452-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:36 На пресовій конференції у Хіросімі журналісти попросили президента США Джо Байдена прокоментувати заяви росіян, що постачання Україні F-16 – це "колосальний ризик". "Це [ризик] для них", – лаконічно відповів Байден. Президент США також заявив, що союзники очікують успіху українських сил під час контрнаступу. "Ми із союзниками по НАТО знаємо, скільки вони підготували бригад, знаємо статус цих бригад і маємо очікування щодо того, який ймовірний шанс їхнього успіху", – сказав американський президент. 

 

 

20:41 Естонія та Латвія запустили проєкт спільної закупівлі системи ППО. Балтійські країни домовилися взяти на озброєння німецькі комплекси Iris-T. "Це історично в оборонному співробітництві", – прокоментував міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

 

 

19:55 Лауреатом цьогорічної Премії імені Георгія Ґонґадзе став Богдан Логвиненко – журналіст, письменник, засновник проєкту Ukraїner. "До появи Ukraïner я почував себе у меншості. Людиною, яка намагається зсередини змінити журналістську етику, розповідати про внутрішню корупцію. Це премія на честь журналіста, який також відчував себе у меншості серед колег, які за інерцією совєтської пропаганди служили своїм власникам, політикам, правлячим партіям", – сказав Логвиненко під час нагородження. Ukraїner стартував шість років тому як медійно-країнознавча експедиція. Після 24 лютого 2022 року проєкт переформатувався і почав створювати матеріали про війну.

 

 

19:23 Президент України Володимир Зеленський сказав, що не зустрівся із бразильським президентом Лулу да Сілвою через розбіжність графіків. "У нас завдання – залучити до формули миру, яка базується на наших пропозиціях, презентованих на G20, якомога більше країн. Саме цьому було приділено багато часу... Я майже з усіма зустрівся. Але в усіх є свої графіки. Через це я не зміг із ним зустрітися", – сказав Зеленський. Відповідаючи на запитання, чи то його розчарувало, Зеленський сказав: "Думаю, це його розчарувало", – цитує "Інтерфакс-Україна".

 

 

18:38 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 45 авіаційних ударів, здійснив більш як 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та іншу цивільну інфраструктуру. Для завдання ракетних ударів по українських містах Лиман, Слов’янськ та Костянтинівка, противник знову використав ЗРК С-300, які не є високоточною зброєю, що, в свою чергу, підкреслює тактику терору з боку російської федерації.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом протягом доби відбулось 24 бойових зіткнення на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах, на деяких ділянках державного кордону діють диверсійно-розвідувальні групи ворога. Протягом доби окупанти здійснили мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Прогрес, Студенок та Михайлівка Сумської області, а також Уди, Гранів, Зелене, Стариця, Огірцеве, Гатище, Плетенівка, Вовчанськ, Нестерне, Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Протягом доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Кам’янка, Колодязне, Красне Перше, Петро-Іванівка, Фиголівка, Новомлинськ, Западне, Моначинівка, Масютівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дії у напрямку Івано-Дар’ївки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районі населеного пункту Невське. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти, що поряд з лінією бойового зіткнення. Зокрема, Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Бої за місто Бахмут тривають. Протягом доби противник безуспішно намагався відновити втрачені позиції південніше населеного пункту Іванівське. До того ж, вів наступальні дії у напрямку Григорівки, успіху не мав. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Бахмут та Іванівське. Від ворожих обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Маркове, Бахмут, Іванівське, Біла Гора та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямках Авдіївки та Первомайського, успіху не мав. Протягом доби завдав авіаційного удару в районі Авдіївки, здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаційних ударів поблизу Мар’їнки та Новомихайлівки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Георгіївка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних дій не проводив. Водночас завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Водяне, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива та Велика Новосілка. Здійснив обстріли населених пунктів Водяне і Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. В той же час не припиняє знищувати інфраструктуру населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Протягом цієї доби завдав авіаударів по населеному пункту Станіслав Херсонської області, а також обстріляв з артилерії Времівку, Бурлацьке, Новосілку, Зелене Поле Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Білогір'я, Малу Токмачку, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області; Тягинку Херсонської області та місто Херсон.

