414-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:11 Президент України Володимир Зеленський провів засідання військового кабінету, на якому обговорювалося управління передовою й "забезпечення активних дій України". "Наші дії будуть потужними. Готуємо хлопців. І дуже чекаємо постачання зброї, обіцяного партнерами. І по максимуму наближаємо перемогу", – поінформував Зеленський у вечірньому зведенні.

 

 

23:36 Міністри закордонних справ та міністри оборони Румунії, Республіки Молдова та України зустрілися у Бухаресті на марґінесі Чорноморської безпекової конференції "Кримської платформи". "Наша повага до основоположних принципів міжнародного правопорядку – незалежності, суверенітету та територіальної цілісності, є непохитною. Ми підкреслюємо нашу відданість суверенітету, територіальній цілісності та незалежності Республіки Молдова та України в межах їхніх міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на територіальні води. Чорне море залишається територією стратегічного значення для безпеки європейського континенту та євроатлантичного регіону. Ми продовжуватимемо співпрацювати стільки, скільки буде необхідно, щоб підтримувати право вільно обирати власну зовнішню політику та альянси, здійснювати законну самооборону, зміцнювати стійкість і забезпечувати стабільність, безпеку та процвітання в нашому регіоні. Розширення Європейського Союзу, а також поглиблена співпраця з НАТО є ключовими в цьому відношенні, і ми й надалі докладатимемо всіх зусиль, щоб продовжувати сильну європейську та євроатлантичну підтримку регіону", – йдеться у спільній заяві.

 

 

22:25 Американська поліція затримала 21-річного військовослужбовця Джека Тейшейру, підозрюваного у причетності до витоку секретних документів Пентагона. Генеральний прокурор США Меррік Ґарланд оголосив, що офіцера повітряної гвардії заарештовано "у зв'язку з несанкціонованим вилученням і передачею секретної інформації".

 

 

 

21:38 Керівник Головного української розвідки Кирило Буданов заявив, що "Росія є єдиним бенефіціаром" витоку секретних документів у США. В інтерв'ю ABC News Буданов сказав, що він не очікує великого впливу скандалу на хід війни. "Якщо є проблема, її буде вирішено. Якщо проблеми не буде – ще краще. Це не зможе вплинути на реальні результати наступальної операції", – запевнив Буданов. Керівник розвідки відмовився коментувати найбільш контраверсійні твердження, зокрема, те, що США могли прослуховували внутрішні українські розмови про планування ударів глибині Росії. Коментуючи тезу з документів про те, що американські офіційні особи припускали, начебто успіхи майбутньої контроперації будуть скромнішими, ніж торік, Буданов сказав: "Думаю, у найближчому майбутньому всі це побачать і відчують".

 

 

21:14 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час візиту у Вашингтон зустрівся з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким. "Подякував особисто прем'єру та всьому польському народу за підтримку, що Польща ініціює для перемоги України. Формуємо "коаліцію винищувачів". Чекаємо на МІГ-29 від Польщі", - прокоментував Шмигаль у твіттері.

 

 

20:47 Рада Європейського Союзу схвалила виділення 1 млрд євро в рамках Європейського фонду миру для підтримки Збройних сил України. "Цей захід дасть змогу ЄС відшкодувати державам-членам вартість боєприпасів, переданих Україні з наявних запасів або за рахунок зміни пріоритетів наявних замовлень у період із 9 лютого до 31 травня 2023 року", - повідомила Рада ЄС. Разом із попередніми сімома траншами підтримки ухвалений захід допомоги доводить загальний внесок ЄС для України в рамках EPF до 4,6 млрд євро

 

 

20:15 The New York Times пише, що адміністратором онлайн-групи в Discord, у яку витекли секретні документи, є 21-річний військовослужбовець розвідки повітряної гвардії штату Массачусетс Джек Тейшейра. Група Thug Shaker Central налічувала близько 20–30 осіб, їх поєднувало спільне захоплення зброю, відеоіграми та інтернет-мемами расистської тематики.

 

 

 

19:54 Європейський Союз запровадив санкції щодо двох структур, підпорядкованих Євґенію Пріґожину – ПВК "Вагнер" та медіакомпанії "РІА ФАН". У повідомленні ЄС зазначено, що "вагнерівці" "беруть активну участь в агресивній війні Росії проти України" й несуть відповідальність за підтримку дій, спрямованих на підрив територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України. "РІА ФАН" провадить пропагандистську діяльність і займається дезінформацією.

