448-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:25 Система Patriot зберігає працездатний стан, хоча й зазнала ушкоджень унаслідок російської ракетної атаки, пише аґенція AFP, покликаючись на представника Міністерства оборони США. Троє американських посадовців розповіли CNN, що система продовжує працювати, а збитки є мінімальними. Радіолокаційне устаткування – один з найважливіших елементів системи – не постраждало й продовжувало роботу впродовж усієї атаки. Джерела стверджують, що ушкоджень зазнали два з шести компонентів системи; відремонтувати Patriot вдасться в Україні.

 

 

21:46 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт блокуватиме фінансову допомогу Євросоюзу Україні у розмірі 500 млн євро, а також не підтримуватиме подальші санкції проти Росії, повідомляє Bloomberg. Сіярто сказав, що причиною є "щораз більш войовниче" ставлення України до Угорщини, зокрема внесення OTP-банку до переліку міжнародних спонсорів війни, утиски угорців на Закарпатті й публікацію у Washington Post, у котрій ішлося про ідею вчинення диверсії на трубопроводі "Дружба".

 

 

21:19 У Росії заарештували трьох розробників гіперзвукових ракет “Кинджал”. Науковцям інкримінують державну зраду, їм загрожує довічне ув’язнення, пише видання The Moscow Times. У вівторок співробітники Інституту теоретичної та прикладної механіки опублікували відкритий лист, у якому повідомили про арешт (домашній) Валєрія Звеґінцева – доктора технічних наук, головного наукового співробітника, який заснував в інституті лабораторію аерогазодинаміки великих швидкостей. Його керівника, директора ІТПМ Алєксандра Шиплюка ще в серпні минулого року посадили у СІЗО, а через кілька днів після арешту пов'язали головного наукового співробітника Анатолія Маслова. Стверджується, що одного з учасників підозрюють у передачі технологій за кордон, зокрема до Китаю.

 

 

20:54 Сенат Франції визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. "Черговий важливий крок на шляху до відновлення історичної справедливості та увічнення пам'яті мільйонів закатованих голодом українців", – прокоментував Президент України Володимир Зеленський. "Такі злочини ніколи не повинні повторюватися і ніколи не бути забутими", – додав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

 

 

20:12 Російська ґосдума леґітимізувала у внутрішньому правовому полі депортацію українців із захоплених територій – депутати ухвалили у другому читанні поправки до закону "Про воєнний стан", якими дозволяється примусово виселяти людей з територій, на яких введено воєнний стан.

 

 

19:36 Європейська комісія вперше дала оцінку економічній ситуації в Україні як державі, яка прагне стати членом ЄС, – у прогнозі European Economic Forecast, Spring 2023, пише УНІАН. У Єврокомісії очікують, що від падіння майже в 30% за підсумками 2022 року українська економіка може зрости на 0,6% в 2023 році, а в 2024 році зростання може становити 4%, якщо до цього часу закінчиться війна. У Єврокомісії також зазначають, що економіка України показала більшу витривалість до викликів, ніж від неї очікували. Також стійкою виявилася й енергетична система, яку під час війни об'єднали з європейською. 

 

 

19:03 Сьогодні й учора в Україні з візитом перебував спеціальний представник уряду Китайської Народної Республіки Лі Хуей. На зустрічі з Дмитром Кулебою обговорювалося питання взаємодії України та Китаю і на двосторонньому рівні, і в рамках міжнародних організацій, а також шляхи припинення російської агресії. Кулеба детально поінформував спецпредставника уряду КНР про засади відновлення сталого і справедливого миру на основі поваги до суверенітету і територіальної цілісності України. "Україна не сприймає жодних пропозицій, які передбачають втрату її територій або заморожування конфлікту", – підкреслив міністр. Кулеба наголосив на важливості участі Китаю в реалізації української "формули миру", а також Чорноморської зернової ініціативи, забезпеченні ядерної безпеки та інших важливих міжнародних зусиль. Сторони окремо обговорили довгострокову перспективу розвитку двосторонніх відносин між Україною та Китаєм і домовилися нарощувати діалог із ключових питань двостороннього та міжнародного порядку денного.

