391-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:37 Росіяни обстріляли ракетами – попередньо, X-59 – Одесу. Дві ракети вдалося збити силам ППО, а ще дві влучили по місту. Як повідомив керівник ОП Андрій Єрмак, пошкоджено триповерховий будинок на території монастиря – відомо про трьох поранених.

 

 

22:42 Сполучені Штати Америки нададуть Україні старіші версії танків М1 Abrams, бо ці машини США можуть відправити раніше, й вони легші для опанування. Цю інформацію підтвердив речник міністерства оборони США Патрік Райдер. "Це дозволить значно прискорити терміни постачання й доправити цю важливу Україні техніку до осені", – сказав Райдер.

 

 

21:28 Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто опечалився, що Північноатлантичний альянс скликає зустріч Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів, попри незгоду офіційного Будапешта. "Це порушує єдність НАТО і процедуру одностайності. – сказав Петер Сійярто після зустрічі з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом. – Водночас ми не можемо зробити нічого іншого, ми беремо до відома рішення генерального секретаря". Угорці блокував зустрічі Комісії Україна-НАТО попередні шість років, бо вважає, що в Україні утискають етнічних угорців.

 

 

20:31 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не отримала підтвердження про можливі переговори із головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпінем. "Щодо зустрічі або розмови з Китаєм. Якісь сигнали ми отримували, але ніякого підтвердження не було. Конкретики поки що ніякої немає", – сказав Зеленський під час спільної пресконференції з прем'єр-міністром Японії Кішідо Фуміо в Києві. "Китаю ми і публічно, і дипломатичними каналами передали нашу формулу миру і запрошення брати участь у цій формулі. Запрошуємо на діалог, очікуємо відповідь", – додав Зеленський.

 

 

20:09 Перевірка виявила низку порушень договору оренди, укладеного між УПЦ (МП) та заповідником "Києво-Печерська лавра". "Ці порушення можуть бути підставою для розірвання договору оренди про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю", – заявили у Міністерстві культури та інформаційної політики України. Серед виявлених порушень – самовільна перебудова, добудова, перепланування пам’яток культурної спадщини, спорудження новобудов на території заповідника. Крім того, було зафіксовано нецільове використання об’єкта державної власності, зокрема підвалу 1914 року. Також ідеться про неналежне утримання пам’ятки архітектури місцевого значення – книжкового складу. У договорі міститься зобов’язання не передавати без дозволу заповідника майно третім особам – натомість передано корпуси в суборенду Митрополії УПЦ та Київській духовній академії та семінарії (зареєстровано 20 сторонніх юридичних осіб).

 

 

19:37 Президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда підписали спільну заяву про особливе глобальне партнерство між країнами. Церемонія підписання відбулася перед початком пресконференції лідерів у Києві, повідомляє "Укрінформ". "Цей документ відображає наші цінності, які ми разом захищаємо, і наші прагнення, які ще належить реалізувати. Ми досягли найзмістовніших відносин за понад 30 років, але це лише фундамент для того, що можемо досягти надалі", – сказав Зеленський. Президент переконаний, що партнерство України та Японії посилює глобальну безпеку і наближає час, коли нарешті зможемо повернути мир та гарантувати стабільність життю і українців, і всіх народів світу.

 

 

 

19:10 Російський президент Владімір Путін за підсумками переговорів із китайським лідером Сі Цзіньпіном заявив, що загалом поділяє план завершення війни, запропонований офіційним Пекіном. "Багато положень висунутого Китаєм мирного плану співзвучні російським підходам і можуть стати основою мирного врегулювання", – сказав Путін. Російський диктатор, покликаний під арешт Міжнародним кримінальним судом, заявив, що до цього китайського плану мають бути готовими на Заході та в Україні. Войовничість Заходу, згідно з уявою Путіна, підтверджується рішенням Великої Британії передати ЗСУ озброєння з деталями із низькозбагаченого урану – господар Кремля погрожує відреагувати, "якщо колективний Захід розпочинає застосовувати зброю з ядерним компонентом". 

 

 

18:49 Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє присвоювати географічним об’єктам в Україні назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта. Те саме стосується назв, пов'язаних із визначними, пам’ятними, історичними та культурними місцями РФ, її містами, датами, подіями, діячами, які здійснювали воєнну агресію проти України та інших суверенних країн.

