже десять".

 

 

 

 

 

09:15 Станом на 07:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські офіційні особи заявили, що українські війська створили плацдарми на східному (лівому) березі Херсонської області та проводять наземні операції, спрямовані на витіснення російських військ із зони дії артилерії західного (правого) берега Дніпра. Командування Корпусу морської піхоти України та Генштаб України вчора заявили, що українські морські піхотинці після успішних дій закріпили кілька «плацдармів» на східному березі і проводять дії з розширення цих позицій. Військова доктрина США визначає плацдарм як «територію на боці ворога від водної перешкоди, яка є достатньо великою, щоб вмістити більшість сил, що переправляються, має адекватний рельєф, щоб забезпечити захист місць переправи, забезпечує безпеку сил, які переправляються, від прямого вогневого удару противника і створює базу для продовження атаки». Доктринальне визначення плацдарму не передбачає певного розміру сил для переправи, розміру захищених позицій або можливості перекидати та використовувати важку військову техніку з ті позиції. Необхідний розмір плацдарму залежить від операцій, які він покликаний підтримувати, й офіційне визнання Україною цих позицій плацдармами свідчить про те, що українське командування вважає, що цих позицій достатньо для продовження наземних операцій на східному березі. У Генштабі України заявили, що одним із головних оперативних завдань сухопутних операцій України на східному березі є недопущення обстрілу російськими військами мирного населення України на західному березі Херсонської області, зокрема поблизу Херсона. 152-мм ствольні артилерійські системи, які російські війська широко використовують в Україні, мають приблизний радіус дії 25 км, хоча російські сили навряд чи розгорнуть ці системи на безпосередній лінії фронту через загрозу українського контрбатарейного вогню. Український Генштаб повідомив, що українські сили на східному березі ведуть диверсійні дії, рейди та розвідку, зокрема спостерігають за російськими позиціями для отримання розвідувальної інформації про російську логістику та концентрацію боєприпасів. Російські джерела стверджували, що українські сили утримують позиції в центрі Кринок, а один російський мілблогер заявив, що станом на 16 листопада українські війська контролюють 10 квадратних кілометрів території під Кринками.

 

 

• Схоже, російські війська застосовують уроки, засвоєні зі спроб посилити російську багатошарову оборону в західній Запорізькій області під час українського контрнаступу, до поточних російських оборонних операцій у Херсонській області. Український Генштаб визнав, що російські війська у Херсонській області мають "досить серйозну" лінію укріплень. В інтерв’ю Wall Street Journal, опублікованому 15 листопада, український військовий, який діє на лівому (східному) березі Херсонської області, охарактеризував російські оборонні позиції як "складні бліндажі, які [російські війська] будували місяцями". WSJ також повідомило, що російські сили сильно замінували територію навколо Кринок (30 км на північний схід від міста Херсона та 2 км від річки Дніпро), де українські сили зараз утримують позиції. Український військовий оглядач Костянтин Машовець зазначив, що російські війська не розгортають свої сили "колонами" на безпосередній лінії фронту на східному березі, ймовірно, намагаючись захистити концентрацію російських сил від вогню української артилерії та ударів безпілотників. 12 листопада він заявив, що російське командування на херсонському напрямку відмовилося від перекидання додаткових сил 70-ї мотострілецької дивізії (щойно сформованої 18-ї загальновійськової армії) і 7-ї десантно-штурмової дивізії, крім підрозділів окремих полків і батальйонів, на лінію фронту, вирішивши натомість утримувати решту цих формувань у ближніх тилових районах і вторинних ешелонах оборони. Це тактичне розгортання сил у Херсоні нагадує зміни, які російські війська внесли до тактичного розгортання оборони РФ на заході Запорізької області. ISW спостерігав, як російські війська на початку українського контрнаступу в західній Запорізькій області зосереджували особовий склад уздовж оборонної смуги, найближчої до українських наступальних операцій. ISW спостерігав зміни в російських оборонних операціях, коли українські сили почали проникати в російські оборонні смуги в середині вересня, при цьому російські війська перемістили особовий склад з оборонних позицій на безпосередні лінії фронту, щоб укомплектувати оборонні смуги далі від лінії фронту, звідки б виходили більш ефективні сили для контратаки. Російські війська не побудували великих видимих ​​оборонних укріплень, подібних до тих, які вони встановили на заході Запорізької області перед початком українського контрнаступу, і, схоже, обрали більш дискретні укріплення, розташовані далі від лінії фронту. Окремі фортифікаційні споруди, розташовані подалі від лінії фронту в Херсонській області, ймовірно, будуть повністю ефективними лише якщо вони залишаться прихованими. Осінні та зимові погодні умови можуть виявити деякі приховані місця, оскільки листя та природний ґрунтовий покрив зникнуть.

