382-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:00 Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському, якого було розстріляно в полоні після слів "Слава Україні!", повідомив він у вечірньому зверненні: "Сьогодні я присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському, солдату. Людині, яку знатимуть усі українці. Людині, яку пам’ятатимуть вічно. За його хоробрість, за його впевненість в Україні й за його «Слава Україні!»"

 

 

20:10 CБУ остаточно підтвердила особу Героя, розстріляного після слів «Слава Україні!»: це снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Ігорович Мацієвський. Остаточно підтвердити дані Героя вдалося після комплексу слідчих дій, які включали спілкування з рідними та побратимами загиблого, опрацювання фото- та відеоматеріалів та висновку судової портретної експертизи.

 

Олександр Мацієвський народився 10 травня 1980 року в Кишиневі, у 2008 році Олександр з дружиною та сином переїхав із родиною до України, до міста Ніжин Чернігівської області.

Олександр Мацієвський був призваний на військову службу у березні 2022 року. З кінця грудня він вважався зниклим безвісти поблизу населеного пункту Красна Гора в Донецькій області,  тепер стало відомо, що його розстріляли 30 грудня 2022 року. Його тіло повернули додому в лютому 2023 року.

 

 

18:20 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Для досягнення своїх цілей, ворог не рахується із власними втратами. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

Російська федерація продовжує застосовувати тактику терору, здійснює невибіркові обстріли населених пунктів, тим самим грубо порушує норми Міжнародного гуманітарного права.

За цю добу противник завдав ракетного удару по об’єкту цивільної інфраструктури міста Слов’янськ Донецької області. Також ворог завдав 4 авіаційних удари та здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Високим залишається рівень ракетної загрози по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Тривають роботи з інженерного обладнання позицій противника у прикордонних районах Бєлгородької області. Протягом доби ворог здійснив обстріли районів населених пунктів Волфине Сумської області; Стрілеча, Красне, Великий Бурлук та Бологівка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник робить спроби прорвати оборону наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку Дворічної, Діброви та Серебрянського лісництва. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Западне, Куп’янськ, Крохмальне і Чернещина Харківської області; Макіївка, Невське, Діброва і Білогорівка Луганської області, а також Сіверськ та Спірне на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог не полишає спроб захопити місто Бахмут. Наші захисники відбили атаки противника в районах населених пунктів Міньківка та Оріхово-Василівка. Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Оріхово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Часів Яр, Курдюмівка, Дружба, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Сєверне, Невельське, Мар’їнка, Побєда та Вугледар Донецької області.

Ворожих обстрілів зазнали, зокрема, Бердичі, Авдіївка, Тоненьке, Водяне, Георгіївка, Невельське, Гостре, Побєда, Вугледар, Времівка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обороняється. Під його вогневий вплив потрапили, зокрема, Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Мала Токмачка, Новоданилівка і Новоандріївка на Запоріжжі; Берислав і Білозерка Херсонської області та Тамарине і Очаків - Миколаївської.

У деяких населених пунктах тимчасово захопленої Херсонської області російські окупанти чинять мародерство. Награбовані «гаджети» та побутову техніки російські загарбники намагаються продати цивільним людям, але уже в інших населених пунктах.

Противник продовжує зазнавати втрати. 11 березня відзначено надходження близько 30 тіл загиблих окупантів до місцевого моргу Енергодара. Водночас, російське військове керівництво вживає заходів щодо відновлення втрат у живій силі. Так, 10 березня, до Ялти, що у Донецькій області, прибуло поповнення із Ямало-Ненецького автономного округу. Відзначається низька вмотивованість та небажання особового складу ворога брати участь у бойових діях.

Протягом доби авіація Сил оборони завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника, а також 6 ударів по районах зосередження його особового складу та військової техніки.

Наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 2 райони зосередження особового складу та військової техніки противника, а також склад боєприпасів.

