497-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:34 У народної депутатки від "Слуги народу" Людмили Марченко проводять обшуки. Як повідомило НАБУ, детективи викрили її помічника на одержанні неправомірної вигоди. Кошти нібито надавалися за внесення людей до системи "Шлях" через звʼязки в ОВА для подальшого виїзду за кордон.

 

 

22:01 В окупованій росіянами Макіївці пролунав потужний вибух. Палає натфобаза.

 

 

 

21:50 Росіяни обстріляли селище Білозерка на Херсонщині. Під удар потрапили житлові будинки. Загинув чоловік – під час обстрілу він перебував у гаражі; також постраждали 10-річний хлопчик та 56-річна жінка. Внаслідок удару по ще одній оселі легкі поранення отримав 51-річний чоловік, а також двоє жінок, віком 70 та 41 рік.

 

 

21:02 Президент України Володимир Зеленський у щоденному зверненні: "Залишається рівно тиждень до ключового дня саміту НАТО у Вільнюсі. А отже, тиждень до ключового моменту для нашої спільної безпеки у Європі. Максимально працюємо з партнерами, щоб наша спільна безпека у Вільнюсі перемогла. Все залежить від партнерів".

 

 

20:45 Російський центр "Досьє" опублікував знимки і схеми броньованого поїзда Владіміра Путіна. Згідно з документацією, бронепоїзд складається з 22 вагонів: спортивно-оздоровчий блок, тренажери, косметологія, медицина, хамам, бар, ресторан, мультимедійний центр, танцювальна зала, кімната для нарад тощо. Журналісти також роздобули схему посилення броньованих вагонів.

 

 

 

20:21 У Волновасі зазнала удару будівля окупаційної адміністрації. Російські медії підтверджують обстріл, стверджуючи, що розбито ліве крило споруди.

 

 

 

19:57 Ветеран АТО Ігор Гуменюк, звинувачений у вбивстві нацгвардійців під час протесту під Верховною Радою у 2015 році, загинув після вибуху у Шевченківському суді. Як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, правопорушник підірвав себе. Під час штурму двоє бійців КОРДу отримали поранення. Як інформувала раніше прокуратура, підсудний, перебуваючи у вбиральні, вчинив спробу втечі з-під варти; при цьому він використав вибуховий пристрій. Згодом він зачинився всередині конвойного приміщення.

 

Ігор Гуменюк на суді (архівне фото)

 

 

19:32 На Личаківському кладовищі у Львові поховали письменницю Вікторію Амеліну, яка померла внаслідок важкого поранення, отриманого під час ракетного удару по ресторації у Краматорську. Чин похорону Вікторії Амеліної розпочався у Гарнізонному храмі. Прощальну панахиду провів єпископ УГКЦ Степан Сус. Далі відбулася міська церемонія прощання біля Львівської ратуші. Біля могили Амеліної український фольк-гурт "Пиріг і Батіг" виконав кілька пісень на слова Василя Стуса, улюбленого поета Амеліної. На похороні була присутня колумбійська журналістка Каталіна Гомес, яка перебувала з Амеліною в піцерії Краматорська в момент удару. "Я хочу сказати, що в останні хвилини свого життя Вікторія всміхалася. Вона настільки була щаслива, коли ми вирушили на Донбас. І коли ми їхали в цей ресторан у Краматорську, вона постійно говорила, наскільки красива ця земля, і як шкода, що багато людей в Україні не знають цього і не цінують", – сказала Гомес.

 

 

 

19:14 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль виступає проти підвищення тарифів до завершення війни. "Так як і інші тарифи, на тепло, на гарячу воду – я впевнений, до кінця війни, воєнних дій в Україні не потрібно покладати на людей додатковий тягар", – сказав Шмигаль в етері телемаратону. Прем'єр зазначив, що в місцевих бюджетах на залишках є понад 150 млрд грн, що дає змогу підтримати свої комунальні підприємства, зокрема водоканали.

