334-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:21 Вищий антикорупційний суд відмовився застосовувати запобіжний захід у формі арешту ексголові НАК "Нафтогаз Україна" Андрію Коболєву. "Коли суддя читав своє рішення, а я ще не розумів, чи поїду сьогодні ночувати в СІЗО, чи додому", – прокоментував Коболєв.

 

 

19:58 Рада міністрів ЄС із закордонних справ прийняла рішення про виділення для України траншу військової допомоги обсягом 500 мільйонів євро із Європейського фонду миру. Ухвалено також рішення про виділення 45 мільйонів євро для Допоміжної військової місії ЄС для України, повідомив на пресовій конференції високий представник ЄС Жозеп Боррель. "Це доводить загальний обсяг військової допомоги Україні в рамках Європейського фонду миру до 3,6 мільярда євро", – нагадав Боррель.

 

 

19:02 Росіяни обстріляли будинок багатодітної родини в Есманській громаді – загинула жінка, повідомив голова Сумської обласної адміністрації Дмитро Живицький. "Було десять "прильотів" зі ствольної артилерії, один із снарядів попав у оселю місцевих жителів. На цю мить відомо, що на місці вибуху загинула молода жінка. Ще двох поранених евакуюють до найближчої лікарні", – поінформував Живицький.

 

 

18:41 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Загарбники протягом доби завдали 4 ракетні удари по населених пунктах (2 ракети було знищено нашою ППО) та 18 авіаційних ударів. Також ворог провів 24 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Загроза російських авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Ворог продовжує наступ на Бахмутському та Авдіївському напрямках задля захоплення всієї Донецької області, не зважаючи на численні втрати зі свого боку. На Куп’янському напрямку вів безуспішні наступальні дії, усі атаки противника відбито.

На Лиманському, Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському напрямках загарбники обороняються. На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському - обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

В той же час, обстрілів зазнали райони населених пунктів Нововасилівка, Бояро-Лежачі та Стукалівка Сумської області, а також Гур’їв Козачок, Слобожанське, Зелене, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Землянки, Кам’янка та Красне Перше на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Дворічна, Гряниківка, Куп’янськ, Кислівка, Крохмальне і Берестове Харківської області, а також Новоселівське та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку вогневого ураження зазнали райони Макіївки, Площанки, Кремінної, Діброви та Кузьминого Луганської області.

На Бахмутському напрямку обстріляно Спірне, Виїмка, Берестове, Білогорівка, Веселе, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Курдюмівка, Майорськ та Нью-Йорк.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Бердичі, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку під ворожий вогонь потрапили Микільське, Вугледар, Пречистівка, Нескучне та Велика Новосілка на Донеччині.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали, зокрема, Комишуваха на Донеччині, а також Червоне, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка та Оріхів Запорізької області.

На Херсонському напрямку окупанти щодня обстрілюють цивільне населення. Вчергове вогневого впливу з РСЗВ зазнали Антонівка та Херсон.

Російські окупанти продовжують безславно помирати в Україні. Протягом 20–21 січня ворог проводив наступальні дії на Запорізькому напрямку поблизу Малих Щербаків. За уточненими даними, внаслідок бойового зіткнення з підрозділами Сил оборони втрати загарбників у цей період склали понад 50 осіб, 16 з них – безповоротні. Крім того, знищено 9 одиниць озброєння та військової техніки різного типу (танк, 6 одиниць БМП та бронеавтомобіль «Тигр»). Ще 4 одиниці пошкоджено.

З початку січня цього року значно збільшилась кількість поранених військовослужбовців противника на тимчасово окупованій частині Херсонської області. Місцеві лікарні переповнені. Усіх важких поранених концентрують по медичних закладах регіону. Тільки невелику кількість відправляють до тимчасово окупованого Криму для подальшого лікування.

У низці населених пунктів Сєвєродонецького району Луганської області російські окупанти всіляко намагаються інформаційно ізолювати місцеве населення, зокрема, українське телебачення та мобільний зв'язок недоступні.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 5 ударів по районах зосередження загарбників.

Також, наші захисники збили 2 ворожі літаки Су-25, гелікоптер Ка-52, безпілотний літальний апарат «Орлан-10» та 2 керовані авіаційні ракети Х-59.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України, в той же час, уразили 3 райони зосередження окупантів та ворожий склад логістики.

