553-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:31 29 серпня на бахмутському напрямку загинуло шестеро пілотів із 18-ї окремої бригади армійської авіації імені Ігоря Сікорського під час виконання бойового завдання, повідомив "Суспільному" речник бригади Євген Ракіта. Полеглі мали офіцерські звання. Імен та обставин загибелі не розголошують з міркувань безпеки.

 

 

20:48 За підрахунками BBC Verify, цього року дрони атакували територію Росії і тимчасово окупованого Криму понад 190 разів. Такі дані журналісти отримали, відстежуючи повідомлення на російських ресурсах. Удари в ночі на 30 серпня були спрямовані на шість контрольваних Росією регіонів і стали наймасштабнішими у році.

 

 

20:08 Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги: десять танків Leopard 1A5, радіолокаційна система повітряного спостереження TRML-4D, 16 розвідувальних безпілотників Vector, чотири сідельні тягачі 8x8 HX81 та чотири напівпричепи, понад 13 мільйонів патронів та польовий госпіталь, ідеться в даних, оприлюднених на сайті уряду ФРН.

 

 

19:22 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового ракетно-авіаційного удару по території України, застосувавши ракети повітряного базування та іранські ударні дрони “Shahed-136/131”. В результаті успішної бойової роботи силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил у взаємодії із ППО Сил оборони України було знищено 28 крилатих ракет та 15 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”.

Протягом доби ворог завдав 30 ракетних та 52 авіаційні удари, здійснив 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом доби відбулось 35 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Волфиного Сумської області та Потихонового Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, це, зокрема, Карповичі, Семенівка Чернігівської області, Мефодівка, Середина-Буда, Ворожба, Костянтинівка та Володимирівка Сумської області та Гранів, Плетенівка, Балка, Одрадне, Лиман Другий Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Масютівка, Синьківка, Кучерівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Білогорівки. Завдав авіаційних ударів в районах Надії, Твердохлібового, Новоєгорівки, Білогорівки Луганської області та Серебрянки, Спірного Донецької області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кремінна Луганської області та Кузьмине, Торське, Лиман Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Курдюмівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Липівка, Оріхово-Василівка, Часів Яр, Ступочки, Торецьк, Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог завдав артилерійських та мінометних обстрілів по населених пунктах Олександропіль, Степове, Тоненьке, Сєверне, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Желанне Перше, Гостре, Антонівка, Єлизаветівка, Водяне Донецької області.

На Шахтарському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Старомайорського Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Вугледара та Золотої Ниви Донецької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали такі населені пункти, як Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Нескучне, Рівнопіль, Зелене Поле Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Малої Токмачки Запорізької області. Завдав авіаційних ударів в районах Новодарівки, Вербового, Малої Токмачки, Роботиного Запорізької області. Від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Новодарівка, Полтавка, Гуляйполе, Лугівське, Новоандріївка, П'ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 20 населених пунктів, зокрема, Осокорівка, Качкарівка, Козацьке, Ольгівка, Херсон, Софіївка Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та 4 — по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 1 пункт управління та 1 станцію РЕБ противника.

 

 

18:59 Президент України Володимир Зеленський провів засідання РНБО на тему військово-лікарських комісій. Радбез вирішив провести комплексну перевірку обґрунтованості рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період із 24.02.22 року та можуть бути пов'язані з корупційними порушеннями. За результатами перевірки очікуються висновки щодо осіб, які виїхали за кордон на основі сфальшованих рішень ВЛК. Учасники засідання також обговорили перспективи проходити ВЛК у системі цивільних медичних закладів. Радбез вирішив переглянути систему визначення придатності до військової служби "з тим, щоб дати більше можливостей командирам залучати військовослужбовців до виконання завдань та унеможливити маніпуляції з поняттям обмеженої придатності".

 

 

18:40 Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель запропонував збільшити план підготовки українських військовослужбовців із 30 до 40 тисяч, яких до кінця року тренують у рамках Місії ЄС з надання військової допомоги Україні (EUMAM Ukraine).

