387-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:49 Росіяни атакували дронами об'єкт критичної інфраструктури у місті Новомосковськ, що на півночі Дніпрової агломерації. Як повідомили в обласній адміністрації, два БПЛА поцiлили в об'єкт; є серйозні руйнування.

 

 

20:42 Міжнародна спільнота має забезпечити притягнення до відповідальності всіх причетних до примусової депортації українських дітей на територію Росії, заявив прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан. "Палата попереднього провадження підтвердила наявність розумних підстав вважати, що президент Путін і пані Львова-Бєлова (уповноважена з "захисту" дітей, – Ред.) несуть кримінальну відповідальність за незаконну депортацію та передачу українських дітей з окупованих територій України до РФ", – ідеться у заяві. Інциденти, виявлені управлінням прокурора МКС, включають депортацію сотень українських дітей, викрадених окупантами з притулків і дитячих будинків. Хан підкреслив, що причетність Путіна підтверджують укази, підписані президентом РФ: "Закон у Російській Федерації було змінено президентськими указами, виданими президентом Путіним, щоб прискорити отримання російського громадянства, полегшивши їхнє усиновлення російськими сім'ями".

 

 

19:55 У Кремлі обурилися з ордера Міжнародного кримінального суду на арешт президента РФ Владіміра Путіна. "Саму постановку питання ми вважаємо обурливою і неприйнятною", – заявив прессекретар російського президента Дмітрій Пєсков. "Росія, як і низка держав, не визнає юрисдикції цього суду. Відповідно, будь-які такі рішення є для РФ з точки зору права нікчемними", – сказав Пєсков.

 

 

19:34 На деяких ділянках на сході підрозділи ЗСУ мають частковий успіх, росіяни відкочуються. Про це заявив командувач Сухопутних військ Олександр Сирський. "Фактично по всій східній лінії фронту ворог проводить наступальні дії, намагаючись прорвати оборону наших військ і просунутися в глибину їх бойових порядків. Найбільш запеклі бої тривають в районах Кремінної, Торського, Білогорівки, Спірного. Утім, епіцентром бойових дій залишається Бахмут. Бої за місто тривають. Противник задіяв всі свої потужності та намагається прорвати оборону на декількох напрямках та повністю оточити місто. Бої ідуть на півночі, сході та півдні міста, завдяки мужності наших воїнів ворог зазнає величезних втрат та вкотре відкочується без успіху. На жаль, і ми маємо втрати, але набагато менші, ніж наші оборонці завдають ворогу. На деяких ділянках наші підрозділи мають частковий успіх", – сказав Сирський.

 

 

19:10 Сергій Шкарлет йде з посади міністра освіти та науки України. Про це повідомило видання "Українська правда", покликаючись на автономні джерела у Кабінеті Міністрів, Офісі президента й Верховній Раді.

 

 

18:35 Із президента Росії Владіміра Путіна фактично знято імунітет – його можуть заарештувати у кожній країні, котра визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін. "Відтепер російський президент має офіційний статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину – незаконної депортації та переміщення українських дітей... Це означає, що за межами Росії Путіна мають заарештувати та передати до суду. А світові лідери тричі думатимуть, перш ніж тиснути йому руку або сідати з ним за стіл переговорів. Світ отримав сигнал, що російський режим є злочинним і його керівництво та поплічники будуть притягнуті до відповідальності", – прокоментував Костін. 

 

 

18:21 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби агресор завдав 19 авіаційних ударів та здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник продовжує здійснювати інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Також, на території Бєлгородської області, зс рф тримають угруповання військ для проведення демонстративних дій і недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Старикове, Волфине та Соляники Сумської області, а також Стрілеча, Глибоке, Стариця, Вовчанськ, Колодязне, Красне Перше, Кутьківка, Дворічна, Западне та Тернова Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Вчергове артилерійських обстрілів зазнали низка населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення, а саме: Веселе, Гряниківка, Вільшана, Крохмальне, Берестове, Діброва і Андріївка Харківської області та Новоєгорівка, Невське і Білогорівка – Луганської. Окупанти безуспішно намагалися наступати у напрямку Гряниківки, Верхньокам’янського та Спірного.