 

 

19:29 Президент США Джо Байден заявив, що його не турбує інформація з витоку секретних документів, бо вона не актуальна. "Я не стурбований витоком інформації – я стурбований тим, що це сталося. Але я не знаю нічого про те, що там могло б бути актуальним", – сказав Байден. Він додав, що наразі триває широке розслідування, котре провадять розвідувальна спільнота та міністерство юстиції.

 

 

19:05 Глава Української греко-католицької церкви Святослав заявив, що йому боляче дивитися на події навколо Києво-Печерської лаври. Перше, що тривожить Блаженнішого, – поведінка УПЦ МП, а друге – ризик дискредитації релігійності на тлі протистояння зі скомпрометованими священнослужителями. "Я не хочу нікого осуджувати, але це б’є по всіх, завдає моральних втрат авторитету Церкви... Такого типу скандал довкола Лаври формує дуже радикальне ставлення до церковного духовного життя загалом… Ми чули заяву митрополита Епіфанія з негативною оцінкою танців, які там відбувалися, коли інші особи молилися… Небезпечними для суспільного миру та злагоди є і заклики суто атеїстичних угруповань, які, беручи як привід такого типу скандальну поведінку духовенства, намагаються усунути зі суспільного дискурсу, дискредитувати будь-яке церковне релігійне життя", – сказав Блаженніший в інтерв'ю радіо "Марія".  

 

 

18:42 Розв’язана Росією війна проти України має трагічні наслідки для всієї глобальної економіки, заявила під час пресової конференції у Вашингтоні директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва. З її слів, війна створює вкрай негативні меседжі для взаємодії, а також чинить вплив на безпеку поставок. "Вторгнення Росії в Україну – це не лише трагедія для українського народу, це трагедія для світової спільноти, бо це надсилає меседж про те, що витрати на оборону мають зрости, а дивіденд від миру зникає", – цитує "Укрінформ". Георгієва заявила, що світ більше не може сприймати мир як даність. Директорка МВФ нагадала, що в останньому огляді МВФ прогнозується глобальне зростання не вище 2,8%, і це "найгірший середньостроковий прогноз за десятиліття". На світову економіку досі тиснуть наслідки пандемії ковіду.

 

 

18:29 УПЦ МП звернулася в поліцію із заявою на акторів "Кварталу 95" через те, що коміки заохочували насильство проти священнослужителів Московського патріархату і зневажливо висловлювалися про Церкву. "Пікалов Олександр Вікторович і Кошовий Євген Вікторович дозволили собі зневажливо висловитися не тільки про Церкву, а й про віру в Бога як таку. Більше того, ці громадяни вдалися до пропаганди фізичного насильства щодо священнослужителів УПЦ, натякаючи на те, що це не коштуватиме їм більше 100 грн", – заявили в УПЦ МП. У випуску програми "Байрактар News" Пікалов і Кошовий сказали, що добре було б мати мати прайс-лист: "Плюнути у священника УПЦ МП – 20 грн, залишити "святе письмо" цвяхом на позашляховику – 50 грн, вдарити по лівій щоці й автоматично по правій – 100 грн", – висміювали ведучі.

 

 

18:15 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує ведення загарбницької війни. Ігнорує міжнародне гуманітарне право, завдає ударів, здійснює обстріли не лише по позиціях наших військ, а й по мирних населених пунктах. Протягом доби противник завдав 11 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, є постраждалі серед цивільного населення.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Противник поки що не відмовляється від своїх планів з окупації нашої території, незважаючи на значні втрати. Продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та Мар’їнку. Протягом доби, завдяки злагодженості дій підрозділів сил оборони та стійкості наших воїнів, було відбито близько 20 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без особливих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На території республіки білорусь продовжують перебувати деякі підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь.

Зберігається військова присутність противника у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей.

Протягом доби окупанти обстріляли населені пункти Студенок, Іскрисківщина, Волфине Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Тернова, Стариця, Гатище та Бударки на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Красне Перше, Дворічна, Западне, Масютівка та Табаївка Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії. Тривають важкі бої за місто Бахмут. Противник провів атаку в районі населеного пункту Предтечине, проте успіху не мав. Від ворожих обстрілів постраждали Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Хромове, Бахмут, Іванівське, Біла Гора, Новодмитрівка, Курдюмівка, Північне та Залізне Донецької області.

