398-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:45 У Міністерстві оборони Сполучених Штатів Америки вважають, що в української армії є хороші шанси провести успішний контрнаступ цієї весни. Про це під час засідання оборонного комітету Сенату США заявив очільник Пентагону Ллойд Остін. З його слів, незважаючи на важкі бої біля Бахмута, українська армія має перевагу перед росіянами, і нападники зазнали великих втрат у війні. Остін очікує активізації бойових дій навесні, коли покращаться умови для маневрування, а українська армія посилиться "на основі того, що ми вже зробили і продовжуємо робити". "Думаю, що в України будуть дуже хороші шанси на успіх", – сказав він. Зі слів Остіна, пріоритетною потребою українців є протиповітряна оборона. “Це критична необхідність на полі бою. Їм також потрібна зброя великої дальності та бронетехніка. І ми надаємо їм значний пакет таких можливостей. Ми також навчаємо їх та гарантуємо забезпечення наданого озброєння”, – зазначив Остін.

 

 

22:02 Речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий прокоментував інформацію американського Інституту вивчення війни про те, начебто російські війська здобули незначні успіхи на півночі і південному заході Бахмута. "У районі Бахмута і населених пунктах навколо нього ситуація дуже динамічна. Я можу сказати, що ворог іноді має якісь тактичні просування. Проте, всі його пересування прогнозовані. Ми їх бачимо, відпрацьовуємо протидію. Командування і штаб завжди це тримають на кордоні. Говорити про якусь стратегічну перевагу в останні години чи дні, що вони там досягнули – цього не може бути. Вона є стабільно важкою, але абсолютно контрольованою", – сказав Череватий в етері національного телемаратону. Він зазначив, що ЗСУ ведуть вогонь по окупантах та застосовують інші засоби протидії, аби максимально знищити особовий склад і техніку загарбників, зламати їхній бойовий напір, і не дати можливості розвинути успіх окупаційних атак.

 

 

21:10 Національна асамблея Франції (нижня палата французького парламенту) ухвалила резолюцію, в якій визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. "Визнання парламентом Франції Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу важливе та знакове. Вдячні за сильний внесок Франції у викриття злочинів тоталітарної Росії – минулих і сьогоднішніх. У встановлення правди й справедливості, а отже, й відповідальності. Дякуємо, Франціє!", – прокоментував Президент України Володимир Зеленський. "Це вкрай важливо. Це історична справедливість. Доказ того, що навіть через 90 років світ не мовчить, визнаючи злочин злочином. І подібні трагедії, звірства проти людства, проти народів ніколи не мають права повторюватись", – зазначив Голова ВР Руслан Стефанчук.

 

 

20:41 В Україні сформували три ударні роти БПЛА у рамках проєкту "Армія дронів". "Разом із партнерами повністю їх укомплектували. Передали пікапи​, ударні коптери та Старлінки. Усі безпілотники – українського виробництва. Обладнання для ударних рот армії дронів придбали приватні донори", – поінформував віцепрем'єр Михайло Федоров. З його слів, безпілотники виконуватимуть розвідувальні та ударні місії. Автівки знадобляться для рейдів мобільних груп у тил ворога, доставки вантажів та евакуації поранених. 

 

 

20:04 Біля храму Різдва Христового на вулиці Довженка в Івано-Франківську відбулася сутичка між вірними Православної Церкви України та УПЦ МП, коли вірні автокефальної Церкви прийшли провести першу Службу Божу у храмі, де раніше правив Московський патріархат. Як пише "Бліц-Інфо", невідомі особи заварили ворота, щоб люди не могли зайти на подвір'я. Коли ж їх все вдалося відкрити за допомогою спецінструменту, вхід до церкви загородили парафіянки УПЦ МП разом зі своїм священником, а згодом під церквою розпилили сльозогінний газ. Врешті парафії ПЦУ вдалося пройти всередину і провести першу літургію.

