429-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:40 Президент Чехії Петр Павел і президентка Словаччини Зузана Чапутова ховалися у сховищі – у підземному паркінгу готелю – під час повітряної тривоги у Києві. Форс-мажор зірвав пообідню програму президента Чехії, і команда Павела організувала останню робочу зустріч – з представниками кримських татар – прямо в укритті. Там для учасників розмістили столи і стільці. На зустрічі були, зокрема, Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров, пише видання Ceskenoviny.cz.

 

 

21:27 Президент України Володимир Зеленський розповів, що під час переговорів із лідером Китаю Сі Цзіньпіном він обговорював питання ядерної безпеки, блокування Росією Чорного моря, повернення українських дітей, яких Росія незаконно вивезла на свою територію, а також ризик постачання китайської зброї росіянам. "Ми говорили про те, що у сучасній війні Росії проти України Україна хотіла б, щоб всі держави розуміли будь-які ризики постачання будь-яких видів зброї для РФ. Я почув позитивну відповідь у цьому сенсі", – сказав Зеленський, згідно з УНІАН.

 

 

20:44 Європейська комісія досягла консенсусу з п’ятьма країнами-сусідами України щодо імпорту та транзиту українських сільськогосподарських продуктів, повідомив віце-президент ЄК Валдіс Домбровскіс. "Є домовленість!... Ми маємо діяти так, щоб відповісти на занепокоєння як фермерів у сусідніх країнах ЄС, так і України й Європейського Союзу", – зазначив Домбровскіс. Домовленості передбачають скасування одноосібних обмежень на імпорт,запроваджений з боку Польщі, Словаччини, Болгарії та Угорщини. Застосовуватимуться виключні захисні заходи для чотирьох продуктів – пшениці, кукурудзи, рапсового та соняшникового насіння. Водночас, Єврокомісія виділить додатково 100 мільйонів євро для допомоги фермерам, які зазнають збитків через обставини. ЄК проведе розслідування щодо необхідності застосування захисних заходів у імпорті інших продуктів з України, включаючи соняшникову олію. Водночас, сторони будуть продовжувати працювати для того, щоб забезпечити експорт українських товарів в інші країни з використанням "коридорів солідарності" ЄС.

 

 

20:01 Ізраїль висловив підтримку Україні у зв'язку з ракетним обстрілом Умані. "Ми поділяємо біль невинних смертей і стоїмо разом з людьми України в цю важку годину після російського ракетного обстрілу, який призвів до загибелі мирних жителів, деякі з них в Умані, особливого місця релігійного та культурного значення для євреїв усього світу", – ідеться у заяві посла Ізраїлю в Україні Михайла Бродського.

 

 

19:37 В умовах підготовки України до контрнаступу у партнерів не може бути жодних оборонних табу, заявив Президент України Володимир Зеленський. "Кожна надана Україні допомога, система ППО, військовий літак, кожна гармата та одиниця бронетехніки, якими ми захищаємося від російської агресії, – це врятовані життя наших людей... У питаннях безпекової допомоги не може бути жодних оборонних табу. Кожне штучно обране обмеження для України – це лише чергова терористична можливість для РФ", – заявив Зеленський на пресконференції з лідерами Чехії та Словаччини в Києві, додавши, що "зокрема це стосується далекобійної зброї, сучасної авіації, достатньої кількості артилерії та бронетехніки". "Ми готуємося до контрнаступу", – резюмував Президент.

 

 

19:19 Під завалами будинку в Умані станом на 19:00 виявили 23 загиблих.

 

 

18:46 На запрошення міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби до Одеси прибули глави МЗС Естонії, Литви, Латвії, Данії, Швеції, Норвегії, Ісландії та заступник державного секретаря МЗС Фінляндії. "Я щиро радий вітати справжніх друзів із країн Північної Європи та Балтії в Одесі. Не пригадую, щоб була колись в Одесі така кількість глав МЗС одночасно. Якщо це вперше, то ми раді встановити новий стандарт", – сказав Кулеба на брифінгу. Міністри відвідали Одеський порт, щоб ознайомитися з динамікою реалізації Чорноморської зернової ініціативи та "Grain from Ukraine". "Три теми, які ми обговорили: підготовка до саміту НАТО у Вільнюсі, ми скоординували подальші кроки. Також обговорили початок переговорів щодо вступу України до ЄС. Очікую, що рішення буде ухвалено до кінця поточного року. Тож синхронізували кроки в цьому напрямку. Й окремо обговорили створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії", – зазначив Кулеба.

