483-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:24 Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв анонсував новий транш військової допомоги Україні. Зі складів планують надати озброєння, у якого вже застарілий термін експлуатації. "Ми беремо зі складів речі, які в хорошому стані, мають більший ресурс", – сказав Тагарєв. Коментуючи слова президента країни Румена Радева про те, що для Болгарії було б помилкою приєднатися до "снарядної" угоди ЄС, міністр оборони заявив, що не розуміє логіки такої заяви, бо для болгарського воєнпрому це добра можливість. "Ідеться про інвестиції, європейські, в розширення потужностей і модернізацію нашої оборонної промисловості... Нас ніхто не чекає, динаміка в цій сфері незвичайна", – сказав Тагарєв.

 

 

21:55 Головне управління розвідки вперше підтвердило, що Росія здійснювала атаки на офіс української розвідки у Києві. "Так, атаки були. Але результату ні бажаного, ні озвученого російським смішним диктатором вони не досягнули. Робота Головного управління розвідки не зупинялась внаслідок цих ворожих дій ні на годину. В тому числі по приміщенню можемо це говорити", – заявив представник ГУР Андрій Юсов. Видання The Economist у свіжій статті написало про дві спроби росіян – у березні і у травні – завдати ударів по будівлі ГУР на Рибальському острові. Під час травневого удару пошкоджень зазнали будівлі поряд. У статті йшлося, що Кирило Буданов після атаки "обтрусився від пилу, одягнув кашкет і вийшов на вулицю, щоб оглянути наслідки".

 

 

21:18 Міністр оборони України Олексій Резніков відбув переговори із міністром оборони Ізраїлю Йоавом Галантом. Голова оборонного відомства повідомив, що розмова була продуктивною, і йшлося про теперішню ситуацію в Україні та про перспективи проекту із захисту українців від загроз з повітря. "Іранські безпілотники становлять загрозу безпеці для обох наших країн. Ми розраховуємо на допомогу Ізраїлю у протидії цьому", – зазначив Резніков.

 

 

20:56 Україна все ж чекає від Вільнюського саміту сигналу з запрошенням до Альянсу, незважаючи на заяву Єнса Столтенберга про те, що такого жесту в НАТО не планують, заявив  керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. "Ми розраховуємо, що Україну запросять до НАТО з відкритою датою. Це може бути сигналом", – заявив Єрмак на вебінарі Atlantic Council. Керівник ОП сказав, що неспроможність альянсу ухвалити "рішуче" рішення на саміті 11-12 липня деморалізує українців.

 

 

20:10 Росіяни впродовж середи чотири рази обстріляли Нікопольський район, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак. "Били по Мирівській громаді, та найбільше – по Нікополю. До міста прилетіли майже три десятки снарядів Із важкої артилерії. Люди не постраждали. Але є руйнування. Пошкоджені чотири приватні будинки та стільки ж господарських споруд. Побита лінія електропередач", – поінформував Лисак.

 

 

19:43 Міський голова Києва Віталій Кличко заявив про те, що на столичну владу чинить політичний тиск. "Відбувається шквальна кампанія з дискредитації столичної влади і мене особисто", – сказав очільник міста у своєму зверненні. Кличко обурений арештом директора Департаменту муніципальної безпеки КМДА Романа Ткачука у справі про загибель людей біля укриття, адже жоден голова району не отримав ніякого покарання. Кличко сказав, що саме голови районних адміністрацій відповідальні за облаштування укриттів і є розпорядниками коштів.

 

 

19:19 Китай сприймає як "публічну політичну провокацію" заяву президента США Джо Байдена, в котрій він ужив слово "диктатор" у контексті китайського лідера Сі Цзіньпіна. "Ці зауваження абсурдні і вкрай безвідповідальні. Це суперечить основним фактам і дипломатичним протоколам, серйозно порушує політичну гідність Китаю і є публічною політичною провокацією. Китай висловлює сильне невдоволення і протест", –  заявила речниця МЗС Китаю Мао Нін.

