390-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:17 Вибух у місті Джанкой на півночі тимчасово окупованого Криму знищив російські крилаті ракети “Калибр НК” під час їхнього транспортування залізницею, повідомило Головне управління розвідки ЗСУ.

 

 

20:17 Норвегія відправила до України вісім танків Leopard 2. Фотографії з машинами опублікувало норвезьке міноборони. Разом із танками до України їдуть дві броньовані ремонтно-евакуаційні машини Bergepanzer 2, дві інженерні машини NM189 Ingeniorpanservogn та боєприпаси.

 

 

 

19:45 Україна та Велика Британія уклали угоду про цифрову торгівлю. "Це торгова угода нового покоління – орієнтована передусім на запобігання появи бар'єрів у майбутньому. Це важливо, адже держави в світі дедалі сильніше регулюють цифрову сферу. Для українських ІТ-компаній збереження вільного доступу на ринки – базова умова подальшого розвитку", – прокоментувало Міністерство економіки. Україна стала другою після Сінгапуру державою у світі, з якою Велика Британія уклала таку угоду. Зі слів міністра Юлії Свириденко, документ закладе підґрунтя для практичного наповнення Конференції з відновлення України, що відбудеться в Лондоні в червні.

 

 

19:19 Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель назвав "історичним" рішення Унії надати Україні 1 мільйон артилерійських боєприпасів. "Держави-члени погодилися поставити 1 мільйон артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців. Ми маємо три підходи: 1) 1 млрд євро для негайної доставки, 2) 1 млрд євро – на спільні закупівлі, 3) комісія з нарощування виробничих потужностей", – поінформував Боррель у твіттері.

 

 

18:57 ЗСУ мають певні успіхи в боях під Бахмутом, проте і ворог продовжує просування. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в етері національного телемаратону. "За цей час, на жаль, з нашого боку є втрати. Разом із тим, у ворога втрати значно вищі, і у ворога ми знищуємо найпрофесійніші його підрозділи, тобто підрозділи "Вагнера", які кинуті на оточення Бахмута. Там відбуваються активні бої, у тому числі в місті. Певне просування ворога було. Водночас у нас теж є успіхи на певних ділянках", – сказала Маляр.

 

 

18:35 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник завдав 13 авіаційних та 4 ракетних удари, а також здійснив 7 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Середина-Буда, Сопич, Старикове, Атинське, Костянтинівка, Кіндратівка, Волфине, Олександрівка та Попівка Сумської області; Кам’янська Слобода та Хрінівка Чернігівської області, а також Глибоке, Мороховець, Вовчанськ, Землянки, Красне Перше, Дворічна, Западне, Кам’янка та Красне на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках вчергове артилерійських обстрілів зазнали, зокрема, Куп’янськ, Крохмальне та Берестове Харківської області; Невське, Піщане, Білогорівка та Діброва на Луганщині, а також Спірне, Торське та Новоселівка Донецької області. Ворог вів безуспішні наступальні дії у напрямку Новоселівського.

На Бахмутському напрямку окупанти не полишають спроб захопити місто Бахмут. Там тривають постійні позиційні бої. В той же час нашими захисниками було відбито атаки противника в районах Богданівки та Іванівського. Ворожих обстрілів зазнали Міньківка, Васюківка, Залізнянське, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Олександро-Шультине, Диліївка та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Бердичі, Авдіївка та Сєверне. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Новобахмутівка, Кам’янка, Авдіївка, Ласточкине, Красногорівка, Гостре, Георгіївка, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстрілів зазнали райони низки населених пунктів. Серед них  Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Новоданилівка, Новоандріївка і Кам’янське Запорізької області; Времівка, Новопіль і Новосілка – Донецької, а також Дудчани, Зміївка, Козацьке, Іванівка, Антонівка, Зеленівка, Благовіщенське, Дніпровське, Білозерка та Берегове Херсонської області.

