579-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:31 Колишньому керівникові Дніпропетровського обласного ТВК оголосили підозру в незаконному збагаченні. У власності підозрюваного та його родини виявили майно, вартість якого значно перевищує їхні законні доходи: за півтора року повномасштабного вторгнення РФ військком, за висновком НАЗК, набув активів на понад 8,8 млн грн.

 

 

20:43 США запровадили санкції проти 28 компаній із семи країн світу через постачання запчастин для дронів, зокрема проти 11 китайських і 5 російських. У тім числі в списку є китайська Asia Pacific Links Ltd. і російська SMT-iLogic, котрі брали участь у схемі постачання запчастин для безпілотників через підсанкційний Центр спеціальних технологій для ГРУ РФ. До санкційного списку також потрапили компанії, зареєстровані в Німеччини, Фінляндії, Омані, Пакистані та Об’єднаних Арабських Еміратах.

 

 

19:55 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби відбулось 17 бойових зіткнень. Також російська федерація завдала чергового удару 12 крилатими ракетами “Калібр”, 2 протикорабельними ракетами П-800 “Онікс” та 19 іранськими ударними БпЛА типу “Shahed-136/131” по припортовій інфраструктурі Одеської області. Протиповітряною обороною знищено 11 крилатих ракет “Калібр” та всі 19 “шахедів”. Загалом ворог завдав 14 ракетних та 57 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки, готель, дитячий садочок та інша цивільна інфраструктура.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Ворог завдав авіаційних ударів біля Леонівки Чернігівської області, Попівки та Пономаренків Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, серед них Клюси, Блешня, Грем’ячка, Костобобрів Чернігівської області; Біла Береза, Волфине, Миропілля, Рясне, Пожня Сумської області та Огірцеве, Гатище, Нестерне, Бударки Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів неподалік Синьківки, Іванівки, Кислівки Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Новомлинськ, Лиман Перший, Синьківка, Петропавлівка, Котлярівка, Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку авіаційних ударів ворога зазнали населені пункти Надія, Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Васюківка Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Зарічне, Діброва, Федорівка, Никифорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаку противника в районі Кліщіївки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару біля Північного Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 25 населених пунктів, зокрема Міньківка, Богданівка, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка та Курдюмівка Донецької області.

На Авдіївському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Новобахмутівка, Керамік, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне та Орлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку впродовж доби наші захисники успішно відбили 7 атак ворога безпосередньо в районі Мар’їнки Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі Новомихайлівки Донецької області, але успіху не мав. Натомість завдав авіаційного удару в районі цього населеного пункту. Під вогнем окупантів перебувало понад 10 населених пунктів, зокрема Красногорівка, Мар'їнка, Антонівка, Катеринівка, Єлизаветівка, Курахове Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Урожайного Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Водяне, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Золота Нива, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог завдав авіаційних ударів поблизу Вербового та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 30 населених пунктів, зокрема Червоне, Оріхів, Малі Щербаки, Степове, П’ятихатки, Кам’янське Запорізької області.

На Херсонському напрямку авіаційних ударів зазнали Берислав, Одрадокам’янка, Ольгівка, Львове Херсонської області. Окупанти обстріляли з артилерії та мінометів близько 10 населених пунктів Херсонської області, серед них Херсон, Токарівка, Антонівка Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Водночас Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та один удар по зенітно-ракетному комплексу противника.

Підрозділами ракетних військ уражено 9 артилерійських засобів, район зосередження озброєння і військової техніки, склад боєприпасів та станцію РЕБ противника.

 

 

19:23 Заступник радника Білого дому з національної безпеки з питань міжнародної економіки Майк Пайл надіслав на адресу Координаційної платформи донорів лист із переліком реформ, які мусить здійснити Україна для продовження військової підтримки. У документі прописано зміни по пріоритетності: 0–3 місяці, 3–6 місяців, один рік, півтора року, пише "Українська правда". Зокрема у плані згадано про роботу антикорупційних органів (САП, НАБУ, НАЗК), Вищої ради правосуддя і судової гілки влади загалом, наглядових рад державних підприємств. Також серед пріоритетів – реформи у Міністерстві оборони й оборонно-безпекових відомствах. За даними "УП", копію листа відправили прем’єр-міністру Денису Шмигалю та в Офіс президента.