 

 

18:1Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує збройну агресію проти України, зосередивши основні зусилля на спробах повної окупації Донецької та Луганської областей у межах адміністративних кордонів. Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Найзапекліші бої тривають за Бахмут та на Авдіївському напрямку.

Російський агресор продовжує застосовувати звичну для нього тактику терору цивільного населення, обстрілює житлові квартали, а також об’єкти критичної інфраструктури.

За добу противник завдав 4 ракетних та 24 авіаційних удари, а також здійснив понад 30 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Існує загроза завдання ворогом ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без значних змін, формування наступальних угруповань противника не виявлено. Російське керівництво продовжує використовувати інфраструктуру республіки білорусь для підготовки своїх військ. Противник зберігає військову присутність у прикордонних районах. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Хрінівка і Михальчина Слобода Чернігівської області; Атинське, Іскрисківщина, Волфине, Павлівка та Попівка Сумської області; Басове, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке Вовчанськ та Великий Бурлук на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжує спроби зламати нашу оборону. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Масютівка, Новоселівське, Білогорівка, Верхньокам’янське. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Красне Перше, Дворічна, Куп’янськ, Крохмальне та Берестове Харківської області; Невське і Білогорівка Луганської області, а також Торське, Спірне та Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує ведення наступальних дій, проте втрачає наступальний потенціал. Противник не припиняє спроб захопити місто, втрачаючи значну кількість живої сили, озброєння та військової техніки. Наші захисники цілодобово відбивають численні атаки окупантів в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка та у північній частині Бахмута. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Васюківка, Міньківка, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Часів Яр, Курдюмівка, Озарянівка та Північне Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив наступальні дії в районах населених пунктів Новобахмутівка, Красногорівка, Авдіївка, Сєверне, Первомайське, Мар’їнка та Побєда – успіху не мав. Ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Ласточкине, Бердичі, Авдіївка, Тоненьке, Георгіївка, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема: Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Чарівне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка і Новоандріївка Запорізької області, а також Антонівка та місто Херсон.

Російська федерація не відмовляється від загарбницької війни, не зважаючи на численні жертви. Постійно вживає заходів для поповнення втрат живої сили. Так, в одній із військових частин, що дислокується у Краснодарському краї, проводиться активна робота зі строковиками, щодо підписання ними контрактів. Військовослужбовцям, які погоджуються на підписання контрактів, прогнозують відрядження до України на серпень 2023 року.

Протягом доби Авіація Сил оборони завдала 5 ударів по районах зосередження загарбників, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили склад боєприпасів, 2 зенітно-ракетних комплекси, радіолокаційну станцію та один інший важливий об’єкт противника.

 

 

18:09 Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда під час візиту до України відвідав Бучу. "Світ був вражений, коли рік тому в Бучі було вбито невинних мирних жителів. Я відчуваю великий гнів через це звірство після відвідин саме того місця тут", – прокоментував Кісіда, згідно з повідомленням Reuters.

 

 

 

17:50 Використання західної артилерії позбавило російські війська можливості вести контрбатарейну боротьбу, заявив тимчасовий виконувач обов'язків начальника Головного управління бойових ударних систем Генерального штабу ЗСУ полковник Сергій Баранов: "Я можу сказати, що і навіть досі контрбатарейної боротьби як такої у противника немає на сьогодні. Саме в класичному розумінні. Оскільки за наявності у нас натовських зразків вони не можуть дістати нашу артилерію. Це відсунуло артилерію противника також углиб, він уже не міг так якісно проводити контрбатарейну боротьбу".

 

 

17:10 Міністерство оборони Великої Британії передасть Україні не лише танки Challenger 2, а й снаряди зі збідненим ураном. Про це заявила заступниця міністра оборони Британії баронеса Аннабель Голді. "Окрім надання Україні ескадрильї основних бойових танків Challenger 2, ми забезпечимо боєприпасами, зокрема бронебійними снарядами, які містять збіднений уран. Такі снаряди мають високу ефективність для ураження сучасних танків і бронетехніки", – йдеться у відповіді Голді, опублікованій на сайті британського парламенту. Уран відрізняється високою щільністю та твердістю. Завдяки цим якостям він використовується як при виробництві військової броні, так і боєприпасів – переважно осердь для бронебійних снарядів.

