482-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:25 Пентагон переоцінив вартість допомоги Україні з лютого 2022 року на понад $6 млрд, повідомила представниця оборонного відомства США Сабріна Сінгх. Це означає, що США мають більше додаткових коштів для українців, ніж вважалося раніше. 

 

 

22:43 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль очікує важливих угод за результатами Конференції з відновлення України в Лондоні, яка стартує в середу, 21 червня. Шмигаль наголосив, що акцент у діалозі з міжнародними партнерами буде поставлено на якнайшвидше відновлення України, зокрема й залучення приватних інвестицій у перспективні напрями, а також на розвиток міжрегіонального партнерства. "За підсумками конференції в Лондоні очікуємо на підписання низки важливих угод, меморандумів, декларацій, які прискорять наше відновлення і розвиток", - резюмував Шмигаль.

 

 

22:05 Національний банк України з метою запобігання недобросовісним спекуляціям і мінімізації непорозумінь під час обміну готівкової валюти скасував визначення незначного зношення банкнот, заборонивши фінустановам відмовляти клієнтам в обміні валюти, якщо лічильник або детектор на касі підтвердив справжність банкнот. Такі дії будуть розцінюватися не тільки як недотримання регуляторних вимог НБУ, а й як потенційна ознака шахрайства. Нацбанк залежно від рівня вчиненого правопорушення застосовуватиме штрафи: для банків - до 400 тис. грн, які незабаром буде збільшено за суттєві порушення, для небанківських установ - до 5% від розміру власного капіталу установи.

 

 

21:34 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Лондоні зустрівся з головою Державного департаменту США Ентоні Блінкеном. "Ми обговорили наступні кроки зі зміцнення контрнаступального потенціалу України, підготовку підсумків Вільнюського саміту щодо перспектив членства України в НАТО та посилення глобальної підтримки Формули миру", - написав Кулеба у твіттері.

 

 

21:16 Командувач Сухопутних військ ЗСУ прокоментував хід бойових дій на бахмутському напрямку: "Сили оборони продовжують рух вперед на флангах, ворог поступово вибивається з позицій, хоч і намагається зупинити просування наших воїнів за допомогою додаткових резервів".

 

 

20:58 Унаслідок підтоплення, спричиненого руйнацією Каховської ГЕС, загинула 21 людина, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. П'ятеро померли через прицільні постріли росіян. Ще 28 осіб поранено, 16 із них – рятувальники.

 

 

20:19 Парламент Словаччини визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. "Своєчасне рішення, вагомий внесок у відновлення історичної справедливості та вшанування мільйонів невинних жертв", – прокоментував Президент України Володимир Зеленський.

 

 

19:22 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

За уточненою інформацією, російські окупанти завдали удару по Україні 35 іранськими ударними БпЛА типу “Shahed”, 7 зенітними керованими ракетами С-300 та 1 крилатою ракетою наземного базування “Іскандер-М” по  об’єктах цивільної інфраструктури Запоріжжя.
Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил Збройних Сил України, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 32 ударні БпЛА “Shahed”.

Крім того, ворог завдав понад 72 авіаційні удари, здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби відбулося 35 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. 

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Завдав авіаударів по Янжулівці та Леонівці Чернігівської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка, Карповичі Чернігівської області; Кіндратівка, Бруски, Басівка, Локня, Юнаківка, Бачівськ, Степне, Сумської області, а також Івашки, Рожковичі, Гур'їв Козачок, Уди, Мар’їно,  Висока Яруга, Мороховець, Тернова, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Устинівка, Чугунівка, Амбарне, Григорівка  на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Фиголівка, Дворічна, Западне, Кислівка і Берестове  Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог проводив наступальні дії в напрямку Кремінна – Ямполівка. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське, Спірне і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник проводив безуспішні наступальні дії у напрямку Оріхово-Василівки Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Авдіївки та Сєверного, проводив безуспішні наступальні дії поблизу Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли Авдіївки, Первомайського та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Мар’їнки. В той же час обстріляв з артилерії Красногорівку, Георгіївку, Мар’їнку та Побєду Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Новомихайлівки, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Гостре, Парасковіївка та Новомихайлівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Сторожевого, Пречистівки, Золотої Ниви, Благодатного та Макарівки Донецької області та міста Запоріжжя. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Благодатне, Нескучне, Макарівка, Сторожеве, Времівка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Новодарівка, Левадне, Червоне, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Новоандріївка, Степове, П'ятихатки, Лобкове, Кам'янське Запорізької області; Золота Балка, Михайлівка, Новоолександрівка, Дудчани, Качкарівка, Шляхове, Козацьке, Миколаївка, Бургунка, Іванівка, Садове, Придніпровське, Наддніпрянське, Молодіжне, Зимівник, Білозерка, Ромашкове, Херсон, Дніпровське, Кізомис, Херсонської області, Нікополь Дніпропетровської області та Очаків – Миколаївської.

