502-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:56 Президент України Володимир Зеленський фактично підтвердив, що візьме участь у саміті НАТО у Вільнюсі. "Це честь для мене – представляти таких людей і таку Україну", – сказав Зеленський у своєму вечірньому зверненні. Президент повідомив, що наразі триває робота над конкретними формулюваннями у рішеннях саміту, "але ми вже розуміємо факт – Україна буде в Альянсі". "Коли ми подавали заявку на вступ у НАТО, ми говорили відверто: де-факто Україна вже в Альянсі. Наша зброя – це зброя Альянсу. Наші цінності – це те, у що вірить Альянс. Наш захист – це саме той елемент формули Європи, який робить її об’єднаною, вільною та в мирі. Вільнюс має все це підтвердити", – сказав голова держави.

 

 

21:24 Унаслідок російського удару по пункту видачі гуманітарної допомоги в Оріхові загинуло семеро людей, повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій по завершенні пошуково-рятувальних робіт.

 

 

 

20:39 У російському місті Краснодар застрелили заступника начальника міського відділу з мобілізаційної роботи Станіслава Ржицького. Він був командиром підводного човна "Краснодар", котрий, згідно з численними повідомленнями, запускав "Калібри" по українських містах. Як повідомляє телеграм-канал SHOT, Ржицького застрелили під час пробіжки, випустивши чотири кулі.

 

 

20:17 Єврокомісія продовжила на рік безкоштовний роумінг для біженців з України. "Свіжі дані показують, що угода виявилася ефективною, дозволивши операторам надавати доступні дзвінки через кордони", – йдеться у повідомленні.

 

 

19:45 За попередній тиждень українське військо звільнило від окупантів 16 км² – 4 км² на Сході і 10,2 км² на Півдні, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Загальна площа від початку контрнаступу – 192 км².

 

 

19:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового ракетного удару по території одного з інфраструктурних об'єктів Миколаєва. Також, ворог завдав 22 авіаційних ударів та здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На жаль, зруйновано цивільну інфраструктуру, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 17 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник протягом доби завдав авіаційних ударів в районах Басового, Одноробівки та Ветеринарного Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли близько 10 населених пунктів, серед них Гірськ Чернігівської області; Чуйківка Сумської області та Уди, Ветеринарне, Огірцеве, Землянки Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Роздолівка та Білогорівка Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам'янське, Івано-Дар'ївка, Берестове, Веселе, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки в районі населеного пункту Григорівка Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару біля Торецька. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Васюківка, Богданівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Олександро-Шультине та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Сєверного Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. У той же час, ворог здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Авдіївка, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, під ворожими вогнем артилерії, наші захисники відбили усі ворожі атаки в районах населених пунктів Мар’їнка та Красногорівка. Біля останнього противник завдав також авіаційного удару. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки Донецької області. Завдав авіаційного удару біля Одрадного на Донеччині. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Вугледар, Сторожеве і Благодатне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Здійснив артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, серед них Новодарівка, Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Оріхів Запорізької області; Берислав, Козацьке, Львове, Антонівка, Інженерне, Дніпровське Херсонської області та місто Херсон.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони за добу завдала 4 ударів по району зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Також нашими захисниками було знищено 3 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, склад боєприпасів, 7 артилерійських засобів на вогневих позиціях та один засіб протиповітряної оборони окупантів.

 

 

18:46 Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час зустрічі у Лондоні обговорили перспективи членства України в НАТО. Сунак заявив, що хоче попрацювати з союзниками, щоб обговорити шлях вступу України до НАТО – "але точний механізм цього підлягає обговоренню". Речник британського уряду переказав позицію Сунака: Україні було б недоцільно вступати в НАТО, допоки триває війна з Росією, хоча прем'єр певен, що "законне місце" України – в Альянсі.

 

 

18:05 Росіяни обстріляли приватний сектор селища Гостре у Покровському районі на Донеччині. Від снарядів загинув місцевий мешканець. Також зазнали мінно-вибухових травм троє чоловіків, зокрема, батько і син. Пополудні росіяни обстріляли Авдіївку – у власному будинку загинув 54-річний чоловік.

 

 

17:36 Реджеп Таїп Ердоган заявив, що він розблокує Швеції шлях до НАТО, якщо Туреччині розблокують шлях до ЄС. "Я звертаюся до тих країн, котрі змушують Туреччину вже понад 50 років стовбичити перед дверима Європейського Союзу. Спочатку прийдіть і відкрийте  шлях для Туреччини до ЄС, а потім ми відкриємо шлях для Швеції до НАТО, так, як уже зробили для Фінляндії", – заявив президент Туреччини перед відльотом до Вільнюса на саміт НАТО.