 

 

17:53 190-й навчальний центр у селищі Гуйва на Житомирщині повідомив про початок розслідування щодо командира 2-го взводу роти охорони, який побив солдата. "Ми будуємо армію нового формату, де нема місця зловживанням та нестатутним стосункам. Винуватці однозначно понесуть суворе покарання. За результатами розслідування буде прийнято відповідні рішення. Фігуранти інциденту відсторонені від виконання службових обов'язків до кінця розслідування", – заявили у військовій частині. На відеоролику, котрий поширюється у соцмережах, видно, як чоловік – це лейтенант Віктор Вітусевич – б'є ногою іншу людину в коридорі при свідках, вбраних у військову форму. Сам Вітусевич опублікував у Facebook відео з виправданнями, в котрому заявив про готовність прийняти покарання, і натякає, що приводом для "дідівщини" став алкоголь. "Я був не правий і готовий понести покарання, на яке заслуговую. Але хочу сказати: алкоголь в армії – це неприпустимо. Це смерть на фронті, це ризик для життя в усьому підрозділі", – сказав Вітусевич.

 

 

17:02 Україна розпочала посівну, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. "Розпочали вже другу посівну за час війни. Посіяно перші 16 тисяч гектарів зернових та зернобобових культур", – повідомив Шмигаль. Він додав, що Україна працює над продовженням зернової ініціативи та розширенням перевалки.

 

 

16:20 Президент Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з новим президентом Чехії Петром Павелом. 'Привітав з офіційним вступом на посаду. Поінформував про ситуацію на фронті, наші безпекові потреби. Говорили про рух України до ЄС. Домовилися й надалі активно взаємодіяти. Підтримка Чехії важлива для України в боротьбі з агресією РФ!", – прокоментував Зеленський у твіттері.

 

 

15:31 Під час перевірки у Києво-Печерській лаврі проведуть ревізію всіх музейних експонатів та мощей святих. Про це заявив міністр культури Олександр Ткаченко в етері національного телемаратону. "Окрім нерухомого майна, там ще є музейні експонати – понад 800 екземплярів. У тому числі мощі святих, які були передані монахам на використання. І щодо них буде окрема ревізія", – заявив Ткаченко. Голова Мінкульту попередив про кримінальну відповідальність тих осіб, які мають наміри кудись переміщати майно лаври. "Остання ревізія була у 2018 році, і всі об'єкти є у переліку. І будь-який крок, який зможуть здійснити представники УПЦ МП стосовно рухомого майна і власне музейних експонатів, буде зафіксований, і вони матимуть кримінальну відповідальність", – підкреслив він.

 

 

14:53 Державний зрадник, колишній народний депутат Партії регіонів Олег Царьов зізнався, що команда горе-президента Віктора Януковича розробляла сценарій, котрий провокував би західні області України на відділення від держави через продовження узурпації влади Януковичем і зближення з Росією. "Про це розмови йшли набагато раніше. Розповім те, що нікому раніше не розповідав. Я тримав у руках документ, розроблений аналітиками Партії регіонів, у котрому розглядався сценарій пожиттєвого президентства Януковича... Загроза втіленню цих планів була одна – Західна Україна завжди буде розхитувати ситуацію на території всієї країни і зробить усе, щоб не дати такий сценарій реалізувати", – зізнався Царьов в інтерв'ю виданню svpressa.ru. План передбачав, що певні сили (Царьов згадує Олега Тягнибока) "стали би виступати за сепаратизм, за відокремлення низки західних областей в автономне утворення, які б не підтримували центральну владу. Ну, а центральній владі довелося б, "згнітивши серце", погодитися".

 

 

14:20 Футбольний клуб "Шахтар" припинив співпрацю із титульним спонсором команди Parimatch після президентського указу про санкції проти грального бізнесу.

 

 

13:47 У німецькому місті Франкфурт-на-Майні охоронець готелю побив українського військовослужбовця, який приїхав у Німеччину на реабілітацію після поранення. Як пишуть у фейсбук-групі “Українці у Франкфурті-на-Майні“, інцидент стався у готелі Roomers, а зловмисником був чеченець. Генеральний консул України у Франкфурті Вадим Костюк розповів "Новинарні", що в українського військовослужбовця діагностували перелом щелепи. “За нашою інформацією, у п’ятницю увечері наш військовий зайшов в уніформі у бар готелю після відвідання. Після кількох зауважень з боку персоналу та охорони готелю щодо невідповідності його дрескоду відбулася мовна перепалка, а потім бійка після спроби з боку охорони (представник народів Кавказу) вивести нашого бійця. Внаслідок бійки у нашого громадянина – перелом щелепи та струс мозку. Поліцією зафіксований цей факт”, – розповів генконсул. Консульство аналізує норми законодавства двох країн щодо носіння військової форми одягу, а також унормованість відвідин подібних закладів в уніформі.

