609-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:25 У десяти населених пунктах Куп'янського району на Харківщині оголосять примусову евакуацію для родин із дітьми. Згідно з даними обласної адміністрації, там перебуває 275 дітей.

 

 

 

20:37 Військово-повітряні сили США підтвердили, що українські пілоти розпочали підготовку з опанування винищувачів F-16 на авіабазі у штаті Аризона. Наразі йдеться про "невелику кількість" пілотів, яких навчають "основам експлуатації" на літаках.

 

 

19:29 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

У ніч на 25 жовтня російські терористичні війська завдали чергового авіаційного удару по Україні, застосувавши 11 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Протиповітряною обороною знищено усі дрони-камікадзе. Внаслідок падіння уламків БпЛА, на жаль, є поранені серед цивільного населення. У містах Славута та Нетішин Хмельницької області пошкоджено 11 багатоквартирних та 9 приватних будинків, 2 навчальні заклади, 2 пожежно-рятувальні частини, будівля відділу поліції та інша цивільна інфраструктура. 

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

Протягом доби відбулось 66 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 47 авіаційних ударів та здійснив 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок удару керованою авіаційною бомбою по житловому кварталу міста Берислав Херсонської області, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує проводити диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали понад 30 населених пунктів, серед них Сеньківка, Клюси, Леонівка Чернігівської області; Бачівськ, Студенок, Старикове Сумської області; Вовчанськ, Охримівка, Кругле, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Іванівка Харківської області, де силами оборони відбито 11 атак ворога. Також російські окупанти завдали авіаційного удару поблизу Новоселівського Луганської області. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Кіндрашівка, Іванівка, Кислівка, Крохмальне, Піщане, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили всі атаки ворога в біля Надії та Макіївки Луганської області. Противник завдав авіаційних ударів у районах Серебрянського лісництва Луганської області, Григорівки та Верхньокам’янського Донецької області. У той же час від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Спірне, Виїмка, Федорівка та Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 7 атак противника в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Хромове Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 20 населених пунктів, зокрема Міньківка, Богданівка, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Дружба Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти вели безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районах населених пунктів Степове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне Донецької області. Тут Силами оборони відбито 12 атак ворога. Також противник завдав авіаційного удару в районі Новобахмутівки Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Очеретине, Семенівка, Авдіївка, Семенівка, Сєверне, Опитне Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області, де силами оборони відбито 14 атак ворога. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинилось близько 10 населених пунктів, зокрема, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії за підтримки авіації в районі населених пунктів Водяне, Новоукраїнка та Старомайорське Донецької області. Також завдав авіаційного удару біля Володиного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку українські воїни відбили атаку противника біля Вербового Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Новодарівки та Новоданилівки Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степове, П’ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів понад 25 керованими авіаційними бомбами в районах населених пунктів Зміївка, Берислав, Одрадокам’янка, Миколаївка, Ольгівка Херсонської області. Ворожих артилерійських та мінометних обстрілів зазнали населені пункти Херсон, Червоний Маяк, Антонівка Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту. 

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. 

Підрозділи ракетних військ уразили 3 склади боєприпасів, 6 артилерійських засобів та радіолокаційну станцію ППО противника.

 

 

19:06 Президент Туреччини Реджеп Ердоґан розкритикував країни, які називають ХАМАС терористами. На думку Ердоґана, ця організація є "визвольною групою моджахедів, що борються за захист своєї землі та своїх громадян". Ердоґан повідомив про скасування свого візиту до Ізраїлю, бо вважає, що тамтешній уряд не зробив кроків для нормалізації взаємин. Також він зазначив, що Туреччина готова стати країною-гарантом палестинської сторони у врегулюванні конфлікту з Ізраїлем.

 

 

18:42 Очільник проросійської партії Smer-SD Роберт Фіцо став новим прем'єр-міністром Словаччини. Міністром закордонних справ став Юрай Бланар, який називав війну в Україні "конфліктом між Росією і США" та "громадянською війною", і стверджував, що "український націоналізм призвів до фрагментації України".

