381-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:13 Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка оприлюднив перелік переможців цьогорічного конкурсу на тлі резонансу, який зчинився через зволікання Президента України з підписанням указу про нагородження лавреатів. "За результатами конкурсу Комітет вчасно підготував і вніс Президентові України подання про присудження Національної премії та проєкт відповідного Указу Президента України", – ідеться у спеціальній заяві комітету.

 

РЕЗУЛЬТАТИ ТРЕТЬОГО ТУРУ

Національної премії України імені Тараса Шевченка

 

Література

КАЛИТКО Катерина Олександрівна, поетеса – за книгу поезій "Орден мовчальниць"

 

Музичне мистецтво

КОМПАНІЧЕНКО Тарас Вікторович, БЕРЕЖНЮК Максим Павлович, ДАНИЛЕЙКО Северин Володимирович, КРИСЬКО Ярослав Андрійович, ОХРІМЧУК Сергій Михайлович, виконавці гурту "Хорея Козацька" – за авдіоальбом "Пісні Української революції"

 

Літературознавство і мистецтвознавство

НАЗАРЕНКО Михайло Йосипович, літературознавець – за книгу "Крім «Кобзаря». Антологія української літератури. 1792-1883" у двох частинах

 

Публіцистика, журналістика

ПОРТНІКОВ Віталій Едуардович, журналіст – за публіцистичні статті та виступи останніх років

 

Кіномистецтво

ЦІЛИК Ірина Андріївна, режисерка – за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин"

 

У номінаціях "Візуальні мистецтва" і "Театральне мистецтво" переможців цього року не визначили

 

 

22:25 Іран досяг домовленості з Росією про придбання модернізованих винищувачів Су-35, повідомляє Reuters, покликаючись на державне іранське телебачення.

 

 

21:58 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний відбув телефонну розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. "Обговорили низку важливих для нас тем. Докладно зупинився на питанні оборонних потреб України. Йдеться про постачання боєприпасів і техніки. Наголосив на необхідності посилення можливостей системи протиповітряної оборони. Розповів генералу Міллі про ситуацію на полі бою", – поінформував Залужний.

 

 

21:31 Прокуратура Харківщини скерувала до суду обвинувальний акт щодо депутатки Куп'янської міської ради від "ОПЗЖ", котра пішла на колаборацію з росіянами під час окупації – їй інкримінують державну зраду. "У кінці лютого 2022 року жінка взяла участь в позачерговому засіданні Куп’янської міської ради, в якому підтримала рішення про сприяння російським військам в здійсненні окупації м. Куп’янська шляхом надання гарантій бездіяльності місцевої влади в питанні організації оборони міста. Після цього депутатка допомогла російським військовим із поселенням у приміщеннях комунальних підприємств, а також забезпечила продуктами харчування і спецтехнікою для будівництва фортифікаційних споруд ЗС РФ", – повідомляє прокуратура. Колаборантка перебуває під вартою.

 

 

20:49 Заступника начальника Болградського райцентру комплектування відсторонили після появи відео, на котрому зафіксовано, як він танцює під пісню "Алкоґолічка" російського співака Артура Пірожкова. В Оперативному командуванні "Південь" наголосили, що дії будь-якого військового мають відповідати поставленим завданням в умовах війни. "Командування рішуче засуджує випадки легковажної безвідповідальної поведінки посадових осіб Сил оборони в умовах воєнного стану", – прокоментували в ОК "Південь". Представника військкомату перевели в один із бойових підрозділів.

 

 

20:10 Державна аудиторська служба зафіксувала численні порушення під час ревізії Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра", повідомляє LB.ua. Зокрема, ревізори виявили 36 новозбудованих самочинних будівництв, призначених для комерційної та господарської діяльності.

 

 

19:34 Збройні Сили України продовжують утримувати маршрути постачання і транспортування до Бахмута, заявив речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий в етері національного телемаратону. "Нашими інженерами, командирами підрозділів робиться все, щоб захисники Бахмута мали необхідні боєприпаси, амуніцію, медикаменти, їжу і звідти могли переправляти наших поранених у безпечні місця", – сказав Череватий. Минулої доби на бахмутському напрямку відбулося 53 боєзіткнення; 23 боєзіткнення – у районі самого міста.

