Прості рецепти

Війна – оптимальний час для зміни правил гри, й оптимізація процесів у цей страшний період потребує менше ресурсів. Головне – не загратися.

 

Довколарелігійне тижня

 

 

У подіях довкола Києво-Печерської лаври продакт-плейсмент спрацював на 100%. Журналісти-розслідувачі можуть поколупатися у закуліссі, дослідити підводні течії і знайти, який профіт мали від виселення московських попів із Лаври louis Vuitton, Calvin Klein і, звичайно, Mercedes. Відставний настоятель святині митрополит Павло Лебідь (більш відомий як Паша Мерседес) зробив усе можливе, аби його паства і взагалі всі зацікавлені взнали, скільки коштує шалик, пов’язаний на шию скандального попа, як швидко розганяється до сотні його елітне авто – і дасть Бог згодом розкаже, в якому салоні краси роблять якісну епіляцію служителям культу та скільки таке задоволення коштує.

 

Зараз Лебідь-Мерседес сидить під домашнім арештом у власній хатинці, яку він називає скромною обителлю, а Служба безпеки України повідомила йому про підозру за ч.1 ст.161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч.1 ст.436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників). На якийсь дуже нетривалий час митрополиту російські піарники зліпили імідж мученика і страстотерпця, під його омофором неадекватні парафіяни УПЦ МП в межах власних сил чинили дебош і не допускали на територію Лаври комісію Міністерства культури та інформаційної політики, яка мала провести інвентаризацію майна. Коли компетентні органи доступно розтлумачать вірянам, що всіляка влада – від Бога, а якщо вони в то не вірять, то нехай попитають єдиновірців із РФ? Якби на тих теренах хтось навіть закутаний у louis Vuitton від тімені до п’ят почав качати права перед представниками влади, то під домашній арешт його б відправляли з браслетом стеження, натягнутим вже на поломану ногу.

 

Тому апологети російського православ’я ще трохи полементують і Лавру покинуть. А потім російські деміурги створення конфлікту в Україні знайдуть нового ще не окільцьованого Лебідя і вигадають нову тему, за допомогою якої показуватимуть «звєріний оскал бендеровскіх сатаністов». Шкода, що самого Паші Мерседеса в інформаційному просторі стане менше – його неологізмів на кшталт «диявольське збіснення» бракуватиме.

 

 

Довколафармацевтичне тижня

 

 

Створити проблему, щоб потім героїчно з нею боротися, українці і самі вміють досить кваліфіковано. Простих смертних перелякали, що з 1 квітня всі рецептурні лікарські препарати продаватимуть в аптеці лише за наявності рецепта. Цей цілком логічний крок був продиктований занадто великою любов’ю співвітчизників до вживання антибіотиків, якими лікували все – аж до гикавки і вивиху гомілкової кістки. Тепер антибіотики (а також гормональні, антигельмінтні, кровозріджуючі препарати, антидепресанти та ще цілий ряд ліків) відпускатимуть лише за рецептом лікаря.

 

З цим ще можна було б якось жити, але в Міністерстві охорони здоров’я вирішили не зупинятися на досягнутому й урізноманітнити життя співвітчизників електронним рецептом, за допомогою якого потребуючі купуватимуть нейролептики, релаксанти і, ясна річ, антибіотики. В останніх днях березня це спровокувало помітні черги біля аптек, в яких спраглі до пігулок хотіли закупитися на три життя вперед, – і в МОЗ зрозуміли, що щось пішло не так. Врешті ескулапи вирішили, що під час війни без електронних рецептів українці якось переживуть, а потім буде видно. Хоча як опанують процес експлуатації електронного рецепта пенсіонери в селі Потутори чи на хуторі Паньківка після перемоги, залишається відкритим питанням.

 

 

Президентське тижня

 

 

Президент мусить бути в курсі справ, які між собою абсолютно непоєднувані. Володимир Зеленський про це пам’ятає й одночасно з закручуванням гайок росіянам та вітчизняним зрадникам-колаборантам веде очолювану країну в Євросоюз за допомогою електросамокатів.

 

По-перше, президент України запровадив санкції терміном на 10 років проти 230 громадян РФ, кількох організмів, які ще досі мають українське громадянство, і проти 154 компаній із Росії та однієї з окупованого Мелітополя. У своєму наступному указі Зеленський запровадив санкції, які передбачають блокування активів й обмеження торговельних операцій, проти 225 російських компаній та 33 росіян.

 

Найодіознішою персоною в цьому списку є експрезидент «Мотор-Січі» В’ячеслав Богуслаєв, якому 28 березня оголосили ще одну підозру (за співпрацю з РФ зрадника заарештували ще в жовтні минулого року) за те, що він наказав працівникам «Мотор Січі» вивести з ладу вертольоти, які планували купити в Міністерстві оборони.

 

По-друге, президент підписав закон, який визнає електросамокати та інший легкий електротранспорт транспортними засобами. Цей же документ увів визначення для різних видів автомобільного транспорту, що працює на альтернативному паливі. У пояснювальній записці до закону вказано, що законопроєкт розроблено з метою реалізації окремих положень угоди про асоціацію між Україною та ЄС. На практиці буде цікаво спостерігати, як втілюватиметься в життя вимога до забудовників, які тепер мусять при будівництві житлових комплексів проєктувати 50% паркомісць під електрокари, а також забезпечувати парковки місцями для зарядки.

 

Правил дорожнього руху для користувачів електросамокатів досі в Україні не існує. Якщо добре ляже карта, то на Банковій взнають про заборону цих транспортних засобів у Парижі, за що проголосувала переважна більшість тамтешніх мешканців, і візьмуть цей досвід на озброєння.

 

 

Підтримка тижня

 

 

«Дякую МВФ та Кристаліні Георгієвій за затвердження нової чотирирічної програми підтримки України на загальну суму $15,6 млрд. Це важлива допомога в нашій боротьбі з агресією РФ», – повідомив у Twitter Володимир Зеленський, констатувавши формалізацію угоди між Україною і Фондом стосовно найбільшого кредиту з часу повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

 

Пакет допомоги розрахований на чотири роки і покликаний задовольнити нагальні фінансові потреби на тлі війни, що триває. Крім об’єму кредиту, міжнародні оглядачі звертають увагу на те, що ці $15,6 млрд є також і першим великим пакетом, схваленим МВФ для країни, яка бере участь в активному воєнному конфлікті.

 

А вже в понеділок 3 квітня у вітчизняному Міністерстві фінансів відзвітували, що до державного бюджету від МВФ надійшов перший транш у розмірі $2,7 млрд.
 

03.04.2023