 

 

18:49 Команда фільму "Ла Палісіада" українського режисера Філіпа Сотниченка розгорнула на міжнародному кінофестивалі Сан-Себастьян фотографії українських кінематографістів, які загинули під час війни.

 

 

18:36 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Будапешт не підтримуватиме Україну у жодному питанні міжнародних відносин, допоки "Україна не відновить колишні права етнічних угорців на своїй території". Орбан сказав, що угорців "обманули" з українським зерном, повідомив, що Угорщина відмовиться видавати військовослужбовців, яких вимагатимуть повернути до України через порушення правил перетину кордону та ухилення від мобілізації, і розкритикував ідею прийняття України в НАТО, бо це означатиме нову війну з Росією.

 

 

18:19 Київський апеляційний суд залишив під арештом Ігоря Коломойського, відхиливши скаргу бізнесмена на рішення першої інстанції. Альтернативний запобіжний захід – внесення застави розміром у 3,89 млрд грн.

 

 

 

17:54 Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов назвав пріоритетною ціллю українських дронових атак підприємства російського військово-промислового комплексу. В інтерв'ю NV Буданов підкреслив, що третина російських заводів розташована якраз у європейській частині Росії, тож вони і "схильні до якогось невідомого впливу". "Ми, коли відпрацьовуємо певні дії по об'єктах оборонно-промислового комплексу, ставимо за мету тільки одне: уповільнити виробництво російського озброєння", – сказав Буданов.

 

 

17:39 Працівника оборонного підприємства засудили до довічного ув'язнення за те, що він коригував ракетні удари РФ по військовій та критичній інфраструктурі Запоріжжя. Зокрема зрадник наводив російські ракети на виробничі цехи заводу, а також коригував серію повітряних атак агресора на об’єкти енергетичного комплексу регіону. Після ворожих ударів російський агент виходив на місцевість для фіксації наслідків прильотів і звітування – під час обшуків у нього вилучили мобільний телефон і комп'ютерну техніку, котрі використовувались для злочину.

 

 

17:10 Спікер Палати громад Канади Ентоні Рота попросив вибачення за привітання в парламенті 98-річного ветерана дивізії "Галичина" Ярослава Гуньки (Yaroslav Hunka) в день візиту Президента України Володимира Зеленського. Під час урочистостей минулого тижня Рота звернувся до чоловіка в парламентській ложі, назвавши його "українським і канадським героєм", подякувавши також "за всю його службу" – пана Ярослава привітали стоячи оваціями, йому плескали Володимир Зеленський і Джастін Трюдо. Подію в канадському парламенті підхопила російська пропаганда, і згодом резонанс "про привітання Зеленським нациста" викотився у стрічки чільних інформаційних аґенцій. У коментарі в понеділок Ентоні Рота заявив, що ніхто ані в парламенті, ані в українській делегації про інтенцію привітати ветерана не знав. Пан Ярослав мешкає в його районі, і він вдався до експромту. Рота склав вибачення перед єврейською громадою у Канаді та в усьому світі, додавши, що "пізніше мені стало відомо більше інформації, яка змусила мене пошкодувати про моє рішення". Офіс прем'єр-міністра Джастіна Трюдо назвав "правильним вчинком" заяву Роти. Там підтвердили, що ані уряд, ані українська делегація "не були попередньо поінформовані про запрошення чи вітання".

 

 

 

16:47 Україна пройде майбутній опалювальний сезон лише за рахунок власного газу, заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов. "Ми збільшуємо обсяги газу власного видобутку, ці показники зростають. У 2023 році "Нафтогаз" пробурив рекордну кількість нових свердловин, і ми продовжимо цей тренд наступного року. Цю зиму ми плануємо пройти за рахунок газу українського видобутку, і наші розрахунки підтверджують таку можливість", – сказав Чернишов.

 

 

16:19 Анджей Дуда заявив, що Польща готова постачати Україні стару військову техніку одночасно з заміною на нову. "Коли стару техніку замінюють на сучасну, немає проблем відправити її українцям", – сказав Дуда в інтерв'ю Super Express, коментуючи висловлювання прем'єра Матеуша Моравецького про призупинення постачання озброєнь. Дуда сказав, що "не може бути й мови" про відправлення якоїсь нової техніки, яку Польща нині контрактує, зокрема це артилерійські гаубиці К2 або танки К9.