 

 

18:11 Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко назвав "серйозним прецедентом" стрілянину в Дніпрі, під час котрої загинув водій, що чинив спротив правоохоронцям. "Ми живемо у воєнний час. Не завжди стабільний, але наразі контрольований. Контрольований саме завдяки зусиллям правоохоронних органів. Якщо окремі громадяни житимуть в анархії та вважатимуть себе понад законом, а поліція не зможе виконувати свої функції, українське суспільство чекають дуже темні часи", – прокоментував Клименко. Міністр заявив, що смерть – "це завжди горе", і в інциденті треба розібратися об'єктивно й дочекатися результатів слідства.

 

 

17:56 Вищий антикорупційний суд постановив стягнути у дохід України активи, які належать підсанкційному сенаторові Ради федерації РФ Сєрґєю Калашнику – 100% статутного капіталу ТОВ "Мотордеталь – Конотоп" на території Сумської області. "Це підприємство є одним із найбільших заводів у Європі, яке виробляє гільзи циліндрів для автомобільних, тепловозних та корабельних двигунів. До повномасштабного вторгнення продукцію українського заводу постачали для потреб російського військово-промислового комплексу. Зокрема унікальні комплектуючі конотопського заводу були необхідні росіянам для виробництва власних військових кораблів", – інформує СБУ.

 

 

17:29 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час візиту до Франції зустрівся з президентом Емманюелем Макроном. "Обговорили подальшу військову підтримку, розширення коаліції "формули миру" та наш експорт зерна до країн Африки і за її межами. Я подякував йому за підтвердження постійної підтримки Франції", – поінформував голова МЗС.

 

 

17:02 Нідерланди і Румунія погодили деталі створення центру для навчання українських пілотів на F-16. "Сьогодні мій румунський колега Ангел Тілвар, керівник компанії Lockheed Martin Філіппо Маркетті і я домовилися про об’єднання зусиль: у Румунії буде створено навчальний центр F-16 для ЄС. Компанія Lockheed Martin забезпечить навчання і технічне обслуговування. Нідерланди нададуть винищувачі F-16", – написала у твіттері міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

 

 

16:37 Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко розкритикував заяву прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про поступки Росії та "нереалістичність" політики на повернення Криму. "Ми не знаємо, як там в Угорщині, але Україна не торгує ні своїми територіями, ні своїм суверенітетом. І світ не буде торгувати. А російське керівництво, яких би воно не залучало публічних адвокатів, неодмінно понесе відповідальність за все заподіяне українцям зло", – заявив Ніколенко.

 

 

16:16 Українські підрозділи прорвали першу смугу "лінії Суровікіна" на півдні неподалік від села Вербове. Про це повідомляють OSINT-аналітики після встановлення точних географічних координат локації, на котрій російські пропагандисти зафільмували техніку ЗСУ.

 

 

 

15:59 План українського контрнаступу передбачає вихід до адміністративного кордону з Кримом. Це випливає із виступу міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби на конференції послів у Франції. Голова МЗС розповів про перебіг боїв в Україні, згадавши про битву за Роботине і відзначивши чин зведеної групи з 31 військовослужбовця, котра "виконала роботу цілого батальйону". "Фактично, робота цієї групи зробила можливим наступ цілої бригади на Роботине та його звільнення після тижнів штурмів. Після закріплення на його флангах ми відкриваємо шлях на Токмак і, зрештою, Мелітополь і кордон з Кримом", – заявив Кулеба.

 

 

15:35 Контррозвідка Служби безпеки України затримала в Одесі колишнього командира розвідувального підрозділу угруповання "Прізрак" у складі екстремістської банди "ЛНР". Встановлено, що чоловік брав участь у масових заворушеннях в Одесі на початку травня 2014 року, а згодом воював проти українських військ на сході держави, зокрема в районі Бахмутської траси. Пізніше він повернувся в Одесу й намагався "залягти на дно".