 

 

17:13 Угорський лоукост WizzAir заявив, що українського ветерана з протезованою ногою висадили з літака до Варшави з міркувань безпеки. Авіакомпанія виправдовується, що екіпаж відповідає за те, аби всі пасажири відповідали умовам для перевезення або щоб мали супровід для допомоги. Якщо ж існує якась ознака, що певні медичні умови можуть становити ризик під час польоту, то пасажирові можуть відмовити у посадці. Лоукост повідомив, що воїнові дали водички і залишили зі супроводом, доки йому не допоможе адміністрації аеропорту в Тель-Авіві. Як повідомило раніше видання DailyNewsHungary, українського ветерана з ампутованою ногою висадили з літака WizzAir у Тель-Авіві минулого тижня. Чоловік заявив, що не може сидіти на своєму місці через протез; він хотів продовжити політ, бо повертався додому до родини.

 

 

16:49 Обговорення безпекових гарантій для України триває, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції у Берліні. "Ми дискутуємо багато місяців щодо гарантій безпеки після досягнення миру. Дискусія дуже інтенсивна… Вона не завершена", – сказав Шольц. Він нагадав, що Німеччина є другою країною у світі за обсягами надання Україні підтримки, й у бюджеті ФРН передбачені кошти на подальшу підтримку українців. Канцлер вважає важливим кроком започаткування Ради НАТО–Україна.

 

 

16:31 Президент України Володимир Зеленський візьме участь у запуску Ради Україна–НАТО, яка засідатиме 12 липня у Вільнюсі, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ під час спільної з президентом Литви Ґітанасом Науседою пресконференції. "Ми також посилимо наші політичні зв’язки. Президент Зеленський приєднається до нас для інавгураційного засідання нової Ради Україна–НАТО", – сказав генсек Альянсу. З його слів, союзники обговорюватимуть шлях України до членства в НАТО. На Вільнюському саміті приймуть рішення про багаторічний пакет підтримки України з метою забезпечення переходу з радянських техніки та стандартів до натовських, "щоби Збройні Сили України були повністю сумісні зі союзниками". Пакет також включатиме допомогу в розмінуванні, забезпеченні медикаментами та пальним тощо.

 

 

16:10 Міністри культури Латвії, Литви, Естонії, Польщі й України підписали в Ризі спільну декларацію щодо захисту та відновлення культурної спадщини України. Зокрема сторони заявили про намір посилити зусилля з охорони та промоції української культурної спадщини, зокрема нематеріальної. Вони закликали Європейську комісію та країни – члени ЄС збільшити фінансову підтримку для відновлення культурних і креативних секторів та реставрації спадщини, які постраждали від війни Росії проти України.

 

 

15:57 Громада ПЦУ потрапила у Спасо-Преображенський собор у Білій Церкві. Як повідомив новий настоятель храму протоієрей Микола Гопайнич, представники УПЦ МП забрали із церкви ікони. Двері храму були не лише замкнені, а й заварені зсередини металевим щитом. Зі слів речниці поліції Київщини Ірини Прянішнікової, до поліції надійшло 22 повідомлення за фактом подій під собором, "в тому числі про конфліктну ситуацію, штовханину та пошкодження майна”. "Правоохоронці фіксують усі події та згодом нададуть їм законну кваліфікацію”, – повідомила речниця. На місці працюють представники управління поліції, патрульні та полк поліції особливого призначення.

 

 

 

15:22 Служба безпеки України оголосила підозру колишньому народному депутатові від уже забороненої компартії, який підтримав збройну агресію РФ проти України. Перед повномасштабним вторгненням РФ він був одним із організаторів звернення так званої "Міжнародної спілки радянських офіцерів" до Владіміра Путіна, в котрому був заклик визнати "суверенітет" тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей. У 2017–2019 роках колишній нардеп брав активну участь у масових антиукраїнських заходах у Москві й агітував за "приєднання" захоплених територій до РФ. Також він виступав за офіційне введення на українську територію російських військ. Під час обшуків за місцем проживання зловмисника виявили заборонену літературу і прокремлівські друковані видання.

 

 

15:05 Німецький концерн Rheinmetall відкриє в Україні завод із виробництва та ремонту бронетехніки приблизно восени, в межах 12 тижнів, заявив генеральний директор концерну Армін Папперґер в інтерв'ю CNN. На підприємстві будуватимуть і ремонтуватимуть танки, а також навчатимуть українських фахівців обслуговувати техніку.