На Авдіївському напрямку противник здійснив артилерійські обстріли населених пунктів Степове, Авдіївка, Водяне, Первомайське та Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку протягом доби наші захисники відбили численні ворожі атаки в районі Мар’їнки Донецької області. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Невельське, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка.

На Шахтарському напрямку ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Шахтарське, Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом доби здійснив обстріли населених пунктів, що поряд з лінією бойового зіткнення. Серед них – Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Степногірськ Запорізької області; Степанівка і Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

У окремих населених пунктах Троїцького району Луганської області, російські окупанти посилюють контррозвідувальний режим через побоювання витоку інформації щодо дислокації їхніх підрозділів. Збільшилась кількість патрулів. Під час обходу помешкань, у людей відбираються мобільні телефони. Введено заборону щодо залишення населених пунктів.

Авіація Сил оборони за добу завдала 3 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 пункти управління, 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, а також радіолокаційну станцію та станцію радіоелектронної боротьби.

 

 

17:44 Уряд Німеччини дав дозвіл Польщі на постачання винищувачів радянського виробництва Києву, повідомив Spiegel, – і прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький оголосив про передачу Україні чергової партії винищувачів МіГ-29, не конкретизувавши ні кількості, ні термінів передачі літаків.

У 2002 році Німеччина продала Польщі 23 винищувачі МіГ-29, які бундесвер прийняв у Національної народної армії НДР. Радник із безпеки президента Польщі Анджея Дуди Яцек Сев'єра заявив наприкінці березня, що в польських ВПС їх є ще близько дюжини. У договорах купівлі-продажу озброєнь із Німеччини зазвичай зазначається, що федеральний уряд має погодитися на можливе передання третій країні в майбутньому.

 

 

17:25 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що для того, аби ґарантувати повну безпеку та свободу судноплавства у Чорному та Азовському морях, треба звільнити Крим. "Для забезпечення стовідсоткової безпеки та свободи судноплавства на Чорному та Азовському морях Крим має бути звільнено. І він буде звільнений. Він знову повернеться в українську родину, як це відбулося у 1991 році. Крим – це Україна", – заявив Резніков на марґінесі Чорноморської безпекової конференції у Бухаресті. Міністр запевнив, що Україна "зробить усе" для звільнення Криму, і після деокупації "вже можна буде ґарантувати повномасштабну безпекову ситуацію у Чорному морі разом з країнами-партнерами".

 

 

17:03 Російське видання "Агентство" виявило паспорт, виданий на ім'я митрополита УПЦ МП Онуфрія – Ореста Березовського, в березні 2002 року у московському відділі внутрішніх справ у районі Сєвєрноє Бутово в злитих базах МВС. У реєстрі, котрий вивчили журналісти, зазначено, що Онуфрій зареєстрований у Москві. Водночас "Агентство" не виявило даних, котрі б підтверджували, що метрику Ореста Березовського анульовано – його паспорт відсутній у базі з анульованими паспортами. Таким чином, заява митрополита про те, начебто він відмовився від російського громадянства, може бути неправдою.

 

 

16:36 Біля машинної зали 4-го енергоблоку на Запорізькій АЕС вибухнула міна. Про це повідомляє телеґрам-канал "Енергодар", інформацію котрого верифікує "Енергоатом". Вибух пролунав під час замінування росіянами периметру станції. "Звуки вибуху чули українські атомники, які продовжують працювати на ЗАЕС. Однак росіяни намагалися «заспокоїти» працівників та швидко приховати сліди, аби цього не побачили експерти МАГАТЕ", – йдеться у повідомленні.

 

 

16:19 У четвер росіяни обстріляли парк у Херсоні та школу у Бериславському районі – є загиблі. "Сьогодні ворожа авіація вдарила по селу Зміївка Бериславського району, керованими авіабомбами росіяни поцілили в будівлю місцевої школи. За попередньою інформацією, одна людина загинула, ще одна дістала поранення", – розповів начальник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін в етері національного телемаратону. У селі Микільське Дар'ївської громади поранення зазнав 52-річний чоловік. "Із самого ранку росіяни обстріляли парк у Дніпровському районі Херсона. Через ворожу атаку травми, несумісні з життям, отримав 45-річний чоловік", – повідомив Прокудін.