 

 

16:41 Новопризначеного міністра освіти та науки України Оксена Лісового звинуватили у плагіаті. В авторефераті дисертації Лісового "Соціокультурна самоідентифікація особистості", оприлюдненому у 2012 році, містяться запозичення без посилань і з ознаками копіювання окремих словосполучень із інших робіт. Як пише Василь Садовий на ресурсі "Помилки та фальсифікації у наукових дослідженнях", "доказом бездумного копіювання чужого тексту паном Лісовим, як зазвичай, є помилка в тексті статті Зуєва – у слові "анропокультурних" пропущена буква "т", і те саме маємо в дисертації". Садовий також зазначив, що у тексті дисертації Лісового українську "і" замінено на англійську "i", що зазвичай використовують для обману програм пошуку плагіату. Сам Оксен Лісовий заявив, що він сповідує нульову толерантність до академічної недоброчесності і має намір відправити свою кандидатську дисертацію на кілька експертиз. "У разі виявлення в його роботі порушень доброчесності Оксен Лісовий готовий відмовитись від вченого ступеня кандидата наук і на посаді міністра формувати принципово нову академічну культуру та культуру освітнього та наукового менеджменту", – заявили "Українській правді" у Малій академії наук України (там Лісовий є директором).

 

 

 

16:10 Українські фехтувальники бойкотуватимуть міжнародні турніри, у яких братимуть участь спортсмени із Росії та Білорусі. Таке рішення ухвалила президія Федерації фехтування України. "Було прийнято рішення не тільки не виходити на двобої на змаганнях будь-яких рівнів з безпосередньо російськими та білоруськими спортсменами, а й нашим спортсменам, тренерам, суддям не брати участь у змаганнях, у яких братимуть участь російські або білоруські спортсмени з активним залученням до цього спортсменів інших країн", – ідеться у зверненні федерації. Позиція ФФУ означає пропуск головних стартів сезону – чемпіонатів Європи та світу, а отже й неможливість набрати рейтингові очки для відбору на Олімпійські ігри у Парижі.

 

 

15:52 До України вдалося повернути 15 українських дітей із територій, контрольованих російською армією. Неповнолітніх повернули разом із їхніми матерями та законними представниками. Йдеться про дітей із Харківської та Херсонської областей, окупованих іще на початку війни, повідомив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

 

 

15:17 Верховна Рада прийняла закон, який визначає, що умовами прийняття в громадянство України іноземців чи людей без громадянства є знання основ Конституції та історії України, а також володіння державною мовою й обов'язкове складання належних іспитів. Водночас законопроєкт пропонує запровадити особливі умови набуття громадянства для осіб, які мають визначні заслуги перед Україною, становлять державний інтерес для України, проходять військову службу etc.

 

 

15:03 Посол США в ООН в 2017-2018 рр. Ніккі Хейлі, що нині претендує бути кандидаткою на пост президента від Республіканської партії у 2024 році, в нинішній колонці "Китай виграє, якщо Росія завоює Україну" різко розкритикувала свого суперника Ронп Десантіса за нерозуміння геостратегічної ваги поразки Росії, а заодно і президента Джо Байдена – за недостатню підтримку України:

"Це не "територіальна суперечка". На карту поставлені життєво важливі інтереси США. Усі це знають, але президент Байден і деякі республіканці не усвідомлюють відповідної істини: якщо Росія переможе в Україні, переможе і Китай.

Сі хоче, щоб Росія завоювала Україну, щоб Китаю було легше вторгнутися на Тайвань. Він хоче, щоб Росія погрожувала решті Європи, оскільки вона відвертає увагу Америки від Азії.

Чому багато американських політиків не бачать цього? Чому вони не хочуть, щоб Україна перемогла союзника Китаю? Перемога Києва зробить США безпечнішими, не поранивши жодного американського солдата.

Байден каже, що США підтримують Україну, але він постійно дозволяє Росії перехоплювати ініціативу. Він заохочував вторгнення, здавшись в Афганістані, і сказав, що "незначне вторгнення" в Україну буде нормальним. Він не зміг надіслати Києву необхідну підтримку, коли вона потрібна. В українців явно є воля до перемоги. Але пан Байден дає Україні лише стільки, щоб уповільнити просування Росії, а не відбити агресію.