• Українські офіційні особи повідомили, що російські сили зазнали втрат приблизно в одну бригаду після того, як 17 жовтня українські сили почали наземну операцію на східному березі Херсонської області, що, як повідомляється, змусило російські сили перекинути вояків з інших частин України в Херсонську область. Генштаб України повідомив, що українські сили знищили 1216 російських військовослужбовців і поранили 2217 з початку "заходів" на східному березі. Ці втрати в живій силі приблизно еквівалентні чисельності особового складу бригади, хоча, ймовірно, вони розподілені по російських з’єднаннях і частинах, що діють на Херсонському напрямку. У Генштабі України також повідомили, що з початку "заходів" на східному березі українські війська знищили 24 російські танки, 48 БТР, 89 артилерійських систем, 29 складів боєприпасів і 14 літаків. У зв’язку з цими втратами російські сили перекинули невизначені підрозділи з інших невизначених ділянок фронту до Херсонської області. Раніше ISW оцінювало, що російському військовому командуванню, ймовірно, буде важко передислокувати боєздатне підкріплення у необхідному масштабі для відповіді на триваючі українські операції в Херсонська область під час проведення оборонних операцій у західній Запорізькій області та підтримання інших наступальних зусиль у східній Україні. Масштаб необхідних російських підкріплень значною мірою залежить від того, скільки зусиль українські сили докладуть на херсонському напрямку та наскільки вони просунуться.

• Російські війська в ніч з 16 на 17 листопада завдали серії дроново-ракетних ударів по Україні.

• Президент України Володимир Зеленський заявив, що війна Ізраїлю та ХАМАС негативно вплинула на постачання Україні снарядів.

• Російська влада 16 листопада затримала кількох співробітників ФСБ за отримання хабаря в п'ять мільярдів рублів ($55,6 млн) у зв'язку з закриттям справи про корупцію.

• Міністерство оборони Сполученого Королівства вчора повідомило, що російські військові, ймовірно, використовують оновлені літаки спостереження через занепокоєння щодо розміщення Україною бойових літаків, наданих Заходом.

• Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи громадського здоров’я (Yale HRL) позавчора повідомила, що з 24 лютого 2022 року влада Росії та Білорусі примусово депортувала щонайменше 2442 українських дітей віком від 6 до 17 років до Білорусі через Росію.

 

 

08:55 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по численних цивільних об’єктах нашої держави.

Минулої доби російські окупанти завдали авіаційного удару по Україні, застосувавши ударні БпЛА типу “Shahed-136/131”. Протиповітряною обороною знищено 9 ударних БпЛА. Крім того, сьогодні вночі ворог завдав чергового авіаційного удару по нашій країні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби відбулося 67 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 1 ракетного та 37 авіаційних ударів, здійснив 41 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Куп'янськ Харківської області; Побєда, Новомихайлівка, Водяне, Урожайне Донецької області; Новоданилівка Запорізької області; Тягинка Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку ворог вів штурмові дії в районах Синьківки, Петропавлівки та Іванівки Харківської області, де наші воїни відбили 4 атаки.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії північніше Серебрянки Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші захисники відбили 11 атак окупантів в районах Васюківки, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. В свою чергу, Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку противник не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону та завдають загарбникам значних втрат. Безуспішними були наступальні дії окупантів біля Кераміка, східніше Новобахмутівки, Степового, Авдіївки та південніше Тоненького Донецької області. Тут Сили оборони відбили 23 атаки.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де українські воїни відбили 21 атаку.

На Шахтарському напрямку ворог вів штурмові дії південніше Водяного Донецької області, успіху не мав.

На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні штурмові дії неподалік Роботиного та західніше Вербового Запорізької області, де нашими захисниками відбито 3 атаки.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, наносять вогневе ураження по тилах противника.

Підрозділи морської піхоти разом з іншими складовими Сил оборони надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра, де минулої доби відбили 12 атак ворога. Наші захисники закріплюються на зайнятих рубежах та завдають вогневого ураження окупантам.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та 2 — по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 6 артилерійських засобів, засіб протиповітряної оборони, пункт управління та склад боєприпасів противника.

18.11.2023