365-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:11 Президент Володимир Зеленський, відповідаючи на питання BBC про те, чи Україна чекає нового раптового удару Росії, заявив: "Ну, по-перше, я вважаю, що атаки зараз вже йдуть. І вони йдуть поступово. Просто росіяни поводяться, як сапери, вони шукають місце, на їхню думку, слабкіше за інші. Вони йдуть з кількох напрямків. І ми це розуміємо. Але ми тримаємо оборону, тримаємо ці напрямки, поки не будуть готові наші бригади наступу для того, щоб зробити свій потужний удар". Зеленський додав, що західна військова допомога "прискорює деокупацію і прискорює мир". "Ми всі повинні розуміти, що зброя потрібна Україні не для війни. Зброя для України, для українців, для мене – заради миру. Тому що зброя – це мова, єдина, яку розуміє Російська Федерація", – сказав голова держави.

 

 

22:40 Надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН ухвалила резолюцію "Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні". "За" проголосувала 141 держава, "проти" – 7, утрималися – 32. Крім Росії, "проти" виступили Білорусь, Північна Корея, Еритрея, Малі, Нікарагуа, Сирія. Серед тих, хто утримався – Китай, Індія, Пакистан, Іран, Казахстан, Вірменія. Резолюція, що складається з одинадцяти пунктів, "наголошує на необхідності якнайшвидшого досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні відповідно до принципів Статуту ООН".  Документ підтверджує свою відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і повторює вимогу до РФ "негайно, повністю і беззастережно" вивести всі війська з території України та припинити бойові дії. Крім того, резолюція містить заклик до негайного припинення атак на критично важливу інфраструктуру України та нападів на цивільні об'єкти, зокрема на житлові будинки, школи й лікарні. Документ наголошує на необхідності забезпечити відповідальність за найтяжчі злочини за міжнародним правом, скоєні на території України, шляхом проведення належних, справедливих і незалежних розслідувань і судового переслідування на національному чи міжнародному рівні, передає "Укрінформ".

 

 

 

22:21 Напередодні річниці російського вторгнення в Україну глави держав та урядів ЄС висловили підтримку Україні та її народу у боротьбі за майбутнє, за свободу та демократію проти російської агресивної війни. "Україна є частиною Європейської родини. Українці висловили свою волю щодо майбутнього в Європейському Союзі, і ми визнали це, шляхом надання Україні статусу країни-кандидата. Вибір народу України – це мир, демократія, верховенство права, повага до фундаментальних прав та добробут", – йдеться у заяві. Євроунія обіцяє підтримувати відбудову України, "для якої ми прагнемо використати заморожені та затримані російські активи". "Разом із нашими міжнародними партнерами, ми забезпечимо, щоб Україна перемогла, що міжнародне право буде поважатися, що мир та територіальна цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів буде поновлена, що Україна буде відбудована, і що здійсниться правосуддя. Ми не відпочиватимемо до того дня", – зазначають глави держав та урядів ЄС.

 

 

21:50 На Марсовому полі у Львові у переддень річниці повномасштабного російського нападу на Україну вшанувати пам’ять загиблих воїнів.

 

  

 

 

21:17 Державний секретар США Ентоні Блінкен визнав, що Вашінґтон апелював до Китаю та Індії з проханням вплинути на прагнення Росії використати ядерну зброю у війні проти України. "Коли минулої весни українці пішли в контрнаступ і мали дуже значний успіх, було певне занепокоєння, що Путін може відреагувати більш ірраціонально. І з Москви пролунали слова, які припускали, що він розглядає використання тактичної зброї. Тож це викликало занепокоєння. Але в цьому випадку я не тільки спілкувався з ним прямо, зі своїм колегою паном Лавровим. Цим займалися й інші. Ми закликали – і, я думаю, успішно – інші країни, які можуть мати трохи більше впливу на Росію в ці дні, як-от Китай чи Індія, напряму звернутися до нього і повідомити про їхнє абсолютне несприйняття будь-якого використання ядерної зброї. І ми знаємо, що це мало певний ефект", – сказав Блінкен у інтерв'ю The Atlantic.

 

 

20:59 У четвер в Україні зафіксували кібератаку на низку вебресурсів українських державних і місцевих органів влади, унаслідок якої модифікували вміст декількох сторінок на цих ресурсах, повідомила Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України. "Наразі можна стверджувати, що інцидент не призвів до суттєвого порушення працездатності систем та не вплинув на виконання державними органами своїх функцій", – прокоментували у Держспецзв'язку.