Продовжуючи зазнавати величезних втрат, російські загарбники облаштовують все більше своїх шпиталів вздовж лінії зіткнення. Так, в населеному пункті Розівка тимчасово окупованої території Запорізької області, в будівлі місцевої лікарні розташовано один з таких закладів окупантів. За минулу добу туди привезли близько 50 важкопоранених військовослужбовців армії рф. Також, в населеному пункті Високе Запорізької області, окупанти облаштували шпиталь в будівлі місцевої школи. Туди, протягом 19 березня було завезено велику кількість важкопоранених. Для цього ворог використовував 4 медичних вантажівки на базі автомобіля КАМАЗ.

Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки противника.

 

 

18:09 Уряд передав до Верховної Ради подання про призначення міністром освіти та науки Оксена Лісового, воїна 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, директора Малої академії наук України. Кабмін подав кандидатуру Михайла Федорова на посаду віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації України, Олександра Камишіна – на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

 

 

17:58 Сполучені Штати Америки оголосили новий пакет допомоги Україні на суму $350 млн, який включатиме більше ракет GMLRS для артилерійських установок HIMARS, 155-мм боєприпаси для гаубиць і 25-мм боєприпаси, протитанкову зброю, річкові катери та інше обладнання. "Лише Росія може завершити свою війну сьогодні. Поки Росія цього не зробить, ми будемо обʼєднані з Україною стільки, скільки буде потрібно", – заявили у Державному департаменті США.

 

 

17:40 Голова КНР Сі Цзіньпін під час зустрічі з президентом Росії Владіміром Путіном заявив, що китайці та росіяни мають "багато однакових або схожих цілей у прагненні вперед. Китайська сторона приділяє велику увагу розвитку китайсько-російських відносин, оскільки в цьому є своя історична логіка". Сі назвав стиль управління Путіна "сильним керівництвом".

 

 

 

17:14 Фінська асоціація фехтування та п'ятиборства скасувала турнір, який мав стати одним із етапів розіграшу кубка світу, через допуск росіян і білорусів. Таким чином фіни протестують проти рішення Міжнародної федерації фехтування.

 

 

16:55 Міністри закордонних справ і оборони країн Європейського Союзу погодили план спільної закупівлі боєприпасів, який передбачає постачання Україні 1 мільйона снарядів, повідомила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас. З її слів, це рішення допоможе нарощувати європейську оборонну промисловість і підвищувати безпеку.

 

 

16:34 У місті Гуляйполе Запорізької області цивільний чоловік заволодів зброєю військовослужбовця та почав хаотичну стрілянину. Внаслідок стрільби один військовий загинув, трьох громадян ушпиталено (1 – військовий, 2 – цивільних). Цю інформацію "Суспільному" підтвердили міський голова Гуляйполя Сергій Ярмак та пресслужба Нацполіції. Інцидент трапився 17 березня. Чоловік 1969 року народження, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, вдарив у голову військовослужбовця Національної гвардії та вихопив у нього вогнепальну зброю, а потім відкрив вогонь. 

 

 

16:17 Міністерство закордонних справ Росії заявило, що Москва погодилась пролонґувати дію "зернового коридора" лише на 60 днів, а не на 120, як повідомлялося раніше. МЗС РФ висунуло ультиматум: перепідключення "Россєльхозбанку" до SWIFT; відновлення постачань сільгосптехніки, запчастин і сервісного обслуговування; відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса"; розблокування активів і рахунків російських компаній, пов'язаних із виробництвом і транспортуванням продовольства й добрив.

 

 

15:43 Суд заарештував майно керівника охорони горе-президента Віктора Януковича вартістю 50 мільйонів гривень. Як повідомили в СБУ, арешт накладено на елітний готельний комплекс у Буковелі загальною площею понад 1,2 тис. м², квартири у центральному районі Києва загальною площею понад 200 м², два паркомісця в столиці, 5 земельних ділянок загальною площею понад 1 га, розташованих у столичному регіоні, а також в Ялті та Івано-Франківській області. Під час обшуків у київській квартирі виявлено 13 одиниць зброї, понад 5,6 тис. набоїв, мобільні телефони, комп’ютери, документи та чорнові записи із доказами протиправної діяльності. Бодіґард Януковича фіґурує у кримінальному провадженні про фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України. "Наразі перевіряється причетність їхнього власника до фінансування російських окупаційних угруповань у війні проти України", – додали в СБУ.