У населених пунктах на тимчасово захопленій території Запорізької  області російські окупанти обладнали додаткові блокпости та пункти фільтрації. Все цивільне населення, яке виїжджає із тимчасово зайнятого ворогом півдня України вимушене проходити пункти фільтрації, що розміщені в Мангуші та Новоазовську Донецької області. Під час фільтраційних заходів у громадян ретельно перевіряють речі та документи, крім того, відбирають відбитки пальців.

Авіація сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу противника та 2 – по його зенітно-ракетних комплексах. Також нашими захисниками було знищено 3 розвідувальних БпЛА.  

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 1 район зосередження особового складу та військової техніки противника, 3 станції РЕБ, 17 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 1 важливий об’єкт ворога.

 

 

18:30 Посольству України в Будапешті вдалося вивезти з Угорщини трьох українських військовополонених. Вони вже перебувають на українській території, їм надається всіляка підтримка, повідомили у МЗС.

 

 

18:08 На Global Media Forum у Німеччині під час виступу головного редактора російської "Новой ґазєти" Дмітрія Муратова увімкнули повітряну тривогу. "Це просто нагадування, що там, де прийшли росіяни і звучить російська мова, завжди можуть прилетіти і російські ракети та завити сирена", – прокоментувала медіагрупа "Накипіло".

 

 

17:56 Українська розвідка має інформацію, що росіяни замінували Запорізьку АЕС, зокрема ставок-охолоджувач. "На жаль, станом на зараз певна загроза є. Ще раз кажу: певна. Тому що ЗАЕС насамперед як перебувала, так перебуває під тимчасовим контролем окупаційних військ. І правда в тому, що знищивши греблю, вони зруйнували нормальний доступ води до охолоджувачів, які працюють на АЕС. Це перше. Але друге, найстрашніше, – що за цей час ЗАЕС була додатково замінована, і замінований саме охолоджувач", – заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в етері національного телемаратону. 

Коментуючи підрив дамби Каховської ГЕС, Буданов сказав, що за пів години до підриву російському підрозділу, який був на території станції, наказали негайно евакуюватися. "У цей самий час прибула група спецпризначення і сталося те, що сталося", – поінформував Буданов. Керівник розвідки зазначив, що всі підрозділи окупантів, які перебували поруч із ГЕС, справді не знали про те, що відбудеться теракт. "Це все ще досить закрита інформація, однак я вам абсолютно відверто кажу, що за пів години був чітко зафіксований вихід в ефір радіомережі до підрозділу, який перебував на Каховській ГЕС. Із чіткою командою негайно евакуюватися з цієї території", – поінформував Буданов.

 

 

17:40 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС пропонує зарезервувати для України на наступні чотири роки в бюджеті ЄС 50 млрд євро. "Це передбачає і запозичення, і гранти. Цей резерв надасть перспективи для наших партнерів в Україні, передбачуваність, а також простимулює інших донорів", – сказала фон дер Ляєн на брифінгу в Брюсселі. З її слів, цей фінансовий резерв дасть змогу ЄС "калібрувати нашу фінансову підтримку відповідно до розвитку ситуації на місцях, тому що ми знаємо, що війна потребує від нас надзвичайної гнучкості". Президентка Єврокомісії нагадала, що станом на сьогодні загальна фінансова допомога Україні від ЄС уже становить 30 млрд євро.

 

 

17:13 Київський апеляційний суд залишив під вартою президента компанії "Мотор-Січ" В'ячеслава Богуслаєва, якого підозрюють у державній зраді та пособництві державі-агресору. Суд продовжив дію арешту до 17 липня 2023 року включно, без можливості внесення застави.