 

 

18:31 Президенти України, Словаччини та Чехії в ухваленій у п'ятницю спільній декларації висловили згоду, що "суверенна, вільна та демократична Україна є одним із ключових чинників забезпечення безпеки та стабільності у Європі". Вони засудили "спроби Російської Федерації силою змінити міжнародно визнані кордони, що загрожує як основам миру та стабільності у Європі, так і міжнародній безпеці, чому необхідно протистояти колективно та глобально". Словаччина та Чехія також "висловлюють готовність сприяти процесам нових міжнародних заходів безпеки для України до її членства в НАТО; вітають значний прогрес України у просуванні на шляху євроатлантичної інтеграції, зокрема щодо оперативної взаємосумісності країни зі стандартами НАТО, що зростає; підтверджують свою відданість зміцненню спільних зусиль задля забезпечення подальшого прогресу в імплементації Україною стандартів ЄС і НАТО на її шляху до членства в обох організаціях; наголошують, що Словацька та Чеська Республіки як дві країни – члени НАТО готові посилити свою підтримку прагнення України приєднатися до Альянсу, щойно це дозволять умови.

 

 

18:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Цієї доби російська федерація завдала чергового масованого ракетного удару по цивільних об’єктах та житлових будинках. На жаль, є влучання. Загинули та отримали поранення мирні люди. Не маючи бажаних результатів на полі бою, російський агресор цинічно продовжує застосовувати тактику терору, тим самим грубо порушує норми міжнародного гуманітарного права.

Загалом протягом доби противник здійснив пуск 23 крилатих ракет типу Х-101 та Х-555. Нашими захисниками знищено 21 крилату ракету, а також два БпЛА оперативно-тактичного рівня. Від ракетного терору росіян постраждали міста Умань на Черкащині, Дніпро, а також Українка на Київщині. За попередньою інформацією загинуло понад 20 цивільних людей, серед них 3 дітей. Пошкоджено понад 10 багатоквартирних будинків та інша цивільна інфраструктура. Також ворог завдав 28 авіаційних ударів та здійснив 11 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби здійснив понад 40 атак на зазначених ділянках фронту. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші воїни мужньо тримають  оборону.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках зберігається військова присутність противника у прикордонних з Україною районах російської федерації. Протягом доби ворог завдав авіаційних ударів по населених пунктах Семенівка та Леонівка; здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Галаганівка, Леонівка та Бучки Чернігівської області; Ромашкове, Вільна Слобода, Іскрисківщина, Волфине та Ободи Сумської області, а також Мороховець, Липці, Гатище, Волохівка, Нестерне та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив, активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Красне Перше, Новомлинськ, Фиголівка, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Синьківка, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області. 

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Білогорівки. Завдав авіаційних ударів по населених пунктах Невське, Білогорівка, Торське, Серебрянка, Спірне, Іванівка. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області; Терни, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. До того ж, протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Богданівки та Часового Яру. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Костянтинівка, Олександро-Шультине, Південне, Неліпівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Авдіївка, Сєверне та Первомайське Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новобахмутівка, Новокалинове, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку нашими захисниками відбито атаки противника в районах населених пунктів Мар’їнка та Новомихайлівка. В той же час ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів по Вугледару, Пречистівці та Шахтарському Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Поміж тим, здійснив обстріли понад 40 населених пунктів. Серед них – Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпілське, Білогір’я, Високе Запорізької області; Милове, Берислав, Одрадокам’янка, Веселе, Антонівка, Херсон та Білозерка Херсонської області. 

Противник продовжує використовувати навчальні заклади тимчасово захоплених територій у власних цілях, облаштовує в них свої військові об’єкти, прикриваючись “живим щитом” зі школярів та викладацького складу. 
Так, в населеному пункті Луб’янка Луганської області, в будівлі місцевої школи дислокуються військовослужбовці російських окупаційних військ. Особовий склад розміщують у будівлях освітніх закладів, при цьому окупанти примушують викладацький склад продовжувати освітній процес з обов’язковим відвідуванням дітьми та викладацьким складом. 

Місцеву лікарню міста Каланчак Херсонської області окупанти облаштували під військовий шпиталь, куди протягом 27 квітня було завезено велику кількість важкопоранених росіян. Для перевезення своїх поранених ворог використовував медичну вантажівку на базі КАМАЗ.