 

 

19:12 Олександр Камишін, голова правління Укрзалізниці, презентував варіанти нової назви Південної залізниці в опитуванні в "Дії", яка обслуговує Харківську, Полтавську та Сумську області. Опитування триватиме до 17 березня, можна вибрати один із чотирьох варіантів: Харківська, Слобожанська, Слобідська, Східна. Наразі вже проголосувало близько 650 тисяч громадян.

 

 

18:57 Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам повідомив, що норвезький уряд ухвалив рішення виділяти $7,5 млрд на допомогу Україні протягом наступних п'яти років. Про це йшлося на зустрічі голови оборонного відомства Норвегії з міністром оборони України Олексієм Резніковим. Норвегія планує передати Україні пускові установки, пункти управління вогнем та ракети до систем зенітних ракетних комплексів NASAMS. "Норвегія приєдналася до широкої міжнародної «танкової коаліції» для того, щоб допомогти Україні з основним бойовим танком. Вже триває підготовка особового складу, і найближчим часом перші танки будуть в Україні. Також допомагаємо із посиленням ППО. Ми передали комплекси короткої дальності «Містраль» і зробили внесок у роботу по системі середньої дальності NASAMS. Продовжимо далі бути разом з Україною і підтримувати вас на вашому шляху", – запевнив Бйорн Арільд Грам. Резніков поінформував, що надана Норвегією високотехнологічна допомога вже успішно працює на захист українців, зокрема залучалася для відбиття минулого масового ракетного обстрілу об'єктів критичної інфраструктури.

 

 

18:35 Американська академія кіномистецтва відхилила прохання про виступ Президента України Володимира Зеленського на церемонії вручення премії "Оскар" – як і минулого року. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав позицію "лицемірством". "Я думаю, що якщо "На Західному фронті без змін" отримає "Оскар" як найкращий іноземний фільм, а Президенту Зеленському, який воює, керує країною, бореться у найбільшій в Європі війні з часів Другої світової війни, не дозволять виступити на "Оскарі", то кращого прикладу лицемірства топменеджерів і продюсерів у кіноіндустрії ви не знайдете... Я не ставлю під сумнів якість фільму. Я просто кажу: люди, якщо ви збираєтеся нагородити фільм про війну і не розумієте, що саме тоді, коли ви п'єте шампанське, одягаєте красиві сукні та діаманти, хтось інший не хоче чути реальну історію з війни, яка відбувається тут і зараз, то з вами щось не так", – сказав голова українського МЗС.

 

 

18:11 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Злочинний російський уряд не відмовляється від своїх намірів щодо окупації території України шляхом застосування як своїх власних збройних сил та ПВК, так і збройних формувань квазіреспублік, продовжуючи вести повномасштабну збройну агресію проти України.

Протягом поточної доби противник завдав 12 авіаційних та 2 ракетних удари по місту Запоріжжя. Удар із ЗРК С-300 відбувся по об’єкту цивільної інфраструктури. В результаті зруйновано одну будівлю. Втрат та поранених серед цивільного населення немає. Також ворог здійснив 34 обстріли з реактивних систем залпового вогню. Один із них – по об’єкту цивільної інфраструктури міста Херсон. Є жертви серед цивільного населення, двоє вбитих та троє поранених. Ймовірність подальших ракетних ударів по всій території України залишається досить високою.