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут де тривають постійні позиційні бої. В той же час, нашими захисниками відбито атаки противника в районах населених пунктів Кліщівка та Іванівське. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Міньківка, Оріхово-Василівка, Залізнянське, Васюківка, Бахмут, Григорівка, Іванівське, Озарянівка та Олександро-Шультине Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Невельське, Авдіївка та Мар’їнка Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Максимільянівка, Мар'їнка, Вугледар, Велика Новосілка та Золота Нива Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстрілів зазнали, зокрема, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоандріївка, Малі Щербаки і Кам’янське Запорізької області; Времівка Донецької області; Добра Надія – Дніпропетровської, а також Дудчани, Качкарівка, Веселе, Козацьке, Іванівка, Микільське, Дніпровське, Херсон, Берегове Велетенське і Кізомис на Херсонщині.

В місті Сватове Луганської області, в одній з будівель, яка знаходиться в східній частині міста розташовано новий шпиталь окупантів. Наразі там перебуває близько 30 важкопоранених військових зс рф, які були завезені туди протягом останніх двох діб. Загалом відзначається збільшення кількості важкопоранених російських військових – евакуаційних рейсів на територію росії побільшало з двох до трьох на тиждень. До обслуговування поранених залучають місцевих жителів, які мають хоч якусь медичну освіту.

Російські окупанти, за активної підтримки місцевих колаборантів, збільшують кількість катівень на тимчасово окупованих та захоплених територіях України. Так, новостворену катівню помічено в південно-східній частині Енергодара Запорізької області. Там піддаються жорстоким тортурам громадяни з проукраїнськими поглядами, а також ті, хто не бажає виконувати вимоги місцевої окупаційної так званої влади.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

 

 

17:39 Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав міжнародний ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна. Крім того, міжнародне правосуддя вирішило заарештувати уповноважену РФ з прав дитини Марію Львову-Бєлову. Їх підозрюють у незаконній депортації українських дітей. "Сьогодні, 17 березня 2023 року, друга палата досудового розгляду Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт двох персон в контексті ситуації в Україні: пана Володимира Володимировича Путіна і пані Марії Олексіївни Львової-Бєлової", – ідеться у пресрелізі МКС.

 

 

17:11 Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган повідомив про початок ратифікації заявки про вступ Фінляндії до НАТО – окремо від Швеції. Про це Ердоган сказав на спільній із президентом Фінляндії Саулі Нійністе пресовій конференції в Анкарі.

 

 

16:57 Україна наполягає, щоб зернова угода була безстроковою і продовжувалася автоматично на чотири місяці, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "Україна є однією з ключових ланок світової продовольчої безпеки. Тому ми наполягаємо, щоб зернова угода була безстроковою і продовжувалася автоматично на 120 днів. Такої самої позиції дотримуються Туреччина та ООН. Спроби агресора скоротити терміни продовження – це маніпуляція заради подальшого шантажу та нагнітання глобальної продовольчої кризи. Маємо цього не допустити", – заявив Шмигаль.

 

 

16:30 У партії "Європейська солідарність" привітали рішення Михайла Забродського скласти депутатський мандат. Зазначається, що Забродський повертається на службу до ЗСУ на одну з керівних посад.

 

 

15:49 Президент України Володимир Зеленський скликав Ставку Верховного головнокомандувача. "Головнокомандувач ЗСУ поінформував про загальну ситуацію на фронті. Командувачі оперативно-стратегічних угруповань військ доповіли про обстановку на їхніх напрямках. Окремо члени Ставки зупинилися на перебігу бойових дій у найскладніших точках фронту. Керівники розвідки розповіли про плани та ймовірні дії противника у близькій та середньостроковій перспективі. Крім того, учасники засідання були поінформовані про результати контррозвідувальної роботи українських спецслужб. Також було розглянуто актуальну зовнішньополітичну ситуацію в контексті відбиття російського вторгнення", – повідомили в ОП.

 

 

15:31 У районі села Перевальне у Криму пролунав вибух, повідомляє "Кримський вітер". Там дислокована 126-та окрема гвардійська бригада берегової оборони Чорноморського флоту РФ.

 

 

15:13 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Президент Зеленський готовий до телефонної розмови з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. "Я не думаю, що зараз для Китаю настав такий момент... коли він готовий озброїти Росію", – сказав Кулеба в інтерв'ю BBC.