 

 

18:21 Україна розпочала перемовини з Молдовою та Румунією щодо створення "зеленого коридору" між пунктами пропуску Рені (Україна) – Джюрджюлешти (Молдова) – Галац (Румунія) для експорту аграрної продукції. "Завдяки цьому рішенню ми зможемо зменшити кількість зупинок для вантажівок та відповідно пришвидшити контроль. Глобально це рішення дозволить вирішити питання комплексного розвитку інфраструктури на україно-молдавсько-румунському кордоні", – прокоментував заступник міністра інфраструктури України Сергій Деркач за підсумками переговорів.

 

 

17:54 Антикорупційні органи повідомили про підозру колишньому народному депутату Максиму Микитасю, його помічнику, трьом військовослужбовцям і директору компанії в заволодінні 307 млн грн. Слідство встановило, що у 2018 році між Міністерством оборони та підконтрольними депутату компаніями було укладено договори на будівництво складів для ЗСУ, і сума договорів становила 3 млрд грн. "Для заволодіння частиною з цих коштів народний депутат і його помічник, залучивши службових осіб вищого та старшого офіцерського складу Збройних Сил України, забезпечили прийняття змін до постанов КМУ", – зазначає Антикорупційна прокуратура. Ці зміни, як пояснюють у САП, допомогли обійти законодавчі обмеження, що допускали сплату авансу в сумі лише 30% від річного обсягу робіт терміном до 3 місяців та дозволили перерахування авансів на будівництво розміром 80%. "Протягом листопада-грудня 2018 року на рахунки підконтрольного депутату товариства Міністерство оборони перерахувало понад 307 млн грн", – ідеться в повідомленні. Натомість будівництво складів фактично так і не розпочалося. У повідомленні САП не називають імені колишнього депутата, але Інтерфакс повідомляє, що йдеться про Микитася.

 

 

17:17 Російські підрозділи на авдіївському напрямку перегруповуються, повідомив спікер Об'єднаного пресцентру сил оборони таврійського напрямку Олександр Штупун. "Ворог перегруповується, тому що зазнав тільки за останній тиждень майже 3000 втрат у Донецькій області. Навіть для Росії це досить відчутно, і ворог потребує перегрупування, щоби спробувати йти далі", – розповів Штупун в етері телемаратону. Для атак ворог активно застосовує авіацію. "За три дні в районі Авдіївки було скинуто майже пів сотні КАБів. Керовані авіабомби використовують уночі, а вдень ворог намагається просуватися. Наші воїни стійко тримають оборону, безуспішними були наступальні дії ворога в районах Степового, Авдіївки, Сєверного та Невельського. Там захлинулися понад 10 атак противника", – розповів Штупун. Крім того, у районах Мар'їнки та Побєди успішно відбито понад 20 штурмів ворога, і там напруження не спадає.

 

 

16:49 В Івано-Франківську перехожі зупинили чоловіка, який начепив на рукав куртки прапор Росії. Відео інциденту опублікував Telegram-канал Еспресо.Захід. Чоловік пояснив, що вважав цей прапор французьким. Інцидент вичерпали на тому, що перехожий погодився, аби прапор спалили.

 

 

16:20 За попередніми оцінками Мінекономіки, зростання ВВП у вересні 2023 року порівняно з вереснем минулого року становило близько 9,1%. За січень-вересень зростання оцінюється на рівні 5,3%.

 

 

15:53 Служба безпеки України викрила спробу російських спецслужб завербувати українських підлітків для скоєння антисемітських провокацій. "За рахунок вербування неповнолітніх українських юнаків спецслужби РФ намагалися розпалити антисемітські настрої на Житомирщині, а також у Дніпрі, Львові та Вінниці. До складу групи входили 13–17-річні учні місцевих шкіл. Для їх дистанційного вербування спецслужби РФ створили молодіжний праворадикальний телеграм-канал", – повідомляє СБУ. Встановлено, що зловмисники, використовуючи психологічні маніпуляції, закликали українських підлітків залишати образливі написи на пам’ятних місцях і вчиняти підриви з використанням саморобних вибухових пристроїв.

 

 

15:28 До кінця року Україна вийде на виробництво десятків тисяч дронів за місяць, запевняє міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. "Щодо дронів, то ми вже виробляємо їх тисячами. До кінця року це будуть десятки тисяч за місяць. Це та сфера, яка зростає у нас навіть швидше, ніж боєприпаси і бойова зброя", – сказав Камишін на брифінгу на теренах Промислового форуму НАТО, що відбувається у Стокгольмі.