 

 

18:25 Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що зі солідарності з Естонією Латвія знизить рівень дипломатичних відносин із Росією. "Зважаючи на факт, що аґресія Росії проти України триває, і зі солідарності з Естонією з 24 лютого Латвія знизить рівень дипломатичного представництва в Росії до рівня тимчасового повіреного, відповідно, вимагаючи від Росії вчинити аналогічно", – заявив Рінкевичс у твіттері.

 

 

18:03 Колишній командир групи найманців "ПВК Вагнера" Андрєй Медведєв має статус затриманого у Норвегії, заявили у норвезькій поліції. Мєдвєдєв незаконно перетнув кордон і попросив у Скандинавії політичного притулку. 

 

 

17:41 Оперативне командування “Південь” оприлюднило подробиці про знищення російського судна, відображеного у добовому зведенні про розбиту техніку РФ: "При спробі ворожої ДРГ висадитися на один з так званих Потьомкінських островів на Дніпрі сили оборони вразили легкомоторний цивільний катер, який окупанти привласнили і облаштували для військових цілей".

 

 

17:07 Суд засудив до п'яти років ув'язнення мешканку селища Новоолександрівка із Херсонщини, котра мала стосунок до організації російського псевдореферендуму у Бериславському районі. "Зловмисниця формувала так звані «реєстри виборців» на території району, закликала людей прийти на «дільниці» і «проголосувати» на користь країни-агресора. Вона особисто обходила приватні домоволодіння і вимагала від людей поставити потрібну «відмітку в бюлетенях»", – поінформували у Службі безпеки України. Суд присудив колаборантці пом'якшений вирок, бо вона пішла на співпрацю зі слідством.

 

 

16:52 Голова Служби безпеки України Василь Малюк зустрівся з керівником Головного управління розвідки Кирилом Будановим на тлі інформаційної хвилі довкола вірогідного вбивства аґента ГУР Дениса Кірєєва співробітниками СБУ. Очільники відомств запевняють, що спільно працюють на захист України, нищать ворога і розробляють нові спецоперації. "Головне, що у нас є спільне розуміння цілком конкретних кроків, які наближають перемогу України. Результати взаємодії СБУ та ГУР МО ворог дуже швидко відчує на собі – на окупантів чекають нові чергові сюрпризи", – прокоментував Малюк. "Чутки про нібито непорозуміння між керівниками ГУР МО України та СБУ – ворожі наративи, які спростовуються щоденною спільною роботою зі знешкодження ворога", – додали в ГУР.

 

 

 

16:39 У понеділок на східному напрямку підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил ЗСУ знищили два російські штурмовики Су-25, ударний вертоліт Ка-52, дві керовані авіаційні ракети Х-59, БпЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10".

 

 

16:02 Втрати завербованих у ПВК "Ваґнер" у тюрмах зеків сягають 80%, оцінила голова російського фонду "Русь сидящая" Ольга Романова: "На кінець грудня було завербовано 42–43 тисячі, нині їх, найімовірніше, вже за 50 тисяч. З них воюють на фронті десять тисяч, бо всі інші або вбиті, або трьохсоті, або зникли безвісти, або втекли, або здалися в полон".

 

 

15:51 Рівень підтримки вступу України в НАТО зрівнявся з підтримкою вступу України до Євросоюзу: у разі проведення референдуму за це проголосували би по 97% відсотків його учасників (відповідно 87% та 86% всіх опитаних: 8% не брали би участі в референдумах, а 3% голосували би проти), свідчать дані двадцятого загальнонаціонального опитування в умовах війни, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» 14–16 січня 2023 року.

 

 

15:04 Історію України, яка минулого року була разом з українською мовою та математикою обов’язковим предметом у Національному мультипредметному тесті, прибрали з цього списку, оскільки, як пояснила заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, "саме українська мова та математика мають найвищу прогностичну валідність". Скорочення ж кількості предметів у тесті до двох обов'язкових і одного за бажанням зумовлене зростанням безпекових ризиків.

 

 

14:34 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що контракт на забезпечення продовольством української армії, котрий наробив скандалу минулого тижня, передбачає не просто закупівлю продуктів, а й постачання. "Надання послуги харчування здійснюється за принципом «їжа ходить за військовими». Якщо постійне місце дислокації наших десантників, наприклад, у Львові чи Житомирі, або якщо 128-ма гірсько-штурмова бригада має ППД на Закарпатті, а бойові завдання наші воїни виконують на Харківщині чи на Запоріжжі – постачальник гарантує доставку продовольства скрізь, де несуть службу підрозділи певної частини. Незалежно від кількості локацій та кількості людей в них. Це – ризики, які приймає на себе бізнес, укладаючи контракт. Це особливі вимоги до логістики... Міноборони не здійснює закупівлю окремих продуктів. Оборонне відомство купує комплексну послугу з забезпечення харчування. Тобто доставку певного комплекту продуктів до військових частин, а в окремих випадках – і приготування їжі", – пояснив Резніков. Міністр окремо прокоментував графу контракту з курячими яйцями: 170 грн – то ціна за кілограм, а не за десяток. 