 

 

15:08 Представник Президента у Верховній Раді Федір Веніславський запропонував скасувати відстрочку від мобілізації для студентів, які вдруге здобувають вищу освіту. Народний депутат констатував: після повномасштабного вторгнення в Україні збільшилася кількість абітурієнтів віком понад 30 років. "Якщо людина в магістратурі навчається одразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання", – сказав Веніславський в інтерв’ю "Українським новинам".

 

 

14:49 Депутат муніципальної ради Баден-Бадена, представник прокремлівської партії "Альтернатива для Німеччини" Мартін Кюне складає мандат після скандалу з паплюженням автомобілів на українських номерах.

 

 

14:21 Сили спеціальних операцій ЗСУ висміяли заяву міноборони РФ про нібито знищення катерів української армії в акваторії Чорного моря вночі проти 30 серпня. "Минулої ночі близько 12 тисяч операторів 73-го центру ССО України, озброєні бойовими дельфінами, кротами та шиншилами, здійснили спробу десантування на кримське узбережжя. Противник здійснив контратаку бойовими бумерангами. Через це наші воїни були змушені запросити підтримку «Зірки смерті» та флоту галактичної імперії", – жартує пресслужба ССО.

 

 

13:42 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив про необхідність узяти під контроль село Кліщіївка під Бахмутом. Про це Сирський сказав під час зустрічі з українськими військовиками, які виконують задачі на передньому краї. "Ми повинні вийти на всі ті рубежі, які нам визначені. Зараз ви, як завжди, на вістрі удару, на вістрі бойових дій. Ви знаєте, що в нас є цей пункт Кліщіївка, яку треба "дотиснути", – сказав Сирський, додавши, що ворога треба надалі безжально нищити та повертати українські землі.

 

 

13:01 Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив про знищення чотирьох військово-транспортних літаків Іл-76 під час нічної атаки на Псков. "Є точні дані про знищення чотирьох Іл-76 і кілька одиниць пошкоджень. Зараз інформація зʼясовується", – сказав Юсов у коментарі "Бабелю".

 

 

12:34 Служба безпеки України вчора вдарила дронами по так званій "виборчій дільниці" тимчасово окупованого м. Кам'янка-Дніпровська якраз у той момент, коли там відбувалися збори 30 "голів дільничних виборчих комісій" усього району. Під час зборів хотіли організувати роздачу бюлетенів і кабінок для голосування. За даними джерел у Службі безпеки, атака відбувалася у декілька хвиль, її точні наслідки можна буде оцінити згодом, але вже зараз відомо про багатьох поранених: "Успішна атака СБУ – черговий сигнал усім колаборантам, що працювати на Росію небезпечно для життя і здоров'я".

 

 

12:28 Правоохоронці затримали у Полтаві фітнес-тренера Романа Заволоку, який публічно принижував військовослужбовців. Кілька днів тому хлопець підійшов на вулиці до ветерана бойових дій Олександра Мацька, який працює у ТЦК після контузії на фронті, ображав його й обплював. Правоохоронці відкрили кримінальну справу за статтею "хуліганство". Під час затримання бійці КОРДу розбили Заволоці голову.

 

 

 

12:09 Росія відмовила Бразилії у розслідуванні авіакатастрофи, в якій загинув очільник ПВК "Ваґнер" Євґєній Пріґожин. Бразильська компанія Embraer є виробником літака, який розбився у Тверській області, тож за міжнародними нормами мала бути долучена до слідства. Бразилія звернулася до Росії з пропозицією допомогти, щоб "встановити достеменну причину і використати результати для підвищення авіаційної безпеки у майбутньому" – росіяни ж відмовилися.