 

 

15:06 Правоохоронця з Одеси затримали через причетність до переправлення військовозобов’язаних через кордон. Чоловік разом зі спільником шукали "клієнтів" через соцмережі і за 4,5 тис. дол. обіцяли організувати безперешкодний перетин кордону поза межами прикордонних пунктів пропуску в Одеській області. Їх затримали під час передачі оплати.

 

 

14:32 Міський голова Славути Василь Сидор уточнив інформацію про постраждалих унаслідок нічної атаки росіян: травмовано 18 людей, двоє з них перебувають у важкому стані в реанімації. "Пошкоджень дуже багато: пошкоджено всі об'єкти освіти –  це 28 об'єктів, у них різний рівень пошкоджень. Також пошкоджено лікарню, промпідприємства, понад 300 багатоповерхових будинків і приватний сектор", – розповів Сидор в етері телемаратону. 

 

 

14:14 Народному депутатові оголосили підозру в заволодінні земельними ділянками площею понад 320 га, що завдало державі збитків на понад 123 млн грн, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Також підозри отримали колишній керівник головного управління Держгеокадастру однієї з областей, ексдиректор державного підприємства та директор приватного підприємства, причетні до схеми. САП не розголошує прізвища нардепа, проте "Українська правда" зазначає, що йдеться про Роберта Горвата з групи "Довіра".

 

 

13:49 На селекторній нараді за участі Президента України Володимира Зеленського обговорили підготовку до зими й очікуваних російських атак по енергетиці. "Готуємося до ударів терористів по енергетичній інфраструктурі. Цьогоріч не лише захищатимемося, а й відповідатимемо. Ворог це добре знає. Спочатку прибрали з Криму флот, тепер переміщують і свою авіацію далі від наших кордонів", – прокоментував Зеленський.

 

 

13:22 Росіяни обстріляли Берислав на Херсонщині. Внаслідок авіаційного удару повністю зруйновано житловий будинок. Загинув чоловік.

 

 

13:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• За останній тиждень активізувалися бої біля берегів пониззя Дніпра. Україна надала більшого пріоритету операціям у цьому секторі, створюючи невеликі плацдарми на східному березі, які вона контролює з літа.

• Росія, ймовірно, була напоготові щодо можливих атак через річку, коли вона відвела свої сили із західного берега 12 місяців тому. Район перебуває під контролем новоствореної 18-ї загальновійськової армії після того, як деякі підрозділи, які раніше перебували в цьому районі, були відведені на Оріхівський напрямок на схід.

• Як і в більшості секторів, вирішальним фактором майже напевно є здатність учасників бойових дій вести точний інтенсивний артилерійський вогонь. Початкові дані свідчать про те, що Росія зберегла значний артилерійський потенціал у межах досяжності ріки.

 

 

12:51 Австралійський літак-розвідник E-7A Wedgetail прибув до Німеччини для того, щоб захищати маршрути, якими Україні постачають військову та гуманітарну допомогу. Міністерство оборони Австралії додатково оголосило про новий пакет військової допомоги для України вартістю $20 мільйонів. Він містить, зокрема, обладнання для розмінування, портативні рентгенівські апарати, 3D-принтер для металу і протидронові системи.

 

 

12:35 Відремонтовано і підключено до мережі два теплові енергоблоки, які вчора виводили в аварійний ремонт. Також учора виводили в аварійний ремонт три блоки ТЕС, до кінця дня ремонти було завершено. Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, цілком достатньо для забезпечення потреб споживачів, повідомили в Міненерго й Укренерго.

 

 

12:25 Міністерство енергетики звернуло увагу на те, що росіяни пошкодили будівлі неподалік Хмельницької АЕС. Внаслідок вибуху пошкоджено вікна в адміністративно-побутовому та лабораторно-побутовому корпусах. Через пошкодження ліній електропередачі знеструмлено 1860 споживачів у містах Славута та Нетішин. Крім того, через несприятливі погодні умови знеструмлено в Хмельницькій області 6,6 тис. споживачів, у Львівській – 11,1 тисячі. Через обстріли на Донеччині знеструмлювалося 9 населених пунктів. Також без світла залишається частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

 

 

12:20 Вчора, 24 жовтня, середньодобова температура була на 3,4°C меншою, ніж 23 жовтня. Споживання електроенергії у період вечірнього максимуму вчора був на 0,4% меншим, ніж позавчора, повідомили в Укренерго.