 

 

 

13:18 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба визнав, що Україна не очікує на швидке постачання бойових літаків з-за кордону. "Я не очікую, що поставка винищувачів відбудеться найближчим часом, тому що це дуже складне завдання з точки зору логістики і техніки", – сказав Кулеба в інтерв'ю Bild am Sonntag. "Тому ми говоримо, що навчання українських пілотів на західних винищувачах має розпочатися вже зараз, щоби в момент, коли буде ухвалено рішення про постачання літаків, ми не витрачали часу на навчання", – додав голова МЗС.

 

 

12:51 В аеропорту Кишинева серед пасажирів виявили представника російської приватної військової кампанії "Вагнера" – йому не дозволили перетнути кордон. "Обмін інформацією дозволив нам виявити у потоці пасажирів в аеропорту Кишинева громадянина, ідентифікованого як представника ПВК із Росії ("Вагнер"). Його не пустили в країну і повернули літаком у державу, з якої він вилетів", – повідомили у прикордонній службі виданню Newsmaker. Загалом за минулий тиждень у Молдову не пустили 182 іноземців.

 

 

12:38 Митрополит УПЦ МП Павло заявив, що Московський патріархат "до послєднєго" боротиметься за те, щоб залишитися у Києво-Печерській лаврі. Як повідомило видання "Главком", під час літургії Павло виголосив проповідь російською мовою, в котрій назвав українську владу "нащадками гонителів церкви та онуками революції", а автокефальну православну Церкву – "осквернітєлямі" та "поносітєлямі". "Якщо поносять церкву, то поносять Христа. Якщо поносять церкву, то поносять тих, хто ходить до церкви", – сказав Павло.

 

 

12:10 Найбільший німецький таблоїд Bild звернув увагу на нагородження української ґламурної блоґерки Оксани Волощук (Ксюша Манекен) відзнакою Головного управління розвідки. Газета зазначає, що жінка могла бути аґентом для отримання важливої інформації від проросійських сил. "Роботу шпигунів як «медову пастку» часто використовувала радянська спецслужба КДБ, особливо під час "Холодної війни". Мається на увазі використання романтичних або сексуальних стосунків для отримання конфіденційної інформації від опонента", – йдеться у статті. Bild зазначає – припущення базується на тому, що Ксюша Манекен раніше, очевидно, була ескортницею.

 

 

11:58 Президент України Володимир Зеленський заявив, що санкції проти грального бізнесу покликані закрити схеми на десятки мільярдів гривень, які отримує Росія. "Це більше 280 компаній і 120 осіб, які за допомогою схем із гральним бізнесом працювали проти України, виводили кошти з нашої держави та фінансували різні російські комбінації... Рішення готувалося певний час, воно ретельно опрацьоване і закриває схеми на десятки мільярдів. І це не останнє таке рішення. Україна захищатиметься всюди і усіма цивілізованими засобами", – сказав Зеленський.

 

 

11:31 Українські прикордонники опублікували відео державного телеканалу Білорусі «ОНТ», де білоруський прикордонник на заставі «Глушковичі» Гомельського району на кордоні з Житомирською областю скаржиться: "Встановлено макет повішеного військовослужбовця у формі російської армії, якого українські прикордонники назвали Валєрою. Вони вказали, що це військовослужбовець, убитий під Києвом. Це все з метою якогось залякування і психологічного тиску на військовослужбовців, які охороняють державний кордон нашої країни". Бійці  ДПСУ пояснили: "Ми не лякаємо, ми натякаємо…"

 

 

 

11:01 Через мережеві обмеження при зростанні споживання упродовж дня аварійні відключення можливі тільки на Харківщині, в інших регіонах обмеження енергоспоживання не застосовувалось, ліміти не доводились, повідомили в "Укренерго". Наявних в системі обсягів виробленої електроенергії достатньо для покриття потреб усіх споживачів, споживання у порівнянні із минулими вихідними знизилося. Обмеження в регіонах – мережеві й викликані лише пошкодженням енергетичної інфраструктури через масовані ворожі ракетні обстріли 9 березня.

