369-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:41 Росіяни використовують біля Бахмуту тактику виснаження проти українських сил за рахунок кількісної переваги. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. "Ситуація на фронті складна. Ворожа армія нарощує інтенсивність штурмових дій. Найскладніша обстановка залишається на Бахмутському напрямку. Ворог під час наступальних дій використовує тактику виснаження і тотального руйнування.  Разом з тим, ворог несе значні втрати, щоденно втрачаючи від 600 до 1000 осіб. Сили оборони України ведуть активні оборонні дії в умовах кількісної переваги противника. Наші бійці мужньо воюють з ворогом", – прокоментувала Маляр.

 

 

22:09 Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримав "план мирного врегулювання", запропонований Китаєм. Про це він заявив під час виступу в парламенті. Виступ Орбана містив низку проросійських тез, тож лідер опозиційної "Демократичної коаліції" Ференц Дюрчань пізніше перепитав, чи угорський прем'єр не є російським аґентом. "Насправді ви хочете, аби Україна здалась. Ганебне мислення і ганебна поведінка", – сказав Дюрчань.

 

 

20:19 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив із головою об’єднаного комітету начальників штабів США Марком Міллі постачання військової техніки, озброєння і боєприпасів, а також ситуацію на лінії фронту та подальші плани Сил оборони щодо деокупації українських територій. Залужний актуалізував необхідність посилення спроможностей системи протиповітряної оборони України, зокрема й за рахунок надання багатоцільових бойових літаків F16.

 

 

19:55 Вищий антикорупційний суд України повернув у дохід держави 88,9% акцій українського PINbank, котрі належать російському підприємцю Євґєнію Ґінеру. "Колегія судів ВАКС задовольнила позовну заяву Міністерства юстиції України до російського громадянина та застосувала до відповідача санкцію, передбачену п.1-1 ч.1 ст.4 закону України "Про санкції". Рішенням суду стягнуто в дохід держави активи відповідача – 88,890583% акцій українського банку", – йдеться у повідомленні ВАКС.

 

 

19:30 Представник Європейського Союзу в Грузії Павел Герчинський передав грузинській владі офіційний протест від ЄС щодо колишнього президента країни Міхеіла Саакашвілі. У письмовому демарші, зокрема, міститься заклик звільнити Саакашвілі від покарання для лікування в Польщі. Пан Герчинський після зустрічі з міністром юстиції Грузії наголосив: важливо, що протест було погоджено всіма країнами – членами ЄС. Нагадаємо, раніше такий демарш блокувала Угорщина.

 

 

19:12 Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Ган заявив в етері національного телемаратону: "Ми маємо розумні підстави для того, щоб вірити, що злочини, які були вчинені, будуть розслідувані, і правосуддя буде забезпечено Міжнародним кримінальним судом". Він, зокрема, нагадав, що МКС має юрисдикцію для розслідувань щодо геноциду і злочинів проти людяності. Відповідаючи на запитання про перспективу засудження Владіміра Путіна, Карім Ган заявив: "Треба мати терпіння, щоб представити матеріал суддям і суду. Ми маємо збирати правду, істину. Жодна людина – ні військовий командувач, ні цивільний – ніхто не має права цілитися в дітей, у лікарні, у цивільну інфраструктуру. Ми маємо збирати докази і представляти їх суду".

 

 

18:41 Президент України Володимир Зеленський зустрівся із міністром фінансів США Джанет Єллен. Голова держави високо оцінив допомогу, яку Штати надають Україні "не лише зброєю, а й на фінансовому фронті". Під час зустрічі, зокрема, йшлося про відбудову української інфраструктури, зруйнованої внаслідок російської агресії, механізми спрямування заарештованих російських активів на потреби України, посилення санкційного тиску.

 

 

18:29 "Укренерго" ліквідувало аварію в системі передачі, котра призвела до знеструмлення в понеділок майже всієї Одеси та Одеського району. Станом на 17:00 живлення відновили для всієї критичної інфраструктури; наразі енергетики продовжують під'єднувати побутових клієнтів.