 

 

14:11 "Слуга народу" відкликає Павла Халімона з посади заступника голови фракції після того, як виявилося, що він у розпал війни придбав собі елітний маєток у центрі столиці. "Якщо ти народний депутат і маєш пару зайвих мільйонів гривень, то ти повинен допомогти своїй країні", – прокоментував голова фракції Давид Арахамія. Як свідчить розслідування "Української правди", у червні Халімон придбав будинок із землею неподалік ботанічного саду на Печерських пагорбах і оформив його на сторонню особу. Ціна маєтку – 10,3 млн грн, хоча в тому ж районі аналогічні будинки оцінюються уп'ятеро-вшестеро дорожче.

 

 

13:50 Росія висилає посла Естонії Маргуса Лайдре із Москви і відкликає свого амбасадора в Таллінні. МЗС РФ закидає, що Естонія "цілеспрямовано зруйнувала" відносини з Росією. "Тотальна русофобія, культивування ворожнечі щодо нашої країни возведено Талліном у ранг державної політики", – ображається відомство Сєрґєя Лаврова.

 

 

13:23 Контрагент Міністерства оборони України щодо надання послуг із забезпечення продуктами харчування військовослужбовців заперечив звинувачення у завищенні цін. "Під час проведення відповідної закупівлі, свої цінові пропозиції на розгляд МО надали більше 14 компаній та запропонували ціни від 151 грн. до 162 грн. за одиницю послуги. Ціна одиниці послуги за кожним з восьми договорів МО, в тому числі з ТОВ «Актив компані» у 2023 році, складає зараз 145,8 грн. Сама послуга включає вартість одного комплекту продуктів за Каталогом з переліком продуктів більше 400 найменувань (що забезпечує повноцінним харчуванням одного військовослужбовця на добу) та доставку по всій території України, зокрема, і в зону бойових дій.  Відповідно до порядку застосування Каталогу продуктів харчування, МО замовляє комплекти продуктів харчування за Каталогом продуктів – це увесь перелік харчових продуктів, що входить до Каталогу продуктів, та закуповується як одне ціле. Крім того, у вартість Послуги також входить освіження (оновлення) фактично поставлених продуктів харчування, у яких спливає термін зберігання, шляхом їх заміни на аналогічні харчові продукти свіжого виробництва", – пояснили в ТОВ "Актив компані".

 

 

13:08 Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) звернули увагу на низку ознак маргіналізації Путіним фінансиста ПВК "Ваґнер":

• Зірка фінансиста Ваґнера Євгенія Прігожина почала заходити по місяцях очевидного підйому після того, як він не виконав обіцянок захопити Бахмут власними силами. 

• Путін, схоже, вирішив відмовитися від опори на Прігожина та його іррегулярні сили і знову довіритися Герасімову, Шойгу та регулярним російським військовим. 

• Рішення Путіна зосередитися на регулярних російських силах і покластися на них марґіналізує "Групу Ваґнера" та  фракцію силовиків, які, тим не менш, продовжують сприяти військовим операціям Росії в Україні. 

• Можливо, Путін відчув загрозу через підйом і безпардонне самоствердження Прігожина. У грудні Путін почав повторно подавати себе військовим лідером, показово зустрічаючись зі своїми командирами та з’являючись у військах. Прігожин не зрозумів натяку, а подвоїв свої зусилля, щоб самоствердитися, рекламуючи перевагу та успіхи своїх військ.

• Путін, ймовірно, звернувся до нерегулярних сил Прігожина, щоб пережити період виснаження російських регулярних військ після безрозсудних та витратних операцій із захоплення Сіверодонецька та Лисичанська. 

• Ймовірно, Прігожин уявляв, що його операції в Україні продовжать збільшувати його військову та політичну владу в Росії. Інтенсифікація битви за Бахмут у грудні та її подальше виснаження також можуть свідчити про те, що Прігожин намагався та не зміг затьмарити російське міноборони до початку 2023 року.

• Нещодавні очевидні втрата путінської милості та впливу Прігожина, ймовірно, відображає реальні обмеження його фактичної влади. 

