331-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:56 Тимчасове виконання обов’язків голови Національної поліції України поклали на начальника Головного управління Нацполіції у місті Києві Івана Вигівського. Дотеперішній голова Нацполіції Ігор Клименко виконує обов’язки міністра внутрішніх справ.

 

 

20:20 Українські сили цьогоріч матимуть усі можливості для проведення масштабної контрнаступальної операції, проте не в межах усієї території, заявив після засідання «Рамштайн-8» голова об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі. «З військової точки зору, я досі вважаю, цього року буде дуже-дуже важко вибити силою російські війська з кожного відрізка окупованої РФ України», – зазначив Міллі. Він спрогнозував, що впродовж ближчого часу лінія фронту стабілізується. «Я вважаю, що для українців буде цілком можливо провести важливу наступальну операцію тактичного або навіть оперативного рівня, щоб звільнити якомога більше української території», – додав головнокомандувач американських сил.

 

 

19:11 У рамках зустрічі в Рамштайні відбулася розмова в гроні 15 країн, які використовують танки Leopard, з метою створити коаліцію країн, щоб оснастити Україну цими танками; жодних рішень не прийнято, заплановані подальші зустрічі, – повідомив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак. На прохання журналістів уточнити слова міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, що «єдиної думки щодо поставок Leopard немає»: які країни "за" і "проти", – Маріуш Блащак відповів: "Я проведу двосторонні переговори з німецьким колегою і поставлю таке запитання". Водночас він вважає, що існує надія передати танки Польщі: "Зустрілися міністри оборони з 15 країн, міністр Пісторіус сказав, що він другий день на посаді міністра, тому поки що не може представити висновки. Але я переконаний, що побудова цієї коаліції буде успішною".

 

 

18:15 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Ворог не полишає намірів знищити критичну інфраструктуру нашої країни, завдає ударів по цивільних об’єктах та помешканнях мирного населення, тим самим порушує норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. 

Загроза авіаційних та ракетних ударів залишається по всій Україні.

Протягом доби противник завдав 2 ракетних (по цивільній інфраструктурі міста Краматорськ) та 12 авіаційних ударів. Також, здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по Нікополю. 

Противник не відмовляється від своїх загарбницьких планів. Веде наступальні дії на Бахмутському, Авдіївському та Запорізькому напрямках, нарощує інтенсивність застосування авіації. На Куп’янському, Лиманському, Новопавлівському та Херсонському напрямках веде оборону. 

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках у прикордонних районах з Україною утримуються підрозділи противника, проте наступальних угруповань не виявлено.

Республіка білорусь продовжує надавати всебічну підтримку російській агресії. Окрім спільних навчань повітряно-космічних сил російської федерації та військово-повітряних сил і військ протиповітряної оборони республіки білорусь, на території білорусі триває підготовка російських підрозділів.

Ворог не припиняє артилерійських обстрілів вздовж усієї лінії зіткнення. Від вогню противника постраждали райони населених пунктів Волфине Сумської області, а також Гур’їв Козачок, Стрілеча, Тернова, Огірцеве, Бударки, Кам’янка, Фиголівка та Дворічна на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстрілів з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії зазнали райони населених пунктів Тавільжанка, Орлянка, Куп’янськ, Піщане і Вишневе Харківської області, а також Новоселівське та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв із усіх наявних вогневих засобів райони населених пунктів Новоєгорівка, Невське, Голикове, Червонопопівка, Кремінна і Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Біла Гора, Північне, Залізне і Майорськ Донецької області. 

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та артилерії по районах населених пунктів Вугледар, Богоявленка і Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому напрямку від танкового, мінометного та артилерійського вогню постраждали Времівка і Новопіль на Донеччині та Ольгівське, Гуляйполе, Чарівне, Новоданилівка,  Кам’янське та Плавні на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти вчергове здійснили обстріл зі ствольної та реактивної артилерії населених пунктів Нікополь Дніпропетровської області, Антонівки та Херсону. Є постраждалі серед цивільного населення. 

Противник посилює режимні заходи на тимчасово захоплених територіях Запорізької області. Зокрема, у місті Мелітополь оголошено про заборону перетинати блокпости навколо населеного пункту з 1 березня без спеціальних перепусток, які можна отримати у так званій комендатурі тільки після надання своїх персональних даних. 