 

 

20:40 У Нью-Йорку проходить засіданні надзвичайної спеціальної сесії Генеральної Асамблеї з розгляду української резолюції щодо миру.

"Це питання, яке стосується всіх держав, тому що ніде не буде миру і безпеки, якщо агресія винагороджуватиметься. Війна, яку веде Росія, є справою кожного, тому що вона загрожує існуванню держави, тому що вона представляє імперський план домінування, тому що вона заперечує існування кордонів", – заявила міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна.

"Ми маємо мирний план прямо перед нами – це Хартія ООН. Її принципи дуже прості: рівність суверенітетів, територіальна цілісність і невикористання сили. Тому шлях до миру також дуже чіткий: Росія має вивести свої війська з України, Росія має припинити бомбардування, Росія має повернутися до Хартії ООН", – наголосила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

“За війну відповідальна Росія, і лише Росія. Ми були свідками того, як російська агресія руйнує Україну, як гинуть безневинні жінки, діти та чоловіки. Школи, лікарні, цілі райони стираються з лиця землі. Український народ зазнає вбивств, катувань, зґвалтувань, викрадень... Це напад не лише на Україну – це напад на принцип суверенітету, це напад на Статут ООН, це напад на нашу безпеку, на нашу економіку", – сказав міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра.

 

 

20:21 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову із главою Єгипту Абделем Фаттахом Ас-Сісі. "Говорили про зміцнення продовольчої безпеки та взаємодію у відкритті Україною продовольчих хабів у Африці, важливість продовження «зернової ініціативи». Підтримали принципи Статуту ООН, суверенітету й територіальної цілісності держав", – поінформував Зеленський у твіттері.

 

 

19:58 Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес виступив на засіданні Верховної Ради. "Україна б’ється за виживання, а ваш противник – за владу. В їхній битві немає гідності. У вашій битві є поклик до свободи. Саме тому вони не можуть виграти, але можуть завдати болю", – сказав у виступі голова уряду Іспанії.

 

 

 

19:40 Збройні Сили України, вважай, підтвердили факт завдання удару по Маріуполю. Начальниця пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталія Гуменюк, відповідаючи на питання про "бавовну на тимчасово окупованих територіях", сказала: "Те, що вважається настільки віддаленим, що недосяжне, не завжди таким є. Напрямок Маріуполя вже не є для нас абсолютно недосяжним", – сказала Гуменюк в етері національного телемаратону.

 

 

19:24 Росіяни обстріляли команду українських рятувальників, коли вони долали наслідки удару по селищі Дворічна у Куп'янському районі на Харківщині. Як повідомили у ДСНС, унаслідок обстрілу було пошкоджено чотири одиниці техніки; особовий склад не постраждав. Згідно з повідомленням служби, удар був прицільним. Уранці в четвер росіяни ударили по Дворічній і повністю зруйнували чотириповерхову будівлю адміністрації селищної ради.

 

 

 

18:59 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Основні зусилля російська федерація зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Змін у складі та положенні ворожих угруповань військ не відзначається.

Для уточнення положення наших підрозділів та коригування вогню артилерії противник активно веде повітряну розвідку. Як наслідок – втрачає техніку: наші захисники знищили російські БПЛА типу “Мерлін” та “Зала”.

Протягом доби російські окупанти завдали 9 ракетних ударів, один з яких – по цивільній адміністративній будівлі міста Дворічна на Харківщині, та 28 авіаційних ударів. Здійснили понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок чого постраждали цивільні об’єкти міст Берислав, Зеленівка та Білозерка на Херсонщині.

Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Значна загроза завдання подальших ракетних ударів по всій території України. Не ігноруйте сигналів повітряної тривоги!

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

Протягом доби ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Медведівка і Михальчина Слобода Чернігівської області; Сопич, Кореньок, Гірки, Бояро-Лежачі, Рижівка, Водолаги, Басівка і Майське Сумської області, а також 15 районів населених пунктів на Харківщині. Зокрема, Гранова, Красного, Мороховця, Зеленого, Вільчі, Нестерного, Бударок, Колодязного, Дворічної та Западного.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник провів декілька безуспішних наступальних дій в районах Стельмахівки, Білогорівки, Серебрянського лісництва та Федорівки. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Гряниківка, Берестове Харківської області; Червонопопівка, Невське, Діброва, Серебрянське лісництво та Білогорівка на Луганщині; Григорівка, Спірне, Берестове, Роздолівка та Федорівка Донецької області. Завдав авіаційних ударів поблизу Гряниківки, Котлярівки, Крохмального на Харківщині та Серебрянського лісництва і Білогорівки на Луганщині, а також Сакко-Ванцетті Донецької області.