Російські загарбники обмежують доступ цивільного населення до мобільного зв’язку у населених пунктах тимчасово захопленої території Херсонської області. Окупанти демонтують обладнання підстанцій, а також ретрансляційних веж. Крім того, обмежують переміщення місцевих жителів до районів зі стійким сотовим зв’язком.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 4 – по зенітно-ракетних комплексах.

Протягом доби було знищено 3 ворожих розвідувальних БпЛА різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили район зосередження озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів, 2 артилерійські підрозділи на вогневих позиціях та ще одну важливу ціль противника.

 

 

18:13 Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш виступає за реформування Ради Безпеки, а також Бреттон-Вудських інституцій, щоб вони відповідали "реаліям сучасного світу". "Глобальна фінансова архітектура застаріла, стала нефункціональною та несправедливою. Перед обличчям економічних потрясінь від пандемії COVID-19 і російського вторгнення в Україну вона не змогла виконати свою основну функцію глобальної мережі безпеки", – цитує Ґутерріша "Голос Америки".

 

 

 

17:49 У Кишиневі відбулася багатотисячна демонстрація на підтримку європейського майбутнього країни. "Молдова важко відірвалася від минулого, в якому вона занадто залежала від Кремля, і тепер з гордістю дивиться в європейське майбутнє", – заявила у виступі президентка Молдови Мая Санду. На мітингу також була присутня голова Європейського парламенту Роберта Мецола. Санду частину промови виголосила російською, українською, гагаузькою та болгарською мовами, а на завершення вона вигукнула: "Слава Україні!"

 

 

 

17:11 Третя штурмова бригада ЗСУ заявила, що під Бахмутом вдалося зачистити територію 1730 метрів завдовжки і 700 завглибшки. "При спробі повернути відбиті раніше українськими бійцями позиції підрозділи 72-ї бригади ЗС РФ зазнали поразки – розбиті у мотлох", – додали у бригаді.

 

 

16:20 Під час візиту до Японії Президент України Володимир Зеленський разом із прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішідою поклали квіти до меморіалу жертвам атомного бомбардування у Хіросімі. Зеленський також відвідав Меморіальний музей миру. На переговорах із Фуміо Кішідою Президент заявив, що Україна розраховує на підтримку з боку Японії проведення глобального саміту щодо реалізації української формули миру. "Зараз вирішальний момент для долі миру в Україні й для майбутнього світового порядку, заснованого на правилах. Украй важливо, що світ має змогу почути голос України в Хіросімі", – сказав Зеленський.

 

 

 

 

15:41 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що українські сили контролюють у Бахмуті незначну ділянку, проте успіхи на флангах дозволяють узяти росіян у тактичне оточення. "Попри те, що ми зараз контролюємо незначну частину Бахмута, значення його оборони не втрачає своєї актуальності. Це надає нам можливості входу в місто в разі зміни обстановки. А це неодмінно відбудеться. Ми продовжуємо просуватись по флангах у передмісті Бахмута і фактично наближаємося до взяття міста у тактичне оточення. Завдяки цьому ми зможемо контролювати всі висотні будівлі, зайняті ворогом, і поступово їх знищувати. Це позбавляє ворога контролю за підступами до міста і дає нам певні тактичні переваги", – заявив Сирський.

 

 

15:15 Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що США, приймаючи рішення про вступ до "авіаційної коаліції", отримали запевнення, що Україна не використовуватиме західні винищувачі для ударів по території Росії. "Я маю чітке запевнення від Зеленського, що вони не використають для [ударів] по території Росії, але по позиціях російських сил в Україні, у тій зоні – вони зможуть це робити", – сказав Байден після зустрічі з Президентом України у Хіросімі, відповідаючи на запитання журналістів про те, чи рішення передати ЗСУ винищувачі четвертого покоління не призведуть до ескалації війни. "США разом зі своїми партнерами почнуть тренувати українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, включаючи F-16, щоб підсилити українську авіацію в межах довгострокової відданості посилити здатність України захищатись. Торік ми надали все, що їм потрібно було на той момент, а тепер ми рухаємось у напрямку, щоб надати їм можливість захищати себе таким чином, з чим вони раніше не мали справи", – сказав Байден.

