478-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:20 Єнс Столтенберг заявив, що він хотів би провести перше засідання Ради НАТО-Україна під час саміту у Вільнюсі за участі Володимира Зеленського. "Ми працюємо над тим, щоб заснувати нову раду НАТО-Україна, в складі якої Україна та союзники по НАТО будуть рівними, та зможуть обговорювати та приймати рішення, щоб відповісти на спільні занепокоєння. Наша амбіція у тому, щоб провести таку першу зустріч нової ради у Вільнюсі, разом із Президентом Зеленським", – сказав Столтенберг за підсумками дводенної зустрічі міністрів оборони НАТО. Генсек запевнив, що бачить Україну членом Альянсу. "Ми не знаємо, коли ця війна завершиться. Але, коли це станеться, ми маємо створити рамки для того, щоб досягти безпеки України у майбутньому, та переконатися, що ця історія не повториться", – додав Столтенберг.

 

 

21:57 На півдні українські війська ведуть активні наступальні дії на кількох напрямках одразу, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Практично на усіх ділянках і напрямках, де наші підрозділи наступають на півдні, вони мають тактичних успіх. Поступово просуваються вперед. Станом на зараз до двох кілометрів на кожному напрямку. На деяких звільнених позиціях та населених пунктах триває процес закріплення наших військ. На бердянському і маріупольському напрямках ворог стягує війська з інших напрямків та збільшує вогневий вплив. Крім того наші війська стикаються з суцільним замінуванням полів", – прокоментувала Маляр.

 

 

21:11 Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса представив у Києві план з досягнення миру, який складається із десяти пунктів. Африканські країни пропонують домовитися про негайну деескалацію, задекларувати право всіх народів і держав на суверенітет згідно зі Статутом ООН ("і це треба поважати"), домовитися про ґарантії безпеки "для всіх країн", уможливити рух зернових і добрив, обмін полоненими (це має включати "повернення додому дітей"), гуманітарну допомогу, відбудову тощо. "Це історична місія, спрямована на досягнення миру... Перш за все ми повинні уважно вислухати сьогодні Президента Зеленського, а завтра президента Путіна. Ми хочемо також звернутися до президента Путіна по його баченню дороги до миру", – повідомив президент ПАР.

 

Президент України Володимир Зеленський прокоментував: "Будь-які переговори керівництво Росії сприймає, як можливість накопичити силу і розширити агресію. Україна вже в цьому переконалася. Сьогодні я чітко сказав неодноразово на нашій зустрічі: допустити будь-які переговори з Росією зараз, поки окупант на нашій землі – це зморозити війну, заморозити все – біль і страждання", – сказав Зеленський. Президент нагадав, що Росія тривалий час намагалася обманути всіх із "Мінськом", і зараз намагається повернутися до "старої примітивної тактики обману". "Припинення російського терору і виведення всіх російських військ з усієї території України – це те єдине, що здатне зупинити цю війну. Україні та всьому світу не потрібні ані заморожені конфлікти, ані тліючі війни... Тому формат має бути справедливий. До дипломатії з Росією ми не дійдемо, поки вони будуть на нашій території. Це і є про повагу до статуту ООН", – акцентував голова держави.

 

 

 

20:35 МЗС Туреччини призначило нового посла в Україні – амбасаду очолить Мустафа Левент Білген. Раніше дипломат керував генконсульствами у Торонто та Нью-Йорку, був послом ув Об'єднаних Арабських Еміратах, був радником комітету з питань закордонних справах турецького парламенту.