 

 

14:48 Українські війська взяли під контроль основні панівні висоти довкола Бахмута, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "У Бахмуті вже декілька днів наші оборонці тримають під вогневим контролем входи, виходи та переміщення ворога містом", – наголосила Маляр.

"Бахмут. Ворог перебуває в пастці, місто береться під вогневий контроль Сил оборони", – підтвердив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, додавши, що "робота продовжується". "На Бахмутському напрямку ворог вибивається з позицій", – констатував генерал.

 

 

14:26 Сумська обласна військова адміністрація оголосила про евакуацію мешканців із поселень у п’ятикілометровій прикордонній зоні. "Евакуація жителів Сумщини із п’ятикілометрової зони – це необхідність, яка назріла вже давно", – прокоментував голова ОВА Володимир Артюх за підсумками Ради оборони Сумщини.

 

 

14:10 Працівники Державного бюро розслідувань викрили у Дніпрі групу шахраїв, яка під виглядом допомоги Збройним Силам України виманювала пальне у представників автозаправних станцій. До групи входило шестеро військовослужбовців та четверо цивільних. Вони підробляли листи від імені керівництва однієї з військових частин і відтак просили в АЗС пальне "для виконання бойових завдань". Згідно з даними слідства, їм вдалося отримати понад 50 тонн бензину та дизелю загальною вартістю 2,5 млн грн. Пальне перепродавалося на території Дніпропетровської області.

 

 

13:51 Під Преображенським собором у Білій Церкві виникли сутички: священники УПЦ МП відмовляються виконувати рішення міської ради про передачу храму в користування Православній церкві України. Вранці до храму прийшли кількадесят представників громади, вимагаючи передати храм. Як повідомила "Укрінформу" речниця поліції Київщини Ірина Прянішнікова, представник церкви замкнувся всередині та використовував вогнегасник, щоб не пропустити нікого всередину.

 

 

 

13:33 Служба безпеки України затримала інформатора російських спецслужб під час фотографування шпиталю та однієї з бойових частин ЗСУ на Миколаївщині. Правоохоронці встановили, що чоловік займався підготовкою нових повітряних атак РФ, об’їжджав місцевість і приховано фотографував місця дислокації підрозділів Сил оборони. Також він фіксував на електронній карті точні координати виявлених об’єктів та звітував про рівень їхньої охорони.

 

 

13:19 Під завалами на Курахівській ТЕС знайшли тіла двох загиблих працівників, яких раніше вважали зниклими безвісти. Загалом унаслідок обвалу залізобетонних конструкцій загинуло троє осіб.

 

 

13:04 Вночі росіяни завдали удар безпілотниками по спальному району Одеси, відразу загинуло троє людей, ще один помер у шпиталі: у житловому 10-поверховому будинку спалахнула пожежа, ще кілька багатоповерхівок, а також школи, дитячі садочки та приватні автомобілі на паркінгу зазнали пошкоджень.

 

 

12:46 Після інтенсивних обговорень союзники по НАТО досягли консенсусу щодо скасування ПДЧ на шляху України до членства в Альянсі, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

 

12:28 В Україні почалося будівництво заводу з виготовлення турецьких ударних безпілотних літальних апаратів Bayraktar, повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в ефірі телемарафону.

 

 

12:01 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:42 Бійців з підрозділу «Ахмат» українські військові біля Бахмута поки не бачили, заявив командир батальйону «Свобода» у складі 4-ї бригади оперативного призначення НГУ Петро Кузик, коментуючи заяви глави російського регіону Чечня Рамзана Кадирова про передислокацію бійців спецназу «Ахмат» на околиці Бахмута, зокрема в Кліщіївку.

 

 

11:39 Туреччина не висувала жодних умов Києву за повернення п'ятьох командирів "Азову" додому, навпаки була зацікавлена у цьому, розповів посол України в Туреччині Василь Боднар.

 

 

11:15 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 93 населені пункти на території 9 областей України, підтверджено ураження 36 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

 

10:58 Завершено плановий та низку аварійних і поточних ремонтів на енергоблоках теплової генерації, електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, повідомили в Міненерго. Через негоду без світла залишалася частина споживачів у Сумській, Чернігівській, Кіровоградській, Полтавській, Харківській, Дніпропетровській областях. Через обстріли знеструмлювалися населені пункти у Донецькій, Запорізькій, Херсонській, Сумській, Харківській, Чернігівській областях.