 

 

 

15:21 Верховна Рада звільнила Сергія Шкарлета з посади міністра освіти та науки України. Як повідомив народний депутат Олексій Гончаренко, за відставку проголосували 295 народних депутатів. Парламент також звільнив віцепрем'єр-міністра України – міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова та міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Павла Рябікіна. Федорова перепризначать на посаду, додавши йому у відання сферу інновацій, розвитку освіти, науки та технологій.

 

 

14:50 "Україна уважно відстежує візит лідера Китаю до Росії, – заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко. – Ми очікуємо, що Пекін використає свій вплив на Москву, аби змусити її припинити агресивну війну проти України". Ніколенко наголосив, що офіційний Київ готовий брати участь "у тіснішому діалозі з Китаєм для відновлення миру в Україні відповідно до принципів, закріплених у Статуті ООН і в останніх резолюціях Генеральної Асамблеї ООН з цього приводу".

 

 

14:21 Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо колишнього керівника Управління СБУ у Харківській області, якого підозрюють у державній зраді. Встановлено, що експосадовець перешкоджав функціонуванню єдиної системи управління сил безпеки і сил оборони регіону, а також умисно створив умови для здачі ворогу зброї, бойових припасів, засобів забезпечення бойових дій, засобів індивідуального захисту військовослужбовців у приміщеннях СБУ. "Вважаючи, що наступ буде успішним, і сподіваючись, що це буде враховано окупаційною владою РФ, керівник спецслужби прикордонного регіону зайнявся підривною діяльністю проти України, що заподіяла шкоду обороноздатності та державній безпеці", – повідомили в СБУ. Понад те, чоловік організував спробу усунення від управлінської роботи керівництва Харківської обласної адміністрації. Роману Дудіну – так звати колишнього начальника управління СБУ – загрожує довічне ув’язнення.

 

 

14:05 Міністри закордонних справ і міністри оборони країн Європейського Союзу почали зустріч у Брюсселі, щоб обговорити потребу України в боєприпасах. "Ми виділяємо 2 млрд євро, щоб закупити ці боєприпаси. Ми знаємо, якого роду боєприпасів потребує Україна, – калібрів 155, 152, 102 мм – залежно від обладнання, яке вони мають. Дещо залишилося ще з радянських часів, частина прийшла із нашою нещодавньою допомогою. Ми надаємо ті боєприпаси, яких вони потребують, і ми знаємо, чого вони потребують", – сказав високий представник ЄС з питань безпекової та зовнішньої політики Жозеп Боррель. "Ми маємо визначену мету – надати боєприпаси для України. Швидше, у якомога більшій кількості та за якомога меншої ціни. Треба бути практичними: швидко, дешево та у необхідному обсязі", – додав він.

 

 

13:48 Міжнародний ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна видано довічно, заявив прокурор МКС Карім Хан.

 

 

13:23 У Києві та шести реґіонах Служба безпеки України нейтралізувала підпільні осередки так званої "КПРС" – "комуністичної партії радянського союзу". Після початку повномасштабного вторгнення РФ організатори об’єднання намагались створити в України розгалужену мережу власних "обкомів". Їхні "активісти" мали закликати до підтримки російських загарбників, а також облаштовувати "комендатури" для збору розвідданих та підготовки диверсій. До мережі належало 45 осіб, які використовували власні оселі для конспіративних зустрічей та планування підривних заходів. Їхнім ватажком був Юрій Щіпков – керівник "центрального комітету більшовиків", який перебуває у Москві. Один із осередків був на Львівщині.

 

 

12:59 Головне управління розвідки Міноборони підтвердило: на Херсонщині ліквідували організатора російських катівень Сергія Москаленка. "Під час окупації пішов на співпрацю з росіянами та отримав посаду так званого начальника СІЗО, де над полоненими українцями вчиняли нелюдські тортури. ГУР МО України нагадує — за кожен воєнний злочин, здійснений проти України, буде справедлива відплата", – заявили у розвідці.

 

 

12:41 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких нема носіїв крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

12:17 Лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув із візитом до Москви, повідомляє російська аґенція tass.ru. 