 

 

20:04 Президент ПАР Сиріл Рамафоса визнав, що ракетні удари Росії по Києву не спрямовані на мир. "Сьогодні під час нашого візиту ми чули ракетні удари. Така діяльність не дуже добре працює для встановлення миру, тому ми говоримо про необхідність деескалації з обох боків з тим, щоб мир зміг прийти і проблема була врегульована", – сказав лідер Південно-Африканської Республіки на пресовій конференції. Сам Володимир Зеленський наголосив, що Росія ракетним обстрілом показала своє справжнє – зневажливе – ставлення "до зусиль щодо відновлення миру і щодо усіх лідерів світу, які намагаються захистити світ від агресії". "Росія є єдиним джерелом війни та єдиною причиною, чому наслідки цієї війни завдають шкоди усьому світу – різним народам на всіх континентах", – сказав Зеленський. Він додав: або Путін не контролює свою армію та найманців, які б’ють по лідерах інших держав, або Путін є неадекватною людиною. "Людина не готова бачити мир, хоче стерти і зруйнувати повністю державу Україна", – обурився Зеленський.

 

 

19:47 Сейм Польщі прийняв постанову про підтримку вступу України до НАТО. "Сьогодні Україна захищає не лише свою державність, а й спільні цінності, такі, як демократія та панування міжнародного права. Враховуючи відданість українського народу та його суверенне право обирати власний шлях розвитку, Сейм Республіки Польща повністю підтримує європейські та євроатлантичні прагнення України. Українські війська стають все більш сумісними із силами НАТО, а також отримують досвід на полі бою. З військової точки зору, вступ України до НАТО буде корисним і для Альянсу", – йдеться у резолюції.

 

 

19:33 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський очікує, що українським силам вдасться повторити успіх свого осіннього наступу. "Ми маємо бити ворога і продовжити ті традиції, які були у нас восени, коли ми розбили ворога та звільнили майже 12 тисяч квадратних кілометрів території. Попри те, що проти вас стоять російські десантники, вони залишають позиції, тому що вони вас бояться. Я знаю, що ви ті хлопці, ті бійці, які зможуть виконати будь-яке завдання, попри кількість ворога і його озброєння", – сказав Сирський, відвідуючи українських захисників на передовій. Генерал наголосив, що Сии оборони мають чітке завдання – деокупацію українських територій. "Ми зламаємо хребет цьому звіру і далі будемо звільняти нашу землю", – підкреслив командувач Сухопутних військ.

 

 

19:16 Уряд Швеції оприлюднив подробиці нового пакета допомоги для України, який було презентовано на вчорашній зустрічі Контактної групи з оборони України. Зокрема Швеція анонсує навчання українських льотчиків на винищувачах JAS 39 Gripen.

 

 

18:50 Речник президента ПАР Вінсент Магвенья заявив, що африканські лідери під час візиту до України не чули вибухів. "Дивно, ми не чули сирен чи вибухів. Програма місії проходить за планом", – написав Магвенья у twitter'і. Коментар речника масово поширюється у російських медіях – кремлівська пропаґанда стверджує, що українську владу викрили на брехні. Сам контекст був таким: Магвенья залишив свій "дивний" коментар у гілці під твітом популярного південноафриканського журналіста Олдріна Сампера у відповідь на ремарку, що африканська місія вирушила мирити українців і росіян – у той час пролунали вибухи. Іще раніше Сампер висвітлював суперечки у делеґації ПАР довкола скандалу з озброєними охоронцями президента, котрим польські безпекові служби не дозволили перетнути кордон.

 

 

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести загарбницьку війну. Незважаючи на значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації нашої території.

Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як по військових, так і по цивільних об’єктах.

Протягом доби російські окупанти завдали чергового ракетного удару по Київщині, застосувавши 6 аеробалістичних ракет Х-47 “Кинджал” та 6 крилатих ракет “Калібр”. Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил та Сухопутних військ Збройних Сил України усі 12 ракет було знищено.

