499-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:50 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний разом із начальником Генерального штабу ЗСУ Сергієм Шапталою відвідали оперативно-стратегічні угруповання військ "Хортиця" і "Таврія". Генштаб оприлюднив відео про поїздку Залужного півднем, пан генерал запевняє: "Все нормально, все буде добре, все по плану, хлопці – молодці. Переможемо".

 

 

21:46 США оголосили новий пакет військової допомоги України разом із касетними боєприпасами DPICM“Ми усвідомлюємо усі складності [рішення]”, – заявив заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Кол. Він наголосив, що Росія безвідповідально і “без розбору” використовує касетні боєприпаси від початку повномасштабного вторгнення до України, атакуючи її суверенну територію. На противагу цьому, Україна просить цей вид зброї для захисту. Другий аргумент, на якому наголосив Кол – це низький показник відмов DPICM, порівняно з російськими касетними боєприпасами. Росія, за інформацією посадовця, використовує касетні боєприпаси з високим рівнем відмов – від 30 до 40%; натомість тестування DPICM показують не вище 2,5% відмов. “Український уряд запропонував нам письмові гарантії щодо відповідального використання... включаючи те, що вони не використовуватимуть ці снаряди в населених цивільними містах, і що вони реєструватимуть, де було використано ці снаряди, що пізніше спростить розмінування”, – сказав Кол.

Загальна вартість пакета – 800 млн дол. До нього, зокрема, ввійшли: 32 машини Bradley, 32 бронетранспортери Stryker, 27 автомобілів для підйому техніки, 10 машин для буксирування техніки, боєприпаси для Patriot та HIMARS, ракети для ППО AIM-7, снаряди калібрами 105 мм і 155 мм.

 

 

21:05 Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що український контрнаступ буде успішним, але потребуватиме часу. "Йде контрнаступ... Успіх буде, але пізніше", –сказав Буданов у інтерв'ю Reuters. Голова розвідки провів паралель із фазою наступу, котру проводила Росія: "Хочу нагадати вам відому історію з Бахмутом. Росіяни атакували його понад 10 місяців. Наше завдання є трохи більшим, ніж Бахмут, але часу в нас трохи менше", – сказав Буданов.

 

 

20:38 Україні вдалося повернути тіла загиблих в Оленівці військовополонених. "Наразі проходить аналіз ДНК, рідні відповідними органами поінформовані”, – повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

 

 

20:16 Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Туреччини. Анонсуючи плани, він повідомив: "Переговори з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом. Координація позицій щодо Формули миру, саміту НАТО, гарантій безпеки та зернової ініціативи. Відбудова України, оборонні контракти між нашими підприємствами".

 

 

19:44 "Укренерго" закликало українців ощадити електроенергію на тлі дефіциту, що був виник через використання систем охолодження. "​​В енергосистемі зафіксоване рекордне споживання електроенергії – найвище споживання за першу половину літа було зафіксовано вчора, 6 липня, о 16:00. Це на 7% вище, ніж у найспекотніший день літа 2022 року, і на 14% більше, ніж у минулий четвер. Для розуміння, таке зростання дорівнює виробничій потужності майже двох атомних енергоблоків. Причина суттєвого зростання споживання – у першу чергу активне використання кондиціонерів", – заявили у компанії. "Укренерго" закликало ощадити струм між 16:00 і 23:00, не використовувати кондиціонери та потужні електроприлади.

 

 

19:21 Президент України Володимир Зеленський на пресовій конференції у Братиславі висловив подив проросійськими настроями у Словаччині (згідно з опитуванням GLOBSEC, лише 40% покладає відповідальність за війну на РФ, – ред.). "Що значить бути проукраїнським? Проукраїнським – це бути проєвропейським… Що таке проросійські погляди? Вони є агресором, вони прийшли на чужу землю, вони нас атакували, вбивали, ґвалтували, катували людей. Як можна дотримуватись таких поглядів? Кожна людина має вибір, але якщо хтось хоче перевірити, якщо хтось хоче побачити Росію на кордонах своєї держави – скільки коштує така перевірка?!" – заявив Зеленський. Президент додав, що проросійська позиція – це позиція протерористична.

 

 

18:50 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Сьогодні вночі російські окупаційні війська атакували територію України іранськими ударними дронами типу “Shahed”. Підрозділами зенітних ракетних військ, винищувальною авіацією та мобільними вогневими групами Повітряних Сил ЗС України 12 із 18 ударних БпЛА було знищено.

