385-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:46 "Рамштайн-10 вселяє оптимізм: посилення ППО, постачання боєприпасів, тренування і формування "броньованого кулака", – відзвітувався міністр оборони Олексій Резніков по завершенні онлайнові зустрічі Контактної групи з оборони України.

 

 

19:19 Максим Марченко після відставки з посади голови Одеської обласної військової адміністрації заявив, що він має намір приєднатися до Сил оборони України зі зброєю в руках. "Я вважаю, що повинен робити те, що вмію найкраще – вбивати ворогів і воювати заради майбутнього України. Сподіваюся, що незабаром я повернуся до своєї улюбленої справи", – сказав Марченко.

 

 

18:42 Конкурсна комісія з добору кандидатів на посади членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України затвердила остаточний список із 32 кандидатів до ВККС. Із цього переліку Вища рада правосуддя має відібрати і затвердити 16 переможців. До списку увійшли судді Михайло Богоніс, Ганна Вронська, Юлія Джепа, Роман Ігнатов, Роман Кидисюк, Олег Коліуш, Олексій Омельян, Сергій Чумак, Галина Шевчук, суддя у відставці Володимир Луганський, адвокати Петро Варишко, Людмила Волкова, Руслан Сидорович, Володимир Рисенко, Олег Яким'як, Костянтин Красовський, представник НАБУ Руслан Мельник, представник НАЗК Ярослав Дух, а також Юрій Боднарук, Віталій Гацелюк, Ірина Давидович, Надія Кобецька, Андрій Козлов, Роман Куйбіда, Дмитро Лук'янець, Світлана Олененко, Андрій Пасічник, Роман Сабодаш, Віктор Смородинський, Костянтин Ткаченко, Микола Хавронюк, Тарас Шепель.

 

 

18:19 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України, продовжує наступальні дії, не рахуючись із втратами. Основні зусилля противник зосереджує на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

Через неспроможність здолати Сили оборони України, російська федерація застосовує тактику терору. Здійснює обстріли населених пунктів, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.

За добу противник завдав 3 ракетних удари, зокрема, і по об’єкту цивільної інфраструктури міста Харків. Також ворог завдав 26 авіаційних ударів та здійснив понад 23 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Високою залишається вірогідність подальших ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін, формування наступальних угруповань ворога не виявлено. На полігонах республіки білорусь триває підготовка підрозділів російських окупаційних військ. Противник зберігає військову присутність у прикордонних районах. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Хрінівка Чернігівської області; Атинське, Волфине, Степне, Кіндратівка, Покровка та Грабовське Сумської області та Стрілеча, Красне, Стариця, Вовчанськ, Бочкове, Бударки, Амбарне і Колодязне на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник не полишає спроб прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у районах населених пунктів Білогорівка та Спірне. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Невське, Діброва і Білогорівка – Луганської, а також Колодязі, Сіверськ, Спірне та Федорівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмувати місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Оріхово-Василівка та Богданівка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Привілля, Оріхово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Часів Яр, Предтечине, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Озарянівка та Шуми Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Степове, Кам’янка, Сєверне, Мар’їнка та Вугледар. Ворожих обстрілів зазнали Кам’янка, Ласточкине, Авдіївка, Тоненьке, Георгіївка, Невельське, Побєда, Вугледар, Времівка, Велика Новосілка та ще декілька населених пунктів Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка, Кам’янське Запорізької області та Токарівка, Антонівка та саме місто Херсон.

Через власне безсилля окупанти ведуть боротьбу із цивільним населенням на тимчасово захопленій території Херсонської області. Після ефективного вогневого ураження 12–13 березня районів зосередження противника, і як наслідок великих втрат, загарбники посилюють режимні заходи у окремих населених пунктах. Російські окупанти, зазвичай, переміщуються на цивільних автомобілях, відібраних у місцевих жителів. Також відзначено 14 березня рух колони окупантів у бік Криму, разом із награбованим майном. 

