455-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:43 Москва шантажує країни-члени Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (Financial Action Task Force) напередодні червневого пленарного засідання FATF у Парижі, де може розглядатися питання про внесення РФ до "чорного" або "сірого" списків, заявив міністр фінансів Сергій Марченко. "Росія вдається до залякування партнерів, і це викликає занепокоєння", – сказав Марченко. Міністр заявив, що занесення РФ до чорного списку FATF дасть змогу ефективніше протидіяти ризикам, які Росія створює для світової фінансової системи, зокрема відмиванню коштів і фінансуванню тероризму. Зі слів Марченка, РФ порушує найважливіші рекомендації FATF і перешкоджає у запобіганні відмиванню грошей і боротьбі з фінансовими злочинами. Зокрема, вона співпрацює з Іраном і Північною Кореєю, які перебувають під санкціями ООН і в чорному списку FATF, підтримує терористичні організації по всьому світу і вдається до ядерного тероризму, а також не здатна протидіяти внутрішній злочинності та корупції.

 

 

20:10 Росія втрутиться, якщо в Білорусі почнеться збройне повстання проти режиму Олександра Лукашенка, заявив прессекретар Путіна Дмітрій Пєсков. "Сусідня держава є нашим партнером, союзником – і братньою нам державою. Природно, Російська Федерація має зобов'язання із забезпечення безпеки Білорусі, що ми і робитимемо перед обличчям такої очевидної загрози", – сказав Пєсков, відповідаючи на питання про те, що Польща підтримує опозиційні настрої в Білорусі й заохочує повалення Лукашенка. 

 

 

19:46 Міністерство оборони РФ визнало, що російське розвідувальне судно "Іван Хурс" зазнало атаки надводними дронами. Росіяни запевняють, що знищили три безпілотні пристрої й оприлюднили відео з підбиттям одного із безпілотників.

 

 

19:15 "Російський добровольчий корпус" та легіон "Свобода Росії" заявили про завершення операції з рейдом на територію Бєлгородської області РФ. Про це заявив командир "РДК" Денис Нікітін на брифінґу неподалік від кордону на півночі України. З його слів, добровольчим формуванням вдалося контролювати окремі поселення Росії понад добу – саме стільки тривала активна фаза операції. Нікітін визнав, що його формування наразі не має ресурсів, аби зайняти та повноцінно контролювати певні російські території. Цього разу вони захопили трофеї – бронетехніку та зброю, а також знищили певну кількість техніки на території РФ, передає "Укрінформ". "Свобода Росії" повідомила, що з її боку втрати – двоє загиблими і десятеро пораненими. 

 

 

18:42 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація ціною великих втрат продовжує вести загарбницьку війну.

Протягом доби противник завдав 17 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом минулої доби, відбулось 23 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах.

Протягом доби здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Янжулівка Чернігівської області; Бунякине, Шпиль, Олексіївка Сумської області, а також Уди, Ветеринарне, Липці, Зелене, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Строївка, Кам’янка, Красне Перше, Рідкодуб, Дворічна, Западне, Табаївка, Берестове, Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Діброва. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області; Торське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Іванівське. Завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Біла Гора. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Новокалинове та Авдіївка. Завдав авіаційних ударів в районах Новокалинового та Степового. Здійснив артилерійські обстріли по населених пунктах Новокалинове, Авдіївка, Карлівка, Первомайське та Нетайлове Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог здійснив обстріли населених пунктів Водяне, Вугледар та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Времівка, Новосілка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Новоселівка, Омельник, Білогір'я, Мала Токмачка, Кам’янське Запорізької області; Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника.

Протягом цієї доби нашими захисниками знищено 2 ворожі ударні БпЛА типу “Shahed” та 1 розвідувальний БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, 4 склади боєприпасів, станцію радіоелектронної боротьби, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 4 важливі цілі противника.

 

 

18:20 Інтенсивність боїв у Бахмуті знизилася, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Наразі росіяни проводять ротацію підрозділів. Наші оборонці контролюють деяку частину району "Літак" у південно-західній частині міста.