 

 

12:10 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 122 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 74 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:57 Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Угорщину ніхто не тримає в Європейському Союзі, реагуючи на слова прем’єр-міністра Віктора Орбана про те, що Євроунія є "невдалою сучасною пародією" на Радянський Союз. "Чесно кажучи, я не бачу жодної подібності між радянською окупацією Будапешта і тим, що відбувається нині… Ніхто не змушує Угорщину бути членом ЄУ. Угорщина багато знає про радянську окупацію. Я пам'ятаю Будапешт у 1956-му з російськими танками на вулицях. Він (Орбан, – ред.) повинен знати, про що він говорить. Нині ж я жодного танка там не бачив. Ніхто не змушує Угорщину залишатися в ЄУ", – сказав Боррель, виступаючи на конференції "Європа і світ".

 

 

11:44 Більшість українців – 59% – вважають, що в Україні є позитивні зрушення у боротьбі з корупцією, свідчить соціологічне опитування, проведене КМІСом. Натомість третина – 34% – вважає, що останні кейси є свідченням "безнадійної корумпованості України, і позитивних змін немає".

 

 

11:21 Коментар Олександра Супрунюка, міського голови Нетішина, розташованого біля Хмельницької АЕС, після нічних обстрілів: "Те, що ми пережили сьогоднішньої ночі, прикордонні та прифронтові міста і села переживають щоденно, інколи по кілька раз на день. Війна продовжується. Не розслабляємось".

 

 

11:05 Правоохоронці викрили групу осіб, яка за завданням ФСБ РФ планувала терористичні акти на Київщині. За даними слідства, троє підозрюваних утворили терористичну групу в квітні 2023 року. Дотримуючись умов конспірації, підозрювані закуповували компоненти, щоб виготовити вибухові речовини і зброю для ураження об’єктів військової та критичної інфраструктури. Серед пріоритетних "цілей" були підрозділи Генерального штабу ЗСУ та Міністерства оборони України, а також їхні запасні командні пункти. Щоби встановити локації українських об’єктів, підозрювані намагалися "втемну" використовувати своїх знайомих серед українських військових, підіймали у повітря власні дрони для дорозвідки місцевості й отримували інформацію про наявність підрозділів ЗСУ. Для максимальної конспірації фігуранти постійно змінювали адреси помешкань. Встановлено, що на одній із квартир вони влаштували пожежу, аби приховати сліди від саморобного виготовлення вибухівки. Під час обшуків за місцями проживання затриманих у Києві та Чернігові було виявлено вибухові речовини з детонаторами, вогнепальну зброю та боєприпаси до неї.

 

 

10:45 Ізраїль відмовить представникам ООН у видачі віз після висловлювань генсека організації Антоніу Гутерреша, які можна трактувати як виправдовування нападу ХАМАСу на Ізраїль.

Гутерреш, виступаючи вчора на засіданні Радбезу ООН, заявив, що напад ХАМАСу на Ізраїль "стався не у вакуумі" і палестинський народ протягом 56 років зазнавав "задушливої окупації", зазначивши, що "образи палестинського народу не можуть виправдати жахливих атак ХАМАСу, але ці жахливі атаки не можуть виправдати колективного покарання палестинського народу".

 

 

10:35 Китайський лідер Сі Цзіньпін у посланні, виголошеному на щорічній вечері Національного комітету з американо-китайських відносин, заявив, що Китай готовий співпрацювати зі Сполученими Штатами, оскільки обидві сторони справляються зі своїми розбіжностями і працюють разом, щоб реагувати на глобальні виклики.

 

 

10:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

149,6% танків (з них 3,5% за минулий тиждень),

  55,9% бойових броньованих машин (з них 1,5% за минулий тиждень),

157,9% автомобільної техніки (з них 2,3% за минулий тиждень),

231,3% артилерійських систем (з них 4,6% за минулий тиждень),

  74,8% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

  39,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  36,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:05 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

•  Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки — без змін.

•  Сватівський відтинок — тривають стабілізаційні заходи біля Лиману Першого та Райгородки.

•  Бахмутський напрямок — ворог має успіхи в лісосмузі на північний схід від Хромового, бої тривають.