 

 

18:50 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вбивати мирне населення України, і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом доби противник завдав понад 30 авіаційних ударів, зокрема, було застосовано 6 іранських ударних БпЛА “Shahed-136/131”. Усі “шахеди” знищено нашими захисниками. Окрім того, окупанти здійснили 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед мирного населення, пошкоджено житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось понад 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На полігонах республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки та злагодження підрозділів зс рф перед їх відправкою у райони ведення бойових дій на території України.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Леонівка, Миколаївка Чернігівської області та Волфине Сумської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Єліне, Карповичі, Леонівка Чернігівської області; Середина-Буда, Ситне, Фотофиж, Нові Вирки, Волфине, Шпиль, Ободи, Кіндратівка, Локня, Степне Сумської області, а також Одноробівка, Уди, Ветеринарне, Козача Лопань, Висока Яруга, Липці, Алісівка, Бугруватка, Стариця, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Бочкове, Плетенівка, Мала Вовча, Варварівка, Бударки, Рублене, Анискине, Мілове на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Синьківки Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку Діброви Луганської області та Серебрянки на Донеччині.

Завдав авіаційних ударів в районах Новоєгорівки і Білогорівки Луганської області та Сіверська - Донецької. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Діброва, Кузьмине, Білогорівка на Луганщині та Торське, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник проводив безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки, Іванівського та Білої Гори Донецької області.

Завдав авіаційних ударів біля Курдюмівки та Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник проводив безуспішні наступальні дії в районах Сєверного і Первомайського Донецької області. Завдав авіаційних ударів поблизу Авдіївки, Сєверного та Первомайського.

Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Олександропіль, Керамік, Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Мар’їнки, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районі Красногорівки. В той же час, здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Красногорівка, Зоряне, Гостре, Мар’їнка, Георгіївка, Курахове та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямках Новомихайлівки та Вугледара, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районі Новомихайлівки Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Новомихайлівка, Костянтинівка, Єлизаветівка, Катеринівка, Богоявленка, Благодатне, Пречистівка, Золота Нива та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Проводив безуспішні наступальні дії у напрямку П’ятихаток Запорізької області. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Преображенки та Стопногірська Донецької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Новоочеретувате, Нескучне, Благодатне, Макарівка, Сторожеве, Зелене Поле, Темирівка, Новопіль, Бурлацьке Донецької області; Левадне, Червоне, Гуляйполе, Новоандріївка, Степове, П'ятихатки, Лобкове, Кам'янське Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Новоолександрівка, Дудчани, Качкарівка, Шляхове, Козацьке, Миколаївка, Бургунка, Іванівка, Садове, Придніпровське, Наддніпрянське, Молодіжне, Зимівник, Білозерка, Ромашкове, Антонівка, Херсон, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та Очаків Миколаївської області.

Авіація сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу противника та 6 по зенітно-ракетних комплексах ворога. Також нашими захисниками було знищено російський ударний вертоліт Мі-24.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління та склад боєприпасів противника.

 

 

18:19 Латвія готується відправити весь свій парк вертольотів в Україну, заявив прем'єр-міністр Кріш'яніс Каріньш. "У нас був парк вертольотів. Усі ці вертольоти – останні ще перефарбовуються, щоб вони були в робочому стані й мали гарний вигляд, – ми відправляємо в Україну", – заявив прем'єр Латвії на Конференції з питань відновлення у Лондоні.

 

 

17:59 На таврійському напрямку українська армія системно вибиває ворога з позицій і продовжує просування, повідомив командувач угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський. "Успіхи Сил оборони вже помітні. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби виконали 1119 вогневих завдань. За останню добу втрати ворога вбитими та пораненими становлять майже три роти", – написав Тарнавський у телеграмі. Пошкоджено 68 одиниць військової техніки противника.

 

 

17:47 Посли ЄС погодили одинадцятий пакет санкцій проти Росії. "Пакет передбачає заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій", –повідомило шведське головування в ЄС.

 

 

17:21 Німеччина оновила список військової допомоги Україні. До нового пакета ввійшли: 1 тис. артилерійських снарядів 155-мм, 155-мм високоточні боєприпаси, 6 автомобілів для патрулювання кордону, 2 тягачі MAN HX81 для танків та причепи до них.