 

 

16:49 Україна успішно застосувала повітряний безпілотник із дальністю ураження 1000 кілометрів. Про це свідчить допис у Facebook речниці державного концерну "Укроборонпром" Наталії Сад. На фотографії, опублікованій пані Сад, стоять Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук і директор "Укроборонпрому" Юрій Гусєв; а в підписі стверджується: “Після успішного застосування нашого безпілотника на 1000 км”.

 

 

16:32 У місті Котовськ у Тамбовській області Росії зайнялася будівля порохового заводу. Як повідомляють російські медії, у будівлі пролунав вибух. Загинуло чотири людини, ще двоє були поранені. Місцева влада заявляє, що причиною пожежі став "людський фактор". 

 

 

16:19 Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов зустрівся у Києві з послом Японії Мацудою Кунінорі. Заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, реагуючи на навісніння російської пропаґанди, прокоментувала: "Не муляж, всі учасники зустрічі живі та здорові".

 

 

 

15:51 Президент України Володимир Зеленський призначив колишнього посла в Німеччині Андрія Мельника амбасадором до Бразилії. Послом у Колумбії став Юрій Полюхович, колишній очільник диппредставництва у Перу, а в Індії – Олександр Поліщук, заступник міністра оборони.

 

 

15:29 Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу погрожує ударами по "центрах прийняття рішень" в Україні у випадку обстрілів території, котру Москва вважає російською. "За нашими даними, керівництво Збройних Сил України планує завдати ударів по території Російської Федерації, включно з Кримом, ракетами Himars і Storm Shadow", – сказав Шойґу під час військової колегії. Він додав, що Росія вважатиме США та Велику Британію повноцінними учасниками повномасштабної війни, якщо ЗСУ застосують зброю "поза зоною проведення спеціальної військової операції". 

 

 

15:01 Вінницький апеляційний суд відмовив у задоволенні позову Олега Гладковського до Bihus.Info щодо визнання недостовірною та спростування інформації, оприлюдненої в журналістському розслідуванні 2019 року “Армія.Друзі.Бабки“. Відповідно, суд відмовив Гладковському й у відшкодуванні “моральної шкоди” у розмірі 2 млн грн.

 

 

14:36 Аґенція Reuters опублікувала репортаж про евакуацію тіл у селах, затоплених водою Каховського водосховища на окупованих територіях лівобережжя.

 

 

 

14:12 Депутатка Київської міської ради Ярина Ар’єва, якій інкримінують вчинення ДТП у стані наркотичного сп’яніння, заявила, що складає мандат. "Виконувати свої обов'язки за цих умов неможливо – суд погіршив запобіжний захід (цілодобовий домашній арешт, – ред.), незважаючи на те, що я жодного разу не порушила попереднього запобіжного заходу... Обвинувачення в перебуванні у стані «наркотичного спʼяніння» не визнаю, доводитиму це в суді як звичайна громадянка", – прокоментувала Ар'єва.

 

 

13:59 Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов висміяв фейки російської пропаганди про свою “загибель", "поранення", "кому”. "Зараз в Україні створюється спеціальний загін безсмертних командувачів – Валерій Залужний, я, Степан Бандера, Симон Петлюра, Іван Мазепа. Загін безсмертних буде серед ночі приходити у сни до російських обивателів, які прагнули захопити Україну, і їх кошмарити", – сказав Буданов у коментарі Kyiv Post. Керівник розвідки додав, що “спецзагін безсмертних” ґарантує створення нервової істеричної робочої обстановки для росіян та їхніх пропагандистів.

 

 

13:46 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 179 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 83 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

13:05 Україна досі не має офіційного списку військовополонених, виданих Росією Угорщині, заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов. "У нас є попередній список, втім отриманий з різних джерел, зокрема оперативними каналами. Ми не можемо називати його офіційним. Є список тих осіб, яких Угорщина запитувала у Росії декілька місяців тому – там було 13 прізвищ. Є список із, ймовірно, одинадцятьма, які були передані", – сказав Юсов "Радіо Свобода". Представник ГУР вважає, що історія з видачею полонених Угорщині є "російською спецоперацією".