Крім того, ворог завдав ракетного удару по території одного з інфраструктурних об'єктів Запоріжжя. Також завдав 42 авіаційних удари, здійснив близько 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, зруйновано цивільну інфраструктуру, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось близько 20 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи ЗС білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Протягом доби завдав авіаційного удару в районі Вільшаної Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Попівка Чернігівської області; Краснопілля Сумської області та Окіп, Нескучне, Вовчанськ, Бударки і Рублене на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник намагався наступати в районах Новоселівського і Стельмахівки Луганської області. Наші воїни стійко тримають оборону, відбили усі атаки ворога. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Колодязне, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Куп'янськ та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів штурмові дії та намагався витіснити наші війська із займаних позицій в районі північно-західніше Берестового Луганської області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Спірного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема, Невське, Білогорівка Луганської області та Веселе, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Богданівка, Олександро-Шультине, Біла Гора, Північне. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали більш як 15 населених пунктів, серед яких Васюківка, Маркове, Богданівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Олександро-Шультине та Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив безуспішні наступальні дії в районах Новокалинового, Авдіївки та Невельського Донецької області. У той же час, противник провів артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема, постраждали Керамік, Желане, Авдіївка, Сєверне, Карлівка, Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, під ворожим вогнем артилерії, наші захисники відбили усі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник завдав авіаційного удару біля Красногорівки Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Красногорівка, Мар'їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Благодатного Донецької області. Завдав авіаційного удару біля Великої Новосілки. Здійснив обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Новомихайлівка, Єлизаветівка, Богоявленка, Вугледар, Золота Нива та Сєверне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Здійснив артилерійські обстріли понад 20 населених пунктів, серед них Новодарівка, Левадне, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Запорізької області; Львове, Токарівка, Антонівка, Велетенське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження з артилерії по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На тлі успішних бойових дій Сил оборони України та через значні втрати противника в живій силі, в підрозділах російських окупаційних військ збільшилась кількість відмов від участі у бойових діях. Так, в районі населеного пункту Розівка Запорізької області, близько 20 російських військових відмовились виконувати бойові завдання на передових позиціях. Після цього їх взято під варту та переміщено до будівлі Розівського районного суду.

Авіація сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу противника, 2 – по зенітно-ракетних комплексах та 1 – по пункту управління ворога. Також нашими захисниками було знищено 2 розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 7 артилерійських засобів на вогневих позиціях та станцію радіоелектронної боротьби противника.

 

 

18:33 Міський голова Львова Андрій Садовий розкритикував UNESCO через мляву реакцію на обстріл міста. Він поскаржився, що організація засудила ракетні обстріли історичного центру, але назвати країну-терориста не наважилась. До того ж, Росія залишається членом виконавчого комітету UNESCO. "Правосуддя працює так, що треба судити вбивцю, а не пістолет, розумієте?.. Вміння називати речі своїми іменами – це одна з ознак культури, яку ви маєте оберігати. Перегляньте свої цінності!" – заявив Садовий.

 

 

18:11 Служба безпеки України викрила фармацевтичне підприємство у Житомирській області на співпраці з росіянами. Після повномасштабного вторгнення зловмисники налагодили схему постачання українських лікарських засобів до військових шпиталів РФ. Серед основних товарів були знеболювальні засоби, які ворог використовував на тимчасово окупованій території України для поранених окупантів. 

 

 

17:59 Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом вибухів у Шевченківському суді за п'ятьма статтями, серед яких – бездіяльність. "Підключено найкращих слідчих для швидкого і неупередженого з’ясування всіх обставин події. Зокрема розслідуватиметься, яким чином до суду потрапила вибухівка, хто сприяв замаху на правоохоронців, а також якість виконання конвоєм Нацгвардії та службовими особами київського СІЗО своїх функціональних обовʼязків", – повідомило ДБР.

 

 

17:25 Предстоятель Православної церкви України Епіфаній звершив освячення престолу і монастирського храму на честь Різдва Іоана Хрестителя у Дрогобичі, парафія котрого вийшла із УПЦ МП. Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і мирних жителів, які загинули внаслідок російської атаки у Львові та по всій Україні, повідомляє пресова служба Київської митрополії. Після божественної літургії Епіфаній освятив хрест, встановлений в пам'ять про героїв Дрогобиччини, які полягли у російсько-українській війні.

 

 

17:10 Німеччина оголосила новий пакет військової допомоги Україні. В оновленому списку допомоги згадано: один броньований мостоукладач BEAVER, один міст для мостоукладальної бронетехніки BEAVER, одну інженерну броньовану машину DACHS, шість великовантажних напівпричепів 8x8 HX81 та три причепи, три "глушилки"; два датчики захисту від дронів і створення перешкод.

 

 

16:53 Час на пошук компромісів із Росією вичерпався – Україна наполягає на реалізації своєї Формули миру, заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв’ю Чеському радіо. "Починаючи з 2018 року Україна провела понад 180 раундів переговорів щодо миру з РФ, зокрема в "нормандському форматі". Деякі з них тривали понад 12 годин без перерви. Сьогодні ми дійшли чіткого висновку: час на медіацію сплив. Альтернативою цьому процесу стала запропонована Президентом Зеленським Формула миру, яку він представив лідерам країн G19", – сказав Єрмак. 