 

 

16:05 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:          

• Протягом минулого тижня російські війська докладали цілеспрямованих зусиль для проведення локальних контрнаступів проти наступу українських сил як на Оріхівському, так і на Бахмутському напрямках. В обох напрямках українські війська відбили російські атаки та утримали нещодавно звільнені території.

• Коментарі, опубліковані російською військовою спільнотою, свідчать про екстремальний крах ілюзій серед тих, хто брав участь у цих контратаках, особливо поблизу Бахмута, з повідомленнями про "непродумані" наступи, відсутність артилерійської підтримки та великі втрати.

• Протягом минулих дев'яти місяців російські війська в Україні довели, що здатні проводити стійкі оборонні операції. Однак вони продовжують демонструвати лише мінімальну здатність до наступу, хоч командири намагаються організувати складні спільні дії, сконцентрувати достатню кількість артилерійських боєприпасів, а також підтримувати високий моральний дух і наступальний настрій.

 

 

15:21 Колишньому керівникові стратегічного підприємства оборонного-промислового комплексу у Львові повідомили про підозру у привласненні державного майна – до початку 2022 року чоловік давав необґрунтовані вказівки підлеглим на розукомплектування комплексів ППО, які привозили на це підприємство для ремонту та модернізації. Потім він привласнював списані деталі, які містили значну частину дорогоцінних металів. "Таким чином цей посадовець підривав обороноздатність України напередодні повномасштабного вторгнення РФ", – ідеться у повідомленні СБУ. Згідно з оцінкою правоохоронців, діяльність посадовця призвела до фактичного роззброєння декількох комплексів української ППО на суму майже 2,4 млн грн.

 

 

15:06 Прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо двох російських солдатів, які ґвалтували жінок під час окупації частини Київщини навесні 2022 року. Слідство встановило, що в один із днів військовослужбовці 15-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади ЗС РФ увірвалися до будинку молодого подружжя та, погрожуючи зброєю, по черзі зґвалтували дружину, при цьому змушуючи дивитися на злочинні дії її чоловіка. Згодом один із обвинувачених зґвалтував їхню 4-річну доньку. Після цього росіяни ввірвалися до іншого будинку, де, погрожуючи зброєю, зґвалтували вагітну жінку та неповнолітню дівчину. Згодом окупанти вдерлися до іншої родини; по черзі зґвалтували матір і неповнолітню доньку, ізолювавши їх по окремих кімнатах.

 

 

14:40 Президент Володимир Зеленський підтвердив прибуття в Україну американських танків Abrams. "Вдячний союзникам за виконання домовленостей! Шукаємо нові контракти, розширюємо географію постачання", – прокоментував Зеленський.

 

 

14:18 Сили спеціальних операцій України підтвердили інформацію про загибель командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова під час удару по штабу ЧФ Росії минулого тижня. "Після ураження штабу ЧФ РФ загинуло 34 офіцери, серед них командувач ЧФ РФ. Ще 105 окупантів було поранено. Будівля штабу не підлягає відновленню", – йдеться у повідомленні. Також, згідно з інформацією ССО, росіяни втратили 62 осіб унаслідок влучання української ракети по великому десантному кораблю "Мінськ": особовий склад перебував на облавку, бо вже наступного дня мав вийти на бойове чергування.

 

 

14:04 Внаслідок авіаційного удару по Бериславу на Херсонщині загинуло двоє людей. Як повідомляє обласна адміністрація, росіяни скинули на місто чотири авіабомби. Одна з бомб влучила в будівлю житлово-експлуатаційної контори. Загиблі – 73-річний чоловік та 70-річна жінка. Ще двох людей поранено.

 

 

13:39 Ударні безпілотники атакували Курськ. Губернатор області Роман Старовойт визнав влучання в дах адміністративної будівлі. Джерела LIGA.net стверджують, що дрон влучив у будівлю міністерства внутрішніх справ. За даними РБК-Україна, безпілотник атакував аеродром "Халіно" – загинуло керівництво 14 гвардійського винищувального авіаполку, зокрема командир.