• Путін протягом цього перехідного періоду ніколи повністю не піддавався рекомендаціям або вимогам Прігожина і, ймовірно, завжди планував повернути Прігожина на його місце, коли російські регулярні війська покращаться настільки, щоб нести тягар продовження війни. 

• Розворот Путіна проти Прігожина має як позитивні, так і негативні наслідки для військової кампанії Росії в Україні. Ніколи не може бути добре, коли такі люди, як Прігожин, знаходяться біля центру влади, тому будь-яка ознака того, що він відходить від влади, є позитивною. Хоча Прігожин може піднятися знову, якщо Герасімов знову підведе Путіна. Але повторна поява професійних російських військових також викликає занепокоєння. Прігожин ніколи не зміг би створити потужний і стійкий національний військовий апарат. Поки Путін віддавав перевагу в продовженні війни іррегулярним підходам Прігожина та інших, він відкладав день, коли Росія зможе відновити потужну регулярну армію. Його повернення до Герасимова і регулярного порядку, ймовірно, повернуло Росію на курс відбудови своєї армії. НАТО варто було би звернути увагу на цей розвиток подій як на питання власної майбутньої безпеки – крім усього того, що це може передвіщати Україні.

 

 

12:59 Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ у понеділок обговорить військову допомогу Україні, зокрема, перспективу постачання танків. "Ми розпочнемо з війни Україні, з того, як продовжити військову підтримку України. Ми обговоримо новий транш Європейського фонду миру, щоб збільшити фінансування України", – заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель після прибуття на засідання Ради ЄС у понеділок. Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи обговорюватимуть надання Україні танків, він сказав, що рішення щодо танків – не єдина річ, про яку підеться: "Багато іншої допомоги від країн для військової підтримки України буде обговорено". Сам Боррель виступає за надання танків Україні.

 

 

12:38 Весна та початок літа стануть вирішальними для перебігу війни, заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький. "Коли весна і початок літа будуть позаду, можливо, ми зможемо почати говорити про закінчення війни. Ми поки що не можемо заглядати далеко, ми повинні пройти перший етап – весну та початок літа. Ми бачимо, до чого веде ця війна: змінилося російське військове керівництво, закінчився перший етап мобілізації, російська армія здійснює перегрупування. Наша оцінка проста: основна активність російської армії розгортатиметься на донецькому та луганському напрямах", – розповів Скібіцький у інтерв'ю Delfi. З його слів, на Донецьку та Луганську області чекають важкі вирішальні бої, натомість новий напад росіян на Київ із Білорусі є малоймовірним.

 

 

12:20 Естонія передала Україні всі свої гаубиці калібру 155 мм, заявив посол Естонії в Україні Каймо Кууск. "Хочемо в такий спосіб створити прецедент, щоб в інших країн не лишилося жодних виправдань, чому вони не можуть надати Україні необхідне озброєння для перемоги у війні", – сказав дипломат. В амбасаді нагадали, що уряд ухвалив наразі найбільший пакет військової допомоги Україні загальною вартістю 113 млн євро: десятки гаубиць калібру 155 мм FH-70 та 122-мм D-30; тисячі артилерійських снарядів калібру 155 мм; сотні протитанкових гранатометів М2 "Карл-Густаф" із боєприпасами; засоби підтримки артилерійських підрозділів. "Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, щоб перейти від опору до вигнання російських військ з української землі", – зазначили у посольстві.

 

 

11:54 Уряд Німеччини не перешкоджатиме постачанню німецьких танків Leopard 2 з Польщі до України, заявила міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок. "Якщо нас запитають, ми не стоятимемо на шляху", – сказала очільниця німецького МЗС. "Ми знаємо, наскільки важливими є ці танки, і тому зараз обговорюємо це з нашими партнерами. Ми повинні зробити все для порятунку життів людей та звільнення української території", – додала Бербок. 

 

 

11:43 Міністр оборони Олексій Резніков анонсував, що наступна, дев’ята, зустріч Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" відбудеться у лютому.

 

 

11:15 Нині знову очікується збільшення споживання електроенергії, що пов'язано з початком робочого тижня, а також поступовим зниженням температури по всій Україні; у зв’язку з цим зріс дефіцит потужності, повідомили в Укренерго. Відповідно, до всіх обленерго доведені ліміти споживання на всю добу.

 

 

11:01 Глава збройних сил Норвегії Ейрік Крістофферсен оцінив військові втрати Росії у майже 180 тисяч вбитих або поранених, України – у сто тисяч, також загинуло близько 30 тисяч українських мирних жителів.