 

 

16:21 Словаччина незабаром передасть Україні іще 16 самохідних артилерійських установок Zuzana 2. Про це заявила президентка Словаччини Зузана Чапутова на пресовій конференції з Володимиром Зеленським у Братиславі. "Словаччина надала Україні засоби ППО, бойові літаки. Співробітництво у цій сфері поступово переходить у співпрацю в інших сферах. Нам вдалося підписати контракт на постачання 16 гаубиць Zuzana 2 в Україну, це відбудеться вже дуже скоро", – сказала Чапутова. У планах України та Словаччини – спільне виробництво нового типу гаубиць, а також систем розмінування "Божена".

 

 

16:09 Глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук і глава Польської римо-католицької церкви Станіслав Гондецький підписали спільне звернення до роковин Волинської трагедії, в якому засудили злочини 80-річної давнини і закликали до примирення і єднання українського та польського народів. У варшавському Катедральному соборі імені святого Івана Хрестителя відбулося богослужіння українською і польською мовами, передає "Укрінформ". Кир Святослав зазначив, що українська та польська Церкви вже багато робили для примирення, називаючи трагічні події 80-річної давнини “вбивством та етнічними чистками, жертвами яких стали десятки тисяч невинних осіб, зокрема жінки, діти й особи літнього віку”. Він зауважив, що насамперед це були поляки, але також і українці, а також ті, хто рятував родичів та сусідів від небезпеки. “Cьогодні після відкриття масових поховань у Бучі, Ірпені чи Гостомелі ми всі розуміємо, як важливо однозначно назвати винних, ексгумувати жертв, вшанувати їхнє право на гідне поховання та людську пам’ять”, – наголосив Шевчук. З його слів, обидві сторони вже досягли примирення і не сперечаються щодо фактів з нещодавньої історії та їх оцінки. Натомість останні місяці ще більше зблизили обидва народи.

Голова Конференції єпископату Польщі Станіслав Гондецький під час своєї промови звернувся до президентів і прем’єрів обох країн “у справі гідного вшанування усіх жертв геноциду, перед чим мають відбутися ексгумації тіл загиблих”. З його слів, поховання польських жертв Волинської трагедії мусить мати релігійний характер.

 

 

 

15:37 Офіцеру оголосили підозру в перевищенні службових повноважень через побиття солдата на Львівщині 24 червня. "Встановлено, що офіцер вдарив солдата, коли побачив, що той справляє природну потребу просто неба – неподалік намета. Так він хотів навчити підлеглого правил поведінки та підвищити власний авторитет серед військовослужбовців", – повідомляє регіональне управління ДБР. Унаслідок удару в солдата діагностували закритий розрив печінки та забій підшлункової залози. Потерпілому провели операцію; він на лікуванні.

 

 

15:21 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ підтвердив, що Президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті Альянсу у Вільнюсі 11–12 липня. "Президент Зеленський приєднається до нас на інавгураційній зустрічі нової Ради Україна–НАТО. Вона буде платформою для кризових консультацій і ухвалення рішень, де ми всі збираємось як рівні для вирішення безпекових занепокоєнь", – сказав Столтенберґ. Генсек анонсував, що під час саміту союзники ухвалять пакет підтримки України, до якого увійдуть три елементи, що дозволять наблизити Україну до Альянсу. Перший – НАТО ухвалить багаторічну програму допомоги, щоб забезпечити повну взаємосумісність між збройними силами України та НАТО. Другий елемент – союзники оновлять політичні зв’язки з Україною шляхом заснування Ради НАТО–Україна. "Третій – я очікую, що наші лідери ще раз підтвердять, що Україна стане членом НАТО, і погодять, як наблизити Україну до досягнення її мети", – заявив Столтенберґ.

 

 

15:03 На Півдні російська армія під тиском українців змушена вдатися до перегрупування, заявив речник пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень. "На достатню відстань ми вклинилися в оборону ворога, щоб він почав перегрупування своїх військ. Відбувається певний хаос у його діях", – заявив Шершень в етері національного телемаратону. З його слів, українські ударні підрозділи на таврійському керунку продовжують закріплюватися на досягнутих рубежах, проводять розмінування, аеророзвідку місцевості, завдають вогневого ураження та здійснюють заходи контрбатарейної боротьби – "в готовності продовжувати наступальні дії".

 

 

14:43 Попри понад рік повномасштабної війни показники щастя в Україні практично повернулися до довоєнного рівня, а в центральних та південних реґіонах навіть дещо його перевищують: нині 70% українців вважають себе щасливими проти 71% в грудні 2021 року, свідчить опитування КМІС. На заході та в центрі України щасливих 72% (було, відповідно, 75% і 71%), на півдні – 69% (проти 66% у 2021 році), на сході – 60% (було 69%).

