345-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:41 Сполучені Штати Америки оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на 2,2 мільярда доларів. Новий пакет військової допомоги розділено на 425 мільйонів доларів із власних складів та ще 1,75 мільярда доларів в рамках Ініціативи з безпекової допомоги Україні (USAI). До переліку допомоги зі складів США увійшли: додаткові боєприпаси для реактивної системи залпового вогню HIMARS; додаткові 155-міліметрові боєприпаси; додаткові 120-міліметрові мінометні боєприпаси; 190 важких кулеметів з тепловізійними прицілами та боєприпасами для протидії безпілотним літальним системам; 181 автомобілів із протимінним захистом; 250 комплексів Javelin; 2 тисячі протитанкових ракет; протипіхотні боєприпаси Claymore; підривні боєприпаси; спорядження для холодної погоди. Крім того, в рамках пакета USAI Вашингтон надасть, зокрема: дві системи протиповітряної оборони HAWK; зенітні гармати та боєприпаси; системи для протидії дронам; обладнання для інтеграції західних засобів ППО в українську систему оборони; обладнання для українських наявних засобів ППО; чотири радари для повітряного спостереження і 20 протимінометних радарів; безпілотні системи Puma; високоточні ракети.

 

 

21:50 Постійні представники країн Євросоюзу погодили стелю цін на російські нафтопродукти, повідомило шведське головування у Раді ЄС. "Посли ЄС сьогодні схвалили граничні ціни на нафтопродукти перед остаточним ухваленням Радою ЄС. Важлива угода в рамках подальшої відповіді ЄС та партнерів на російську агресію проти України", – йдеться у повідомленні. Журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк уточнив, що країни ЄС домовилися про стелю цін у $100 на російський дизель і  $45 на різні масла. 

 

 

21:29 Семеро підлітків віком 14-17 років зазнали поранень в Ізюмі через вибух російської протипіхотної міни типу "Лєпєсток". "Один із підлітків підняв його із землі та кинув поруч з іншими. Міна здетонувала. Внаслідок вибуху всі діти отримали осколкові поранення. Їхній стан задовільний. Проте п'ятьох із них все ж було госпіталізовано в Ізюмську лікарню. Наразі їхньому життю загрози немає", – прокоментував голова Харківської обласної військово-цивільної адміністрації Олег Синєгубов. 

 

 

20:55 Українські військовики уразили вже другий рідкісний "арктичний" російський зенітний комплекс Тор-М2ДТ. У соцмережах пишуть, що машину знищили високоточним снарядом M982 Excalibur – і другу, і першу. Серійна партія Тор-М2ДТ надійшла на озброєння армії Росії лише у 2018 році. Загалом їх начебто випущено лише 12 одиниць. "Арктичний" Тор має служити для прикриття від ударів протирадіолокаційних та крилатих ракет, керованих авіабомб, літаків, гелікоптерів, безпілотних літальних апаратів. Попри заявлені характеристики, новенька російська техніка проґавила українські БПЛА, котрі коригували вогонь.

 

 

 

20:02 Міністр оборони України Олексій Резніков разом із польським колегою Маріушом Блащаком відбули зустріч в онлайн-форматі з міністрами країн “танкової коаліції”. "«Танкова коаліція» з основними танками країн НАТО нам потрібна для контрнаступу. Тобто ми будем використовувати їх як «сталевий кулак» для того, щоб пробивати їх лінію оборони тоді, коли ці корпуси будуть готові. Наш Генеральний штаб прийме рішення, в якому саме місці це робити", – сказав Резніков на пресовій конференції.

 

 

19:14 Державний секретар США Ентоні Блінкен відклав плановану на вихідні дипломатичну поїздку до Китаю через повітряну кулю над територією штату Монтана, котра, як підозрюють, була надіслана з Китаю з метою збору інформації. Після виявлення кулі США підготували винищувачі, включно з F-22, щоб збити летючий об'єкт, проте Пентагон зрештою відкинув таке рішення, ствердивши, що рештки “створили би достатньо велике поле сміття, яке могло б поставити під загрозу людей”. У Монтані розташовані 150 шахт міжконтинентальних балістичних ракет.