У іншому населеному пункті Херсонщини противник проводить контрдиверсійні заходи. Виправдовуючи свої дії, звинувачують мешканців села у вбивстві російського військового, тіло якого було знайдено.

Протягом доби Авіація Сил оборони України завдала 8 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів.

Також, цієї доби наші воїни збили ворожий літак Су-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії за добу уразили пункт управління, 3 райони зосередження особового складу та військової техніки противника, а також 2 радіолокаційні станції, станцію радіоелектронної боротьби та зенітно-ракетний комплекс на вогневій позиції.

 

 

17:23 Під час зустрічі з паломниками у середу Папа Римський Франциск згадав про православних у Києві і звернувся із закликом до воюючих сторін шанувати релігійні осередки. "Богопосвячені сестри, особи, що присвятили своє життя молитві, до якої би конфесії вони не належали, підтримують Божий люд", – сказав понтифік, згідно з повідомленням Vatican News. Папа заохотив "старанно прямувати великопосним шляхом, ввіряючись постійному заступництву Марії". "Їй, Утішительці пригноблених і Цариці миру, ввіряємо також мученицький український народ", – додав він. Sky News звертає увагу на те, що заява Отця пролунала на тлі виселення УПЦ МП із Києво-Печерської лаври.  

 

 

17:08 Президент України Володимир Зеленський підписав укази про звільнення Сергія Гайдая з посади голови Луганської обласної державної адміністрації, Максима Марченка – з посади голови Одеської ОДА, Сергія Гамалія – з посади голови Хмельницької ОДА.

 

 

16:29 На Закарпатті під час спроби нелегально перетнути кордон в Угорщину у Тисі втопився чоловік. Інцидент трапився під час переслідування двох чоловіків, оснащених надувним човном, військовослужбовцями Державної прикордонної служби. "Підбігши до річки, прикордонники почули крик людини, яка кликала на допомогу. Чоловіка у воді стрімко несла течія. Військовослужбовці намагалися наздоганяти його по берегу, проте густі чагарники вздовж Тиси перешкоджали здійсненню рятувальних заходів. За кілька хвилин потопельник зник із поля зору наряду", – повідомили у ДПСУ.

 

 

16:14 Союзники України зголосилися надати ЗСУ понад 150 танків Leopard різної модифікації. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін на десятому засіданні Контактної групи з оборони України у форматі "Рамштайн", котре цього разу проходить у режимі онлайн. "Коаліція країн, яка пообіцяла надати Україні танки Leopard, продовжує зростати. Дев'ять країн зараз зобов'язалися надати понад 150 танків Leopard", – повідомив Остін.

 

 

15:54 Найбільший рівень довіри серед публічних діячів в Україні мають Президент Володимир Зеленський (84,9%), волонтер Сергій Притула (65%), радник ОП Михайло Подоляк (59,5%), міський голова Києва Віталій Кличко (57,9%) і секретар РНБО Олексій Данілов (54,9%). Про це свідчать результати соціологічного опитування Центру Разумкова.

 

 

 

15:21 Під час звільнення зайнятих росіянами позицій на бахмутському напрямку українські воїни виявили у підвалі будівлі бійця Олексія Гордєєва. Військовослужбовець пробув у підземеллі 42 дні серед убитих і важко поранених побратимів. Харчувався крихтами, пив воду з калюж, схуд із 80 кілограмів до 42. Як повідомляє Управління стратегічних комунікацій ЗСУ, Олексія відшукав доброволець із Нової Зеландії. Наразі Гордєєв перебуває у шпиталі в Дніпрі. Його прооперували, лікують від отруєння та дистрофії.

 

 

14:59 Боротьба України за свободу входить у вирішальний етап, заявив міністр оборони США Ллойд Остін на онлайн-засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн". "Ми перебуваємо у вирішальному моменті боротьби України за свободу. Усе це демонструє нашу незмінну рішучість і єдність", – наголосив голова оборонного відомства США. Остін підкреслив, що ці обставини вимагають виконання зобов’язань "у повній мірі й швидко".