Триває мобілізація на тимчасово окупованій території Луганської області. Так, у окупаційній адміністрації Алчевська підготовлено чергові списки для поповнення втрат у живій силі російських загарбників, зокрема, і за рахунок співробітників так званого МНС.
Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 14 ударів по районах зосередження ворога та 3 – по позиціях зенітно-ракетних комплексів. А українські ракетники та артилеристи уразили пункт управління, 2 райони зосередження і склад боєприпасів окупантів.

 

 

17:56 Президент України Володимир Зеленський відбув переговори із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Як повідомив офіс турецького президента, під час розмови йшлося про гуманітарну й енергетичну підтримку України з боку Туреччини, а також функціонування зернового коридора. Президент Ердоган заявив, що "Туреччина готова взяти на себе роль фасилітатора і посередника для встановлення тривалого миру між Росією й Україною".

 

 

17:12 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевняє – партнери України свідомі, що українська армія потребує сучасного озброєння для перемоги у війні з РФ. "Сьогодні відбувається засідання у форматі "Рамштайн", де обговорюють подальші кроки підтримки. Наші союзники розуміють – щоб Україна могла забезпечити свою перемогу у 2023 році, нам необхідно багато сучасної зброї", – сказав Шмигаль на засіданні уряду у п'ятницю.

 

 

16:21 Київський районний суд у Полтаві відмовив прокуророві у застосуванні до міського голови Полтави Олександра Мамая запобіжного заходу, пов’язаного з обмеженням волі, повідомляє Укрінформ. Натомість Мамая зобов'язали прибувати за кожною вимогою слідчого і прокурора в кримінальному провадженні, а також до суду. У грудні Мамаю повідомили про підозру у несанкціонованому поширенні інформації про розміщення підрозділів Збройних Сил України, вчинене в умовах воєнного стану.

 

 

16:00 Міністри оборони та начальники генштабів Заходу, які зібралися на американській авіабазі Рамштайн, не змогли домовитися про поставку Україні бойових танків німецького виробництва, повідомив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, зазначивши, що "немає одностайної думки" і "потрібно ретельно зважити всі «за» і «проти»", наразі незрозуміло, яке і коли буде прийнято рішення. У той же час він дав зрозуміти, що Німеччина готується, щоб у разі позитивного рішення мати можливість поставити танки якомога швидше. Партнери, які мають на озброєнні танки Leopard, мають право навчати на них українських солдатів, сказав Пісторіус, але не захотів відповідати на питання, чи надасть Німеччина Польщі та іншим країнам дозволи на експорт танків німецького виробництва: це рішення має прийняти канцлер Олаф Шольц.

 

 

15:48 Велика Британія приєдналася до групи міжнародних партнерів, які будуть добиватися кримінальної відповідальності за вторгнення Росії в Україну, заявив глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі: "Ці звірства не повинні залишитися безкарними. Саме тому Велика Британія прийняла запрошення України приєднатися до цієї коаліції, запропонувавши свій юридичний досвід для вивчення можливостей притягнення російських лідерів до повної відповідальності за їхні дії". Участь Британії включатиме оцінку можливості створення нового «гібридного» трибуналу, спеціалізованого суду, інтегрованого у національну систему правосуддя України з міжнародними елементами.

 

 

15:21 На півночі України на базі потужних адаптованих до бойових умов позашляховиків Ford F250 й Ford F350 створено 19 мобільних груп протиповітряної оборони для захисту об'єктів критичної інфраструктури, повідомив командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв. Вони захищатимуть небо як на підступах до Києва, так і повітряний простір над населеними пунктами півночі та північного заходу України.

 

 

15:03 Крім ракетного удару поруч із дитсадком, росіяни завдали ще два удари по Краматорську, є підтвердження про одну загиблу особу, пошкоджено 8 багатоквартирних будинків, 6 приватних, 2 медичні заклади, школу та садок, повідомив керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

 

 

14:55 Німеччина не ставить жодних передумов для відправки танків до Українизаявив новий міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

 

 

14:34 Президент України Володимир Зеленський закликав учасників контактної групи з оборони України в Рамштайні зробити наступну зустріч "Рамштайном F16 і ракет дальнього радіуса дії":

Шановні учасники й учасниці коаліції творців перемоги!