 

 

 

14:36 Президент України Володимир Зеленський із Чехії вирушає до Словаччини. У планах – зустрічі з президенткою Зузаною Чапутовою, премʼєр-міністром Людовітом Одором, головою Національної ради Борисом Колларом. "Разом із нашим надійним сусідом говоримо про конкретну оборонну підтримку та євроатлантичну інтеграцію України, саміт НАТО та Формулу миру, двостороннє співробітництво, енергетичну безпеку", – поінформував Зеленський.

 

 

14:21 "Внаслідок вчинення певних дій" рівень загрози техногенної катастрофи на Запорізькій АЕС йде на спад, заявив керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов. "Про повне усунення ризиків на атомній станції наразі не йдеться, оскільки ЗАЕС продовжують контролювати російські окупанти. Поки станція зайнята російськими військами, це може повторитися будь-коли, якщо вони захочуть", – додав Буданов.

 

 

14:13 Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко скаржиться на  відсутність у нього юридичних підстав не допускати до роботи Великої палати ВС суддів, які фігурують у справі про хабарництво ексголови суду Всеволода Князєва:

"Безумовно, залишається проблемною робота Великої палати. Але вона виглядає у такий спосіб, що крім Князєва, нікому підозру не пред'явлено і ніхто зі суддів від своїх обов'язків не відсторонений. У мене немає правових підстав не допускати до роботи (суддів Великої палати) – тільки слідство за погодженням із Вищою радою правосуддя це може зробити.

Щодо того, що були на певних телеграм-каналах вкидання щодо двох чи трьох суддів, – мені про це нічого не відомо. Думаю, що навіть той, кому відомо, цього поки що не озвучить, бо це таємниця слідства.

З Великої палати один суддя пішов у відставку, є суддя, яка подала у відставку, є суддя, яка хворіє, є суддя або двоє суддів, які перебувають у тривалій відпустці. Але пов'язувати це все з цими речами (справою Князєва) я не можу. Очевидно, проблема залишається. І її буде вирішено або коли слідство комусь пред'явить претензії, або коли вирішиться на законодавчому рівні. Якщо ви звернули увагу, то за озвученим рішенням РНБО також є згадка про впорядкування роботи Великої палати".

 

 

13:41 На бахмутському напрямку Сили оборони України просуваються вперед, повернули раніше окуповані території, повідомив командувач Сухопутних військ Збройних Сил України Олександр Сирський.

 

 

13:19 На заводі "Промсинтез" у місті Чапаївськ у Самарській області Росії пролунав вибух – шестеро людей загинуло, двоє отримали поранення. "Промсинтез" виготовляє матеріали для вибухівки.  

 

 

13:05 Країни-партнери надали Україні лише трохи більш ніж половину обіцяного важкого озброєння, підрахували аналітики Кільського інституту світової економіки, зазначивши, що "після сплеску перед річницею початку війни загальний рівень нових зобов'язань від прихильників України знову знизився… Розрив між обіцяною та наданою військовою допомогою є дуже широким".

З 25 лютого по 31 травня вартість усіх зафіксованих зобов’язань перед Україною зросла на 13 млрд євро (до загальної суми близько 165 млрд євро), майже 9 млрд євро з них стосуються військової допомоги. З жовтня 2022 року частка військової допомоги серед нових двосторонніх зобов’язань стабільно зростає: на початку 2023 року понад половина новообіцяної допомоги мала військовий характер, у квітні та травні 2023 року цей показник навіть зріс до понад 70%.

Однак, попри таку увагу до військових зобов’язань, фактичне постачання допомоги було значно нижчим від задекларованого. Загалом поставлено лише трохи більш ніж половину заявленого важкого озброєння. Особливо західні партнери, такі як США, Німеччина та Велика Британія, швидко збільшили суми своїх зобов’язань, але поставки залишаються значно нижчими від обіцяних. Натомість країни Східної Європи, такі як Чехія, Словенія, Польща та Словаччина, поставили понад 80% своїх обіцяних важких озброєнь.

Стосовно важкої зброї, країни – члени ЄС в середньому виділили близько 6% від наявних запасів танків, гаубиць і реактивних систем залпового вогню. Особливо щедрими є країни Східної Європи, зокрема Польща та Чехія, а також великі зобов'язання, що перевищують 25% запасів їхнього важкого озброєння, зробили Велика Британія та Норвегія.

