388-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:21 У Міністерстві оборони запевняють, що мобілізованих військовослужбовців не відправляють на передову без підготовки. "Російський наратив – що мобілізованих одразу без підготовки відправляють у Бахмут. Насправді мобілізованих, які не проходили військової служби, направляють до навчальних центрів. Через масштабну війну підготовка рядового й сержантського складу відбувається за скороченими термінами, але без зниження якості навчання", – заявила заступниця міністра Ганна Маляр. Вона закликала військовослужбовців, яких без навичок володіння зброєю та підготовки направили на передній край, звертатися на телефони гарячої лінії Міністерства оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442 та 044-454-44-99.

 

 

19:07 До Верховної Ради надійшли заяви про відставку від міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна і віцепрем’єр-міністра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова. Як повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, парламент розгляне заяви міністрів на найближчому пленарному засіданні.

 

 

18:39 Двоє людей загинуло, восьмеро зазнали поранень унаслідок обстрілу росіянами Краматорська. Як повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, російські солдати обстрілювали місто касетними боєприпасами; поцілили у парк Бернацького і ритуальну службу, пошкоджено з десяток житлових будинків та декілька автівок.

 

 

18:20 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Епіцентром бойових дій залишається Бахмут.

Не маючи бажаного результату на полі бою, російська федерація застосовує тактику терору проти цивільного населення. Здійснює обстріли міст та сіл, а також об’єктів критичної інфраструктури, нехтуючи нормами Міжнародного гуманітарного права.

За добу противник завдав 5 ракетних ударів, 4 з них – по об’єктах цивільної інфраструктури міста Запоріжжя. Також ворог завдав 12 авіаційних ударів та здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Високою залишається вірогідність ракетних ударів ворога по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка стала. Противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проте формування наступальних угруповань не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів територіальних військ збройних сил російської федерації. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Олексанрівка Чернігівської області; Харківка і Старікове – Сумської та Червона Зоря, Ветеринарне, Стрілеча, Стариця, Вовчанськ і Великий Бурлук на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжує спроби прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Діброва, Верхньокам’янське та Спірне. Здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів Путникове, Красне Перше, Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ, Крохмальне та Берестове Харківської області; Новоселівське, Невське і Білогорівка – Луганської, а також Спірне та Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє спроб захопити місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Григорівка та у північній частині Бахмута. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Григорівка, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Курдюмівка, Озарянівка та Північне Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Первомайське і Мар’їнка. Ворожих обстрілів зазнали Кам’янка, Ласточкине, Авдіївка, Тоненьке, Георгіївка, Невельське, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали, зокрема, Ольгівське, Червоне, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка і Кам’янське Запорізької області. Вчергове обстріляно місто Херсон.

Російські окупанти продовжують використовувати цивільні заклади на тимчасово захопленій території Запорізької області для власних потреб. Зокрема, будівлю школи одного із населених пунктів Пологівського району противник використовує як польовий шпиталь на 50 ліжкомісць. Таким чином окупанти намагаються скоротити термін повернення до строю особового складу з числа санітарних втрат.

У Рубіжному Луганської області, місцева окупаційна так звана влада, примушує населення отримувати громадянство російської федерації. Українських паспортів у людей поки що не відбирають, проте, для працевлаштування необхідно мати паспорт громадянина російської федерації.

Протягом доби Авіація Сил оборони України завдала 6 ударів по районах зосередження загарбників.

Також, цієї доби, наші захисники збили ворожий БпЛА «Шахед-136», а підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили 7 районів зосередження особового складу та військової техніки противника.

 

 

17:41 Рішення Міжнародного кримінального суду про ордер на арешт Владіміра Путіна змушує московську верхівку шукати претендента на нового президента РФ, заявив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов в етері національного телемаратону. "Коло Путіна звужується, він стає все більш токсичним як для зовнішнього світу, так і всередині країни. Зокрема, у вежах Кремля все більше незадоволення від того, що відбувається. Все більш похмуре усвідомлення перспектив, а саме геополітичної катастрофи режиму Путіна. І так, уже йдеться про пошук наступника Путіна, і шукає його вже не Путін", – сказав Юсов.