 

 

18:10 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ: 

 

Російська федерація продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти України. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, збільшує чисельність особового складу. За наявною інформацією, на тимчасово окуповану територію Луганської області перекинуто до 200 військовослужбовців строкової служби з Ростовської області.

Протягом поточної доби противник завдав 8 ракетних та 28 авіаційних ударів, 12 з них – іранськими ударними БПлА типу “Шахед-136”. Здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ракетних ударів залишається високою по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін, формування наступальних угруповань не виявлено. Противник у прикордонних районах Брянської та Курської областей здійснює інженерне обладнання місцевості, зокрема протитанкових ровів.

Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Хрінівка, Єліне Чернігівської області; Будівельне, Гірки, Атинське, Волфине, Павлівка, Степок Сумської області; Ветеринарне, Стрілеча Гатище, Вовчанські Хутори, Кам’янка, Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник провів декілька безуспішних наступальних дій. Зокрема, в напрямку населених пунктів Стельмахівка, Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне і Виїмка – Донецької. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Курилівка, Кислівка, Табаївка Харківської області; Невське, Червонопопівка, Діброва Луганської області та Роздолівка – Донецької.

На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали населені пункти, зокрема, Залізнянське, Дубово-Василівка, Берхівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Кліщіївка та Озарянівка Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник продовжує атакувати позиції наших військ, здійснив декілька безуспішних атак в напрямку Кам’янки, Красногорівки та Мар’їнки Донецької області. Здійснив артилерійські та мінометні обстріли районів населених пунктів Авдіївка, Нетайлове, Водяне, Первомайське, Мар’їнка, Богоявленка, Новомихайлівка, Велика Новосілка, Нескучне та Вугледар.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 17 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Ольгівське, Гуляйполе, Залізничне, Чарівне, Оріхів, Мала Токмачка та Білогір’я Запорізької області. Ворог активно веде повітряну розвідку для коригування вогню артилерії, а для визначення позицій нашої артилерії розгорнув в районі населеного пункту Степове радіолокаційний комплекс “Зоопарк-1”.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждало понад 20 населених пунктів Херсонської області, що знаходяться на правому березі річки Дніпро. Зокрема, Берегове, Берислав, Веселе, Тягинка, Антонівка та місто Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. Тому, для надання медичної допомоги своїм військовослужбовцям, активно використовує місцеву інфраструктуру на тимчасово захоплених територіях. Так, в населеному пункті Каланчак на базі місцевої лікарні облаштовано військовий шпиталь. Туди вже привезли близько 150 поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації. За наявною інформацією, медичний персонал – виключно росіяни.

Ворог продовжує здійснювати заходи з дискредитації Сил оборони України та залякування мешканців тимчасово захопленої частини Херсонщини. Противник знову обстріляв з мінометів житлові квартали населеного пункту Олешки та звинуватив у цьому ЗСУ.

Авіація Сил оборони України завдала 4 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. Також, наші воїни за поточну добу знищили 9 з 12 іранських ударних БПлА типу “Шахед-136” та 1 – типу “Zala”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили один пункт управління, один район зосередження живої сили противника та одну позицію протиповітряної оборони.

 

 

17:46 Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершила справу щодо заволодіння угіддями "Сухолуччя" колишнім Президентом Віктором Януковичем та його спільниками. Як нагадали у САП, ідеться про землі лісового фонду Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства площею 17,5 га та орієнтовною вартістю понад 22 млн грн. У 2009–2011 роках на цій ділянці збудували готельно-ресторанний комплекс, який використовувався горе-президентом для особистих потреб.

 

 

17:10 Голова "Укрзалізниці" Олександр Камишін демісує з посади – він очолить офіс із євроінтеграції "Укрзалізниці" в Європі.

