378-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:43 Проєкт журналістських розслідувань "Схеми" оприлюднив записи телефонних розмов президента "Мотор Січі" В’ячеслава Богуслаєва, які він провадив із представниками російського військово-промислового комплексу вже під час повномасштабної війни. На записах Богуслаєв висловлює припущення про доведення Владіміром Путіним окупації України до кінця, нарікає на ракетні обстріли заводу – при цьому продовжує домовлятись з російськими бізнес-партнерами про таємне постачання до Росії двигунів для військових гелікоптерів через треті країни. В одній із розмов Богуслаєв сказав: "Народ обурюється. Народ же чекав визволителів, а прийшли, бл***, окупанти". Журналісти отримали запис розмови навіть за серпень 2022 року – після половини року війни Богуслаєв обговорював таємний план для реалізації схеми постачання двигунів в РФ через Китай. Президент "Мотор Січі" також просив росіян, щоб на деталях приховували заводське маркування: "Ми маємо маркування змінити, я казав вам про це. Щоб не було «МС». Просто номер – і все".

 

 

 

 

 

20:09 Колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив у інтерв'ю Fox News, що він міг би погодитися на захоплення Росією частини територій України задля припинення війни. "Я міг би домовлятися [про мир]. У найгіршому випадку, я міг би домовитися, щоб щось [росіяни] узяли. [В Україні] є певні території, які є російськомовними, відверто кажучи. Але ми могли б напрацювати домовленість", – сказав Трамп, слова якого наводить The Daily Beast. У фінальній версії редакція Fox News опублікувала інтерв'ю Трампа з купюрами.

 

 

19:40 Латвія безоплатно передала Україні вісім автомобілів, конфіскованих у країні у п'яних водіїв. Як повідомляє Delfi, машини передадуть армійським частинам Міноборони України, Вінницькій регіональній клінічній лікарні та медичному управлінню Куп'янської міської ради.

 

 

19:21 Воїни Центру спецоперацій "Альфа" Служби безпеки України спалили російську важку вогнеметну систему "Солнцепьок" своїм FPV-дроном. Як випливає із відео, поширеного спецслужбою, машину вразили акурат у момент, коли вона відстрілювала залп ракет.

 

 

18:57 Проєвропейські сили знову вийшли на акцію протесту у Тбілісі. На відео, поширеному грузинським політологом Гелею Васадзе, чутно, що під час демонстрації ввімкнули державний гімн України 

 

 

18:39 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російська федерація не відмовляється від своїх намірів щодо окупації України та продовжує вести повномасштабну збройну агресію.

Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Ворог й надалі порушує норми Міжнародного гуманітарного права, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення.

Протягом доби противник завдав 22 авіаційних удари,

а також здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Зокрема, ворог використав 1 БпЛА типу Шахед-136. Дрон ліквідовано.

Загроза ракетних ударів залишається по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування наступальних угруповань не виявлено. Протягом поточної доби ворог обстріляв райони населених пунктів Сеньківка Чернігівської області; Харківка та Атинське Сумської області та Стрілеча, Тернова, Вільча, Кам’янка, Дворічна та Голубівка на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник продовжує спроби прориву оборони наших військ. Вів безуспішні наступальні дії у напрямках Гряниківки, Спірного та Білогорівки. Здійснив артилерійські обстріли низки населених пунктів. Серед них – Вільшана, Куп’янськ, Кислівка та Першотравневе Харківської області; Стельмахівка, Невське і Червонопопівка – Луганської, а також Новоселівка, Колодязі, Діброва та Берестове на Донеччині.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує наступати. Не припиняє штурму міста Бахмут. Наші захисники відбили атаки в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута та Іванівського. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Григорівка, Богданівка, Бахмут, Костянтинівка, Курдюмівка, Озарянівка, Диліївка, Дружба та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник здійснив безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське та Новомихайлівка Донецької області. Ворожих обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема, Олександропіль, Ласточкине, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка, Георгіївка, Вугледар, Золота Нива і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде обороні дії. Обстрілів зазнали райони більше ніж 30 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення. Серед них – Времівка, Новосілка та Новопіль Донецької області, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка і Кам’янське на Запоріжжі, а також Зміївка, Веселе, Миколаївка, Ольгівка, Львове, Понятівка, Микільське, Антонівка, Зеленівка та Дніпровське Херсонської області.