 

 

14:39 Президент України Володимир Зеленський під час пресової конференції на саміті G7 уточнив свою заяву щодо Бахмута: "Я чітко розумію, що відбувається в Бахмуті. І ми всі чітко розуміємо, для чого все це відбувається... Ми на сьогодні бачимо, що країна, яка в десятки разів за нас більша, не може нас окупувати, не може виграти цю війну. І ми розуміємо, що ще трошки – і ми будемо перемагати”, – сказав Зеленський. Він запевнив, що військовослужбовці знають, як діяти, зокрема не допустили оточення своїх сил. "Сьогодні вони виконують дуже важливе завдання. Сьогодні вони перебувають у Бахмуті. В яких точках – ділитися не буду. Але це говорить про те, що Бахмут не захоплений на сьогодні Російською Федерацією. Ніяких двох або трьох тлумачень цьому не може бути”, – наголосив Зеленський.

 

 

14:01 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив у Хіросімі, що справедливий мир буде наслідком перемоги України: "Україна має не лише виграти війну, а й здобути справедливий і міцний мир. Безпека України – це наша безпека", – заявив Сунак. Прем’єр Великої Британії назвав присутність Президента України на саміті "дуже потужним моментом". "Бачити Президента Зеленського, який стоїть пліч-о-піч зі своїми союзниками по G7, я вважаю, – це сигнал Росії та світу, що ми єдині у підтримці Президента Зеленського та його народу і будемо продовжувати підтримувати його стільки, скільки буде потрібно", – сказав Сунак.

 

 

13:32 Сили оборони вразили штаб одного з підрозділів окупантів у місті Бердянськ, повідомило Управління стратегічних комунікацій ЗСУ. Втрати противника уточнюють.

 

 

 

13:12 Міністерство оборони США оголосило про виділення Україні для покриття критичних потреб додаткової безпекової допомоги в розмірі 375 млн доларів у спосіб, що дозволяє вилучати обладнання зі складів американського міністерства оборони для України без додаткових процесів узгодження.

Новий пакет включає:

– Додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);

– 155-мм та 105-мм артилерійські снаряди;

– Ракети з оптичним відстеженням та проводовим наведенням (TOW);

– Протитанкові комплекси Javelin та AT-4;

– Боєприпаси ракетних систем із лазерним наведенням;

– Боєприпаси для руйнування;

– Броньовані мостові системи;

– Броньовані санітарні машини;

– Вантажівки та причепи для перевезення важкого обладнання;

– Техніка логістичного забезпечення;

– Тепловізійні системи;

– Запасні частини та інше польове обладнання.

 

 

12:46 Наші війська взяли Бахмут у напівоточення, росіяни втратили частину панівних висот довкола міста, що дає нам можливість знищувати ворога. Тобто просування наших військ у передмісті по флангах – яке і зараз триває – дуже сильно ускладнює ворогу перебування у Бахмуті: у тій частині міста, яку він контролює, йому доводиться оборонятися, пояснила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, додавши, що наші оборонці зберігають контроль над промисловими й інфраструктурними об'єктами та приватним сектором Бахмута у районі «Літак».

 

 

12:27 Президент України Володимир Зеленський, виступаючи сьогодні на робочій сесії саміту "Назустріч мирному, стабільному і процвітаючому світу" за участю країн G7, України та партнерів, запропонував повести саміт Формули миру 8 липня, коли від початку повномасштабної війни мине 500 днів:

"Скоро 500 днів повномасштабної війни, уже в липні це буде. І це символічний проміжок часу, хороший місяць, щоб зібрати саміт Формули миру  саміт світової більшості. Саміт усіх, хто поважає чесність і хоче закінчити цю війну. Я запрошую вас приєднатися до спільних зусиль!" 