 

 

12:36 Повітряні сили ЗСУ повідомили про збиття ще одного ударного вертольота Ка-52. "Алігатор" знищили на донецькому напрямку вночі на вівторок. То вже п'ятий Ка-52, збитий за чотири доби. 

 

 

12:19 Росіяни обстрілюють прикордоння Сумщини. У селі Локня внаслідок російської атаки загинула 70-річна жінка, 53-річний чоловік поранений. У селищі Угроїди снаряд влучив у приватний будинок, жінка та її 12-річний син тяжко поранені.

 

 

12:04 На авдіївському відтинку росіяни намагаються прорвати українську оборону між Кам'янкою та Крутою Балкою, використовуючи колосальну перевагу в артилерії та танках, зазначає ресурс DeepState. Схожа ситуація східніше від Побєди. "Маючи перевагу в арті, ворог розносить позиції до такого стану, що їх утримувати практично неможливо", – прокоментували автори медіаресурсу.

 

 

11:42 Із планового ремонту вийшов черговий блок теплової генерації на 100 МВт додаткової потужності, повідомили в Міненерго. Електроенергії, яку виробляють українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, дефіциту немає.

Через падіння уламків БПЛА під час нічної атаки пошкоджено лінію електропередачі на Київщині та мережі в Миколаївській області, через негоду (грозовий шторм) вимикалася лінія електропередачі в Закарпатській області, через обстріли без світла далі залишається частина споживачів у Запорізькій, Донецькій, Миколаївській, Херсонській та Чернігівській областях.

Комерційний імпорт електроенергії за минулу добу становив 20 МВт·год. Експорт відсутній.

 

 

11:29 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт не причетний до вивезення з Росії 11 українських військовополонених. З його слів, контакти проходили через Церкву та релігійні організації, й Угорщина нібито не брала в них "жодної участі". Сіярто ствердив, що угорська влада не обмежує українців ані в пересуванні, ані в контактах.

 

 

11:12 Президент Франції Макрон вперше підтвердив, що зенітно-ракетний комплекс SAMP/Т уже функціонує в Україні. "Я щасливий, що можу оголосити разом із моєю італійською колегою Джорджією Мелоні, що франко-італійський SAMP/T тепер розгорнуто і введено в експлуатацію в Україні, де він захищає ключові об'єкти і життя людей", – сказав Макрон.

 

 

10:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:           

19 червня 2023 року власник "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин заявив, що чекає відповіді від міноборони Росії щодо "контракту", підготованого ним самим, який він передав до міністерства за три дні до цього.

Це сталося після після того, як міноборони висунуло ультиматум "Ваґнеру" та іншим "добровольчим формуванням" підписати контракти з міністерством оборони до 1 липня 2023 року. Хоча зміст документа Пріґожина не був оприлюднений, акт його передачі підвищує ставки та є дуже серйозним – ймовірно, це ще одна свідома спроба підірвати авторитет офіційного військового керівництва.

Тон Пріґожина щодо МО став однозначно конфронтаційним. Міністерство оборони майже напевно має вважати це дуже недоречним у той час, коли воно бореться з контрнаступом України.

 

 

10:36 Європейський Союз має намір виділити Україні пакет фінансової допомоги в розмірі близько 50 млрд євро у вигляді грантів, пільгових позик і гарантій, повідомляє Bloomberg із посиланням на обізнані джерела.

Передбачається, що про новий пакет буде оголошено нині, в документі можливі зміни. Пропозиція Європейської комісії має допомогти профінансувати поточні витрати українського уряду і оплатити термінові пріоритети відновлення країни. Пакет спрямований на те, щоб об'єднати допомогу, використовувану для виплати заробітної плати, пенсій і деяких державних послуг, з витратами, пов'язаними з відновленням необхідної інфраструктури. План фінансуватиметься за рахунок внесків держав-членів, розглядається опція використання заморожених російських активів. Грошові кошти виплатять за умови, що Україна проведе реформи, спрямовані на поліпшення верховенства закону і боротьбу з корупцією.

 

 

10:27 Станом на 08:00 вода на р. Дніпро у створі поста «Херсон» знаходиться на рівні +0,31 м (вчора була +0,49 м), повідомили в ДСНС. Підтопленими залишаються 4 населені пункти (818 будинків) на правому березі Дніпра та 17 населених пунктів на тимчасово окупованій території.