 

 

11:54 Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про конфіскацію часток російського олігарха Аркадія Ротенберга та його сина Ігоря у столичному торговельно-розважальному комплексі Ocean Plaza. Зокрема, йдеться про частку у розмірі 100% статутного капіталу ТОВ "Авангард-Віларті", право на яку зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за компаніями Ocean Plaza Project (Cyprus) Limited та Ethoder Investments Limited, а також частку у розмірі 66,65% статутного капіталу ТОВ "Інвестиційний союз «Либідь»" (право зареєстроване за ТОВ "Авангард-Віларті").

 

 

11:39 Владімір Путін і Сі Цзіньпін прагнуть "переписати правила гри у світі", заявив радник Ради національної безпеки США Джон Кірбі. "Обидві країни підривають міжнародний порядок, заснований на правилах, який вибудовувався після закінчення Другої світової війни", – сказав Кірбі в інтерв'ю телеканалу Fox News. Коментуючи візит Сі до Москви, представник Радбезу заявив, що Москва та Пекін "посилюють свою співпрацю і відносини".

 

 

11:20 У Житомирській області через значні пошкодження мереж внаслідок неодноразових атак росіян застосовуються обмеження споживання, при значному зростанні споживання можливі обмеження й у Київській області та Києві, в інших регіонах обмежень у мережах "Укренерго", які б призводили до необхідності обмеження споживачів, немає, ліміти споживання до областей не доводились, повідомили в "Укренерго".

 

 

11:05 У щотижневому рапорті вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW) обговорюється зростання стурбованості Росії щодо можливого українського контрнаступу поблизу Бахмута або на півдні України, а також зусилля Росії підготувати пом’якшення цих заявлених зусиль. Темп російських наступальних операцій на театрі війни в останні тижні сповільнився, що свідчить про те, що російський весняний наступ на Донбасі наближається до кульмінації. Українські офіційні особи зазначили, що значні російські втрати поблизу Вугледара серйозно обмежують здатність російських військ проводити подальші наступальні операції в Донецькій області.

Українські війська, ймовірно, провели локалізовану контратаку на південний захід від Бахмута на тлі посилення дискусії в Росії щодо можливого контрнаступу України в районі Бахмута. Геолокаційні кадри, опубліковані 19 березня, показують, що українські сили провели успішну контратаку на південний захід від Іванівського (6 км на захід від Бахмута) і відкинули російські сили далі від траси T0504 у цьому районі. Речник Східної групи військ України полковник Сергій Череватий повідомив, що 19 березня російські війська здійснили 25 атак у районі Бахмута, але, ймовірно, досягли лише незначних успіхів. Російські джерела розширили кадри 18 березня, на яких нібито видно колону української бронетехніки вздовж T0504 на південний захід від Костянтинівки (22 км на південний захід від Бахмута) і припустили, що українські сили готуються розпочати контрнаступальну операцію на південний захід від Бахмута. Відомий російський мілблогер заявив, що українські сили наразі здатні посилити контратаки для стабілізації лінії фронту навколо Бахмута. Зростання дискусій у Росії щодо неминучого контрнаступу України в районі Бахмута свідчить про те, що російські джерела дедалі невпевненіші щодо здатності російських військових утримати ініціативу навколо Бахмута.

Заяви українських військових про темпи та перспективи поточних наступальних операцій Росії можуть свідчити про те, що загальний весняний наступ Росії наближається до виснаження. Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий 19 березня заявив, що Росія не змогла зібрати достатньо сил для передбачуваного великого наступу на Донбасі, і зазначив, що нинішні наступальні дії РФ не можна назвати «великою стратегічною операцією», оскільки російські сили не можуть навіть завершити тактичного захоплення Бахмута, що підтверджує оцінку ISW про те, що наступ «групи Ваґнера» поблизу Бахмута, ймовірно, наближається до виснаження. Російським військам також важко досягти значних успіхів в інших місцях уздовж лінії фронту, зокрема в районі АвдіївкиДонецька та Вугледара. 19 березня речник Таврійських сил оборони України полковник Олексій Дмитрашківський зазначив, що російські війська відчайдушно атакували Авдіївку, щоб відновити наступальні операції на Вугледарі, ймовірно, припускаючи, що продовження російських атак у районі Авдіївки частково має на меті відтягнути українські резерви із західної частини Донецької області в район міст АвдіївкаДонецьк. Дмитрашківський заявив, що цей оновлений наступ наступу на Авдіївку нещодавно призвів до великих втрат Росії навколо Авдіївки, що становлять еквівалент однієї роти.  