Вагання Байдена не дивні, вони випливають з історії його бачення національної безпеки. Більше дивує слабкість деяких правих. Вони кажуть, що США не повинні піклуватися про Україну, тому що ця війна – не наша війна. Дехто називає це просто "територіальною суперечкою". Вони кажуть, що ми повинні ігнорувати Україну, щоб зосередитися на Китаї. Це все не так. Китай програє, якщо виграє Україна. Ніхто не знає цього краще, ніж Сі. Він хоче, щоб Америка переключила увагу з України в короткостроковій перспективі, тому що це дасть Росії та Китаю перевагу в довгостроковій перспективі — в Європі, Азії та в усьому світі. Проте США можуть придушити амбіції Китаю зараз, допомагаючи Україні, і ми можемо зробити це, не надсилаючи "пустого чека" та не ризикуючи американськими військовими".

 

 

 

14:53 Державне бюро розслідувань повідомило про підозру у держзраді колишньому "беркутівцю", який очолив спецзагін окупантів "СОБР" у захопленому Криму. Згідно з інформацією слідства, зрадник активно допомагав окупантам утверджувати окупаційну владу на території України. "У складі незаконно утвореного РФ "міністерства внутрішніх справ по республіці Крим" він серед іншого брав участь у силовому затриманні та обшуках у патріотично налаштованих українців. Після повномасштабного збройного конфлікту РФ проти України сприяв проведенню підривної діяльності проти України на шкоду суверенітетові та територіальній цілісності нашої держави", – йдеться у повідомленні ДБР.

 

 

14:39 Народного депутата Сергія Льовочкіна (колишній член Партії регіонів та "ОПЗЖ") виключили з комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Таке рішення прийняв український парламент на своєму засіданні у вівторок. Льовочкін перейде до парламентського комітету з питань молоді і спорту.

 

 

14:11 Верховна Рада збільшила видатки державного бюджету на 2023 рік на 537 млрд грн, із них 518,2 млрд грн підуть на сектор нацбезпеки й оборони.

 

 

13:40 Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда прибув до Києва. Японський телеканал NHK оприлюднив кадри з головою уряду поруч із заступницею міністра закордонних справ України Еміне Джапаровою.

 

 

 

13:24 Шведські розслідувачі виявили зв'язок між ультраправим діячем із Данії Расмусом Палуданом та ПВК "Ваґнер". Палудан відомий численними антиісламськими акціями; у січні він спалив Коран біля мечеті у Стокгольмі. Виявилося, данець підтримує контакти із шістьма "ваґнерівцями" у російських соціальних мережах. На думку розслідувачів, спалення священної книги ісламу влаштувала Росія.

 

 

13:01 Міністерство культури й інформаційної політики повідомило, що відтепер митцям, артистам і журналістам для отримання листа сприяння щодо перетину кордону доведеться подавати в МКІП військово-облікові документи. "Єдиним додатковим документом до попереднього переліку обов'язкових документів, які потрібно надати МКІП для підготовки листа сприяння щодо перетину кордону, стала вимога пред'явити військово-облікові документи. Ці документи мають бути у кожного чоловіка призовного віку згідно з законом, а їх відсутність є порушенням українського законодавства", – заявили у міністерстві. 

 

 

12:42 Верховна Рада призначила міністром освіти та науки Оксена Лісового, воїна 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, директора Малої академії наук України. Віцепрем'єр-міністром з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністром цифрової трансформації парламент призначив Михайла Федорова, а міністром з питань стратегічних галузей промисловості України – Олександра Камишіна.

 

 

 

 

12:33 Штурмові групи росіян намагаються просуватися з околиць Бахмута до центру міста, але сили оборони працюють і знищують ворога цілодобово, заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. Українські воїни на Бахмутському напрямку постійно знищують ворожу техніку, живу силу противника та ворожі склади. "Артилерія 24-ї бригади імені Короля Данила завдає потужних ударів по позиціях ворога. А десантники 80-ї бригади стримують штурми противника, не даючи йому просунутись вперед", – прокоментував Сирський.

 

 

12:20 В оприлюднених уламках дронів, якими вчора були атаковані об'єкти в Джанкої, можна впізнати китайський Mugin-5 PRO, що не є спеціалізованим військовим дроном та вільно продається як звичайний цивільний БПЛА. "І цей БПЛА з AliExprepess прорвав російські ППО та РЕБ, пролетів над лінією фронту та близько 180 км над поки що окупованими територіями", – зазначають у Defense Express, відзначаючи, що "ураження самих крилатих ракет не завжди означає їх детонацію, тим паче, що транспортуватись вони можуть без приєднаних бойових частин (а традиційною вимогою до них є недопущення детонації від ураження уламків) й тим паче без палива. Але навіть незначне пошкодження уламками чи вибуховою хвилею самих ракет вже означає їх відправку на дефектацію, ремонт чи списання".