 

 

16:50 Європейський інвестиційний банк виділить €840 млн на відновлення України. Кошти спрямують, зокрема, на відбудову шкіл, лікарень, інфраструктури водопостачання, транспортних мереж і громадського транспорту. Також ЄІБ профінансує розвиток цифрової трансформації та посилення кібербезпеки і запропонує пакет технічної та консультаційної допомоги.

 

 

16:15 Президент України Володимир Зеленський заявив, що контрнаступ для України важкий, проте у держави немає альтернативи відвоюванню територій. Президент констатував, що частина людей сприймає операцію "ніби голлівудський фільм" і очікує негайного результату. "Це не так", – сказав Зеленський у інтерв'ю BBC, додавши, що 200 тисяч квадратних кілометрів української території були заміновані російськими військами. "Чого би хтось не хотів, включно зі спробами тиснути на нас, за всієї поваги, ми просуватимемося на полі бою так, як вважатимемо за потрібне", – заявив Зеленський. Він додав: "Як далеко ми не просунулися б у контрнаступі, ми не підемо на заморожений конфлікт, тому що [заморожений конфлікт] – це війна, це безперспективний розвиток для України".

 

 

15:44 США нададуть на відновлення України понад $1,3 млрд, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен під час виступу на міжнародній конференції, присвяченій відновленню України, у Лондоні. "Сьогодні я оголошую, що за підтримки Конгресу США ми надамо понад $1,3 млрд додаткової допомоги, щоб допомогти Україні", – заявив Блінкен. Як пише аґенція "Інтерфакс-Україна", заяву Блінкена зустріли оплесками.

 

 

15:06 Cуд посадив під цілодобовий домашній арешт директора департаменту муніципальної безпеки КМДА Романа Ткачука. Його підозрюють у службовому недбальстві через загибель людей біля зачиненого укриття у Деснянському районі Києва.

 

 

14:10 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак на Конференції з питань відновлення України у Лондоні оголосив про великий пакет фінансової підтримки українцям. "Я пишаюся тим, що сьогодні ми оголошуємо про багаторічне зобов'язання підтримувати економіку України. Протягом трьох років ми надамо гарантії за кредитами на суму $3 млрд. Ми також запускаємо новий технологічний міст між Великою Британією та Україною для залучення інвестицій і талантів, а також підтримки "зеленої" енергетики та багато іншого", – сказав Сунак. Він додав, що МВФ також вкладе в Україну $15 млрд протягом наступних чотирьох років у рамках зобов'язання G7 та її партнерів у розмірі $115 млрд.

"Перед цією жахливою війною економіка України ставала величезною інвестиційною можливістю. Це була житниця Європи, щомісяця експортувала мільйони тонн продовольства і зерна, входила до п'ятірки найбільших експортерів заліза, руди і сталі. Лідер у сфері енергетики, що просуває відновлювані джерела енергії, водень та електромобілі", – заявив Сунак, додавши, що Росія намагається зруйнувати Україну та її здобутки. "Як ми бачили в Бахмуті та Маріуполі, те, що Росія не може взяти, вона прагнутиме знищити. Те саме вони хочуть зробити з економікою України", – зауважив британський прем'єр. Сунак констатував: "Війна лише довела, що Україна може багато запропонувати". Взимку Росія намагалася зруйнувати українську енергосистему – та завдяки "неймовірній винахідливості та непокорі" Україна повернула енергосистему до роботи, "й українці навіть можуть почати експортувати електроенергію назад у Європу".

 

 

13:49 СБУ затримала посадовця регіонального підрозділу "Укренерго", який брав участь у підготовці ракетних ударів по Україні. За вказівкою росіян зловмисник збирав інформацію про місця розташування ключових електропідстанцій на території Харківської, Сумської, Полтавської, Донецької та Луганської областей; повідомляв окупантам про орієнтовну напругу енергооб’єктів, а також рівень їх пошкоджень після ворожих обстрілів. Аґента затримали у Харкові під час виконання розвідувального завдання ФСБ.

