425-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:46 Прем'єр-міністри Польщі, Чехії та Словаччини Матеуш Моравецький, Петер Фіала та Едуард Гегер написали спільну статтю для журналу Foreign Affairs, у котрій закликали дати Україні чітку перспективу членства в НАТО, а допоки вона не вступить в Альянс – забезпечити належними ґарантіями. "Настав час Альянсу прокласти чіткий і гідний довіри шлях членства України, якщо і коли Київ цього забажає і коли дозволять умови. А доти ми маємо бути готові надати гарантії безпеки, крім політичних запевнень", – закликали голови урядів трьох країн. Моравецький, Фіала і Гегер також виступили проти задобрювальних переговорів із Москвою, бо "тиранів не буде умиротворено". "Мир може настати лише на умовах України. Замороження конфліктів – улюблений спосіб Росії виграти час, вдаючи, що вона поклала край війні, яку сама ж і розпочала", – наголосили прем'єр-міністри.

 

 

20:20 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у своєму виступі на засіданні Ради безпеки у понеділок згадав про російське вторгнення в Україну один раз у короткому реченні: "Вторгнення Росії в Україну в порушення статуту ООН і міжнародного права завдає величезних страждань і спустошення країні та її народу й посилює глобальну економічну кризу, спричинену пандемією COVID-19", – сказав він. На Радбезі головує Сєрґєй Лавров.

 

 

19:54 Американський телеканал Fox News і скандальний телеведучий-русофіл Такер Карлсон домовилися припинити співпрацю. Про це йдеться у повідомленні каналу. Остання програма Карлсона вийшла минулої п'ятниці.

 

 

19:10 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров головує на понеділковому засіданні Ради безпеки ООН. Лавров відмахувався, коли йому вказали на безпричинність і злочинність збройної аґресії. "Росія чітко пояснила завдання спеціальної воєнної операції: усунути загрози нашій безпеці, які створювали країни НАТО безпосередньо на наших кордонах, захистити людей, яких позбавили прав. Ми чесно сказали, за що і за кого воюємо", – заявив голова МЗС РФ.

 

 

18:38 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 6 ракетних та 47 авіаційних ударів, здійснив 25 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та критичній інфраструктурі населених пунктів.

Ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбито понад 30 ворожих атак. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби здійснив обстріли населених пунктів Грем’яч Чернігівської області; Кучерівка, Шалигіне, Іскрисківщина та Попівка Сумської області, а також Окіп, Малі Проходи, Стрілеча, Нескучне, Гатище, Бударки та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворог продовжує заходи з фортифікаційного обладнання позицій на окремих ділянках. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Тополі, Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кислівка Харківської області та Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Верхньокам’янське, Спірне та Переїзне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. До того ж, протягом доби, противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Новомаркове та Хромове. Від ворожих обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Хромове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Північне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії неподалік населених пунктів Новокалинове, Степове та Первомайське Донецької області, успіху не мав. Обстріляв, зокрема, Новокалинове, Авдіївку, Сєверне, Тоненьке, Первомайське, Карлівку та Невельське Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками були відбиті атаки противника в районі населеного пункту Мар’їнка, а також поблизу Новомихайлівки. Ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Гостре, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом поточної доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка та Комар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. В той же час, протягом доби здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них –Новосілка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Чарівне, Оріхів Запорізької області та місто Херсон.

Противник продовжує використовувати цивільну інфраструктуру тимчасово захоплених населених пунктів у власних цілях. Зокрема, у Голубівці, що на Луганщині, російські окупанти використовують одну із шкіл як медичний пункт для надання меддопомоги своїм військовослужбовцям.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також збито 2 ворожих розвідувальних БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили зенітно-ракетний комплекс та 2 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

18:17 Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Естонї Кая Каллас підписали Спільну декларацію про підтримку членства України в НАТО та ЄС, створення трибуналу проти Росії, підтримку української "формули миру", створення трибуналу проти Росії. Декларація також закликає координувати дії для досягнення гарантій безпеки до набуття Україною членства в НАТО.

 

 

17:53 В Офісі президента обурилися повідомленнями американських медіа про те, начебто Україна планувала завдати ударів по Москві у річницю повномасштабного вторгнення. "Подібні публікації з обов'язковим посиланням на «анонімні джерела» виконують лише одну катастрофічну функцію: формують суспільну думку в західних столицях, ніби Україна є нерозумною, інфантильною та імпульсивною країною, якій дорослим людям небезпечно довіряти серйозну зброю", – заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк. У The Washington Post вийшла стаття про те, що українська розвідка нібито розробляла план масованих ударів по Москві 24 лютого, але відмовилась від нього на прохання США.