Я дякую вам за досягнуту єдність! За цей формат діалогу та співпраці, результати яких ми бачимо у себе в Україні на полі бою. Дякую.

На полі бою проти нашого спільного ворога.

І я вірю, що наша з вами єдність ставатиме тільки могутнішою від «Рамштайну» до «Рамштайну».

Але чи маємо ми багато часу? Ні.

Терор не передбачає дискусії. Терор, який спалює місто за містом, нахабніє, коли відчуває, що захисникам свободи не вистачає зброї проти нього.

Війна, яку розв’язала Росія, не дозволяє затримок.

І я можу сотні разів вам подякувати, і це буде абсолютно заслужено й справедливо з огляду на все те, що ми вже зробили. Але сотні цих «дякую» не є сотнями танків.

Усі ми можемо використати тисячі слів у дискусіях, але я не можу поставити слова замість гармат, які потрібні проти російської артилерії, чи замість ракет ППО, які потрібні для захисту людей від російських повітряних ударів.

Я щиро вдячний усім вам за те, що надана вами зброя – кожна одиниця! – допомагає рятувати наших людей від терору, але час поки що залишається російською зброєю.

Ми маємо прискоритися!

Час повинен стати нашою з вами зброєю так само, як ППО й артилерія, бронемашини й танки, про які ми з вами говоримо.

І які, власне, зроблять цю перемогу.

Я вперше звертаюся до вас у такому форматі. І я звертаюся до вас не як до завскладів, а як до міністрів оборони.

Оборони всього того, що робить наш із вами світ вільним. Цивілізованим.

Я звертаюся до вас, до тих, хто служить цінностям свободи і хто пам'ятає, про який світ для вас мріяли ваші батьки.

Я звертаюся до вас, до тих, хто сам мріє про певний світ для своїх дітей.

Зараз час захистити ці мрії, це майбутнє.

Я впевнений, що ви не хочете допускати існування таких порядків у світі, коли правитиме ненависть. Ваші батьки не хотіли б такого світу для вас. Ви не хотіли б такого світу для своїх дітей.

Але саме таких порядків у світі Росія прагне для всіх нас.

Не лише для України, а й для всього світу!

Росія хоче, щоб можна було знищувати нації. І в Москві відкрито про це кажуть.

Росія хоче знищити закон і загальнолюдські цінності. І російська армія на території України воює саме за це. За те, щоб привчити світ до ненависті.

Росія концентрує сили – останні сили, – щоб спробувати довести всім, ніби ненависть може бути сильнішою, ніж світ.

Ось чому ми з вами маємо прискоритися. Мусимо.

Маємо діяти так швидко, як батько чи мати, які рятують дитину. Як син чи донька, які відчувають, що батьки потребують негайної допомоги.

Йдеться про те, у якому світі житимуть люди. Люди, які мріють, кохають і сподіваються. Сподіваються, що свободу вдасться захистити – для України, для всієї Європи, для кожної з країн нашої коаліції. Йдеться про людей, які вірять, що зло й ненависть завжди програватимуть.

Кремль має програти.

Ви сильні люди сильних країн. Я знаю вашу хоробрість. І я ціную все, що ви зробили й робите зараз.

Я закликаю вас ухвалити такі рішення, які можуть позбавити російське зло будь-якої сили.

Ви можете розпочати таку політику сьогодні.

Це у ваших силах – зробити танковий «Рамштайн». Не торгуватися щодо тієї чи іншої кількості танків, а розпочати принципове постачання, яке зупинить російське зло.

І ми також розраховуємо, що ваші наступні зустрічі увійдуть в історію як «Рамштайн» F16 і ракет дальнього радіуса дії.

Це у ваших силах – гарантувати таку артилерію й таку ППО, які розібʼють терор.

Це у ваших силах – забезпечити перемогу.

Тож нехай ваші рішення бʼють точно! Так само, як наші герої на передовій.

Слава Україні!

 

 

14:14 Міністерство юстиції США планує розпочати, відповідно до нещодавно ухваленого закону, процес передачі частини конфіскованих активів РФ на користь України впродовж найближчих місяців, повідомив директор оперативної групи Міністерства фінансів США з питань виявлення та конфіскації незаконно зароблених активів (Task Force KleptoCapture) Ендрю Адамс. Він зазначив, що ці суми є "мізерними порівняно з ціною катастрофи, спричиненої Росією народу України на українській землі", однак цей внесок також буде важливим.