 

 

16:05 Росія витратила щонайменше 50% свого запасу зенітних ракет дальнього радіуса дії, з лютого 2022 року це становить щонайменше 8 тисяч ракет, переважно класу «земля-земля», повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов. І зазначив, що на теперішньому рівні виробництва Росія не зможе відновити свій резерв у середньостроковій перспективі – це потенційно може поставити під загрозу здатність Москви захищати свої стратегічні інтереси на Далекому Сході та на кордоні з країнами НАТО. Однак РФ планує розпочати серійне виробництво стратегічних крилатих ракет повітряного базування типу Х-50, що дасть змогу Кремлю восени активізувати ракетні удари по території України.

 

 

15:38 Чільний республіканець Джон Болтон, радник президента США Трампа з національної безпеки в 2018–2019 роках, опублікував нині колонку в Wall Street Journal "Нова американська велика стратегія протидії Росії та Китаю", де пише:

"Після перемоги України у війні з Росією ми повинні прагнути розколоти вісь Росія–Китай. Поразка Москви може призвести до повалення режиму Путіна. На зміну йому прийде уряд невідомого складу. Нові російські лідери можуть орієнтуватися, а можуть і не орієнтуватися на Захід, а не на Пекін, але можуть бути настільки слабкими, що фрагментація Російської Федерації, особливо на схід від Уралу, чимось неймовірним не є. Пекін, безсумнівно, придивляється до цієї величезної території, яка потенційно містить незліченні мінеральні багатства. Значна частина цього регіону перебувала під суверенітетом Китаю, поки Пекінський мирний договір 1860 року не передав Москві "зовнішню Маньчжурію", включно з обширними землями Тихоокеанського узбережжя. Неконтрольований розпад Росії може забезпечити Китаю прямий доступ до Арктики, включаючи навіть Берингову протоку, що виходить до Аляски".

 

 

15:14 Радіоперехоплення з фразою “Русский военный корабль, иди нах**” записали прикордонники із підрозділу, який дислокувався у місті Вилкове, за 50 кілометрів від острова Зміїний. Про це повідомив прессекретар Держприкордонслужби України Андрій Демченко у коментарі ТСН. “Наші військовослужбовці чули все, що відбувається, по радіоперемовинах наших хлопців з кораблями і катерами Російської Федерації, які перебували навколо острова. Зробили цей запис – і далі спочатку Україна, а потім уже весь світ почув ставлення українських захисників до тієї агресії”, – прокоментував Демченко. Ім’я автора фрази досі тримають у таємниці з міркувань безпеки – він продовжує боронити Україну. “Він дуже скромний хлопець. Звісно, що коли вони були в полоні, то не могли навіть для себе уявити, що вони зробили. Наскільки це підняло дух Україні, наскільки це підняло дух усьому світу. Він був, ну звісно, шокований”, – розповів Демченко.

 

 

15:00 Особу українського полоненого, відео про жорстоке вбивство росіянами якого якого з’явилося в інтернеті напередодні, наразі встановлюють, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

 

 

14:35 Норвегія висилає 15 російських шпигунів, які працювали під дипломатичним прикриттям у посольстві РФ. Діяльність цих дипломатів довго відстежували, зазначили у Міністерстві закордонних справ Норвегії. Дипломати-шпигуни мають покинути країну незабаром.

 

 

14:18 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав напрацювати всеохопну систему безпеки для Чорноморського регіону, а Чорне море помістити під захист НАТО, як і Балтійське. Про це Кулеба заявив у виступі на відкритті Чорноморської безпекової конференції "Кримської платформи" у Бухаресті. Кулеба зауважив, що Захід не мав сталої чорноморської стратегії, натомість Росія своєї дотримувалася – агресивної, реваншистської і варварської. "Коли страх закрив двері НАТО для України і Грузії у 2008 році, Росія швидко відповіла, атакувавши обох... Я бачу, що ми всі тепер розуміємо: страх – не стратегія. Настав час для напрацювання всеохоплюючої системи безпеки для всіх держав регіону, яких лякає маніяк на свободі. Настав час зробити Чорне море тим, чим стало Балтійське, – морем НАТО. Ця війна довела, що безпека регіону неподільна – загроза для когось є загрозою для кожного”, – сказав Кулеба.

