Ви не цікавитеся геополітикою?

Для тих, хто ще не звик до того, що ми – центр глобуса, є прикра інформація: так, ми ним є, і нема на то ради.

 

Американці тижня

 

 

Рейвах, що стався з приводу вакансії на посаду спікера вищого законодавчого органу Сполучених Штатів, зіграв позитивну роль для України. Байден витримав драматичну паузу (хто б міг подумати, що він цілком непоганий актор?) і де-факто почав власну виборчу кампанію. Телевізійне звернення президента (людина поважного віку, тому Tik-tok чи X не пасує) відбулося в прайм-тайм, трансляція велася з Овального кабінету в Білому домі, і головне для нас – заклик до Конгресу схвалити спільний пакет військової допомоги Ізраїлю й Україні у розмірі понад 100 мільярдів доларів. Прагматик на пальцях пояснив співвітчизникам і таким самим прагматикам, що «це розумна інвестиція, дивіденди з якої у вигляді безпеки Америка отримуватиме поколіннями. Вона допоможе зберегти американських військових. Вона допоможе нам побудувати для наших дітей і онуків світ, який буде безпечнішим, мирнішим і процвітаючим».

 

Цинічно, але американці не відмовлялися в Будапешті від ядерної зброї, а ми «маємо те, що маємо» – і треба тішитися, що американські платники податків знатимуть про ХАМАС і РФ, які для них будуть рівнозначними.

 

А щоб українці не впадали в ейфорію на предмет своєї глобусоцентричності, за три дні до спічу Байдена до Києва завітала спецпредставник США з питань відновлення економіки Пенні Пріцкер. «Ревізор», яка говорила зі всіма, з ким можна (від Зеленського до Наєма), і навіть побувала на заводі, де виробляється газ-булька, пообіцяла, що навідуватиметься на наші терени частіше. Тут їй сподобалося. Чи сподобається наступний візит пані Пріцкер тим, кого вона «ревізує», – подивимось.

 

 

Важливіше американське тижня

 

 

Бізнес любить тишу, любов любить тишу, мафія любить тишу (іноді), найбільше тишу, виявляється, любить війна. Без кіпішу в Україні з’явилися ATACMS. Про них Wall Street Journal написали: «Невелика кількість ракет була таємно відправлена в Україну останніми днями, вони посилять здатність Києва завдавати дальніх ударів по російських силах під час важливого етапу її контрнаступу, – повідомляють джерела, знайомі з цим питанням».

 

Українці, попри інформацію американців, взнали від пресслужби вітчизняних Сил спеціальних операцій, що в ніч з 16 на 17 жовтня окупанти зазнали значних втрат, серед яких дев’ять гелікоптерів різних модифікацій, пускова установка ППО etc.

 

А потім було просто гарне – вигулькнув посол Корейської Народно-Демократичної Республіки в РФ Сін Хонг Чоль і сказав: «США, попри глибоку заклопотаність і рішучу протидію міжнародного співтовариства, все-таки поставили Україні ракетний комплекс класу "земля-земля" ATACMS, це послужить каталізатором для втягування всієї Європи в горнило нескінченної війни та її затягування». Миску кімчі Сін заробив. Російські пропагандисти збираються з думками, щоб заробити щось вагоміше.

 

Для українців важливіше знати інформацію від міністра закордонних справ. США будуть надавати ATACMS надалі – сказав Дмитро Кулеба.


 

Схизматичне тижня

 

 

Урядовий законопроєкт №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій», який передбачає унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, управління яких знаходиться за межами України в державі, яка здійснює збройну агресію проти України, підтримали 276 народних депутатів.

 

Бюрократичний текст нікого б не мав збуджувати – так воно і є. Російське православ’є має йти шляхом російського військового корабля, але є питання про тих нардепів, які не голосували за це рішення.

 

Про решту довколарелігійних справ сказав секретар Ради національної безпеки і оборони. «Маєте бажання спілкуватися з Богом – спілкуйтеся, скільки вам завгодно. Але розповсюджувати й насаджувати тут інституції, які працюють безпосередньо з центром в Москві – це є неприпустима річ, і з цим буде поставлена крапка. Але все відбувається в межах законодавства», – повідомив Олесій Данилов.

 

Чекаємо другого читання.


 

Довічне тижня

 

 

Дурнуваті сміхи про свинку Пепу в контексті PEP почалися після того, як Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про посилення фінансового моніторингу за діяльністю політично значущих осіб (PEP, politically exposed persons – політично значущі особи). Тепер, замість трьох років після звільнення з посади, топ-посадовці матимуть такий статус довічно.

 

Простому смертному то страшно, як верблюдові ласти, а ті прості смертні, що дійшли в ластах до влади, переймаються, бо матимуть неприємні розмови про то, де, як і за яких обставин знайшли багато грошей, коли були PEPами. Довічно. Історія буде дуже довгою.
 

23.10.2023