 

 

13:42 В уряді Нідерландів готові обговорити надання Україні винищувачів F16, якщо Київ озвучить таке прохання, відповів міністр закордонних справ Вопке Хукстра на заклик депутата Сьорда Сьордсма від D66 під час парламентських дебатів.

 

 

13:11 Президент України Володимир Зеленський, виступаючи через відеозв'язок на засіданні контактної групи з оборони України в Рамштайні, закликав партнерів прискорити допомогу, бо час поки що залишається російською зброєю", а має стати нашою зброєю так само, як ППО й артилерія, бронемашини й танки".

 

 

13:03 У Москві на дахах будівель почали розміщати самохідні зенітні ракетно-гарматні комплекси "Панцир-С1". Зокрема їх помітили на дахах міноборони РФ і одного з бізнес-центрів. Цей комплекс протиповітряної оборони помітили також і за десять кілометрів від резиденції Путіна в Ново-Огарьово, за два кілометри від аеродрому «Остаф'єво», де базуються військові, та бізнес-аеропорту «Газпром авіа». У Москві в районі національного парку «Лосиний острів» та на дослідних полях Тимірязівської сільгоспакадемії з'явилися також зенітні ракетні комплекси С-400. 

Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону прокоментував: "Іван-дурень на печі їде. У нормальних країнах ставлять модульні установки, які можуть автоматично збивати повітряні цілі, а вони прям машини на колісній базі – на дахи будинків величезними кранами. Ну, що тут дивуватися. Виходять із ситуації як можуть. Жодної паніки немає".

 

 

13:00 Сьогодні в Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають 11 ворожих кораблів, з них шість носіїв крилатих ракет "Калібр", загальний залп яких становить 40 ракет, повідомили Військово-морські сили Збройних Сил України.

 

 

12:39 На американській авіабазі «Рамштайн» розпочалось восьме засідання Контактної групи з питань оборони України, в якому беруть участь глави оборонних відомств близько 50 країн, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, голова Об'єднаного комітету начальників штабів армії генерал Марк Міллі та міністр оборони України Олексій Резніков. Відкриваючи зустріч, головуючий на ній міністр оборони США Ллойд Остін заявив: "Ми, 50 держав, сповнені рішучості підтримати Україну стільки, скільки треба. Путін не розраховував на рішучість і України, і нас. Це вирішальний момент для України та всього світу. Росія перегруповується, набирає війська та намагається переозброїтися. Тепер не час зволікати. Тепер час копнути глибше. Український народ спостерігає за нами. Кремль спостерігає за нами. Й історія спостерігає за нами. Тож ми не відступимо. І ми не здригнемося в нашій рішучості допомогти Україні захистити себе від імперської агресії Росії".

 

 

12:23 Міністерство оборони Фінляндії заявило про надання Україні військової допомоги – важкого озброєння та боєприпасів – на понад 400 мільйонів євро. З міркувань безпеки більш детальна інформація про зміст допомоги, спосіб доставки або розклад її передачі оголошуватися не буде, але танки Leopard 2 до цього пакета не увійшли, рішення щодо них будуть ухвалювати окремо за підсумками координації з союзниками.

 

 

12:11 Міністр оборони Олексій Резніков назвав три пріоритети України на "Рамштайн-8":

• більше систем ППО;

• зброя для наступальних операцій (танки, гаубиці, боєприпаси);

• систематичні постачання боєприпасів + обслуговування та ремонт озброєння та техніки.

 

 

12:02 Споживання електроенергії в Україні нині прогнозується дещо вищим, ніж учора, однак виробництво електроенергії у зв'язку з виходом з ремонту одного з блоків ТЕЦ, невеликого зростання генерації на інших ТЕЦ та ГЕС і ВДЕ зросло, відповідно дефіцит потужності знизився, хоч усе ще суттєвий: у вечірній пік генерація може покрити трохи більш ніж ¾ прогнозованого споживання, повідомили в Укренерго. До всіх обленерго доведені ліміти споживання на всю добу.

 

 

11:21 Росіяни обстріляли Краматорськ. Ракета впала біля дитячого садочка.