 

 

18:59 Європейська комісія виділяє 1 мільярд євро на забезпечення швидкого відновлення шкіл і шпиталів в Україні. Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції за результатами саміту Україна–ЄС. "Ми починаємо з швидкого відновлення. Це частина більш комплексного процесу відбудови. Я готова оголосити, що перший мільярд буде надано для забезпечення відновлення. Ми вже маємо спеціальний секретаріат, який працює і починає координувати ці процеси, тож ми можемо почати негайно", – сказала фон дер Ляєн.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Є велика небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, зазнає великих втрат в особовому складі та військовій техніці.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, продовжуються обстріли військами російської федерації населених пунктів поблизу державного кордону. Під вогневий вплив потрапили райони населених пунктів Тимоновичі і Грем’яч Чернігівської області; Рожковичі, Товстодубове, Студенок, Старикове, Волфине і Миколаївка на Сумщині та Ветеринарне, Глибоке, Зелене, Нескучне, Гатище і Вовчанськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв з танків, мінометів та артилерії райони Дворічної, Западного, Голубівки, Куп’янська, Кислівки Харківської області та Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали Торське Донецької області та Макіївка, Червонопопівка і Діброва –Луганської.

На Бахмутському напрямку постраждали Спірне, Веселе, Білогорівка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське та Дружба Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Тоненьке, Водяне, Георгіївка і Мар’їнка.

На Новопавлівському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали Нескучне, Богоявленка та Вугледар.

На Запорізькому та Херсонському під ворожий вогонь потрапили райони понад 15 населених пунктів. Серед них – Новопіль і Времівка Донецької області; Ольгівське, Малинівка, Гуляйпільське, Новоданилівка і Мала Токмачка на Запоріжжі та Херсон, Качкарівка і Козацьке.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, в Біловодську Луганської області, окупанти облаштували Центральну районну лікарню під військовий шпиталь та привезли туди до 120 поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації.

Для поповнення своїх втрат у живій силі противник продовжує вербувальну кампанію серед ув’язнених. За останній тиждень у виправних закладах Новосибірської області російської федерації було завербовано до 1000 найманців.

Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала 4 удари по районах зосередження ворога та 1 - по позиції його ЗРК.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 2 райони зосередження живої сили противника.

 

 

18:10 Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина заявила, що українська влада згодна не з усіма рекомендаціями Венеційської комісії щодо законодавства про Конституційний Суд. "Нам не вдалося досягти остаточного консенсусу в тому, як ми бачимо наступні кроки... Ми не погоджуємося з усім переліком рекомендацій, щодо деяких з них нам потрібні додаткові роз'яснення, оскільки йдеться про конституційний орган країни. Це не політичні розбіжності – це необхідність продовження діалогу", – сказала Стефанішина в етері національного телемаратону.

 

 

17:58 Служба безпеки України вручила підозру колишньому голові Херсонської обласної адміністрації Геннадієві Лагуті за двома статтями – шахрайство і підроблення документів. "Один із епізодів, який наразі розслідує українська спецслужба, стосується незаконного заволодіння майном. Зокрема, колишній посадовець привласнив автомобіль, який під час повномасштабного вторгнення йому надали у тимчасове безоплатне користування", – повідомили у спецслужбі.