 

 

17:09 Президент Росії Владімір Путін прибув до окупованого Севастополя – фотографії російського лідера, розшукованого Міжнародним кримінальним судом, оприлюднили російські пропагандистські медії.

 

 

 

17:00 Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про кадрові зміни в уряді, які плануються на наступний тиждень:

– міністр освіти і науки: звільнення Сергія Шкарлета, призначення Оксена Лісового;

– міністр стратегічних галузей промисловості: звільнення Павла Рябікіна, призначення Олександра Камишіна.

Крім того, Михайло Федоров отримає нові повноваження: віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації України.

 

 

16:30 Угоду щодо "зернової ініціативи" продовжено ще на 120 днів, повідомив віцепрем'єр-міністр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков. Всього з 1 серпня і донині через три морські глибоководні порти експортовано 25 мільйонів тонн агропродукції з України.

 

 

15:35 Завершилось опитування в застосунку "Дія" про перейменування Південної залізниці, що обслуговує три північно-східні області – Харківську, Полтавську та Сумську. Всього проголосувало 860,5 тисячі громадян, їхні голоси розподілилися таким чином:

Харківська – 39,0%,

Слобожанська – 27,3%,

Східна – 27,0%

Слобідська – 6,7%.

 

 

14:41 Росія не зможе позбутися накладених на неї раніше санкцій без виконання ордера на арешт Путіна, переконаний колишній посол з особливих доручень, який очолював Управління глобального кримінального правосуддя в Державному департаменті США (у минулому – генпрокурор Міжнародного трибуналу щодо Руанди та Спеціального суду у справах Сьєрра-Леоне) Стівен Рапп: "Або Путін постане перед судом в Гаазі, або він буде все більше і більше ізольований і помре з цим тягарем над головою".

 

 

14:10 Президент України ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування персональних санкцій проти 300 фізичних осіб та 141 юридичної особи, зокрема громадянина Сирії Башара Хафеа аль-Асада. Серед осіб під санкціями – троє громадян Сирії, семеро – Ірану, решта – росіяни. Серед юридичних осіб – переважно підприємства російського ОПК, зокрема концерн "Калашников", концерн повітряно-космічної оборони "Алмаз-Антей", автомобільний завод "Урал". Крім того, у ньому списку 16 іранських компаній, зокрема Shahed Aviation Industries Company, Iran Aircraft Industries Company, Safiran Airport Services; три авіатранспортні компанії Success Aviation Services FZC (Success Aviation), що базуються в ОАЕ, та Jet Global DMCC (iJet), котрі співпрацювали з Safiran для координації польотів між Іраном і РФ, зокрема пов'язані із транспортуванням іранських БПЛА.

 

 

13:16 Суд засудив до тюремного ув'язнення чотирьох бойовиків, захоплених під Бахмутом і Вугледаром – трьом дали по 12 років, четвертому – 10 років. Серед засуджених – командир мотострілецького взводу 2-го армійського корпусу РФ, повідомила пресова служба СБУ. Встановлено, що з 2014 року він брав участь у бойових діях проти сил АТО, а після початку широкомасштабного вторгнення давав накази на обстріли українських міст. 

 

 

12:53 Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш не відмовиться від комунікації з президентом РФ Владіміром Путіним, незважаючи на ордер про його арешт. Про це заявив представник офісу генсека ООН Стефан Дюжаррік під час брифінґу, підкресливши, що Міжнародний кримінальний суд не пов'язаний у юридичному полі з секретаріатом ООН у контексті подібних питань. "Ми дотримуємося позиції, що генеральний секретар буде говорити з тим, з ким йому потрібно поговорити, щоб вирішити питання, які стоять перед ним", – сказав Дюжаррік, згідно з повідомленням УНІАН. Відповідаючи на питання про можливість участі Путіна в заходах ООН, якщо вони будуть проводитися на території країн-підписантів Римського статуту (учасників МКС), представник Гутерреша заявив: "Як я вже сказав, це рішення стосується всіх: генеральний секретар завжди буде говорити з тим, з ким йому потрібно говорити, щоб рухатися вперед".