 

 

10:40 Однією з цілей масованого ракетного удару по Україні, який Росія завдала 9 березня, став пошук систем протиповітряної оборони Patriot, про прибуття яких в Україну повідомляли медіа, пояснила в ефірі телемарафону речниця ОК "Південь" Наталія Гуменюк: "Ми очікували накопичення сил і засобів, відстежували ретельно дії ворога і розуміли, що готуються хвилеподібні атаки. Водночас ми всі були готові до того, що вони будуть вишукувати нову тактику дій, зокрема й протидію нашій ППО. Цілком очевидно, що таку тактику ворог використовував для того, щоб приписати собі бодай якісь перемоги. І перевірити нашу готовність на них реагувати. Чималу роль у цьому зіграла така попередня інформація про те, що Україна вже споряджена системами Patriot. І вони намагалися переконатися, чи так це насправді".

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Росія продовжує зазнавати надзвичайно важких втрат, але наслідки катастрофи різко відрізняються в різних регіонах країни. Пропорційно до чисельності населення найбагатші міста Москва та Санкт-Петербург залишилися відносно безутратні. Особливо це стосується сімей еліти країни.

21 лютого 2023 року російські високопосадовці були сфотографовані в перших двох рядах аудиторії під час виступу президента Путіна з промовою про стан нації. Жоден з них, як відомо, не має дітей, які служать в армії.

У багатьох східних регіонах рівень смертності у відсотках від населення в 30 і більше разів вищий, ніж у Москві. Подекуди найбільше страждають етнічні меншини; в Астрахані близько 75% жертв припадає на казахське і татарське населення. Оскільки Міністерство оборони Росії намагається вирішити проблему постійного дефіциту особового складу, ізоляція більш заможних і впливових елементів російського суспільства, найімовірніше, залишатиметься головним питанням.

 

 

09:45 Сили оборони намагаються відсунути ворога хоча б на 20 км від берега Дніпра на Херсонщині, сказала в ефірі телемарафону начальник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк: "Позиції ворога можуть розгортатися на тих територіях, з яких він досягає Правобережжя. Сили оборони працюють, аби вибити їх зі смуги хоча б 20 км від зрізу води, щоб ці обстріли припинити або критично зменшити. Тим не менш ворог намагається вишукувати способи розташування озброєння навіть серед будинків місцевих мешканців на тимчасово окупованому Лівобережжі". 

 

 

09:15 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 159 090 (+1090) осіб,

танків – 3466 (+8) од.,

бойових броньованих машин – 6769 (+7) од.,

артилерійських систем – 2487 (+4) од.,

РСЗВ – 493 (+0) од.,

засобів ППО – 259 (+2) од.,

літаків – 304 (+0) од.,

гелікоптерів – 289 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2108 (+0) од.,

крилатих ракет – 907 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5348 (+4) од.,

спеціальної техніки – 242 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

101,4% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  39,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  89,1% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

  80,7% артилерійських систем (з них 1,8% за минулий тиждень),

  44,3% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  32,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  18,4% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Злочинний російський уряд не відмовляється від своїх намірів щодо окупації території України шляхом застосування як своїх власних збройних сил та ПВК, так і збройних формувань квазіреспублік, продовжуючи вести широкомасштабну збройну агресію.

Протягом минулої доби противник завдав 12 авіаційних та 5 ракетних ударів, 2 з яких - по місту Запоріжжя. Російські окупанти застосували ЗРК С-300 по об’єкту цивільної інфраструктури. В результаті - зруйновано одну будівлю. Втрат та поранених серед цивільного населення немає. Окрім того, ворог здійснив 56 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Один з них - по об’єкту цивільної інфраструктури міста Херсон. Є жертви серед цивільного населення: двоє вбитих та троє поранених.