 

 

19:19 Компанія "Укренерго" не очікує дефіциту електроенергії в Україні аж до осені, заявив голова правління НЕК Володимир Кудрицький в етері національного телемаратону. Водночас, він наголосив, що енергетикам слід добре підготуватися до наступної зими. "[Треба] відновити насамперед роботу тих енергоблоків на теплових і гідроелектростанціях, які були пошкоджені, і максимально мобілізувати всі ресурси енергосистеми, щоб гідно пройти зиму, без відключень і без шкоди для громадян і нашої економіки", – сказав Кудрицький. 

 

 

18:49 Контррозвідка Служби безпеки України викрила російського агента в особі інспектора Чернігівського прикордонного загону. "Насамперед агресора цікавили бойові розпорядження та план заходів щодо інженерно-технічного облаштування державного кордону в межах Чернігівської області. Саме ці секретні відомості російський агент мав знайти, сфотографувати, а потім передати своєму "куратору" з ФСБ", – повідомили у СБУ. Прикордонника звинувачують у державній зраді.

 

 

18:35 Міжнародний олімпійський комітет рекомендував міжнародним спортивним федераціям дозволити атлетам з Росії та Білорусі виступати на турнірах – індивідуально і не під прапором. Про це заявив президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах за підсумками засідання виконкому МОК. Очільник МОК назвав шість пунктів, які дозволять росіянам отримати допуск, серед них – заборона на активну підтримку війни, контракти із російською та білоруською арміями. Водночас, Бах відзначив, що питання участі спортсменів з Росії та Білорусі на Олімпіадах 2024 та 2026 років не розглядалося.

 

 

18:18 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 11 авіаційних та 2 ракетних ударів, здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою, адже ворог і надалі ігнорує закони та звичаї війни, продовжує застосовувати тактику терору проти мирного населення. Сьогодні, внаслідок ракетного удару по інфраструктурі міста Богодухів Харківської області постраждали цивільні люди, пошкоджені приватні будинки.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. В епіцентрі бойових дій залишаються населені пункти Білогорівка, Бахмут, Авдіївка, Мар’їнка та їх околиці. Завдяки професійним і злагодженим діям, протягом доби підрозділами Сил оборони України було відбито 24 атаки противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Противник продовжує зберігати військову присутність у прикордонних районах Курської та Бєлгородської областей. Протягом доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Білопілля і Волфине Сумської області, а також районів населених пунктів Тимофіївка, Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Глибоке, Красне, Стариця, Огірцеве, Комісарове, Устинівка та Строївка на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямку протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Крохмальне, Білогорівка, Верхньокамянське та Берестове. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Кам’янка, Красне Перше, Фиголівка, Новомлинськ, Кутьківка, Дворічна, Западне, Вільшана, Кислівка, Берестове Харківської області; Невське, Кузьмине, Діброва і Білогорівка Луганської області, а також Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут. Проте наші захисники мужньо тримають місто, відбивають численні атаки противника. Протягом доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Іванівське та Озарянівка Донецької області. Здійснив обстріли населених пунктів Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Хромове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Дружба, Шуми та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів наступальні дії в напрямку населених пунктів Степове, Первомайське, Мар’їнка Донецької області, успіху не мав. Здійснив обстріли населених пунктів. Серед них - Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Степове, Ласточкине, Авдіївка, Тоненьке, Первомайське, Мар’їнка, Побєда, Парасковіївка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує вести обороні дії. Здійснив обстріли населених пунктів Новосілка, Новопіль Донецької області; Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка та Новоандріївка Запорізької області; Антонівка Херсонської області та місто Херсон.

Авіація Сил оборони за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Підрозділи ж ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника, а також склад боєприпасів.

 

 

17:25 Вулицю Третій мікрорайон у Ніжині перейменували на вулицю Олександра Мацієвського – Героя України, воїна бригади Територіальної оборони Чернігівщина, якого росіяни розстріляли через слова "Слава Україні!". Як повідомив голова Ніжина Олександр Кодола, у місті розглядають іще декілька ініціатив із увічнення пам'яті героя, зокрема, ідею зведення пам'ятника.

 

 

17:09 Синод ПЦУ вирішив утворити релігійну організацію – "Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)". Її священноархімандритом затверджено митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора. Нагадаємо, раніше ПЦУ зареєструвала релігійну організацію і для Києво-Печерської лаври – митрополит Епіфаній просить виділити для автокефального монастиря приміщення для здійснення чернечого життя. Синод звернувся до братії Києво-Печерської Лаври з закликом залишатися монахами у лоні помісної Української Православної Церкви.