 

 

14:33 У польському уряді заявили, що вже існують "чіткі декларації" від країн про їхнє входження до коаліції, котра постачатиме Україні бойову авіацію. Про це заявив на пресовій конференції у Варшаві речник уряду Польщі Пьотр Мюллер. “Я можу лише підтвердити, що ці рішення [про передачу Україні МіГ-29] приймаються кількома країнами. Але в мою роль не входить повідомляти про це від імені цих країн”, – цитує "Укрінформ". Напередодні прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що “у найближчі кілька тижнів Польща готова прийняти таке рішення в межах кількох країн".

 

 

14:08 В Оманській затоці розпочалися міжнародні військові навчання за участю Росії, Китаю, Ірану. Вишкіл триватиме до 19 березня, повідомило міноборони Китаю. 

 

 

13:39 Президент України Володимир Зеленський назвав рішення Верховного суду Великої Британії про "борг Януковича" "ще однією вирішальною перемогою над агресором". "Справедливість буде за нами", – прокоментував Зеленський у твіттері. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль уточнив, що суд став на бік України – тодішня українська влада випустила облігації під "примусом" і "погрозами" застосувати силу, "які Росія чинила ще у 2013 році". "Тепер Кремлю доведеться розкрити всю інформацію щодо дій проти України на відкритому судовому розгляді. Справедливість обов’язково переможе. Росія безумовно відповість за всі свої незаконні дії та злочини", – прокоментував керівник уряду. 

 

 

13:18 Воїни ЗСУ збили російський літак Су-24 біля Бахмута. На відео, поширеному керівником ОП Андрієм Єрмаком, видно логотип 93-ї бригади "Холодний Яр".

 

 

12:54 Компанію Spacety Luxembourg S.A. із Люксембурга підозрюють у тому, що вона передавала супутникові знімки для потреб ПВК "Ваґнера". Як пише Euractiv, профільні міністерства вже звернулися до прокуратури, вважаючи, що компанія порушила санкції ЄС. Spacety Luxembourg S.A. є дочірньою компанією китайської Spacety China, яку США внесли до "чорного списку". Низка люксембурзьких організацій та університетів розірвали контракти зі "Спейсеті" після скандалу.

 

 

12:39 Росія готова до розширення конфлікту. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов, коментуючи потоплення американського безпілотного літака у Чорному морі. "Інцидент з американським БПЛА MQ-9 Reaper, спровокований Росією в Чорному морі, – це сигнал Путіна про готовність до розширення зони конфлікту із втягуванням інших сторін. Тактика ва-банк – постійне підвищення ставок в умовах стратегічного програшу в надії на зміну обставин", – прокоментував Данілов у твіттері. 

 

 

12:21 Росіяни завдали ракетного удару по Харкову. Пошкоджено будівлю інтернату та житловий будинок. "Зараз ми ці руйнації прибираємо. Це інтернат, який обслуговував людей із певними труднощами, життєвими труднощами. На щастя, ніхто не постраждав", – заявив міський голова Харкова Ігор Терехов в етері національного телемаратону.

 

 

12:10 Зберігаються мережеві обмеження на Житомирщині та Харківщині, все ще наявні мережеві обмеження на Полтавщині, Сумщині, Київщині та у Києві: при зростанні споживання у цих регіонах можливі обмеження споживання для уникнення перевантаження наявного у роботі обладнання та аварій. В інших регіонах обмежень, які б призводили до необхідності обмеження споживачів, немає, ліміти споживання до областей не доводились, повідомили в "Укренерго".