Українські військові також продовжують вказувати на те, що масові російські втрати в районі Вугледара серйозно погіршують російський наступальний потенціал у Донецькій області. Дмитрашківський заявив, що російські війська посилили підрозділи 155-ї морської піхотної бригади (яка зараз активно діє в районі Вугледара) резервними силами 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії. 155-та морська піхотна бригада зазнала катастрофічних втрат у живій силі та техніці під час невдалих атак на Вугледар у листопаді 2022 року та лютому 2023 року, і російське військове керівництво, ймовірно, значною мірою покладається на резервні підрозділи 98-ї повітряно-десантної дивізії, щоб компенсувати втрати 155-ї морської піхотної бригади. 98-ма повітряно-десантна дивізія принаймні частково задіяна в районі Кремінної в Луганській області, а перекидання деяких її підрозділів у район Вугледара, ймовірно, свідчить про відчайдушність російського військового командування, яке намагається відновити розбиті підрозділи і відновити наступальні операції в західній частині Донецької області. Український Генеральний штаб також зазначив, що російське військове керівництво поспішає відправити підкріплення до Вугледара і створює загін "Штурм" у складі 37-ї окремої мотострілецької бригади (36-та загальновійськова армія, Східний військовий округ), який, ймовірно, буде розгорнутий у районі Вугледара 24 березня. Спеціальне переформування наявних підрозділів для перекидання до Вугледара, а також очевидне створення підбригадних ешелонованих спецпідрозділів свідчить про те, що бойові можливості Росії на заході Донецької області значно погіршилися.

Таким чином, загальний російський весняний наступ, ймовірно, наближається до виснаження. Російські наступальні дії вздовж лінії СватовеКремінна, навколо Бахмута, а також уздовж лінії фронту АвдіївкаДонецьк і Вугледар дали лиш незначні тактичні здобутки у перші місяці 2023 року. Росія направила на різні наступальні операції близько 300 тисяч мобілізованих солдатів, призваних під час часткової мобілізації у вересні 2022 року. Якщо 300 тисяч російських солдатів не змогли дати Росії вирішальної наступальної переваги в Україні, то дуже малоймовірно, що залучення цього року додаткових сил у майбутніх хвилях мобілізації призведе до кардинально інших результатів. Таким чином, Україна має хороші можливості для того, щоб відновити ініціативу та розпочати контрнаступ на критичних ділянках поточної лінії фронту.

Російський президент Путін відвідав окупований Маріуполь 19 березня, ймовірно, щоб створити імідж невразливості та продовжити спроби представити себе лідером, який брав участь у війні. Візит Путіна до Маріуполя включав зрежисовані  зустрічі з мешканцями, дивну поїздку містом, де Путін нібито сам керував автомобілем, а також брифінг російського віцепрем’єр-міністра Марата Хуснулліна про заходи відновлення міста. Імовірно, перший візит Путіна в окуповану Україну за межі Криму Кремль представив як спонтанну прогулянку, щоб показати Путіна як непереможного лідера воєнного часу, який може безтурботно відвідувати зону бойових дій. Ймовірно, Путін вирішив відвідати Маріуполь, оскільки це місто, захоплене з травня 2022 року, яке знаходиться далеко від лінії фронту, де російські війська та окупаційні чиновники вже запровадили жорсткі заходи безпеки. Путін також, ймовірно, мав на увазі, що його візит стане відповіддю на ордер Міжнародного кримінального суду на його арешт за причетність до військових злочинів, пов’язаних із депортацією українських дітей, щонайменше тисячу з яких російські чиновники депортували лише з Маріуполя. Путін, ймовірно, намагався зобразити свою роль у депортації дітей і знищенні Маріуполя як такі, що перебувають поза юрисдикцією міжнародної спільноти, а себе – як безпечного від українських військових за 80 км на північ. Путін також відвідав штаб Південного військового округу в Ростові-на-Дону, Краснодарський край, і прийняв рапорти начальника генерального штабу РФ генерала армії Валєрія Ґєрасімова та інших російських воєначальників.