 

 

17:21 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виступив на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС і закликав Унію пришвидшити постачання Україні зброї та боєприпасів. “Поразка Росії – це гарантія нормального життя для Європи. Нині немає жодного важливішого завдання. Для його досягнення Україні потрібно більше зброї та боєприпасів, і все це має бути доставлене якомога швидше”, – заявив Кулеба.

 

 

17:00 Віцеспікерка парламенту Угорщини Дора Дуро дала інтерв'ю російському виданню "Ізвєстія". У своїх розмірковуваннях вона сказала, що Будапешт погодиться на вступ України до НАТО лише в тому випадку, якщо на це погодиться Росія – схваливши це "у вигляді певної угоди".

 

 

16:36 Телеґрам-канал "Кримський вітер" опублікував відео вчорашньої атаки надводними дронами на бухту з російськими кораблями у Севастополі.

 

 

16:19 Посольство Китаю у Франції назвало слова посла Лу Шає про суверенітет колишніх радянських республік "не політичною заявою, а вираженням особистих поглядів", і ствердило, що його думки "не мають бути предметом надмірного тлумачення". У коментарі, поширеному від імені прессекретаря, повторюється позиція МЗС Китаю, висловлена у понеділок, про те, що Пекін поважає суверенітет незалежних країн на місці колишнього СРСР.

 

 

15:53 Президент України Володимир Зеленський під час візиту на Житомирщину зустрівся з прем’єр-міністром Естонії Каєю Каллас. "У перерахунку на душу населення допомога Естонії для нашого захисту – одна з найбільших у світі. Україна цінує кожну передану нам Естонією одиницю зброї. Особливо я хотів би відзначити рішення Естонії передати всі наявні в неї гаубиці 122-го та 155-го калібрів... Українці завжди пам'ятатимуть, якою вагомою стала ваша підтримка. Естонія може бути впевненою, що наша українська перемога в цій війні буде надійною гарантією історичного результату для всіх абсолютно народів Європи, зокрема для естонського народу. Після нашої перемоги російський реваншизм ніколи знову не ламатиме життя будь-якої людини у Європі", – заявив Зеленський.

 

 

 

15:39 Міністерство закордонних справ Болгарії розкритикувало коментарі російського посла Елєонори Мітрофанової щодо політичного курсу країни і звинуватило її у спробі втрутитися у внутрішні справи. МЗС наголосило, що коментарі Мітрофанової перечать Віденській конвенції про дипломатичні зносини. Нещодавно в інтерв’ю російська дипломатка сказала, що якби вона була громадянкою Болгарії, то проголосувала б за Костадіна Костадінова, котрий очолює прокремлівську партію "Відродження".

 

 

15:19 Європейський Союз погодився встановити договірні відносини з Україною у рамках Гаазької конвенції про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних або комерційних справах. "Завдяки цьому рішенню визнавати та виконувати судові рішення один одного зв’язки між ЄС та Україною лише зміцняться", – заявив Гуннар Стрьоммер, міністр юстиції Швеції, котра головує в ЄС.

 

 

14:50 Служба безпеки України затримала колишнього виконувача обов'язків командира однієї з частин ССО Романа Червінського, який брав участь у невдалій спецоперації з вербування російського пілота і викрадення літака. Як повідомляє Hromadske, Червінського затримали у понеділок вранці на Тернопільщині.

 

 

14:33 Казахстан не планує проводити військовий парад 9 травня. Як повідомили у міністерстві оборони, параду не буде з метою економії бюджетних коштів, "а також у зв’язку з необхідністю вирішення інших завдань", зокрема підтримки належного рівня "боєздатності та мобільності підрозділів збройних сил Казахстану".

 

 

13:21 На Бахмутському напрямку ситуація залишається напруженою, заявив командувач східного угруповання військ ЗСУ Олександр Сирський. "Наші бійці здійснюють у Бахмуті не лише оборонні дії, а й активно контратакують. Це дає нам можливість протягом декількох місяців стримувати наступ ворога та не збільшувати фронт на цьому напрямку, знищувати його найкращі підрозділи та вигравати час", – поінформував Сирський.

