15 жовтня починає діяти залізничне сполучення Львів-Варшава-Львів.

 

Цієї неділі, 15 жовтня, починає діяти залізничне сполучення між Львовом і Варшавою. Вперше за 18 років між містами почнуть курсувати поїзди. Зі сторони Польщі на цьому маршруті працюватиме група SKPL, на поїзди якої пасажири пересідатимуть у Рава-Руській.  

 

 

"Це найкоротша дорога з Варшави до Львова. Українські партнери запевнили нас, що це сполучення має великі перспективи навіть у разі відновлення польотів до аеропорту Львів. Українська сторона презентувала нам аналітичне дослідження, у якому йдеться про те, що між Львовом та Варшавою курсує багато автобусів, а значить є попит на перевезення між цими містами. Чи вдасться залізниці перейняти цих пасажирів, час покаже.

По-друге, "Укрзалізниця" планує добудувати євроколію з Рави-Руської до Львова. Цей поїзд матиме великий успіх. А якщо Україна вступить до Європейського Союзу, то це стане додатковим стимулом для розвитку цього залізничного сполучення", — прокоментував появу нового залізничного маршруту директор SKPL Томаш Страпаґєль у інтерв'ю Центру траспортних стратегій.

 

Час подорожі між Варшавою та Равою-Руською включно із митним та паспортним контролем становить понад 7 годин, втім Томаш Страпаґєль запевняє, що незабаром доїхати можна буде швидше, оскільки Польща активно ремонтує колії по всій країні, зокрема і на відтинку Рейовець-Гребенне.

 

Крім того, група SKPL ще раніше заявляла про продовження поїзда Сянок — Устрики Долішні до українського міста Хирів. За словами Томаша Страпаґєля, перемовини з цього питання ще тривають.

 

"Ми вважаємо, що до Хирова треба запускати два поїзда: один — із Сянока, інший — з Перемишля. Ми подали відповідну заяву до адміністрації Підкарпатського воєводства та "Укрзалізниці". Передусім перевезення будуть запущені до Рави-Руської, а вже потім може бути й до Хирова. Інфраструктура для цього готова, адже колії до Хирова з обох напрямків уже відремонтовані", — повідомив він.

 

13.10.2023