 

 

18:56 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Сьогодні вночі російські окупанти завдали удару п’ятьма іранськими ударними БпЛА типу “Shahed”. Два дрони-камікадзе було знищено нашою ППО.

Протягом доби противник завдав 48 авіаційних ударів та здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби відбулося близько 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Визначені підрозділи ЗС білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність. Завдав авіаційних ударів в районах Грабовського Сумської області; Плетенівки Харківської області та по місту Харків. Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 35 населених пунктів, зокрема це Гірськ, Тимоновичі Чернігівської області; Середина-Буда, Стукалівка Сумської області та Козача Лопань, Зелене і Гатище на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не полишає спроб наступати в районі Новоселівського Луганської області. Наші воїни стійко тримають оборону, відбили усі атаки ворога. Окупанти завдали авіаційних ударів в районах Іванівки та Кислівки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Петро-Іванівка, Фиголівка, Моначинівка, Гусинка, Новомлинськ та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник, в ході ведення наступальних дій, намагався витіснити наші війська із займаних позицій в районі Новоєгорівки Луганської області, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районі Білогорівки Луганської області. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаки противника в районах південніше Берхівки та Богданівки Донецької області. Разом з тим, продовжують вести наступальні дії південніше та північніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах. Противник завдав авіаційних ударів в районах Богданівки та Торецька. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали більш як 10 населених пунктів, серед них Васюківка, Хромове, Олександро-Шультине та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Авдіївка. У той же час, противник завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Невельського. Здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема, постраждали Бердичі, Степове, Авдіївка, Невельське та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, серед яких Красногорівка, Ганівка, Мар'їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Золотої Ниви та Макарівки на Донеччині. Здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема це Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Завдав авіаційних ударів в районах Зміївки та Антонівки Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли понад 40 населених пунктів, серед них Левадне, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я Запорізької області; Токарівка, Антонівка, Велетенське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого артилерійського ураження по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Авіація сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 1 пункт управління, 1 склад боєприпасів, 8 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 2 засоби протиповітряної оборони, 1 радіолокаційну станцію та 3 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

18:37 За даними аґенції УНІАН, вибух у Шевченківському суді Києва спричинив ветеран АТО Ігор Гуменюк, якого судять за вбивство нацгвардійців під час протесту проти імплементації "мінських домовленостей" в українську Конституцію під Верховною Радою у 2015 році. Адвокат Гуменюка Віктор Байда підтвердив у коментарі виданню "Бабель", що сьогодні в Шевченківському суді було засідання за участю Гуменюка – сам Байда брав участь у ньому в онлайн-режимі. Коли засідання завершилось, припинилась і трансляція. Про інцидент він дізнався з дзвінків журналістів.

 

 

18:19 У Шевченківському суді Києва пролунав вибух. Як повідомляє Міністерство внутрішніх справ, вибуховий пристрій підірвав чоловік, якого доставили на судове засідання. 

 

 

17:48 Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв підтвердив підготовку до візиту Президента України Володимира Зеленського. Він визнав, що підготовка вже триває "певний час", і назвав очікуваний візит дуже важливим. "Мені шкода, що інформація просочилася. Я сподіваюся, що це не завадить приїзду українського Президента", – додав Тагарєв.

 

 

17:28 Експерти МАГАТЕ не мають доступу до всіх ділянок на Запорізькій АЕС, заявив директор Міжнародної аґенції з атомної енергії Рафаель Гроссі, зокрема до тих, про котрі Україна заявила як про потенційно заміновані. "Експерти висловили запит про додатковий доступ, який є необхідним для підтвердження відсутності мін і вибухівки на об'єкті. Зокрема, доступу до дахів реакторних блоків №3 і №4, а також доступу до частин турбінних залів і деяких частин системи охолодження на станції", – йдеться у повідомленні. Гроссі заявив, що експертам мають дати змогу підтвердити факти "на місці". "Їхнє незалежне та об'єктивне звітування допоможе прояснити ситуацію на об'єкті в такі часи, як теперішні, з необґрунтованими звинуваченнями і контрзвинуваченнями", – заявив Гроссі.