 

 

11:56 Керівник пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк підтвердила, що атаку на залізничну станцію у Джанкої здійснили українські сили. "Якщо подивитися на карту тимчасово окупованого Криму, зокрема на залізничне сполучення, Джанкой – це вузлова станція. Ще на початку повномасштабного вторгнення йшлося про те, що ураження логістики буде основним засобом впливу на переформатування розуміння ворога, що їм робити в Криму. Наразі чітко вказано курс для того, щоб було розуміння, що залізницею вже необхідно виїжджати... Вони почувалися досить спокійно – тим більше, на такій відстані – і вважали, що встигнуть евакуюватися задовго до того, як почнеться реагування нашої зброї на місця великої дислокації", – сказала Гуменюк.

 

 

11:41 Лідер КНР Сі Цзіньпін провів у Москві зустріч із прем'єр-міністром РФ Міхаілом Мішустіним. Мішустін прийняв запрошення Сі Цзіньпіна відвідати Китай.

 

 

11:19 Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда під час візиту до України планує висловити повагу за мужність і стійкість українського народу, який став на захист своєї країни, та персональне лідерство Володимира Зеленського, повідомляє японське МЗС. На зустрічі з Зеленським Кісіда рішуче засудить збройну агресію РФ і підтвердить непохитний намір підтримувати міжнародний порядок, заснований на верховенстві закону. У середу, 22 березня, Фуміо Кісіда матиме програму у Польщі, де теж планує обговорити підтримку України та відбиття російської агресії.

 

 

11:01 Унаслідок нічних вибухів на залізничній станції у Джанкої пошкоджено локомотивне депо, будівлю охорони, паливний і товарно-матеріальний склади. Про це повідомляє проєкт ASTRA. Чотири із п'яти дронів ударили по залізничній інфраструктурі, один вибухнув біля сільськогосподарського магазину. 

 

 

10:48 Керівництво національного заповідника “Києво-Печерська лавра” із 21 березня через роботу комісії, яка визначатиме рівень збереженості культурних цінностей,​припинило доступ до Ближніх та Дальніх печер, до Хрестовоздвиженського храму, Аннозачатіївського храму та храму на честь Собору всіх преподобних Печерських, поскаржилися в УПЦ МП.

 

 

10:39 Пресова служба Кремля вирізала з відеоролика про візит Владіміра Путіна до Маріуполя фрагмент, на котрому жінка кричала про "неправду". Перша версія сюжету мала хронометраж 27 хвилин 8 секунд. там був момент, коли Путін підходить до місцевих мешканців, і хтось із жителів каже: "Я навіть не очікував". Путін відповідає: "Така робота". Саме в цей момент за кадром чутно крик жінки: "Це все неправда, це все напоказ!" Новий сюжет змонтовано хронометражем 30 хвилин 52 секунди – після слів "Така робота" одна з жінок говорить Путіну: "Ми за вас молимося".

 

 

10:30 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 8 російських кораблів, серед яких немає носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

10:21 Генерація електроенергії із запасом забезпечує необхідні обсяги потужності для потреб споживачів по всій країні, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко. Через ремонтні роботи на об'єктах мережевої інфраструктури, що постраждали внаслідок останнього масованого обстрілу, можливі нетривалі відключення електроенергії в окремих районах Житомирщини та Київщини.

 

 

10:16 Німецький канцлер Олаф Шольц запропонував відмовитися від одностайності при ухваленні рішень ЄС, вважаючи, що вони мають прийматися більшістю: "Не повинно бути так, що одна країна може все зупинити. Ми не повинні розглядати той факт, що не всі завжди згодні, як проблему. Треба шукати шляхи до вирішення питання. Ми не можемо дозволити, щоб усі інституційні структури залишалися такими, як вони є".

 

 

10:09 Угорщина заблокувала спільну заяву Євросоюзу про міжнародний ордер на арешт Путіна, повідомляє Bloomberg. Через відмову Угорщини голова європейської дипломатії Жозеп Боррель випустив окрему заяву, що ЄС прийняв до відома рішення Міжнародного кримінального суду у Гаазі про ордер на арешт Путіна та уповноваженої при президенті РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Прессекретар МЗС Угорщини Мате Пацолай спочатку назвав повідомлення Bloomberg «брехнею», але потім в уряді Угорщини уточнили, що міністр закордонних справ країни Петер Сійярто все ж таки виступив проти резолюції, бо угорський уряд дотримується позиції, що Боррель мав виступити із заявою лише від свого імені, а не від імені всіх країн – членів ЄС.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Найближчими тижнями тисячі російських засуджених, які воювали за "групу Ваґнера", ймовірно, будуть помилувані та звільнені. Пік вербування ув’язнених у "Ваґнері" припав на осінь 2022 року, коли ув’язненим пропонували пом’якшити покарання після шести місяців служби.