В населеному пункті Кремінна Луганської області фіксується різке збільшення випадків виселення місцевих жителів з власних приватних будинків представниками місцевої окупаційної так званої "влади" за підтримки загарбників-військовослужбовців для додаткового розміщення новоприбулих представників збройних сил рф.

Відзначається різке зростання рівня невдоволення діями керівного складу серед мобілізованих до збройних сил рф. Основною причиною невдоволення є збільшення кількості фактів використання в якості штурмовиків тих окупантів, які проходили попередню підготовку для проходження служби в лавах підрозділів забезпечення та не мають бойового досвіду. Це призводить до різкого збільшення кількості втрат, а "тиловики" не згодні йти на смерть.

Авіація Сил оборони України за добу завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів та 1 удару по позиції зенітно-ракетного комплексу противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили командний пункт загарбників.

 

 

18:18 Допоміжна тренувальна місія ЄС для України до кінця березня завершить підготовку 11 тисяч військовослужбовців ЗСУ, а до кінця року кількість навчених військових фахівців сягатиме 30 тисяч. Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Стокгольмі за підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн – членів ЄС. Особливо важливим є тренування для танкових екіпажів. "Ідеться не лише про індивідуальну підготовку екіпажів кожного такого танку, але про те, щоб вони могли воювати разом. Це потребуватиме від нашої тренувальної місії багато роботи... Така тренувальна місія є очевидним доказом нашої непохитної та відданої підтримки України", – прокоментував Боррель. 

 

 

17:45 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і віцепрезидент Єврокомісії Марош Шефчович обговорили євроінтеграцію та відновлення енергетики України, а також порушили питання санкцій проти "Росатому". "Зосередили також увагу на санкціях проти «росатому». Критично важливо зменшувати залежність європейських країн від російського ядерного палива та позбавити рф надприбутків в атомній галузі", – прокоментував Шмигаль.

 

 

17:13 Кінцевою метою ООН є досягнення справедливого миру в Україні згідно зі Статутом ООН, заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш під час пресової конференції з Володимиром Зеленським. "Позиція ООН абсолютно чітка – російське вторгнення в Україну є порушенням Статуту ООН та міжнародного права. Суверенітет, незалежність, єдність та територіальна цілісність України мають бути збережені згідно з міжнародно визнаними кордонами України. Наша кінцева мета також зрозуміла – справедливий мир згідно зі Статутом ООН та міжнародним правом і резолюцією Генасамблеї з нагоди річниці початку війни", – сказав Гутерреш.

 

 

16:50 119-та окрема бригада Територіальної оборони опублікувала статтю, присвячену своєму заглиблому воїну Олександрові Мацієвському – його особу впізнали на відеоролику з розстрілом українського військовополоненого після слів "Слава Україні!". У бригаді поінформували, що Мацієвського впізнали не лише побратими, а й мати Парасковія Демчук і син Михайло. Олександр Мацієвський зник із чотирма військовослужбовцями 30 грудня біля Соледара. Тіло привезли до Ніжина у січні; обставини бою й смерті Мацієвського залишилися невідомими. Матір брала участь у процедурі впізнання сина у київському морзі, оглядала кульові отвори, що обірвали життя воїна. Коли пані Парасковія побачила відео, її серце сколихнулось: "Це був мій Сашко! А потім дзвінок від його сина, він із сльозами кричав: «Я бачив, як вбили мого батька!»". Командир підрозділу, в якому служив Мацієвський, розповів "Суспільному": "Саша отримав незадовго до розстрілу характерне поранення над бровою. Наш медик обробляв йому цю рану. Ми опізнали його на відео. Манера розмови, тримання сигарети й ось ця характерна рана – це Олександр Мацієвський".