 

 

17:15 Прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні під час візиту до Варшави заявила про підтримку надання безпекових ґарантій Україні. "Ми погоджуємося з Польщею щодо необхідності реальних гарантій безпеки для України. Бо конфлікт несе з собою доміно наслідків, на які Європа повинна дати відповіді", – додала очільниця італійського уряду.

 

 

16:50 Дніпровський суд Києва дав умовний термін блогерці Інні Чернецькій за зйомку роботи ППО – жінка отримала покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном в 1 рік, повідомляє Watchers. Чернецька пішла на угоду зі слідством та визнала провину.

 

 

16:39 Сили оборони мають успіхи на бахмутському напрямку, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. "Штурмові підрозділи 10-ї бригади «Едельвейс» штурмують позиції росіян на північних підступах до Бахмуту. Було відбито низку територій і знищено значну кількість живої сили ворога", – прокоментував Сирський.

 

 

16:11 Голові Звенигородського райсуду (Черкащина) повідомили про підозру через виправдовування збройної агресії РФ проти України. "У розпорядженні СБУ є записи розмов, де вона не приховує свою проросійську позицію і постійно повторює наративи Кремля про війну в Україні. Задокументовано, що посадовиця підтримувала захоплення Криму та Мелітополя і вихваляла запровадження там «російського законодавства». Крім того, вона виправдовувала воєнні злочини РФ проти цивільних. Наприклад, ракетний удар рашистів по багатоквартирному будинку у Дніпрі в січні цього року вона «оцінила» як «супутні втрати» під час війни", – повідомила Служба безпеки України. За даними "УП", ідеться про Світлану Федорець.

 

 

15:49 Колишній генпрокурор Юрій Луценко заявив, що йде з армії через стан здоров'я. "Фізіологія невблаганна – військова лікарська комісія встановила інвалідність, що призвело до наказу про зняття з військового обліку", – повідомив Луценко у facebook. Він додав, що далі планує "наближати перемогу в якості волонтера". 

 

 

15:24 Підрив Запорізької АЕС є "сценарієм з відносно високою імовірністю", проте не є новим, заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов в інтерв'ю "Укрінформу". "Він (сценарій, – ред.) є об’єктом ретельного вивчення та постійного моніторингу ситуації – як можливих наслідків реалізації такого сценарію, так і для оцінки впливу на виконання завдань військами та вжиття необхідних заходів з реагування", – сказав Громов.

 

 

15:08 Речник Кремля Дмітрій Пєсков стверджує, що Сі Цзіньпін не забороняв Владіміру Путіну використовувати ядерну зброю. "Ні, я не можу це підтвердити. За підсумками цього важливого візиту було надано чимало інформації. Суть переговорів було чітко викладено у прийнятих за підсумками документах. А все інше є вигадками", – заявив Пєсков, коментуючи публікацію The Financial Times. 

 

 

14:57 Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні так і не вдалося побувати на лівому березі Дніпра після підтоплень, спричинених підривом греблі на Каховській ГЕС, заявила регіональна директорка МКЧХ у Європі та Центральній Азії Аріан Бауер. "На жаль, поки що нам не вдалося побувати в Херсонській області на лівому березі. Тому ми продовжуємо вести переговори щодо цього доступу. Це завжди дуже складно. Поки що нам не вдалося потрапити до цих районів. Ми неодноразово просили надати нам доступ туди і проситимемо й надалі", – заявила Бауер в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

 

14:39 В окупованій росіянами Ясинуватій пролунав вибух на залізниці. Стовп густого чорного диму видно з усіх частин міста. Як повідомляють очевидці, влучання зазнала адміністративна будівля; біля неї горить вантажне авто, вагони вантажного поїзда.