 

 

14:54 Росіяни обстріляли дитячий садок у селі Велетенське Білозерської громади на Херсонщині. "Через ворожий удар пошкоджена будівля дитячого садка. У приватних будинках вибиті вікна, пошкоджено паркан та бетонні ворота. На щастя, обійшлося без постраждалих", – поінформували у Херсонській обласній адміністрації.

 

 

14:39 Молодшого лейтенанта, який побив солдата в одній із військових частин на Житомирщині, взяли під арешт, повідомила речниця територіального управління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук. "Надвечір 16 березня Богунський районний суд Житомира обрав підозрюваному запобіжний захід – два місяці цілодобового арешту. Після завершення цього терміну суд може приймати рішення про продовження термінів перебування під цілодобовим домашнім арештом або ж про зміну запобіжного заходу", – сказала речниця "Суспільному". 11 березня командир взводу роти охорони Віктор Вітусевич побив солдата у 190-му навчальному центрі ЗСУ в селищі Гуйва, завдавши підопічному легкі тілесні ушкодження. Підозрюваний був незадоволений перебуванням військовослужбовця у стані алкогольного сп'яніння та його неналежною поведінкою.

 

 

14:10 Прості розрахунки втрат і запасів військової техніки Росії вказують на те, що війна закінчиться в жовтні поразкою Росії, вважає експерт військової академії Швейцарської вищої технічної школи Цюріха Маркус Койпп: "Війни вирішують не великі битви, а резерви та логістика. Як забезпечити найкраще та довгострокове постачання військ – це найважливіше питання. Російська армія майже гола, нема де взяти. Кордон з Фінляндією, Калінінградом, навіть Далеким Сходом оголений: все, що є у Росії в оперативному плані, перебуває в Україні. Росія вже використала понад 60% своїх артилерійських боєприпасів. Настане момент, коли фронт просто розвалиться, як це було під час Першої світової війни".

Койпп вважає, що українське керівництво чинить правильно, продовжуючи обороняти Бахмут: "Бо якщо російські збройні сили надзвичайно тупі, то українські надзвичайно розумні. Бої за Бахмут зв'язують велику кількість російських військ, солдатів, які, у свою чергу, відсутні в інших місцях. Таким чином Україна може зберегти свої резерви – і наростити сили для наступу навесні. Причому що більше Зеленський наголошує на «важливості» Бахмута, то гостріше Пріґожин хоче його завоювати. Росія купилася на приманку України".

На цю оцінку звернув увагу колишній командувач армії США в Європі Бен Годжес, назвавши її вражаючим аналізом, але додав необхідну умову: якщо Захід вчасно виконає обіцяне.

 

 

13:41 Народний депутат від "Європейської солідарності" Михайло Забродський написав заяву про складання депутатського мандата. Як поінформував народний депутат Ярослав Юрчишин, генерал Забродський, колишній командувач Десантно-штурмових військ ЗСУ, віддавна допомагає Генеральному штабу та Головнокомандувачеві Валерієві Залужному.

 

 

13:21 Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу подав на державну нагороду пілотів Су-27, які збили над Чорним морем американський безпілотник MQ-9 Reaper. Міноборони РФ пишається, що льотчики "запобігли" порушенню повітряного простору, який Росія накреслила собі понад Кримом. При тім Москва стверджує, що літаки аніяк не вступали у контакт із БПЛА. 

 

 

12:56 Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що оборона Бахмута триватиме і саме Бахмут є основною ділянкою на фронті. "Це наша земля, і ми не маємо права її не боронити. Якщо ж нашими військовими будуть ухвалені ті чи інші рішення... Вони будуть проговорені на Ставці [Верховного головнокомандувача ЗСУ], тоді будемо ухвалювати ті чи інші дії", – сказав Данілов в інтерв'ю "Радіо Свобода". Секретар РНБО додав, що оборона Бахмута дозволяє виснажувати противника. "Майте на увазі, що щодня та величезна кількість терористів, які вдерлися на нашу територію, залишаються там назавжди. Усипане все ними навколо Бахмута. Тобто де перебувають сьогодні ці терористи, вони там і лишаються. Для нас це дуже важлива і ключова точка. Принаймні до того періоду, до початку інших військових дій, для нас Бахмут є дуже важливою фортецею", – заявив Данілов.