На Бахмутському напрямку противник продовжує атакувати позиції наших військ поблизу Іванівського, Диліївки та Бахмута. Обстрілів зазнали 13 населених пунктів, зокрема, Васюківка, Залізнянське, Берхівка, Дубово-Василівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Озарянівка та Дружба Донецької області. Окупанти завдав удару силами армійської авіації в районі Васюківки.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник вів наступ поблизу Кам’янки, Водяного, Мар’їнки, Побєди та Новомихайлівки – успіху не мав. Під артилерійські обстріли потрапили райони близько 15 населених пунктів. Серед них - Новобахмутівка, Авдіївка, Водяне, Веселе, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Нескучне, Вугледар, Золота Нива та Велика Новосілка.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 20 населених пунктів. Серед них – Времівка, Новопіль Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоандріївка, Малі Щербаки Запорізької області та Вищетарасівка, Добра Надія і Марганець – Дніпропетровської.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждали, зокрема, Качкарівка, Козацьке, Львове, Іванівка, Микільське, Молодіжне, Зеленівка, Антонівка, Білозерка та Дніпровське Херсонської області. А загалом райони 25 населених пунктів.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, в Донецьку, в ніч з 21 на 22 лютого відзначено прибуття до травматологічного центру 6 автомобілів швидкої допомоги з пораненими військовослужбовцями російських окупаційних військ.

В Мелітополі Запорізької області, у місцевій школі, для дітей з усього міста начебто на “добровільній основі” планується прийняття присяги “юнармійців”. Також, на базі вказаного навчального закладу планується сформувати так званий “всєросійський корпус спасатєлєй”.

Окупанти, спричиняючи гуманітарну кризу в окупованому Маріуполі, схиляють місцеве населення за продовольчі пайки залучатися до обладнання позицій навколо цього міста. Оплата зазначеної трудової діяльності не визначена. Більшість осіб отримують лише продовольчі набори.

Авіація Сил оборони за добу завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 4 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. А наші ракетники і артилеристи уразили 3 райони зосередження живої сили та один інший важливий об’єкт ворога.

 

 

18:33 Латвійський депутат Ріхардс Колс, який бере участь у зимовій сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ, вчинив демарш проти російської делеґації і послав її маршрутом із острова Зміїний. "Скористаюсь моментом – і заздалегідь перепрошую, пане голово. Передам повідомлення російській делегації, котра сидить у цій залі, процитувавши українських прикордонників: "Русский военный корабль, пошел нах*й", – заявив латвійський депутат. Коли на засіданні виступали російські представники, європейські депутати десятками покинули залу.

 

 

18:10 Для 87% українців жодні територіальні поступки не є припустимими, і лише 9% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій. Про це свідчать дані соціологічного опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології 14–22 лютого 2023 року. Регіональні відмінності не є значними – частка неприйняття поступок коливається від 82% на сході до 89% на заході. За рік цей показник майже не змінився і вклався у статистичну похибку. "Загальна готовність до «важких компромісів» є важливим індикатором стійкості і готовності далі продовжувати боротьбу. Як можна бачити, українці і під кінець непростої зими зберігають згуртованість та бажання опиратися далі жорстокому агресорові. Наразі будь-який план, де українцям буде «продаватися» «мир в обмін території», приречений на провал і несприйняття суспільством", – прокоментував виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

 

 

 

 

17:41 Іспанія може передати Україні десять танків Leopard 2 A4, заявив іспанський прем’єр-міністр Педро Санчес після зустрічі із Володимиром Зеленським. "Як учора сказала міністерка оборони, ми надішлемо Україні шість танків Leopard 2A4 і в найближчі тижні подивимося, чи можемо збільшити цю цифру до десяти. Звичайно, ми допоможемо українським військовим навчитися використовувати ці танки", – сказав Санчес. Також Іспанія допоможе із тренуваннями. "Додатково, ми вже тренуємо українських солдатів використовувати наші «Леопарди». Перша партія бійців вже в Іспанії, вони отримують ці спеціальні навчання. Ми націлені на те, щоб синхронізувати передачу «Леопардів» із завершенням тренувань українських солдатів", – заявив Санчес.