Загалом уряди країн-партнерів з 24 січня 2022 року до 15 січня 2023 року надали Україні понад 143 млрд євро у вигляді зобов’язань. Сполучені Штати є найбільшим двостороннім донором України, який виділив 73,18 млрд євро, що становить понад 50% загальних зобов’язань. Уряди країн ЄС виділили на двосторонній основі 19,9 млрд євро плюс 29,92 млрд євро – через Комісію та Раду ЄС, 3,1 млрд євро – через Європейський фонд миру і 2 млрд євро – через ЄІБ. Таким чином, загальні зобов’язання ЄС становлять 54,92 млрд євро. Фінансова допомога міжнародних організацій, таких як МВФ, Світовий банк, ООН і Європейський банк реконструкції та розвитку, сягає 13,27 млрд євро.

 

 

 

12:38 Російська номенклатура і спостерігачі вважають, що негласний дозвіл Пріґожину залишитися в Росії та не поспішати з від'їздом до Білорусі (як він мав зробити, згідно з публічно оприлюдненою угодою) свідчить про слабкість Кремля після заколоту, пише Financial Times. Те, що Пріґожин може продовжувати переміщатися по Росії, колишній високопоставлений чиновник назвав "повною імпотенцією" Кремля: "Путін просто не помічає, що ми перетворюємося на бананову республіку без бананів". Неназваний співрозмовник FT заявив, що заколот Пріґожина підірвав довіру до Путіна серед російської еліти, але мало хто готовий протистояти президенту.

Колишній спічрайтер Путіна Аббас Галлямов припустив, що влада не робить різких кроків щодо Пріґожина, оскільки в Кремлі усвідомили, що будь-які різкі дії проти "Ваґнера" зараз можуть спровокувати групу на кроки у відповідь або підштовхнути до дій інших гравців.

Політолог Тетяна Станова вважає, що Кремль вирішив "убити Пріґожина як політика, але все ще вирішує, що робити з ним як із бізнесменом".

Співрозмовник газети, знайомий із Пріґожиним із 1990-х, припустив, що можливість переміщатися Росією, щоб розібратися зі справами, була частиною домовленості, після якої засновник "ПВК Ваґнера" завершив заколот: "Це не означає, що він просто бігає. Це більше схоже на те, що його імперію розбирають на частини, і вони готуються до від'їзду... Коли все заспокоїться, я думаю, що у нього будуть проблеми. Але хто думає про майбутнє більш ніж на тиждень вперед?"

Російський мільярдер, який перебуває під санкціями, у розмові з FT припустив, що Путін і далі спиратиметься на особисті стосунки з такими людьми, як Пріґожин, і не буде перетасовувати номенклатуру. "Путін – це неписані особисті домовленості. І для російського царя він якоюсь мірою гуманний. Він не Ганді, але порівняно зі Сталіним він досить добре ставиться до людей".

 

 

12:17 Чехія передасть Україні нову партію ударних вертольотів, а також сотні тисяч великокаліберних боєприпасів, заявив прем’єр-міністр Петр Фіала на зустрічі з українським Президентом. Чехи також допоможуть Україні з тренуванням пілотів, у тому числі на винищувачах F-16, і нададуть симулятори польотів, аби навчання могло відбуватися не тільки на Заході, а й в Україні. "Чехія є одним із найбільших постачальників військової допомоги Україні. Війна триває майже 500 днів. Ми відправили в Україну 676 одиниць важкої техніки та понад 4 мільйони одиниць середнього та великого калібру. Це означає, що щодня, починаючи від першого дня війни, з Чехії в Україну виїжджає близько 10 000 одиниць боєприпасів і щонайменше один танк, реактивна установка, гаубиця", – прокоментував Фіала.

 

 

12:09 Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, знову підтвердили в Міненерго. Внаслідок масштабного грозового шторму, який пройшов країною, в 11 областях зафіксовано пошкодження ліній елетропередачі, знеструмлено 710 населених пунктів: найбільше – на Чернігівщині, Київщині, Житомирщині, Хмельниччині, але також і у Сумській, Кіровоградській, Полтавській, Черкаській, Тернопільській, Чернівецькій, Вінницькій областях. Через обстріли без світла залишилася частина споживачів у Запорізькій, Херсонській, Харківській, Донецькій, Чернігівській та Сумській областях. Внаслідок технологічних порушень була знеструмлена частина споживачів у Запорізькій та Одеській областях.

Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 1236 МВт·год. Експорт відсутній.

 

 

11:57 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 120 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 79 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

11:41 Російські медії пишуть, що число загиблих унаслідок підтоплення, спричиненого руйнацією Каховської ГЕС, на окупованому лівобережжі сягнуло 55 осіб (реальні дані можуть бути вищими; російська влада замовчувала масштаб трагедії, – ред.). На правому березі загинуло 16 осіб, згідно з даними українських служб.

 

 

11:28 Румунія відкриє регіональний навчальний центр для пілотів винищувачів F-16. Таке рішення ухвалила Вища рада оборони Румунії. У повідомленні зазначено, що центр тренуватиме пілотів із Румунії, а також із країн-союзників по Альянсу і країн-партнерів, зокрема з України.