 

 

16:49 Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн та прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький ініціювали створення програми із пошуку та повернення українських дітей, яких примусово вивезли до Росії. Про це заявила речниця Єврокомісії Дана Спінант на брифінґу у Брюсселі. "Ви знаєте про драматичну ситуацію з українськими дітьми, які були викрадені Росією та вивезені до РФ для всиновлення. Від початку [повномасштабного] вторгнення, за попередніми оцінками, тисячі українських дітей були депортовані в Росію. Викрадення українських дітей є величезною соціальною проблемою, трагедією та злочином", – прокоментувала речниця ЄК.

 

 

16:25 Президент-елект Чехії Петр Павел був слухачем концерту "ТНМК" у Празі. "Я працював підставкою для мікрофона дитячого хору, а за цим чемно спостерігав президент Чехії", – тішиться музикант гурту Олександр Сидоренко. Фоззі оприлюднив відеокавалок, на якому Павела видно під сценою під час виконання каверу на "Файне місто Тернопіль" "Братів Гадюкіних". У неділю в Празі відбулася багатотисячна акція на підтримку України, приурочена річниці збройного спротиву Росії. Після мітингу відбувся концерт. “Ці роковини, з одного боку, сумні, тому що ми говоримо про війну, яка приносить величезні жертви життів і матеріальних цінностей. З іншого – обнадійливі, тому що Україна захищається, їй допомагають країни Заходу. Президенту Путіну вдалося зробити прямо протилежне бажаному. Росіяни вважаються варварами в більшості країн світу. Путін завдав своїй країні шкоди більше, ніж будь-хто до нього”, – сказав Павел у своєму виступі зі сцени, як пише blesk.cz.

 

 

 

 

16:11 На півночі від Бахмута точаться жорстокі бої, командування сил оборони докладає зусиль, щоб не дати ворогу просуватися по нашій території. Про це в етері телемаратону заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. "Бахмут залишається епіцентром удару ворога, де він концентрує свою у вагу на тому, щоб прорвати нашу оборону. Зокрема, в районі таких населених пунктів, як Дубово-Василівка, Ягідне, Бахмут, Іванківське, Північне відбулося 300 обстрілів на цьому відтинку фронту з різних видів артилерії, реактивної артилерії, систем залпового вогню; 60 боєзіткнень відбулося", – повідомив Череватий. Відповідаючи на питання, чи можна назвати бої під Бахмутом великим наступом ворога, Череватий зауважив: "Там динаміка боїв на нашій ділянці фронту, по суті, вже понад сім місяців залишається дуже активною, і ворог постійно маневрує військами, замінює в тому числі через те, що в нього значні втрати. Відтак сказати, що суттєво змінилась ситуація, не можна, тому що тут і так амплітуда атак ворога – по декілька десятків на кожній з ділянок фронту", – сказав Череватий.

 

 

15:54 Російське вторгнення в Україну призвело до наймасовіших порушень прав людини у сучасному світі, заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гетерріш, виступаючи на відкритті основної щорічної сесії Ради ООН з прав людини. Він зазначив, що напад Росії на Україну призвів до величезної кількості жертв, масштабних руйнувань і масових переміщень цивільного населення.

 

 

15:21 В Офісі президента певні, що деокупація Криму стала елементом світового порядку денного. "До середини війни виділяли окремим пакетом Крим, зараз це питання вже йде в єдиному пакеті як територія, яку необхідно звільнити", – заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк в етері національного телемаратону. Спікер Банкової каже, що українцям "плювати", що думає Росія з приводу перспективи деокупації Криму. "Та нам плювати, на що погодиться чи не погодиться Росія. У нас борг величезний перед кримськими татарами. Двічі вже. Ми повинні повернути їм їхні будинки. Не тільки звільнити всю територію – це обов'язково, але і дім повернути. Тому що так не можна – просто дозволити Росії багаторазово знущатися з цілого народу", – сказав Подоляк.

 

 

15:10 Міністри закордонних справ країн G20 цього тижня, 1–2 березня, зустрінуться в індійському місті Нью-Делі. Очікується присутність глави МЗС РФ Сєрґєя Лаврова, державного секретаря США Ентоні Блінкена та зовнішньополітичного секретаря Великої Британії Джеймса Клеверлі. Як пише Reuters, у фокусі дебатів будуть війна і "американсько-китайське напруження". 