 

 

 

17:07 Повітряні сили України закликали громади прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей, а також усіх жителів України, зберігати "режим тиші". "У мережі інтернет з’явилися фото та відео перебазування нашої авіації у визначені позиційні райони з метою виконання бойових завдань, захисту населення України та охорони й оборони важливих об'єктів інфраструктури. Ми дякуємо вам за любов та слова підтримки нашим пілотам, але ж нагадуємо і про заборону проведення фото- та відеофіксації особового складу, місць розташування військової техніки, її кількості та напрямку передислокації – це може зашкодити виконанню поставлених завдань", – закликали у Повітряному командуванні "Центр".

 

 

16:42 Верховна Рада звільнила 11 класи від державної підсумкової атестації і визначила порядок вступу до вишів у форматі національного мультипредметного тесту. Як нагадав міністр освіти і науки Сергій Шкарлет, тест міститиме завдання з трьох предметів, і два будуть обов'язковими – українська мова та математика. Історія України буде на вибір поруч із іноземною мовою, біологією, фізикою або хімією. Іспити складатимуть в один день, бо, каже Шкарлет, "безпека була, є і буде на першому місці".

 

 

16:19 Суд заарештував майно Оксани Марченко на 5,6 млрд грн. Дружину лідера "ОПЗЖ" підозрюють у фінансуванні російських окупаційних угруповань. Рішення суду стосується пакетів по 14% акцій у двох обленерго, 4% у ще одному обленерго. Також накладено арешт на 2 земельні ділянки, 4 житлових будинки у Києві та Криму і 10 автомобілів, які належать фігурантці, а також на активи у 18 інвестиційних, агропромислових, телекомунікаційних та інших підприємствах (серед них – "Терра-Інвест", "Укркапітал" і "Спорт-Тур").

 

 

15:51 Група активістів розмалювала вулицю біля російського посольства у Лондоні в сині і жовті кольори, протестуючи проти російського повномасштабного вторгнення до України, котре почалося рік тому.

 

 

 

15:27 Верховна Рада підтримала рішення про припинення повноважень народного депутата Олександра Трухіна. Нардеп, обраний від "Слуги народу", зрезиґнував із мандата на тлі рішення Вищого антикорупційного суду, котрий визнав його винним у спробі підкупу патрульних поліцейських "за 150 тисяч". 23 серпня 2021 року Трухін втрапив у ДТП на автодорозі з Полтави до Києва. Депутат на місці намагався підкупити правоохоронців і тривалий час спростовував причетність до аварії. Згодом він пішов на угоду про визнання провини.

 

 

15:08 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр на брифінґу у четвер назвала десять основних перемог Збройних Сил України за рік спротиву:

 

– успішна оборона Києва, Чернігова, Сум та Харкова у лютому-квітні 2022 року;

– масовий спротив мирного населення російським окупантам на тимчасово зайнятих загарбником територіях;

– вигнання російських окупантів з Київщини, Чернігівщини та Сумщини у березні-квітні 2022 року.

– знищення ракетного крейсера “Москва” – флагмана російського чорноморського флоту у квітні 2022 року;

– вигнання російських окупантів з острова Зміїний – червень 2022 року;

– знищення системи логістики російських окупаційних військ на півдні та сході України у червні та серпні 2022 року;

– вигнання російських окупантів з Харківщини у вересні-жовтні 2022 року;

– вигнання російських окупантів з Херсонщини у вересні-жовтні 2022 року;

– успішні дії української системи протиповітряної оборони у жовтні 2022 року по лютий 2023 року;

– стримування російського наступу на сході України у грудні 2022 року по лютий 2023 року.

 

 

14:52 Міністерство закордонних справ України розкритикувало заяву Петера Сіярто, який виступив за проведення переговорів між президентами США та Росії про завершення війни в Україні. "Угорський міністр закордонних справ міг би зробити набагато більшу послугу людству, якби перестав підігрувати Росії. Лише в мріях окремих угорських політиків можливі переговори щодо України без самої України. Угорщина не в тій позиції, аби вирішувати, коли мають починатися мирні переговори. Будапешт мав можливість допомогти вибороти мир в Україні та Європі, але став на іншу сторону історії", – заявив спікер МЗС Олег Ніколенко. Він запропонував Петерові Сіярто перед наступним візитом до Москви або Мінська заскочити до Братислави, бо "словацькі колеги змогли би дати кілька мудрих порад" (кілька днів тому міністр Растислав Качер висловився російською лайкою в бік проросійського уряду Віктора Орбана). 