 

 

14:10 Верховний головнокомандувач ЗСУ скликав ставку у розширеному форматі. Як повідомив Володимир Зеленський, ішлося про захист Запорізької АЕС, ситуацію на фронті, а також подальше нарощування власного виробництва техніки та боєприпасів, прискорення темпів ремонтування техніки західного зразка. 

 

 

13:54 Під час учорашнього удару по Макіївці вибухнув склад боєприпасів, облаштований росіянами у дворі недобудованого житлового масиву. Відеоролик із аеророзвідкою і саме влучання оприлюднив телеґрам-канал donetchanyn. Інформацію про розміщення боєприпасів передали небайдужі мешканці міста.

 

 

 

 

13:29 Президент Литви Гітанас Наусєда запевняє, що Вільнюський саміт НАТО не розчарує українців. "Президент Зеленський, коли він – я сподіваюся – приїде до Вільнюса, то отримає, можливо, не все з того, чого очікує у своїх максимальних планах, але точно отримає багато", – сказав Наусєда в інтерв'ю BNS. "Я відчуваю, що ми все-таки знайдемо ті формулювання, які не розчарують українців і скажуть більше, ніж ми звикло говоримо", – додав литовський президент.

 

 

13:12 Найгарячішою ділянкою фронту залишається район Бахмута, і там Сили оборони мають успіх, зазначає проєкт DeepState. "Ворог відступає біля Хромового та Берхівки, але говорити про конкретний успіх ще зарано. Ситуація біля Берхівки мала суттєву затримку у відображенні [на мапі DeepState]. Йдуть бої за висоти 215.7 та 233.3 біля Кліщіївки", – зазначають автори. На решті ж ділянок ворог намагається утримати чи забрати ініціативу на себе. 

Російські "воєнкори" пишуть, що російська армія вже відступила з Кліщіївки на південь від Бахмута. На ранішньому оновленні мапи OSINT-проєкту DeepState (о 4:52) ще немає підтвердження цієї інформації.

 

 

 

13:02 Наступ українських сил відбувається за планом, а противник зазнає у вісім, а то й у десять разів більших втрат, заявив командувач Сухопутних військ Збройних Сил України Олександр Сирський в інтерв'ю ABC News. Він запевнив, що ніхто із союзників не підганяє українські сили в проведенні наступальних операцій, але "є моє бажання, є бажання моїх підлеглих. Ми розуміємо, чого нам сьогодні хочеться досягти, вийти, наприклад, на якийсь рубіж. Але я тому й буваю весь час у військах і розумію: одна річ – коли ти десь у спокійному місці це вирішив, а інша річ – це практично виконати в умовах шаленого опору противника".

 

 

12:51 У Міністерстві оборони повідомили про звільнення офіцера Закарпатського обласного територіального центру комплектування Костянтина Варі, якого звинувачують у побитті жінки.

 

 

12:37 Інформаційний простір заповнили повідомлення про ймовірність терористичного акту на ЗАЕС, пише заступник міністра оборони України Ганна Маляр і пояснює:

Навіщо Росія нагнітає ситуацію з ЗАЕС і може вдатись до терористичних дій на її території? Щоб переломити хід війни на свою користь.

Обидва сценарії – як залякування терористичними діями, так і їх безпосереднє вчинення – для РФ є інструментом досягнення воєнних цілей.

Що робити зараз? Зберігати спокій, довіряти виключно офіційним джерелам інформації та дотримуватись їх рекомендацій.

 

 

12:18 Спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей під час свого візиту до Києва у середині травня не повірив, що ЗРК Patriot збили російські "Кинджали", – пише Financial Times, посилаючись на слова міністра оборони України Олексія Резнікова:

"Я запропонував, що якщо є сумніви, ми готові надати докази. Але він покинув Київ, так і не ознайомившись з доказами збиття "Кинджала" зенітно-ракетним комплексом Patriot".