 

 

14:59 В оперативному командуванні "Південь" запевняють, що Росія не зможе десантувати війська у Придністров'ї. "Висадка десанту в Придністров’ї неможлива апріорі, адже для цього необхідно перетнути повітряний простір або країн НАТО, або безпосередньо України. Ну хто ж їм дозволить?!" – заявила керівниця об’єднаного пресцентру ОК "Південь" Наталія Гуменюк в етері національного телемаратону. Вона додала, що російських сил у Придністров'ї недостатньо для того, щоби загрожувати Україні. "Ті сили, які тепер там зосереджені на самій території Придністров’я, скоріш за все, з глибоким подивом спостерігають за тими повідомленнями щодо їх потужності, які розповсюджує російська пропаганда. Ми зі свого боку і кордону, і позиції розуміємо, що наша відсіч буде абсолютно потужною. Наші сили зосереджені вздовж кордону адекватні тій загрозі, яка гіпотетично можлива, якщо вони відчайдушно рвонуть", – запевнила Гуменюк.

 

 

14:52 Глава КНР Сі Цзіньпін був стривожений невдачами російського президента Путіна у повномасштабній війні проти України, заявив директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс в інтерв'ю каналу CBC News: "Я думаю, що він був здивований дуже поганими воєнними діями росіян. Вважаю, він здивований також ступенем західної солідарності та підтримки України. Все це, я вважаю, якоюсь мірою протверезило Сі Цзіньпіна". Бернс підтвердив, що США почали зауважувати і збирати розвіддані, які дають можливість припустити, що Китай розглядає надання летального озброєння Росії. "Це не означає, що вони прийняли вже остаточне рішення чи те, що вони вже почали передавати зброю, – але це точно означає, що ми ставимося до цього питання з усією серйозністю і спостерігаємо дуже уважно", – додав директор розвідувальної аґенції.

 

 

14:29 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 6 російських кораблів, серед яких один носій крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить 4 ракети, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

14:03 Уряд Грузії дозволив громадянам України в'їжджати і перебувати на території країни до 2 років без необхідності оформляти візу.

 

 

13:34 Білоруські прикордонники посилили контроль на виїзді з країни у бік Литви та Польщі через добу після вибухів на військовому аеродромі у Мачулищі. Про це повідомляє білоруська редакція "Радіо Свобода". "Усе було детально оглянуто. Водій автобуса сказав, що не бачив такого принаймні рік", – розповів один зі свідків. У Прикордонному комітеті Білорусі таких нововведень не коментують.

 

 

13:09 Росіяни атакували загін ДСНС у Хмельницькому у момент, коли рятувальники долали наслідки атаки безпілотного літального апарата по одному з об'єктів. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. "Потім ворог завдав повторного обстрілу. Умисно по наших героях без зброї", – прокоментував Клименко. Внаслідок обстрілу загинули 21-річний Владислав Дворак та 31-річний Сергій Севрук. Іще троє пожежників зазнали поранень. На фотографії, оприлюдненій МВС, видно прострелену уламками рятувальну техніку.

 

 

 

 

12:41 Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що китайський план про врегулювання війни на території Україні не є "мирним": "Насправді це не мирний план. В основному він повторює добре відомі тези китайського керівництва – деякі з яких ми поділяємо, а важливі [тези] відсутні. Вже зараз очевидно: ключова проблема в тому, що він не відрізняє агресора від жертви і ставить сторони на один рівень".

 

 

12:25 На українсько-білоруському кордоні під час виконання бойового завдання загинув 33-річний військовослужбовець тероборони Волині Сергій Панасюк. Як повідомила інспекторка сектору комунікації Нацполіції області Марина Балдич, за фактом загибелі військового відомості внесено до ЄРДР за статтею "умисне вбивство". "Точно відомо, що постріли здійснювались не з боку Білорусі. Деталі будуть з’ясовані під час досудового слідства, яке триває", – передає "Суспільне". Панасюк був командиром стрілецького взводу.