 

 

12:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 148 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 93 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинуло 7 цивільних осіб та 19 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:45 Через негоду в західних областях країни знеструмлено 467 населених пунктів, більшість із них – на Львівщині, повідомили в Міненерго. Без світла залишалися 286 тисяч споживачів. На Донеччині через обстріл вимикалася лінія 110 кВ, що призвело до знеструмлення міста Покровськ і прилеглих селищ. Без світла залишалися більше 7 тисяч абонентів. Знеструмлена все ще частина споживачів у Запорізькій, Сумській, Херсонській, Чернігівській областях.

 

 

11:30 Китайська влада випустила нові офіційні географічні карти на 2023 рік, на яких позначила острів Хейсяцзи (у російській версії – "Большой Уссурійський остров") на Амурі як свою територію, пише РБК. У 2004 році Москва і Пекін уклали договір, згідно з яким острів був приблизно навпіл розділений між двома країнами – відповідно 164 кв. км і 171 кв. км. Наступного року угоду ратифікували, а 2008 вона набула чинності. Відтоді Китайська Народна Республіка повністю відмовилася від своїх претензій на суверенітет над східною половиною острова Хейсяцзи.

У пояснювальній записці до нинішніх карт підкреслюється, що "карта складена відповідно до національних стандартів оформлення кордонів Китаю та інших країн світу". Офіційний комплект карт використовуватимуть у медіа-матеріалах, включно з новинами, книгами та рекламними матеріалами. Карти також можуть використовуватися як базова довідкова інформація. Крім Великого Уссурійського острова, Китай позначив своєю територією індійський штат Аруначал-Прадеш і прикордонний район Аксайчин. Індійське МЗС уже висловило протест Пекіну, Москва на нові карти поки не відреагувала.

Острів Хейсяцзи займає близько 335 кв. км. Він розташований поблизу Хабаровська у заплаві Амура навпроти гирла річки Уссурі. Суперечка про приналежність острова почалася між Росією і Китаєм ще в 1800-х роках, а в 1920–1930-ті острів був "узятий під охорону" червоною армією. З 1964 року Китай статус острова заперечував. Після договору 2008 року жодних офіційних домовленостей про приналежність острова між Росією і Китаєм не було.

 

 

 

11:15 Оцінка ситуації на фронті станом на кінець минулої доби від OSINT-групи DeepState:

• Білоруський, Сіверський та Білгородський відтинки – без змін.

• Сватівський відтинок – північніше Новоєгорівки росіяни розгорнули нову масовану атаку на висоту 190.8. Частину позицій вдалося Силам оборони відбити, але ворог впритул підійшов до висоти за підтримки танків, які підходять через переправи.

• Бахмутський напрямок – бойові дії в районі Кліщіївки й Андріївки тривають.

• Авдіївський відтинок — досі невідома ситуація з вентстовбуром шахти Трудівської; тривають зустрічні бої 59 ОМПБр біля Невельського.

• Бердянський відтинок — ліс біля Приютного перейшов під наш контроль, а біля садів, що впритул підходять до села, закріпитися не вдалося. Ворог пробує відбити позиції, залучивши свіжі сили.

• Запорізький відтинок — продовжуються бої західніше Вербового. Зафіксовано нашу піхоту на схід від Новопрокопівки, що свідчить про можливий успіх наших сил глибше на південь.

• Таврійський відтинок – без змін. На Дачах піднято український прапор, відповідно вперше можна заявити про появу там визволеної території.

 

 

11:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

25 серпня 2023 року двоє російських військових були засуджені військовим судом до двох років колонії за відмову виконати наказ повернутися на фронт в Україну. 18 липня 2023 року видання «Медіазона» повідомило, що Росія щотижня засуджує близько 100 військових за відмову воювати. Якщо ця тенденція збережеться, то на рік буде приблизно 5200 засуджень за відмову воювати.

Високий рівень засуджень свідчить про поганий стан морального духу в російській армії та небажання деяких підрозділів воювати. Відмова воювати, ймовірно, відображає брак підготовки, мотивації та високі стресові ситуації, з якими стикаються російські війська вздовж усього українського фронту.