 

 

12:34 У Києві скорочують тривалість комендантської години із 26 березня. Обмеження триватимуть від 00:00 до 05:00. 

 

 

12:17 Словаччина передасть Україні 13 винищувачів МіГ-29. Про це повідомив прем'єр-міністр країни Едуард Хегер. Голова уряду додав, що Словаччина пішла на таке рішення у партнерстві з іншими державами. "Тішуся, що інші роблять те саме. Це військова допомога, щоб Україна могла захистити себе і всю Європу від Росії", – прокоментував Хегер у твіттері.

 

 

12:06 Український "Енергоатом" планує через три роки створити власну лінію з виробництва ядерного палива, яке замінить російське на ринку ЄС, заявив президент компанії Петро Котін. Сьогодні в Європі працюють 17 блоків ВВЕР-440, які поки що не мають альтернативи російському паливу. Україна, вже розпочавши виробництво складових частин паливних блоків ВВЕР-1000, згодом почне виробляти паливо і для блоків ВВЕР-440. Проєкт реалізує НАЕК «Енергоатом» у рамках співпраці з американською компанією Westinghouse. У 2023 році планується завершити ліцензування і вийти на промислове виробництво хвостовиків, а 2024 року – на промислове виробництво голівок для паливних касет. Зазначені компоненти будуть використовуватись для виробництва ядерного палива для потреб "Енергоатому" на підприємстві Westinghouse у Швеції.

 

 

11:39 У Києві та в області застосували стабілізаційні відключення. "У частині Голосіївського, Святошинського, Шевченківського та Солом'янського районів столиці відбуваються відключення згідно зі стабілізаційними графіками. Також стабілізаційні графіки були застосовані у частині Бучанського, Обухівського та Фастівського районів Київської області", – повідомили у компанії ДТЕК. Через пошкодження обладнання енергооб’єкти не можуть передавати енергію для всіх жителів цих районів.

 

 

11:25 Росіяни завдали авіаудару по місту Авдіївка на Донеччині. Знищено житловий будинок.

 

 

 

11:11 Офіційний візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна в Росію відбудеться 20–22 березня. Це буде перший візит Сі Цзіньпіна до Москви після того, як Путін розпочав вторгнення в Україну більше року тому.

 

 

11:06 Обмеження споживання далі можливі у Києві, у Київській та Житомирській областях, в інших регіонах вимкнень у мережах, які б призводили до необхідності обмеження споживачів, немає, ліміти споживання до областей не доводились, повідомили в "Укренерго".

 

 

10:45 Продовжуючи маневри та пошукову операцію в Чорному морі, росіяни тримають на бойовому чергуванні 19 кораблів. Кількість ракетоносіїв зменшено до чотирьох, сумарний залп "Калібрами" може сягати 24 ракет, повідомляє оперативне командування "Південь".

 

 

10:30 США оцінюють втрати і вигоди від своїх операцій із БПЛА в районі Чорного моря після нещодавнього інциденту з американським безпілотником, порівнюючи потенційну розвідувальну цінність конкретного маршруту з ризиком ескалації відносин із Росією, повідомляє CNN. До завершення аналізу ситуації Сполучені Штати продовжуватимуть польоти безпілотників. Один із них – тієї самої моделі, що й той, що впав у море, – уже було відправлено в район інциденту. До його завдань входить обстеження місця аварії і спостереження за діями Росії, яка намагається виявити уламки.

 

 

10:15 Низка китайських компаній минулого поставили до Росії незначні партії штурмових гвинтівок, запчастин до БПЛА і бронежилетів, які могли бути використані у воєнних цілях, зокрема у війні проти України, повідомило Politico з покликом на митні дані аґреґатора ImportGenius. Серед постачальників була зокрема компанія, пов'язана з китайським урядом, що у червні в якості «цивільних мисливських рушниць» відправила тисячу штурмових гвинтівок CQ-A, скопійованих із американських М16. Ще одна компанія у листопаді та грудні минулого року відправляла невеликому російському дистриб'ютору через ОАЕ 12 партій запчастин для БПЛА – акумулятори та камери. А наприкінці 2022 року в Росію через Туреччину було ввезено понад 800 китайських бронежилетів по 12,5 тис. доларів.