 

 

12:10 У Росії помер політтехнолог Ґлєб Павловський – уродженець Одеси, розробник виборчих кампаній Владіміра Путіна і Віктора Януковича, співтворець мапи "із трьома сортами" України, розробник "темників" для українського телебачення. Мав 71 рік.

 

 

11:53 У Болгарії відновив роботу занедбаний завод із виробництва боєприпасів, який виготовлятиме снаряди калібром 122 мм для Збройних Сил України. Підприємство не працювало 35 років – його запустили через брак стрілен радянського зразка, пише The New York Times.

 

 

11:37 Число загиблих після повітряної атаки по Хмельницькому зросло до двох – у лікарні від важких ушкоджень помер чоловік. Обидва загиблі були рятувальниками ДСНС.    

 

 

11:21 В новому огляді воєнної кампанії американський Інститут вивчення війни констатує, що Путін зрозумів: тільки міноборони зможе контролювати російські сили в Україні.

Після закінчення мобілізаційних заходів російський президент Путін дозволив міністерству оборони відновити контроль над усіма російськими силами в Україні, пишуть експерти ISW, перераховуючи події, які відбулися з початку цього року:

• Путін призначив Валєрія Ґєрасімова командувачем театру воєнних дій;

• міноборони почало активно інтегрувати армійські корпуси самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" до складу російських ЗС;

• міноборони намагається обмежити ПВК "Ваґнер" в отриманні боєприпасів і зупинило вербування ув'язнених;

• міноборони розглядає можливість обмеження діяльності "воєнкорів" і запроваджує нові правила дисципліни.

Усі ці суперечливі заходи є частиною поспішних спроб усунути наслідки відмови Путіна від примусової мобілізації в травні 2022 року. Явні зусилля Путіна з підготовки російського народу до затяжної війни свідчать про те, що він зрозумів – тільки російське міноборони може реально підтримувати великі механізовані сили, необхідні йому для того, щоб мати хоч якусь надію на реалізацію своїх амбіцій в Україні. Але Путін може зіткнутися з іншою дилемою після чергової хвилі або двох призовів до армії, оскільки кількість резервістів, придатних для участі у бойових діях на фронті, є обмеженою. Крім того, зазначають експерти, фантом безмежності російських ресурсів живої сили є міфом. Витрати для Путіна і Росії на продовження війни почнуть швидко зростати.

 

 

11:00 Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній і наразі не прогнозується, хоч споживання поступово зростає до рівня робочого дня, повідомили в Укренерго. В енергосистемі працюють усі види електростанцій, через водопілля активно працюють гідроелектростанції, імпорт електроенергії наближається до нуля.

 

 

10:36 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З 21 лютого 2023 року проросійські офіційні особи повідомили про щонайменше 14 вибухів навколо окупованого Росією міста Маріуполь.

Серед місць інцидентів – склади боєприпасів в аеропорту, два паливні склади та металургійний завод, який Росія використовує як військову базу. Маріуполь знаходиться на відстані щонайменше 80 км від лінії фронту.

Росія, ймовірно, буде стурбована тим, що незрозумілі вибухи відбуваються в зоні, яку вона, ймовірно, раніше оцінювала як таку, що знаходиться поза межами досяжності звичайних українських ударних засобів. Незважаючи на значні руйнування на початку війни, Маріуполь важливий для Росії, оскільки це найбільше місто, захоплене Росією у 2022 році, яке вона досі контролює і яке знаходиться на ключовому логістичному маршруті.

 

 

10:21 За даними ГУР та Міноборони, у Росії залишилося менше сотні високоточних крилатих ракет, які найчастіше використовуються при обстрілах, – "Калібр", Х-101, Х-555. Обсяги виробництва не встигають за тою динамікою, з якою Росія витрачала їх до середини лютого: зараз у РФ можуть виготовити не більш ніж 30–40 ракет на місяць ("Калібр" та Х-101), хоч у них є в запасах орієнтовно півтори сотні Х-22/Х-32, які наші засоби ППО поки що не здатні збивати, повідомив представник воєнної розвідки Міноборони Андрій Черняк, зазначивши, що їхнім основним завданням залишається знищення енергосистеми України – це не лише об'єкти електрогенерації, а паливно-енергетичний сектор загалом, а також транспортна та гідротехнічна інфраструктура.