Крім того, протягом доби противник завдав 24 авіаційні удари, здійснив близько 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На превеликий жаль, окрім руйнування інфраструктури, постраждали мирні люди.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом доби відбулося 21 бойове зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки та злагодження підрозділів зс рф перед їх відправкою у райони ведення бойових дій на території України.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом доби завдав авіаційних ударів по населених пунктах Могриця Сумської області та Бударки Харківської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Зноб-Трубчевська, Чуйківка, Бояро-Лежачі, Старі Вирки, Басівка, Степок, Краснопілля, Велика Писарівка Сумської області, а також Уди, Червона Зоря, Глибоке, Липці, Зелене, Тернова, Огірцеве, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Бочкове, Мала Вовча на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали Кам'янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Спірного Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне, Серебрянка Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник завдав авіаційних ударів в районах Білої Гори та Нью-Йорка Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали райони населених пунктів Васюківка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Південне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Степового та Авдіївки. Завдав авіаційного удару в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів Авдіївки, Веселого та Карлівки Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційних ударів в районах Мар’їнки та Побєди Донецької області. В той же час, здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Максимільянівка, Костянтинівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямку Новомихайлівки та Водяного Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Пречистівка, Золота Нива, Благодатне. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Времівка, Сторожеве, Новосілка, Новопіль Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Ольгівське, Полтавка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області; Зміївка, Берислав, Козацьке, Інженерне, Зеленівка, Антонівка, Білозерка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

На тимчасово зайнятих територіях України фіксуються випадки насильницького викрадення проукраїнськи налаштованого населення, а також облаштування нових катівень для їх утримання. Зокрема, одну з таких катівень російські терористи облаштували на території загальноосвітньої школи у селищі Великі Копані Херсонської області. У спортзалі школи підрозділи фсб рф проводять допити. Затриманих осіб окупанти тримають у жорстких, нелюдських умовах, застосовують до них тортури.

Авіація сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також нашими захисниками було знищено 3 розвідувальних БпЛА оперативно-тактичного рівня.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пункт управління, 3 райони зосередження особового складу противника та 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 2 станції радіоелектронної боротьби та ще 2 важливих об’єктів противника.

 

 

18:10 Олігарх Дмитро Фірташ виграв суд у Австрії у справі екстрадиції до Сполучених Штатів Америки – тепер екстрадиційні слухання мають відновитися заново; Фірташ залишиться під австрійським домашнім арештом до остаточного рішення. 

 

 

17:57 Новопризначений міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв заявив, що офіційна Софія має бажання приєднатися до ініціативи ЄС щодо постачання Україні боєприпасів. Тагарєв також сказав, що він "дуже стурбований" московськими впливами у Болгарії. "Мусимо впевнитися, що ми дієво протидіємо російській пропаганді, дезінформації та всім сортам їхнього впливу, що маємо у країні", – цитує POLITICO.

 

 

17:31 Внаслідок масованого обстрілу Херсона поранено 23 людини. Снаряди падали у Таврійському мікрорайоні, Корабельному районі та центральній частині міста. Пошкоджено медзаклад, дитсадок, супермаркет, житлові будинки, автівки, лінії електропередач. Серед постраждалих – троє дітей.

 

 

17:11 Військовослужбовці Сил спеціальних операцій урятували п'ятьох російських солдатів, які тонули після підриву греблі Каховської ГЕС. Окупанти сиділи у воді по шию, одних із них виліз на дерево; російській армії на них було чхати. Росіян узяли у полон, вони мають поповнити "обмінний" фонд України.

 

 

16:50 Служба безпеки України оголосила підозру колишньому заступникові міністра оборони України й екскерівникові департаменту державних закупівель через причетність до розкрадання бюджетних грошей на закупівлі бронежилетів і зимової форми для підрозділів ЗСУ. "Вони здійснили закупівлю в іноземної фірми майже 3 тис. бронежилетів на понад 130 млн грн. При цьому більше 100 млн грн із цієї суми були привласнені учасниками оборудки. Товарознавча експертиза, ініційована СБУ, встановила, що реальна ринкова вартість цих засобів захисту становить лише 25 млн грн", – поінформували у СБУ. Слідство також встановило, що придбані бронежилети не відповідають заявленому класу захисту.

