Індія відмовилася будувати субмарини з Росією.

 Індійці надали перевагу контракту з німцями

 

 

Індія відмовилася від чергового оборонного проєкту разом із росіянами – будівництва підводних човнів на базі платформи Amur-1650, експортної версії субмарин проєкту Lada-677. Про це повідомила інформаційна аґенція Bloomberg. Натомість Індія розраховує придбати шість субмарин німецького концерну Thyssenkrupp, який для реалізації проєкту створить спільне підприємство з індійською компанією Mazagon Dock.

 

Раніше Нью-Делі відмовилося від контрактів на російські винищувачі Су-30МКІ та танки Т-90, а потім заморозило перемовини про придбання російських гелікоптерів Ка-226Т. Навіть хоча чиновники «Рособоронекспорту» обіцяли індійським колегам на 80% локалізувати виробництво на індійських заводах і апелювали до «стратегічного партнерства» двох країн, усе ж індійська влада вважала за краще укласти контракт із Німеччиною, щоб модернізувати свій застарілий флот.

 

Загальна сума індійсько-німецької оборудки оцінюється в 5,2 млрд доларів, а її попереднє узгодження очікується в середу, сьомого червня, коли міністр оборони ФРН Борис Пісторіус прибуде до Нью-Делі з дводенним візитом.

 

«Це буде великий і важливий контракт не тільки для німецької промисловості, а також для Індії та для стратегічного партнерства Індія–Німеччина», – заявив Пісторіус, коментуючи майбутню поїздку. Він додав, втім, що є й інші конкуренти за індійський контракт, зокрема Франція.

 

За даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), постачання російських озброєнь до Індії впало на 37% за минулі п'ять років.

06.06.2023