 

 

10:15 Вночі (о 3:15:39) на Закарпатті стався землетрус магнітудою 3,3 за шкалою Ріхтера: епіцентр підземних коливань залягав на глибині 2 км в районі селища Велика Добронь, 19 км на захід від міста Мукачево, повідомив Головний центр спеціального контролю. Підземні поштовхи такої сили не становлять загрози для населення, однак за класифікацією належать до сильно відчутних:

"Землетрус відчувається всередині будівлі багатьма людьми, під відкритим небом – небагатьма. Люди просинаються, але ніхто не лякається. Коливання подібні зі струсом, утвореним тяжко навантаженим автомобілем. Тремтіння вікон, дверей, посуду. Скрипіння підлоги та стін. Починається дрижання меблів. Предмети, які висять, легко розхитуються; рідина у відкритих ринках злегка коливається. У автомобілях, які стоять на місці, поштовх помітний".

 

 

10:00 В Одеській області сталося аварійне вимкнення високовольтної лінії, унаслідок чого тимчасово без світла залишилися майже всі райони Одеси та Одеський район, повідомив енергохолдинг "ДТЕК".

 

 

09:33 НЕК "Укренерго" не встановлювала жодних лімітів споживання областям на перший робочий день тижня, що фіксується вже 16-й день поспіль, повідомляють оператори системи розподілу.

 

 

09:10 Вночі російські окупанти атакували територію України 14 ударними безпілотними літальними апаратами, з яких підрозділами ЗСУ було збито 11повідомили в Генеральному штабі. Було завдано три удари по Хмельницькому, загинула одна людина, ще 4 дістали поранення, є пошкодження будівель, повідомив міський голова Олександр Симчишин.

 

 

09:03 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 148 690 (+560) осіб,

танків – 3385 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 6621 (+6) од.,

артилерійських систем – 2380 (+0) од.,

РСЗВ – 475 (+0) од.,

засобів ППО – 247 (+0) од.,

літаків – 300 (+1) од.,

гелікоптерів – 288 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2048 (+11) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5248 (+6) од.,

спеціальної техніки – 230 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

99,1% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

38,2% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

87,5% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

77,2% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

42,6% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

24,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

32,3% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

17,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація продовжує вести повномасштабну збройну агресію проти України. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби наші захисники відбили 81 атаку окупантів на цих напрямках.

Ворог намагається знищити критичну інфраструктуру нашої держави, продовжує завдавати ударів, здійснювати артилерійські обстріли цивільних об’єктів та будинків мирного населення. Противник постійно веде повітряну розвідку для коригування своїх ударів.