 

 

16:27 Офіс президента готує документи про нагородження шевченківських лауреатів, оголошених старим складом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Водночас нової номінації, довкола котрої формально й розпалився скандал – "За внесок у перемогу", – цього року не визначатимуть, заявив новий голова Шевченківського комітету Євген Нищук. "Багато колег казали, що змінювати гру під час гри не є дуже правильно. Більше того, якісь доповнення треба робити вже на нову кампанію. І це розуміння ми знайшли. Я не хочу говорити, доки не вийшов указ – він готується, це суто технічна процедура, який власне закриє питання попереднього комітету. Себто будуть нагороджені ті, кого вже оголосили. А додаткова номінація посеред літа, коли в нас уже з вересня має починатися нова кампанія, мені здається, є недоречним. Тому її не буде", – заявив Нищук в етері національного телемаратону.

 

 

16:13 Уряд виділяє на відбудову житла у регіоні, постраждалому внаслідок підриву Каховської ГЕС, 980 мільйонів гривень, повідомляє Міністерство відновлення України. Кошти підуть на проведення технічного обстеження, розробку проєктно-кошторисної документації та надання грошової допомоги тим, чиє житло було пошкоджене або знищене внаслідок підриву ГЕС.

 

 

15:56 Росіяни обстріляли житлові масиви міста Херсона. Прокуратура повідомляє про 12 травмованих цивільних. Пошкоджено багатоповерхівку, адмінбудівлю медичного та навчального закладів, автотранспорт, лінії електропередач.

 

 

15:31 У Єврокомісії сподіваються, що після сьогоднішньої ракетної атаки на Київ африканські лідери усвідомлять справжні наміри РФ. "Їх привітали дуже особливим чином – більшою кількістю ракетних атак від Путіна. Тож я думаю, що це змусить їх дуже чітко усвідомити, хто є агресором і як агресор поводиться, які у нього справжні наміри", – сказав на брифінґу речник із закордонних справ і політики безпеки ЄК Петер Стано. "Сьогодні дуже очевидно – і також для африканських лідерів – наскільки Путін є щирим щодо припинення конфлікту і як він ставиться до всіх міжнародних зусиль зупинити цей конфлікт", – додав Стано.

 

 

14:55 Військовослужбовець Національної гвардії США Джек Тейшейра, який зливав секретні документи Пентагону, отримав звинувачення за шістьма пунктами. Як повідомляє The New York Times, йому загрожує покарання терміном до 60 років ув'язнення.

 

 

14:28 Унаслідок ракетної атаки росіян по Київщині пошкоджено понад тридцять будинків. Постраждали двоє дітей та бабуся, яку відкинуло ударною хвилею, повідомили у поліції Київщини.

 

 

14:12 Будинок-музей Поліни Райко в Олешках зазнав великих пошкоджень унаслідок підтоплення – малюнки народної художниці збереглися лише частково, вище рівня, де стояла вода. Фотографії музею опублікував херсонський художник, представник Херсонського обласного благодійного фонду імені Поліни Райко Семен Храмцов. "Це траур!.. Більшість внутрішніх стін обвалилися, тепер це жахливий опенспейс... Фресок десь 30–40% (зі стелями) збереглося, але "стіна з сестрами" повністю втрачена. І, по ходу, "муж-рибак", медсестра... Все, що нижче... Коти – наполовину, "дорога в рай" теж", – прокоментував Храмцов.

 

 

 

 

13:50 Аґенція Reuters пише, що африканські лідери під час повітряної тривоги в Києві спускалися в бомбосховище на території готелю, розташованого в центрі.

 

 

 

13:43 Офіс президента вважає, що ракетна атака по Києву в момент візиту африканських лідерів свідчить про переконання Путіна у власній безкарності. "Путін хоче продемонструвати, що він готовий нехтувати безпекою лідерів іноземних держав, йому фактично байдуже, оскільки він відчуває повну безкарність. І на місці лідерів африканських країн може опинитися будь-хто. Ми пам'ятаємо, що ракети летіли також тоді, коли до України прибув президент США Джо Байден, а також генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш. Світ має зрозуміти, що зараз необхідна консолідація і максимально жорстка позиція щодо Росії. Потрібно показати силу державі, яка підриває глобальну безпеку і діє терористичними методами", – прокоментував керівник ОП Андрій Єрмак.