 

 

11:14 Міністр оборони Олексій Резніков відбув телефонну розмову з головою Пентагону Ллойдом Остіном і анонсував новини про "різні типи боєприпасів" на тлі повідомлень про постачання Україні касетних снарядів зі США. "Також ми говорили про нові проєкти, пов’язані з постачанням різних видів боєприпасів. Залишайтеся на зв'язку за хорошими новинами", – заінтриґував Резніков. 

 

 

10:57 Міжнародні резерви України сягнули майже $39 млрд – це рекордний показник за всю історію незалежної України, повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний. Зокрема у червні на рахунки уряду надійшло: $1,6 млрд – від ЄС, $1,2 млрд – від США, $69,1 млн – від Світового банку, $15 млн – від уряду Фінляндії. Також у червні Україна успішно пройшла перший перегляд програми розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом і отримала другий транш за програмою – $886 млн.

 

 

10:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

1 липня 2023 року ВМФ Росії створив новий Азовський військово-морський округ зі штабом в окупованому українському портовому місті Маріуполь.

Підпорядкований Чорноморському флоту округ, як повідомляється, матиме вісім бойових кораблів, в тім числі три сучасні корвети класу "Каракурт", які можуть запускати крилаті ракети "Калібр".

Азовське море є життєво важливим морським районом для Росії, оскільки воно з'єднує її внутрішні водні шляхи з міжнародними морськими шляхами. В умовах війни воно також пропонує альтернативний варіант військового постачання, якщо сухопутні шляхи Росії на південь України будуть перервані.

Азовський військово-морський округ, ймовірно, зосередиться на підтримці логістичних і контрпартизанських завдань, звільнивши основний Чорноморський флот для ударних операцій на великих відстанях і проєктування морської сили далі за кордон.

 

10:08 Сили оборони України за останню добу просунулись на понад кілометр на Бахмутському напрямку, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в ефірі телемарафону. Сили оборони продовжують там утримувати ініціативу, тиснути на ворога, проводити штурмові дії, просуватись по північному та південному флангах. 

 

 

10:02 Чехія зацікавлена в набутті Україною членства в НАТО після завершення війни, заявив президент Чеської Республіки Петр Павел на спільній з Володимиром Зеленським пресконференції після переговорів у Празі, додавши, що членство в Альянсі, а також у Європейському Союзі, не є автоматичним, треба провести реформи та відповідати критеріям. Чехія, за його словами, прагнутиме розпочати переговори про вступ України до ЄС до кінця цього року. Окремо Павел конкретизував свою заяву про те, що Збройні Сили України матимуть лише одну спробу для контрнаступу, пояснивши, що йшлося про поточний рік.

 

 

10:00 Росіяни зменшили кількість своїх ракетоносіїв у Чорному морі, наразі там перебуває один ракетоносій – підводний човен із чотирма «Калібрами», повідомила начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону. Вчора надвечір на чергуванні було ще три ракетоносії, але за ніч вони зайшли у пункти базування.

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

119,1% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

  45,8% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

115,0% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

140,5% артилерійських систем (з них 5,5% за минулий тиждень),

  59,1% РСЗВ (з них 2,2% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  29,1% засобів ППО (з них 1,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:41 Палата представників Нідерландів визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Президент України Володимир Зеленський подякував Нідерландам за історичне рішення:

"Називати речі своїми іменами – це ключова передумова справедливості та недопущення повторення таких страшних злочинів".

 

 

09:36 Під час саміту НАТО у Вільнюсі обговорюватимуть питання довгострокових зобов’язань України у сфері безпеки, заявив координатор стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі під час інтерв'ю "Голосу Америки" у Білому домі. Він наголосив:

"Звичайно ж, ми віримо у політику відкритих дверей НАТО, але ми також визнаємо, що задля того, щоб стати членом НАТО, кожна країна має відповідати певним вимогам, і що має бути серйозна дискусія між цією країною та Альянсом. Ми хочемо поважати цей процес.

Думаю, важко подивитись на те, що ми робили протягом останніх 16 місяців, і сказати, що Україна – в якійсь сірій зоні. Думаю, що повідомлення, передане Путіну, гучне і чітке – не тільки Сполучені Штати, не тільки Захід, а й цілий світ продовжать підтримувати Україну.

Ми вважаємо, що найважливішим є залишатись зосередженими на боротьбі, яку вони зараз ведуть. І дивитися на післявоєнну Україну, на те, якими будуть потреби її безпеки і які зобов’язання ми та наші союзники можемо взяти на себе, щоб допомогти їм залишатися в безпеці, тому що вони й надалі матимуть великий кордон з Росією".