 

 

 

16:22 Президент Володимир Зеленський і Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш підтримали потребу продовження дії "зернової ініціативи". "Ми погодили сьогодні, що продовження Чорноморської зернової ініціативи після 18 березня критично необхідне для усього світу", – сказав Зеленський на пресовій конференції в Києві. Голова держави подякував Гутеррешу за "незмінну допомогу нашим зусиллям заради стабільності продовольчих ринків і продовольчого експорту". Генеральний секретар зазначив, що Чорноморська зернова ініціатива забезпечила експорт 23 млн тонн збіжжя з українських портів. Завдяки цьому вдалося знизити продовольчі ціни у світі й забезпечити підтримку, зокрема в країнах, які розвиваються. "Експорт українського і російського продовольства та добрив необхідний для глобальної продовольчої безпеки", – сказав він.

 

 

15:51 Окупаційна адміністрація Енергодара заявила про атаку безпілотників на місто. Дрони із запальними зарядами начебто вдарили по набережній, і там виникла пожежа на площі 4 га. Натомість голова Мелітополя Іван Федоров опублікував фото з пожежею, прокоментувавши: "Окупанти псують повітря в Енергодарі".

 

 

 

15:29 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив, що ймовірне падання Бахмута не означатиме зламу в ході війни на користь Росії. "Ми бачимо, що Росія кидає туди дедалі більше військ, вона не має необхідної якості сил, та намагається компенсувати це за рахунок кількості. Вони зазнають важких втрат. Водночас ми не можемо виключати, що Бахмут може бути залишений у наступні дні. Не є необхідним відображувати це як якийсь поворотний пункт цієї війни. Це лише підкреслює, що ми не маємо недооцінювати Росію", – сказав Столтенберґ.

 

 

15:11 Кіберфахівці Служби безпеки України заблокували 26 телеґрам-каналів, які поширювали інформацію про місця вручення повісток та закликали ховатися від представників військкоматів у Івано-Франківській, Черкаській, Вінницькій, Чернівецькій, Київській, Львівській та Одеській областях. Шести адміністраторам готують підозру за ч.1 ст.114-1 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України – і клопотання про арешт. Затриманим загрожує до 10 років ув’язнення. Серед фіґурантів є двоє власників SMM-компанії, котра займається просуванням інтернет-ресурсів з використанням так званих ботоферм.

 

 

 

14:43 Країни Європейського Союзу мають перейти на "економіку війни", заявив єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон у Стокгольмі перед початком неформальної зустрічі міністрів оборони країн – членів ЄС. "Ми зараз перебуваємо у вирішальному моменті для підтримки України. Абсолютно необхідно, щоб ми перейшли до режиму «економіки війни» з точки зору постачання та оборонної промисловості. Ми маємо зробити все, що від нас залежить, щоб здійснити поставки в Україну, особливо – боєприпасів", – сказав єврокомісар, згідно з повідомленням "Укрінформу". "Пріоритетом є те, що ми маємо надати все необхідне для України. Паралельно ми маємо оцінити ситуацію та прийняти правильні рішення, оскільки наші країни-члени мають розуміти, як наша оборонна промисловість буде компенсувати таке постачання", – додав Бретон.

 

 

14:19 Міністерство закордонних справ України уважно стежить за подіями в Тбілісі, йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства у відповідь на спалах протестів у столиці Грузії. "Висловлюємо солідарність із грузинським народом в його прагненні продовжити розбудову європейського майбутнього Грузії", – зазначено у реакції МЗС. На Михайлівській площі підкреслили, що Грузія як держава, котра прагне здобути членство в Європейському Союзі, має неухильно гарантувати громадянам основоположні права та свободи, зокрема право на мирний протест. "Ми також взяли до уваги намір президентки Грузії Саломе Зурабішвілі ветувати закон про так званих «іноземних агентів», який підважує діяльність громадянського суспільства. Поділяємо позицію ЄС про те, що проєкт закону в його нинішній редакції суперечить європейським цінностями та стандартами", – зазначили у МЗС.