 

 

 

17:58 Суд призначив по 11 років ув'язнення двом колишнім правоохоронцям, які у 2020 році ґвалтували жінку у Кагарлицькому відділенні поліції. Про це повідомила адвокатка потерпілої Олена Сотник. Національну поліцію зобов'язали сплатити потерпілій моральне відшкодування у розмірі 1,2 млн грн. Як повідомили в Офісі генпрокурора, ексначальник кримінальної поліції та оперуповноважений систематично катували та незаконно утримували людей. У травні 2020 року вони застосували тортури до жінки, яку викликали до відділення поліції як свідка – вдягали на неї протигаз, кайданки, стріляли із табельної зброї над головою, кілька разів зґвалтували. Встановлено, що злочинці також катували іншого чоловіка для отримання свідчень, а ще одного возили в автобагажнику і катували струмом. 

 

 

17:35 Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що у сьогоднішньому засіданні Ставки Верховного головнокомандувача ЗСУ брав участь Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. У такий спосіб Данілов відреагував на чутки про важке поранення Залужного, які поширюють російські пропагандисти.

 

 

17:10 Україна вже зовсім скоро отримає 110 танків Leopard 1A5, заявив посол України в Німеччині Олексій Макєєв. На своїй сторінці він оприлюднив відео із "Леопардами".

 

 

16:48 Уряд Швейцарії схвалив пропозицію парламенту продати Німеччині 25 танків німецького виробництва Leopard 2. У лютому міністр економіки ФРН Роберт Габек і глава міноборони Борис Пісторіус запропонували швейцарцям перепродати німецькому концерну Rheinmetall частину списаних танків. "Вони запевнили, що ці танки не направлять в Україну, а використають для поповнення нестачі танків у Німеччині або в її партнерів по НАТО і ЄС", – зазначили в уряді Швейцарії.

 

 

16:33 Лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив на зустрічі з прем'єр-міністром Росії Міхаілом Мішустіним, що Пекін готовий надати "міцну" підтримку "ключовим інтересам" КНР і РФ. Водночас, зі слів Сі, обидві держави також мають посилити співпрацю на міжнародних форумах – таких, як Організація Об'єднаних Націй. Китайський лідер закликав Мішустіна до посилення економічної співпраці.

 

 

15:55 Православна Церква України зберігатиме за парафіями право використовувати старий календар. Про це йдеться у повідомленні на сторінці ПЦУ, оприлюдненому по завершенні Архієрейського собору, який прийняв рішення про перехід на новоюліанський календар із 1 вересня. "Парафії і монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість – календарна реформа відбудеться без примусу, поступово й усвідомлено", – зазначено у повідомленні.

 

#цитата

 

З новою силою це питання постало внаслідок російської агресії. Нині юліанський календар сприймається як пов'язаний з російською церковною культурою. Адже сучасним (новоюліанським) календарем користуються ті Церкви, які підтримують нашу Помісну Церкву, натомість опоненти і, в першу чергу, РПЦ – дотримуються старого календаря (юліанського).

Тож прагнення збереження і утвердження своєї, української, духовної ідентичності, захист від агресії «русского міра», вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних Православних Церков і запровадити у вжиток новоюліанський календар.

 

Архієрейський собор ПЦУ

 

 

15:19 Виконавчий комітет міської ради Тернополя підтримав петицію із закликом розірвати всі договори із УПЦ МП. Виконком, враховуючи факт припинення права постійного користування земельною ділянкою, рекомендував комунальним підприємствам, установам та організаціям міста розглянути можливість розірвання договорів з управлінням Тернопільської єпархії УПЦ МП в установленому законодавством порядку.

 

 

14:54 Ставка Верховного головнокомандувача ініціювала роботу над всеохопною концепцією розвитку нашої авіації "з урахуванням переходу на нові типи літаків". Як повідомили в ОП, учасники ставки обговорили нову організаційну структуру, навчання пілотів і персоналу, інфраструктуру, матеріально-технічне забезпечення.

 

 

14:27 Росіяни продовжують мілітаризацію Запорізької АЕС. Згідно з даними української розвідки, РФ використовує 1, 2 і 4 енергоблоки як логістичну та військову базу. Загарбники ховають на майданчиках техніку – в одному місці може стояти до 20 машин. Співробітників, які мають оглядати енергоблоки, не допускають до приміщень. Атомників, які намагалися провести обходи, били й катували.

 

 

 

 

14:14 Архієрейський собор Православної Церкви України схвалив рішення перейти на новоюліанський календар. Зміна відбудеться 1 вересня, як і в Української Греко-Католицької Церкви. Формально перехід ще має схвалити помісний собор Церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Проте, як заявив предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, справа вже певна. "У 2019-му я казав, що протягом п'яти років ми зможемо перейти, коли буде готове суспільство. І цей час настав, суспільство готове, ми втілюємо реформу календаря. Це буде без примусу – парафії, які захочуть лишитися на старому календарі, зможуть це зробити. Але з часом всі будуть на новому календарі", – заявив Епіфаній на початку історичного собору.