Хоча деякі солдати відмовляються воювати, а рівень відтоку кадрів залишається високим, Росія, ймовірно, применшує їхні втрати, відправляючи на фронт масу погано підготовлених солдатів. Після часткової мобілізації у вересні 2022 року Росія адаптувала свій підхід до ведення війни, використовуючи величезні маси для наступальних і оборонних операцій.

 

 

10:45 23 серпня Україна застосувала модифіковану протикорабельну крилату ракету "Нептун", щоб вразити російську систему ППО С-400 на найзахіднішій частині окупованого Криму, повідомив виданню The War Zone представник українського оборонного відомства, додавши, що є плани вражати її модифікаціями Москву й інші об’єкти в Росії, де не може бути застосована західна зброя.

 

 

10:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

129,4% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  49,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

132,2% автомобільної техніки (з них 2,6% за минулий тиждень),

177,7% артилерійських систем (з них 4,6% за минулий тиждень),

  65,8% РСЗВ (з них 0,9% за минулий тиждень),

  35,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  35,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

10:20 Українські війська мають успіх на двох напрямках на південному фронті: Новоданилівка – Новопрокопівка та Мала Токмачка – Вербове, закріплюються на досягнутих рубежах, повідомив речник Генерального штабу ЗСУ Андрій Ковальов.

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують ведення наступальних дій південніше міста Бахмут.

 

 

10:10 Вночі ворог атакував Одещину, 8 ракет знищено над морем, повідомив голова Одеської ОДА Олег Кіпер.  

 

 

10:05 Обстановка на Східному фронті залишається складною, повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський:

Наші частини продовжують стримувати наступ ворога на Куп’янсько-Лиманському напрямку. Найбільш запеклі бої відбуваються в районах населених пунктів Райгородка та Ковалівка, де противник, незважаючи на втрати, намагається прорвати оборону наших військ, використовуючи штурмові загони на бронетехніці. Одночасно ворог здійснює перегрупування, заводить нові частини з території РФ з метою нарощування чисельності і боєздатності своїх військ.

На Бахмутському напрямку щоденно ідуть гарячі бої. Ворог за будь-яку ціну намагається повернути втрачені позиції, по декілька разів на день контратакує наші підрозділи.  Ми вживаємо всіх заходів для зриву планів противника і поступово просуваємося вперед. Зокрема інтенсивні бойові дії відбуваються в районах Бахмута, Курдюмівки, Ягідного, Андріївки. Тому особлива увага сьогодні приділяється роботі саме на цих напрямках.

 

 

10:00 Станом на 08:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:50 У Житомирській області вночі російські дрони-камікадзе атакували один з об'єктів інфраструктури області, частину з них збили, уламки ворожого безпілотника частково пошкодили об'єкт інфраструктури та залізничне полотно, повідомив голова обласної військової адміністрації (ОВА) Віталій Бунечко. Жертв і постраждалих немає.

 

 

09:45 Внаслідок падіння уламків у різних районах Києва під час нічної російської масованої атаки загинули двоє людей, повідомила Київська міська військова адміністрація, ще у трьох поранення різного ступеня тяжкості. В Дарницькому районі уламки впали на дах торгового приміщення, в Шевченківському – на територію нежитлової забудови.

У Фастівському та Бучанському районах Київщини виникли пожежі та руйнування житлових будинків. 

Такого потужного нападу Київ не зазнавав від весни, відзначив голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко: ворог здійснив масовану комбіновану атаку з використанням безпілотників і ракет, спершу росіяни застосували ударні БпЛА (попередньо, баражуючі боєприпаси «Shahed»). Кілька груп дронів прямували на Київ із різних напрямків. Невдовзі на столицю полетіли ракети, запущені з бортів стратегічної авіації Ту-95мс.

 

 

 

09:30 Вночі росіяни завдали удару по Україні крилатими ракетами повітряного базування та ударними дронами, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ:

28 ракет повітряного базування типу Х-101/Х-555/Х-55, випущені з 11 літаків стратегічної авіації Ту-95мс із Каспію та району Енгельса,

16 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131” з південного та північного напрямків (Приморсько-Ахтарськ, Курськ).

Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил у взаємодії із ППО Сил оборони України у межах Київської, Черкаської, Одеської, Миколаївської та Житомирської областей знищено:

всі 28 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 та

15 з 16 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового ракетно-авіаційного удару по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби ворог завдав 5 ракетних та 60 авіаційних ударів, здійснив 68 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Протягом минулої доби відбулось 35 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів в районах Костобоброва Чернігівської області та Удів, Зибиного Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 25 населених пунктів, це, зокрема, Семенівка Чернігівської області; Мефодіївка, Волфине, Ободи, Костянтинівка, Хотінь, Рясне Сумської області та Мала Вовча, Нестерне, Одрадне, Строївка, Красне Перше Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Першотравневого, Кислівки, Куп’янська Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Курилівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка, Крохмальне, Піщане Харківської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів у районах Надії, Твердохлібового, Новоєгорівки, Білогорівки Луганської області та Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів противника зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема Білогорівка Луганської області та Берестове, Роздолівка, Федорівка, Григорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Богданівки, Курдюмівки та Озарянівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів в районах Кліщіївки, Дружби, Південного Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали понад 25 населених пунктів, серед них Діброва, Міньківка, Оріхово-Василівка, Залізнянське, Ступочки, Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Авдіївки, обстріляв з артилерії та мінометів населені пункти Керамік, Новокалинове, Степове, Авдіївка, Невельське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Красногорівки та Мар’їнки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Мар’їнка, Новомихайлівка, Катеринівка, Гостре, Дачне, Олександропіль Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційних ударів у районі Старомайорського Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів противника постраждали такі населені пункти, як Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Велика Новосілка, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Залізничного та Вербового Запорізької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Залізнянське, Гуляйпільське, Чарівне, Білогір’я, Степногірськ Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійських обстрілів противника постраждали понад 10 населених пунктів, зокрема Золота Балка, Микільське, Садове, Херсон, Софіївка, Широка Балка, Херсонської області.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони протягом минулої доби завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та 4 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 район зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та важку вогнеметну систему залпового вогню ТОС-1А “Солнцепьок” противника.

 

 

05:40 Внаслідок нічної атаки безпілотників на російському військовому аеродромі у Пскові (700 км від кордону з Україною) пошкоджено чотири військово-транспортні літаки Іл-76, повідомило російське ТАСС.

 

 

 

05:30 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська вчора просунулися поблизу Бахмута Донецької області та Роботиного на заході Запорізької області. Опубліковані вчора геолокаційні кадри показують, що українські війська просунулися на південь від Бахмута та приблизно за п’ять кілометрів на південний схід від Роботиного. У Генштабі України повідомляли, що українські війська вели наступальні дії на Бахмутському та Мелітопольському напрямках. 28 серпня речник Таврійського угруповання військ ЗСУ Олександр Штупун повідомив, що українські війська продовжують утримувати позиції в Роботиному та проводять розмінування території. Штупун повідомив, що українські сили можуть стягнути більше військ у район Роботиного і матимуть більше можливостей для маневру. Штупун зазначив, що Роботине знаходиться поблизу траси на Токмак – важливої ​​російської лінії наземної комунікації. Російський мілблогер припустив, що російські війська продовжують перекидати в цей район значну кількість резервів, десантних підрозділів і термобаричних артилерійських систем ТОС-1 – це, ймовірно, свідчить про те, що російські війська стурбовані вразливістю своїх позицій у Роботиному. Інший російський мілблогер заявив, що російські війська мають намір вичерпати український наступальний потенціал, залучивши українські сили до бойових дій у Роботиному.