 

 

13:55 Іран передав Росії приблизно 100 мільйонів боєприпасів і 300 тисяч снарядів, повідомляє видання SkyNews, покликаючись на джерела у спецслужбах. Кораблі Musa Jalil і Begey вийшли з іранського порту орієнтовно 10 та 12 січня. У контейнерах також було близько 10 тисяч бронежилетів та шоломів.

 

 

13:30 Західна розвідка має дані, що замовником диверсії на "Північних потоках" був приватний спонсор, українець, який не є афілійованим із урядом Володимира Зеленського. Про це повідомляє британське видання The Times. Скомплікована операція передбачала використання яхти, елітних водолазів, підроблених паспортів, закупівлю зарядів кумулятивної вибухівки, доступних лише для нафтогазової промисловості за спеціальною ліцензією та за великі гроші.

 

 

13:11 Угорщина надалі відмовляється надавати військову допомогу Україні, проте бере участь у підготовці військово-медичних кадрів. Про це повідомило видання 24.hu, покликаючись на відповідь із тамтешнього міністерства оборони. "Ми допомагаємо в госпіталізації поранених українських військовослужбовців. Також збройні сили Угорщини беруть участь у підготовці українських військових медиків для гуманітарних цілей", – прокоментували у міноборони Угорщини.

 

 

12:41 Високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель перед початком зустрічі міністрів оборони країн – членів ЄС у Стокгольмі презентував рекомендації для допомоги Україні боєприпасами. "Україна потребує більше боєприпасів. Питання – як нам надати боєприпаси, які Україна потребує, щоб продовжувати оборону", – сказав Боррель. З його слів, план складається із трьох частин. Перша – надати боєприпаси швидко із нинішніх запасів. "Ми говоримо про тижні. Тож ми маємо використати те, що вже маємо. Те, що європейські армії вже мають на своїх складах, і те, що вони вже замовили у промисловості", – пояснив Боррель. Друга складова – спільне замовлення снарядів; для цього треба визначити коло країн, які готові брати участь у замовленні, щоб поповнити власні запаси та передати також частину цього замовлення для України у середньостроковій перспективі. Третя, для тривалої перспективи, – нарощення спроможності оборонної промисловості Європи. "Ми не можемо серйозно говорити про нашу здатність мати стратегічну автономію та брати на себе відповідальність, якщо не маємо достатню оборонну спроможність у нашій промисловості", – констатував високий представник.

 

 

12:10 Україна не має стосунку до вибухів на газогонах "Північний потік", заявив міністр оборони Олексій Резніков. "Для мене це доволі дивна історія, яка не має нічого спільного з нами. Я думаю, що офіційне розслідування, яке проводиться відповідними владними структурами, виявить усі деталі. Це було б певним компліментом для наших спеціальних сил, але це не наші дії", – сказав Резніков перед початком неформальної зустрічі міністрів оборони країн – членів ЄС у Стокгольмі.

 

 

11:49 Ситуація в українській енергосистемі стабільна, заявляє НЕК "Укренерго". "Cпоживання на рівні робочого дня. Збільшення світлового дня, поступове сезонне потепління впливають на поступове зниження споживання", – йдеться у повідомленні. Дефіциту в енергосистемі немає вже 25 день поспіль; прогнозується, що так буде й надалі.

 

 

11:22 Минула доба стала першою від 24 лютого 2022 року, коли на Донеччині не зафіксували жодного постраждалого серед цивільних, заявив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко. Водночас він констатував, що ситуація залишається напруженою.

 

 

11:07 Міністр оборони України Олексій Резніков приєднався до зустрічі міністрів оборони країн ЄС у Стокгольмі. "Ми поговоримо про зброю, швидкість в ухваленні рішень і солідарність", – анонсував він. "Підтримка сильна. Наші партнери з нами до перемоги", – підсумував міністр.

 

 

10:41 Посли країн G7 заявили, що пильнуватимуть за незалежністю Національного антикорупційного бюро. "Ми уважно стежитимемо за роботою бюро. Вона має бути вільною від будь-якого політичного та іншого втручання, зважаючи на життєво важливу роль, котру НАБУ відіграє в боротьбі з корупцією в Україні", – йдеться у повідомленні на твіттер-сторінці японського головування у G7 у відповідь на призначення директором бюро Сергія Кривоноса.