 

 

17:17 Проєкт "Армія дронів" передав українським військовослужбовцям комплекси Raybird-3 (ACS-3) від української компанії "Скаетон". Один БПЛА передали розвідникам до Бахмута, інший – морським піхотинцям. "Raybird-3 (ACS-3) – один із найкращих БПЛА у світі у своєму класі. Комплекс складається з двох безпілотних літальних апаратів, переносної наземної станції керування, антенної системи, пускової установки. А також камери, фотоапарата, радара тощо. Raybird-3 – потужний варіант для довготривалої розвідки. Літає він вдень та вночі до 24 годин за будь-яких погодних умов. Важливо, що комплекс стійкий до ворожих засобів радіоелектронної боротьби", – прокоментував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

 

 

16:55 Україна не має наміру здавати Бахмут, заявив Президент Володимир Зеленський під час пресової конференції у Києві. "Будемо боротися, скільки можемо. Вважаємо Бахмут нашою фортецею… Якщо буде пришвидшена зброя – а саме далекобійна зброя – ми не тільки не відійдемо від Бахмута, ми почнемо деокуповувати Донбас, який був окупований з 2014 року", – заявив голова держави. Зеленський зазначив, що Україна знає конкретні потреби для бою, і подякував усім державам, "які на цьому шляху поруч із нами".

 

 

16:27 Голова Європейської ради Шарль Мішель заявив під час саміту Україна–ЄС у Києві: "Сьогодні ми чітко говоримо про дві речі. Перший меседж для всього народу України – що Європейський Союз буде підтримувати вас у всіх напрямках. Ми не відчуваємо себе заляканими, ми не боїмося Кремля, тому що Україна і ЄС – одна родина. Другий меседж – майбутнє України, безумовно, в Європейському Союзі", – сказав Мішель.

 

 

16:08 Служба безпеки України заявила про розкриття схеми розкрадання бюджетних коштів на харчуванні українських військовослужбовців на 119,5 млн грн. "За матеріалами слідства, посадовці одного з департаментів Міноборони уклали угоди з керівниками двох комерційних структур на постачання оптових партій продовольства до місць дислокації військових. Бюджетні гроші було переведено на рахунки підприємств, які навіть не мали виробничої бази і технологічного обладнання для надання відповідних послуг. Замість постачання до ЗСУ визначених обсягів продовольчої продукції учасники схеми виводили кошти у тінь через низку афілійованих фірм", – ідеться у повідомленні СБУ.

 

 

15:52 Росія підкуповувала посадовців у Європі, щоб домогтися визнання анексії Криму і позбутися санкцій; за внесення проросійських резолюцій до парламентів своїх країн євродепутати могли отримувати від 20 тисяч євро, свідчать дані розслідування видань «Важные истории», Eesti Ekspress, OCCRP, IRPI та Profil, розпочате на основі витоку мейлів співробітника апарату держдуми Саргіса Мірзаханяна.

У 2016 році Рада італійського регіону Венето першою в Європі визнала Крим російським і закликала скасувати санкції. Кампанію організувала піар-група Мірзаханяна. Далі резолюцію планували надіслати до італійського парламенту. У "плані дій" зазначено кошторис: "20000 EUR + 20000 EUR (внесення), у разі успішного голосування +15 000 EUR у кожному випадку". Резолюцію внесли, але сенат Італії її відхилив. Аналогічний "план дій" був для Австрії (з таким же наслідком), Латвії, Греції та ПАРЄ. Найуспішнішим проєктом кремлівських політтехнологів став Кіпр, де в липні 2016 року парламент таки підтримав аналогічну за змістом резолюцію.

 

 

15:28 Європейська комісія оприлюднила звіти, які оцінюють здатність України, Молдови та Грузії взяти на себе зобов'язання щодо членства в Європейському Союзі, з докладним аналізом того, на якому рівні країни перебувають відповідно до законодавства ЄС, загальних прав і обов'язків ЄС.

Звіт щодо України ґрунтується на даних станом на червень 2022 року. Згідно з оцінкою Єврокомісії, законодавство України в питаннях стандартів фінансового контролю, вільного переміщення працівників, інтелектуальної власності, соціальної політики, захисту довкілля та клімату, а також законодавство у сфері сільського господарства та лову риби перебуває на початковому рівні відповідності стандартам Євросоюзу.