 

 

13:23 Кількість постраждалих у результаті ворожого удару по Кременчуку вночі проти 20 вересня збільшилася до 55 людей, повідомили в обласній адміністрації. 19 осіб перебувають на стаціонарному лікуванні, у тому числі одна дитина. Серед постраждалих є вагітна жінка.

 

 

13:10 В Одеській області внаслідок російської нічної повітряної атаки пошкоджено мережі, знеструмлено більше тисячі споживачів, повідомили в Міненерго. Через грозовий фронт у Закарпатській області відключалася міждержавна повітряна лінія електропередачі 110 кВ, місце пошкодження виявлено на території Угорщини, за три години лінію повернуто в роботу. Залишається знеструмленою частина споживачів у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Сумській, Херсонській та Чернігівській областях.

Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, достатньо для забезпечення потреб споживачів. За минулу добу експорт до Словаччини становив 3229 МВт·год, до Молдови – 1755 МВт·год. Імпорт відсутній.

 

 

13:05 Динаміка різниці між співставними цінами для польських та українських сільгоспвиробників (на прикладі пшениці), за даними доцента Київської школи економіки Олега Нів’євського, свідчить:

1) польські фермери наразі мають майже вдвічі більшу виручку, ніж українські – ми у війні, логістика дуже дорога, ризики, обмежені експортні можливості і т. д.

2) динаміка польських цін загалом відповідає динаміці світових цін, тобто не видно, щоб український експорт їм "ламав" ринок.

 

 

 

12:45 Двоє людей, що працювали у приміщенні зернового складу, в який влучила російська ракета, з ночі не виходили на зв’язок. О 12:15 під завалами було знайдено тіло однієї зі зниклих осіб, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер. UPD. О 13:06 стало відомо, що під завалами знайшли тіло другого загиблого.

 

 

12:35 Суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко 21 вересня відмовив прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в арешті активів олігарха Ігоря Коломойського, повідомив "Центр протидії корупції". У ЦПК припускають, що Ткаченко послався на "правки Лозового", які дають змогу судам закривати справи, що їх відправили до суду після закінчення термінів розслідування. "Саме такі аргументи використав Ткаченко, коли відпустив затриманого фігуранта справи Коломойського Ярослава Лугового", – зазначив голова правління ЦПК Віталій Шабунін.

 

 

12:20 У неділю, 24 вересня, вечірній максимум споживання був на 1,4% вищим, ніж у попередню неділю 17 вересня, повідомили в Укренерго.

 

 

12:01 Український бізнесмен Андрій Ставніцер пообіцяв, що в Одесі відбудують набережну після війни, і зізнався, що не любив готель "Kempinski Одеса", який було знищено російським ударом уночі. "Цей готель – пам'ятник роздовбайству і відсутності смаку – не подобався мені мені так само, як усім одеситам, тому я мріяв нарешті його реконструювати. Мріяв про це давно, проінвестував мільйони доларів, викупив частку в приватних інвесторів і, незважаючи на війну, закривав угоду з державою. Ініціював концесію всієї території пасажирського Морвокзалу, знайшов партнерів, які готові були зі мною інвестувати у побудову зони, котра не поступалася б Барселоні чи Копенгагену. Навіть підібрав кількох світових урбаністів і архітекторів. Все буде. Все відбудуємо", – написав Ставніцер у Facebook.

 

 

 

11:40 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 131 населений пункт на території 9 областей України, підтверджено ураження 87 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:25 Російські військові зранку скинули на Берислав у Херсонській області чотири авіабомби – щонайменше одна людина загинула, декілька осіб поранені, повідомив голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін,

 

 

11:05 Найближчим часом розгорнеться серія боїв за Курдюмівку і Зеленопілля на Бахмутському напрямі: передові підрозділи ЗСУ мають успіх у просуванні до них як із заходу (через канал Сіверський Донець – Донбас), так і з півночі вздовж залізниці з боку Андріївки, пише військовий оглядач Костянтин Машовець, координатор групи "Інформаційний спротив".  За поки що не підтвердженою інформацією, ворог уже не контролює західну околицю Курдюмівки.