Ймовірність подальших ракетних ударів по всій території України залишається досить високою.

Основною метою противника протягом минулої доби залишались спроби виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Для цього ворог зосереджував основні зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Завдяки професійним і злагодженим діям, наші захисники відбили 92 атаки противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишалась стабільною. Російська федерація продовжує зберігати значну військову присутність на території республіки білорусь, проте без явного формування наступальних угруповань. Водночас противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів 8 населених пунктів, а саме: Червона Зоря, Красне, Огірцеве, Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник зберігав свою суттєву військову присутність у прикордонних з Україною районах для недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Також, протягом попередньої доби, окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону наших військ, здійснивши артилерійські обстріли районів 13 населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення. Зокрема, Дворічної, Гряниківки, Масютівки, Кислівки і Піщаного Харківської області; Новоселівського, Невського, Кузьминого, Білогорівки та Стельмахівки на Луганщині, а також Діброви, Роздолівки, Спірного та Ягідного Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняв штурмові дії міста Бахмут. Поблизу лінії зіткнення ворог обстріляв, зокрема, Васюківку, Залізнянське, Дубово-Василівку, Григорівку, Богданівку, Бахмут, Іванівське, Костянтинівку, Білу Гору, Міньківку, Оріхово-Василівку, Олександро-Шультине, Залізне та Нью-Йорк Донецької області. Загалом, від обстрілів окупантів постраждало 15 населених пунктів на Бахмутському напрямку.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив спроби наступальних дій в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка та Мар’їнка Донецької. Не мав жодного успіху. Численних ворожих обстрілів зазнали 18 населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення, зокрема, Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Богоявленка, Вугледар, Золота Нива, Олександропіль, Орлівка, Тоненьке, Первомайське, Побєда, Новомихайлівка, Новоукраїнка, Пречистівка та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонятися. Одночасно з цим, здійснював інтенсивні обстріли населених пунктів, а саме: Малинівки, Гуляйполя, Білогір’я, Малої Токмачки, Новоданилівки, Новоандріївки, Малих Щербаків, Ольгівського, Червоного, Чарівного, Таврійського, Придніпровського, Плавнів, Кам’янського і Степового Запорізької області; Новополя - Донецької, а також Новодмитрівки, Михайлівки, Дудчан, Зміївки, Веселого, Іванівки, Антонівки, Білозерки, Дніпровського, Республіканця, Червоного Маяка, Новосілки, Одрадокамянки, Ольгівки, Тягинки, Токарівки, Понятівки, Ромашкового та міста Херсон. Загалом, постаждали майже 40 населених пунктів.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження особового складу противника, один склад боєприпасів та 2 місця розгортання станцій РЕБ противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська 11 березня не здійснили жодних підтверджених просувань у межах Бахмута.

• Під час панельної дискусії на форумі в Москві прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова заявила, що Кремль не може відтворити сталінський підхід щодо створення сучасного еквівалента радянського інформбюро для централізованого контролю внутрішнього інформаційного простору Росії через боротьбу між невизначеними кремлівськими «елітами», тим самим вона підтвердила, що у внутрішньому колі Кремля відбувається боротьба, що Кремль втратив централізований контроль над російським інформаційним простором, і що президент Росії Володимир Путін не в змозі це виправити.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євгеній Прігожин заявив, що після битви за Бахмут він перетворить "групу Ваґнера" на жорстку ідеологічну елітарну паралельну військову організацію.

• Українські джерела повідомляють, що українські війська просунулися в напрямку Сватового.

• Російські війська продовжують встановлювати укріплення в Запорізькій області.

• Російські мобілізовані солдати продовжують оприлюднювати скарги на те, що командири погано ставляться до них і використовують їх як витратний матеріал для латання дірок в існуючих формуваннях.

• Російські окупаційні чиновники використовують охорону здоров'я дітей для формування залежності від російської системи охорони здоров'я.

 

12.03.2023