409-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:19 Міністерство закордонних справ розчароване жестом Ватикану, який залучив під час Хресної ходи українського та російського підлітків на одній зі стацій п'ятничного богослужіння у Римі, оскільки "цьогорічна хода була знову затьмарена спробою прирівняти жертву та агресора". "Спільна участь українця та росіянина спотворює дійсність, в яку Росія занурила українців, втілюючи проти них геноцид. Ба більше, такий крок підриває принципи справедливості та загальнолюдської моральності, дискредитує концепцію миру та братерства. Намагання поставити знак рівності між Україною, яка страждає, та Росією, яка завдає страждань, не сприяє примиренню", – заявив речник МЗС Олег Ніколенко. 

 

 

21:23 Президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна отримає із Польщі 200 панцеромобілів Rosomak. З його слів, про постачання техніки він домовився під час візиту до Польщі цього тижня. Нагадаємо, перед поїздкою повідомлялося, що для ЗСУ законтрактують 100 бронемашин, вже у самій Варшаві сторони оголосили, що загальне замовлення становитиме 150 одиниць. Виготовлення "Росомах" мають профінансувати США та країни ЄС.

 

 

19:49 У Києві повідомили про підозру голові військово-лікарської комісії одного із районів столиці – він за гроші оформляв своїм клієнтам документи про зняття з військового обліку за станом здоров’я.

 

 

19:27 Священника УПЦ МП Ігоря Слободяна, який застосував силу проти ветерана у Свято-Покровському кафедральному соборі в Хмельницькому, оголосили в розшук. Розшукова картка опублікована на сайті МВС у розділі "Розшук". Інцидент відбувся 2 квітня, а в розшуку Слободян із 5-го.

 

 

18:55 У найбільшому храмі Шепетівки, Свято-Михайлівському соборі, священники Православної церкви України відправили перше богослужіння. Ще рік тому релігійна громада проголосувала за вихід парафії із УПЦ МП, проте представники собору Московського патріархату не допускали до служби священників ПЦУ. У ці дні біля храму збиралися велелюдні мітинги на підтримку автокефальної церкви, повідомляє "Суспільне".

 

 

18:20 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 2 ракетних та 34 авіаційних ударів, здійснив понад 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках – відбито більш як 35 атак противника.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Протягом доби противник здійснив обстріли населених пунктів Грем’яч Чернігівської області; Середина-Буда, Баранівка, Безсалівка, Волфине, Тур'я, Високе Сумської області, а також населених пунктів Ветеринарне, Вільхівка, Тернова, Вовчанськ, Караїчне та Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Крохмальне, Кіндрашівка, Піщане та Берестове Харківської області.

На Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Кузьминого та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Чернещина Харківської області; Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка Луганської області та Ямполівка, Торське, Сіверськ, Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають бої. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі населеного пункту Богданівка. Підрозділи сил оборони відбили близько 10 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали Васюківка, Міньківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Маркове, Григорівка, Бахмут, Хромове, Часів Яр, Іванівське, Ступочки, Біла Гора та Дружба Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного, Первомайського та Мар’їнки. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито понад 10 ворожих атак. В той же час, ворожих обстрілів зазнали Новокалинове, Кам'янка, Степове, Орлівка, Авдіївка, Сєверне, Нетайлове, Красногорівка, Мар’їнка, Побєда та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Шахтарське, Новоукраїнка, Велика Новосілка, Вугледар, Пречистівка, Золота Нива та Новомайорське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли населених пунктів, що межують з лінією бойового зіткнення. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Новосілка, Ольгівське, Малинівка, Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Мала Токмачка Запорізької області; Дудчани, Качкарівка, Берислав, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Микільське, Дніпровське Херсонської області, а також Херсон.

Російські загарбники продовжують зазнавати значних втрат. Для їх поповнення керівництвом збройних сил російської федерації прийнято рішення про проведення 29 квітня поточного року дострокових випусків з вищих військових навчальних закладів країни-агресора у Москві, Санкт-Петербурзі, Костромі, Пензі, Омську, Тюмені, Казані, Новосибірську, Вольську та Благовєщенську. При цьому, випуски з ВВНЗ, що готують спеціалістів для військових частин ракетних військ стратегічного призначення, повітряно-космічних сил та військово-морських сил збройних сил російської федерації, проводитимуть відповідно до запланованих раніше графіків.