 

 

12:06 Якщо динаміка успішних дій Сил безпеки і оборони України на Бахмутському напрямку збережеться, місто буде звільнене, заявив командир розвідувального підрозділу «Терра» Микола Волохов в ефірі телемарафону: 

"Впродовж останнього місяця на Бахмутському напрямку маємо стабільні успіхи у просуванні вперед: звільнення української землі від ворога, відвойовування того, що було втрачено. Починаємо заходити на ті території, які ми з самого початку не контролювали. Тому загалом все доволі позитивно й оптимістично.
Характер зіткнень: багато піхотних боїв, але останнім часом і з нашого, і з ворожого боку залучається багато танків. Якщо до цього була тільки піхота, то зараз ворог активно показує  техніку. Для нас це добрий знак, бо це свідчить про те, що вони не справляються і їм треба витягувати резерви".

 

 

11:45 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 147 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 59 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

 

11:20 На 4 дні раніше завершився ремонт на одному з блоків АЕС, додано 1 ГВт потужності в енергосистему. Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, повідомили в Міненерго. Через обстріли без світла залишилася частина споживачів у Харківській, Херсонській, Донецькій, Чернігівській, Сумській, Запорізькій областях. Через негоду знеструмлювалися споживачі в Рівненській області, через технологічні порушення – у Дніпропетровській області.

Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 121 МВт·год. Експорт відсутній.

 

 

11:40 Росіяни знову збільшили кількість ракетоносіїв у Чорному морі: станом на 10:45 в на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких чотири носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 24 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:46 Запорізька атомна електростанція працює в штатному режимі, проблем з охолодженням АЕС також немає, повідомили в "Енергоатомі".

 

 

 

10:24 Росіяни  різко збільшили кількість ракетоносіїв: зранку в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких три (один підводний і два надводні) носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 20 ракет, попередили в Оперативному командуванні "Південь", зазначивши, що рівень ракетної загрози надзвичайно високий: "на тлі активності ворожої авіації увага до сигналів повітряної тривоги має бути максимальна".

 

 

10:19 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

• Генерал Серґєй Суровікін, головнокомандувач повітряно-космічних сил Росії та заступник командувача російських військ в Україні, не з’являвся на публіці після заколоту "групи Ваґнера" 23–24 червня 2023 року. Також заступник міністра оборони генерал-полковник Юнус-Бек Євкуров, як помітили, був відсутній на телевізійному зображенні керівництва міноборони 3 липня 2023 року.

• Повідомлення про арешт Суровікіна не можуть бути підтверджені, але влада, ймовірно, підозрюватиме його за тривалий зв’язок із "Ваґнером" – починаючи з його служби в Сирії з 2017 року. Подібним чином, Євкуров був зафільмований під час розмови з власником "Ваґнера" Євґєнієм Пріґожиним під час безопірного захоплення "групою Ваґнера" Ростова-на-Дону.

• Хоча Суровікін широко відомий на Заході своєю жорстокою репутацією, він є одним із найбільш шанованих старших офіцерів російської армії; будь-які офіційні санкції проти нього можуть викликати розкол. Підозра, яка потенційно впала на старших офіцерів, підкреслює, як невдале повстання Пріґожина погіршило наявні лінії розломів у спільноті національної безпеки Росії.

 

 

10:10 Вночі підрозділами Повітряного командування "Схід" знищено 3 БпЛА "Shahed-136": по одному у Запорізькій, Дніпропетровській та Харківській областях.

 

 

10:05 Головний удар Збройних Сил України в ході контрнаступальних операцій ще попереду, пояснив головнокомандувач Збройних сил Великої Британії Тоні Радакін, відкинувши закиди щодо повільного просування українських військових: стратегія України полягає в тому, щоби взяти змором, розтягувати російські війська і завдавати ударів. Він зазначив, що Росія втратила майже половину своїх бойових можливостей: торік вона випустила 10 млн артилерійських снарядів, а зараз у кращому разі може виробляти 1 млн снарядів на рік. Вона втратила 2500 танків, а у кращому разі може виробляти 200 танків на рік.