 

 

11:58 Україна виграла у Верховному суді Великобританії справу про дефолт облігацій на 3 мільярди доларів. Довгоочікуване рішення дозволяє Україні стверджувати, що облігації, продані в 2013 році напередодні революції в Києві, були частиною протиправної політичної та військової агресії з боку Москви. Тепер Україна зможе захищати вимогу про виплату сум за облігаціями в судовому процесі у Високому суді Лондона. "Успіх захисту України залежить від того, чи зможе вона встановити, що Росія погрожувала застосуванням сили і що ці погрози були причиною для рішення України укласти угоду, — сказав суддя Роберт Рід у рішенні. – Це питання можна вирішити лише після суду. Судді постановили, що хоча Україна не може стверджувати, що Москва застосовувала економічний тиск, вона може стверджувати, що погрози Росії застосувати насильство проти збройних сил і цивільного населення є "примусом".

 

 

11:23 Міністр оборони Олексій Резніков повідомив про початок створення "корабельної коаліції" на підтримку України. До неї вже входять три країни – Велика Британія, Нідерланди та Бельгія. "Була танкова коаліція, авіаційна коаліція... Тепер з'являється корабельна коаліція", – заявив Резніков після оголошення Нідерландів про надання мінних тральників. Голова Міноборони запевнив, що Україна обов’язково переможе Росію та поверне собі вихід і до Чорного, і до Азовського морів.

 

 

11:01 Міністерство закордонних справ України запросило губернатора Флориди Рона Десантіса, потенційного кандидата у президенти США від Республіканської партії, відвідати Україну у відповідь на його суперечливу заяву про те, начебто захист від вторгнення Росії не належить до життєво важливих інтересів США. Речник МЗС Олег Ніколенко висловив упевненість, що Десантіс як колишній військовослужбовець, який побував у зоні бойових дій, "знає різницю між "суперечкою" та війною". "Ми запрошуємо його відвідати Україну, щоб отримати глибше розуміння повномасштабного вторгнення Росії та загроз, які воно становить для інтересів США", – написав Ніколенко у твіттері.

 

 

10:47 Група розслідувачів оприлюднила розроблений восени 2021 року в адміністрації президента РФ секретний документ "Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова", що описує план втягування Молдови в залежність від Москви. Його створили в тому самому департаменті, що й оприлюднений раніше план поглинання Білорусі. Однією з цілей, які поставили розробники документа, є примус Молдови до вступу в ОДКБ і розширення участі в Євразійському економічному союзі.

Короткотермінові цілі (на 2022 рік) передбачали створення мережі неурядових організацій, що просувають розвиток російсько-молдовських відносин, а також відкриття генконсульства Росії в столиці Гагаузії та нейтралізацію дій уряду республіки, спрямованих на усунення російської військової присутності в Придністров'ї.

До 2025 року пропонувалося сформувати серед еліти Молдови проросійські настрої, розширюючи дружні Росії політичні рухи; паралельно Москва мала перешкоджати "румунізації" Молдови і забезпечити збереження в країні освіти російською мовою.

До 2030 року документ передбачає розширення участі Молдови в Євразійському економічному союзі, створення в республіці стійких груп російського впливу і врегулювання придністровського конфлікту на основі особливого статусу Придністров'я, а також утвердження російської мови як мови міжнаціонального спілкування в Молдові, зокрема через забезпечення присутності в країні російських ЗМІ.

 

 

10:33 Печерський суд Києва засудив до 12 років тюрми організатора диверсійно-розвідувальної групи, що мав організувати ліквідацію українського військовослужбовця, який, на думку окупантів, нібито причетний до фізичної розправи над російськими військовополоненими. Цей чоловік – мешканець Луганська, учасник терористичної організації "ЛНР", брав активну участь у бойових діях проти сил АТО на сході України. ГУР РФ пропонувало йому вчинити замахи на міністра оборони та керівника Головного управління розвідки Міноборони, а також відомого громадського активіста, якби аґентові вдалося реалізувати задум із тим першим убивством. Невдаху-кілера затримали на території Волинської області у серпні 2022 року.