Авіація Сил оборони за добу завдала 8 ударів по районах зосередження окупантів. Також було збито ворожий розвідувальний БпЛА.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 1 склад боєприпасів, 1 позицію засобів протиповітряної оборони та 3 станції радіоелектронної боротьби противника.

 

17:15 Предстоятель УПЦ МП Онуфрій (у миру – Орест Березовський) визнав, що він мав російське громадянство. Водночас митрополит стверджує, що він від російського паспорта відмовився. Онуфрій каже, що він набув російське підданство автоматично після розпаду СРСР. "У 1988 році мене перевели в Україну до Свято-Успенської Почаївської лаври, а пізніше, у 1990 році, на рідну Буковину. У цей час розпався Радянський Союз і я, будучи до цього де-факто громадянином Росії (тому, що я мав постійну прописку в Росії, а це по-сучасному означало – громадянство), взяв український паспорт. Російське громадянство при цьому автоматично продовжилось, але я ним не цікавився і не користувався, воно тоді не мало ніякого значення, і за це ніхто не переслідував. Між Україною і Росією були добрі братські стосунки. Коли ці стосунки стали погіршуватись, особливо останніх десять років, я полишив російське громадянство", – заявив глава УПЦ МП.

 

 

16:53 У статистиці, котру провадить OSINT-проєкт Oryx, сьогодні неабияке кругле число  Росія втратила на війні 10 тисяч одиниць військової техніки. Нагадаємо, Oryx відстежує втрати, базуючись на відео- та фотофіксації, тож реальні показники є вищими. Отже, згідно з даними на цю добу, ЗС РФ втратили 10 006 машин: 6474 – знищено, 304 – пошкоджено, 394 – покинуто, 2834 – захоплено. Для порівняння, Україна втратила на війні 3161 одиницю техніки.

 

 

16:12 В Україну 8 квітня повертається 31 депортована росіянами українська дитина, повідомив виконавчий директор БО “Save Ukraine”, колишній уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба. “Це була п'ята наша рятувальна місія, і вона була особлива не тільки за кількістю дітей, яких ми врятували, а й за складністю. На жаль, бабуся, яка мала забрати двох дітей, померла під час цієї місії”, – сказав він. Зі слів Кулеби, через смерть жінки в Україну повернули не 33 дитини, як планувалося, а 31: тепер треба повернути тіло померлої в Україну і дітей, яких вона мала забрати.

 

 

15:36 Росіяни викопали систему окопів 70 км на тимчасово окупованій території Запорізької області на тлі очікувань українського контрнаступу. Його виявив Центр журналістських розслідувань на супутникових знімках Sentinel-2.

 

 

14:55 Прикордонники запобігли вивезенню до Молдови мощей 80 святих та іншого церковного начиння. "Під час огляду кабіни вантажівки Volvo у пункті пропуску "Табаки" охоронці кордону спільно з митниками виявили ковчег з мощами 80 святих (мощі – висохлі муміфіковані рештки людини, яку Церква вважає святою), ікону та храмовий аналой (аналой – високий чотирикутний вкритий тканиною столик, що використовується під час богослужінь)", – йдеться у повідомленні ДПСУ. Як з'ясували прикордонники, громадянин Молдови за дорученням свого товариша з Одеси мав перевезти всі ці предмети через кордон та доставити до храму Покрови Пресвятої Богородиці в місто Вулканешти у Гагаузії.

 

 

13:21 У Феодосії пролунав потужний вибух. Місцеві пабліки пишуть, що в місті дрижали стіни, спрацювала сигналізація автомобілів. Місцеві медіа й російські пропагандисти публікують фотографії уламків ракети, котра нібито впала на околицях. Окупаційна адміністрація стверджує, що ракета не досягла цілі і її збили системи ППО. 

 

 

12:44 Китай розпочав триденні військові навчання навколо Тайваню. Командування східних військ КНР описало маневри як "серйозне застереження проти змови сепаратистських сил Тайваню з зовнішніми силами й необхідний крок для захисту національного суверенітету та територіальної цілісності". У такий спосіб Пекін відреагував на візит президентки Тайваню до США, передає CNN. Під час навчань китайці планують маневри у Тайванській протоці та на північ, південь та схід від острова – фактично, йдеться про оточення із залученням морської та повітряної компоненти. Наразі міністерство оборони у Тайбеї повідомило, що виявило 42 китайські військові літаки над Тайванською протокою; частина з них була у зоні досяжності ППО.