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

118,9% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

  45,6% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

114,4% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

139,2% артилерійських систем (з них 5,6% за минулий тиждень),

  58,9% РСЗВ (з них 2,6% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  28,2% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень).

 

 

 

09:38 Лідер КНР Сі Цзіньпін особисто застеріг Путіна від застосування ядерної зброї в Україні під час березневого візиту до Москви, пише Financial Times із посиланням на західних і китайських посадовців. Недопущення використання ядерної зброї Путіним було основною частиною кампанії Китаю з відновлення зв'язків із Європою, після цього застереження китайські чиновники в бесідах із дипломатами з інших країн стали називати відмову Москви від ядерних загроз своїм досягненням. Це допомагає Пекіну відновлювати відносини з Європою. Близькі до Кремля співрозмовники газети кажуть, що Путін особисто вирішив, що тактична ядерна зброя не дасть Росії переваги, бо ядерний удар, найімовірніше, перетворить райони, які Путін хоче приєднати до Росії, на опромінені пустки, і мало що дасть для просування російської армії на фронті.

 

 

09:22 Сили оборони мають успіх у результаті наступу в районі Кліщіївки на Бахмутському напрямку, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов.

Північніше та південніше міста Бахмут українські війська продовжують чинити тиск на противника, вибивають із раніше захоплених рубежів. Ворог чинить потужний опір, застосовує резерви, зазнає великих втрат. Тривають важкі бої.

Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Лиманському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках.

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Схоже, що українські війська зосереджуються на створенні асиметричного градієнта виснаження, який зберігає українську живу силу ціною повільніших темпів територіальних здобутків, водночас поступово виснажуючи російську живу силу та техніку. Секретар РНБО Олексій Данілов 4 липня повідомив, що українські війська виконують основне завдання зі знищення російської живої сили, техніки, складів палива, артилерії та протиповітряної оборони, а "війна на знищення дорівнює війні на кілометри". Оцінка Данілова підкреслює пріоритет поточної кампанії України зі знищення російської живої сили та ресурсів, а не спроби проведення масштабних механізованих маневрів для швидкого повернення великих смуг території. Голова Військового комітету НАТО адмірал Боб Бауер 3 липня повідомив, що українські сили правильно обережно діють та уникають великих втрат у контрнаступі, і визнав, що контрнаступ є складним через міни та інші перешкоди на глибині до 30 км на окупованій Росією території. З початку контрнаступу на початку червня українські війська звільнили територію на багатьох ділянках фронту. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила 3 ​​липня, що за минулий тиждень українські війська звільнили загалом 37,4 кв. км на сході та півдні України. Українські війська продовжують стабільне поступове просування.

• Нинішні темпи українських операцій не вказують на тупикову ситуацію чи доказ того, що Україна не зможе повернути великі території. Українські сили проводили повільні та поступові кампанії блокування районів концентрації росіян на східному (лівому) березі Херсонської області та обмежені наземні атаки на західному (правому) березі в період із серпня по листопад 2022 року, перш ніж остаточно змусити росіян відійти з правого берега в середині листопада. Ситуація на півдні України, звісно, ​​інша, тому що тут немає природного вузького місця, що було створеного російською залежністю від двох мостів через Дніпро. Однак український контрнаступ у Херсоні чергував фази відносно швидкого просування з тривалими періодами підготовки, боями, зосередженими на виснаженні російських сил, і обмеженими досягненнями, які зрештою зробили російські позиції на західному березі річки нежиттєздатними. На противагу цьому, російський зимово-весняний наступ завершився трохи більш ніж за місяць без значних успіхів на межі Луганської та Харківської областей. Нинішній український контрнаступ менш драматичний і стрімкий, ніж той, який звільнив більшу частину Харківської області, але більш успішний, ніж невдалий російський зимовий наступ, і загалом радше схожий на повільніший, але зрештою успішний Херсонський контрнаступ своїм темпом і початковим прогресом.