Однак в цілому обсяги та характер поставок не вказують на те, що Пекін цілеспрямовано забезпечує Москву військовою допомогою.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Останніми днями російські війська та сили "групи Ваґнера" зайняли плацдарм на захід від річки Бахмутка в центрі Бахмута на Донбасі. За попередній тиждень річка позначала лінію фронту. Збройні Сили України продовжують обороняти західну частину міста.

Однак загалом по всій лінії фронту темпи локальних наступальних дій Росії є найнижчими принаймні з січня 2023 року. Найімовірніше, це пов'язано з тим, що російські війська тимчасово виснажили боєздатність розгорнутих формувань настільки, що навіть локальні наступальні дії на даний час не є тривалими.

Російське керівництво, ймовірно, намагатиметься відновити наступальний потенціал сил після поповнення особового складу та запасів боєприпасів. Тим часом командири, можливо, будуть змушені вибирати між проведенням наступальних операцій і надійною обороною по всій лінії.

 

 

09:40 У Десантно-штурмових військах заявили, що командир батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолій "Купол" не мав, відповідно до впроваджених в ЗСУ стандартів армій країн НАТО, дозволу на спілкування з журналістами, і назвали озвучені ним газеті "The Washington Post" втрати завищеними, підтвердивши, що комбата призначать на посаду в один із навчальних центрів ЗСУ.

 

 

09:25 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 163 320 (+760) осіб,

танків – 3506 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 6823 (+13) од.,

артилерійських систем – 2552 (+13) од.,

РСЗВ – 504 (+1) од.,

засобів ППО – 265 (+0) од.,

літаків – 305 (+0) од.,

гелікоптерів – 290 (+1) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2145 (+0) од.,

крилатих ракет – 907 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5401 (+7) од.,

спеціальної техніки – 258 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

102,6% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  39,4% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  90,0% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

  82,8% артилерійських систем (з них 2,2% за минулий тиждень),

  45,2% РСЗВ (з них 1,0% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,5% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  18,8% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

00:10 Останніми днями кількість атак російських військ на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках зменшується, особливо порівняно з початком березня, повідомляють у Генштабі ЗСУ.

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України, продовжує вести наступальні дії, не рахуючись із втратами. Основні зусилля противник зосереджує на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Протягом минулої доби ворог здійснив на них понад 70 атак.

За минулу добу противник завдав 5 ракетних та 18 авіаційних ударів, а також здійснив 73 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок чергового обстрілу Костянтинівки на Донеччині поранено 6 цивільних громадян, пошкоджені понад 20 будинків, школа та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Високою залишається вірогідність російських ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів російських окупаційних військ. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Берилівка, Хрінівка, Єліне і Тимоновичі Чернігівської області; Старикове, Атинське, Волфине, Степне, Кіндратівка, Покровка та Грабовське на Сумщині, а також понад 20 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них – Стрілеча, Красне, Мороховець, Огірцеве, Мала Вовча, Мілове, Обухівка, Новомлинськ, Кутьківка та Шевченкове.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник намагається прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Гряниківка, Кремінна, Кузьмине, Верхньокам’янське та Спірне. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське і Білогорівка – Луганської та Спірне і Роздолівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб штурмувати місто Бахмут. Відбито численні атаки противника в районах населених пунктів Оріхово-Василівка, Бахмут, Іванівське та Григорівка. Ворожих обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів поблизу лінії зіткнення. Серед них – Васюківка, Залізнянське, Оріхово-Василівка, Григорівка, Новомаркове, Бахмут, Іванівське, Часів Яр, Предтечине та Олександро-Шультине Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Невельське і Мар’їнка. На зазначеній ділянці фронту протягом минулої доби найбільше атак ворог здійснив в районі Мар’їнки – 12. Усі відбито. Ворожих обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Парасковіївка, Новобахмутівка, Авдіївка, Орлівка, Тоненьке, Сєверне, Первомайське, Нетайлове, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка та Вугледар Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали, зокрема, Червоне, Чарівне, Новоданилівка, Преображенка, Степове та Новосілка Запорізької області; Михайлівка, Новоолександрівка, Качкарівка, Милове, Одрадокам’янка, Миколаївка Херсонської області та місто Херсон.