 

 

 

18:41 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 5 ракетних ударів по містах Бахмут та Херсон із застосуванням ЗРК С-300. Крім того, завдав 32 авіаційних ударів та здійснив більш як 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. На жаль, є загиблі та поранені серед мирного населення, пошкоджено приватні житлові будинки, інша цивільна та адміністративна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і далі застосовує тактику терору.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби відбулось 25 бойових зіткнень на зазначених ділянках фронту, в епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках без особливих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хотіївка Чернігівської області; Нововасилівка, Комарівка, Волфине Сумської області, а також Гур'їв Козачок, Уди, Окіп, Козача Лопань, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Зибине, Устинівка і Зарубинка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник не припиняє спроб покращити тактичне положення. Цієї доби вів безуспішні наступальні дії в районах Масютівки та Новоселівського. Завдав авіаційного удару поблизу Першотравневого. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Масютівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дії в районі Невського Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Білогорівки, Верхньокам'янського та Веселого. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Верхньокам’янське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населеного пункту Іванівське. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Бахмут, Курдюмівка. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Предтечине, Біла Гора, Північне, Шуми Донецької області.

На Авдіївському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів в районах населених пунктів Новокалинове, Авдіївка, Новоселівка Перша та Первомайське, здійснив обстріли Авдіївки, Первомайського, Карлівки та Невельського Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. В той же час, ворог завдав авіаційного удару по Красногорівці та здійснив обстріли населених пунктів Мар’їнка, Парасковіївка і Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційного удару в районі Великої Новосілки та обстріляв, зокрема, Вугледар, Пречистівку та Новоукраїнку.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Завдав авіаційного удару по населеному пункту Новопіль Донецької області та Малій Токмачці на Запоріжжі. Разом з тим, здійснив обстріли понад 20 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новосілка, Зелене Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Щербаки, Степове та Кам’янське Запорізької області; Золота Балка, Качкарівка, Червоний маяк, Зміївка, Берислав, Тягинка, Антонівка, Дніпровське, Кізомис, Широка балка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, з яких 5 – по зенітно-ракетних комплексах окупантів. Крім того, протягом цієї доби, наші захисники знищили 2 розвідувальних БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження живої сили, 2 склади боєприпасів, 2 склади пально-мастильних матеріалів, 1 артилерійський підрозділ на вогневій позиції, 2 засоби протиповітряної оборони та ще 2 важливі ворожих цілі.

 

 

18:18 Служба безпеки України встановила особу російського офіцера, який віддав накази стріляти по житлових кварталах Херсона, – йдеться про підполковника Дмітрія Жарких, командира 8-го окремого артилерійського полку 22-го армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту РФ. Зокрема СБУ встановила, що Жарких 24 грудня 2022 року віддав наказ на вогневий удар по центральній частині Херсона з реактивних систем залпового вогню БМ-21 "Град", які базувалися на лівому березі Дніпра. Тоді окупанти поцілили в житлові будинки, магазини, лікарню та пункт видачі гуманітарної допомоги в центральній частині обласного центру, унаслідок ворожого обстрілу загинули 11 мирних мешканців, ще 64 було поранено.

 

 

17:59 Дію "зернової угоди" продовжили на два місяці, повідомив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. "Бажаю, щоб це рішення, яке має життєво важливе значення для безперебійної роботи глобальних ланцюгів постачання продовольства і особливо для полегшення доступу до зерна країн, які його потребують, було корисним для всіх сторін", – написав Ердоган.

 

 

17:37 Унаслідок обстрілу росіянами Зеленівки на Херсонщині загинула дитина, повідомив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. "Росіяни вбили дитину на Херсонщині... Батько приніс її до лікарні на руках", – поінформував Єрмак у телеграмі. Іще двох людей поранено. У момент обстрілу постраждалі перебували біля магазину. UPD. Згідно з інформацією прокуратури, внаслідок атаки загинуло троє осіб – двоє чоловіків і 5-річний хлопчик.

 

 

17:13 Вищий антикорупційний суд відмовився задовольнити скаргу захисту ексголови Верховного суду Всеволода Князєва на його затримання до надання на це згоди Вищої ради правосуддя.