 

 

16:41 Під час візиту на Сумщину Президент України Володимир Зеленський відвідав українські позиції на державному кордоні з Росією. Голова держави ознайомився з організацією служби прикордонниками і заслухав доповідь про порядок оборони та захисту кордону України. Під час розмови йшлося про те, що Росія активізувала обстріли українського прикордоння зі своєї території, найбільше останнім часом потерпає Білопільська територіальна громада.

 

 

 

16:27 Верховний суд підтвердив виправдальний вирок Вищого антикорупційного суду щодо колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна. "Сподіваюся, в НАБУ вистачить мужності публічно вибачитися, а внутрішня перевірка і, незабаром, зовнішній незалежний аудит з’ясують, на виконання чиїх злочинних вказівок детектив займався фабрикацією справи проти мене, а співробітники прес-служби очорнювали моє ім’я", – прокоментував Омелян. НАБУ інкримінувало колишньому міністрові вчинення незаконних дій, які призвели до недоотримання державним бюджетом 30,4 млн грн – у грудні 2017 року він нібито незаконно видав наказ про зменшення майже усіх портових зборів на 20%. 

 

 

15:53 У Волочиському районі на Хмельниччині перекинувся автобус, що їхав маршрутом Варшава–Одеса. Всередині салону перебувало 25 пасажирів, в тім числі двоє дітей. Попередня версія аварії – водій не впорався із керуванням і з’їхав у кювет.

 

 

 

15:27 Центральна виборча комісія визнала Ірину Никорак ("Європейська солідарність") народним депутатом – вона замінить у парламенті Михайла Забродського, який склав мандат і зосередився на роботі у Збройних Силах України. Никорак – 26-та у виборчому списку "ЄС".

 

 

15:09 Президент України Володимир Зеленський відвідав місто Охтирка на Сумщині й узяв участь у заходах з нагоди річниці деокупації міста від росіян. Зеленський сказав у виступі: недалеко від Охтирки проходить державний кордон України, і жодному тирану цей кордон не вдасться стерти. "Українці житимуть тут, на своїй землі, у своїх містах і селах, які ми маємо відновити після війни. І я впевнений, це обов'язково буде", – заявив Президент.  Він наголосив, що Україна ніколи не пробачить злочинів, які скоїла Росія на українській землі. "Притягнемо до відповідальності всіх убивць із Російської Федерації, терористів і саму державу-агресора. І жодної рани, завданої цією війною, ми не залишимо на тілі нашої держави. Відбудуємо абсолютно все зруйноване. І зробимо все, щоб усі ці міста й села відродилися", – сказав Президент.

 

 

 

14:44 Велика Британія і Польща побудують два тимчасові села на Львівщині й Полтавщині, щоб забезпечити житлом переселенців. Як повідомляє Sky News, ці новобудови зможуть розмістити 700 мешканців.

 

 

14:20 Головне управління розвідки Міністерства оборони заявило, що фейковий ролик росіян про знущання над жінкою та дитиною в автомобілі спрямований на очорнення воїнів ЗСУ, а також на те, щоб показати військовиків жорстокими й неадекватними. Також ГУР вважає, що пропагандисти намагаються спровокувати конфлікт із мусульманами, зокрема в особі кримських татар. "З діалогу військового й жінки, що була за кермом, можна зрозуміти, що вона нібито належить до кримськотатарського народу", – звернули увагу в ГУР. Розвідка заявила, що ролик було знято біля стрільбища банди "ДНР" неподалік окружної дороги біля Донецька; для зйомок використали автомобіль, що мав елементи кузова російського виробництва. ГУР констатує, що ролик був настільки нездалим, що його "за примітивне виконання й показову фейковість навіть розкритикували деякі російські пропагандисти, а російське міністерство закордонних справ, яке спершу поширило це відео зі звинуваченнями українців у "нацизмі", миттю його прибрало".