 

 

14:39 Киянину оголосили підозру за фактом шахрайського заволодіння коштами, зібраними для потреб Збройних Сил України. "Слідством встановлено, що підозрюваний, маючи особистий акаунт для ведення прямих ефірів на популярному сайті, створеному для збору коштів для ЗСУ, дізнався про вразливість програмного забезпечення цього сайту та вирішив скористатися цим у власних інтересах", – ідеться в повідомленні прокуратури. Через несанкціонований доступ до віртуального гаманця зловмисник "витягнув" 340 тис. грн, які пожертвували доброчинці на ЗСУ.

 

 

14:20 За оцінками Світового банку, вторгнення Росії в Україну відкинуло за межу бідності ще 8 мільйонів українців. "Країна відкинута на 15 років назад у досягненні своїх цілей щодо скорочення рівня бідності. Водночас дивовижна стійкість, яку продемонструвала Україна й українці, значною мірою пояснюється складними й успішними реформами в сфері макроекономічного управління та розбудови інститутів, які влада впровадила протягом останніх років перед війною", – заявив регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

 

 

13:41 Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес під час візиту до України відвідав Бучу та Ірпінь. "Міста показують рани і шрами путінського варварства. Росія не переможе в цій війні", – написав Санчес у твіттері, додавши: вся Іспанія стоїть пліч-о-пліч із Україною.

 

 

 

13:16 У четвер під час повітряної тривоги на Київщині збили ворожий безпілотний апарат. "Робота протиповітряної оборони, звичайний день у воюючій країні... Розвідувальний безпілотник навідався в Київську область. Відпрацювали успішно. Приземлили його", – розповів в етері національного телемаратону речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

 

 

13:04 Міністерство оборони Фінляндії оголосило про новий пакет військової допомоги Україні, до котрого ввійдуть три бойові танки Leopard 2. Загальна вартість пакета – понад 160 мільйонів євро. То вже тринадцята хвиля допомоги від фінів.

 

 

12:48 Росіяни обстрілюють Харківщину. Як повідомив голова обласної адміністрації, під ударом опинилися Куп'янськ і прилеглі території. Ворожа ракета влучила в одну з місцевих адміністрацій. Під завалами є люди, є поранені.

 

 

12:39 Минулої доби росіяни обстріляли шість територіальних громад на Сумщині – Есманську, Білопільську, Юнаківську, Краснопільську, Новослобідську, Хотінську. Зафіксовано понад 89 прильотів, переважно із мінометів. Із території Росії випустили протитанкову керовану ракету поблизу села Водолаги – внаслідок попадання по цивільному автомобілю "Газель", яким розвозили хліб, постраждали водій і пасажир.
 

 

12:15 Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов не очікує значної ескалації на річницю повномасштабного російського вторгнення. "Нічого незвичайного не буде. Звичайні спроби... Планується невеликий ракетний удар. 23–24 – у них дві дати. Повірте мені, ми таке пережили вже понад 20 разів", – сказав Буданов в інтерв'ю "Українській правді". Водночас він очікує навесні "дуже багато подій, які, можливо, будуть визначними в цій війні".

 

 

11:57 Країни "Бухарестської дев'ятки" підтримали євроатлантичні прагнення України. "Ми схвалюємо героїзм українського народу і доблесть його воїнів. Ми віддаємо данину поваги українським військовослужбовцям і військовим жінкам, які захищають свою свободу і наші спільні цінності. Майбутнє України – в Європі. Ми твердо підтримуємо євроатлантичні устремління України", – ідеться у заяві лідерів Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини та Чехії, ухваленій на саміті у Варшаві. "Бухарестська дев'ятка" констатувала, що "рік тому Росія порушила мир і безпеку в Європі, намагаючись силою підпорядкувати собі Україну". "Росія уособлює собою найбільш значну і пряму загрозу безпеці союзників", – зазначають підписанти.

 

 

11:31 Чеський канал Reporteri CT показав відеосюжет із фабрики у місті Дечін, де шиють макети ракетних систем HIMARS та M270 MLRS для введення в оману збройних сил Росії. За місяць чехи виготовляють 35 моделей. У Дечіні зазначають, що макети ефективно виконують свої завдання, про що свідчить статистика від російського генштабу – виходить, начебто на війні знищено вже 140% отриманих систем.  