 

 

 

13:50 Губернатор Бєлгородської області РФ Вячєслав Ґладков заявив про атаку дронами по об'єктах в районі Грайворона. З його слів, у низці поселень понищено адміністративні будівлі. У Грайворонському окрузі пошкоджено газопровід – припинилося газопостачання. Також обірвано лінії електропередач.

 

 

13:18 Служба безпеки України повідомила підозру антиукраїнському релігійному блогеру, який був одним із організаторів провокацій на території Києво-Печерської лаври наприкінці березня. Чоловік був учасником релігійно-політичної організації РПЦ "Союз православних братств України", заступником керівника проросійської організації "Единое отечество". "Фігурант підбурював людей до масових заворушень [під Лаврою] і давав інтерв’ю, в яких безпідставно звинувачував Україну у розв’язанні війни. Також свої деструктивні виступи він записував і транслював на YouTube-каналі «Святая Русь», який нараховує більш ніж 23 тис. підписників. Після повномасштабного вторгнення він публічно підтримав агресивну політику вищого військово-політичного керівництва рф і виправдовував захоплення українських територій", – повідомила СБУ.

 

 

13:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

12:39 Українські правоохоронці розслідують роль Білорусі у депортації українських дітей із тимчасово окупованих територій, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін у коментарі Reuters. Офіс генпрокурора відкрив кримінальне провадження за фактом примусового перевезення/депортації понад 19 тисяч дітей із Донеччини, Луганщини, Запорожжя, Херсонщини та Харківщини, і в межах цієї справи вивчає факти про стосунок Білорусі. Напередодні білоруські опозиціонери звинуватили режим Лукашенка у вивезенні до так званих оздоровчих таборів 2150 українських дітей, у тому числі сиріт.

 

 

12:13 Французький філософ Бернар-Анрі Леві закликав замінити Росію в Раді Безпеки ООН Україною: "Пам’ять це дозволяє, мораль цього прагне, а відкриті дебати між об'єднаними і суверенними націями можуть вирішити це питання".

 

 

12:03 До України прибув міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. На його зустрічі з Олексієм Резніковим ішлося про перспективи євроатлантичної інтеґрації в контексті майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі, українську "формулу миру" та збройне посилення України. "Україна отримала ракети Storm Shadow, які можуть бути використані на великі дальності. Це одні з перших ракет великої дальності, які надані Україні її союзниками. Ми надали такий вид озброєння через постійне застосування росією її зброї великої дальності, яку вона використовує для того, щоб шкодити цивільному населенню та цивільній критичній інфраструктурі", – сказав Воллес.

 

 

 

 

 

11:49 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко підтвердив, що зникав на тиждень із публічного простору через хворобу. Він стверджує, що почувся зле, бо занедбав лікування на тлі аденовірусної інфекції. "Аденовірус чи що там було? Аденовірус... Але оскільки я не мав можливості лікуватися – то в Москву треба, то суботники, то в Гродно, потім Гомель – все це накопичилося", – сказав диктатор. Лукашенко додав, що вмирати "не збирається".

 

 

11:31 Парламент Словенії визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Декларацію підтримали всі парламентські фракції, окрім лівих, повідомляє 24UR. Лідер фракції соціал-демократів Яні Предник заявив, що Голодомор був однією з найбільших гуманітарних катастроф і одним із найбільших злочинів проти людства у ХХ столітті. Преднік додав, що брехню про 1932–1933 роки досі поширює Росія, щоб виправдати нинішню агресію проти України. Державний секретар міністерства закордонних справ Самуель Жбогар заявив, що уряд "приєднується до засудження трагедії, що стала причиною страждань та загибелі мільйонів українців та мешканців інших радянських республік". Дипломат підкреслив, що Росія, як і раніше, розкрадає запаси українського зерна й обмежує експорт.

 

 

11:21 Бійці Російського добровольчого корпусу і Легіону "Свобода Росії" можуть з'явитися і в інших областях РФ з огляду на кількість російських громадян, які виступають проти чинного режиму, пообіцяв секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов у ефірі телемарафону.