Основною метою противника досі залишається вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Окупанти зосереджують свої зусилля на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишається стабільною, без суттєвих змін. Російська федерація зберігає значну військову присутність на території республіки білорусь, проте без явного формування наступальних угруповань. Водночас противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Червона Зоря, Красне, Огірцеве, Колодязне, Красне Перше, Новомлинськ та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник зберігає свою суттєву військову присутність у прикордонних з Україною районах для недопущення перекидання наших підрозділів на інші напрямки. Також, протягом цієї доби противник безуспішно намагався прорвати оборону наших військ, здійснивши артилерійські обстріли районів низки населених пунктів вздовж лінії бойового зіткнення. Зокрема, Дворічної, Гряниківки, Масютівки, Кислівки і Піщаного Харківської області; Новоселівського, Невського, Кузьминого та Білогорівки Луганської області, а також Діброви та Роздолівки на Донеччині. Також противник здійснив невдалі спроби наступальних дій в районах населених пунктів Гряниківка на Харківщині та Спірне Донецької області. Зазнавши втрат в живій силі та техніці, відступив на раніше зайняті позиції.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурму міста Бахмут, проте наші захисники дають гідну відсіч і відбивають численні атаки. Поблизу лінії зіткнення ворог обстріляв населені пункти Васюківка, Залізнянське, Дубово-Василівка, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Костянтинівка, Біла Гора та Залізне Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив спроби наступальних дій в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області. Не мав жодного успіху. Численних ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів, що поряд з лінією зіткнення. Серед них – Бердичі, Ласточкине, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Богоявленка, Вугледар, Золота Нива та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує оборонятися. Одночасно з цим, ворог і далі здійснює інтенсивні обстріли найближчих населених пунктів, а саме: Малинівки, Гуляйполя, Гуляйпільського, Білогір’я, Малої Токмачки, Новоданилівки, Новоандріївки, Малих Щербаків та Кам’янського Запорізької області, а також Новодмитрівки, Михайлівки, Дудчан, Зміївки, Веселого, Іванівки, Антонівки, Білозерки і Дніпровського Херсонської області та міста Херсон.

Російська злочинна влада продовжує заходи з примусової паспортизації населення окупованих територій Донецької та Луганської областей. Так, військове керівництво зс рф в обов’язковому порядку вимагає від всіх мобілізованих з раніше окупованих територій підписувати довготривалі контракти на проходження військової служби в армії рф. Для цього необхідно обов’язково мати серед решти документів копію паспорта громадянина рф. Таким чином окупанти намагаються примусити відмовитись від так званого «паспорту л/днр» на користь російського громадянства. В іншому випадку військовослужбовцям та членам їхніх родин погрожують у відмові всіх встановлених виплат та соціального захисту передбаченого для військовослужбовців зс рф.

Авіація Сил оборони за добу завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 райони зосередження особового складу противника, один склад боєприпасів та 2 місця розгортання станцій радіоелектронної боротьби загарбників.

 

 

17:23 Підрозділи "Гвардії наступу", до якої подали заявки вже 28 тисяч добровольців, практично сформовані, наразі триває набір до резерву, заявив в ефірі телемарафону керівник МВС Ігор Клименко.

 

 

16:37 Сили та ресурси, що залучені до оборони Бахмута, ламають плани армії РФ та змушують відмовитися від просування вперед, заявив командувач сухопутних військ генерал-полковник Олександр Сирський: "Справжні герої зараз – це захисники, які на своїх плечах тримають східний фронт та не шкодуючи ані себе, ані ворогів завдають йому максимальних втрат. Необхідно виграти час для накопичування резервів та початку весняного контрнаступу, який уже не за горами".

 

 

15:52 Росія на війні вичерпує підготовлені запаси озброєння, які накопичувала роками, відзначив секретар РНБО Олексій Данілов:

"росія вичерпує підготовлені запаси озброєння. Ракети, військова техніка накопичувалась десятиліттями. Розрахунки передбачали бліцкриг, а не бліцутилізацію. Корупційна економіка не в стані забезпечити фронт, зовнішня допомога для терористичної росії – питання першочергової ваги".


 

15:25 ЗРК Patriot, які Україна отримує від міжнародних партнерів, можуть збивати не лише балістичні ракети, а й ворожі літаки, що з тимчасово окупованих територій завдають ракетно-бомбових ударів по території України, пояснив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону: "Комплекс хороший не тільки в плані збиття балістичних ракет, це комплекс далекого радіусу дії. Ми, на жаль, не маємо таких далекобійних зенітних систем, тому що у нас основний комплекс – це Бук-М1 з дальністю до 40 кілометрів, С-300 – з дальністю 70 кілометрів. Тому дальність дії в 150 кілометрів, які мають комплекси і Patriot, і SAMP/T, допоможе насамперед збивати не лише балістичні ракети, а й протистояти російській авіації на великих відстанях. Вони підлітають на дистанцію 30–40, 50–60 кілометрів до наших кордонів і можуть скидати ці бомби. Що таке авіаційні бомби великого тоннажу, ми знаємо, наскільки руйнівну силу вони несуть. І наявність далекобійних зенітних систем, а також авіації, здатної завдавати удару на понад 150 кілометрів, віджене російську авіацію від наших кордонів. Зрозуміло, що хотілося б бачити не лише збиті рашистські крилаті ракети, але і їхні літаки, які часто з’являються на лінії бойового зіткнення". За його словами, комплекси буде розміщено таким чином, аби вони прикривали нашу критичну інфраструктуру, війська.