 

 

10:55 Майже половина українських біженців у повсякденних ситуаціях можуть спілкуватися чеською мовою, а дві третини економічно активних мають роботу в Чехії, свідчить соціологічне дослідження "Голос українців у Чехії", підготовлене PAQ Research у співпраці з Інститутом соціології Академії наук Чеської Республіки.  Зросла частка орендного житла, в якому вже проживає половина біженців, більшість інших зацікавлені в ньому. Проте більшість біженців усе ще працюють нижче своєї початкової кваліфікації, дві третини біженців живуть за межею бідності (при цьому вказується, що системи підтримки біженців може мотивувати приховування доходів). Головною перешкодою для отримання кращої роботи залишається незнання чеської мови та відсутність дошкільних закладів для дітей. Ще однією проблемою є дискримінація, з якою в тій чи іншій формі стикалися 64% дорослих біженців – найчастіше під час пошуку житла (29%) та під час пошуку роботи (21%), 57% біженців зазнали словесних нападок через своє походження.

 

 

10:35 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

136,6% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  51,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

145,8% автомобільної техніки (з них 2,4% за минулий тиждень),

203,2% артилерійських систем (з них 6,4% за минулий тиждень),

  71,0% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

  38,2% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:20 У ніч на понеділок помер народний депутат трьох скликань Верховної Ради, член групи "Довіра" Андрій Іванчук, повідомив голова українського парламенту Руслан Стефанчук.

Андрій Іванчук був обраний до Верховної Ради дев'ятого скликання як безпартійний самовисуванець у 88-му окрузі (Коломия, Городенківський район та частина Коломийського). З 6 грудня 2019 року став членом депутатської групи "Довіра", до того був позафракційним. Входив до складу комітету з фінансів, податкової та митної політики, у структурі якого очолював підкомітет із питань банківської діяльності, монетарної стабільності, взаємодії з Національним банком України та захисту прав споживачів фінансових послуг.

У 2014 році був обраний до ВР від партії "Народний фронт" (№16 у списку), а 2012 року пройшов до парламенту від ВО "Батьківщина" (№41 у списку). 

 

 

10:10 Вночі росіяни атакували припортову інфраструктуру в Одесі, у результаті ударів суттєво пошкоджена будівля Морвокзалу і готелю, знищені зерносховища, пошкоджені складські будівлі, повідомили Сили оборони Півдня. Внаслідок падіння уламків у ході бойової роботи, пошкоджень і займання зазнали складські будівлі одного з підприємств та приватний будинок у передмісті Одеси. Жертв немає.

 

 

10:00 Станом на 09:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких два носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 12 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:55 Сили оборони України відбили контратаки росіян на Мелітопольському напрямку, зокрема в районах Вербового, Малої Токмачки, Работиного, Новоданилівки, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Павло Ковальчук. Сили оборони продовжують тримати оборону на зайнятих рубежах, завдають окупаційним військам значних втрат.

 

 

09:45 Вночі російські війська звідали удару по Україні крилатими ракетами «Калібр», протикорабельними ракетами П-800 «Онікс» та ударними БпЛА типу «Shahed». Пуски «шахедів» здійснювали з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ – рф), «Калібрів» – з малого ракетного корабля та підводного човна з акваторії Чорного моря (райони Феодосії, Новоросійська), «Оніксів» – із району Севастополя. Усього під час нічної атаки зафіксовано 33 засоби повітряного нападу:

12 крилатих ракет морського базування «Калібр»;

2 протикорабельні ракети П-800 «Онікс»;

19 ударних БпЛА «Shahed-136/131».

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України знищено:

11 крилатих ракет «Калібр» (92%);

19 ударних БпЛА «Shahed-136/131» (100%).