 

 

12:19 Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий висловив обурення через скандал із російськомовною лекцією в Державному податковому університеті. "Кейс із викладачкою закладу освіти, яка не спроможна опанувати державну мову, – це пряме порушення чинного законодавства. Щодо цього випадку будуть вжиті заходи. Це очевидно. Та не лише в порушенні законодавства питання. Поведінка цієї пані має вигляд… м’яко кажучи… не відповідний її ролі. Освітянська спільнота формує націю. Вона формує суспільство майбутнього", – прокоментував Лісовий. Міністр подякував батькам, які привчають своїх дітей до української мови: "Так чинять люди, які хочуть успіху для своїх дітей. Так чинять люди, які вірять у власну спроможність привести до успіху свою країну".

 

 

11:51 "Укренерго" підбило підсумки "воєнного" опалювального сезону: "Понад 1200 ракет та дронів випустили росіяни по ключових енергетичних об’єктах. На жаль, понад 250 із них таки влучили у ціль – 43% магістральних мереж було пошкоджено. Обстріляні й зазнали різного ступеню ушкоджень усі теплові та гідроелектростанції", – ідеться в повідомленні. Масштаби руйнувань, завданих українській енергосистемі, безпрецедентні. Згідно з оцінкою національної компанії, лише першочергові потреби на відновлення та захист високовольтної мережі "Укренерго" цього року становлять майже 1 млрд доларів.

 

 

11:27 Україна аж до нового сезону припинить експорт основних зернових культур у Польщу. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час спільної пресконференції з польським міністром Робертом Телусом, підсумовуючи переговори на тлі протестів аграріїв Польщі проти "нульового мита" для України. “Ситуація складна як для українських, так і для польських фермерів. Ми всі розуміємо, хто винен, але маємо розв'язати цю проблему. Українська сторона до нового сезону утримається від експорту до Польщі пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику”, – заявив Сольський. З його слів, надалі експорт зможе відбуватися лише за згодою польської сторони; окремо з Польщею обговорять перспективу транзиту збіжжя з України через територію РП. “Ми розраховуємо на максимально конструктивну позицію польської сторони щодо транзиту українського збіжжя до польських портів та портів інших країн ЄС”, – підкреслив Сольський.

 

 

11:15 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 7 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:00 Контролюючі органи США зобов'язали компанію Microsoft виплатити штрафи на загальну суму 3,3 млн доларів за "ймовірні та очевидні порушення законів США про експортний контроль та санкції" у період з 28 грудня 2016 року до 22 грудня 2017 року. Згадуються два російські підприємства, яким компанія Microsoft протиправно надала доступ до програмного забезпечення: «Главгосэкспертиза России», залучена до багатьох будівельних проєктів, зокрема в будівництво Керченського мосту; а також «Объединенная судостроительная корпорация», що займається розробкою та будівництвом бойових кораблів ВМФ Росії.  

У заяві, поширеній Microsoft, корпорація визнала свої помилки в дотриманні санкцій і заявила, що співпрацювала з розслідуванням та була задоволена досягнутими домовленостями.

 

 

10:45 Енергосистема України працює з профіцитом генеруючої потужності, із запасом забезпечує потреби споживачів електроенергії по всій країні, запевнив міністр енергетики Герман Галущенко. Триває відновлення пошкодженої внаслідок ворожих обстрілів мережевої інфраструктури.

 

 

10:30 Розрахунки за даними Генштабу ЗСУ свідчать, що пересічна атака коштує росіянам 8,9 осіб живої сили РФ:

 

 

 

10:15 Протягом минулої доби російські війська обстріляли 115 населених пунктів на території 8 областей України, підтверджено ураження 33 об’єктів інфраструктури. Є загиблі та поранені.