Авіація Сил оборони за добу завдала 4 удари по районах зосередження особового складу і військової техніки окупантів. 
Підрозділи ракетних військ і артилерії, в той же час, уразили 3 пункти управління, склад боєприпасів та 4 райони зосередження живої сили противника.

 

17:39 Президент Чехії Петр Павел відвідав Бучу. "Ми занадто довго сподівалися, що путінська Росія інша. Що це краще. Цей урок показав, що це не так. І ми маємо бути готові", – поділився Павел у твіттері. Він зазначив, що українці ніколи не забудуть сотні невинно вбитих – і "ми теж не маємо забувати".

 

 

17:21 МЗС Молдови обурене словами заступника голови ради безпеки Російської Федерації Дмітрія Мєдвєдєва про те, начебто Молдови не існує. "Міністерство закордонних справ і євроінтеграції не коментуватиме абсолютно неприйнятну мову заяв, які сьогодні зробили деякі російські чиновники. Але ми підкреслюємо, що посол Російської Федерації в Молдові Олег Васнєцов буде викликаний до міністерства для дачі пояснень щодо заяв на адресу нашої країни", – йдеться у повідомленні.

 

 

16:38 Президент України Володимир Зеленський підтримав петицію про створення Національного пантеону Героїв України. Цю ініціативу вже опрацьовує Міністерство культури та інформаційної політики України. Саму ж петицію ініціювала Аліна Михайлова, вдова Дмитра "Да Вінчі" Коцюбайла. Вона пропонує створити пантеон на Аскольдовій могилі.

 

 

16:08 Українські сили на Бахмутському напрямку змогли домогтися паритету в артилерійських ударах, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в етері національного телемаратону. "Ми сидимо, грубо кажучи, на артилерійській дієті... Наші артилеристи і ракетники звикли до цього, тому вони максимально точно, максимально звіряють цілі з даними безпілотників і намагаються їх вражати. І, по суті, досягають паритету тим, що якісно вражають цілі", – ствердив Череватий.

 

 

15:45 Європейський суд з прав людини постановив, що Росія має сплатити Грузії понад 129 млн євро компенсації за порушення та збитки, завдані вторгненням 2008 року. Це додаткове рішення, ухвалене Великою палатою ЄСПЛ щодо війни 2008 року; воно стосується компенсацій грузинським громадянам, яких оминуло основне рішення по справі, ухвалене 2021 року. Згідно з рішенням ЄСПЛ, Росія має протягом трьох місяців виплатити Грузії 3,25 млн євро компенсацій у зв'язку з 50 вбивствами цивільних осіб у грузинських селах Південної Осетії й у буферній зоні. Ще 2,69 млн євро компенсації присуджено за 166 випадків довільного затримання і нелюдського поводження з грузинським цивільним населенням бойовиками так званого "МВС Південної Осетії". 640 тисяч євро компенсацій призначено за тортури грузинських військовополонених бойовиками Південної Осетії. Ще 8,24 млн євро мають бути виплачені 142 грузинам, які постраждали від небажання окупантів здійснювати адекватне розслідування загибелі цивільних під час активної фази бойових дій. Основна частина із загальної суми компенсацій передбачена за адміністративну практику окупантів щодо перешкоджання поверненню грузинських громадян до їхніх домівок на окупованих територіях. Від цих дій постраждали щонайменше 23 тисячі осіб. Сума компенсації – 115 млн євро, повідомляє УНІАН

 

 

15:14 Під руїнами будинку в Умані виявили вже 17 загиблих. Пошуково-рятувальна операція триває.

 

 

14:36 НЕК "Укренерго" допускає дефіцит потужності для виробництва електроенергії влітку через надскладну ремонтну кампанію, пов'язану з ушкодженнями. "Дефіцит можливий, і це сезонне явище. Зазвичай упродовж весни-літа є надлишок потужності, що дозволяє експортувати електроенергію, а восени через похолодання спостерігається дефіцит. То от цього року через значні пошкодження електростанцій ми можемо бачити дефіцит і влітку", – заявив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький в етері національного телемаратону.

 

 

14:21 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав надати Україні бойові винищувачі для того, щоб захистити себе від смертоносних атак Росії. Кулеба вражений загибеллю маленьких дітей минулої ночі. "Шлях до миру – вигнати Росію з України. Шлях до миру – озброїти Україну винищувачами F-16 і захистити дітей від російського терору", – заявив міністр.