 

 

09:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Підрозділи трьох російських дивізій активно обороняються від українських штурмів у районі українського виступу біля Оріхова на заході Запорізької області. Підрозділи російської 42-ї мотострілецької дивізії (58-ма загальновійськова армія, Південний військовий округ) розгорнуті та тримають оборону на крайньому південному місці українського прориву і вступають у бій з українськими силами в Новопрокопівці. Підрозділи російської 76-ї десантно-штурмової дивізії розгорнуті на західному фланзі українського виступу поблизу Копані в напрямку Роботиного і контратакують там. Підрозділи 7-ї десантно-штурмової дивізії розгорнуті на східному фланзі українського виступу в районі рубежу Вербове–Новопокровка і контратакують там. Джерела, пов’язані з ПДВ Росії, повідомляють, що 56-й десантно-штурмовий полк (7-ма десантно-штурмова дивізія) дислокується приблизно за 5 км на північ від Вербового поблизу Новофедорівки. Російське джерело стверджувало, що 7-ма і 76-та дивізії ПДВ отримали наказ здійснити оперативне оточення українського виступу, але вони цього не зробили, а боєздатність 7-ї дивізії суттєво знизилася після успішного українського удару по штабу дивізії 19 вересня.

 

 

• Станом на 24 вересня в межах Оріхівського виступу українські війська наступають на трьох напрямках: із Роботиного на  Новопрокопівку, на захід Вербового та на північ від Вербового.

• Російські джерела повідомляють, що українські війська 22 вересня ввійшли у Вербове і станом на вчора продовжували атакувати село зі застосуванням бронетехніки. На геолокаційних кадрах бойових дій, опублікованих учора, видно, як українська БМП діє в межах західної околиці Вербового.  Джерело, пов’язане з російськими десантниками, повідомило, що українські війська зайняли половину Вербового, і звинуватило міністерство оборони Росії у спробі приховати тактичні успіхи України у Вербовому. Кілька інших російських джерел вчора повідомили, що українські сили продовжують розгортати техніку, зокрема БМП "Бредлі", напроти Вербового. Однак деякі з інших російських джерел рішуче заперечують будь-який український прорив у Вербовому станом на 24 вересня. Український Генштаб вчора повідомив, що українські сили захопили нові неконкретизовані території поблизу Вербового. Дані NASA FIRMS/VIIRS про термічні аномалії, зібрані 22–24 вересня, демонструють надзвичайно інтенсивний кластер теплових аномалій на північ від Вербового. Ці аномалії хоч і не вирішальні, є показником бойових дій на північ від Вербового та підтверджують російські й українські звіти про активність українців між Новофедорівкою та Вербовим.

 

 

• Українські війська наступають на північ від Вербового і, за даними російських джерел, можуть оточити дислокований у Новофедорівці 56-й полк повітряно-десантних військ від суміжних російських полків у районі Вербового. Російський пов’язаний із десантниками мілблогер висловив паніку з приводу перспективи значного просування України в районі Вербового, стверджуючи, що командир цього полку не зміг прийняти рішення про відведення, і закликав міноборони Росії дозволити Теплинському виправити ситуацію. Він відзначив високі втрати та низький бойовий дух полку і стверджував, що більше половини особового складу 7-ї та 76-ї дивізій ПДВ – це мобілізовані. Інші російські джерела ще не описували ситуацію у Вербовому чи серед десантних сил як таку жахливу. Російський мілблогер може перебільшувати ситуацію в районі Вербового, щоб негативно представити російське військове командування та виступати за те, щоб Теплинський мав більше контролю над прийняттям тактичних і оперативних рішень. Мілблогер порівняв низький моральний стан 56-го полку із загальним моральним станом радянських військових під час вторгнення в Афганістан і російських військових під час кампанії в Чечні. Цей низький рівень морального духу може мати значний вплив на російську оборону в цьому районі, оскільки відносно елітні підрозділи десантних військ, здається, відповідають за проведення контратак, які потребують високого морального духу. Однак менш імовірно, що це вплине на дії атакованих підрозділів, якщо тільки не досягне точки капітуляції, що малоймовірно серед десантних підрозділів, навіть якщо вони складаються з мобілізованого персоналу.