 

 

12:42 У зв'язку з подіями, пов'язаними зі Свято-Успенською Києво-Печерською лаврою, предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній дав пояснення, що в жодному разі не йдеться про закриття цього монастиря, припинення в ньому молитви, богослужінь, чернечого життя, наголосивши, що з повагою ставиться до справжніх благочестивих традицій життя Лаври, її богослужбових особливостей і до тих отців та братів, хто не поділяє ідеологію "русского міра" та спотворення, які вона вносить у церковне життя: "Лавра не повинна бути інструментом боротьби проти України, а навпаки – місцем молитви, побожного чернечого життя в дусі отців і подвижників минулого, місцем, яке буде духовно надихати наших співгромадян у ці важкі часи. Як священноархімандрит я свідчу братії, що всі з вас, хто живе за вимогами канонів і Томосу, відкине беззаконну владу Москви, – продовжать своє служіння в Лаврі. Усі свої можливості та авторитет ми будемо використовувати для того, щоб захистити вас від залякувань з боку нинішнього керівника Лаври. Керувати поточними справами обителі будуть ті, хто знає традиції і життя монастиря, хто відомий вам, адже належить до братії, хто має відповідні здібності і не заплямував себе відданістю "русскому міру". Стародавня слов'янська мова, разом із сучасною українською мовою, буде богослужбовою мовою Лаври – ми знаємо, що для багатьох із вас це питання також важливе".

 

 

12:01 Сьогодні з 11:35 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 14 російських кораблів, серед яких 3 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 20 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

11:24 Колишній міністр інфраструктури Андрій Пивоварський повідомив, що за нього внесли заставу розміром у 9,997 млн грн. Напередодні, 16 березня, ВАКС призначив колишньому міністрові-реформатору Пивоварському заставу розміром у 10 млн грн у кримінальному провадженні про ймовірне зловживання владою. Згідно з версією слідства, у 2015 році Пивоварський видав наказ, який дозволив приватним компаніям стягувати половину корабельних зборів у морському порту "Південний". Акваторія цього порту є державною власністю і перебуває в користуванні Адміністрації морських портів України. НАБУ стверджує, що право стягувати корабельні збори має лише держпідприємство, а Пивоварський заявляє, що надходження від корабельного збору розподіляються між користувачем портової акваторії і власником операційної акваторії причалу (в даному разі – приватною компанією "ТІС"). Він наголошує, що наказ міністерства не є злочином. 

 

 

11:05 Рішення Міжнародного кримінального суду видати ордер на арешт президента Росії Путіна – це тільки початок процесу "притягнення до відповідальності" потенційно винних у воєнних злочинах в Україні, заявив верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель.

 

 

11:00 Ситуація в енергосистемі України залишається стабільною, генерація повністю забезпечує потреби споживачів в електроенергії в усіх областях, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, попередивши, що через ремонтні роботи на об'єктах мереж можливі певні тимчасові обмеження постачання електроенергії у Житомирській та Київській областях.

 

 

10:35 Після інциденту з дроном MQ-9 Reaper США відновили польоти розвідувальних безпілотників над Чорним морем, учора з авіабази Сігонелла біля італійського міста Катанія в регіон було направлено дрон RQ-4 Global Hawk. Упродовж кількох годин він кружляв у повітряному просторі Румунії, а потім зайшов до акваторії Чорного моря.

 

 

10:20 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 17 російських кораблів, серед яких 3 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 20 ракет, повідомила керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

 

 

10:15 Президент Байден, відповідаючи на запитання про ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Владіміра Путіна, сказав: "Я думаю, що це виправдано". Він зазначив, що МКС не визнається Сполученими Штатами, але сказав, що ордер "є дуже сильним аргументом". Байден додав, що Путін "явно скоїв воєнні злочини".