 

 

13:06 Служба безпеки України склала підозру голові парламенту Чеченської республіки РФ Магомеду Даудову. "Фігурант входить до найближчого оточення Кадирова і виконує його вказівки щодо ведення агресивної війни проти нашої держави. Встановлено, що Даудов з травня минулого року займається формуванням нових штурмових підрозділів окупаційних угруповань РФ... Також встановлено, що Даудов упродовж липня-листопада минулого року неодноразово особисто приїздив до тимчасово окупованих Лисичанська, Попасної та Маріуполя. Там він зустрічався з ватажками новостворених загонів «кадирівців» і закликав до ведення активних бойових дій проти сил оборони", – повідомили в СБУ. Даудову інкримінують пособництво у веденні агресивної війни, зазіханні на територіальну цілісність України, виправдовування воєнних злочинів.

 

 

12:42 МЗС Китаю заявило, що китайський уряд, як і раніше, визнає суверенітет колишніх радянських республік. Із такою заявою виступила на брифінґу речниця міністерства Мао Нін. "Китай поважає статус колишніх радянських республік і суверенних країн після розпаду Радянського Союзу", – заявила спікерка. Мао Нін нагадала, що Китай був однією з перших країн, які встановили дипломатичні відносини з республіками колишнього СРСР, і що китайська позиція є "чіткою і послідовною". Відтак вона окремо уточнила, що Китай сприймає Україну як суверенну державу. Китайське посольство у Франції у понеділок розмістило повну версію запису висловлювань китайського посла Лу Шає китайською та французькою мовами на своєму офіційному акаунті в WeChat – очевидно, намагаючись ствердити, що слова дипломата зле потрактували. Згодом амбасада видалила ці публікації.

 

 

12:21 Вночі безпілотні надводні дрони атакували бухту з російськими військовими кораблями у Севастополі. Окупаційна адміністрація не розголошує подробиць атаки, стверджуючи, що один апарат було знищено, а інший начебто самоліквідувався. Натомість на відео з Севастополя видно вибух біля самого причалу; при тому шибки в будівлях вилітали в радіусі одного кілометра, повідомляє видання Defense Express. OSINT-розслідувачі точно локалізували місце подій – Стрілецька бухта, де розміщується 68-та бригада кораблів охорони водного району Чорноморського флоту РФ.

 

 

 

12:06 У селі Мілієве Вижницької територіальної громади на Буковині згоріла будівля церкви УПЦ МП – правоохоронці затримали палія. "Площа пожежі склала 1000 кв м... Полум’я знищило покрівлю будівлі, мансардні приміщення, перекриття між 1 і 2 поверхами споруди", – поінформували у ДСНС. "Правоохоронці попередньо з'ясували, що церква та магазин горіли в результаті підпалу. Поліцейські провели невідкладні слідчо-розшукові заходи і оперативно встановили порушника – 34-річного жителя села Іспас", – повідомили в Нацполіції.

 

 

 

 

11:49 "Подобається це чи не подобається, але ми підходимо до знакової битви для новітньої історії України. Це факт, усі це розуміють. Коли вона почнеться, це є таємницею. Але всі розуміють, що ми до цього наближаємось", – заявив керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов. Очільник української розвідки наголосив, що війна може завершитися лише одним підсумком – поверненням кордонів 1991 року. "Дивіться, згідно з тим, як усе має відбуватися, все буде проходити по поверненню всіх наших кордонів. Крим – це частина території України, без повернення Криму ситуація не завершиться. Ніхто її не завершить, як би не хотів... Якщо Крим буде останнім забрано – це фінал. Якщо Крим буде першим забрано, а Донбас ще ні – то це не фінал", – сказав Буданов в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

 

 

11:35 У неділю ввечері у небі на півночі України спостерігали явище, подібне на північне сяйво. В атмосфері переливалися яскраві кольори, це тривало по декілька секунд. Сяйво бачили на Чернігівщині, на Київщині, на Рівненщині, на Волині, були повідомлення з Черкащини і Львівщини.

 

 

 

 

11:29  Американський Інститут вивчення війни (ISW), проаналізувавши склад і стан російських сил на різних ділянках фронту, дійшов висновку, що вони погано готові до можливого українського наступу: частини виснажені довгими боями, поповнення з мобілізованих недостатньо навчене, координація дій між частинами не найкраще. Картина розподілу російських частин в Україні дає змогу з великою ймовірністю припустити, що більшість наявних маневрених частин з усіх військових округів, як і більшість уцілілих десантних частин, уже беруть участь в активних оборонних або наступальних операціях. Загальна виснаженість військ і дезорганізація в їхньому розміщенні в деяких районах, імовірно, серйозно заважатиме Росії в справі оборони критично важливих секторів фронту. Ця виснаженість і дезорганізація найменші на ділянці фронту в Запорізькій області, де росіяни могли відносно спокійно будувати ешелоновану оборону, але і тут вони можуть зіткнутися з проблемами, якщо Україна виявиться здатна завдати масованого і швидкого удару, і вони будуть пов'язані з координацією частин при можливому відступі на наступні підготовлені лінії оборони.