 

 

13:54 Франція подвоїть кількість 155-міліметрових снарядів, які надаються Україні, заявив міністр оборони Себастьян Лекорню в інтерв'ю Le Figaro. З його слів, французи вже у найближчі дні мають намір довести темпи постачання до 2000 на місяць.

 

 

13:35 Розвідувальна спільнота InformNapalm і активісти української команди “Кібер Спротив” опублікували розслідування на основі дампів електронної пошти та інших приватних листувань російського воєнного злочинця, командира в/ч 75387, 960-го штурмового авіаційного полку РФ, полковника Сєрґєя Атрощенка. Його авіаполк дислокується на аеродромі на околицях міста Приморсько-Ахтарськ Краснодарського краю, що на березі Азовського моря. Саме цей полк мав стосунок до авіаобстрілів Маріуполя навесні минулого року. "Вбивцю маріупольців встановлено. Того, хто надавав накази та контролював бомбардування Драмтеатру, пологового будинку та дитячої лікарні. З перших тижнів нами встановлено, що літаки, що бомбардували Маріуполь, злітали з аердрому Приморсько-Ахтарськ. Міжнародна спільнота InformNapalm оприлюднила дані командира", – прокоментував радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

 

 

 

13:16 Україна готова відновити експорт електроенергії до Європи, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко на зустрічі з єврокомісаркою з питань енергетики Кадрі Сімсон у Брюсселі. "Ми маємо профіцит генерації в енергосистемі, тому є можливість для експорту електроенергії до європейських країн. Це взаємовигідний процес, оскільки Європа може отримувати електроенергію за прийнятними цінами, а українські генеруючі компанії можуть заробляти кошти, зокрема й для відновлення потужностей після війни", – сказав Галущенко.

 

 

12:51 Державний департамент США підтримав створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії проти України. Про це заявила посолка з питань глобального кримінального правосуддя Держдепу США Бет Ван Скаак під час виступу на конференції в Католицькому університеті Америки у Вашингтоні, присвяченій сучасним викликам Нюрнбергським принципам. "У цей критичний момент історії я можу оголосити, що ми підтримуємо створення спеціального трибуналу для переслідування злочину агресії проти України. Було багато різних моделей, які розглядались. США детально розглядали всі «за» та «проти» кожної з них і дійшли висновку, що найбільш ефективний спосіб забезпечення відповідальності за злочини агресії передбачає створення інтернаціоналізованого суду в рамках судової системи України", – заявила представниця Держдепу, що її цитує "Голос Америки".

 

 

12:32 OSINT-розслідувачі встановили місце зйомки російського пропагандистського ролика, на котрому було зафільмовано військову машину з українським прапором і солдатів із жовтими пов'язками, які стріляють у бік авто з жінкою та дитиною, – цей фейк зняли на південно-західній околиці окупованого Донецька, географічні координати – 47.9769473, 37.9534718. Точну локацію визначили через особливості насадження дерев, розміщення ліній електропередач відносно дороги і перехрестя. Пізніше підписник телеґрам-каналу Moscow Calling із Донецька виїхав за вказаними координатами і зняв на місці характерні гілки дерев, підтвердивши знахідку OSINT-розслідувачів. Напередодні цей ролик опублікувало у своєму твіттері ціле МЗС Росії – наразі допис із фейком уже витерли

 

 

 

 

12:24 Три доби поспіль немає обстрілів у напрямку Дніпровсько-Бузького лиману, відзначила речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону, зазначивши, що "після знищення польового складу з боєприпасами у них відсутня можливість їхнього постачання. Ворог не має можливості підтягувати техніку, навіть мінометне озброєння, оскільки в результаті вдалої роботи наших підрозділів були знищені їхні бойові позиції, а шторм не дозволяє вільного пересування". Загалом на Півдні відчувається зниження бойової активності росіян: "Це відбувається через роботу підрозділів Сил безпеки та оборони із зачищення 20–30-кілометрової смуги на лівому березі Дніпра".

 

 

12:18 У Бахмуті зменшилась кількість бойових зіткнень із ворогом: за добу на цьому напрямку відбулося 19 боїв із противником, 14 із них – у місті, повідомив представник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий в ефірі телемарафону: "Останні три дні кількість боїв зменшилась, але тут потрібен серйозний аналіз – це може бути певне перегрупування військ. Рух своїми силами, підрозділами. Думаю, наступні дні-тиждень покажуть, що це насправді".