 

 

09:31 Вночі росіяни атакували Дніпропетровську область "Шахедами", 6 із них збили сили ПвК "Схід". Уламки одного з них впали на авто, яке їхало по трасі, два чоловіки загинули, повідомив голова військової адміністрації Дніпропетровської області Сергій Лисак. Ще один БпЛА поцілив по приватному підприємству в Криворізькому районі, полум'я охопило понад 100 кв. м та сягало 4-метрової висоти. Пожежу загасили.

 

 

 

09:26 Внаслідок вчорашнього ракетного удару по житловому будинку у Львові загинуло 10 людей, 42 – поранено, підсумував міський голова Андрій Садовий. Рятувально-пошукову операцію завершено.

 

 

09:20 Українські війська мають успіх у наступі біля Кліщіївки на Бахмутському напрямку, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов,

На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії. Північніше та південніше міста Бахмут вони продовжують чинити тиск на противника, вибивають з раніше захоплених рубежів.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби, за підтримки авіації, противник робив спроби витіснити українські війська із займаних позицій в районі західніше Кармазинівки Луганської області, але успіху не мав.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ у районі Первомайського Донецької області. Противник завдав авіаударів у районах Новокалинового й Авдіївки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку під ворожими вогнем артилерії українські військові відбили атаки в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару біля Красногорівки. Тривають важкі бої.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Білорусі Лукашенко заявив, що станом на 6 липня фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин і війська "Ваґнера" не перебувають у Білорусі, що вказує на те, що Пріґожин, можливо, не виконує угоду, в якій Лукашенко виступив посередником між ним і президентом Росії Путіним після збройного повстання "Ваґнера" 24 червня.

• Російські джерела також вказали, що Пріґожин перебуває в Росії, хоча ISW наразі не може підтвердити його місцезнаходження.

• Схоже, Лукашенко дистанціюється від угоди, в якій він нібито був посередником, водночас продовжуючи рекламувати свою здатність бути посередником між Путіним і колишнім лояльним агентом, тим самим все ще підкреслюючи слабкість російського президента. Лукашенко демонстративно заявив, що "Ваґнер" і Пріґожин – росіяни, і питання про їх місцезнаходження повинні бути адресовані не йому.

• Здатність Пріґожина вільно діяти в Росії свідчить про те, що він усе ще захищений певними гарантіями безпеки та/або що Кремль продовжує надавати пріоритет підриву його репутації в Росії, а не фізичному чи юридичному нападу.

• Вибрані російські ультранаціоналісти критикували російську державну пропаганду за намагання зробити з Пріґожина лиходія, припускаючи, однак, що спроба Кремля відштовхнути ультранаціоналістичну спільноту від Пріґожина не приносить успіху.

• Українські війська 6 липня провели контрнаступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту та продовжують зусилля з поступового знищення російської живої сили та матеріально-технічних засобів. Українські військові повідомили, що українські сили ведуть контрнаступальні дії на бахмутському, західнодонецькому та західнозапорізькому напрямках. Геолокаційні кадри, опубліковані 6 липня, показують, що українські війська просунулися до західної околиці Кліщіївки, приблизно за 5 км на південний захід від Бахмута. Російські й українські джерела продовжували обговорювати контрнаступальні операції України на заході Донецької області на південь від Великої Новосілки та в районі Оріхова на заході Запорізької області. Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю CNN 5 липня визнав загалом повільніші темпи контрнаступу України та заявив, що українські операції "сповільнилися" проти укріплених російських оборонних позицій, зазначивши, що, на його думку, Україні все ще потрібні певні західні системи озброєння перед початком нових атак на фронті. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр підкреслила, що українські зусилля із завдання ударів по районах російського зосередження є імперативними для ширшого контрнаступу і визначають повільнішу швидкість наземних атак на театрі дій. Маляр зазначила, що за минулу добу українські війська знищили шість російських складів боєприпасів лише на Таврійському (Запорізькому) напрямку, і підтвердила, що удар по Макіївці 4 липня є ефективним прикладом знищення російських ресурсів.

• Українські та російські офіційні особи 6 липня значною мірою деескалували свою риторику щодо Запорізької атомної електростанції.

• Російські політичні діячі продовжують намагатися лестити російським мілблогерам або контролювати їх, що вказує на те, що багато хто розглядає спільноту мілблогерів як важливу групу.

• Російське опозиційне видання "Верстка" повідомило, що російські війська та окупаційна влада проводять в окупованій Україні кампанію системного релігійного переслідування.