 

 

13:19 У ході повітряної атаки на Київ знищено шість ракет "Кинджал" і шість "Калібрів", а також два розвідувальні БпЛА оперативно-тактичного рівня. "Близько 11:00 16 червня російські окупаційні війська завдали ракетного удару по Україні крилатими ракетами «Калібр» та аеробалістичними ракетами Х-47 «Кинджал». Напрямок атаки – Київщина! Усі ракети знищено", – поінформувало командування Повітряних сил ЗСУ.

 

 

12:59 Унаслідок падіння уламків ракети в одному з районів Київщини пошкоджено приватні будинки. Як повідомив начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов, почалась пожежа, є постраждалі.

 

 

 

12:41 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ракетна атака Росії на Київ під час візиту африканських лідерів – це сигнал про те, що РФ жадає війни і Путін не зацікавлений "вибудовувати довіру", як про це заявляли в анонсах візиту. "Путін "вибудовує довіру", завдаючи найбільшого за кілька тижнів ракетного удару по Києву якраз на тлі візиту африканських лідерів до нашої столиці. Російські ракети – це сигнал Африці: Росія хоче більше війни, а не миру", – написав Кулеба у twitter.

 

 

12:26 Число боєзіткнень на бахмутському напрямку звелося до мінімуму, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. "У попередні тижні ми завдали штурмових, контратакувальних дій по ворогу, змусивши його бути набагато акуратнішим. Останні дві доби спостерігається мінімум бойових зіткнень... Ворог, розуміючи, що ми використовуємо кожен його прорахунок, промах, обов'язково контратакуватимемо, став набагато акуратнішим", – сказав Череватий.

 

 

12:05 Лідери африканських держав під час візиту до України побували у Бучі. "Президент ПАР Сиріл Рамафоса та інші глави африканських держав і урядів, які беруть участь у "мирній місії" африканських лідерів, у храмі Святого апостола Андрія Первозванного в місті Буча слухають інформацію перед відвідуванням братської могили, де було вбито 458 мирних жителів на початковій стадії "конфлікту", – коментує пресслужба президента ПАР у twitter.

 

 

11:59 Під час повітряної тривоги у Києві пролунав вибух у Подільському районі. "На Київ ще летять ракети", – поінформував міський голова Віталій Кличко.

 

 

11:47 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 135 населених пунктів на території 8 областей України, підтверджено ураження 66 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, загинули 4 цивільні особи та 21 поранено, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:37 Внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС за певними показниками вода у Дніпрі забруднена у 28 тисяч разів більше норми, повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

 

 

11:20 Ворог продовжує переміщати окремі найбільш боєздатні частини на бахмутський напрямок, поєднуючи ці дії з потужним артилерійським вогнем та ударами штурмової й армійської авіації по позиціях наших військ. Зі свого боку українські сили ведуть наступальні дії, займаючи панівні висоти, лісосмуги для витіснення ворога з підступів до Бахмута, повідомив командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський.

 

 

11:07 Електроенергії, яку виробили українські електростанції, повністю достатньо для покриття потреб споживачів, майже половину всієї електроенергії згенерували атомні електростанції, повідомили в Міненерго. Зафіксовано пошкодження енергетичної інфраструктури через останні обстріли в Донецькій та Запорізькій областях, через технологічні порушення в Дніпропетровській області без світла залишилися понад 8 тисяч споживачів, більшість із них заживлено; через несприятливі погодні умови в Запорізькій області знеструмлювалися 25 населених пунктів; у Львівській області було зафіксовано пошкодження лінії електропередачі внаслідок ураження блискавкою.

Експорт та імпорт електроенергії не здійснювався.

 

 

10:35 Встановлено місцеперебування 11 полонених захисників, яких "за сприяння РПЦ" Росія передала Угорщині, повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко. Про 7 із них взагалі не було жодних відомостей.