 

 

12:03 Українським військовим вдається утримувати позиції на околицях Бахмута, повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий: "Президент правильно сказав — місто по суті знесено з лиця землі. Ворог щоденно масовими ударами артилерії, авіації знищує  і наші підрозділи повідомляють, що ситуація вкрай важка. Наші військові тримають фортифікаційні споруди і декілька приміщень південно-західної частини міста. Йдуть важкі бої".

 

 

11:36 Вчора ввечері на східному напрямку знищено чотири ворожі ударні БПЛА “Shahed-136/131”, повідомили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

 

 

11:09 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З початку травня 2023 року Росія відновила часті ракетні удари великої дальності вглиб України. Вони, ймовірно, в першу чергу спрямовані на ослаблення української протиповітряної оборони

Удосконалюючи попередні хвилі глибоких ударів, Росія почала частіше залучати до операцій неозброєні розвідувальні безпілотні літальні апарати (БПЛА). До них належать БПЛА російського виробництва "СуперКам", які відносно дешеві і мають достатню дальність польоту, щоб літати над цілями крилатих ракет.

Росія, найімовірніше, прийняла цю тактику, намагаючись отримати більш своєчасну оцінку бойових збитків і покращити свій цикл наведення на ціль. Повільний і неефективний процес цілевказання російських військових був головним недоліком їхньої діяльності в Україні. Однак повільні розвідувальні БПЛА дуже вразливі для української ППО.

 

 

11:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 2 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

10:38 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 137 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 117 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:04 Президент України Володимир Зеленський не підтвердив повну втрату Бахмута. На питання журналіста: "Пане Президенте, Бахмут усе ще перебуває під контролем української армії? Росіяни кажуть, що захопили місто," – Зеленський відповів: " Я думаю, ні. Але ви маєте зрозуміти  там нічого не залишилося. Вони знищили все. Там жодної цілої будівлі. Це величезна трагедія, але сьогодні Бахмут існує тільки в наших серцях"Оскільки запитання складалося з двох частин, не цілком ясно, на що саме відповів Володимир Зеленський. Прессекретар Зеленського Сергій Никифоров однак стверджує, що Президент заперечив твердження росіян про захоплення міста. 

У ранішньому зведенні Генерального штабу ЗСУ сказано, що "на Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Не припиняються бої за місто Бахмут".

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 203 160 (+730) осіб,

танків – 3783 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 7398 (+16) од.,

артилерійських систем – 3258 (+29) од.,

РСЗВ – 564 (+0) од.,

засобів ППО – 327 (+2) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 294 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2822 (+21) од.,

крилатих ракет – 1011 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6115 (+12) од.,

спеціальної техніки – 425 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

110,7% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

  42,7% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

102,0% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

105,7% артилерійських систем (з них 3,9% за минулий тиждень),

  50,6% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  23,3% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

 

09:31 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин 20 травня оголосив про перемогу в Бахмуті й заявив про намір вийти 25 травня з міста. Станом на поточний момент ISW не спостерігав геолокаційних кадрів, які підтверджують твердження Пріґожина. Українські посадовці повідомили, що станом на 20 травня українські сили все ще ведуть бої на невеликій ділянці південно-західного Бахмута.

• Заявлена перемога Пріґожина в рештках територій у Бахмуті, навіть якщо це правда, є суто символічною. Їхнє захоплення не надає російським силам оперативно важливу місцевість для продовження наступальних операцій або будь-яку особливо сильну позицію для захисту від можливих українських контратак.