 

 

11:02 Контррозвідка Служби безпеки України затримала у Дніпрі сімох російських аґентів, які передавали росіянам координати об’єктів критичної інфраструктури, у тому числі енергогенеруючих підприємств. "Ці відомості окупанти використовували для підготовки і здійснення ракетних ударів по місту. А після обстрілів агенти відвідували місця «прильотів», щоб встановити наслідки повітряних атак і повторно їх скоригувати", –поінформували в СБУ. Наразі перевіряється інформація про можливу причетність затриманих до ракетного удару РФ по житловому будинку в Дніпрі 14 січня. 

 

 

11:00 Фінляндія ухвалила рішення про надання Україні дванадцятого, і найбільшого, пакета військової допомоги. Як повідомив міністр оборони країни Мікко Савола, пакет включатиме важке озброєння. "Набір оборонного оснащення, який відправляємо цього разу, є явно найбільшим, щодо яких ми ухвалювали рішення дотепер", – прокоментував міністр.

 

 

10:44 Президент України Володимир Зеленський скликав засідання Ставки головнокомандувача. До наради залучили голів прифронтових обласних адміністрацій – Волинської, Житомирської, Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської. "Звичайно, на Ставці доповідали Головнокомандувач, а також командувач найбільш гарячого оперативного напрямку на фронті – «Хортиця». Робимо відповідні кроки, щоб посилити наші підрозділи в битві за Донбас", – прокоментував Зеленський.

 

 

10:30 Президент США Джо Байден санкціонував виділення Україні зі запасів Пентагону нової партії озброєння на суму $2,5 млрд, повідомив Пентагон. У новий пакет військової допомоги увійдуть:

• додаткові боєприпаси для передових національних зенітно-ракетних комплексів (NASAMS);

• 8 ЗРК Avenger;

• 59 бойових машин піхоти (БМП) Bradley з 590 протитанковими ракетами TOW та 295 тис. снарядів калібру 25 мм;

• 90 бронетранспортерів (БТР) Stryker із 20 мінними катками;

• 53 машини з протимінним захистом від засідок (MRAP);

• 350 високомобільних багатоцільових колісних машин (HMMWV);

• 20 тис. 155-мм артилерійських снарядів;

• близько 600 високоточних 155-мм артилерійських снарядів;

• 95 тис. 105-мм артилерійських снарядів;

• приблизно 11,8 тис. снарядів до 120-мм мінометів;

• додаткові боєприпаси для артилерійських ракетних систем (HIMARS).

• 12 машин підтримки боєприпасів;

• 6 командно-штабних машин;

• 22 тактичні машини для буксирування озброєння;

• високошвидкісні протирадіолокаційні ракети;

• близько 2000 протитанкових ракет;

• більше 3 млн набоїв до стрілецької зброї;

• боєприпаси Claymore;

• прилади нічного бачення;

• запасні частини та інше польове обладнання.

 

 

10:03 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

27 грудня 2022 року в російському Єдиному державному реєстрі з'явилася інформація про те, що підставну парамілітарну "групу Ваґнера" офіційно зареєстровано як юридичну особу. Основним видом діяльності група оголосила "консультування з питань управління"; про бойові послуги не згадано.

Поки не ясно, якою мірою організація "Центр ПВК Ваґнера" буде використовуватися для управління воєнізованою діяльністю "Ваґнера". Приватні військові компанії (ПВК) залишаються незаконними в Росії, незважаючи на тривалу дискусію щодо реформування законодавства. Власник "Ваґнера" Євгєній Прігожин, ймовірно, частково фінансував організацію через завищені державні контракти, укладені з іншими його компаніями.

Реєстрація продовжує надзвичайно швидкий розвиток традиційно непрозорого публічного профілю групи. Прігожин лише у вересні 2022 року зізнався у заснуванні "Ваґнера"; у жовтні 2022 року відкрив глянцеву штаб-квартиру в Санкт-Петербурзі. Тепер "Ваґнер" майже напевно командує до 50 тисяч бойовиків в Україні і став ключовим компонентом кампанії в Україні. Реєстрація, ймовірно, має на меті максимізувати комерційну вигоду Прігожина та ще більше легітимізувати все резонанснішу організацію.

