Ковчег Україна: галерея українського мистецтва

 

Віртуальна галерея українського професійного мистецтва від руських ікон XIV ст. до геніїв сучасності відкривається на сайті культурної платформи “Ковчег Україна” і працюватиме для вас 24/7. В експозиції – близько 500 шедеврів із музейних і приватних колекцій: сакральне мистецтво Русі, барокові скульптури містичного Пінзеля, живопис Васильківського, Труша, Новаківського, Кульчицької, Маргіт і Романа Сельських, Леопольда Левицького, Миколи Глущенка, графіка Сороки і Жука, скульптурний вибух світового масштабу Олександр Архипенко і наш геніальний сучасник Роман Петрук.

 

 

Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного Фонду спільно з Львівським інститутом колекціонерства, Національним музеєм ім. Андрея Шептицького у Львові, Національним художнім музеєм в Києві. Ініціатори проєкту наголошують, що мають на меті продемонструвати широкому загалу відомі лише вузькому колу спеціалістів унікальні культурні артефакти та імена, відкрити непізнану Україну професійного мистецтва – розвинутих середньовічних міст з іконописними майстернями, гетьманських балів з партесними концертами, країну козацького бароко, гуцульської сецесії, авангарду.

 

 

У віртуальній галереї будуть музейні шедеври поруч з найкращими творами із закритих приватних колекцій, що вперше стануть доступними для громадськості. Особливий акцент колекції – Львівська школа живопису (що природно, адже куратори, упорядники, колекціонери проєкту – львів’яни. Тож ж Україна відкриє для себе інший Львів – не тільки львівську каву чи реберню, а й Сельського, Звіринського, Сміх-Шатківського, Сороку).

 

 

Ми є свідками історичного процесу, коли українська культура нарешті виходить з імперської тіні. Раптова зміна статусу України на геополітичній арені світу – від країни, яку ніхто не помічав, до країни, яка змінює хід світової історії, – радикально вплинула і на статус української культури. Нас нарешті почали помічати – і нещодавні зміни у атрибуції художників українського походження по світових музеях тому доказ. Попереду величезна робота з демонтажу старих уявлень про українську культуру і побудови власного мистецького пантеону.

 

 

Тому проєкт пропонує “пакетну послугу” – спецпроєкти під хештегом #деколонізація і #український_живопис, в рамках якого будуть представлені науково-популярні статті наших провідних мистецтвознавців, мислителів, письменників на цю тему. Особливим подарунком для шанувальників українського мистецтва буде цикл із чотирьох відео-лекцій від Діани Клочко: про українську ікону, Шевченка-живописця, явище українського авангарду і Львівську школу живопису. Вже незабаром на You-tube каналі Ковчег "Україна" .  А справжнім почастунком для мистецьких гурманів стане слайд-шоу шедеврів українського живопису та анімовані полотна наших геніїв від знаного відеографа Мирослава Стецького. Перші анімації можна оглянути тут –  "Містична Україна" і 10 українських шедеврів, від яких щемітиме серце .

 

 

“Ми мріємо аби українська культура була повноцінно представлена на світовій арені, аби українські культурні бренди стали впізнаваними у світі. Але насамперед, проєкт має на меті змінити ставлення українців до власної культури – ми хочемо змити те липке відчуття другосортності нашого культурного спадку і закохати українців у власну культуру”, – стверджує кураторка проєкту Ярина Винницька.

 

Усі продукти проєкту будуть розміщені для огляду на сайті проекту www.kovcheh.ua. А своєрідною кульмінацією стане друковане видання – великий подарунковий фотоальбом "Українське мистецтво: живопис, графіка, скульптура" і книжечка для дітей з ілюстраціями Катерини Дендюк про наших художників, де за QR-кодами можна буде оглянути їхні картини.

 

Цей проєкт присвячується пам’яті Тараса Лозинського – натхненника і куратора, відомого колекціонера і громадського діяча, без якого ця ідея так і залишилася б нездійсненною мрією.

 

18.10.2023