 

 

12:11 Росіяни знову випустили керовану авіаційну бомбу по Сумщині – снаряд розірвався у Білопіллі.

 

 

11:59 Бійці Центру спецоперацій "А" Служби безпеки України знищили зенітно-ракетний комплекс "ТОР-М2" росіян за допомогою дрона-камікадзе – відео влучання оприлюднила пресова служба СБУ. Для спецслужби то вже четвертий "ТОР" за березень.

 

 

11:50 Сьогодні внаслідок негоди (штормовий вітер, сніг з дощем) та пошкодження у мережах операторів систем розподілу є значні знеструмлення споживачів у 8-ми областях на заході та півдні України (Волинська, Львівська, Закарпатська, Рівненська, Хмельницька, Тернопільська, Чернівецька та Одеська області), попередили в "Укренерго". Через похолодання підвищилося споживання, однак виробництва електроенергії достатньо для покриття споживання, триває також незначний імпорт електроенергії. У Житомирській області застосовуються обмеження споживання через значні пошкодження мереж внаслідок неодноразових атак росіян.

 

 

11:31 На Львівщині внаслідок нічної негоди без електрики залишаються 80 населених пунктів повністю і 82 частково, повідомили в "Львівобленерго".

 

 

11:18 Перші українські пілоти пройшли навчання в США, і виявилось, що пів року для цього достатньо, сказав міністр оборони України в інтерв'ю виданню "Gazeta Wyborcza" і додав: "Говорили, що для підготовки на "Patriot" потрібно 10 місяців. Виявилося, що ми змогли це зробити за 10 тижнів".

 

 

11:07 Ціллю вчорашнього замаху у Маріуполі був Михайло Москвін, начальник "поліції" в окупованому місті. "Цей злодій відповідальний за створення та функціонування фільтраційних таборів навколо Маріуполя. За його наказами тисячі мирних маріупольців опинилися за ґратами", – заявили у Маріупольській міській раді. Наразі Москвін перебуває у лікарні у тяжкому стані.

 

 

10:49 Президентові компанії "Мотор Січ" В'ячеславу Богуслаєву оголосили нову підозру – Служба безпеки України виявила, що у квітні 2022 року Богуслаєв блокував поставку бойового гелікоптера Мі-2 для Головного управління розвідки. "Очільник промислового гіганта навмисно заблокував виконання відповідного державного замовлення. Для цього надав вказівку своїм підлеглим розібрати повітряне судно на деталі та приховати експлуатаційну документацію на нього. Виконуючи розпорядження високопосадовця, працівники заводу зняли лопоті та вивели з ладу механізми вертольота, які відповідають за роботу несучого гвинта", – поінформували в СБУ. Богуслаєва підозрюють у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ.

 

 

10:38 Рада Безпеки ООН не підтримала резолюцію, запропоновану Росією у співавторстві з Китаєм, Білоруссю, Венесуелою, КНДР, Нікарагуа, Сирією та Еритреєю, в якій міститься пропозиція розпочати міжнародне розслідування ООН з вибухів на газогонах "Північного потоку". Три члени Ради Безпеки – Росія, Китай та Бразилія – проголосували "за", решта 12 країн утрималися. Представник США при ООН Роберт Вуд заявив, що потреби проведення розслідування щодо "Північних потоків" під егідою ООН немає, "оскільки розслідування Швеції, Данії та Німеччини йдуть всебічно, прозоро і неупереджено".

 

 

10:35 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми днями Росія продовжує надавати пріоритет операції з оточення міста Авдіївка Донецької області. Однак російські війська досягли лише незначного прогресу ціною великих втрат бронетехніки.

Під час спроби оточити Авдіївку з півдня 10-й танковий полк Росії, ймовірно, втратив значну частину своїх танків. Полк входить до складу 3-го армійського корпусу, першого великого нового формування, яке Росія створила для підтримки вторгнення в Україну з серпня 2022 року.