Більш високо було оцінено українське законодавство у сфері правосуддя, свободи та безпеки, а також держзакупівель, статистики, руху капіталу, корпоративного права, конкуренції, захисту прав споживачів і здоров'я, у сфері оподаткування.

На середньому рівні було оцінено нормативно-правову базу у сфері вільного переміщення товарів, цифрової трансформації та медіа, економічної та монетарної політики, науки й досліджень. У сфері надання цифрових послуг населенню та бізнесу Україна перебуває на прогресивному рівні.

Найвище оцінили законодавство України у сфері енергетичної політики, зовнішньої політики, а також політики безпеки й оборони. Окрім того, високу оцінку отримала готовність України ввійти до Митного союзу ЄС.

У звітах надаються рекомендації щодо майбутньої роботи за різними напрямами.

 

 

15:06 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 9 російських кораблів, серед яких жодного носія крилатих ракет "Калібр", повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

14:44 ФРН і Швеція обговорюють новий пакет військової допомоги Україні, в рамках якого Стокгольм поставить ракети та пускові установки для німецьких систем ППО IRIS-T в Україні, пише Bloomberg.

 

 

14:10 Уряд Німеччини вирішив передати Україні бойові танки Leopard 1 із промислових запасів. Цю інформацію підтвердив на брифінгу речник німецького уряду. Як пише газета Süddeutsche Zeitung, німецькі компанії Rheinmetall і Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft можуть уже найближчим часом підготувати для відправки в Україну десятки "Леопардів", однак досі не розв'язані проблеми з закупівлею боєприпасів. Крім того, німецький уряд також веде переговори з Катаром про викуп 15 зенітних самохідних установок Gepard, які Доха придбала для охорони стадіонів Чемпіонату світу з футболу. "Якби ми могли отримати більше від партнерів тут, це, безумовно, допомогло б українцям", – прокоментував міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

 

 

14:00 Після того як Олександр Лієв, який з січня 2022 року тимчасово виконував обов’язки керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки Міноборони, звільнився, УП спростувала своє вчорашнє повідомлення з посиланням на джерела в українській розвідці про його російський паспорт. Головна редакторка та автор повідомлення принесли свої вибачення.

 

 

13:51 Президент-елект Чехії Петр Павел вважає, що для НАТО не має бути жодних обмежень у постачанні озброєння Україні. "Я вважаю, що ми не повинні встановлювати жодних порогів на озброєння. Єдиними винятками є ядерна зброя і пряме залучення НАТО у конфлікт", – сказав Павел у інтерв'ю Bloomberg.

 

 

13:29 Заступникові голови Центральної військово-лікарської комісії Медичних сил ЗСУ оголосили підозру, інкримінуючи організацію заробітку на видачі довідок для військовозобов’язаних. "Задокументовано низку епізодів отримання хабарів посадовцем за видачу довідок про непридатність до військової служби для виїзду за кордон", – поінформували у Державному бюро розслідувань. Епізод, на котрому затримали посадовця, стосувався "довідки" для керівника благодійного фонду і "винагороди" розміром у 5 тис. доларів США.

 

 

13:10 Литовці за одну годину зібрали понад мільйон євро на радари для України. Про це повідомив журналіст Андрюс Тапінас. "Абсолютний рекорд. Світовий. Литовці зібрали 1 006 000 євро на радари для України за одну годину. Литовська IT-компанія Tesonet подвоїть суму до 2 012 000 євро. За одну годину. Наш народ стоятиме поряд із Україною до самого кінця. До перемоги!" – написав у твіттері Тапінас. Раніше Андрюс уже ініціював фандрайзингові кампанії на "Байрактар" і морський безпілотник.