 

 

14:51 Перемогти Росію на полі бою в Україні – означає не воювати більше ніде в Європі та вздовж російських кордонів, заявив Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до American Enterprise Institute World Forum. "Кожне віддане за свободу українське життя – це врятоване життя наших сусідів: поляків, литовців, молдован та інших вільних європейських народів. Ми маємо говорити про це відверто. Кремль ніколи не хотів зупинятися, підкоривши лише Україну. Ніколи! ...Тому розумно перемогти Росію зараз. Звільнити Україну. Гарантувати безпеку Європі. Урятувати від цього російського геноцидного зла будь-який інший народ, якому зло могло б загрожувати. Перемогти Росію на полі битви в Україні – це не воювати більше ніде у Європі й уздовж російських кордонів. Уся допомога, яка надається зараз Україні, – це по суті інвестиція у глобальний мир, у реальну архітектуру безпеки для свободи", – сказав Зеленський.

 

 

14:19 Український боксер, чемпіон світу у важкій вазі за версіями WBO, IBF, WBA та IBO Олександр Усик прийняв умови британського боксера Тайсона Ф'юрі на бій, котрий, попередньо, має відбутися 29 квітня на стадіоні "Вемблі" у Лондоні. Про це Усик сказав у зверненні до чемпіона світу за версією WBC, підтвердивши, що його влаштовує пропонований розподіл гонорару: "Агов, ненаситне черево! Я приймаю твою пропозицію – 70 на 30, бій з тобою 29 квітня на "Вемблі". Але ти обіцяєш пожертвувати Україні негайно після бою 1 мільйон фунтів стерлінгів. А за кожен день затримки ти заплатиш 1% зі свого гаманця українцям. Згода?"

 

 

13:36 Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо запровадження санкцій проти 120 фізичних та 287 юридичних осіб, серед яких є й українські. Під фінансові обмеження потрапили букмекерські компанії та лотереї з Росії, зокрема "Спортлото", "Бет.Ру", "КредитСервіс", "Перша міжнародна букмекерська компанія", "Букмекерська контора Парі", "БетРінг", "Букмекерська контора Марафон", "Ставка РУ", "Леон", "БК Олімп", "Голден Бет", "Стар Бет". Крім того, до списку увійшли українські "Паріматч", "Фінансова компанія Лео", "ПокерматчUA", "Поінтлото", "Твоя беттінгова компанія" (1хBet), "Плей Фан Інвестмент". У компанії Parimatch заявили, що не отримували посутніх претензій від правоохоронців, а "контакти з працівниками СБУ мали лише формат погроз, залякування і вимагання". Компромат від РНБО букмекерська контора назвала "сфальсифікованим". Державна уповноважена Антимонопольного комітету України Агія Загребельська прокоментувала: "Пов’язані з РФ бетінгові компанії, серед іншого, були частиною механізму вербування корегувальників. Лудоман – легка здобич для ФСБ. Допуск росіян до ринку адиктивних товарів в Україні – загроза для національної безпеки".

 

 

13:05 Росіяни обстрілюють Херсон. Унаслідок повітряної атаки біля супермаркету загинуло троє людей. Кількість потерпілих уточнюється, обстріл міста триває.

 

 

 

12:37 Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден і президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступили зі спільною заявою, в якій запевнили, що США і ЄС далі стоятимуть пліч-о-пліч у підтримці України. "Сполучені Штати та Європейський Союз зайняли тверду та єдину позицію проти незаконної, нічим не виправданої та нічим не спровокованої війни Росії проти України. Ми разом із широкою коаліцією партнерів запровадили швидкі та широкомасштабні санкції, які скорочують доходи Росії для фінансування її війни та її військово-промислової бази. Путін думав, що розділить нас, а натомість ми єдині, як ніколи. Ми стоїмо разом у нашій непохитній підтримці України стільки, скільки буде потрібно", – йдеться у заяві, схваленій у рамках візиту фон дер Ляєн до США. Лідери також підкреслили важливість збільшення енергетичної незалежності Європи, підтримки української електроенергетики, посилення санкцій проти РФ, надання гуманітарної допомоги українцям, допомоги у відбудові України після війни.