 

 

11:11 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Влада на окупованих територіях України майже напевно примушує населення брати паспорти Російської Федерації. Жителів Херсонщини попередили, що тих, хто не візьме російський паспорт до 1 червня 2023 року, чекає "депортація" з конфіскацією майна.

Росія використовує паспорти як інструмент "русифікації" окупованих територій, як це було в Донецьку та Луганську до вторгнення в лютому 2022 року.

Росія, ймовірно, прискорює інтеграцію окупованих районів України в бюрократичну систему Російської Федерації, щоби представити вторгнення як успіх, особливо напередодні президентських виборів 2024 року.

 

 

10:46 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 98 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 128 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільних, кількість жертв уточнюється..

 

 

 

10:19 Керівник пресцентру оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк назвала "інформаційним вкидом" повідомлення про висадку українських сил на лівому березні Дніпра на Херсонщині. "Треба довіряти достовірним джерелам та розуміти, що таке висновки аналітиків та що таке звіт про проведену бойову роботу. Уточнена інформація, на жаль, не дуже втішна і не дуже приємна. Ворог, реагуючи на такі інформаційні вкиди, дуже суттєво посилив атаки по протилежному березі", – заявила Наталія Гуменюк в етері національного телемаратону. З її слів, росіяни обстріляли Херсонський і Бериславський райони – зруйновано близько 30 житлових будинків, постраждали цивільні люди, зруйновано школу в одному з населених пунктів. "Натхнений такою інформацією ворог застосував дуже потужну авіаційну атаку, підтягнув артилерію і намагався довести всіма силами, що утримує позиції. Саме такі наслідки має інформаційний вкид в умовах гібридної війни", – сказала Гуменюк.

 

 

10:02 На святкові заходи на честь так званого "дня перемоги" у Москві очікується візит єдиного іноземного лідера – голови Киргизстану Садира Жапарова. "Ми, звичайно, завжди пам'ятаємо, який внесок зробила Киргизія в цю перемогу та захист Москви, це для нас священно", – прокоментував російський віцепрем'єр Алєксєй Авєрчук.

 

 

09:45 Військові витрати в усьому світі зросли у 2022 році до рекордних 2,24 трильйона доларів, що на 3,7 відсотка більше рівня 2021 року, оцінив Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI). З них 56 відсотків припадає на Сполучені Штати, Росію та Китай.

Військові витрати України сягнули 44 мільярдів доларів – збільшення на 640% є «найбільшим однорічним збільшенням військових витрат країни, яке коли-небудь фіксувалося в даних SIPRI». Внаслідок збільшення та шкоди економіці України, пов’язаної з війною, військові витрати як частка ВВП зросли до 34% ВВП у 2022 році в порівнянні з 3,2 відсотка у 2021 році.

 

 

09:30 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 187 080 (+660) осіб,

танків – 3683 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 7139 (+8) од.,

артилерійських систем – 2849 (+12) од.,

РСЗВ – 539 (+0) од.,

засобів ППО – 289 (+0) од.,

літаків – 308 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2413 (+11) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5753 (+23) од.,

спеціальної техніки – 339 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

107,8% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

  41,2% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  95,9% автомобільної техніки (з них 1,3% за минулий тиждень),

  92,5% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

  48,4% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

  24,7% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  33,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

09:15 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Фінансист групи "Ваґнера" Євґєній Пріґожин заявив, що він наказав бойовикам "групи Ваґнера" не захоплювати українських військовополонених, а лише вбивати українських військових на полі бою.

• Генштаб України повідомив, що російські війська 23 квітня не проводили наступальних дій на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна. Голова Сіверськодонецької райдержадміністрації Роман Власенко повідомив, що російські війська будують укріплення навколо Сіверськодонецька та інших великих міст Луганської області.

• У Генштабі України повідомили, що військові російських регулярних сил та ПВК "Ваґнера" влаштували перестрілку в Станиці Луганській Луганської області через суперечку щодо відповідальності за тактичні прорахунки та втрати.

• Російські війська продовжують атакувати Бахмут і його околиці, а також уздовж фронту Авдіївка–Донецьк. 23 квітня керівник об’єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напряму полковник Олексій Дмитрашківський повідомив, що російські війська зосередили основні зусилля на Авдіївському напрямку та здійснили 28 штурмів на Донецькому напрямку.