 

 

13:40 Президент України Володимир Зеленський доручив військовому командуванні реформувати систему з центрами комплектації і відправляти воєнкомів на фронт, а на їхні місця ставити воїнів із пораненнями. "Він дав серйозну рекомендацію главкому Валерію Залужному – переважну більшість воєнкомів, які давно сидять [у центрах комплектацій] відправляти як військовослужбовців на лінію фронту. А скеровувати на їхнє місце військовослужбовців, які отримали поранення, які знають, у тому числі, як правильно проводити роботу з реалізації мобілізаційних потреб", – заявив на брифінґу міністр оборони Олексій Резніков.

 

 

13:18 Вінницька облрада проголосувала за розірвання договорів оренди земельних ділянок із УПЦ МП.

 

 

12:58 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що в Україну прибули перші 155-мм самохідні артилерійські установки Caesar від Данії. "У серпні ми почали один проєкт з Королівством Данія про можливість отримати артилерійські системи – у свій час для своїх Збройних Сил замовили дивізіон французьких модернізованих самохідних артилерійських установок CAESAR. Так-от, данські CAESAR уже заїхали в Україну та заступили на бойове чергування", – повідомив Резніков. Данія має намір передати Україні всі свої 19 "Цезарів".

 

 

12:31 Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу зустрівся з очільником оборонного відомства Китаю Лі Шанфу у Нью-Делі, Індія. Там проходить нарада міністрів оборони країн-учасниць Шанхайської організації співробітництва.

 

 

12:05 Кількість жертв ракетного удару по Умані зросла – станом на 12:00 міністр внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив про 11 загиблих. Іще 18 осіб зазнали поранень. Серед загиблих є двоє дітей. 

 

 

11:41 Під час ранішньої ракетної атаки на Україну російські війська використали, зокрема, ракети наземного базування "Іскандер-К", повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

 

 

11:29 Виробництва електроенергії достатньо для покриття споживання, ранкова ракетна атака росіян не завдала пошкоджень енергетичній інфраструктурі та не призвела до необхідності обмеження споживання, складною залишається ситуація на сході України, де через обстріли зазнав пошкоджень енергетичний об’єкт, повідомили в "Укренерго". Хоч водопілля спадає, гідроелектростанції продовжують працювати не тільки для покриття піків споживання зранку та ввечері, а й упродовж усієї доби. Триває експорт електроенергії у Польщу та Молдову, а також незначний імпорт зі Словаччини.

 

 

11:12 Державний зрадник, колишній міністр освіти та науки України Дмитро Табачник має намір балотуватися у місцеві "депутати" на незаконних "виборах" на окупованій території Запорізької області. На сайті російської правлячої партії "Єдина Росія" зазначено, що Табачник є "радником" так званого очільника окупаційної адміністрації захопленої частини Запорізької області.

 

 

 

10:56 До України прибули президенти Чехії та Словаччини Петр Павел і Зузана Чапутова. "Ми двоє поділяємо цінності свободи та справедливості. Важко бачити на власні очі, що українці платять за це найдорожчу ціну. Кров'ю і життям власних громадян. У боротьбі з агресором захищають спільне. Тому ми будемо стояти за ними", – запевнив Павел.

 

 

 

10:35 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 134 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 57 об’єктів інфраструктури. Є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:23 За чотири дні до підриву "Північного потоку" у Балтійському морі над місцем вибуху спостерігали російське судно SS-750. У Міністерстві оборони підтвердили інформацію про присутність російського корабля. Видання Information.dk пише, що судно SS-750 помітило та сфотографувало датське патрульне судно 22 вересня 2022 року. Цей корабель призначений власне для проведення операцій під водою; він має на борту мінісубмарину.

 

 

10:11 Кількість жертв ракетного удару по Умані зросла до семи – у лікарні помер чоловік, який отримав важкі травми. Як повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, з-під завалів врятували 17 людей, зокрема трьох дітей; наразі дев'ятеро перебувають у лікарні. Унаслідок ракетного удару росіян по Умані повністю знищено 27 квартир у багатоповерховому будинку. У під'їзді мешкало 109 осіб.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Минулого тижня російські ЗМІ повідомили, що у 2023 році щорічні російські міжнародні армійські ігри не відбудуться. Ці ігри, які позиціонувалися як "військові олімпійські ігри", символізували спробу Росії відновити військову сферу в центрі популярної культури. Цей захід, схожий на фестиваль, особливо відомий завдяки танковому біатлону.