• Російські війська, щоб утримати свої нинішні позиції, продовжують витрачати значні бойові сили на контратаки і, схоже, ухиляються від оперативно обґрунтованого відходу на підготовлені оборонні позиції далі на південь. Деякі російські й українські джерела визнали, що окремі російські контратаки в ширшому районі Роботиного були безглуздими. Глибинна оборона повинна дати цим підрозділам перепочинок від подальшого виснаження шляхом відходу на наступний оборонний рівень. Такий відступ дозволить російському командуванню зберегти критично важливу бойову потужність для більш значущих в оперативному відношенні контратак і зусиль, спрямованих на стримування атаки українських сил, хоча завдання здійснити впорядкований відступ під вогнем або переслідуванням є досить складним і ризикованим. Американські військові аналітики Майкл Кофман і Роб Лі нещодавно оцінили, що російські сили недостатньо використовували глибину своєї оборони і ще не здійснили "справжню глибоку оборону", в якій російські сили міняють "простір на виснаження", і що рішення російського командування захищати передові позиції дозволило українським артилерійським підрозділам завдати шкоди російським силам.

• Можливо, російське військове командування віддає наказ про ці контратаки, щоб виграти час, але незрозуміло, як Кремль збирається використати час, куплений такою ціною. Російські сили, схоже, не бажають здавати тактичні райони і натомість зосереджуються на боротьбі за кожен метр замість того, щоб отримати користь від глибини своєї підготовленої оборони. Український військовий журналіст Костянтин Машовець зазначив, що російське військове командування досягає своєї мети виграти більше часу від цих контратак, але поставив під сумнів, що російське військове командування має намір робити з цим часом. Він стверджував, що жертвувати боєздатними силами і засобами під час оборонних операцій має сенс тільки у двох ситуаціях: якщо це дає час для організації систем оборони на іншому підготовленому рубежі або якщо це виграє час для організації більш суттєвої контратаки або контрнаступу. Машовець додав, що обидва сценарії припускають наявність у Росії додаткових резервів і можливості швидкого розгортання цих резервів на новому рубежі оборони або на оперативному напрямку, де вона планує здійснити новий наступ. Машовець дійшов висновку, що незважаючи на наміри Росії виграти час, російське військове командування все одно потребує додаткового підкріплення на західно-запорізькому напрямку на додаток до сил, які вже зосереджені на цій лінії фронту, щоб поточні контратаки російських військ були оперативно надійними.

• Жертвування Росією бойовою потужністю заради утримання кожного метра може бути також спрямоване на підтримку цілей Кремля в інформаційній та гібридній війні. Путін і Кремль розглядають російські оборонні операції як велику перемогу на полі бою, а постійні російські контратаки дозволяють Кремлю називати ці операції індивідуальними перемогами на тлі загальної відсутності успіхів на полі бою в інших місцях. Ці зусилля, ймовірно, мають на меті підірвати підтримку та довіру до українських сил в Україні та на Заході. Можливо, Путін наказав російському військовому командуванню утримувати всі передові оборонні позиції Росії, щоб створити ілюзію, що українські контрнаступи не принесли жодного тактичного чи оперативного ефекту, незважаючи на значну підтримку Заходу. Проте ця інформаційна ініціатива може досягти успіху лише в довгостроковій перспективі, якщо російські війська зможуть справді перешкодити українським силам прорватися та звільнити значні території.

• Російська відмова відступити також може бути пов’язана зі спробами російських військових командирів і офіційних осіб використати контрнаступ для досягнення політичних цілей, або це може бути результатом мікроменеджменту Путіна. Інсайдерське джерело в Кремлі стверджувало, що Путін нібито дав міністру оборони Росії Шойґу місячний термін до початку жовтня 2023 року, щоб покращити ситуацію на передовій, зупинити українські контрнаступи та повернути російським військам ініціативу для початку наступальної операції проти великого міста. Твердження інсайдера, якщо це правда, може вказувати на те, що російське військове командування, можливо, віддає наказ про невпинні контратаки в надії змусити український контрнаступ досягти кульмінації, навіть високою ціною для російського військового потенціалу.

• Українські війська можуть досягти оперативно значущого прориву на південному фронті, якщо справдяться кілька ключових припущень. Значний український успіх буде більш імовірним, якщо:

1) російські сили не мають необхідних резервів або бойової потужності для підтримки оборони в західній Запорізькій області;

2) українські сили зберігають достатню бойову потужність, щоб продовжувати наступ після виснаження бойової потужності Росії; і

3) Російські оборонні позиції позаду поточного району бойових дій не настільки сильно заміновані або добре підготовлені, як укріплення, які українські війська прорвали.