 

 

10:21 Діячі культури для виїзду за кордон повинні будуть підтверджувати наявність військового обліку в організації, контракти, а після повернення – звіт, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко про зміни до порядку виїзду артистів, митців, журналістів.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З початку вторгнення Росії в Україну російські державні службовці та працівники підпадають під дедалі суворіші обмеження на виїзд за кордон. Деяким чиновникам, ймовірно, довелося позбутися своїх паспортів у ФСБ. Співробітники, ближчі до центру влади, стикаються з більш жорсткими обмеженнями; кремлівським чиновникам заборонено всі міжнародні неробочі поїздки.

Це розширення заходів, які походять із радянських часів. Обмеження на поїздки були посилені після російської анексії Криму в 2014 році.

Ймовірно, ці заходи спрямовані на те, щоб запобігти втечі чи дезертирству чиновників, які все більше незадоволені. Існує реалістична ймовірність того, що в міру продовження сек’юритизації російської держави обмеження на поїздки будуть посилені для все більшої кількості працівників державного сектору.

 

 

09:42 США вживають необхідних заходів, щоб уламки американського безпілотника, що впав у Чорне море, не потрапили в чужі руки, заявив представник Білого дому Джон Кірбі: "Нам би не хотілося, щоб хтось, окрім нас, прибрав їх до рук". США будуть продовжувати польоти в районі Чорного моря, незважаючи на вчорашній інцидент.

 

 

09:34 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 161 520 (+980) осіб,

танків – 3492 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 6799 (+10) од.,

артилерійських систем – 2528 (+9) од.,

РСЗВ – 502 (+7) од.,

засобів ППО – 262 (+2) од.,

літаків – 304 (+0) од.,

гелікоптерів – 289 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2132 (+12) од.,

крилатих ракет – 907 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5377 (+10) од.,

спеціальної техніки – 257 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

102,2% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  39,2% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  89,6% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

  82,1% артилерійських систем (з них 2,0% за минулий тиждень),

  45,1% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

  32,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  18,6% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

09:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 13 російських кораблів, серед яких 4 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 28 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом доби противник завдав 40 авіаційних, 12 ракетних ударів та зробив понад 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Один з ракетних ударів завдано по місту Краматорськ пошкоджено триповерхову житлову будівлю, є загиблі і поранені серед місцевого населення. Ще один ракетний удар відбувся по місту Затока Одеської області  уламками ракети пошкоджено одну з будівель дитячого навчального закладу “Золота Рибка”. Жертв та втрат серед місцевого населення немає. Також противник завдав ракетного удару по об’єкту цивільної інфраструктури населеного пункту Іванівка Херсонської області. Є постраждалі серед місцевого населення та пошкоджено як мінімум один приватний будинок.

Ймовірність подальших ракетних ударів по всій території України залишається досить високою.