• Українські війська продовжують тиснути на північний і південний фланги Бахмута. Бої тривають на північному та південному флангах Бахмута в напрямках Іванівське (6 км на захід від Бахмута), Ступочки (13 км на південний захід від Бахмута) та Біла Гора (12 км на південний захід від Бахмута). 19 травня українські сили повідомили, що вони відбили близько чотирьох квадратних кілометрів додаткової території поблизу Бахмута, а російські джерела стверджували, що українські сили продовжують проводити локалізовані атаки поблизу Кліщіївки (6 км на південний захід від Бахмута). Заявлене Пріґожиним захоплення решти блоків у Бахмуті не є стратегічно значущим, оскільки це не дозволить виснаженим "ваґнерам" або звичайним російським силам створити значний плацдарм для подальших наступальних операцій. Тривають українські контратаки на північ, захід і на південний захід від Бахмута, що ускладнить найближчим часом будь-яке подальше просування Росії за Бахмут. Заява Пріґожина про відхід, незалежно від того, відійде "Ваґнер" з міста чи ні, свідчить про те, що Пріґожин не має наміру продовжувати наступальні зусилля прямо на захід від Бахмута.

• Сили "Ваґнера" навряд чи зможуть успішно провести контрольований відхід із Бахмута, перебуваючи протягом п’яти днів в контакті з українськими силами, не зірвавши заходів міноборони Росії з підготовки до запланованих українських контрнаступів. Українські сили все ще перебувають у Хромовому й Іванівському та ведуть бої з російськими силами в Бахмуті та поблизу нього. Українська артилерія все ще може обстрілювати російські сили в Бахмуті та навколо нього. Відхід у зіткненні з ворогом є надзвичайно складним завданням, з яким сили "групи Ваґнера" навряд чи добре впораються за визначений Пріґожиним п’ятиденний термін. Надання підтримки на місці під час контактних боїв також є надзвичайно складним маневром, який російським силам, ймовірно, буде складно виконати, навіть якщо міноборони Росії погодиться його здійснити. Підрозділи "Ваґнера" показали погану координацію з російськими регулярними силами та підпорядкованими російському міноборони та російському військовому командуванню іррегулярними формуваннями – фактори, які перешкоджатимуть безперебійній операції надання підтримки на місці. Російське військове командування навряд чи сформує достатні сили, щоб замінити "Ваґнера" в Бахмуті й утримати свої фланги в межах оголошеного Пріґожиним терміну без передислокації російських сил з інших районів. Заява про намір відступити може бути грубою спробою ввести українські сили в оману, щоб вони здійснили контратаку через Бахмут.

• Російським регулярним військам, ймовірно, доведеться перекинути додаткові сили на Бахмутський напрямок, навіть якщо найманці "Ваґнера" залишаться в місті. Ці додаткові сили, в принципі, можуть бути призначені для участі у наданні оголошеної Пріґожиним підтримки військам "Ваґнера", зменшуючи, але не усуваючи деякі виклики, розглянуті вище; але ймовірніше, що вони призначені для протистоянню загрозі Бахмуту з флангів.

• Російські війська в ніч з 19 на 20 травня обстріляли Київську область безпілотниками іранського виробництва Shahed. Минулого місяця російські війська завдали значних ударів по українській столиці, що, ймовірно, матиме інформаційний вплив як на російську, так і на українську аудиторію. Така гіперконцентрація націлювання на Київ суперечить іншій меті заявленої нової обмеженої російської повітряної кампанії ударів по українській логістиці. Ці суперечливі набори цілей, ймовірно, ще більше обмежать здатність кампанії погіршити українські контрнаступальні можливості в найближчій перспективі.

• Радник США з нацбезпеки Джейк Салліван 20 травня заявив, що США можуть погодитися передати Україні сучасні бойові літаки, зокрема F-16, за умови, що Україна не буде використовувати їх для ударів по території Росії. Він пояснив, що війна в Україні "еволюціонувала" і що винищувачі четвертого покоління F-16 тепер стали "частиною того набору" озброєнь, які знадобляться Україні як частина "майбутніх сил, здатних стримувати і захищати від російської агресії в майбутньому".

• Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що російські джерела поширюють неправдиву інформацію про нещодавню загибель високопоставлених українських воєначальників з метою деморалізувати українські війська та представити російські війська як такі, що обмежують спроможність України до контрнаступу. Як заявила Маляр, у цих інформаційних операціях стверджується, що нещодавно внаслідок російських ударів загинули командувач ЗСУ генерал Ігор Танцюра, командувач Східного угруповання військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський і головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний. Ці інформаційні операції набувають особливого абсурду з огляду на те, що 19 травня Залужний спілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, а 16 травня Сирський виступав на українському телебаченні.

• Російські війська продовжували обмежені наземні атаки в районі Кремінної.

• Російські війська продовжували вести наземні обстріли на рубежі Авдіївка–Донецьк.

• Газета The Washington Post повідомила 19 травня зі слів українського командира, що українські сили спеціальних операцій проводять рейди на східному (лівому) березі Херсонської області, але українські війська не утримують там стабільних позицій.

• Міністерство оборони (МО) Росії залучає мобілізованих і призовників до своєї приватної військової компанії "Ветеран", що призводить до дискримінації та конфліктів.

• Литовський чиновник публічно звинуватив Росію в спробі взяти у заручники дітей-іноземців в окупованому Криму як "живий щит" проти майбутнього контрнаступу України.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 7 ракетних та 70 авіаційних ударів, здійснив 48 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі застосовує тактику терору.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Загалом, протягом минулої доби, відбулось 53 бойових зіткнення на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Протягом минулої доби завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Нестерне Харківської області, здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка Чернігівської області та Голишівське, Волфине, Кіндратівка, Юнаківка, Угроїди Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Тернова, Гатище, Вовчанськ, Плетенівка, Покаляне, Нестерне, Бударки, Землянки, Устинівка та Хатнє на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Минулої доби вів безуспішні наступальні дії в районі Масютівки. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Кислівка та Котлярівка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Тополі, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Кислівка, Котлярівка, Табаївка Харківської області та Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби, що минула ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Білогорівка, Діброва, Ямпіль, Спірне. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області; Торське, Верхньокам’янське та Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Не припиняються бої за місто Бахмут. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії також у напрямку Білої Гори. Завдав ракетних ударів в районах Слов'янська, Краматорська, Дружківки та авіаційних ударів в районах населених пунктів Слов'янськ, Дружківка, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Курдюмівка і Торецьк. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Предтечине, Біла Гора Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії у напрямках Новокалинового, Авдіївки, Сєверного, успіху не мав. Минулої доби завдав авіаційного удару в районі Авдіївки, здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Карлівка та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони вкотре відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Ворог завдав авіаударів в районах населених пунктів Красногорівка та Мар’їнка. В той же час, ворожих артобстрілів зазнали Гостре, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новомихайлівки. Водночас, завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Вугледар та Пречистівка. Здійснив обстріли населених пунктів Парасковіївка, Костянтинівка, Новомихайлівка, Новоукраїнка, Вугледар та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Полтавка Запорізької області та Берислав і Киндийка на Херсонщині. В той же час, здійснив обстріли понад 40 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Білогір'я, Мала Токмачка та Кам’янське Запорізької області; Нікополь – Дніпропетровської та Золота Балка, Веселе, Львове, Антонівка, Дніпровське, Велетенське і місто Херсон.

Російські окупанти продовжують переобладнувати заклади освіти у тимчасово окупованих населених пунктах України під військові медичні установи. Зокрема, загальноосвітню школу в селищі Азов Запорізької області та дошкільний навчальний заклад у селищі Гладківка Херсонської області, загарбники перетворили у польові шпиталі. На лікуванні там перебувають близько 50 окупантів з пораненнями різного ступеню важкості.

Авіація Сил оборони за добу завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника. Також знищено 4 ударних та 7 розвідувальних БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 4 артилерійських підрозділи на вогневих позиціях, 1 засіб протиповітряної оборони та ще 1 важливу ціль ворога.

 

21.05.2023