 

 

13:49 ГУР "приблизно знає", хто і де міг жорстоко вбити українського військовополоненого на нещодавно поширеному відео, повідомив в ефірі Радіо Свобода омбудсмен Дмитро Лубінець. На питання, чи причетні до злочину "вагнерівці", він сказав: "Це вже деталі, які я публічно не можу розповсюджувати. Але можу сказати, що, на мою думку, наша розвідка спрацювала максимально ефективно".

 

 

13:33 Президент Росії Путін особисто схвалив арешт кореспондента американської газети The Wall Street Journal Евана Ґершковічаповідомила інформаційна аґенція Bloomberg із покликом на джерела, знайомі з ситуацією. Це був перший арешт західного журналіста в Росії за звинуваченням у шпигунстві з часів падіння Берлінського муру.

 

 

13:07 РФ змушена переглянути стратегічні цілі війни, зокрема й щодо поетапного захоплення всього Лівобережжя України цього року, заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних Сил України бригадний генерал Олексій Громов: "Досвід і мужність наших захисників, вміле використання ними наданого партнерами озброєння призвело до скорочення військового потенціалу РФ. А це майже напевно змусить агресора вкотре переглянути стратегічні цілі війни, зокрема й щодо поетапного захоплення всього Лівобережжя України в поточному році. Прогнозується, що у весняно-літній період цього року ворог нарощуватиме кількісний і якісний показники з'єднань і військових частин російських військ, які ведуть війну на території України".

 

 

12:41 У Бухаресті розпочалася Чорноморська безпекова конференція Міжнародної "Кримської платформи". Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску заявив, що його країна є надійним партнером українців від самого початку повномасштабного вторгнення Росії. "Але ми повинні робити більше. Бо вже зрозуміло, що Україна є гарантом майбутньої безпеки європейського співтовариства", – сказав Ауреску. Румунський міністр закликав міжнародну спільноту сформувати єдину позицію щодо допомоги Україні. Також Румунія виступає за посилення безпеки у Чорноморському регіоні. "Чорне море – це дзеркало, яке показує, як буде виглядати майбутнє Європи та світу", – сказав Ауреску.

 

 

12:27 Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов’язав Росію сплатити $5 млрд компенсації за збитки та втрачене майно "Нафтогазу" у Криму. Арбітраж відкинув аргументи Росії, що "Нафтогаз" не має права на будь-яке відшкодування. Суд встановив, що сума компенсації має дорівнювати справедливій ринковій вартості активів "Нафтогазу" до моменту їхньої експропріації. "Арбітражні рішення можна виконувати через механізм примусового виконання. Відтак у разі відмови Росії від добровільного виконання рішення суду, відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року, "Нафтогаз" має право розпочати процес визнання та допуску до примусового виконання рішення на території тих держав, де знаходяться активи Російської Федерації", – прокоментували у "Нафтогазі".

 

 

12:09 Енергетичні угоди між Угорщиною та Росією є одним із джерел фінансування російської війни проти України, заявив економічний радник Президента України Олег Устенко. "Якщо ви бачили відео, де росіяни відрізають голову українському солдату – угорці платять за ніж... Треба бути повністю сліпим, щоб не бачити, які злочини ви спонсоруєте. Купуючи більше газу у росіян, ви даєте їм більше можливостей для ескалації війни", – сказав Устенко у коментарі Politico. В ОП закликали ЄС "чинити весь можливий тиск" на Будапешт, щоб Росія не отримала від Угорщини грошей за енергоносії.

 

 

11:52 Суд заарештував майно проросійського олігарха Вадима Новинського на суму 3,5 млрд грн. Як повідомила Служба безпеки України, до списку заблокованих активів входять корпоративні права на 40 українських підприємств та 30 газових свердловин. Встановлено, що для уникнення санкцій РНБО Новинський намагався перереєструвати власні індустріальні об’єкти на декілька афілійованих комерційних структур, використовуючи приватних нотаріусів і державних реєстраторів. Під час обшуків в офісних приміщеннях підприємств, а також за місцями роботи та проживання фігурантів, виявили документи, печатки компаній-нерезидентів "та прокремлівську релігійну літературу".

 

 

11:35 Воїни ЗСУ ракетою з HIMARS знищили на Донецькому напрямку автоматизовану станцію постановки перешкод Р-330Ж "Житєль". Сили спеціальних операцій опублікували відео влучання по станції. Сам "Житєль" стояв далеко за лінією зіткнення. Позицію виявили бійці ССО у ході "комплексу заходів", а координати передали побратимам одного з ракетно-артилерійських підрозділів, "які чудово знають свою роботу".