 

 

 

10:10 Президент США Джо Байден, коментуючи на зустрічі з групою донорів у Каліфорнії плани розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі, заявив, що його тривожить можливість застосування Путіним ядерної зброї: "Коли я виступав тут близько двох років тому і говорив, що мене турбує пересихання річки Колорадо, всі дивилися на мене, як на божевільного. На мене дивилися так само, як і тоді, коли я сказав, що мене турбує використання Путіним тактичної ядерної зброї. Це реально".

 

 

10:01 Українські війська мають успіх на Мелітопольському та Бердянському напрямках, наступальні дії продовжуються, ворог зосереджує основні зусилля на ведені оборони та недопущенні просування наших військ, застосовує резерви, намагався відновити втрачене положення, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов: "Протягом минулої доби на напрямках Новодарівка – Приютне, Макарівка – Рівнопіль та Новоданилівка – Роботине українські військові мали частковий успіх, закріплюються на досягнутих рубежах".

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 221 460 (+1010) осіб,

танків – 3997 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 7760 (+15) од.,

артилерійських систем – 3888 (+23) од.,

РСЗВ – 614 (+4) од.,

засобів ППО – 372 (+2) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 306 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3393 (+10) од.,

крилатих ракет – 1214 (+3) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6645 (+32) од.,

спеціальної техніки – 531 (+5) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

117,0% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  44,7% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

110,7% автомобільної техніки (з них 2,7% за минулий тиждень),

126,2% артилерійських систем (з них 3,4% за минулий тиждень),

  55,1% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  34,3% гелікоптерів (з них 0,7% за минулий тиждень),

  26,5% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

09:11 Близько 5 години ранку Львів атакували ворожі безпілотники типу «шахед», три з них поцілили у критично важливий об'єкт, пошкоджене перекриття між поверхами, вибиті вікна, виникла пожежа, повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький. Жертв чи постраждалих немає. Через ранкові обстріли у Львові три трамваї змінили маршрут: трамвайні маршрути 3 і 9 закоротили до Академії мистецтв, а трамвайний маршрут №4 їде через вулицю Городоцьку, повідомив міський голова Андрій Садовий.

 

 

08:41 Вночі росіяни з північного (Брянська обл.) та південного (східне узбережжя Азовського моря) напрямків завдали удару 35 іранськими баражуючими боєприпасами «Shahed-136/131» по військових та інфраструктурних об’єктах України, 32 вдалося знищити, повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ. Протиповітряна оборона сьогодні працювала у більшості областей України, втім основний напрямок атаки – Київщина, тут знищено понад два десятки «шахедів».

 

 

06:42 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

06:39 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російські терористи завдали чергового масованого ракетно-авіаційного удару по Україні. Попередньо, 28 "шахедів" з 30 запущених ворогом знищено. Також по Запоріжжю та його околицях окупантами було застосовано 7 ракет С-300, інформація наразі уточнюється.

Протягом минулої доби ворог застосував 4 крилаті ракети “Калібр” та 4 іранські ударні БпЛА “Shahed-136/131”. Усі 8 повітряних цілей було знищено.

Крім того, ворог завдав понад 45 авіаційних ударів, здійснив близько 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, тривають важкі бої. Протягом минулої доби відбулось 45 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару по населеному пункту Бударки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Грем'яч Чернігівської області; Середина-Буда, Прогрес, Чуйківка, Басівка, Бояро-Лежачі, Тур'я Сумської області, а також Гур'їв Козачок, Уди, Червона Зоря, Козача Лопань, Глибоке, Олійникове, Липці, Тернова, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Зибине, Охрімівка, Варварівка, Нестерне, Бударки, Красний Яр на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог завдав авіаційного удару по населеному пункту Кислівка Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка, Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямках Ямполівки, Торського, Григорівки, Спірного та західніше Діброви Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційного удару по населених пунктах Ямпіль, Білогорівка, Сіверськ та Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Серебрянка, Верхньокам’янське і Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник проводив безуспішні наступальні дії у напрямку Оріхово-Василівки Донецької області. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Північне та Торецьк. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Калинівка, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник проводив безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Орлівка, Авдіївка, Карлівка, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби, що минула, наші захисники відбили усі атаки противника в районах Красногорівки, Мар’їнки та Побєди. Біля двох останніх ворог завдав авіаційних ударів. В той же час здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Новомихайлівки, успіху не мав. Завдав авіаційного удару в районах Великої Новосілки та Золотої Ниви. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Водяне та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Левадного, Зеленого Поля, Новодарівки та Малої Токмачки Запорізької області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Благодатне, Макарівка, Сторожеве, Времівка, Вільне Поле, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Темирівка, Левадне, Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Новоандріївка, Щербаки, Степове, П'ятихатки, Лобкове, Кам'янське Запорізької області; Берислав, Томарине, Козацьке, Бургунка, Іванівка, Антонівка, Херсон, Дніпровське, Кізомис та Софіївка на Херсонщині.