 

 

11:12 Засновник ПВК "Ваґнер" Євґєній Пріґожин заявив, що "демілітаризація" України, яка була заявлена Путіним як одна з цілей вторгнення, зробила українську армію однією з найсильніших у світі: "Я можу це сказати з власного досвіду – ми багато де воювали і багато з ким: сьогодні українці – це одна з найсильніших армій. У них високий рівень організації, високий рівень підготовки, високий рівень розвідки. Денацифікація України, про яку ми говорили... Ми зробили Україну нацією, яка відома всім у всьому світі. Це як греки за часів процвітання Греції, як римляни за часів. Легітимізували Україну. Україна стала країною, яку знають абсолютно скрізь".

 

 

11:01 Попри надскладну ситуацію після обстрілів, енергетична система працює стабільно, повідомили в Міненерго. Через попередні обстріли без світла залишається частина споживачів у Харківській, Херсонській, Чернігівській областях. Експорт та імпорт електроенергії на поточну добу не планується.

 

 

10:42 Сили оборони продовжують оборонну операцію і мають успіхи на флангах Бахмута, повідомив командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-полковник Олександр Сирський.

 

 

10:27 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 129 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 101 об’єкта інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:08 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Дослідження незалежних російських журналістів, що заслуговують на довіру, свідчать, що з січня по травень 2023 року російські військові суди розглянули 1053 справи про самовільну відсутність військовослужбовців – більше, ніж за весь 2022 рік.

Російські військові намагалися підтримувати дисципліну в своїх лавах протягом усієї операції в Україні, але після примусової мобілізації резервістів із жовтня 2022 року ця проблема, найімовірніше, ще більше загострилася.

Судові дані свідчать про те, що більшість із тих, кого визнали винними у самовільному залишенні частини, зараз покарані умовними термінами, а це означає, що вони можуть бути передислоковані на "спеціальну військову операцію". Зусилля Росії, спрямовані на покращення дисципліни, зосереджені на покаранні порушників та заохоченні патріотичного запалу, а не на усуненні першопричин розчарування солдатів.

 

 

09:47 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 204 760 (+400) осіб,

танків – 3792 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7424 (+5) од.,

артилерійських систем – 3339 (+21) од.,

РСЗВ – 570 (+5) од.,

засобів ППО – 327 (+0) од.,

літаків – 309 (+0) од.,

гелікоптерів – 296 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2871 (+7) од.,

крилатих ракет – 1015 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6146 (+7) од.,

спеціальної техніки – 440 (+7) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

110,9% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

  42,8% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

102,5% автомобільної техніки (з них 1,2% за минулий тиждень),

108,4% артилерійських систем (з них 4,6% за минулий тиждень),

  51,2% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

  24,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  33,3% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

  23,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

09:42 Міністр оборони США Ллойд Остін обговорив із міністром оборони України Олексієм Резніковим підготовку завтрашнього чергового онлайн-засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". Зазначено, що воно буде присвячене підтримці можливостей української бронетанкової техніки, а також "зміцненню системи протиповітряної оборони України проти безперервних жорстоких атак з боку Росії".

 

 

09:38 Чергове засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" буде зосереджено на нагальних запитах України, зокрема на посиленні наземної протиповітряної оборони, а також на питанні боєприпасів та підготовки F-16заявив під час брифінгу прессекретар Пентагону Пет Райдер.

 

 

09:34 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний обговорив із верховним головнокомандувачем Обʼєднаних збройних сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі Крістофером Каволі посилення протиповітряної оборони України, в тому числі за допомогою винищувачів F-16, та збільшення кількості боєприпасів, а також важливість продовження спільної роботи щодо обслуговування та ремонту військової техніки. Залужний розповів про кількісний та якісний склад українського війська і про ініціативу посилення української морської піхоти за рахунок створення нових бригад.

 

 

09:28 Українські пілоти проходитимуть тренування на винищувачах F-16 у Європі, але коли почнеться навчання та хто надасть літаки – ці питання ще обговорюються на рівні міжнародних партнерів, повідомив прессекретар міністерства оборони США Патрік Райдер.

 

 

09:14 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російська влада завершила «антитерористичну» операцію в Бєлгородській області та 23 травня заявила про розгром проукраїнського російського добровольчого корпусу (РДК) і легіону «Свобода Росії» (ЛСР) у регіоні.

• Станом на 23 травня російські війська, ймовірно, відтіснили сили РДК і ЛСР щонайменше до прикордонного населеного пункту Козинка і, можливо, з території Росії.