 

 

10:34 Вночі протиповітряною обороною знищено два іранські дрони-камікадзе "Shahed-131/136", якими російські окупанти атакували Україну з північного напрямку, повідомили у Повітряних силах ЗС України.

 

 

10:10 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

4 березня 2023 року міністерство оборони Росії оприлюднило відео рідкісного візиту в Україну міністра оборони Росії Сєрґєя Шойґу. Існує реальна можливість, що частково це було відповіддю на нещодавні кадри, на яких власник групи компаній "Ваґнера" Євґєній Пріґожин відвідує своїх бійців на передовій. "Ваґнер" перебуває у резонансній суперечці з міністерством оборони Росії, і Шойґу, ймовірно, чутливий до того, що його порівнюють з Пріґожиним.

Єдиним російським польовим командиром, показаним на відео, був генерал-полковник Рустам Мурадов. Примітно, що Мурадов відповідає за Вугледарський район Донецької області, де за останні три місяці кілька штурмів зазнали невдачі.

До недавнього часу російське командування, ймовірно, розглядало прорив під Вугледаром як ключовий спосіб досягти оперативно значущого прориву в українській лінії фронту. Російські військові, ймовірно, стоять перед дилемою: спробувати ще один штурм Вугледара або підтримати інтенсивні бої далі на північ біля Бахмута і Кремінної.

 

 

10:00 Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш прибув до Києва. Це вже третій його візит від початку повномасштабної війни. Гутерреш обговорюватиме з Президентом України Володимиром Зеленським продовження "зернової угоди", строк дії якої спливає 19 березня. Відвідувати Москву до закінчення терміну угоди генсек ООН не планує.

 

 

09:49 Вибухи на "Північних потоках" могли бути зрежисованою спецоперацією, щоб звинуватити Київ у їхній організації, заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

 

 

09:31 Майже всі 130 звільнених із полону в межах 39-го обміну мають поранення або важкі захворюванняповідомив в ефірі загальнонаціонального телемарафону заступник керівника робочої групи Координаційного штабу Богдан Охріменко

 

 

09:10 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 155 530 (+700) осіб,

танків – 3436 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 6723 (+9) од.,

артилерійських систем – 2463 (+7) од.,

РСЗВ – 488 (+0) од.,

засобів ППО – 253 (+3) од.,

літаків – 303 (+0) од.,

гелікоптерів – 289 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2098 (+3) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5330 (+7) од.,

спеціальної техніки – 236 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

100,6% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  38,8% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

  88,8% автомобільної техніки (з них 1,1% за минулий тиждень),

  79,9% артилерійських систем (з них 2,1% за минулий тиждень),

  43,8% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

  24,3% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

  32,4% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

  18,0% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Окупанти основні зусилля зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Продовжують безуспішні наступальні дії в районах Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута, Кам’янки, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області.

Минулої доби наші захисники відбили понад 100 атак противника на зазначених напрямках.

Загарбники завдали 24 авіаційних та 1 ракетного удару. Зокрема, під час авіаударів, ворог використав 1 БпЛА типу Шахед-136. Його збито. Також окупанти здійснили понад 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. Водночас противник продовжує утримувати свої підрозділи неподалік державного кордону України. Протягом минулої доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Сеньківка і Карповичі Чернігівської області; Старікове, Білопілля, Голишівське, Павлівка, Волфине і Грабовське –Сумської та районів 18 населених пунктів Харківської області. Серед них – Уди, Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Зелене, Устинівка, Анискине, Шев’яківка, Дворічна та Западне.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Білогорівка, Спірне, Виїмка, Невське та Федорівка. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Путникове, Фиголівка, Дворічна, Гряниківка і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Червонопопівка і Діброва – Луганської та Терни, Ямпіль, Роздолівка і Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку противник, попри значні втрати, і далі штурмує місто Бахмут. Також вів безуспішні наступальні дії наступ у районах населених пунктів Берхівка, Дубово-Василівка, Оріхово-Василівка, Богданівка, Іванівське та Кліщіївка. За минулу добу, лише біля Оріхово-Василівки ворог здійснив понад 30 безуспішних атак. Обстріляв з артилерії райони населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Богданівка, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник провів безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Олександропіль, Кам’янка, Сєверне, Водяне, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Лише біля Мар’їнки ворог здійснив більш як 20 атак. Ворожих обстрілів зазнали понад 25 населених пунктів, зокрема, Бердичі, Орлівка, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Новомихайлівка, Вугледар та Пречистівка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник веде оборону. Обстріляв райони понад 30 населених пунктів, що неподалік лінії зіткнення, зокрема, Ольгівське, Затишшя, Чарівне, Павлівку, Приморське Запорізької області, а також Качкарівку, Милове, Зміївку, Іванівку, Херсон та Інженерне.