• Росія, ймовірно, скасувала ігри головним чином через побоювання, що у воєнний час вони будуть сприйматися як несерйозний захід. Російські націоналістичні коментатори, в тому числі колишній офіцер розвідки Іґорь Ґіркін, жорстко критикували міністерство оборони Росії за те, що воно проводило ігри в 2022 році.

• Існує також реальна ймовірність того, що через втрати в Україні російське міноборони побоюється, що нестача танків, танкових екіпажів та іншого кваліфікованого персоналу поставить під загрозу звичне домінування російської команди в медальному заліку.

 

 

09:52 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російське військове командування, схоже, змінює керівництво командних органів, пов'язаних із формуванням, забезпеченням і логістикою збройних сил: генерал-полковник Алєксєй Кузьменков, заступник директора росгвардії, змінив на посаді заступника міністра оборони РФ з тилового забезпечення.генерал-полковника Міхаіла Мізінцева, колишній начальник 8-го управління генштабу РФ (захист державної таємниці) Юрій Кузнєцов очолить головне управління кадрів міноборони РФ, а Станіслав Гаджимагомедов, заступник начальника головного оперативного управління генштабу РФ, замінить генерала Олега Горшеніна на посаді начальника національного центру управління обороною. Офіційні російські джерела поки що не підтвердили цих змін.

• Три командні органи, які, за повідомленнями, отримують нове керівництво в рамках цієї перестановки, заслуговують на увагу, оскільки вони пов'язані з управлінням аспектами формування російських сил, забезпеченням військ і наглядом за логістикою. Національний центр управління обороною Росії є органом, відповідальним за координацію дій збройних сил Росії і, по суті, нервовим центром усього міністерства оборони (МО) Росії. Поряд з координаційними діями національного центру управління обороною, органи, відповідальні за кадровий і матеріально-технічний нагляд, сприяють виконанню критично важливих функцій забезпечення військ. Російський генеральний штаб, можливо, поспішає запровадити ці зміни, оскільки в російському інформаційному просторі зростає страх перед українським контрнаступом. Ці зміни також свідчать про те, що командири, відповідальні за ці функції, не змогли належним чином сприяти зимовій наступальній операції Росії, яка завершилася без суттєвих здобутків. Однак ці зміни навряд чи ефективно створять умови для того, щоб російські війська могли вчасно відреагувати на український контрнаступ. Вони можуть бути частиною ширших зусиль із реформування та формалізації російських збройних сил у довгостроковій перспективі.

• Західні офіційні особи висловили впевненість у здатності України провести успішний контрнаступ.

• Повідомляється, що російські війська використовують нову тактику, щоб ускладнити здатність української ППО виявляти російські ракети. 27 квітня російські війська завдали чотири ракетні удари по місту Миколаєву, й українські джерела повідомили, що російські війська скеровували ракети, використовуючи різні особливості рельєфу, різну висоту пуску та численні зміни траєкторії, щоб ускладнити їх виявлення українською ППО.

• Глава Чеченської республіки Рамзан Кадиров, схоже, розпочав кампанію з відновлення привернення національної уваги.

• Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін 27 квітня в Нью-Делі, Індія, зустрівся з міністрами оборони Китаю Лі Шанфу та міністрами оборони Ірану Мохаммадом Реза Аштіані.

• Російські війська вели оборону на Куп'янському напрямку й обмежили наземні удари в районі Кремінної.

• Російські війська не досягли жодних підтверджених досягнень у Бахмуті або навколо нього, але, можливо, перекидають у район Бахмута додаткові резерви.

• Російські війська продовжували наступ на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжують мілітаризацію Запорізької атомної електростанції для захисту від можливих українських контрнаступальних операцій.

• The Washington Post повідомила, що у витоку документів американської розвідки йдеться про те, що російське військове керівництво має намір призвати 815 тисяч солдатів, балансуючи водночас між занепокоєнням щодо гострого дефіциту робочої сили.

• 26–27 квітня українські партизани здійснили три окремі атаки на окупованих територіях.

 

 

09:39 Другий дивізіон ЗРК "Patriot" став на озброєння ЗСУ, повідомив командувач Повітряних сил Микола Олещук.