Візит Путіна до Маріуполя, ймовірно, також мав на меті заспокоїти давній і поширений страх у націоналістичному просторі щодо можливого українського контрнаступу на півдні України. Російські мілблогери 19 березня масово заявляли, що українські сили провели обмежену та локалізовану контратаку поблизу Новоданилівки Запорізької області, що є непропорційною відповіддю до того, що відбувається на інших ділянках фронту. Багато з цих мілблогерів стверджували, що українські війська продовжують готуватися до майбутнього контрнаступу на лінії фронту в Запорізькій області, про що мілблогери заявляли з різним ступенем гостроти з жовтня 2022 року. Деякі мілблогери конкретно пов’язували візит Путіна до Маріуполя 19 березня з українським контрнаступом. Один мілблогер заявив, що візит Путіна показує, що він не боягузливий лідер, який боїться покинути Московську область через страх перед українською розвідкою, і заявив, що російська «капітуляція півдня [України] буде особистою поразкою Путіна». Мілблогер додав, що російським військам доведеться більше працювати, щоб захиститися від українського контрнаступу. Колишній російський офіцер і засуджений військовий злочинець Іґорь Ґіркін натомість саркастично стверджував, що російські війська «зроблять усе, щоб зазнати поразки», щоб «звалити в усьому провину на Путіна», зазначивши, що Путін призначив і залишив при владі всіх російських військових командувачів, відповідальних за дії Росії у війні до цього часу. Проголошення російською окупаційною адміністрацією Мелітополя, а не міста Запоріжжя, столицею окупованої Запорізької області, також, ймовірно, відображає бажання пом'якшити відчутний страх у націоналістичному та внутрішньому інформаційному просторі, зображуючи російську окупацію як довготривалу та певну. 

Колишній російський офіцер, засуджений військовий злочинець і відомий критично налаштований націоналістичний мілблогер Іґорь Ґіркін вказав на ймовірне поглиблення розколів у вищому військовому керівництві Росії. У гіперкритичному і саркастичному есеї з 12 пунктів про те, як Росія може програти війну, Ґіркін зазначив, що ніколи не змінювати керівництво держави, розвідки і збройних сил, які "вже продемонстрували кричущу некомпетентність",  це гарантований спосіб програти війну, і що Росія вже вчинила цей кардинальний гріх. Ґіркін закликав до зміни керівництва в міністерстві оборони і генеральному штабі Росії, службі зовнішньої розвідки, 5-й службі федеральної служби безпеки, міністерстві закордонних справ, а також політичних радників і представників оборонної промисловості. Не названня Ґіркіним всієї організації ФСБ (5-та служба ФСБ є окремим, але підпорядкованим підрозділом ФСБ, що займається розвідувальним спостереженням за іноземними сусідами Росії на пострадянському просторі, 5-та служба ФСБ також відповідальна за підготовку вторгнення шляхом підкупу українських колабораціоністів) і директора ФСБ Олександра Бортнікова заслуговує на увагу, оскільки це свідчить про те, що Ґіркін розглядає ФСБ окремо від недієздатного російського військового, розвідувального і безпекового апарату. Коментарі Ґіркіна можуть свідчити про те, що між російським військовим командуванням і ФСБ, а також всередині самої ФСБ існує значна напруженість у відносинах. Уїдливі коментарі Ґіркіна продовжують давати уявлення про зростання тертя у внутрішньому колі.

 

 

11:01 Лідер Китаю Сі Цзіньпін перед візитом до Росії опублікував у російських медіях статтю, в якій заявив про дружні зносини із РФ, котрі мають залишатися "нев'янучими". Сі далі закликає підтримати "китайський мирний план", котрий передбачає "стабільність глобальних ланцюжків виробництва і поставок" (тобто зняття санкцій) і "повагу до резонної стурбованості всіх держав у сфері безпеки" ("стурбованості" Росії на момент вторгнення: вимоги русифікації України та її роззброєння, НАТО в межах 1997 року).