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російська влада, ймовірно, для забезпечення своїх військових потреб готується просувати ширший призов на військову службу. 13 березня 2023 року депутати російської думи внесли законопроєкт про зміну вікової категорії призову на військову службу на чоловіків у віці 21–30 років із нинішніх 18–27 років. Ймовірно, закон буде прийнятий і набуде чинності в січні 2024 року.

З часів Радянського Союзу в Росії продовжували проводити призов двічі на рік. Вони відрізняються від виняткової «часткової мобілізації» ветеранів, яка проводиться з вересня 2022 року. Росія продовжує офіційно забороняти призовникам брати участь в операціях в Україні, хоча щонайменше сотні з них, ймовірно, служили через адміністративну плутанину або після того, як їх примусили підписати контракти.

Тепер багато чоловіків 18–21 року претендують на звільнення від призову через навчання у вищих навчальних закладах. Влада, найімовірніше, змінює вікову категорію, щоби збільшити чисельність війська, гарантуючи, що студенти зрештою будуть змушені служити. Навіть якщо Росія й надалі утримуватиметься від використання призовників у війні, додаткові строковики вивільнять більшу частину професійних солдатів для участі в бойових діях.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 164 200 (+880) осіб,

танків – 3511 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 6830 (+7) од.,

артилерійських систем – 2560 (+8) од.,

РСЗВ – 506 (+2) од.,

засобів ППО – 265 (+0) од.,

літаків – 305 (+0) од.,

гелікоптерів – 290 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2159 (+14) од.,

крилатих ракет – 907 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5404 (+3) од.,

спеціальної техніки – 259 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

102,8% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  39,4% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  90,1% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

  83,1% артилерійських систем (з них 2,4% за минулий тиждень),

  45,4% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  18,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

09:15 Вчора близько першої години ночі Львівську область атакували 6 дронів-камікадзе типу Shahed 136, три з них збили Сили ППО ПвК «Захід», ще три безпілотники влучили в нежитлові приміщення у Яворівському районі, постраждалих немає, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Ще один БПЛА в зоні відповідальності повітряного командування "Захід" Повітряних сил ЗС України збили за межами області. 

 

 

09:01 Вчора близько 21-ї години росіяни атакували Україну 16 ударними дронами-камікадзе іранського виробництва типу «Shahed- 136/131», атака здійснювалась з двох напрямків – зі східного узбережжя Азовського моря та з Брянської області РФ, 11 з них знищено в центральних, західних та східних областях відповідно, повідомили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

 

 

08:55 Інтенсивність російських атак за даними зведень Генерального штабу ЗСУ:

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник завдав 34 авіаційні удари. 11 з них – із застосуванням БПЛА «Шахед-136». 10 цих БпЛА було знищено нашими підрозділами ППО, але один, нажаль, влучив в об’єкт промислової інфраструктури. На щастя, жертв серед цивільного населення немає. Також противник завдав одного ракетного удару та здійснив 57 обстрілів з РСЗВ. Один із них – по населеному пункту Велетенське Херсонської області. Уламками пошкоджено 7 приватних будинків та будівля місцевого дитячого садочка. Тут також, на щастя, обійшлось без жертв.

Ймовірність завдання ракетних ударів по всій території України залишається досить високою.