Численні свідчення з відкритих джерел вказують на те, що 3-й армійський корпус особливо страждає від проблем низької дисципліни та низького морального духу. Незважаючи на ймовірний період підготовки в Білорусі, формування все ще демонструє обмежену боєздатність. Втрати 10-го танкового полку, ймовірно, значною мірою були спричинені тактично недосконалими лобовими атаками, подібними до інших нещодавніх невдалих російських бронетанкових атак, наприклад, навколо міста Вугледар.

 

 

10:20 У західних областях України через погіршення погодних умов та сильний вітер є пошкодження електромереж і, як наслідок, – аварійні відключення споживачів, повідомив  міністр енергетики України Герман Галущенко. Ремонтні бригади вже працюють і поступово відновлюватимуть електропостачання. На Житомирщині можливі обмеження електропостачання через ремонти мережевої інфраструктури. Генерація електроенергії продовжує повністю забезпечувати потреби споживачів.

 

 

10:10 Болгарія готується через посередників продати Україні сотні тисяч одиниць боєприпасів радянського зразка вартістю майже 175 мільйонів євро, що може переломити хід війни на окремих напрямках, повідомив колишній міністр оборони Бойко Ноєв.

 

 

10:00 Росіяни намагаються сконцентрувати головні свої зусилля на Бахмутському напрямку, не залишаючи спроб оточити та захопити місто. На сьогодні головне завдання ЗСУ – виснажити переважаючі сили противника та завдати йому тяжких втрат, що дасть змогу створити необхідні умови, які сприятимуть звільненню української землі та пришвидшать нашу перемогу, написав командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський.

 

 

09:55 Вночі знищено всі – близько десяти – ворожі БПЛА "Shahed", що атакували Київ, від падіння уламків виникла пожежа у Святошинському районі, жертв немає, повідомила Київська міська військова адміністрація.

 

 

09:45 Вночі в Дніпропетровській області знищили два ворожі БПЛА, один влучив у підприємство, внаслідок чого виникла пожежа, за кілька годин рятувальники її загасили, повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 171 730 (+570) осіб,

танків – 3602 (+7) од.,

бойових броньованих машин – 6966 (+13) од.,

артилерійських систем – 2653 (+15) од.,

РСЗВ – 525 (+2) од.,

засобів ППО – 277 (+0) од.,

літаків – 305 (+0) од.,

гелікоптерів – 291 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2235 (+19) од.,

крилатих ракет – 911 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5502 (+9) од.,

спеціальної техніки – 287 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

105,4% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  40,2% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

  91,7% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

  86,1% артилерійських систем (з них 2,1% за минулий тиждень),

  47,1% РСЗВ (з них 1,4% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

  32,7% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  19,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 24 авіаційних та 12 ракетних ударів, здійснив 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворог продовжує ігнорувати закони та звичаї війни, застосовує тактику терору проти мирних громадян нашої держави. 27 березня, внаслідок ракетного удару по інфраструктурі міста Слов’янськ Донецької області, постраждали цивільні люди, є загиблі. Пошкоджено багатоповерхові та приватні будинки. В Херсонській області, у місті Берислав, від авіаційного удару противника постраждав цивільний об’єкт.

Вночі, для завдання авіаударів, противник задіяв 15 ударних БпЛА типу «Шахед-136». 14 з них знищено нашими захисниками.

Ймовірність завдання подальших ракетних та авіаційних ударів залишається високою по всій території України.

Противник зосереджує основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут, Авдіївку та Мар’їнку. Завдяки професійним і злагодженим діям, протягом минулої доби, підрозділи Сил оборони України відбито 62 атаки противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. На території республіки білорусь тривають заходи бойової підготовки підрозділів збройних сил російської федерації. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Блешня Чернігівської області; Баранівка, Товстодубове, Студенок, Голишівське, Стукалівка, Волфине, Тур’я, Майське, Мезенівка та Попівка Сумської області, а також районів населених пунктів на Харківщині – Тимофіївка, Красне, Устинівка та Чорне.