Протягом минулої доби росіяни завдали 5 ракетних та 13 авіаційних ударів, 2 з яких - із застосуванням БпЛА типу “Шахед-136” по цивільній інфраструктурі. Обидва дрони збито. Також ворог здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі на Херсонщині та Донеччині. Є загиблі та поранені мирні громадяни, знищені цивільні будинки та пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури. Рівень загрози завдання росією ракетних ударів залишається високим по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Противник і надалі зберігає військову присутність поблизу державного кордону України, проте ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Хрінівка та Катеринівка Чернігівської області; Гірки, Атинське, Стукалівка, Гиріне, Павлівка, Волфине Сумської області, а також Ветеринарне, Червона Зоря, Стрілеча, Стариця, Вовчанські Хутори, Черняки, Лошакове, Красне Перше, Строївка, Новомлинськ, Дворічна, Западне та Куп'янськ Харківської області. Неподалік Попівки Сумської області та Червоної Зорі ворог застосував БпЛА з бойовим навантаженням.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах Новоселівського, Площанки, Білогорівки, Спірного та Берестового. Ворожі артилерійські обстріли зафіксовано у понад 25 населених пунктах. Серед них –Лиман Перший і Курилівка Харківської області та Новоселівське, Червонопопівка, Діброва, Серебрянське лісництво, Білогорівка, Спірне, Роздолівка і Федорівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку противник продовжує атакувати позиції наших військ, здійснив без успіху наступальні дії поблизу населених пунктів Дубово-Василівка, Ягідне, Бахмут, Іванівське та Північне Донецької області. Обстрілів зазнали райони понад 25 населених пунктів, в тому числі: Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Біла Гора, Озарянівка, Ступочки, Залізне та Південне Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районах населених пунктів Кам’янка, Авдіївка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Мар’їнка та Вугледар. Здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів, зокрема Новобахмутівки, Авдіївки, Ласточкиного, Первомайського, Невельського, Красногорівки, Мар’їнки, Новомихайлівки, Вугледару та Времівки Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 30 населених пунктів. Серед них – Времівка і Новопіль Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Червоне, Чарівне, Білогір’я, Новоданилівка, Оріхів і Новоандріївка Запорізької області.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждали, зокрема, Михайлівка, Качкарівка, Львове, Антонівка, Херсон, Комишани, Благовіщенське, Білозерка, Дніпровське та Берегове Херсонської області. А загалом, райони 27 населених пунктів.

Противник продовжує зазнавати значних втрат. Так, в районі Бахмутівки Донецької області, в період з 22 по 24 лютого, до медичних закладів доставлено до 30 тіл мертвих та 65 поранених військовослужбовців російських окупаційних військ.

На тлі бойових успіхів Збройних Сил України у ворожих військах відзначається масове дезертирство. Зважаючи на це російські заступники командирів з політичної роботи активно проводять роз’яснювальну роботу щодо запобігання дезертирству серед російських військовослужбовців. До окупантів намагаються довести статті кримінального кодексу щодо покарання.

Зокрема, всіх загарбників лякають, що російські військовослужбовці, які з 2017 року знаходяться в статусі тих, хто самовільно залишив військову частину, отримали покарання від 4 до 12 років позбавлення волі.

Через побоювання деокупації українських територій, в населеному пункті Олешки та Скадовськ Херсонської області російська окупаційна так звана “влада” готується до втечі на територію тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим. Зокрема, з 21 лютого відзначено виїзд місцевих колаборантів до Бахчисараю, Сімферополя та Керчі, а з 24 лютого окупанти оголосили про так звану “евакуацію” всім охочим.

Для перевезення колаборантів ворог задіяв військові вантажні автомобілі, з собою дозволено брати лише ручний багаж.

Авіація Сил оборони України за минулу добу завдала 4 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів. У той же час наші захисники знищили російський штурмовик СУ-25.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили склад боєприпасів та ворожу станцію подавлення супутникового зв’язку.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Заступник начальника Головного управління розвідки Вадим Скібіцький заявив, що українські війська будуть готові до контрнаступу цієї весни і що однією зі стратегічних цілей України буде вбити клин у російський фронт на півдні України між Кримом і материковою частиною Росії.

• Президент Росії Владімір Путін безпідставно заявив, що Захід намагається розвалити Російську Федерацію, і припустив, що західна безпекова допомога Україні робить Захід учасником війни. Путін спирався на давню риторичну лінію, спрямовану на підвищення внутрішньої підтримки війни, неправдиво стверджуючи, що Захід загрожує виживанню російського народу як єдиної етнічної групи.

• Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойґу заявив, що типи систем, які Захід надає Україні, визначатимуть, наскільки далеко російським військам потрібно відсунути загрози від кордонів Росії – ймовірно, на підтримку триваючої російської інформаційної операції, спрямованої на те, щоб перешкодити наданню Заходом конкретних систем Україні.

• Директор ЦРУ США Вільям Бернс заявив 25 лютого – ЦРУ впевнене, що китайське керівництво розглядає можливість надання летального обладнання Росії, але ще не прийняло остаточного рішення.

• Російські війська продовжували проводити безуспішні операції на північний захід від Сватового та поблизу Кремінної.

 

27.02.2023