 

 

11:10 Дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній дванадцяту добу поспіль і наразі не прогнозується, ліміти споживання до областей не доводились, повідомили в Укренерго. Споживання на рівні звичайного робочого дня, в енергосистемі працюють усі види електростанцій, імпорт електроенергії здійснюється у незначних обсягах і продовжує знижуватися.

 

 

11:03 Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що Швеція готова відправити в Україну частину зі своїх 120 бойових танків Leopard: у парламенті Швеції зростає підтримка щодо цього.

 

 

10:53 На території Росії у районі кордону з Чернігівською областю зафіксовано рух колон військової техніки. На машинах немає знаків розпізнавання, при тому солдати вбрані в одежу з пікселем, схожим на форму Збройних Сил України. Оперативне командування "Північ" не виключає, що росіяни готують провокації до річниці повномасштабного наступу, "скоріш за все, метою є звинувачення українських захисників".

 

 

10:36 Цієї ночі в Кальміуському районі Маріуполя було чути три вибухи, на території Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча була пожежа, повідомив радник міського голови Петро Андрющенко.

 

 

10:21 За двадцять кілометрів від українського кордону у Валуйському районі Бєлгородської області російський Су-25 впав на стодолу з сіном. Стодола згоріла, пілот загинув.

 

 

10:14 Енергосистема України нині працюватиме без обмежень споживачів електроенергії, запевнив міністр енергетики України Герман Галущенко: незважаючи на збільшення обсягів споживання у зв’язку з похолоданням, генерація має достатньо потужності для повного забезпечення потреб споживачів електроенергії, а також значний резерв.

 

 

10:00 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом останніх 48 годин тривають важкі бої в районі Бахмута, де українські сили утримують шляхи постачання, незважаючи на повзуче оточення Росії протягом останніх шести тижнів.

Місто Вугледар на півдні Донецької області знову зазнало потужних обстрілів. Існує реальна можливість того, що Росія готується до чергової наступальної операції в цьому районі, незважаючи на коштовні невдалі атаки наприкінці 2022 року і на початку лютого ц.р.

Ймовірно, відповідає за вугледарську операцію все ще російське східна група військ. Її командувач генерал-полковник Рустам Мурадов, ймовірно, перебуває під сильним тиском необхідності покращити результати після жорсткої критики з боку російської націоналістичної спільноти після попередніх невдач. Однак малоймовірно, що Мурадов має ударну силу, здатну досягти прориву.

 

 

09:29 До Києва прибув прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес. Це друга поїздка в Україну  попереднього разу він був у нас у квітні минулого року.

 

 

09:16 Україна приєднається до НАТО в майбутньому, над її зближенням з Альянсом Британія працює вже тепер, заявив прем'єр-міністр Ріші Сунак під час зустрічі з українськими журналістами: "Я згоден з генсеком НАТО, що Україна стане членом Альянсу. Ми маємо переконатися, що є план для продовження підтримки України не тільки зараз, а й у довгостроковій перспективі. В ідеалі, щоб стати членом НАТО, має бути більше спорядження, яке відповідає стандартам. А також сумісність усіх сил різних країн".

 

 

09:05 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 145 850 (+790) осіб,

танків – 3350 (+16) од.,

бойових броньованих машин – 6593 (+14) од.,

артилерійських систем – 2352 (+7) од.,

РСЗВ – 471 (+0) од.,

засобів ППО – 244 (+1) од.,

літаків – 299 (+0) од.,

гелікоптерів – 287 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2029 (+3) од.,

крилатих ракет – 873 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5215 (+3) од.,

спеціальної техніки – 228 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

98,0% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

38,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

86,9% автомобільної техніки (з них 0,5% за минулий тиждень),

76,3% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

42,3% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

24,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

32,2% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

17,4% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Минулої доби наші захисники відбили близько 90 атак противника на зазначених напрямках.

В той же час противник завдав 10 ракетних та 19 авіаційних ударів. Здійснив 37 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Знову постраждали мирні міста і села та цивільні громадяни. Загроза завдання росією ракетних ударів залишається високою по всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін. Ознак формування ворожих наступальних угруповань не виявлено. Ворог обстріляв з мінометів та артилерії населені пункти Михальчина Слобода Чернігівської області; Сопич, Кореньок, Гірки, Бояро-Лежачі, Рижівка, Басівка Сумської області, а також 18 районів населених пунктів на Харківщині. Серед них – Тимофіївка, Стрілеча, Стариця, Вовчанськ, Вільча, Бударки, Амбарне та Бологівка.