• Російські джерела продовжували висловлювати занепокоєння щодо вразливості Росії на сході та заході Запорізькій області. Один російський мілблогер заявив, що ситуація біля Вербового (18 км на південний захід від Оріхова) є "дуже небезпечною". Командир російського батальйону "Восток" Ходаковський, що, як повідомлялося, був задіяний в обороні на межі Донецької та Запорізької областей, стверджував, що російські сили в його секторі розтягнуті довгою дугою вздовж лінії фронту, відчувають труднощі з перекиданням резервів і брак ресурсів. Ходаковський стверджував, що спроби України перекрити російські транспортні шляхи ще більше ускладнять ситуацію. Ходаковський раніше висловлював занепокоєння щодо російської оборони на цій ділянці, зокрема слабких контрбатарейних можливостей Росії, великих втрат, виснаження російських сил і відсутності резервів. У батальйоні "Восток" заявили, що 28 серпня українські війська порушили їхнє матеріально-технічне забезпечення, завдавши ударів по тилу з безпілотників, зазначивши, що українські обстріли поранили кількох військових особового складу, а російські системи радіоелектронної боротьби не збивають українські літаки та безпілотники. Скарги Ходаковського та батальйону "Восток", ймовірно, є скаргами тактичних командирів, зосереджених на власних локальних проблемах на ділянці фронту, яка є менш пріоритетною для російських командирів театру воєнних дій, які зосереджують зусилля на заході Запорізької області. Ці занепокоєння цілком можуть бути обґрунтованими, але старше російське командування може тримати резерви на випадок погіршення ситуації, про що вони не повідомляли Ходаковського та його колег. Така напруженість між тактичними командирами, які втратили пріоритет, і вищими командирами не є рідкістю під час війни.

• Фінансист "групи Ваґнера" Пріґожин і керівник логістики та безпеки "Ваґнера" Чекалов були поховані вчора в Санкт-Петербурзі на різних кладовищах, ймовірно, щоб запобігти створенню єдиного місця паломництва при визнанні загиблих членів "Ваґнера" мучениками.

• Російські мілблогери п'ятий день поспіль звинувачують міноборони Росії у спробах приховати проблеми стосовно жорстокого поводження з бригадою Південного військового округу в окупованій Херсонській області.

• Ці постійні скарги мілблогерів, ймовірно, є спробою спровокувати зміни командування, які можуть бути на користь командувача ПДВ Росії генерал-полковника Тєплінского, який, як повідомляється, контролює російські сили на півдні України.

• Міністерство оборони Росії, можливо, повертається до більш обмеженого висвітлення війни в Україні, намагаючись піддавати цензурі скарги на лінії фронту та повідомлення про українські успіхи.

• Державний департамент США вчора оголосив про новий пакет військової допомоги Україні. Пакет розміром 250 мільйонів доларів США включає ракети "повітря-повітря" AIM-9 Sidewinder, обладнання для розмінування, ракети HIMARS і протитанкові системи Javelin.

• У Головному управлінні військової розвідки України повідомили, що наразі Кремль зосереджений на просуванні п’яти основних інформаційних операцій проти України, і всі вони були зафіксовані ISW. Російські наративи включають заяви про те, що Україна проводить масову мобілізацію незалежно від віку, статі чи стану здоров’я; що західні партнери України розчаровані перспективами України на перемогу; що український контрнаступ провалюється; що український уряд повністю корумпований і не бореться з корупцією;  що російська влада забезпечує хороші умови життя в окупованій Україні.

• Російські війська вели наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна, поблизу Бахмута, на лінії Авдіївка–Донецьк, а також у районі адміністративної межі між Донецькою та Запорізькою областями, але не досягли підтвердженого просування вперед.

• Міністерство оборони Великої Британії вчора повідомило, що міноборони Росії навряд чи досягне своїх цілей щодо набору волонтерів, незважаючи на такі стимули, як високі зарплати та додаткові соціальні пільги.

• Українські джерела повідомляли, що окупаційна влада продовжує примусово вивозити українських дітей з окупованої України до Росії.

 

 

30.08.2023