Продовжується примусова паспортизація населення тимчасово зайнятої території Запорізької області. Зокрема, в місті Мелітополь, російська окупаційна так звана влада, разом з представниками російської федеральної податкової служби заборонила здійснювати будь-які виплати та розрахунки громадянам, які не мають реєстраційного номера облікової картки платника податків рф. Його, в свою чергу, можливо отримати виключно за наявності паспорта громадянина російської федерації.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, на території Олешківської районної лікарні тимчасово зайнятої території Херсонської області, на лікування привезли понад 20 важкопоранених окупантів.

Протягом минулої доби Авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 пунктів управління, 5 районів зосередження особового складу та військової техніки противника, склад пально-мастильних матеріалів, 2 радіолокаційні станції, станцію радіоелектронної боротьби та зенітно-ракетний комплекс на вогневій позиції.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Схоже, російська ФСБ намагається проникнути в російський оборонно-промисловий комплекс так само, як КҐБ – у радянський ВПК: українські експерти виявили маркування ФСБ на багатьох російських компонентах озброєнь, які українські війська знищили або захопили на полі бою. Це означає, що ФСБ не довіряє російському військовому керівництву і відповідно проводить перевірки російської техніки, безпосередньо втручається у внутрішню роботу російського ВПК.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Пріґожин заявив, що отримав запитання від преси, яке викривало змову, організовану президентом Росії Путіним і секретарем ради безпеки Росії Патрушевим з метою підірвати та "нейтралізувати" "групу Ваґнера". 16 березня пресслужба Пріґожина опублікувала запит на коментар від російського видання «Независимая газета»: чи знає Пріґожин про нібито дискусії між Путіним і Патрушевим щодо майбутнього "групи Ваґнера", інформація про які нібито нещодавно поширилася в російських і українських Telegram-каналах, що наче Патрушев натякнув Путіну, що через "півтора-два місяці" від "Ваґнера" "нічого не залишиться", і припустив, що після знищення "Ваґнера" в Україні Пріґожин спробує "під надуманим приводом об’єднати колишніх і решту активних бійців "Ваґнера", озброїти їх і відправити на територію Росії, щоб захопити владу в прикордонних з Україною регіонах з можливим просуванням углиб країни. ISW не знайшло жодної інформації, яка б свідчила про те, що ці дискусії відбулися, а також не зафіксувало жодних спекуляцій у російському інформаційному просторі щодо них. Независимая газета не опублікувала коментар преси на власному сайті, і жодного запису про коментар не видно ніде, крім посилань на пост пресслужби Пріґожина. Відсутність зовнішніх підтверджень на цю тему свідчить про те, що Пріґожин сфабрикував нібито змову для проведення кількох інформаційних операцій від імені "Ваґнера". Цей епізод чітко ідентифікує Патрушева та, можливо, раду безпеки РФ як ворогів "групи Ваґнера". Схоже, що Пріґожин ретельно готується звинуватити Патрушева в невдачах "Ваґнера" та потенційних репресіях проти групи. Ця спроба, здається, є наступною еволюцією кампанії Пріґожина проти російського військового істеблішменту.

• Західні інформаційні агентства підтвердили, що китайські компанії продавали військову техніку й обладнання подвійного призначення невстановленим російським організаціям. Ці продажі здаються невеликими за масштабом, але можуть зменшити навантаження на ВПК Росії й обійти спроби Заходу обмежити доступ Росії до мікрочіпів.

• Президент Сирії Башар Асад використав зрежисоване інтерв'ю російському агентству "РИА Новости" для посилення помітних російських інформаційних операцій.

• Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща передасть Україні чотири винищувачі МіГ-29.

• Рішення Росії передислокувати елементи своїх "миротворчих сил" з Нагірного Карабаху в Україну підриває вплив Росії на Вірменію.

• Президент Росії Путін намагався запевнити російську громадськість, що війна в Україні не матиме значних довгострокових економічних наслідків, ймовірно, у рамках зусиль Кремля підготувати росіян до тривалої війни.

• Російські війська здійснили обмежені наземні атаки на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступ у Бахмуті та його околицях і продовжували наземні атаки вздовж лінії Авдіївка–Донецьк і на заході Донецької області.

• Російські джерела стверджували, що українські сили вели локалізовані штурми в Запорізькій області.

• Українські джерела повідомили, що російські війська посилили свою військово-морську присутність у Чорному морі.

17.03.2023