 

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Кампанія Росії, спрямована на серйозне послаблення  об'єднаної енергетичної системи (ОЕС) України взимку 202223 років, найімовірніше, провалилася. Росія здійснює удари з дальніх відстаней з жовтня 2022 року, але з початку березня 2023 року великомасштабні атаки стали рідкісними. Менш масштабні удари (менш ніж 25 ракет) тривають, але, ймовірно, мають значно менший вплив на енергетичну систему.

Українські мережеві оператори продовжують здійснювати заміну трансформаторів та інших важливих компонентів. Їхнє транспортування і встановлення є серйозною логістичною проблемою, особливо високовольтних трансформаторів, які важать щонайменше 100 тонн.

Енергетична ситуація в Україні, очевидно, покращиться з приходом потепління. Планування та підготовка до наступної зими, ймовірно, вже розпочалися.

 

 

09:45 На даний момент переговори про припинення вогню між Україною та Росією неможливі, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен : "Для когось ідея припинення вогню може бути спокусливою – і я це розумію. Але якщо це означає фактичну ратифікацію захоплення Росією значних українських територій і трактуватиметься як надання Росії дозволу реорганізуватися, відпочити, а потім атакувати знову, коли їй це буде зручно, – це не буде справедливим і міцним миром. Він має бути довговічним, тому це не має бути перепочинок, який дозволить Росії одного дня, коли вона переведе подих, почати все спочатку".

 

 

09:30 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 177 680 (+570) осіб,

танків – 3636 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 7020 (+4) од.,

артилерійських систем – 2727 (+5) од.,

РСЗВ – 533 (+0) од.,

засобів ППО – 282 (+1) од.,

літаків – 307 (+1) од.,

гелікоптерів – 292 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2298 (+7) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5599 (+12) од.,

спеціальної техніки – 304 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

106,4% танків (з них 0,5% за минулий тиждень),

  40,5% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

  93,3% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

  88,5% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

  47,8% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

  24,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,8% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  20,1% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

09:15 У соцмережах з'явилася нова партія американських секретних документів, які стосуються й України, пише New York Times: на анонімному форумі 4chan було, зокрема, опубліковано карту, на якій видно хід бойових дій в українському Бахмуті. Пентагон спішно шукає джерело витоку, який не міг статися від українських посадовців, оскільки вони не мали доступу до деяких документів, які потрапили в мережу. Нова порція документів також включає в себе конфіденційні слайди про Китай, Індійсько-Тихоокеанський театр військових дій, Близький Схід і тероризм.

Аналітик Bellingcat нідерландського сайту розслідувань Bellingcat Арік Толер повідомив, що перша частина документів була опублікована на початку березня на Discord – платформі чату в соціальних мережах, яка популярна серед любителів відеоігор.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак та ударів за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 2 ракетних та 35 авіаційних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів і надалі залишається високою по всій території України.

Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. За минулу добу, завдяки мужності кожного воїна, було відбито понад 60 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формувань наступальних угруповань противника не виявлено. Ворог і надалі зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах Курської та Бєлгородської областей. У прикордонних районах Курської області противник продовжує інженерне обладнання місцевості.

Протягом минулої доби противник здійснив обстріли населених пунктів Леонівка, Грем’яч Чернігівської області; Нововасилівка, Середина-Буда, Заруцьке Сумської області, а також Гур’їв Козачок, Лук’янці, Верхня Писарівка, Графське, Зибине, Караїчне, Потихонове, Амбарне, Бологівка, Красне Перше та Новомлинськ на Харківщині.

На Куп’янському напрямку ворожих обстрілів зазнали населені пункти Тополі, Фиголівка, Дворічна, Западне, Крохмальне, Гусинка, Кіндрашівка Харківської області та Новоселівське – Луганської.