 

 

10:21 На тимчасово окупованих територіях Луганської області відзначається суттєве збільшення спроб продажу військового майна військовослужбовцями окупаційної армії: здебільшого це новобранці нещодавно створених штурмових загонів "шторм-z", які тікають зі своїх підрозділів разом зі стрілецькою зброєю, повідомляє ГУР ЗСУ. Враховуючи недоотримання обіцяної за контрактом платні, "штурмовики" компенсують "збитки", вилучаючи в своїх підрозділах вантажні автомобілі, які заповнюють казенним майном – здебільшого це автозапчастини, шини та паливо. Далі вони намагаються реалізувати майно в найближчих населених пунктах та від’їжджають у "невідомому напрямку". Дезертирство посилюється і в регулярних частинах окупаційної армії. На це вплинула як активізація бойових дій та великі втрати, так і нещодавнє скасування відпусток для військових, задіяних в Україні. Зокрема 90 озброєних окупантів втекли зі своїх позицій поблизу села Арапівка Сватівського району Луганської області.

 

 

10:16 Концерн Rheinmetall планує укласти з урядом Німеччини контракт, щоб вже у липні поставити в Україну 35-мм снаряди для зенітних установок Gepard, заявив генеральний директор Rheinmetall Армін Паппергер: німецький концерн запустив виробничу лінію після того, як Швейцарія відмовилася дозволити експорт 35-мм боєприпасів для Gepard в Україну. Всього німецький уряд замовив 300 тисяч снарядів, цього року ми очікується поставки від 40 тисяч до 60 тисяч снарядів.

 

 

10:08 "Мирний план" Африки щодо війни в Україні, повідомляє Reuters, передбачає:

• виведення російських військ;

• виведення тактичної ядерної зброї з Білорусі;

• призупинення дії ордера на арешт Путіна, виданого Міжнародним кримінальним судом;

• послаблення санкцій щодо Росії;

• безумовну угоду про зерно та добрива.

 

 

10:00 Іспанія надасть Україні в рамках військової допомоги 20 БТР, польовий шпиталь та 4 Leopard 2, які перебували на ремонті, повідомило Міністерство оборони Іспанії.

 

 

09:43 Попри авіаційну й артилерійську перевагу ворога, Сили оборони продовжують, не втративши жодної позиції, проводити як оборонні, так і наступальні дії і мали успіх на декількох напрямках, повідомив речник Генерального штабу Збройних Сил України Андрій Ковальов.

Підрозділи ЗСУ успішно вели наступальні дії:

– на напрямках Новоданилівка–Роботине (Запорізька область) та Левадне–Старомайорське (на кордоні Запорізької та Донецької областей);

– у районі міста Вугледар;

 – в районі східніше населеного пункту Ступочки на Донеччині.

 

 

09:39 В рамках Африканської миротворчої місії президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса прибув в Україну. Нині ж він вирушить до Санкт-Петербурга, де африканська делегація зустрінеться з президентом РФ. До складу місії входять лідери Південної Африки, Замбії, Коморських Островів, Конго-Браззавіля, Єгипту, Сенегалу й Уганди.

 

 

09:35 Вночі у Миколаївській області протиповітряною обороною Повітряних сил знищено два іранських ударних БпЛА "Shahed-136/131", повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ.

 

 

09:31 Усі країни НАТО підтримують приєднання України до Альянсу, однак тривають дискусії щодо термінів майбутнього членства, заявив міністр оборони Олексій Резніков після засідання Комісії Україна–НАТО.

 

 

09:26 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Генерал-майор Серґєй Ґорячов майже напевно загинув під час удару по командному пункту приблизно 12 червня 2023 року на півдні України.

Ґорячов був начальником штабу 35-ї загальновійськової армії. З огляду на те, що призначений командир 35-ї загальновійськової армії генерал-лейтенант Алєксандр Санчік, як повідомляється, заповнює прогалину у вищому штабі, існує реалістична можливість того, що Ґорячов був виконувачем обов’язків командувача армією на момент своєї смерті.

Ґорячов став першим підтверджено вбитим російським генералом в Україні з початку 2023 року.