•  Авдіївський відтинок — росіяни фактично контролюють терикон біля Авдіївки та частину прилеглої до нього території. Станом на зараз це їм нічого не дає, бо ураженню підлягає все, що рухається. Однак малі групи мають змогу заходити. Північніше вентиляційного ствола шахти "Бутівка" проведено стабілізаційні заходи, ворога вибито на вихідні позиції. Росіяни продовжують лізти вздовж каскаду водосховищ, бої йдуть біля Новоавдіївського ставка. Загалом біля Авдіївки важко. Ворог перебуває в пошуку нових слабких місць. Після численних атак у стилі совєцкої армії втрати противника величезні, тому виділяють нові сили зі складу 2-ї загальновійськової армії рф (15 омсбр, 21 омсбр та 30 омсбр). Росіяни продовжують тиск на виступах, намагаючись оточити Авдіївку, а не взяти її в лоб.

•  Бердянський відтинок — без змін.

•  Запорізький відтинок — було відбито доволі масивну атаку ворога біля Новопрокопівки. Зафіксовано ураження ще одного нашого танка "Леопард". Як пишуть бійці на даному напрямку в себе на каналі: "Бойові дії тривають, але ні бойового, ні морального надлому тут уже не відбудеться. Кардинально змінити ситуацію могло б тільки введення нових і свіжих резервів. Але ситуація по всьому фронту змушує їх розтягувати. Змінити ситуацію без переваги в людях і техніці, і тим більше без підтримки авіації на цій ділянці малоймовірно. Треба це спокійно визнати і працювати далі. Це стратегічний бік".

•  Таврійський відтинок — без змін. Рекомендуємо чекати офіційних коментарів.

 

 

09:45 Новим послом Польщі в Україні буде Ярослав Гузи, давній, з часів ПНР, активіст "Солідарності". Він народився 1955 року в Кракові, вивчав історію та соціологію у Ягеллонському університеті. Був в активній опозиції до комуністичного режиму, під час воєнного стану (1981–1983 рр.) інтернований із країни на один рік. Пізніше навчався у Єльському університеті, проходив стажування у Конґресі США. У 1992 році – радник міністра національної оборони; з 1999 року – член ради Польського атлантичного клубу. У 1996 році був президентом Польської федерації незалежних підприємців. У наступні роки був радником президента PZU з питань іноземних інвестицій, зокрема відповідав за інвестиції PZU в Литві та Україні, у 2003–2007 роках був президентом, а потім членом правління Wars Holding – компанії, що належить столичному місту Варшава, яка займалася проєктом ревіталізації варшавської Праги. Потім був членом правління компанії Warszawski Park Technologiczny. В останні роки працював експертом із міжнародних відносин у Польському агентстві преси (PAP). Одружений з Агнешкою Ромашевською-Гузой, журналісткою, гендиректором компанії "Белсат".

 

 

 

09:35 Внаслідок російської нічної атаки у Славуті пошкоджено 11 багатоквартирних і 9 приватних будинків, два навчальні заклади, адмінбудівлю, крамницю і автомобілі, вибуховою хвилею у Славуті й Нетішині пошкоджені приміщення пожежно-рятувальних частин та будівлю відділу поліції, повідомив керівник МВС Ігор Клименко. Нині у громаді призупинили навчальний процес в освітніх закладах.

 

 

09:30 У Шепетівському районі на Хмельниччині збиті російські безпілотники пошкодили нежитлові приміщення, житлові будинки та транспортні засоби, по медичну допомогу в лікарню звернулося 16 мешканців навколишніх будинків із різними тілесними ушкодженнями, – повідомив перший заступник начальника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

 

 

09:25 Вночі російські війська атакували з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ – рф), застосувавши 11 ударних БпЛА типу “Shahed”. В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з ППО Сил оборони України знищено всі 11 “Shahed-136/131”. До відбиття повітряного нападу залучено винищувальну авіацію, зенітні ракетні підрозділи, мобільні вогневі групи. Зокрема протиповітряна оборона працювала в Черкаській, Херсонській, Полтавській, Житомирській, Хмельницькій та Миколаївській областях.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 07:30 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 російські кораблі, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська вчора продовжили контрнаступальні дії на сході та півдні України та просунулися на південь від Бахмута і на заході Запорізької області. Геолокаційні дані, опубліковані 23 жовтня, вказують на те, що українські сили просунулися на схід від Андріївки, а геолокаційні дані, опубліковані 24 жовтня, вказують на те, що українські сили незначно просунулися на захід від Роботиного. Український Генеральний штаб також повідомив 24 жовтня, що українські сили продовжили наступальні дії на південь від Бахмута і досягли часткового успіху в районі Роботиного.

