Ердоґан дав згоду на вступ Швеції до НАТО.

Окрім Туреччини, ратифікувати заявку Швеції на вступ до Північноатлантичного Альянсу повинна ще Угорщина.

 

 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан підписав протокол про вступ Швеції до НАТО і скерував його на затвердження до парламенту країни – Великих національних зборів. Про це повідомляє інформаційна аґенція Reuters з покликом на інформацію пресслужби офісу президента Туреччини.

 

Відтак заявка Швеції має бути розглянута парламентською комісією зі закордонних справ. Потім вона надійде на розгляд Великих національних зборів Туреччини. Після схвалення, підпису президента Туреччини та публікації в урядовому віснику Resmi Gazete процес затвердження членства Швеції в НАТО з боку Анкари буде завершено.

 

Наразі всі країни-члени НАТО, окрім Туреччини й Угорщини, ратифікували заявку Швеції на вступ до Північноатлантичного Альянсу.

 

Нагадаємо, що ще навесні 2022 року Швеція та Фінляндія одночасно подали заявки про приєднання до НАТО. Туреччина висунула обом країнам умови, які потрібно було виконати, щоб Анкара ратифікувала вступ. Швеція та Фінляндія мали визнати терористичними курдські організації, видати осіб, звинувачених у тероризмі, та скасувати заборони на постачання зброї Анкарі.

 

У липні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що Ердоґан дав свою згоду, щоб у найкоротший термін передати протокол про прийняття Швеції до НАТО на ратифікацію. У документі за підсумками перемовин турецького лідера з прем'єром Швеції Ульфом Крістерссоном (Ulf Kristersson) говорилося, що Швеція внесла необхідні поправки до конституції, змінила свої закони, значно розширила співпрацю у боротьбі з курдськими терористами та відновила експорт зброї до Туреччини.

23.10.2023