 

 

12:54 Офіс Генерального прокурора склав підозру соратникові президента Росії, керівникові ПВК "Вагнер" Євгєнію Прігожину. Йому інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та ведення агресивної війни. "Керівник цієї ПВК безпосередньо відповідальний за тисячі воєнних злочинів. Він відкрито визнає свою роль у веденні війни проти України та з дозволу кремля вирішує кадрові питання, вербуючи десятки тисяч увʼязнених. Раніше засуджений за розбій, сьогодні він – герой росії. Злочинна «еліта» терористичного режиму", – прокоментував генеральний прокурор Андрій Костін.

 

 

12:37 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак не виключив постачання Україні винищувачів – водночас застеріг, що на це може знадобитися кілька місяців чи років, бо літаки є "неймовірно складною технікою" і потребують тривалого навчання. Голова уряду додав, що Британія намагається зосередитися на тій військовій техніці, котра дозволить перемагати вже зараз. "Питання в тому, яку підтримку ми можемо надати, яка, на нашу думку, матиме найбільше значення... Отже, річ не лише в обладнанні, а й у можливостях і тренуваннях, які йдуть поряд із цим, разом із планом з нашими союзниками, який забезпечить перемогу", – цитує RFI.

 

 

12:18 Фонд державного майна (ФДМ) готує до приватизації морський торговельний порт (МТП) "Білгород-Дністровський", який може стати другим великим об'єктом портової інфраструктури, проданим на майданчику Prozorro від початку повномасштабного російського вторгнення.

 

 

12:00 Представники Білого дому спростували повідомлення швейцарської Neue Zürcher Zeitung про те, що директор ЦРУ Вільям Бернс від імені президента США Джо Байдена пропонував Росії зберегти контроль над п'ятою частиною території України в обмін на припинення бойових дій.

 

 

11:53 Нині підключено в роботу два блоки на теплових електростанціях, натомість один виведено в аварійний ремонт, повідомили в Укренерго, оцінюючи, на відміну від Міненерго, що дефіцит в енергосистемі від учора майже не змінився та є суттєвим; до всіх обленерго доведені ліміти споживання, мережеві обмеження зберігаються лише в Одеській області.

 

 

11:32 Високоточні далекобійні "крилаті бомби" GLSDB, що мають увійти в новий пакет допомоги США, ще не виготовлені і з'являться в Україні через дев'ять місяців після укладання контракту, кажуть джерела Bloomberg. Очікується, що його вартість становитиме 200 мільйонів доларів, тобто 5 тисяч снарядів. Зброя сконструйована таким чином, що після запуску з установки HIMARS бомба відділяється від ракети в польоті, розкриваючи мінікрила, і летить до своєї мети, визначеної по GPS. Бойова частина боєприпасу призначена для ураження укріплених цілей на відстані до 150 км і може пробити до метра залізобетону.

 

 

11:11 Російські збройні сили втратили майже 200 тисяч людей убитими та пораненими в Україні, половина з них – за останні три місяці, пише The New York Times із посиланням на оцінки американських та інших західних чиновників. Ці оцінки ґрунтується на супутникових знімках, перехопленнях переговорів, соціальних мережах і місцевих медіа, а також офіційних російських й українських рапортах.

 

 

11:00 Нині, 3 лютого 2023 р., завдяки вжитим заходам, а також метрологічним умовам ситуація з електропостачанням продовжує поліпшуватись, очікуваний дефіцит електричної потужності на вечірній максимум становитиме близько 17,5 % від потреби, втішили в Міненерго. У зв’язку з бойовими діями найскладніша ситуація зі знеструмленнями в Донецькій, Херсонській та Харківській областях. Через дефіцит генеруючої потужності найбільша частка відключених споживачів – у Кіровоградській, Волинській та Вінницькій областях.

 

 

10:43 Вчора у селищі Новобогданівка Мелітопольського району Запорізької області знищено нафтобазу, на території якої росіяни розмістили військову техніку та особовий склад, розповів мер Мелітополя Іван Федоров. Втрати окупантів внаслідок вибухів – сотні поранених.