• Українські війська 4 липня продовжували контрнаступальні дії щонайменше на чотирьох ділянках фронту і просунулися вперед. У Генштабі України повідомили, що українські війська продовжують контрнаступальні дії в районі Бахмута, на західному кордоні Донецько-Запорізької області та на заході Запорізької області. Українські військові офіційні особи заявили, що українські сили просунулися на північному та південному флангах Бахмута, а відомий російський мілблогер також стверджував, що українські сили просунулися на північ від Бахмута. Речник українського Таврійського угруповання військ Валерій Шершень заявив, що українські сили просунулися до двох кілометрів у західному районі межі Донецької а Запорізької області, а російський мілблогер стверджує, що українські сили дійшли до Приютного, 15 кілометрів на південний захід від Великої Новосілки на заході Донецької області. Геолокаційні кадри підтверджують, що українські сили додатково просувалися на південь від Оріхова на заході Запорізької області.

• Російські й українські офіційні особи загострили свою риторику навколо ситуації на Запорізькій атомній електростанції 5 липня, але Росія, ймовірно, зосереджена на звинуваченнях України в безвідповідальних діях навколо ЗАЕС, в тім числі створенні умов для можливої фальшивої атаки. На даний момент Росія навряд чи спричинить радіаційний інцидент на ЗАЕС.

• Повідомлення про реорганізацію російських органів внутрішньої безпеки свідчить про те, що Кремль ще не дійшов висновку, що він ефективно нейтралізував загрози майбутніх збройних повстань після повстання "групи Ваґнера" 23–24 червня. Передбачувана реструктуризація сил внутрішньої безпеки Росії свідчить про те, що Кремль працює над створенням ефективних антиповстанських сил після збройного повстання "Ваґнера" – це свідчить про те, що Кремль був обґрунтовано незадоволений діями сил безпеки, які не змогли зупинити або навіть заперечити марш "ваґнерівців" на Москву, та про те, що Кремль не виключає ризик майбутнього такі повстання.

• Російська влада звільняє фінансиста "групи Ваґнера" Євґєнія Пріґожина від фінансової відповідальності за збитки, завдані повстанням "групи Ваґнера", і, як повідомляється, повернула Пріґожину значні суми готівки, можливо, в рамках угоди, узгодженої між Путіним, Пріґожиним і білоруським диктатором Лукашенком.

• Офіційна відповідь Чечні на напад на російську опозиційну журналістку може вплинути на авторитет Рамзана Кадирова в російському ультранаціоналістичному інформаційному просторі. Якщо Кадиров підтримає розслідування нападу на Мілашину, він ризикує підірвати свій внутрішній режим із його репресіями проти голосів чеченської опозиції. Але якщо Кадиров відмовиться підтримати розслідування, то він ризикує підірвати свій авторитет в інформаційному просторі, який є надчутливим до перспектив посилення цензури. Кадиров уже намагається збалансувати ці подвійні цілі стосовного своїх сил в Україні, зображуючи сили "Ахмата" як боєздатних бійців, але водночас значною мірою уникаючи ведення ними інтенсивних та виснажливих боїв, а деякі російські мілблогери скаржилися, що чеченські війська розважаються, позуючи в інтернеті, в той час як інші російські сили воюють.

• Однак позиція Кадирова в широкому російському інформаційному просторі, найімовірніше, змусить його вибирати між збереженням свого режиму та підтримкою в ультранаціоналістичному інформаційному просторі.

• Повідомляється, що Росія формує нову загальновійськову армію у складі Північного флоту, ймовірно, щоби продемонструвати свою готовність до протистояння з НАТО.