Хоча приблизно половина завербованих в’язнів, ймовірно, були вбиті або поранені, дані з Росії свідчать про те, що група дотримується своєї обіцянки звільнити тих, хто вижив. Посвідчення, видані звільненим ветеранам "Ваґнера", нібито завірені указом президента Путіна.

Оскільки "Ваґнеру" тепер, ймовірно, заборонено вербувати нових ув’язнених, цей відтік посилить кадрові проблеми. Крім того, раптовий приплив часто насильницьких злочинців із недавнім і часто травматичним бойовим досвідом, ймовірно, стане серйозним викликом для російського суспільства воєнного часу.

 

 

09:44 Президент США Джо Байден підписав закон, що наказує американській нацрозвідці розсекретити частину інформації про походження коронавірусу, заявивши: "Нам потрібно все з'ясувати, щоб переконатися, що ми зможемо краще запобігати пандемії в майбутньому. Моя адміністрація продовжить вивчати всю засекречену інформацію, пов'язану з походженням коронавірусу, включно з версією про те, що вірус пов'язаний з Уханьським інститутом вірусології".

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 166 570 (+960) осіб,

танків – 3552 (+15) од.,

бойових броньованих машин – 6879 (+10) од.,

артилерійських систем – 2586 (+9) од.,

РСЗВ – 507 (+0) од.,

засобів ППО – 270 (+0) од.,

літаків – 305 (+0) од.,

гелікоптерів – 290 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2167 (+7) од.,

крилатих ракет – 907 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5428 (+12) од.,

спеціальної техніки – 266 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

104,0% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

  39,7% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

  90,5% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

  83,9% артилерійських систем (з них 1,9% за минулий тиждень),

  45,5% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  19,2% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:15 Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда вирушив в Україну, передає японський телерадіоканал суспільного мовлення NHK. У вівторок він мав повернутися до Японії після візиту в Індію, але пів третьої ночі сів на поїзд у польському місті Перемишль. Очікується, що Кісіда прибуде нині в Україну і проведе зустріч з українським Президентом Володимиром Зеленським.

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби противник завдав 21 авіаційний та 9 ракетних ударів. Один із них – по місту Слов’янськ. Втрат серед жителів немає. Інший ракетний удар прийшовся на Краматорськ, по об’єкту цивільної інфраструктури. Пошкоджено 7 багатоповерхівок та 3 приватні авто. Серед цивільного населення втрат, на щастя, немає. Також ворог здійснив 57 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних ударів по всій території України залишається досить високою.

Основною метою противника протягом минулої доби залишались спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Для цього окупанти зосереджували свої основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям, наші захисники відбили понад 120 атак окупантів на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Російська федерація продовжує зберігати значну військову присутність на території республіки білорусь, проте без явного формування наступальних угруповань. Водночас противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів 26 населених пунктів. Серед них - Середина-Буда, Сопич, Старикове, Атинське, Костянтинівка, Кіндратівка, Волфине, Олександрівка, Попівка, Студенок та Тур’я Сумської області; Кам’янська Слобода та Хрінівка на Чернігівщині, а також Глибоке, Мороховець, Вовчанськ, Землянки, Красне Перше, Дворічна, Западне, Кам’янка, Красне, Новомлинськ, Стрілеча та Чугуївка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках безуспішно намагався прорвати оборону наших військ, здійснивши артилерійські обстріли районів 11 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення. Постраждали, зокрема, райони Куп’янська, Крохмального та Берестового Харківської області; Невського, Піщаного, Білогорівки та Діброви на Луганщині, а також Спірного, Торська та Новоселівки Донецької області. Ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку Новоселівського.