Це продовжує важкий і суперечливий послужний список 35-ї загальновійськової армії: у березні 2022 року підрозділи армії були присутні під час масакри мирних жителів у Бучі, а в червні 2022 року її сили були значною мірою знищені під Ізюмом.

 

 

09:18 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02.22 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 218 500 (+590) осіб,

танків – 3965 (+10) од.,

бойових броньованих машин – 7683 (+16) од.,

артилерійських систем – 3812 (+19) од.,

РСЗВ – 606 (+2) од.,

засобів ППО – 364 (+0) од.,

літаків – 314 (+0) од.,

гелікоптерів – 301 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 3357 (+24) од.,

крилатих ракет – 1199 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6519 (+13) од.,

спеціальної техніки – 519 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

116,0% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  44,3% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

108,6% автомобільної техніки (з них 1,5% за минулий тиждень),

123,7% артилерійських систем (з них 3,1% за минулий тиждень),

  54,4% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

  25,2% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,8% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

  26,0% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:14 Президент США Джо Байден підтримує ідею спрощеного вступу (без ПДЧ) України до НАТО, але після завершення російсько-української війни, пише Axios з посиланням на два обізнані джерела. Пишуть, що Байден і канцлер Німеччини Олаф Шольц були серед тих, хто не бажав вийти за межі зобов’язань, взятих у 2008 році, однак кілька союзників по НАТО у Східній Європі підтримали заклик Зеленського та натиснули на Байдена, щоб він погодився продемонструвати, що Україна швидко приєднається до Альянсу. Цього тижня під час зустрічі у Білому домі генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ висунув пропозицію, згідно з якою НАТО заявить, що Україна досягла прогресу на шляху до членства, і їй не потрібно буде завершувати покроковий процес ПДЧ. Байден підтримав цю ідею, але неясно, чи таке формулювання задовольнить Зеленського та інших 30 членів НАТО.

Водночас США, Франція, Німеччина та Велика Британія також обговорюють те, що дехто називає “ізраїльським варіантом” – обіцянка озброїти та підтримувати Україну на довгострокову перспективу, не зобов’язуючись її захищати.

 

 

09:09 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська 15 червня продовжували контрнаступальні операції щонайменше на трьох напрямках і, як повідомляється, досягли успіхів.

• Російські мілблогери продовжують посилатися на нібито перевагу російських засобів радіоелектронної боротьби й оборонну доктрину в успішній обороні російських військ проти українських контрнаступальних операцій на півдні України.

• Російські війська вранці 15 червня завдали ще одну серію ракетно-безпілотних ударів по території України.

• Російські військові пробують створювати нові формування корпусів і армій, щоб реалізувати оголошений міністром оборони Сєрґєєм Шойґу намір провести широкомасштабну реструктуризацію збройних сил до 2026 року, хоча ці нові формування ще не укомплектовані та не функціонують.

• Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров розгорнув чеченський спецназ «Ахмат» у прикордонних районах Бєлгородської області, ймовірно, у рамках продовження зусиль на підтримку міністерства оборони Росії.

• Західні країни можуть надати Україні винищувачі F-16 і додаткові танки Leopard найближчими місяцями.

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Українські та російські сили здійснили наземні атаки поблизу Бахмута, а російські війська станом на 15 червня мали територіальні успіхи.

• Повідомляється, що українські та російські сили продовжували обмежені наземні атаки на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські й українські війська вели наступальні дії на заході Донецької області.

• Російські джерела стверджують, що українські війська продовжують наступальні дії на заході Запорізької області.

• Українська розвідка повідомила, що російські війська починають розформовувати спеціалізовані ротні штурмові підрозділи та переводити їх особовий склад у добровольчі формування.

• За повідомленнями, українські партизани здійснили диверсію на залізниці в окупованому Мелітополі, хоча ISW не бачила жодних візуальних підтверджень або підтверджень з боку Росії цього нападу.