 

 

12:11 Представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста впродовж минулого місяця вдалося відвідати місця утримання українських військовополонених у Донецьку та Горлівці. Наразі МКЧХ намагається потрапити до поневолених у Луганський області. Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими за підсумками зустрічі з родинами військовослужбовців штурмової бригади "Азов". Українській стороні відомо місце утримання далеко не всіх "азовців", адже після теракту в Оленівці їх порозвозили по різних таборах і тримають ізольовано від інших українських полонених.

 

 

11:35 Напередодні вибухів газопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2" 180-метровий танкер Minerva Julie грецької реєстрації тиждень кружляв у зоні цих вибухів. На дивний курс танкера звернув увагу данський аналітик Олівер Александер, зазначивши, що якби "проукраїнські" водолази використовували орендовану яхту для розміщення вибухівки на NS1, то з 6 по 13 вересня практично не було б моменту, коли на "Мінерва Джулі" не змогли б побачити цю операцію. Танкер прямував на схід із Роттердама, але з 6 по 12 вересня зупинився в Балтійському морі, а потім попрямував спочатку в Таллінн, а потім у Санкт-Петербург, куди прибув 18 вересня. Власники судна відреагували на цю інформацію, повідомивши, що затримка в Балтійському морі пов'язана нібито з тим, що екіпаж чекав інструкцій щодо маршруту.

 

 

 

11:05 Наявних у системі обсягів виробленої електроенергії достатньо для покриття потреб усіх споживачів, обмеження у Житомирській та Харківській областях – мережеві й викликані пошкодженням енергетичної інфраструктури через ворожі ракетні обстріли 9 березня, повідомили в "Укренерго". У Харкові після аварійного ремонту частково повернуто в роботу одну з теплових електростанцій, а також знову працює в мережі один з об’єктів магістральних мереж, критична інфраструктура міста повністю заживлена. На Житомирщині все ще складна ситуація, частина споживачів залишається без електропостачання, діють графіки погодинних відключень. В інших регіонах обмеження енергоспоживання не застосовувалось, ліміти не доводились.

 

 

10:55 Речниця МЗС Росії Марія Захарова сказала, що українська ініціатива перейменувати РФ на "Московію" підтверджує російське переконання, що Україна перетворюється на "анти-Росію".

 

 

10:13 Президент Володимир Зеленський відповів на електронну петицію про перейменування Росії на Московію, що набрала понад 25 тисяч підписів: "порушене в петиції питання потребує ретельного опрацювання як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки". У зв'язку з цим Зеленський звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, щоб опрацювати питання разом з науковцями.

 

 

10:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

За останні чотири дні сили "групи Ваґнера" взяли під контроль більшість східної частини міста Бахмут на Донбасі. У центрі міста лінія фронту проходить по річці Бахмутка.

Українські сили утримують західну частину міста і зруйнували ключові мости через річку, яка протікає з півночі на південь смугою відкритої місцевості шириною 200–800 м між забудованими районами. Оскільки українські підрозділи можуть вести вогонь з укріплених будівель на заході, ця територія перетворилася на "зону смерті", що, ймовірно, зробить її дуже складною для сил "Ваґнера", які намагатимуться продовжити свій фронтальний наступ на захід.

Однак українські сили та їхні лінії постачання на заході залишаються вразливими через постійні спроби росіян обійти захисників з півночі та півдня.

 

 

09:45 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 5 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 7 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:30 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 158 000 (+1010) осіб,

танків – 3458 (+10) од.,

бойових броньованих машин – 6762 (+20) од.,

артилерійських систем – 2483 (+8) од.,

РСЗВ – 493 (+2) од.,

засобів ППО – 257 (+1) од.,

літаків – 304 (+0) од.,

гелікоптерів – 289 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2108 (+1) од.,

крилатих ракет – 907 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5344 (+7) од.,

спеціальної техніки – 242 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

101,2% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  39,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  89,1% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

  80,6% артилерійських систем (з них 1,9% за минулий тиждень),

  44,3% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

  24,4% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  32,4% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

  18,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 29 авіаційних та 4 ракетних удари по Донецькій області. Також окупанти провели 100 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є поранені мирні громадяни та пошкоджено цивільну інфраструктуру і житлові будинки.