Авіація сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 3 пункти управління, 10 районів зосередження особового складу та військової техніки, 2 склади боєприпасів, 1 склад пально-мастильних матеріалів, 15 артилерійських підрозділів на вогневій позиції, 3 засоби протиповітряної оборони та ще 2 важливих об’єкти окупантів.

 

 

06:15 Внаслідок російської ранішньої атаки "Шахедами"  у Львові є влучання в об'єкт критичної інфраструктури, спалахнула пожежа, повідомив голова ЛОВА Максим Козицький. Жертв немає.

 

 

06:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська 19 червня вели контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках лінії фронту і досягли успіхів.  Російський мілблогер повідомив, що українські війська продовжували наступати на північний захід, північний схід і південний захід від Бахмута 19 червня, і стверджував, що українські сили просунулися в районі Краснополівки (близько 12 км на північний схід від Бахмута). Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що за минулий тиждень українські війська на Таврійському (Запорізькому) напрямку просунулися до семи кілометрів і звільнили 113 квадратних кілометрів території, у тому числі вісім населених пунктів на заході Донецької та Запорізької областей. Російські мілблогери заявили, що українські війська атакували на південь від Великої Новосілки на заході Донецької області. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 червня, підтверджують, що українські війська звільнили П’ятихатки, приблизно за 25 км на південний захід від Оріхова на заході Запорізької області.

• Російські війська 19 червня завдали ракетно-ракетних ударів по півдню України.

• Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що уряд Китаю повторив, що не надає і не надаватиме летальної допомоги Росії для використання в Україні. 19 червня Блінкен повідомив, що Сполучені Штати не бачать доказів, які б суперечили твердженням Пекіна. Однак Блінкен висловив стурбованість тим, що китайські компанії можуть надавати Росії технології, які вона може використовувати у війні проти України.

• Американський виробник озброєнь Lockheed Martin заявив, що готовий допомогти Україні в експлуатації та технічному обслуговуванні винищувачів F-16, якщо країни НАТО погодяться відправити їх в Україну.

• Пов’язаний із Кремлем російський техгігант «Яндекс» заявив, що міжнародні санкції проти Росії не дозволили компанії надати Федеральній службі безпеки Росії дані користувачів відповідно до російського закону про безпеку, що призвело до значного штрафу (приблизно 24 тис. доларів).

• Російські війська здобули успіхи в районі Куп’янська та продовжили наземні наступи на лінії Сватове–Кремінна.

• Біля Бахмута українські війська продовжували контрнаступальні дії, тоді як російські війська завдавали обмежених наземних ударів.

• Російські й українські сили здійснювали обмежені успішні атаки на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Українські сили здійснили обмежені наземні атаки вздовж адміністративної межі між заходом Донецької та сходом Запорізької областей.

• Українські сили здійснили обмежені наземні атаки на заході Запорізької області.

• У зв’язку зі значними втратами в Україні "група Ваґнера" продовжує спроби розширення набору кадрів.

• Російські джерела стверджують, що в Сімферополі, окупованому Криму, вибухнув автомобіль, в якому перебував окупаційний чиновник Запорізької області.

 

 

06:00 Росіяни вночі біля 1-ї години здійснили масовану повітряну атаку на Запоріжжя і передмістя, пошкоджено комунікації і приватне майно, повідомив голова Запорізької обласної військової адміністрації Юрій Малашко. Жертв немає.

20.06.2023