Є ознаки того, що ці припущення станом на нині залишаються в силі. ISW продовжує оцінювати, що російські військові не мають достатніх сил, розгорнутих на заході Запорізької області, щоб повністю укомплектувати свою глибинну оборону, і що українські сили повинні мати змогу швидше діяти через російські польові укріплення, якщо вони не будуть належним чином укомплектовані. Операції України в Бахмуті утримували російські війська на сході України та подалі від південного фронту і допомогли запобігти створенню стратегічного резерву. Залишається незрозумілим, чи українські сили мають достатньо резерву сил і бойової потужності, щоб продовжувати наступальні операції на півдні, доки російська оборона не прорветься, щоб ефективно використати оперативний прорив. Також залишається незрозумілим, наскільки сильно заміновані чи добре підготовлені російські позиції на південь від поточного району бойових дій.

Український контрнаступ перебуває у надзвичайно динамічній фазі, і ISW не готовий давати впевнений прогноз розвитку подій, незважаючи на останні позитивні показники. Нещодавні багатообіцяючі повідомлення про тактичний прогрес України, включно з проривом деяких російських польових укріплень у районі Оріхова, не слід сприймати як гарантію того, що Україна є на порозі значного оперативного успіху. Спостерігачам слід бути терплячими щодо плану кампанії в Україні й очікувати, що український контрнаступ триватиме впродовж зими 2023 року та до весни 2024 року. Україні не потрібно досягати раптового та драматичного глибокого проникнення, щоб досягти успіху.

• Вчора російські війська продовжували наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк і на заході Запорізької області.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують ігнорувати міжнародне гуманітарне право, обстрілюють не лише позиції українських військ, а й цивільну інфраструктуру населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.

Так, сьогодні вночі росія в черговий раз атакувала Україну ракетами та дронами-камікадзе типу “Shahed-136/131”. На Одещині під ударом була припортова інфраструктура. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Сили оборони України продовжують ведення оборони на сході та півдні України, наступальної операції на Мелітопольському напрямку та наступальних дій на Бахмутському напрямку, знищують ворога, крок за кроком звільняють тимчасово окуповані території та закріплюються на досягнутих рубежах.

Протягом минулої доби відбулося понад 32 бойові зіткнення. Ворог завдав 1 ракетного та 56 авіаційних ударів, здійснив 85 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях наших військ, так і по цивільних об’єктах нашої держави. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Авіаційних ударів зазнали: Степне Сумської області; Чернещина Харківської області; Новоєгорівка, Невське Луганської області; Спірне, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк, Авдіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Золота Нива, Урожайне, Старомайорське та Зелене Поле Донецької області; Вербове, Мала Токмачка, Роботине та Новоданилівка Запорізької області; Берислав, Одрадокам'янка, Миколаївка, Бургунка, Ольгівка Херсонської області та місто Херсон.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 70 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ “Північ” на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання наших військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ “Хортиця” на Куп’янському та Лиманському напрямках противник наступальних (штурмових) дій не здійснював. На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаки противника в районах східніше Богданівки та південно-східніше Білої Гори Донецької області. Противник намагався відновити втрачене положення в районі Кліщіївки Донецької області, але успіху не мав.

В зоні відповідальності ОСУВ “Таврія” на Авдіївському напрямку сили оборони успішно тримають оборону на зайнятих рубежах, відбили атаки противника в районі Авдіївки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки Донецької області, де протягом минулої доби здійснив 14 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

Водночас на Шахтарському напрямку наші захисники продовжують тримати оборону на зайнятих рубежах, захищають нашу землю від окупантів.

На Мелітопольському напрямку сили оборони продовжують наступальну операцію. Наші захисники успішно відбили атаки противника в районі населеного пункту Роботине Запорізької області та продовжують закріплятися на зайнятих рубежах.

У зоні відповідальності ОСУВ “Одеса” на Херсонському напрямку сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, знищують склади та наносять успішне ураження по тилах противника.

Протягом минулої доби авіація сил оборони завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 зенітно-ракетних комплексах, 4 артилерійських засобах та 1 складу боєприпасів противника.

 

25.09.2023