 

 

10:41 Заступник голови Радбезу Росії Дмітрій Мєдвєдєв сказав, що оголошення ордера про арешт Владіміра Путіна є для Москви "остаточним обваленням системи міжнародного права". "Цілком можна собі уявити точкове застосування гіперзвукового "Онікса" з Північного моря з російського корабля по гаазькій будівлі суду", – пригрозив Мєдвєдєв

 

 

10:25 Генерація електроенергії має необхідні обсяги потужності для повного забезпечення потреб споживачів електроенергії по всій країні, запевнив міністр енергетики України Герман Галущенко. Завершено низку планових ремонтів на енергоблоках ТЕС, що збільшило доступні резерви потужності. На Житомирщині та Київщині можливі обмеження електропостачання через ремонти мережевої інфраструктури.

 

 

10:19 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останніх трьох тижнів російські війська повільно просуваються до контрольованого Україною міста Авдіївка на Донбасі, розташованого на північ від Донецька.

Російська операція в основному проводилася силами 1-го армійського корпусу "ДНР", місцеві кадри якого добре знають місцевість. Авдіївка з 2014 року перебуває на лінії фронту конфлікту на Донбасі; зараз місто значною мірою зруйноване. По мірі розвитку боїв як особливо важливий об'єкт для оборони ймовірно, буде розглядатися розгалужений комплекс Авдіївського коксохімічного заводу.

Тактично ситуація подібна до тієї, що в більшому місті Бахмут, розташованому північніше. Українські війська продовжують організовану оборону, але їхні лінії постачання на захід перебувають під дедалі більшою загрозою через російську операцію з оточення.

 

 

10:02 Державне бюро розслідувань з’ясувало обставини загибелі чотирьох військових у 169-му навчальному центрі "Десна" імені князя Ярослава Мудрого на Чернігівщині: під час штатних стрільб у військовій частині на Чернігівщині здетонував снаряд.

 

 

09:40 Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв про перспективи на фронті у 2023 році:

"Керівництво РФ не залишає спроб встановити контроль над всією територією України. Противник продовжує проведення наступальних дій на окремих напрямках з метою повного захоплення Донецької та Луганської областей. Водночас на інших тимчасово окупованих територіях, а саме в Херсонській та Запорізькій областях, проводить обладнання оборонних рубежів та нарощує угруповання за рахунок мобілізованих. Надалі агресор хоче захопити нові території для створення буферних зон, щоб забезпечити "безпеку" для вже "включених до складу РФ" окупованих територій України.

Основні зусилля ЗСУ та інших складових Сил оборони України в 2023 році будуть спрямовані на стримування подальшого просування та недопущення захоплення противником нових територій України. Нам необхідно, по-перше, виснажити противника та завдати йому максимальні втрати в живій силі та техніці. По-друге, наростити власний бойовий потенціал та створити умови для проведення наступальних дій з метою звільнення окупованих територій. Також ми будемо продовжувати стабілізаційні заходи на деокупованих територіях Північного та Південно-західного напрямків.

Для виконання цих завдань та ефективного протистояння переважаючим силам противника – як кількісно, так і за оснащенню озброєнням – потрібно продовжити ведення активних оборонних дій Силами оборони, своєчасно проводити ротацію та відновлення їхніх підрозділів та частин. Крім того, треба продовжити роботу з підвищення бойових спроможностей Сил оборони України, створюючи нові частини та підрозділи, які складатимуть основу ударних угруповань.

Діючі частини та підрозділи необхідно оснастити і переоснастити новітніми зразками озброєння та військової техніки як власного виробництва, так і виробництва країн-партнерів. Паралельно з постачанням новітніх бойових систем необхідно активно проводити підготовку особового складу із залученням військових фахівців країн-партнерів".