На Бахмутському напрямку окупанти не припиняють штурмові дії міста Бахмут. В той же час, наші воїни відбили атаки противника в районах населених пунктів Богданівка, Іванівське, Предтечине та Північне. Обстріляні Міньківка, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Олександро-Шультине, Диліївка, Нью Йорк, Оріхово-Василівка, Привілля та Часів Яр Донецької області. Загалом, від вогню окупантів постраждало 12 населених пунктів на Бахмутському напрямку.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник безуспішно намагався наступати в напрямку населених пунктів Бердичі, Авдіївка, Сєверне, Первомайське та Новомихайлівка Донецької області. Численних ворожих обстрілів зазнали райони 17 населених пунктів. Зокрема, Новобахмутівка, Кам’янка, Авдіївка, Ласточкине, Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Вугледар, Велика Новосілка, Орлівка та Тоненьке Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборону. Інтенсивно обстрілює, зокрема, Ольгівське, Малинівку, Гуляйполе, Білогір’я, Оріхів і Чарівне Запорізької області; Времівку, Новопіль і Первомайське – Донецької, а також Дудчани, Козацьке, Благовіщенське, Дніпровське, Білозерку, Берегове, Червоний Маяк та Янтарне Херсонської області. Загальна кількість обстріляних населених пунктів складає 41.

Авіація Сил оборони за добу завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили противника.

 

 

08:00 США закликали голову КНР Сі Цзіньпіна виступити на переговорах із президентом Росії Путіним за виведення російських сил з України, заявив представник Ради національної безпеки США Джон Кірбі.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Голова Китаю Сі Цзіньпін зустрівся з президентом Росії Путіним у Москві та запропонував більш стримане бачення російсько-китайських відносин, ніж, ймовірно, Путін хоче. Відмова Сі Цзіньпіна явно приєднати Китай до Росії в геополітичному конфлікті, який Путін передбачає із Заходом, є помітним відхиленням від оголошеного Китаєм «безмежного партнерства» з Росією перед початком російського вторгнення в Україну. Риторика Сі свідчить про те, що він не схильний повністю надавати Росії економічну та політичну підтримку, необхідну Москві для подолання невдач в Україні. Путін і Сі запропонували дещо подібні бачення посилення китайсько-російського економічного партнерства, і цілком імовірно, що вони підпишуть двосторонні торговельно-економічні угоди під час візиту Сі, деякі з яких, ймовірно, будуть спрямовані на полегшення схем ухилення від санкцій. Сі також, ймовірно, запропонує більш конкретну пропозицію щодо врегулювання війни в Україні шляхом переговорів, хоча залишається незрозумілим, що означатиме його пропозиція і наскільки Кремль сприйме її. Незрозумілими також залишаються перспективи постачання Китаєм Росії військової техніки.

• Путін, ймовірно, посилить свої спроби згуртувати решту світу проти Заходу, хоча залишається малоймовірним, що він досягне вирішальних результатів у цих зусиллях.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин, схоже, зберігає потужні політичні важелі та регіональні зв’язки, незважаючи на спроби деяких чиновників дистанціюватися від нього. Російська влада, ймовірно, не впевнена в тому, як переосмислити нову роль "Ваґнера" після надмірного розширення ресурсів і підтримки "Ваґнера" Пріґожиним.

• Російський інформаційний простір продовжує з гнівом і тривогою реагувати на видачу Міжнародним кримінальним судом ордерів на арешт президента Росії Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

• Речник Головного управління розвідки України Андрій Юсов заявив, що частота масштабних ракетних обстрілів Росії зменшилася.

• Росія звернулася до Ради Безпеки ООН з проханням обговорити ізраїльські авіаудари в Сирії, можливо, у відповідь на схвалення Ізраїлем експортних ліцензій на системи глушіння безпілотників для України.

• Російські джерела стверджували, що українські та російські сили вели наступальні операції на північний схід від Куп'янська.

• Російські війська продовжували наступальні дії поблизу Сватового та Кремінної.

• Російські війська продовжували просування в районі Бахмута.

• Російські війська продовжували наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка–Донецьк і досягли незначних успіхів поблизу Авдіївки.

• Російські джерела стверджують, що російські війська зводять оборонні укріплення та відбивають дії української розвідки в Запорізькій області.

• Російські джерела звинуватили невідомих у закладенні бомби, яка вибухнула біля газопроводу в окупованому Сімферополі в Криму.

• Президент Росії Путін визнав труднощі Росії з отриманням комплектуючих для високотехнологічного промислового виробництва.

• 17 березня українські партизани вбили призначеного Росією начальника СІЗО Херсонської області Сергія Москаленка із саморобного вибухового пристрою.

 

21.03.2023