 

 

16:55 Парламент Естонії на засіданні в середу проголосував за заяву на підтримку вступу України до НАТО. "Разом з іншими балтійськими державами Естонія завжди підтримувала вступ України до НАТО і вважає за необхідне запланувати конкретні кроки з приєднання країни до Альянсу під час саміту НАТО, що відбудеться у Вільнюсі 11–12 липня", – заявили естонські депутати. У зверненні зазначено, що вступ України до НАТО – єдиний шлях до гарантування заснованого на правилах стійкого миру і безпеки демократичних європейських держав.

 

 

16:16 На саміті Ради Європи у Рейк’явіку понад 40 країн підписали договір про створення реєстру збитків, завданих Україні агресією РФ. "Наша мета – створення комплексного механізму компенсації, який забезпечить виплату росією повного відшкодування Україні відповідно до міжнародного права. Зокрема за рахунок російських активів у світі. Рухаємося до мети разом із партнерами", – прокоментував прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Зі слів заступниці міністра юстиції Ірини Мудрої, окрім 40 країн-підписантів, іще три країни зголосилися приєднатися до ініціативи невдовзі. Водночас не підписали документ шість країн: Азербайджан, Вірменія, Боснія, Угорщина, Сербія, Туреччина. Як каже Мудра, "пул «друзів Путіна» поки що зберігає стабільність”.

 

 

15:31 Суд засудив на довічне ув'язнення 47-річного мешканця Львова Владислава Козєєва, який фотографував військові об’єкти на Львівщині для російських атак. Козєєв, уродженець російського міста Улан-Уде, надсилав росіянами відомості про розташування військових об’єктів та пересування військовослужбовців, а також надавав координати об’єктів критичної інфраструктури, в тому числі пʼяти мостів, повідомляє "Судовий репортер". Слідчі змогли відновити на телефоні зрадника видалені знімки – фотографії наслідків ракетного удару по Львову, по військовій частині та військовій техніці в одному з сіл Львівщини, навчальному центру ЗСУ, нафтобазі, мосту. Козєєв часто їздив до Росії, мав контакти зі співробітниками МВС, МЗС, Міграційною службою РФ. Прокурор запропонував призначити обвинуваченому найсуворіше покарання, адже підсудний, окрім отриманих завдань, самостійно з ідеологічних мотивів шукав інформацію і передавав її ворогу. Козєєв не визнав своєї провини.

 

 

15:08 Українське військо зберігає контроль над територіями, звільненими від росіян під Бахмутом. "Звільнені останніми днями у передмісті майже 20 квадратних кілометрів – не втратили. Рухаємось далі. На окремих ділянках маємо просування. У самому Бахмуті запеклі бої. Ворог дещо просувається. Все, що у військовому розумінні можна зробити в цій ситуації – наше командування та бійці роблять", – поінформувала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

 

 

14:46 Росія та Іран підписали угоду про фінансування і будівництво іранської залізничної лінії в рамках реалізації міжнародного транспортного коридору. Підписання угоди відбулося в середу по відеозв'язку; у церемонії взяли участь російський президент Владімір Путін і його іранський колега Ібрагім Райсі, повідомляє Reuters.

 

 

14:23 Служба безпеки України затримала в Херсоні медсестру, котра працювала на російські спецслужби. "Зловмисниця збирала для агресора установчі дані українських захисників, які проходили лікування в медичній установі. Також вона шпигувала за місцями базування Сил оборони, які дислокуються на території обласного центру. Крім того, російська агентка фіксувала наслідки ворожих ракетно-артилерійських обстрілів Херсона і передавала відповідні «звіти» до ФСБ через месенджер", – поінформували у спецслужбі.

 

 

13:55 Український суд заочно засудив дев'ятьох російських військовослужбовців із 64-ї окремої мотострілецької бригади сухопутних військ ЗС РФ. Одного зі злочинців засуджено до 12 років позбавлення волі, чотирьох – до 11 років і 6 місяців, інших – до 11 років ув’язнення. Прокурори довели, що росіяни під час окупації Бучі тримали в заручниках цивільного чоловіка, який не брав участі у бойових діях і не мав зброї. "Вони не забезпечували його їжею та водою. Окупанти позбавили потерпілого можливості вільно пересуватися, зав’язували очі липкою стрічкою, зв’язували руки пластиковими хомутами та погрожували вбивством. Вони завдавали чоловіку тілесні ушкодження з метою отримання інформації про розташування військовослужбовців ЗСУ та територіальної оборони, а в окремому випадку і безпричинно. Били кулаками по тілу, а також прикладом зброї по ногах, пальцях ніг та грудній клітині", – йдеться у повідомленні.