 

 

09:30 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 189 460 (+540) осіб,

танків – 3694 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 7181 (+3) од.,

артилерійських систем – 2905 (+18) од.,

РСЗВ – 543 (+1) од.,

засобів ППО – 294 (+1) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2467 (+6) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5819 (+14) од.,

спеціальної техніки – 353 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

108,1% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

  41,4% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

  97,0% автомобільної техніки (з них 1,7% за минулий тиждень),

  94,3% артилерійських систем (з них 2,4% за минулий тиждень),

  48,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,9% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:15 Близько 4-ї години ранку росіяни атакували Україну з літаків стратегічної авіації Ту-95 з району Каспійського моря. Підрозділами зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗС України у взаємодії із ППО інших складових Сил оборони знищено 21 із 23 крилатих ракет Х-101/Х-555, а також два БпЛА оперативно-тактичного рівня. Цілі знищено у зонах відповідальності повітряного командування «Центр», повітряного командування «Схід» та повітряного командування «Південь».

11 ракет і 2 БПЛА було збито над Києвом. В Українці Київської області внаслідок падіння уламків російської ракети на житловий багатоповерховий будинок двоє людей травмовані.

7 крилатих ракет було збито над Дніпропетровською областю, одна влучила у приватний будинок, загинули 2-річна дівчинка і 31-річна жінка, троє людей постраждали; ракетою зруйновано будівлю приватного підприємства.

В Умані пошкоджено близько 10 багатоквартирних будинків, в одному з них знищено цілий під’їзд, 6 людей загинуло, 17 постраждалих. 

 

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російський агресор не полишає намірів щодо окупації нашої території, продовжує вести загарбницьку війну.

Противник і надалі застосовує тактику терору. Ігноруючи закони та звичаї ведення війни, завдає ударів по цивільних об’єктах.

Сьогодні російські терористи завдали чергового масованого ракетного удару по Україні. Інформація щодо наслідків наразі уточнюється.

Минулої доби противник завдав 8 ракетних та 31 авіаційного удару, здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Постраждали мирні люди, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом минулої доби здійснив понад 65 атак на зазначених ділянках фронту, проте усі вони були відбиті підрозділами сил оборони. В епіцентрі бойових дій залишаються Бахмут та Мар’їнка, наші воїни мужньо тримають оборону.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка суттєвих змін не зазнала. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках протягом минулої доби ворог завдав авіаційних ударів по населених пунктах Середина-Буда та Чернацьке; здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Грем’яч Чернігівської області; Нововасилівка, Українське, Баранівка, Бачівськ, Кучерівка, Волфине, Олексіївка та Миропілля Сумської області, а також Басове, Бугаївка, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Гатище, Вовчанськ, Вільхуватка, Бологівка, Дворічанське та Колодязне на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних дій не проводив, активно застосовував БпЛА для коригування вогню артилерії. Артилерійських та мінометних обстрілів противника зазнали Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Лиман Перший, Дорошівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі населеного пункту Діброва та Серебрянського лісництва. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Терни, Верхньокам’янське, Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступальні дії. Тривають бої у місті Бахмут. До того ж, протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку Богданівки. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Хромове, Бахмут, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Костянтинівка, Північне, Південне, Неліпівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах населених пунктів Авдіївка, Сєверне та Первомайське Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів Новокалинове, Степове, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом минулої доби нашими захисниками були відбиті атаки противника в районах населених пунктів Красногорівка та Мар’їнка. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Парасковіївка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку минулої доби ворог наступальних дій не проводив. Завдав авіаційних ударів по Вугледару та Великій Новосілці, здійснив обстріли населених пунктів Богоявленка, Новоукраїнка, Золота Нива, Пречистівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Поміж тим, здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Вільне Поле, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка та Кам’янське Запорізької області; Херсон та Берислав Херсонської області. Також минулої доби, вночі, ворог завдав ракетного удару по Миколаєву.

Загарбники продовжують зазнавати втрат, зокрема, і небойових. Так, у одному із підрозділів противника, що перебуває у Мелітопольському районі Запорізької області, внаслідок отруєння через вживання невідомої речовини, 24 квітня померли 20 загарбників.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу противника.

В той же час нашими захисниками було збито 6 ворожих БпЛА різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 2 пункти управління, район зосередження живої сили противника, засіб протиповітряної оборони, склад боєприпасів та 2 артилерійських підрозділи.

 

28.04.2023