На Лиманському напрямку минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії південніше Кремінної, а також в районах Серебрянського лісництва та Верхньокам’янського. Артилерійських обстрілів зазнали Новоселівське, Макіївка, Невське, Кузьмине, Діброва, Білогорівка Луганської області та Торське, Зарічне, Спірне, Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує вести наступальні дії, намагається взяти під повний контроль місто Бахмут, тривають жорстокі бої. Протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районі східніше Богданівки та Іванівського. Підрозділи сил оборони відбили близько 20 атак противника на зазначеній ділянці фронту. Від ворожих обстрілів постраждали понад 25 населених пунктів, що знаходяться у районі бойового зіткнення, серед них: Васюківка, Міньківка, Бахмут, Богданівка, Іванівське, Часів Яр, Новомаркове, Ступочки, Шуми, Торецьк та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в районах Новокалинового, Сєверного, Первомайського, Мар’їнки та Побєди Донецької області, успіху не мав. Найзапекліші бої на зазначеній ділянці фронту тривають за Мар’їнку, де було відбито понад 15 ворожих атак. В той же час ворожих обстрілів зазнали Новобахмутівка, Авдіївка, Сєверне, Водяне, Первомайське, Карлівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Парасковіївка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог наступальних дій не проводив. Здійснив обстріли населених пунктів Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка, Керменчик, Новомайорське, Золота Нива, Шахтарське, та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує нарощувати у фортифікаційному відношенні оборонні рубежі та позиції. Здійснив обстріли понад 40 населених пунктів. Серед них – Малинівка, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новопавлівка Запорізької області; Качкарівка, Зміївка, Інженерне та Зеленівка Херсонської області, а також Херсон.

На тимчасово зайнятих територіях Запорізької та Херсонської областей російські окупанти активізували підготовку з евакуації місцевого населення на тимчасово окуповані території Автономної Республіки Крим. Зокрема, в Мелітополі та Скадовську ворог організував опитування місцевого населення щодо можливої евакуації. В ході опитування перевіряється наявність російського паспорта, прописка та рівень освіти. Відзначається періодичний виїзд автобусів з охочими евакуюватися. Окупанти поширюють інформацію, що з кінця квітня розпочнеться примусова евакуація цивільного населення.

Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Крім того, наші захисники поблизу Мар'їнки знищили російський штурмовик Су-25. Також ворог втратив 7 БпЛА , з них: 3 – типу“Орлан”, 3 – “Ланцет” та 1 – “Мерлін”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 1 пункт управління, 2 райони зосередження живої сили та знищили склад боєприпасів

 

 

08:30 З ночі в Чорному морі на бойовому чергуванні один підводний носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 4 ракет, повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

 

 

08:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські мілблогери зі спекулятивним занепокоєнням відреагували на витік (з можливими змінами) секретних військових документів США про війну в Україні, що свідчить про триваючий страх перед перспективою майбутніх українських контрнаступів у російському інформаційному просторі. Аналітик Bellingcat Арік Толер зазначив, що документи поширювалися в інтернеті ще 4 березня, і залишається незрозумілим, чому ці документи потрапили до основних західних медіа більш ніж через місяць. Публікація New York Times виявила важливу точку невралгії в російському інформаційному просторі, а реакція на документи свідчить про те, що російські мілблогери, можливо, дедалі більше переглядають обґрунтованість своїх власних оцінок і спекуляцій щодо будь-яких потенційних українських контрнаступів і своєї здатності прогнозувати українські операції.

• Кремль продовжує демонструвати, що він не зацікавлений у легітимних переговорах, покладаючи відповідальність за переговори на Захід.

• Український посадовець повідомив, що російські авіаційні підрозділи змінюють тактику, можливо, через втрати авіації та вичерпання запасів високоточної зброї. Речник ВПС України Юрій Ігнат 7 квітня повідомив, що російські авіаційні підрозділи скорочують свої дії в безпосередній близькості від українських позицій і все більше покладаються на віддалені авіаційні удари з використанням керованих авіабомб.

• Повідомляється, що високопоставлені російські чиновники можуть залишати Росію лише з дозволу російського прем'єр-міністра Міхаіла Мішустіна.

• Колишній російський командир маріонеткових підрозділів і відомий критичний мілблогер Іґорь Ґіркін 7 квітня заявив, що добровольчий батальйон, який він раніше рекламував, по суті, є бутафорією.

• Російські війська вели обмежені наземні атаки на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували просування в районі Бахмута та наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка–Донецьк.

• Російські війська продовжують зміцнювати оборону в окупованих Запорізькій та Херсонській областях.

• Російські чиновники продовжують заходи для підтримки поточного весняного циклу призову в Росію на тлі продовження зусиль з криптомобілізації.

• Російські окупаційні чиновники прискорюють паспортизацію в окупованій Україні.

 

08.04.2023