• Міністерство оборони Росії заявило, що українські війська 4 липня здійснили атаку з безпілотників на Московську область і Нову Москву.

• Росіяни провели обмежені наземні атаки на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна та на південь від Кремінної.

• Російські джерела стверджували, що українські сили здійснили обмежені наземні атаки на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські тй українські війська посилили наземні атаки в районі Бахмута.

• Російські війська 4 липня продовжили наземні обстріли на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські й українські війська здійснили наземні удари на заході Донецької області.

• Російські джерела стверджують, що українські війська продовжували контрнаступальні дії під Оріховим на заході Запорізької області.

• Росія продовжує зусилля з мобілізації свого військово-промислового комплексу.

• Російські чиновники продовжують депортувати українських дітей до Росії під виглядом надання педіатричної допомоги.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав ракетного удару по місту Первомайський та селищу Білий Колодязь Харківської області. Крім того, зафіксовано 47 авіаційних ударів та здійснено 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак постраждали мирні люди, пошкоджень зазнали житлові будинки, господарські та адміністративні будівлі, а також приватний автомобільний транспорт.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 40 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність, активізував диверсійно розвідувальну діяльність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли понад 15 населених пунктів. Це, зокрема, Гірськ, Карповичі, Михальчина Слобода, Чайкине Чернігівської області; Середина-Буда, Вовківка, Миропілля, Рясне Сумської області та Одноробівка, Уди, Вовчанськ, Охрімівка, Землянки Харківської області.

На Куп’янському напрямку противник намагався наступати в районі південніше Новоселівського Луганської області. Наші воїни стійко тримають оборону – відбили всі атаки ворога. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Одрадне, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ, Масютівка та Кислівка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби, за підтримки авіації, противник робив спроби витіснити наші війська з займаних позицій в районах західніше Нововодяного та південніше Діброви Луганської області, успіху не мав. Артилерійських обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, зокрема Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Берестове, Веселе і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку, під щільним вогнем авіації та артилерії противника, наші захисники успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Оріхово-Василівка та Богданівка Донецької області. Разом з тим, наші воїни продовжують вести наступальні дії південніше та північніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали більш як 15 населених пунктів, серед них Васюківка, Маркове, Богданівка, Хромове, Іванівське, Часів Яр, Кліщіївка, Олександро-Шультине та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі міста Авдіївка Донецької області. У той же час, противник здійснив артилерійські обстріли понад 10 населених пунктів, зокрема постраждали Очеретине, Бердичі, Степове, Авдіївка, Тоненьке та Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку під ворожими вогнем артилерії наші захисники відбили всі ворожі атаки в районі міста Мар’їнка. Противник здійснив обстріли понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Георгіївка, Гостре, Мар'їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Вугледару Донецької області. Здійснив обстріли понад 15 населених пунктів, зокрема це Новомихайлівка, Вугледар, Новоукраїнка, Пречистівка, Макарівка та Зелене Поле Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник зосереджує основні зусилля на недопущенні просування наших військ. Завдав авіаційного удару в районі Рівнопілля Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли понад 30 населених пунктів, серед них Левадне, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я Запорізької області; Зміївка, Львове, Токарівка, Антонівка, Велетенське, Станіслав Херсонської області та місто Херсон. Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження з артилерії по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

В тимчасово захоплених Скадовську та Генічеську Херсонської області відзначено збільшення кількості випадків інфекційних захворювань на гострі кишкові інфекції. За характером протікання хвороба має ознаки холери. Окупаційна так звана влада не визнає збільшення кількості захворюваності, намагається приховати погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації в регіоні, розпочала приховану вакцинацію від холери представників так званих адміністрацій і їх найближчого оточення.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу противника, 3 – по зенітно-ракетних комплексах та 1 – по пункту управління ворога. Крім того, нашими захисниками було знищено 5 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, 4 склади боєприпасів, 18 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 3 засоби протиповітряної оборони та 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

05.07.2023