• Схоже, що під час ударів по українській інфраструктурі Росія все більше доповнює використання безпілотників «Шахед-131/136» дешевшими та легшими варіантами безпілотників вітчизняного виробництва. 23 жовтня російські ЗМІ припустили, що російські війська під час атаки безпілотників на Київську область вперше в Україні застосували нові безпілотники великої дальності Italmas і його варіанти. Російські джерела відзначили, що дрони Italmas легші за "Шахед", їх важче виявити та збити. Російські мілблогери відзначили, що дрони Italmas дешевші за "Шахед", а це означає, що їх можна більше виробляти та використовувати, але вони несуть легше корисне навантаження, що обмежує їх корисність в автономному режимі. Таким чином, російські джерела відзначили, що російські війська, ймовірно, використовуватимуть безпілотники Italmas у тандемі з "Шахед".

• Російська влада посилює мобілізаційні зусилля, спрямовані на спільноти мігрантів із Центральної Азії.

• Президент України Володимир Зеленський під час виступу на саміті Кримської платформи 24 жовтня наголосив на послабленні російського контролю над Чорним морем і тимчасовими зерновими коридорами України.

• Російські війська вчора провели наступальні дії в районі Авдіївки та здійснили підтверджені просування на північний схід від міста.

• Російські джерела стверджували, що українські сили утримують деякі позиції в Кринках (30 км на схід від міста Херсона та 2 км від річки Дніпро) і продовжують обмежені атаки на східному (лівому) березі річки Дніпро.

• Повідомляється, що пов'язана з міністерством оборони Росії приватна військова компанія "Редут" намагається вербувати жінок на бойові позиції.

• Російська окупаційна влада продовжує впроваджувати програми примусової депортації українських дітей до Росії.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Противник продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, використовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню не тільки по військових, а й по цивільних об’єктах нашої держави.

Протягом минулої доби відбулося близько 80 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 6 ракетних та 51 авіаційного удару, здійснив 66 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоквартирні та приватні житлові будинки, а також інша цивільна інфраструктура.

Крім того, у ніч на 25 жовтня російські окупанти завдали чергового удару по Україні, застосувавши 11 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”. Силами та засобами Протиповітряної оборони України знищено всі ворожі БпЛА.

Авіаційних ударів зазнали: Леонівка Чернігівської області; Синьківка, Іванівка, Піщане Харківської області; Невське, Серебрянське лісництво Луганської області; Сіверськ, Виїмка, Диліївка, Авдіївка, Мар’їнка, Побєда, Старомайорське Донецької області; Зміївка, Новоберислав, Берислав, Козацьке, Одрадокам’янка, Миколаївка, Микільське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 100 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському напрямку українські воїни відбили близько 10 атак ворога біля Синьківки та Іванівки Харківської області.

На Лиманському напрямку наші воїни стійко тримають оборону, успішно відбили всі атаки ворога неподалік Надії та Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили близько 10 атак противника в районах населених пунктів Богданівка, Кліщіївка, Андріївка Донецької області. В той же час Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, активно застосовує авіацію, але наші воїни стійко тримають оборону та завдають ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника в районах Степового, Авдіївки, Сєверного, Невельського Донецької області, де силами оборони відбито понад 10 атак противника.

На Мар’їнському напрямку ворог вів безуспішні штурмові дії в районах Мар’їнки та Побєди Донецької області. Тут українські воїни відбили понад 20 атак ворога.

На Шахтарському та Запорізькому напрямках наші захисники відбили всі атаки окупантів у районах Новомихайлівки, Пречистівки, Старомайорського, південніше Золотої Ниви Донецької області та південно-східніше Малої Токмачки Запорізької області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, мали частковий успіх західніше Вербового, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

В зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку українські воїни ведуть контрбатарейну боротьбу, завдають вогневе ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ знищили 12 артилерійських засобів, логістичний хаб, пункт управління, засіб протиповітряної оборони, а також уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

 

25.10.2023