 

 

13:21 Президент України Володимир Зеленський виступив на Конференції з питань відновлення України. "Будуючи Україну, ми будуємо набагато більше, ніж одну країну. Ми будуємо світ таким, яким він буде за життя нашого покоління і після нас. Чи буде він мирним? Чи буде він стабільним? Чи буде він демократичним? Це залежить від кожного з нас", – сказав Зеленський, виступаючи через відеозв'язок на конференції в Лондоні. У виступі Президент також заявив, що Україна вважає себе невід'ємною частиною простору ЄС і НАТО. "Україні вже вдалося зробити ЄС таким єдиним, як ніколи раніше. Це справді єдність цінностей, яка знайшла відображення в багатьох політичних, економічних, санкційних і гуманітарних рішеннях... Так само, як Україна вже належить до ціннісного простору ЄС, ми вже належимо до безпекового простору НАТО. Де-факто", – наголосив Зеленський.

 

 

13:04 Сили оборони продовжують наступальні дії на півдні, водночас росіяни посилили тиск на сході, поінформувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

 

Сили оборони України продовжують ведення наступальних дій на Мелітопольському та Бердянському напрямках. Протягом минулої доби мали частковий успіх, закріплювались на досягнутих рубежах та вирівнювали лінію фронту.

На сході наші оборонці продовжують стримувати масштабний наступ російських військ на Лиманському та Бахмутському напрямках. Особливо важкі бої тривають на Лиманському напрямку в районах Ямполівка та Серебрянське лісництво Донецької області. На напрямку Білогорівка–Шипилівка наші війська вели наступальні дії, мали частковий успіх. Зараз закріплюються на досягнутих рубежах.
 
Схід залишається основним напрямком наступу противника. Мета – вийти на кордони Донецької та Луганської областей. 

Поблизу Бахмута ситуація незмінна, щодня відбуваються по декілька бойових зіткнень, лінія стабільна.

Загалом на сході наші війська міцно тримають позиції, відбиваючи постійні ворожі атаки та завдаючи окупанту максимальних втрат.

 

 

12:59 У Лондоні почалася Міжнародна конференція URC23 (Ukraine Reform Conference), присвячена повоєнному відновленню України і стратегії довгострокового реформування й модернізації. "Сприяння швидкому відновленню та довгостроковій відбудові задля процвітання України є важливим компонентом для справедливого і тривалого миру”, – йдеться в офіційних матеріалах URC23.

 

 

12:47 Росіяни намагаються перехопити ініціативу, "завдаючи удару по наших не найсильніших ділянках та активізувавши наступальні дії в місцях попередніх ударів", – зазначає DeepState в аналітичній записці за підсумками минулої доби. На сватовському напрямку чергова спроба росіян покращити тактичне становище у Серебрянському лісництві закінчилася частковим успіхом – але силам оборони вдалося стримати атаку. Ворожа артилерія продовжує знищувати українські ліси. На авдіївському відтинку тривають атаки ворога між Кам'янкою та Крутою Балкою. Ворог змістив основний напрямок удару південніше від Мар'їнки, адже у західній частині міста кожен будинок коштує йому дуже дорого.

 

 

12:21 Президент США Джо Байден заявив після візиту до Китаю Ентоні Блінкена, що Вашінґтон і Пекін "на правильному шляху". "Поступу було досягнуто... Блінкен проробив страшенно хорошу роботу", – сказав Байден, відповідаючи на запитання журналістів.

 

 

12:06 В окупованій росіянами Феодосії вночі підірвали залізничну колію, повідомляє "Кримський вітер"

 

 

11:57 Португалія оголосила про передачу Україні партії з 14 бронетранспортерів M113 і батареї причіпних гаубиць калібру 105 мм. У міністерстві оборони країни розповіли, що новий пакет військового обладнання додається до 180 тонн боєприпасів і 5 броньованих машин медичної допомоги. Загалом Португалія передала Україні 45 машин М113.