 

 

10:32 Абсолютна більшість українців (89%) хочуть бачити Україну у складі НАТО, причому в усіх регіонах абсолютна більшість підтримує такий крок: від 79% на сході до 93% на заході країни, свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 26 травня по 5 червня.

 

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

Росія, втрачаючи протягом 17 місяців у середньому близько 400 осіб на день, майже напевно бореться з кризою військово-медичного забезпечення.

Наплив військових втрат, ймовірно, підірвав нормальне надавання деяких російських цивільних медичних послуг, особливо в прикордонних регіонах поблизу України. Цілком ймовірно, що багато спеціалізованих військових госпіталів зарезервовані для поранених офіцерів.

Як стверджує керівник підрозділу військової медицини компанії "Калашніков", цілком ймовірно, що до половини російських бойових втрат можна би було запобігти, надавши належну першу медичну допомогу. Дуже повільна евакуація поранених у поєднанні з неналежним використанням грубого військового турнікету, що входить в екіпірування російських військових, є основною причиною смертей і ампутацій, яких можна було б уникнути.

 

 

09:43 Вночі близько першої Миколаїв зазнав ракетної атаки, удар було завдано по об'єкту інфраструктури, імовірно ракетою "Іскандер-М", повідомив голова ОВА Віталій Кім.

 

 

09:32 Унаслідок авіаудару російських окупантів по Оріхівській ЗОШ під час роздачі гуманітарної допомоги в Запорізькій області загинули четверо цивільних, 11 поранені, повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

 

 

09:15 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

119,5% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  45,9% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

115,6% автомобільної техніки (з них 1,6% за минулий тиждень),

141,9% артилерійських систем (з них 3,9% за минулий тиждень),

  60,0% РСЗВ (з них 1,9% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,7% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  29,5% засобів ППО (з них 1,4% за минулий тиждень).

 

 

 

08:46 Французька Libération повідомляє з посиланням на західні розвіддані, що Пріґожин з 1 липня перебуває в Москві, де зустрічався з Путіним, а також Наришкіним і Золотовим.

 

 

08:32 Українські війська від початку наступу звільнили 169 кв. км на південному напрямку, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов.

За минулий тиждень у результаті наступу на Мелітопольському та Бердянському напрямках Збройні Сили України просунулися на понад один кілометр, а в цілому просування на цих напрямках від часу початку наступу становить 8,6 кілометра.

За минулий тиждень на півдні України звільнено понад 10 квадратних кілометрів української землі.

 

 

08:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська 9 липня вели контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту. Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що українські війська успішно продовжують просування на Бахмутському напрямку. Українські офіційні особи повідомляли, що українські війська продовжували вести контрнаступальні дії на бердянському та мелітопольському напрямках. Міністерство оборони Росії та пов’язані з Кремлем мілблогери стверджували, що українські війська здійснили атаки на заході Запорізької області. Російський мілблогер стверджував, що українські війська атакують російські позиції невеликими групами та цілять по російських тилових позиціях, складах та інфраструктурі. Українські військові офіційні особи також повторили, що українські сили продовжують свої кампанії позбавлення боєздатності ворога на півдні та сході України.

• The Wall Street Journal повідомила, що українські війська намагаються послабити оборону Росії перед звільненням території, приймаючи повільніші темпи просування. WSJ також інформує, що українські сили зосереджені на витісненні російських сил з укріплень і мінних полів, глибина яких перевищує 24 км у деяких районах окупованої Росією території. Підполковник 108-ї бригади територіальної оборони України Олексій Телегін заявив, що російські війська здатні постійно підводити заміну, навіть якщо українські сили знищують цілі підрозділи. ISW оцінювала, що російським силам бракує оперативних резервів: ймовірно, у заяві Телегіна йдеться про наявні на місці тактичні резерви. Інший командир підрозділу 108-ї бригади територіальної оборони заявив, що просування українських сил на добре підготовлені позиції ускладнює нестача бронетехніки. Джерела WSJ також одним із факторів уповільнення українських контрнаступів назвали відсутність української переваги в повітрі. ISW продовжує оцінювати, що нинішні темпи українського контрнаступу є відображенням навмисних зусиль зберегти українські бойові сили і відсунути російську живу силу та техніку ціною повільнішого територіального просування.

• Президент США Джо Байден заявив, що Україна не може вступити в НАТО до закінчення війна Росії в Україні.

• Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров 9 липня обговорив з турецьким колегою Хаканом Фіданом рішення Туреччини дозволити звільнити п'ятьох українських командирів, які брали участь в обороні металургійного комбінату "Азовсталь" у Маріуполі. У МЗС Туреччини також зазначили, що Фідан і Лавров обговорювали угоду з експорту зерна за посередництва ООН, тоді як МЗС Росії прогнозовано звинуватило Захід у «неспроможності зробити необхідні кроки» для виконання угоди.

• Російська ультранаціоналістична спільнота продовжувала звинувачувати Кремль у тому, що він довірив Туреччині виконати угоду та утримувати захисників Азовсталі.

• Колишній російський офіцер і затятий націоналіст Іґорь Ґіркін заявив, що служба захисту конституційного ладу ФСБ навмисно його обмежує.

• Прессекретар президента Центральноафриканської Республіки Альберт Ялоке Мокпем заявив 8 липня, що персонал "групи Ваґнера", який залишає ЦАР, проводить ротацію і не відкликається.

• 9 липня невідомі оприлюднили зображення того, що, здається, є установчим документом "групи Ваґнера", можливо, щоб представити її як професійну організацію.

• Рішення російського президента Путіна не ліквідовувати швидко "групу Ваґнера" та не переслідувати учасників заколоту ставить його самого та його підлеглих у складне становище.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північ від Сватового та на південь від Кремінної.

• Українські та російські війська продовжували контрнаступальні дії в районі Бахмута.

• Російські й українські війська продовжували наземні атаки на лінії Авдіївка–Донецьк, і станом на 9 липня російські сили наступали.

• Українські війська продовжили просування в районі адміністративної межі Донецької та Запорізької областей, а також продовжили контрнаступальні дії на заході Запорізької області.

• Повідомляється, що російські війська продовжували відновлювати раніше затоплені позиції на східному (лівому) березі річки Дніпро в Херсонській області.

• Російські джерела звинуватили українські війська в тому, що вони обстріляли Керченський міст.

• Повідомляється, що міноборони Росії приймає найманців "групи Ваґнера" на контрактну службу в Молькіно Краснодарського краю.

 

 

08:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

07:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового ракетного удару по Миколаєву. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Протягом минулої доби російські окупанти завдали 30 авіаційних ударів та здійснили 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На жаль, є загиблі та поранені серед мирного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось близько 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Протягом доби завдав авіаційного удару в районі Грем’яча Чернігівської області. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Блешня, Костобобрів, Бучки Чернігівської області; Голишівське, Волфине Сумської області та Уди і Вовчанськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. Противник завдав авіаційних ударів в районах Колодязного та Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Фиголівка, Дворічне, Куп’янськ, Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів штурмові дії та намагався витіснити наші війська із займаних позицій в районі західніше Спірного Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Новосадового, Іванівки, Серебрянського лісництва та Спірного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Роздолівка, Берестове, Веселе Донецької області.

На Бахмутському напрямку під щільним вогнем авіації та артилерії противника наші захисники успішно відбили атаки противника в районі населеного пункту Дубово-Василівка Донецької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Олександро-Шультине та Північне. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали понад 15 населених пунктів, серед них Краматорськ, Часів Яр, Диліївка, Північне та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Авдіївки. У той же час, противник здійснив артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Керамік, Бердичі, Авдіївка, Водяне та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, під ворожими вогнем артилерії, наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки Донецької області. Здійснив обстріли понад 15 населених пунктів, серед них Красногорівка, Мар’їнка, Георгіївка, Максимільянівка, Побєда, Єлизаветівка та Катеринівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки Донецької області. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива, Шахтарське, Макарівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджував основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Завдав авіаційних ударів в районах Рівнополя і Новоданилівки Запорізької області та Козацького на Херсонщині. Здійснив артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, серед яких Новодарівка, Гуляйполе, Преображенка, Оріхів, Степногірськ Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Берислав, Веселе, Антонівка, Білозерка Херсонської області та місто Херсон. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження з артилерії, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На одному з полігонів східного воєнного округу алтайського краю проходять підготовку понад 300 осіб, які підписали контракт зі збройними силами російської федерації. Серед новобранців є особи з числа колишніх ув’язнених, чоловіки низького соціального статусу без особистих документів, наркозалежні та хворі на гепатит. Більшість вказаних осіб вже звернулась до медичних закладів, щоб спробувати відтермінувати свою відправку в райони бойових дій на території України.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 1 удару по району зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 артилерійські засоби на вогневих позиціях та 2 станції радіоелектронної боротьби ворога.

10.07.2023