• Російські мілблогери стверджували, що аспекти російських оборонних операцій на півдні України мають серйозні обмеження і можуть не бути такими ефективними, як їх раніше зображували російські джерела. Російський мілблогер заявив, що російські мобілізовані, які діють у Запорізькій області, перебувають на передовій із жовтня 2022 року без жодних ротацій, оскільки немає ким їх замінити. Опис гострих проблем ротації підтверджує попередню оцінку ISW про те, що російським силам, ймовірно, бракує боєздатних резервів. Відмова від проведення будь-яких ротацій призведе до швидшої деградації російських формувань, які обороняються від українських контрнаступів на півдні України. Інші російські мілблогери звинуватили російські ударні вертольоти у завданні ударів по вже знищеній українській військовій техніці та припустили, що міноборони Росії могло використовувати ці повторні влучення, щоб повідомляти про завищені українські втрати. Раніше Кремль використовував повідомлення про шалено завищені втрати української бронетехніки, щоб представити російські оборонні операції як надзвичайно ефективні.

• Російські та українські війська вели наземні атаки на лінії Сватове–Кремінна.

• Візуальні дані підтверджують, що станом на 6 липня українські сили просунулися на південний захід від Бахмута.

• Російські війська продовжили наземні атаки в районі Бахмута та Авдіївки–Донецька.

• Українські війська вели контрнаступальні дії вздовж адміністративної межі між Запорізькою та Донецькою областями та на заході Запорізької області.

• Російські чиновники продовжують роботу зі створення підрозділів територіальної оборони в прикордонних областях Росії.

• Окупаційні чиновники продовжують спроби примусової асиміляції українських правових і культурних традицій до російської системи на окупованих територіях.

• Президент Білорусі Лукашенко 6 липня заявив, що Росія передасть всю заплановану тактичну ядерну зброю Білорусі до кінця 2023 року, якщо не раніше.

 

 

08:56 Вночі російські війська атакували іранськими ударними дронами типу «Shahed» з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ, Краснодарський край), зафіксовано пуски 18 «шахедів», 12 з них знищено підрозділами зенітних ракетних військ, винищувальною авіацією та мобільними вогневими групами Повітряних Сил в південних та східних регіонах.

 

 

08:46 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового удару іранськими ударними БпЛА типу “Shahed” по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

За уточненою інформацією, протягом минулої доби російська федерація завдала ракетних ударів по Україні, застосувавши 11 крилатих ракет “Калібр”, 7 з яких було знищено зенітними ракетними підрозділами та авіацією Повітряних Сил, 3 ракети “Калібр” влучили по місту Львів та 1 ракета – по приватному будинку в Черкаській області. Внаслідок російських терористичних атак на Львів, на жаль, є 7 загиблих мирних людей, понад 35 отримали поранення різного ступеня важкості. Пошкоджено та зруйновано понад 35 будинків, більш ніж 250 квартир, 10 гуртожитків, будинок дитини, два вищих навчальних заклади освіти та інша цивільна інфраструктура.

Крім того, ворог завдав 57 авіаційних ударів, 4 з яких – іранськими ударними БпЛА типу “Shahed”. Усі 4 дрони-камікадзе було знищено нашою ППО. Також окупанти здійснили 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, російська армія обстрілювала мирні населені пункти Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом минулої доби відбулось 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Визначені підрозділи ЗС білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару в районі Гатища Харківської області. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема в районах Старі Вирки, Іскрисківщина, Катеринівка, Запсіля Сумської області та Чернещина, Одноробівка, Гоптівка Харківської області.

На Куп’янському напрямку наші воїни стійко тримають оборону. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби, за підтримки авіації, противник робив спроби витіснити наші війська із займаних позицій в районі західніше Кармазинівки Луганської області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів біля Кармазинівки і Невського Луганської області та Тернів, Іванівки і Федорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Берестове, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки противника в районі населеного пункту Берхівка Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Іванівського. Разом з тим, наші воїни продовжують вести наступальні дії південніше та північніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали більш як 20 населених пунктів, серед них Васюківка, Богданівка, Іванівське, Кліщіївка, Олександро-Шультине, Біла Гора та Диліївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Первомайського Донецької області. Противник завдав авіаударів в районах Новокалинового та Авдіївки Донецької області. У той же час, противник здійснив артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Керамік, Желане, Бердичі, Авдіївка, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку, під ворожими вогнем артилерії, наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційного удару біля Красногорівки. Противник здійснив обстріли понад 10 населених пунктів. Серед них Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Гостре, Мар'їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки Донецької області. Завдав авіаційного удару біля Вугледара. Здійснив обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Благодатне, Вугледар, Золота Нива, Шахтарське та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Велика Новосілка Донецкої області; Новодарівка, Червона Криниця, Новоданилівка Запорізької області та Зміївка, Дачі і Комишани Херсноської області. Здійснив артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів, серед них Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Єгорівка, Мала Токмачка Запорізької області; Марганецька громада Дніпропетровської області; Золота Балка, Садове, Антонівка, Приозерне Херсонської області та місто Херсон. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу противника та 1 – по зенітно-ракетному комплексу ворога.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 1 склад боєприпасів, 6 артилерійських засобів на вогневих позиціях та 3 станції радіоелектронної боротьби окупантів.

 

07.07.2023