 

 

08:56 Інтенсивність бойових зіткнень і російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сьогодні вночі російська федерація завдала чергового авіаційного удару по Україні – задіяла 2 іранських ударних БпЛА типу “Shahed”. Усі дрони знищено протиповітряною оброною.

Протягом минулої доби ворог завдав завдав 5 ракетних ударів, застосувавши крилаті ракети Х-101/Х-555 та Х-59. Крім того, завдав понад 60 авіаційних ударів, також здійснив понад 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення, пошкоджено промислові об’єкти в Кривому Розі Дніпропетровській області, житлові будинки та адміністративна інфраструктура на Херсонщині.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається дуже високою.

Противник і надалі зосереджує основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – протягом минулої доби відбулось понад 30 бойових зіткнень.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційних ударів по Янжулівці, Галаганівці та Архипівці Чернігівської області. Здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Карповичі, Янжулівка, Галаганівка Чернігівської області; Винторівка, Середина-Буда, Рожковичі, Дем’янівка, Баранівка, Фотовиж, Будівельне, Білокопитове, Стукалівка, Іскрисківщина, Яструбине, Басівка Сумської області, а також Ветеринарне, Алісівка, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Бочкове та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник завдав авіаційного удару в районах Веселого та Берестового Харківської області. Артилерійських і мінометних обстрілів зазнали Новомлинськ, Масютівка, Западне, Лиман Перший, Кислівка на Харківщині та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах Стельмахівки на Луганщині та Виїмки, Веселого і Роздолівки на Донеччині. Завдав авіаційного удару в районах Райгородки і Макіївки Луганської області та Свято-Покровського на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Діброва, Верхньокам’янське, Спірне і Серебрянка – Донецької.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки. Завдав авіаційних ударів неподалік Білої Гори, Північного та Майорська Донецької області. Від ворожих артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Часів Яр, Калинівка, Іванівське, Озарянівка, Біла Гора, Костянтинівка, Краматорськ, Катеринівка та Південне на Донеччині.

На Авдіївському напрямку противник завдав авіаударів в районі Авдіївки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Керамік, Орлівка, Авдіївка, Веселе, Семенівка, Водяне, Сєверне, Тоненьке, Первомайське, Яснобродівка, Карлівка, Желане Перше, Новокалинове та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі атаки противника в районах Мар’їнки, Красногорівки та Новомихайлівки. Окупанти завдали авіаударів біля Новомихайлівки, Великої Новосілки, Малинівки, Малої Токмачки та Благодатного Донецької області. В той же час, противник обстріляв з артилерії Красногорівку, Мар’їнку, Максимільянівку, Побєду, Новомихайлівку та Катеринівку.

На Шахтарському напрямку ворог проводив наступальні дії у напрямках Новомихайлівки та Водяного Донецької області, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах Благодатного та Золотої Ниви на Донеччині. Здійснив обстріли населених пунктів Благодатне, Вугледар, Богоявленка, Новоукраїнка, Золота Нива, Шахтарське, Велика Новосілка та Новий Комар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару керованими авіаційними бомбами в районі Козацького Херсонської області. Здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Ольгівське, Червоне, Затишшя, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Новоандріївка, Преображенка, Малі Щербаки, Кам’янське Запорізької області; Осокорівка, Михайлівка, Республіканець, Берислав, Веселе, Козацьке, Ольгівка, Одрадокам’янка, Львове, Тягинка, Токарівка, Інженерне, Антонівка, Зеленівка, Степанівка, Чорнобаївка, Херсон, Зимівник, Білозерка і Кізомис Херсонської області та Очаків на Миколаївщині.

Авіація сил оборони за минулу добу завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу противника. Також нашими захисниками було знищено 20 іранських ударних БпЛА типу “Shahed-131/136”, БпЛА оперативно-тактичного рівня “Орлан-10” та ще 3 розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 2 пункти управління, зенітно-ракетний комплекс С-300, 4 райони зосередження особового складу та військової техніки противника, 3 склади боєприпасів та 7 артилерійських підрозділів на вогневих позиціях.

 

16.06.2023