 

 

10:22 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Генерал Валєрій Ґєрасімов, начальник генерального штабу Росії і новопризначений командувач в Україні, розпочав свою поїздку, очевидно, з прагнення покращити повсякденну дисципліну у дислокованих в Україні військах. Відколи він вступив на посаду, офіцери намагаються обмежити носіння нестатутної військової форми, пересування на цивільному транспорті, використання мобільних телефонів та нестандартних зачісок.

Ці заходи зустріли скептично. Однак найбільше насмішок викликали спроби покращити рівень гоління військовослужбовців. Представники "ДНР" назвали визначення пріоритетів "фарсом", який "перешкоджає процесу знищення ворога". Власник маріонеткової "групи Ваґнера" Євгєній Прігожин розкритикував військове керівництво, заявивши, що "війна – це час активних і сміливих, а не чисто поголених".

Російські збройні сили продовжують страждати від оперативної безвиході і великих втрат; надання Ґєрасімовим пріоритету здебільшого другорядним нормативним актам, ймовірно, підтверджує побоювання його численних скептиків у Росії. Разом з міністром оборони Сєрґєєм Шойгу його все частіше сприймають відірваним від реальності і зосередженим на піарі, а не на суті справи.

 

 

10:19 У Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 11 російських кораблів, серед яких 3 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить близько 24 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 121 480 (+720) осіб,

танків – 3150 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 6276 (+8) од.,

артилерійських систем – 2146 (+2) од.,

РСЗВ – 447 (+2) од.,

засобів ППО – 220 (+0) од.,

літаків – 287 (+0) од.,

гелікоптерів – 277 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1894 (+2) од.,

крилатих ракет – 749 (+0) од.

кораблів /катерів – 18 (+1) од.,

автомобільної техніки – 4936 (+4) од.,

спеціальної техніки – 193 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

92,2% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

36,2% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

82,3% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

69,7% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

40,1% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

23,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,1% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,7% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Загроза російських ударів з використанням ракет наземного, морського та повітряного базування і “дронів-камікадзе” залишається по всій Україні.

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 5 авіаційних ударів. Також, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ворог вів безуспішні наступальні дії на Лиманському, Авдіївському та Запорізькому напрямках. Продовжує наступальні дії на Бахмутському напрямку. На інших напрямках – веде оборону.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка і Новоселівське Луганської області та Виїмка, Роздолівка, Білогорівка, Парасковіївка, Бахмут, Ступочки, Новобахмутівка, Первомайське і Мар’їнка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Сопич, Харківка і Попівка Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Зелене, Пильна, Вовчанськ, Новомлинськ, Стариця і Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку противник обстріляв райони населених пунктів Петропавлівка, Табаївка, Синьківка, Крохмальне і Куп’янськ Харківської області, а також Новоселівське та Стельмахівка – Луганської.

На Лиманському напрямку під вогневе ураження потрапили Макіївка, Площанка, Червонопопівка, Серебрянське лісництво та Кузьмине на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали райони 21 населеного пункту. Серед них – Верхньокам’янське, Краснополівка, Залізне, Білогорівка, Красна Гора, Бахмут, Курдюмівка та Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Авдіївка, Невельське, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка та Мар’їнка.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з артилерії та мінометів по районах Богоявленки та Микільського Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 20 населених пунктів, зокрема, Вільне Поле, Времівка і Новопіль на Донеччині та Гуляйполе, Павлівка, Новоданилівка, Степове, Оріхів, Щербаки і Мала Токмачка Запорізької області.

На Херсонському напрямку, зокрема, обстрілів з РСЗВ зазнали райони населених пунктів Дудчани, Інгулець, Гаврилівка, Бургунка, Монастирське, Антонівка та Херсон.

З 18 по 21 січня поточного року, до населених пунктів Виноградове та Брилівка Херсонської області прибуло поповнення живої сили окупантів. Особовий склад був озброєний тільки стрілецькою зброєю, засоби індивідуального захисту, як то бронежилети, мали тільки одиниці, військову техніку не завозили.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, міська лікарня Дніпрорудного Запорізької області переповнена пораненими. Тільки за останній час доставлено близько 150 загарбників. В той же час, більшість персоналу лікарні відмовилися співпрацювати з окупантами, тому медиків направляють з російської федерації.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 3 удари по районах зосередження противника. Також збито ворожий БпЛА «Орлан-10». Українські ракетники і артилеристи уразили 4 райони зосередження окупантів та 3 склади боєприпасів.

 

23.01.2023