 

 

11:39 Під час зустрічі з прем’єром Держради Китаю Лі Цяном у Берліні канцлер Німеччини Олаф Шольц наголосив, що українські кордони мають бути непорушними, а Росія повинна вивести війська. "Мир не може і не повинен бути встановлений без урахування прав України, які прописані в Хартії ООН, а саме права на територіальну цілісність і суверенітет. На засадах цього міжнародного порядку, заснованого на правилах, держави по всьому світу і мають співіснувати, а не за принципом права сильного. Тому мир має ґрунтуватися на міжнародному праві та суверенному рішенні України", – заявив Шольц. Він закликав Китай використати свій вплив на Москву та не допустити встановлення несправедливого миру в Україні. Шольц наголосив, що жодна держава не має права вважати інші країни своїм "заднім двором" і намагатися посунути кордони насильницьким шляхом. "Імперіалізм ніколи не є рішенням. Наразі йдеться про те, що аби запобігти заморожуванню конфлікту, Росія повинна забрати свої війська", – закликав голова уряду ФРН.

 

 

11:23 OSINT-розслідувачі публікують супутникове фото спустошеного Каховського водосховища – на знимці видно квадрат ставка охолодження Запорізької АЕС при руслі Дніпра.

 

 

 

11:11 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 156 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 57 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинуло 4 цивільні особи та 15 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:03 Станом на 10:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

10:37 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

На півдні України тривають запеклі бої. Однак протягом останніх тижнів Росія продовжувала докладати значних зусиль для будівництва оборонних рубежів у глибині тилу, особливо на підступах до окупованого Криму.

Сюди входить велика зона оборони довжиною 9 км за 3,5 км на північ від міста Армянськ, на вузькому сухопутному мосту, що з’єднує Крим із Херсонською областю.

Ці ретельно продумані оборонні споруди підкреслюють оцінку російського командування, що українські сили здатні безпосередньо атакувати Крим.

Росія продовжує вважати збереження контролю над півостровом своїм головним політичним пріоритетом.

 

 

 

 

 

10:20 Внаслідок падіння уламків збитих ворожих цілей під час нічної атаки РФ на Хмельниччині зайнялася будівля та сталися аварійні відключення електроенергії, повідомив речник Української добровольчої армії, голова Громадської ради при Одеській ОВА Сергій Братчук.

 

 

10:16 Заступник прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що в України буде власний шлях вступу до НАТО, зазначивши, що вступ будь-якої країни до НАТО – унікальний процес. На поточний момент США сконцентровані на військовій допомозі Україні.

 

 

10:07 Станом на 08:00 вода на р. Дніпро у створі поста «Херсон» знаходиться на рівні +0,25 м (вчора була +0,31 м), повідомили в ДСНС. Підтопленими залишаються 3 населені пункти (595 будинків, на 223 менше, ніж учора) на правому березі Дніпра та 17 населених пунктів на тимчасово окупованій території.

 

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 222 000 (+540) осіб,

танків – 4006 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 7771 (+21) од.,

артилерійських систем – 3920 (+32) од.,

РСЗВ – 615 (+1) од.,

засобів ППО – 375 (+3) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 306 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3428 (+35) од.,

крилатих ракет – 1214 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6667 (+22) од.,

спеціальної техніки – 539 (+8) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

117,2% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  44,8% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

111,1% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

127,2% артилерійських систем (з них 4,1% за минулий тиждень),

  55,2% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,3% гелікоптерів (з них 0,6% за минулий тиждень),

  26,7% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

 

09:33 Українські військові закріплюються на досягнутих рубежах на південному напрямку, продовжуючи вести наступальні дії на Мелітопольському і Бердянському напрямках, мали частковий успіх на напрямках Новоданилівка–Роботине, Мала Токмачка–Вербове, Вільне Поле–Макарівка, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов:

Ворог зосереджував основні зусилля на веденні оборони та недопущенні просування українських військ, застосовує резерви, намагається відновити втрачене положення.

На сході країни Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ, особливо важкі бої тривають на Лиманському напрямку в районах Ямполівки та Серебрянського лісництва Донецької області, а на напрямку Білогорівка–Шипилівка ЗСУ вели наступальні дії, мали частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 20 червня українські війська вели контрнаступальні дії щонайменше на двох ділянках фронту.

• Міністерство оборони Росії продовжує реагувати на українські контрнаступальні операції з відносно високим ступенем узгодженості риторики, що свідчить про те, що міноборони зробило висновки зі свого минулого неправильного поводження з інформаційним простором під час попередніх українських контрнаступів.