 

 

13:39 Кіберфахівці СБУ заблокували роботу онлайн-камер, які в автоматичному режимі фіксували роботу української протиповітряної оборони. "За даними слідства, виявлені відеокамери перебувають на балансі декількох столичних комерційних структур. При цьому доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола «користувачів», які виклали відео нічної атаки на Київ у загальному доступі в Ютуб. Отриману таким чином інформацію окупанти могли використовувати для коригування повторних повітряних ударів по столиці України", – повідомили у спецслужбі.

 

 

13:21 "Зернова угода" завершується завтра, 18 травня, і Україна не виключає, що домовленості не буде продовжено. Reuters пише з посиланням на представника ООН, що сьогодні, за день до того, як Росія може вийти з угоди, останнє судно готується залишити порт України в рамках попередніх домовленостей.

 

 

12:50 Державне бюро розслідувань заявило, що Україна просунулася в питанні повернення зі Швейцарії коштів, арештованих на рахунках акціонера банку "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго. У ДБР нагадали, що на ці кошти наклали арешт на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду Києва від 26 жовтня 2022 року. Правоохоронні органи Швейцарії повідомили через офіційні канали, що сума активів, наявна на заморожених рахунках, перевищує 113 млн доларів. "ДБР вживає заходи щодо застосування механізму передачі в АРМА арештованих коштів за сприяння Швейцарської сторони", – йдеться у повідомленні.

 

 

12:18 Правоохоронці встановили особи шістьох осіб, які поширювали у соцмережах відео роботи ППО в Києві вночі на 16 травня. Розпочато розслідування за фактом несанкціонованого поширення в інтернеті інформації про роботу систем ППО та наслідки ураження повітряних цілей (ч.2 ст.114-2 КК України) – санкція статті передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі. "Прокуратура вкотре закликає громадян відповідально поставитися до заборон знімати та оприлюднювати відео роботи протиповітряної оборони України та наслідків ураження повітряних цілей, оскільки ворог може відстежувати такі повідомлення і коригувати удари", – наголосили правоохоронці.

 

 

12:01 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких нема носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:29 Дружину колишнього бундесканцлера Німеччини Ґергарда Шрьодера – Сойон Шрьодер-Кім – звільнили з компанії NRW.Global Business після того, як вона разом із чоловіком відвідала 9 травня урочисте прийняття у російському посольстві в Берліні на честь "дня перемоги".

 

 

11:13 Речник Повітряних сил Юрій Ігнат закликав не перейматися долею зенітно-ракетного комплексу Patriot, бо знищити його однією ракетною атакою неможливо. "З технічного погляду, Patriot – це комплекс, батарея, дивізіон, система. Всі по-різному називають, але не можуть зрозуміти, з чого складається ППО", – сказав Ігнат в етері національного телемаратону. Він зазначив, що до комплексу входить командний пункт, "у якому сидить бойова обслуга, відстежує повітряні цілі, отримує інформацію про повітряну обстановку у зоні своєї відповідальності", радар, який забезпечує інформацією і, “зрозуміло, розташований на віддаленні”, та до восьми пускових установок, у кожній із яких – по чотири транспортно-пускових контейнери, котрі теж розташовані на певній відстані. "Знищити систему якимось там "Кинджалом" – ну, це неможливо. Тому все, що там вони розповідають, я думаю, що хай залишиться в їхньому архіві пропаганди", – прокоментував Ігнат.

 

 

11:00 Енергетична система України працює стабільно, обмеження для побутових споживачів не плануються, повідомили в Міненерго. Без світла через попередні обстріли залишається частина споживачів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях.