 

 

11:18 Сьогодні станом на 11:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:09 У четвер уранці українець вчинив спробу самоспалення біля генерального консульства України у Кракові, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко. Постраждалого у тяжкому стані доставили до лікарні, його стан критичний. Польська сторона встановлює обставини та причини трагедії, українські дипломати перебувають на контакті з родиною.

 

 

10:56 Близько 82% поранених і недужих українських військовослужбовців після лікування повертаються у стрій, повідомив президент Національної академії медичних наук Віталій Цимбалюк. З його слів, 80% поранених упродовж так званої "золотої години" отримують належну допомогу. Смертність військових на етапі евакуації зменшилась до 1,35%.

 

 

10:44 Росія стає все більш і більш залежною від Китаю і "з плином часу ризикує стати його економічною колонією", оцінив колишній посол США в Москві, а нині директор ЦРУ Вільям Бернс, виступаючи в Інституті публічної політики Бейкера при Університеті Райса. Росія тепер сильно залежить від Китаю у сфері експорту енергоресурсів та інших сировинних матеріалів – але це лише один із наслідків розв'язаної Москвою війни, яку Бернс назвав "гігантським стратегічним провалом": "Подумайте не тільки про втрати в живій силі та техніці; не тільки про приниження, яке в багатьох аспектах пережили російські збройні сили, демонстрацію їхніх слабкостей; а й про довгострокову шкоду, яку санкції та експортні обмеження, а також відхід із Росії понад тисячі західних компаній завдадуть її економічним перспективам". Бернс нагадав, що, починаючи війну, Путін намагався послабити і розколоти НАТО – у реальності ж виявилося, що Альянс продовжує проводити єдину політику і навіть розширюється: до нього вступила Фінляндія, а незабаром 32-ю країною у складі НАТО вочевидь стане Швеція. І підсумував: "у результаті виходить, з моєї точки зору, що путінська Росія забила жахливий гол у свої ворота".

 

 

10:29 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Керівники кількох російських регіонів, які межують з Україною, а також окупованого Криму оголосили про скасування зазвичай гучних військових парадів до дня перемоги 9 травня.

Але деякі російські міста, розташовані далі від України, підтвердили, що планують відзначати день перемоги. Як стверджували офіційні особи, заходи, ймовірно, були скасовані здебільшого через проблеми з безпекою поблизу кордону.

Однак різні підходи підкреслюють чутливу комунікаційну проблему для Кремля. Путін представляє "спеціальну військову операцію" в дусі радянського досвіду Другої світової війни. Цей меседж ризикує викликати дедалі більше занепокоєння у багатьох росіян, які мають безпосереднє уявлення про погано керовану і провальну кампанію в Україні. Вшанування полеглих попередніх поколінь може легко перетворитися на викриття масштабів нещодавніх втрат, які Кремль намагається приховати.

 

 

10:08 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 135 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 50 об’єктів інфраструктури. Є загиблі та поранені, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 180 590 (+540) осіб,

танків – 3646 (+0) од.,

бойових броньованих машин – 7053 (+10) од.,

артилерійських систем – 2777 (+7) од.,

РСЗВ – 535 (+0) од.,

засобів ППО – 283 (+1) од.,

літаків – 307 (+0) од.,

гелікоптерів – 293 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2339 (+5) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5637 (+7) од.,

спеціальної техніки – 320 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

106,7% танків (з них 0,4% за минулий тиждень),

  40,7% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  94,0% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

  90,1% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

  48,0% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

  24,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,9% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:19 Міжнародні партнери нададуть Україні 115 мільярдів доларів довгострокової фінансової допомоги, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль після участі у круглому столі міністерського рівня на підтримку України в Світовому банку. І зазначив, що "це не просто забезпечить нашу фінансову стабільність, а й посилає чіткий сигнал Росії, що союзники України підтримуватимуть нас стільки, скільки буде потрібно. До повної перемоги".

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних та 32 авіаційних удари, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та цивільній інфраструктурі населених пунктів, є загиблі і поранені серед цивільних громадян. 2 російські ракети, випущені із ЗРК С-300, влучили в об’єкти цивільної інфраструктури міста Слов’янськ.