• Російські війська 20 червня завдали удару ракетами та безпілотниками по Україні.

• Російські війська продовжили дещо посилені наземні атаки поблизу Кремінної.

• Російські й українські війська продовжили наземні атаки поблизу Бахмута.

• Російські війська продовжували наземні атаки на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські війська продовжували контрнаступальні дії на адміністративній межі Запорізької та Донецької областей.

• Українські сили продовжували обмежені наземні атаки на заході Запорізької області.

• Кремль продовжує знижувати вимоги до проходження російської військової служби, намагаючись збільшити набір.

• Росія має на меті використати щорічний міжнародний військово-технічний форум «Армія-2023» для диверсифікації та розширення свого військово-промислового комплексу.

 

 

09:02 Вночі росіяни завдали удару з північного напрямку ударними 6 дронами іранського виробництва «Shahed». Усі дрони-камікадзе знищено силами та засобами Повітряних сил на Хмельниччині.

 

 

08:58 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового ракетного та авіаційного ударів іранськими ударними БпЛА “Shahed” по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

За уточненою інформацією, протягом минулої доби російські окупанти завдали удару по Україні 33 іранськими ударними БпЛА типу “Shahed”, 7 зенітними керованими ракетами із ЗРК С-300 та 1 крилатою ракетою наземного базування “Іскандер-М” по об’єктах цивільної інфраструктури Запоріжжя.

Силами та засобами протиповітряної оборони знищено 30 ударних БпЛА “Shahed”.

Крім того, ворог завдав 83 авіаційні удари та здійснив 58 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом доби відбулось 40 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Завдав авіаударів по Янжулівці і Леонівці Чернігівської області та Козачій Лопані на Харківщині. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка, Карповичі Чернігівської області; Кіндратівка, Бруски, Басівка, Локня, Миропільське, Юнаківка, Бачівськ, Степне Сумської області, а також Івашки, Рожковичі, Гур'їв Козачок, Уди, Мар’їно, Висока Яруга, Мороховець, Тернова, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Устинівка, Чугунівка, Амбарне, Григорівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог завдав авіаційного удару по населеному пункту Колодязне Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Дворічна, Западне, Кислівка та Берестове на Харківщині.

На Лиманському напрямку ворог проводив наступальні дії в напрямку Кремінна–Ямполівка. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник проводив безуспішні наступальні дії у напрямку Оріхово-Василівки Донецької області. Завдав авіаударів по населених пунктах Хромове та Біла Гора. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційного удару в районах Авдіївки та Сєверного, проводив безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Первомайське та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Мар’їнки. В той же час, обстріляв Красногорівку, Георгіївку, Мар’їнку та Побєду Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Новомихайлівки, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Гостре, Парасковіївка, Новомихайлівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Ворог завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Сторожеве, Пречистівка, Золота Нива, Благодатне, Макарівка Донецької області, Новоданилівка, Запоріжжя, Комишуваха Запорізької області та Козацьке, Одраднокам’янка та Херсон. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Благодатне, Нескучне, Макарівка, Сторожеве, Времівка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Новодарівка, Левадне, Червоне, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Новоандріївка, Степове, П'ятихатки, Лобкове, Кам'янське Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Новоолександрівка, Дудчани, Качкарівка, Шляхове, Козацьке, Миколаївка, Бургунка, Іванівка, Садове, Придніпровське, Наддніпрянське, Молодіжне, Зимівник, Білозерка, Ромашкове, Велетенське, Херсон, Дніпровське, Кізомис Херсонської області, Нікополь Дніпропетровської області та Очаків на Миколаївщині.

Російські окупанти активно розповсюджують інформацію щодо евакуації на випадок прориву ЗС України. Так, у Генічеську на мобільні телефони колаборантів надходять SMS повідомлення з детальними інструкціями та координатами точок евакуації, що в свою чергу викликає панічні настрої.

Авіація сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу противника та 3 – по його зенітно-ракетних комплексах.

Також нашими захисниками було знищено 4 розвідувальних БпЛА противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 1 район зосередження особового складу та військової техніки, 3 станції РЕБ, 18 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 6 важливих об’єктів противника.

21.06.2023