Основною метою противника протягом минулої доби, як і раніше, залишались спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Для цього окупанти зосереджували свої основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям, нашими захисниками відбито понад 100 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Російська федерація продовжує зберігати військову присутність на території республіки білорусь, проте без явного формування наступальних угруповань. Водночас противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Протягом доби, що минула, ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів 14 населених пунктів. Серед них – Старикове, Волфине та Соляники Сумської області, а також Стрілеча, Глибоке, Стариця, Вовчанськ, Колодязне, Красне Перше, Кутьківка, Дворічна, Западне, Тернова та Тихе на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник протягом попередньої доби противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Обстріляв райони 13 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення, зокрема, Веселого, Гряниківки, Вільшаної, Крохмального, Берестового, Діброви та Андріївки Харківської області; Новоєгорівки, Невського, Білогорівки, Новоселівського та Червонопопівки на Луганщині, а також Новоселівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняв штурмові дії міста Бахмут. В той же час наші захисники відбили атаки окупантів в районах Кліщіївки та Іванівського. Поблизу лінії зіткнення ворог здійснював обстріли таких населених пунктів, як Міньківка, Оріхово-Василівка, Залізнянське, Васюківка, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Озарянівка, Олександро-Шультине, Предтечине та Часів Яр Донецької області. Загалом, від обстрілів окупантів постраждало 11 населених пунктів на Бахмутському напрямку.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Невельське, Авдіївка, Мар’їнка, Сєверне та Первомайське Донецької області. Численних ворожих обстрілів зазнали райони 21 населеного пункту. Серед них – Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Мар'їнка, Вугледар, Велика Новосілка, Золота Нива, Парасковіївка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Невельське, Побєда, Новомихайлівка, Новоукраїнка, Пречистівка, Нескучне та Шахтарське Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжував оборонятися. Одночасно з цим, здійснював інтенсивні обстріли населених пунктів Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоандріївка, Малі Щербаки, Кам’янське, Ольгівське, Червоне, Чарівне, Оріхів, Новоданилівка та Степове Запорізької області; Времівка та Новопіль Донецької області; Добра Надія на Дніпропетровщині, а також Дудчани, Качкарівка, Веселе, Козацьке, Іванівка, Микільське, Дніпровське, Берегове, Велетенське, Кізомис, Михайлівка, Республіканець, Новоберислав, Херсон, Новосілка, Шилова Балка, Одрадокам’янка, Миколаївка, Тягинка, Садове та Розлив Херсонської області. Загальна кількість обстріляних населених пунктів, які зазнали ворожих обстрілів складає майже 40.

Місцева так звана влада на тимчасово окупованих і захоплених територіях Луганської області заявила про початок масштабних військових навчань із залученням всього призовного чоловічого населення Старобільська, Щастя, Нового Айдару, Новопскова та Нижньотеплого, які мають паспорти з написами "лнр" та "російська федерація". Таким чином окупанти намагаються приховати тотальну мобілізацію у вищеназваних населених пунктах.

Між населеними пунктами Ішунь та Воєнка тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим противник розпочав будівництво фортифікаційних споруд та окопів. До виконання робіт примусово залучається цивільне населення на безоплатній основі.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 6 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження особового складу противника та 1 позицію розгортання його засобу ППО.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Голова Китаю Сі Цзіньпін під час державного візиту до Росії з 20 по 22 березня зустрінеться з президентом Росії Путіним, щоб обговорити схеми ухилення від санкцій та інтерес Китаю до посередництва у врегулюванні війни в Україні шляхом переговорів.

• Президент Білорусі Лукашенко підтвердив, що білоруська промисловість постачає до Росії електронні компоненти, що потенційно підтверджує попередні оцінки ISW про те, що Білорусь може допомогти Росії уникати західних санкцій.

• Риторика президента Сербії Александра Вучича щодо відмови Белграда ввести санкції проти Росії пом’якшується.

• 17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна та російського уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової за ймовірні воєнні злочини, пов’язані з депортацією українських дітей до Росії.

• Російське видання «Независимая газета» повідомило, що не надсилало фінансисту "групи Ваґнера" Євґєнію Пріґожину пресзапиту щодо чуток про змову президента Росії Владіміра Путіна та секретаря Ради безпеки Росії Ніколая Патрушева проти нього.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на лінії Куп’янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Бахмута.

• Російські війська продовжували наступальні дії на підступах до Донецька.

• Російські джерела стверджували, що російські війська відкинули українські сили на лінії фронту на півдні України.

• Кремль продовжує призов резервістів по всій Росії.

• Російська влада затримала в окупованій Запорізькій області трьох українських партизанів.

 

18.03.2023