На Куп’янському та Лиманському напрямках противник провів безуспішні наступальні дії поблизу населених пунктів Стельмахівка, Кремінна, Білогорівка, Федорівка. Здійснив артилерійські обстріли по районах населених пунктів Кам’янка, Дворічна, Гряниківка, Котлярівка і Берестове Харківської області; Невське, Червонопопівка, Кремінна, Кузьмине, Діброва, Білогорівка на Луганщині та Іванівка і Ямполівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку ворог продовжує атакувати позиції наших військ поблизу населених пунктів Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Берхівка, Ягідне, Малоільїнівка, Бахмут. Активно веде повітряну розвідку для коригування вогню артилерії. Обстрілів зазнали понад 20 населених пунктів, зокрема, Спірне, Веселе, Білогорівка, Дубово-Василівка, Берхівка, Ягідне, Бахмут та Озарянівка Донецької області.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках противник вів наступ поблизу Новобахмутівки, Авдіївки, Водяного, Невельського, Мар’їнки, Побєди, Вугледара та Пречистівки. Всього за минулу добу окупанти здійснили 43 безуспішних атаки поблизу згаданих населених пунктів. Зафіксовано артилерійські обстріли 22 районів населених пунктів. Серед них – Новобахмутівка, Веселе, Авдіївка, Первомайське, Водяне, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Парасковіївка, Новомихайлівка, Вугледар, Пречистівка та Велика Новосілка на Донеччині.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Времівка, Новосілка, Зелене Поле і Новопіль Донецької області та Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Новоданилівка і Кам’янське – Запорізької та Вищетарасівка і Марганець на Дніпропетровщині.

На Херсонському напрямку від артилерійського вогню російських окупаційних військ постраждали місто Херсон, а також, зокрема, Тягинка, Новотягинка, Антонівка, Зеленівка та Чорнобаївка.

Російські окупанти продовжують насаджувати паспортизацію громадянам України. Так, жителям Нової Каховки з 19 лютого надходять повідомлення агітаційного характеру про роботу у місті міграційної служби.

У зв’язку із провалом наступу та значними втратами у живій силі під Вугледаром, особовий склад добровольчого, так званого козачого загону, який був приданий 155 бригаді морської піхоти тихоокеанського флоту, відмовляється від подальшої участі у наступальних діях.

Українська авіація минулої доби завдала 11 ударів по районах зосередження окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу ворога на вогневій позиції. А наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 2 райони зосередження живої сили противника та склад боєприпасів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін 22 лютого відновив свій імперіалістичний наратив про те, що Росія бореться за свої «історичні кордони», який він так само озвучував у своїй промові перед повторним вторгненням в Україну 24 лютого 2022 року.

• Промова Путіна відбулася після указу від 21 лютого про скасування його ж указу від травня 2012 року про позицію Росії щодо територіальної цілісності Молдови.

• Представники української розвідки продовжують оцінювати, що Росії бракує бойової потужності та ресурсів, необхідних для підтримки її нових наступальних операцій в Україні.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євґєній Прігожин прямо звинуватив міністерство оборони Росії у поганому поводженні з силами "Ваґнера", викликавши інтенсивну реакцію в інформаційному просторі та підтримуючи попередні оцінки ISW про зростання розколу між "Ваґнером" і міноборони.

• Представник Держдепу США Нед Прайс заявив, що уряд США стурбований можливим зміцненням російсько-китайських відносин.

• Російські війська, ймовірно, намагаються збільшити темпи наступальних операцій на лінії Куп'янськ–Лиман.

• Деякі російські джерела спростували інші російські заяви про активізацію наступальних дій на заході Луганської області.

• Російські війська продовжували здійснювати наземні атаки по всій лінії фронту в Донецькій області та здобули незначні території навколо Бахмута.

• Російська й окупаційна влада продовжує публічно заявляти, що російські війська зосереджені на оборонних операціях у східній (лівобережній) Херсонській області та Криму.

• Представники американської розвідки заявили, що президент Росії Путін може мобілізувати значно більшу кількість російських військовослужбовців.

 

23.02.2023