 

 

10:27 Олександр Лієв, який з січня 2022 року тимчасово виконував обов’язки керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння і військової техніки МОУ, звільнився за власним бажанням, повідомило Міністерство оборони України, зазначивши, що на етапі працевлаштування до міністерства і протягом роботи в оборонному відомстві він проходив відповідні перевірки, обов’язкові при вступі на посаду держслужбовця. Так само у порядку, який діє під час особливого періоду, до Служби безпеки України надавалися відповідні матеріали з питання доступу до державної таємниці. Жодних заперечень від СБУ отримано не було. Будь-яких фактів, які б підтверджували наявність у нього іншого громадянства, крім українського, до Міноборони не надавалося.

 

 

10:01 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Масштаби програми вербування засуджених російськими воєнізованими "групами Вагнера", ймовірно, значно зменшилися порівняно з піковим періодом між літом і осінню 2022 року.

Дані федеральної служби виконання покарань Росії (ФСИН), оприлюднені 31 січня 2023 року, повідомляють, що чисельність ув’язнених у країні становить 433 тисячі осіб, що свідчить про зменшення їхньої кількості порівняно з листопадом 2022 року на 6 тисяч. А дані ФСИН з вересня по листопад 2022 року натомість свідчать про зменшення на 23 тисячі осіб. Найімовірніше, вербування "Вагнера" було основним фактором, що спричинив це скорочення.

Крім того, неофіційні свідчення українських комбатантів за останні десять днів свідчать про зменшення використання росіянами у ключових секторах штурмів зеків "Вагнера" у стилі "людської хвилі". Значна напруженість у відносинах між "Вагнером" і міністерством оборони Росії проявляється публічно; конкуренція між угрупованнями в російській еліті, ймовірно, частково є причиною скорочення кількості завербованих засуджених.

 

 

09:53 Виконувач обов'язків міністра внутрішніх справ Ігор Клименко повідомив про формування добровольчих штурмових бригад "Гвардія наступу" для посилення Сил оборони та звільнення окупованих територій України: "Рішення створити штурмові бригади було прийнято нашими працівниками, які мають достатньо люті, щоб бити ворога. Багато наших військовослужбовців, які боронили і боронять нашу країну, вийшли з ініціативою набрати людей у такі підрозділи. Тому було прийнято рішення всіх, хто бажає, хто є патріотом, хто втратив домівки або рідних через війну, об’єднати в такі бригади. Ми вже почали формувати такі підрозділи, які націлені на те, щоб звільнити наші території і стати на міжнародно визнані кордони". Бригади отримали назви "Буревій", "Червона калина", "Кара-Даг", "Рубіж", "Спартан", "Азов", "Сталевий кордон" та "Лють" – вони братимуть участь у звільненні Луганська, Донецька і Криму.

 

 

09:31 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 129 870 (+840) осіб,

танків – 3215 (+4) од.,

бойових броньованих машин – 6388 (+6) од.,

артилерійських систем – 2215 (+3) од.,

РСЗВ – 460 (+2) од.,

засобів ППО – 222 (+0) од.,

літаків – 294 (+1) од.,

гелікоптерів – 284 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1952 (+1) од.,

крилатих ракет – 796 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+0) од.,

автомобільної техніки – 5068 (+4) од.,

спеціальної техніки – 202 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

94,1% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

36,8% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

84,6% автомобільної техніки (з них 0,7% за минулий тиждень),

71,9% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

41,3% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

23,6% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

15,9% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

08:59 Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила, що Україна приєднається до ключових програм ЄС: “Ми включаємо Україну до низки ключових програм ЄС. Україна приєднується зараз чи пізніше того року до програми єдиного ринку (ми щойно підписали це), програми у сфері юстиції, цивільної. Незабаром ви зможете подати заявки на фінансування, описати різні типи проєктів. Це означає більше підтримки для малого бізнесу в рамках єдиного ринку в Україні”.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російська федерація не полишає намірів знищити критичну інфраструктуру нашої держави, продовжує завдавати ударів по цивільних об’єктах та помешканнях мирного населення.

Протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних, 2 з них – по цивільній інфраструктурі міста Краматорськ Донецької області, а також 5 авіаційних ударів. Здійснив понад 70 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільних об’єктах Херсонщини та Миколаївщини. Від ворожих ударів загинули та отримали поранення мирні громадяни.

Високою залишається загроза подальших російських авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

Ворог, зазнаючи великих втрат, не припиняє наступальних дій на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Невське і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Миколаївка, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське і Курдюмівка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка стала, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Окупанти обстріляли райони Клюсів, Грем’яча і Єліного Чернігівської області; Муравейні, Товстодубового, Студенка, Катеринівки, Вовківки і Волфиного на Сумщині та Ветеринарного, Козачої Лопані, Стрілечої, Глибокого, Зеленого, Стариці, Огірцевого, Гатища, Вовчанська, Вовчанських Хуторів, Охрімівки і Новомлинського Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони населених пунктів Дворічна, Голубівка, Куп’янськ, Кучерівка, Кислівка і Котлярівка Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка –Луганської.

На Лиманському напрямку обстріляно Терни, Макіївку, Червонопопівку, Діброву та Торське на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Спірне, Білогорівка, Парасковіївка, Веселе, Бахмут та Іванівське Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Тоненьке, Веселе, Сєверне, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда і Новомихайлівка.

На Новопавлівському напрямку окупанти обстріляли Богоявленку, Вугледар, Пречистівку, Велику Новосілку та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони більш як 40 населених пунктів. Серед них – Времівка Донецької області; Гуляйпільське і Кам’янське на Запоріжжі, а також Херсон, Золота Балка, Михайлівка, Гаврилівка, Милове, Бургунка, Новотягинка та Кізомис Херсонської області.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 4 удари по районах зосередження окупантів. Також наші захисники знищили російський БПЛА типу “Мерлін”. А підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 3 райони зосередження живої сили та склад боєприпасів противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Представник української розвідки заявив, що президент Росії Путін наказав російським військовим захопити Донецьку та Луганську області до березня 2023 року, що підтверджує оцінку ISW стосовно найбільш ймовірного сценарію дій для російського наступу на сході України.

• Таку ж оцінку найбільш імовірного сценарію озвучив міністр оборони України Олексій Резніков, припустивши, що російські війська, можливо, мобілізували для неминучого наступу значно більше особового складу.

• Російська влада заблокувала стільниковий інтернет в окупованій Луганській області, ймовірно, у рамках спроби посилити оперативну безпеку, щоби приховати нові дислокації російських військ у Луганській області.

• Російські офіційні особи продовжують спроби представити для російської аудиторії війну в Україні як екзистенційну загрозу, щоби створити інформаційні передумови для затяжної війни та зберегти внутрішню підтримку для продовження воєнних дій. Однак ці зусилля з боку російських посадовців не досягають бажаного ефекту, який би мотивував росіян брати участь у війні.

• Російські й українські джерела припустили, що російські війська можуть готувати наступальні дії в районі Сватового.

• Російські війська 2 лютого посилили наземні обстріли в районі Кремінної.

• Російські війська продовжували наземні атаки на північний схід і південний захід від Бахмута.

• Російські чиновники, ймовірно, намагаються підготувати дисциплінарний апарат російської армії до напливу мобілізованих.

• Російські війська й окупаційна влада продовжують намагатися виявляти та заарештовувати кримських татар за звинуваченнями в їхн причетності до заборонених у Росії екстремістських рухів.

• Російські суб'єкти федерації й окупаційна влада продовжують оголошувати меценатські програми для підтримки інфраструктурних проєктів на окупованих територіях.

 

03.02.2023