 

 

10:44 У виступі на церемонії відкриття 76-го Каннського кінофестивалю знаменита французька акторка Катрін Деньов зворушливо прочитала французький переклад поезії Лесі Українки «Надія»:

Ні долі, ні волі у мене нема,

Зосталася тільки надія одна:

Надія вернутись ще раз на Вкраїну,

Поглянути ще раз на рідну країну,

Поглянути ще раз на синій Дніпро, –

Там жити чи вмерти, мені все одно;

Поглянути ще раз на степ, могилки,

Востаннє згадати палкії гадки…

Ні долі, ні волі у мене нема,

Зосталася тільки надія одна.

 

 

10:31 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 123 населені пункти на території 9 областей України та 93 об’єкти інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:03 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

За останній тиждень повітряна битва над російсько-українським кордоном посилилася. Лише за один день 13 травня 2023 року катастрофи зазнали чотири літаки повітряно-космічних сил Росії (два сучасні бойові літаки та два вертольоти), ймовірно, збиті над Брянською областю Росії.

3 травня 2023 року Україна вперше в історії збила балістичну ракету повітряного базування "Кинджал". Потім Росія поставила собі за пріоритет спроби нейтралізувати покращені можливості української протиповітряної оборони, але в процесі цього, ймовірно, втратила ще кілька "Кинджалів".

Підвищена повітряна загроза над прикордонним регіоном Росії викликатиме виняткове занепокоєння у російських повітряно-космічних силах, оскільки ця територія використовується ними для запуску повітряних ударних сил на підтримку воєнних операцій. Очевидна вразливість "Кинджалів", ймовірно, є несподіванкою і проблемою для Росії: президент Путін рекламував цю систему як непереможну.

 

 

09:45 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 200 590 (+610) осіб,

танків – 3771 (+9) од.,

бойових броньованих машин – 7365 (+17) од.,

артилерійських систем – 3166 (+16) од.,

РСЗВ – 562 (+0) од.,

засобів ППО – 318 (+2) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 294 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2748 (+16) од.,

крилатих ракет – 982 (+9) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 6087 (+19) од.,

спеціальної техніки – 417 (+7) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

110,3% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

  42,5% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

101,2% автомобільної техніки (з них 1,4% за минулий тиждень),

102,8% артилерійських систем (з них 3,7% за минулий тиждень),

  50,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  22,6% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:26 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська, ймовірно, вирішили посилити свої тактичні наступальні зусилля в районі Бахмута, незважаючи на те, що Україна, очевидно, зосередилася на обмежених і локальних контрнаступах.

• Повідомлення про російське підкріплення в районі Бахмута свідчать про те, що російські сили продовжують зосереджувати там наступальні можливості, незважаючи на оцінювані ширші зусилля щодо зміни пріоритетів операцій для підготовки до потенційних українських контрнаступів.

• У ніч з 15 на 16 травня Росія провела ще один масштабний удар з використанням безпілотників і ракет.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин 15 травня спробував інформацію про його співпрацю з українською розвідкою.

• У широко розповсюдженому відео, яке нібито демонструє вбитого американського добровольця в Бахмуті, продовжено прославляння та узвичаєння насильства з боку "групи Ваґнера".

• Росія та Іран продовжують зусилля щодо зміцнення двостороннього військово-економічного співробітництва.

• Федеральна служба безпеки Росії запропонувала проєкт нормативного акту, який дозволить співробітникам ФСБ проводити обшуки без ухвали суду, ймовірно, щоб підтримати зусилля Кремля із посилення внутрішніх репресій.

• Повідомляється, що російські війська закрили ще одну церкву українських євангельських християн у Маріуполі, ймовірно, у рамках систематичної кампанії релігійних переслідувань в окупованій Україні.

• Повідомляється, що російські війська перекидають додаткову живу силу та техніку з Білорусі для посилення своїх позицій у Луганській області.

• Російські війська продовжували безуспішні наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська досягли незначних успіхів у Бахмуті станом на 16 травня та продовжували обмежені наземні атаки вздовж лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжують панікувати щодо збереження своїх позицій на східному (лівому) березі Херсонської області перед очікуваним українським контрнаступом.

• Кремль продовжує ухвалювати закони, які передбачають пільги учасникам війни та їхнім родинам з метою стимулювання військової служби.

• Російська влада продовжує намагатися закріпити економічне підпорядкування окупованих територій України російській економіці.