• Геолокаційні кадри, опубліковані 23 квітня, показують, що українські війська діють у районах на північний захід від Олешок на східному (лівому) березі річки Дніпро в Херсонській області. Голова Херсонської обласної окупаційної адміністрації Володимир Сальдо заперечив, що українські війська станом на 23 квітня створили плацдарм на східному (лівому) березі.

• 23 квітня Центр українського спротиву повідомив, що російські сили планують мобілізувати мігрантів із Середньої Азії, погрожуючи депортувати мігрантів і позбавити їх російського громадянства, якщо вони не будуть брати участі у війні.

• Радник Херсонської ВДА Сергій Хлань 22 квітня заявив, що бойовики ПВК "Ваґнера" допомагають російським окупантам встановити контроль над мирним населенням на східному (лівому) березі Дніпра в Херсонській області.

• Білоруське військове ЗМІ стверджувало, що білоруські сили планують розмістити російську тактичну ядерну зброю на базах, де раніше, до виведення ядерної зброї з Білорусі з 1993 по 1996 рік, були розташовані мобільні пускові комплекси.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує ігнорувати міжнародне гуманітарне право, тероризуючи мирних жителів та руйнуючи житлові будинки та об’єкти критичної інфраструктури.

Протягом минулої доби противник завдав 1 ракетного та 46 авіаційних ударів. Здійснив близько 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Активно використовує авіацію, застосовуючи крилаті авіаційні бомби в Луганській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. Внаслідок чого є загиблі та поранені серед цивільного населення, зруйновано та пошкоджено приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Основні зусилля противник зосереджує на веденні наступальних дій на Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках - відбито близько 60 атак противника. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати у прикордонних з Україною районах Брянської, Курської та Бєлгородської областей певну кількість своїх військ. Протягом минулої доби здійснив обстріли населених пунктів Грем’яч Чернігівської області; Червона Зоря, Павлівка, Кіндратівка, Тимофіївка Сумської області, а також Гоптівка, Зелене, Нескучне, Бударки, Мілове та Красне Перше на Харківщині.

На Куп’янському напрямку артилерійських обстрілів противника зазнали Дворічна, Гряниківка, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка і Берестове Харківської області; Новоселівське на Луганщині; Торське та Спірне Донецької області.

На Лиманському напрямку цієї доби противник наступальних дій не проводив. Артилерійських обстрілів зазнали Макіївка, Невське, Білогорівка Луганської області та Торське, Діброва, Верхньокам’янське і Спірне – Донецької.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Також протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії на околицях населених пунктів Григорівка, Богданівка та Іванівське. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Ступочки, Новодмитрівка, Костянтинівка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник вів наступальні дії в районах Новокалинового та Первомайського Донецької області, успіху не мав, зазнав великих втрат. Обстріляв, зокрема, Новокалинове, Авдіївку, Сєверне, Тоненьке, Ласточкине, Первомайське, Карлівку та Невельське.

На Мар’їнському напрямку протягом доби нашими захисниками були відбиті численні атаки противника у північній і центральній частинах населеного пункту Мар’їнка, а також в районі Новомихайлівки Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Обстріляв Богоявленку, Новоукраїнку, Вугледар, Золоту Ниву, Пречистівку, Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. В той же час, протягом доби, здійснив обстріли понад 40 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новосілка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Червоне, Чарівне, Оріхів Запорізької області; Нікополь Дніпропетровської області; Томарине, Одрадокам’янка, Ольгівка, Садове, Кізомис Херсонської області та місто Херсон. Пошкоджено близько 25 житлових будинків. Є поранені серед мирних громадян.

Російські окупанти продовжують грабувати мирне населення України, привласнюючи зерновий урожай. Так, в місті Бердянськ Запорізької області, так звана російська окупаційна “влада” намагається вивезти викрадене збіжжя, завантажуючи його на ворожі вантажні судна.

Окупантам катастрофічно не вистачає медичного персоналу на полі бою. З метою поповнення некомплекту військових лікарів, місцевих працівників медичних закладів Бердянська, які отримали паспорти громадян російської федерації, почали змушувати до постановки на військовий облік ворога. У випадку відмови - погрожують їм втратою робочих місць.

Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 14 ударів по районах зосередження окупантів. Також, збито 2 ворожих розвідувальних БпЛА типу “Мерлін” та 1 - “Орлан-10”, а також 8 дронів-камікадзе типу “Ланцет”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

 

08:30 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 10 російських кораблів, серед яких два підводні носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 8 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

 

24.04.2023