Російська федерація продовжує нехтувати законами та звичаями війни, тому ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Не зважаючи на численні втрати в техніці та живій силі окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби, завдяки мужності кожного воїна, було відбито понад 45 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Визначені підрозділи територіальних військ збройних сил російської федерації продовжують перебувати на території республіки білорусь. Триває комплексна перевірка бойової готовності збройних сил республіки білорусь. Окремі з’єднання та частини приведені у вищі ступені бойової готовності. Доукомплектування підрозділів, які залучаються до перевірки, здійснено за рахунок призову військовослужбовців запасу.

Ворог і надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей, продовжує здійснювати інженерне обладнання місцевості.

Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Галаганівка, Залізний Міст, Архипівка Чернігівської області; Мефедівка, Середина-Буда, Есмань, Ходине, Білопілля, Іскрисківщина, Волфине, Павлівка, Ободи, Кіндратівка, Варачине, Басівка, Запсілля та Миропілля Сумської області, а також Ветеринарне, Лук’янці, Нескучне, Вовчанськ, Варварівка, Нестерне, Землянки, Комісарове, Колодязне, Новомлинськ та Оскіл на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Тополі, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Кіндрашівка та Оскіл Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі Білогорівки. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Невське, Кузьмине, Білогорівка Луганської області та Торське і Спірне Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, бої тривають. Протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі північніше населеного пункту Хромове та біля Богданівки і Предтечиного. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Новодмитрівка, Курдюмівка, Дружба, Північне та Залізне Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Сєверне, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області. Найзапекліші бої тривають за Мар’їнку. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Керамік, Новокалинове, Красногорівка, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Первомайське, Нетайлове, Невельське, Карлівка, Георгіївка, Мар’їнка та Побєда Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби що минула, ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Вугледар та Пречистівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести оборонні дії. Протягом минулої доби здійснив обстріли понад 35 населених пунктів. Серед них – Ольгівське, Червоне, Чарівне, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Малі Щербаки, Степногірськ Запорізької області; Козацьке, Одрадокам’янка, Миколаївка, Ольгівка, Тягинка, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Російські окупанти продовжують посилювати контррозвідувальний режим на тимчасово окупованих територіях. У населеному пункті Графське Волноваського району Донецької області, та навколо, збільшилась кількість блокпостів та патрулів. На блокпостах ворог активно проводить фільтраційні заходи місцевого населення.

Дещо схожа ситуація у Благодатному Донецької області. Побоюючись витоку інформації про місця розташування підрозділів окупантів, загарбники стали обмежувати певні маршрути руху таксистам, в’їзд місцевим жителям дозволено виключно за наявності реєстрації.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили 2 ворожих БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в той же час, уразили 4 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів противника, а також 1 ворожу радіолокаційну станцію.

 

 

08:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремлівська кампанія русифікації в Україні повертається до самої Росії, оскільки вона продовжує посилювати відверто націоналістичні голоси й ідеології. Росія проводить кампанію цілеспрямованої русифікації в Україні, спрямовану на знищення української ідентичності за допомогою безлічі військових, соціальних, економічних, правових, бюрократичних та адміністративних заходів. Ідеології, що лежать в основі цієї русифікації, також формують риторичний кістяк провоєнного інформаційного простору, який часто віддзеркалює мілітаризм із затятим російським націоналізмом та інтенсивною ксенофобією, спрямованою як на Україну та українську ідентичність, так і на національні меншини в самій Росії.

• Внутрішні наслідки прийняття ідеології русифікації проявляються у реакції російської влади та відомих російських мілблогерів на етнічні меншини у Росії.

• Ці внутрішня гілка "русифікації", за іронією долі, продовжує покладати тягар війни саме на ті спільноти, які вона марґіналізує.

• Російські мілблогери стримано відреагували на відмову Калузького обласного суду розглядати справу проти російського військового лікаря та члена "Союзу добровольців Донбасу" Юрія Євіча за "дискредитацію збройних сил РФ".

• Російська націоналістична спільнота продовжує прославляти звірства та виступати за поширення жорстокості.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки поблизу Кремінної.

• Російські війська продовжували наземні атаки в районі Бахмута та вздовж лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжують зводити оборону в окупованих Запорізькій області та Криму.

• Російські чиновники продовжують просувати закон, спрямований на підвищення ефективності видачі повісток і боротьби з російськими ухилянтами.

• Центр "Український спротив" оприлюднив звіт про масштаби незаконної депортації українських дітей з Донбасу до Російської Федерації.

 

13.04.2023