 

 

09:14 Вчора пізно ввечері Миколаїв зазнав ворожого удару двома ракетами "Калібр", внаслідок чого частково зруйновано торговельній центр та автосалон, вибуховою хвилею пошкоджено приватні будинки та магазини, а також зафіксовано влучання по об’єкту промислової інфраструктури, – повідомив начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

 

 

09:01 Інтенсивність бойових зіткнень та російських ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

За уточненою інформацією минулої доби противник завдав 31 ракетного удару, зокрема, 2 ракетами із С-300 по цивільній інфраструктурі Костянтинівки Донецької області та 2 ракетами “Калібр” - по цивільній інфраструктурі Миколаєва. Крім того, російські окупанти завдали 57 авіаційних ударів та здійснили 96 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Для ракетних ударів ворог використав 6 аеробалістичних ракет “Кинджал”, 13 крилатих ракет “Калібр” (2 ракети підірвались у повітрі) та 10 ракет наземного базування (С-400, “Іскандер-М”), 25 з них було знищено нашими захисниками.

Зазнала руйнувань цивільна інфраструктура. Зокрема, внаслідок обстрілу росіянами населених пунктів Дворічна, Вовчанськ та Тищенківка Харківської області, є загиблі та поранені мирні люди, знищені житлові приватні будинки, лікарня та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - минулої доби відбулось 55 бойових зіткнень. В епіцентрі бойових дій і надалі залишаються Бахмут та Мар’їнка.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

Триває переміщення підрозділів російських територіальних військ, які проходили підготовку на полігонах білорусі, у райони ведення бойових дій.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Залізний Міст, Грем’яч і Мурав’ї Чернігівської області; Ромашкове, Старі Вирки, Іскрисківщина, Волфине, Кіндратівка, Садки, Запсілля, Миропілля, Велика Рибиця Сумської області, а також Козача Лопань, Гоптівка, Лук’янці, Гатище, Плетенівка, Нестерне, Кругле, Землянки, Стариця та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районах Масютівки Харківської області та Новоселівського і Стельмахівки на Луганщині. Завдав авіаударів по районах населених пунктів Бударки, Вільшана, Кислівка, Котлярівка і Табаївка Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Дворічанське, Кам'янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Кіндрашівка, Куп’янськ, Кислівка, Табаївка, Берестове Харківської області та Стельмахівка - Луганської.

На Лиманському напрямку протягом доби ворог вів наступальні дії в районі Білогорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів поблизу Білогорівки на Луганщині та Спірного, Сіверська і Червоного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Торське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за Бахмут. Також противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Іванівського. Завдав авіаударів по районах Богданівки, Бахмута, Іванівського та Торецька. Від ворожих обстрілів постраждали Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Північне та Торецьк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник продовжує знищувати інфраструктуру населених пунктів. Завдав авіаційних ударів по Авдіївці та Водяному, здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Бердичі, Степове, Авдіївка, Первомайське, Невельське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку підрозділи сил оборони відбили численні атаки противника в районі міста Мар’їнка. Окупанти завдали авіаційного удару в районі Красногорівки. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Гостре, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог завдав авіаударів по районах Вугледара та Великої Новосілки. Обстріляв з артилерії, зокрема, Новомихайлівку, Парасковіївку, Вугледар, Пречистівку та Новоукраїнку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Времівка Донецької області, Мала Токмачка, Новоданилівка Запорізької області та Берислав і Кізомис на Херсонщині. Поміж тим, обстріляв населені пункти Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Щербаки, Степове та Кам’янське Запорізької області, а також Токарівка, Молодіжне і Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Противник і надалі продовжує цинічно використовувати дошкільні заклади тимчасово захоплених населених пунктів у своїх цілях. Так, будівлю дитячого садочка селища Юр’ївка Запорізької області, російські окупанти використовують для розміщення особового складу. Водночас, на території дитячого садочка проживають цивільні особи, яких було вивезено з наближених до лінії бойового зіткнення населених пунктів.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 4 - по зенітно-ракетних комплексах противника. Протягом минулої доби нашими захисниками знищено 10 ударних та 6 розвідувальних БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 6 районів зосередження живої сили, 3 станції радіоелектронної боротьби, 4 склади боєприпасів противника та 1 пункт пально-мастильних матеріалів окупантів.

 

 

17.05.2023