Загроза завдання ракетних ударів залишається значною по всій території України.

Противник не полишає спроб щодо виходу на адміністративний кордон Донецької та Луганської областей. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші воїни відбили понад 100 атак противника на зазначених напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Противник продовжує інженерне обладнання місцевості у прикордонних районах Брянської та Курської областей. Окупанти обстріляли з мінометів та артилерії райони населених пунктів Сеньківка, Єліне, Гай та Леонівка Чернігівської області; Зноб-Новгородське, Середина-Буда, Ходине та Атинське на Сумщині та Стрілеча, Стариця, Огірцеве, Амбарне, Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Западне і Кам’янка Харківської області.

На Лиманському напрямку противник намагається покращити тактичне положення. Вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Масютівка, Невське, Кремінна, Білогорівка, Спірне та Федорівка. Здійснив артилерійські обстріли понад 20 районів населених пунктів, зокрема, Гряниківки, Масютівки, Кислівки, Піщаного і Крохмального Харківської області та Новоселівського, Стельмахівки, Невського і Кузьминого на Луганщині.

На Бахмутському напрямку ворог не припиняє штурмові дії –наші захисники відбили численні атаки в районах населених пунктів Залізнянське, Парасковіївка, Дубово-Василівка, Бахмут, Богданівка та Іванівське. Ворожих обстрілів зазнали 19 населених пунктів, зокрема, Васюківка, Залізнянське, Міньківка, Оріхово-Василівка, Бахмут, Озарянівка, Олександро-Шультине, Костянтинівка, Майорськ та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямках Кам’янки, Авдіївки, Тоненького, Сєверного, Водяного, Первомайського, Невельського, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині. Ворожих обстрілів, зокрема, зазнали райони населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Георгіївка, Новомихайлівка і Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог вів обороні дії. Обстрілів зазнали райони понад 30 населених пунктів, серед них – Золота Балка, Качкарівка, Каїри, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Інгулець, Молодіжне, Інженерне та Херсон.

У окремих населених пунктах тимчасово зайнятої та окупованої території Донецької області, російські окупанти продовжують чинити тиск на місцевих жителів. Так, зокрема, у Володимирівці повністю заборонено в’їзд громадянам без реєстрації. Встановлено блокпости, місцевим жителям заборонено пересування вулицями.

Українська авіація за добу завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів та удару по позиції зенітно-ракетного комплексу противника.

Також наші захисники збили ворожий безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 районів зосередження особового складу противника, 1 засіб протиповітряної оборони та склад боєприпасів ворога.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Розвідка США попередила, що особи, які мають зв'язки з російською розвідкою, можуть планувати спроби спровокувати переворот у Молдові.

• Російські війська продовжують встановлювати оборонні лінії у віддалених від нинішньої лінії фронту тилових районах, а також у районах Росії, де, ймовірно, ніколи не будуть вестися бойові дії.

• Уповноважений з прав дитини в Росії Марія Львова-Бєлова в коментарі, який, вочевидь, мав на меті спростувати заяви Заходу про незаконність цих дій, підтвердила, що російський уряд використовує різноманітні схеми для депортації українських дітей до Росії.

• Російські джерела стверджують, що російські війська провели обмежені наземні атаки вздовж лінії Сватове–Кремінна.

• Російські джерела стверджують, що сили "групи Ваґнера" увійшли до забудованого промислового комплексу "АЗОМ", і лобові атаки на цей комплекс, ймовірно, дорого коштуватимуть силам ПВК.

• Російські війська досягли певних успіхів у Бахмуті, вони зачищають східні райони міста і вийшли на нові позиції на північному заході Бахмута за 800 метрів від металургійного заводу "АЗОМ".

• Російські війська продовжують розвідувальну діяльність поблизу островів у дельті Дніпра.

• "Група Ваґнера" продовжує розширювати зусилля з вербування в Росії.

• Російські чиновники та окупаційна влада продовжують анонсувати нові інфраструктурні проєкти, спрямовані на покращення сполучення між материковою частиною Росії та окупованими територіями.

11.03.2023