Основною метою противника протягом минулої доби, як і раніше залишались спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Для цього він зосереджував зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям, наші захисники відбили понад 90 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник зберігає військову присутність поблизу державного кордону України, проте формування наступальних угруповань не виявлено. Водночас ворог продовжував інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Протягом минулої доби ворог обстріляв райони Архипівки, Михальчиної Слободи, Колоса та Єліного на Чернігівщині; 9 населених пунктів Сумської області: Українське, Зноб-Новгородське, Середина-Буда, Ромашкове, Бачівськ, Старикове, Волфине, Грабовське та Порозок, а також 15 населених пунктів Харківської області. Серед них  Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Гранів, Глибоке, Красне та Бологівка.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник зберігає свою військову присутність у прикордонних з Україною районах для недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Також, протягом попередньої доби, ворог безуспішно намагався прорвати оборону наших військ. Окупанти здійснили артилерійські обстріли 4 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення у Харківській області (Дворічна, Гряниківка, Масютівка і Крохмальне); 7 населених пунктів Луганської області: Новоселівське, Макіївка, Невське, Діброва, Білогорівка, Золотарівка та Червонопопівка. Також під вогневий вплив потрапили Спірне і Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут, де тривають постійні позиційні бої. В той же час, нашими захисниками відбито атаки противника в районах населених пунктів Ягідне, Хромове та Оріхово-Василівка. Ворожих обстрілів зазнали 15 населених пунктів Донецької області поблизу лінії зіткнення. Серед них  Никифорівка, Васюківка, Міньківка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське та Костянтинівка.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Невельське, Новокалинове, Сєверне, Первомайське, Новомихайлівка, Побєда та Водяне Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали райони 16 населених пунктів Донецької області: Бердичі, Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Нетайлове, Красногорівка, Невельське, Мар'їнка, Георгіївка, Вугледар, Парасковіївка, Очеретине, Орлівка, Побєда, Пречистівка та Нескучне.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник вів обороні дії. Обстрілів зазнали 17 населених пунктів Запорізької області, поблизу яких ведуться бойові дії. Зокрема, Ольгівське, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка та Степногірськ. Вогневого впливу зазнали також Приміське Дніпропетровської області; Очаків  Миколаївської, а також 20 населених пунктів Херсонської області. Серед них  Золота Балка, Михайлівка, Качкарівка, Веселе, Іванівка, Микільське, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське та Херсон.

В Горлівці, що знаходиться на території тимчасово окупованої Донецької області, близько 90 військовослужбовців армії рф, які перебувають на лікуванні в медичних установах міста будуть найближчим часом направлені до міста Урзуф для проходження ВЛК на предмет визначення придатності до подальшого проходження військової служби. Паралельно з цим окупанти в Горлівці отримали розпорядження щодо проведення чергової хвилі мобілізації в місті для поповнення складу підрозділів, які тимчасово виведені з зони ведення бойових дій у зв’язку з втратою боєздатності. Планується мобілізувати близько 500 осіб з тих категорій, які раніше отримали бронь за причин обмеженої або повної непридатності до військової служби.

Авіація Сил оборони за добу завдала 9 ударів по районах зосередження окупантів, 3 удари по місцях розгортання ЗРК противника та 3 удари по інших важливих об’єктах окупантів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 райони зосередження особового складу противника, 3 пункти управління підрозділами армії рф та розгорнуту позицію ППО противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Відомі російські мілблогери посилюють давню російську інформаційну операцію, спрямовану на використання релігії як зброї для дискредитації України.

• Російська влада продовжує заходи з мобілізації проблемного російської військово-промислового комплексу для ведення тривалої війни, що змусить Кремль вибирати між кваліфікованими робітниками ВПК і фаховим військовим персоналом, який воює в Україні

• Російські літаки Су-27 збили американський безпілотник MQ-9 Reaper над Чорним морем у міжнародному повітряному просторі.

• Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 14 березня заявив, що Польща може поставити Україні багатоцільові винищувачі МіГ-29 протягом чотирьох-шести тижнів.

• Українські джерела повідомили, що російські війська продовжують будувати оборонні споруди вздовж російського кордону з Україною, щоб прикувати увагу українських військ до північних прикордонних районів.

• Російські війська провели обмежені наземні атаки на північний схід від Куп'янська та вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська просунулися вглиб Бахмута і продовжили наземні атаки вздовж лінії фронту Авдіївка–Донецьк та на заході Донецької області.

• Російські війська продовжують укріплювати тилові райони в окупованій Запорізькій області.

• Секретар "Єдиної Росії" Андрєй Турчак 14 березня заявив, що державна дума Росії розгляне закон, який спрощує юридичне визнання зниклих безвісти російських військовослужбовців загиблими.

• Українські партизани поранили заступника голови окупаційної військової адміністрації Нової Каховки в результаті підриву саморобного вибухового пристрою.

15.03.2023