На Куп’янському та Лиманському напрямку протягом минулої доби противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Крохмальне, Кремінна, Кузьмине, Білогорівка, Верхньокам'янське та Берестове. Здійснив артилерійські обстріли в районах населених пунктів Кам’янка, Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ, Дворічна, Западне, Куп’янськ Харківської області; Стельмахівка, Новоселівське, Невське і Білогорівка – Луганської, а також Терни, Сіверськ, Спірне та Виїмка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут, яке утримують наші захисники, а також в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське та Озарянівка. Обстріляв Васюківку, Григорівку, Міньківку, Оріхово-Василівку, Новомаркове, Бахмут, Предтечине, Курдюмівку, Озарянівку, Дружбу та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Степове, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Невельське та Мар’їнка. Застосував аерозольні «сльозогінні» гранати нелетальної дії в районах населених пунктів Новокалинове, Ласточкине, Первомайське та Мар’їнка. Здійснив обстріли більш як 10 населених пунктів. Серед них Новокалинове, Красногорівка, Степове, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку протягом минулої доби ворог здійснив обстріли по районах населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Велика Новосілка та Времівка на Донеччині.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Здійснив обстріли населених пунктів Вільне Поле, Новосілка, Новопіль Донецької області; Полтавка, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Новоданилівка Запорізької області та Херсон, Козацьке та Антонівка.

Російські окупанти продовжують посилювати режимні заходи на тимчасово окупованих територіях. Останнім часом спостерігається тенденція, коли вводиться обмеження на вільне пересування громадян України між населеними пунктами. Зокрема, у Горлівському районі Донецької області, а також у Каховському районі Херсонської області, до окремих населених пунктів не можливо потрапити без місцевої реєстрації.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу окупантів, а також один – по зенітно-ракетному комплексу. Також протягом минулої доби наші воїни збили 5 ворожих розвідувальних БпЛА різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії, в той же час, уразили 3 пункти управління, а також район зосередження живої сили противника, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, склад боєприпасів, склад пально-мастильних матеріалів та ще дві важливих цілі окупантів.

 

 

07:55 Вночі 27 березня 2023 року противник атакував Україну ударними безпілотниками «Shahed-136/131» та керованими авіаційними бомбами, повідомили в командуванні Повітряних сил ЗСУ. Атака «шахедів» здійснювалась із північного та південно-східного напрямків. Винищувачі окупантів Су-35 вилетіли з аеродрому Морозовськ Ростовської області й атакували Херсонську область двома керованими авіаційними бомбами. Загалом противник застосував 13 дронів-камікадзе «Shahed-136/131», один розвідувальний БпЛА "Гранат-4" та дві КАБ. Внаслідок протиповітряного бою силами та засобами Повітряних сил та ППО інших складових Сил оборони України знищено 13 повітряних цілей: 12 ударних БпЛА «Shahed-136/131» та один розвідувальний БпЛА «Гранат-4».

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Чутки про відставку 27 березня з посади командувача Східного угруповання військ РФ генерал-полковника Рустама Мурадова викликали стриманий і цинічний резонанс у російському інформаційному просторі.

• Російські мілблогери також стримано відреагували на заяву президента Росії Путіна 25 березня про розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі, підкреслюючи, що повідомлення Путіна спрямовані на західну, а не на внутрішню російську аудиторію.

• Російське військове керівництво, ймовірно, до наступу на Авдіївку залучило обмежену кількість висококваліфікованих підрозділів "групи Ваґнера" – можливо, щоби закріпити нещодавні обмежені тактичні успіхи у цьому районі.

• Російські сили досягли незначних успіхів навколо Сватового і продовжують наземні атаки вздовж лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжили наземні атаки в Бахмуті та його околицях, досягнувши певних успіхів у межах Бахмута.

• Російські війська продовжували наземні обстріли на лінії Авдіївка–Донецьк.

• Схоже, що Росія все активніше розгортає елементи регулярних збройних формувань вздовж усієї лінії фронту, в тому числі на півдні України.

• Російська влада продовжує формувати нові добровольчі батальйони, підпорядковані іррегулярним формуванням.

• У Маріуполі Донецької області українські партизани здійснили напад із застосуванням саморобного вибухового пристрою на співробітника окупаційних силових структур.

 

28.03.2023