• Російські джерела стверджували, що 23 травня українські сили здійснили рейди через кордон між Харковом і Бєлгородом, але ISW не знайшла жодних підтверджень того, що ці рейди відбулися.

• Українські офіційні особи заявили, що 23 травня темп бойових дій на Бахмутському напрямку знизився на тлі продовження обмежених контратак українських військ на флангах Бахмута. Генштаб України вперше з грудня 2022 року не повідомив про бої в Бахмуті у своєму звіті за 18:00, що суґерує просування сил "групи Ваґнера" далі в межах міста. У Генштабі також повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Хромового (безпосередньо на захід від Бахмута). Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила про зниження бойових дій у Бахмуті та його околицях і повторила, що українські сили утримують позиції в укріпрайоні біля пам’ятника МіГ-17 у західному Бахмуті.  Російський мілблогер поширив відеоматеріал, на якому нібито видно сили "Ваґнера" біля пам’ятника МіГ-17, і стверджував, що в цьому районі немає українських сил. Речник Східної групи військ України полковник Сергій Череватий заявив, що українські сили просунулися на 200–400 метрів уздовж флангів міста та досі контролюють низку будівель і укріплень у південно-західному Бахмуті. Російський мілблогер стверджував, що українські сили просунулися поблизу Ягідного (1 км на північний захід від Бахмута) і що російські сили безуспішно атакували поблизу Григорівки (8 км на північний захід від Бахмута) та Іванівського (безпосередньо на захід від Бахмута). Інший мілблогер спростував повідомлення про те, що українські сили досягли успіхів під час контратак на північний захід і південний захід від Бахмута, і оцінив, що наступ Росії з Бахмута в бік Іванівського чи Богданівки залишається малоймовірним.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступ на рубежі Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжували оборону на півдні України напередодні запланованого українського контрнаступу.

• Помилувані засуджені з "групи Ваґнера" продовжують скоювати злочини в Росії після завершення військових контрактів з "Ваґнером".

• Окупаційна влада Запорізької області оголосила про початок попереднього голосування за партію "Єдина Росія".

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 41 авіаційного удару та здійснив 53 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Постраждали мирні мешканці, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбулося 26 бойових зіткнень. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційного удару поблизу Довжанки, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Єліне і Грем'яч Чернігівської області та Гудове, Вовківка, Бунякине, Стукалівка, Волфине, Новомиколаївка, Рясне та Велика Писарівка Сумської області, а також Стогнії, Уди, Стрілеча, Глибоке, Мороховець, Липці, Нескучне, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Варварівка, Нестерне, Бударки та Землянки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаційних ударів біля Кислівки та Котлярівки. Артилерійських та мінометних обстрілів ворога зазнали Кам’янка, Тополі, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Мала Шапківка, Кіндрашівка, Куп'янськ, Табаївка і Берестове Харківської області та Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку ворог вів наступальні дії у напрямку Білогорівки, успіху не мав. Там же завдав авіаудару. Артилерійських обстрілів зазнали Невське і Білогорівка Луганської області та Торське, і Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Хромового. Завдав авіаударів в районах Бахмута, Іванівського, Білої Гори, Озарянівки та Торецька. Від ворожих обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Костянтинівка, Біла Гора, Торецьк, Північне, Південне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Первомайського. Завдав авіаційних ударів в районах Новокалинового та Авдіївки. Під вогонь окупантів потрапили Керамік, Очеретине, Ласточкине, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку численні атаки противника відбито в районі міста Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали також Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Курахове та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог завдав авіаційного удару в районі Пречистівки, здійснив обстріли, зокрема, Парасковіївки, Новомихайлівки, Вугледара, Богоявленки, Золотої Ниви та Великої Новосілки.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти обороняються. Зафіксовано ворожі авіаудари по населених пунктах Гуляйполе, Мала Токмачка та Степове Запорізької області, а також обстріли Времівки, Бурлацького, Новосілки, Зеленого Поля Донецької області; Ольгівського, Гуляйполя, Залізничного, Білогір'я, Малої Токмачки, Малих Щербаків та Кам’янського Запорізької області. Також під вогонь артилерії ворога потрапили Золота Балка, Веселе, Козацьке, Львове, Антонівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 15 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, з яких 3 – по зенітно-ракетних комплексах.

Також минулої доби наші воїни знищили ворожий ударно-розвідувальний вертоліт Ка-52, 4 ударних БпЛА типу “Shahed” та 1 розвідувальний дрон типу “Zala”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 2 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях та ще 3 важливі цілі противника.

24.05.2023