В населеному пункті Улянівка Васильківського району тимчасово зайнятої території Запорізької області, за наказом так званої “російської окупаційної адміністрації” до місцевого ангару звозять збіжжя зернових культур з прилеглих сільських господарств та ферм району. Окупанти, під виглядом купівлі по значно занижених цінах, просто конфіскують зернові.

Авіація Сил оборони за добу завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів. Також, наші захисники збили ворожий безпілотний літальний апарат типу “Орлан-10”. Українські ракетники і артилеристи, в той же час, уразили 1 зенітний ракетний комплекс “Бук-М1-2”, 5 районів зосередження живої сили противника, 3 склади пально-мастильних матеріалів та 1 комплекс радіолокаційної розвідки і контролю «Зоопарк».

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський 7 березня заявив, що [у разі здачі Бахмута] перед російськими військами буде "відкрита дорога" для захоплення ключових міст на Донбасі.  Проте, за оцінками ISW, російським військам не вистачає можливостей використати тактичне захоплення Бахмута для отримання оперативного ефекту, і, найімовірніше, після захоплення Бахмута операція швидко досягне кульмінації.

• Російським військам, ймовірно, не вистачає механізованих сил, необхідних для просування за межі Бахмута, а тактичні "штурмові загони", які використовувалися для штурму міста, ймовірно, не здатні вести маневрені бойові дії.

• Російські війська, ймовірно, захопили східну частину Бахмута на схід від річки Бахмутка після контрольованого відходу українських військ зі східного Бахмута 7 березня.

• Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу повторив шаблонну риторику, намагаючись стримати подальшу західну військову допомогу Україні.

• Шойґу також окреслив довгострокові і, ймовірно, бажані зусилля з відновлення і розширення російського офіцерського корпусу.

• Росія 7 березня обміняла 130 українських військовополонених на 90 російських військовополонених.

• Російська незалежна соціологічна організація "Левада-центр" оприлюднила результати опитування, згідно з якими 51% росіян негативно ставляться до росіян, які залишили країну через мобілізацію, що свідчить про щонайменше негативне ставлення до тих, хто уникнув мобілізації, якщо не про відкриту підтримку війни.

• The New York Times 7 березня заявила, що малодостовірні та неперевірені розвідувальні дані, розглянуті офіційними особами США, можуть свідчити про те, що проукраїнська група здійснила атаку на трубопроводи "Північного потоку" у вересні 2022 року, але чітко дала зрозуміти, що це дуже низька оцінка достовірності.

• Генерал ВПС США Джеймс Гекер 6 березня підтвердив, що США надали Україні комплекти JDAM-ER (комбінований боєприпас прямого наведення збільшеної дальності).

• Російські війська провели обмежені наземні атаки вздовж лінії Куп'янськ–Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжили наземні обстріли вздовж лінії Авдіївка–Донецьк.

• Російське джерело повідомило, що українські війська намагаються проводити операції через річку Дніпро в Херсонській області.

• Російська федеральна влада продовжує перекладати вирішення питань мобілізації на російську регіональну владу, яка потім знімає з себе відповідальність за поточні питання російського командування.

• Російська окупаційна влада продовжує залучати співробітників різних російських правоохоронних органів для заміщення вакантних посад в окупаційних адміністраціях.

08.03.2023