 

 

09:03 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 165 610 (+700) осіб,

танків – 3537 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 6869 (+16) од.,

артилерійських систем – 2577 (+9) од.,

РСЗВ – 507 (+0) од.,

засобів ППО – 270 (+2) од.,

літаків – 305 (+0) од.,

гелікоптерів – 290 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2160 (+1) од.,

крилатих ракет – 907 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5416 (+8) од.,

спеціальної техніки – 265 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

103,5% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  39,6% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

  90,3% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

  83,6% артилерійських систем (з них 1,9% за минулий тиждень),

  45,5% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  19,2% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Протягом минулої доби наші відбили 69 атак противника на зазначених напрямках. Епіцентром бойових дій залишається Бахмут.

Минулої доби російська федерація продовжувала застосовувати тактику терору проти цивільного населення України. Обстрілюючи населені пункти, об’єкти критичної інфраструктури, противник повністю ігнорує закони і звичаї війни.

Російські окупанти завдали 6 ракетних та 13 авіаційних ударів, здійснили 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Донецької та Запорізької областей. Є загиблі та поранені мирні громадяни, пошкоджено об’єкти цивільної інфраструктури.

Високою залишається вірогідність ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Хрінівка, Клюси, Олександрівка і Кам’янська Слобода Чернігівської області; Сопич, Харківка, Старикове, Волфине і Степок на Сумщині та Червона Зоря, Стрілеча, Глибоке, Красне, Стариця, Вовчанськ, Колодязне, Кам’янка, Новомлинськ, Красне Перше, Дворічна, Западне і Кіндрашівка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог вів безуспішні наступальні дії у районі населених пунктів Новоселівське, Кремінна та Білогорівка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Веселе, Куп’янськ, Крохмальне, Піщане та Берестове Харківської області та Новоселівське, Невське, Білогорівка, Сіверськ і Спірне на Луганщині.

На Бахмутському напрямку наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Бахмут, Іванівське, Богданівка та Григорівка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Васюківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Костянтинівка, Майорськ, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах Кам’янки, Авдіївки, Сєверного, Водяного, Бердичів та Мар’їнки. Ворожих обстрілів зазнали Кам’янка, Авдіївка, Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське, Побєда, Новомихайлівка, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Вугледар, Велика Новосілка та Нескучне.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Обстрілів зазнали райони 27 населених пунктів. Серед них: Ольгівське, Чарівне, Новоданилівка та Оріхів Запорізької області, а також Тамарине, Одрадокам’янка, Тягинка, Новотягинка, Понятівка, Садове, Розлив та місто Херсон.

На Херсонщині російські окупанти погрожують мирним громадянам каральними діями за відсутність російського паспорта. Зокрема, на блокпостах тимчасово зайнятої території Херсонської області окупанти погрожують місцевому населенню незаконним позбавленням волі та насильницькими діями у разі відсутності російських паспортів при наступній перевірці документів.

Протягом минулої доби Авіація Сил оборони України завдала удару по трьох зенітних ракетних комплексах “Бук-М1-2”, 7 ударів – по районах зосередження особового складу окупантів та знищила склад боєприпасів ворога.

У той же час, наші захисники знищили російський БПЛА типу “Зала”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили російський зенітний ракетний комплекс “Тор”, 3 райони зосередження особового складу та військової техніки противника та 3 засоби радіоелектронної боротьби окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська продовжували обмежені наступальні дії на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські сили, ймовірно, досягли незначних успіхів біля Богданівки (6 км на північний захід від Бахмута) на тлі продовження російських наступальних операцій у Бахмуті та навколо нього.

• Російські війська продовжували наступальні дії вздовж околиць міста Донецька і, можливо, просунулися до Бердичі, приблизно за 10 км на північний захід від Авдіївки.

• Російські війська продовжували зводити оборонні укріплення на півдні України.

• В окупованій Херсонській області невідомі вбили командира взводу патрульно-постової служби МВС РФ із замінованого автомобіля. Українські ЗМІ висунули гіпотезу, що напад міг бути партизанським нападом або результатом внутрішньої боротьби Росії.

• Російський федеральний нагляд за зв’язком Роскомнадзор заблокував веб-сайт, який допомагав росіянам уникнути мобілізації в ході продовжуваних репресій проти опору мобілізації.

 

20.03.2023