 

 

09:52 Не можна виключати, що Німеччина поставить сама чи дозволить країнам, на озброєнні яких стоять танки Leopard, реекспортувати їх в Україну, заявив новий міністр оборони ФРН Борис Пісторіус. Рішення буде схвалене в координації зі західними союзниками, зокрема Сполученими Штатами.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 119 300 (+770) осіб,

танків – 3139 (+3) од.,

бойових броньованих машин – 6241 (+6) од.,

артилерійських систем – 2129 (+7) од.,

РСЗВ – 442 (+0) од.,

засобів ППО – 220 (+0) од.,

літаків – 287 (+0) од.,

гелікоптерів – 277 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1886 (+4) од.,

крилатих ракет – 749 (+0) од.

кораблів /катерів – 17 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4903 (+7) од.,

спеціальної техніки – 190 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

91,9% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

36,0% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

81,7% автомобільної техніки (з них 1,0% за минулий тиждень),

69,1% артилерійських систем (з них 1,3% за минулий тиждень),

39,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

23,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,1% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,7% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:05 Директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс таємно відвідав Київ наприкінці минулого тижня і поінформував Президента України Володимира Зеленського про очікування щодо військових планів Росії на найближчі тижні та місяці, пише The Washington Post. Після зустрічі з Бернсом минулого тижня у Зеленського склалося враження, що підтримка Києва з боку адміністрації Байдена залишається сильною, і 45 мільярдів доларів екстреного фінансування для України, ухвалених Конгресом у грудні, вистачить щонайменше до липня або серпня, констатує газета.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник завдав протягом минулої доби 9 ракетних і 23 авіаційних удари та здійснив понад 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. На всій території України є підвищена загроза авіаційних та ракетних ударів по цивільних об’єктах.

Ворог основні зусилля зосереджує на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках. На Куп’янському, Лиманському, Новопавлівському та Херсонському –обороняється.

Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське і Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Краснополівка, Соледар, Красна Гора, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Диліївка, Водяне, Мар’їнка, Побєда, Новосілка Донецької області та Мала Токмачка і Степове на Запоріжжі.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Втім, під виглядом спільних з білоруссю навчань, росія нарощує авіаційне угруповання. Ворог обстріляв з артилерії райони Тимофіївки Сумської області та Ветеринарного, Стрілечої, Зеленого, Стариці, Вовчанська, Вільчі, Бударок, Красного Першого, Дворічної та Куп’янська на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Тавільжанка, Вільшана, Орлянське, Куп’янськ, Крохмальне, Піщане, Берестове, Стельмахівка і Вишневе Харківської області, а також Новоселівське на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв із усіх наявних вогневих засобів райони Новоєгорівки, Макіївки, Площанки, Червонопопівки, Кремінної, Діброви та Серебрянського лісництва Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Верхньокам’янське, Виїмка, Білогорівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка і Майорськ Донецької області.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Кам’янка, Авдіївка, Веселе, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник обстріляв Вугледар, Богоявленку, Золоту Ниву, Велику Новосілку і Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку від танкового, мінометного та артилерійського вогню постраждали понад 20 населених пунктів, зокрема, Времівка і Новопіль на Донеччині та Ольгівське, Малинівка, Гуляйполе, Чарівне, Білогір’я, Оріхів, Малі Щербаки і Кам’янське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти обстріляли, зокрема, Качкарівку, Республіканець, Тягинку, Іванівку, Новотягинку, Токарівку, Інгулець, Херсон, Благовіщенське та Розлив.

На тимчасово окупованих територіях автономної республіки Крим росія готується до прихованої мобілізації. Зокрема, у місті Севастополь, виклики до військових комісаріатів розпочали надходити IT-спеціалістам, фінансовим працівникам та іншим фахівцям, які мали бронь від мобілізації.

Ворог продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування свої поранених військових. Так, у Новопскові Старобільського району Луганської області, в приміщенні місцевого пологового будинку окупанти розгорнули “польовий шпиталь”, де лікують понад 300 військовослужбовців та найманців приватної військової компанії “вагнер”.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 21 удару по районах зосередження ворога та 7 – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Також наші воїни знищили три БпЛА типу “Ланцет-3”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили 6 пунктів управління, 8 районів зосередження ворога та склад боєприпасів окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Високопосадовці Кремля продовжують проводити зустрічі на високому рівні з білоруським державним керівництвом – діяльність, яка може підготовити умови для нападу Росії на Україну з Білорусі, хоча не обов’язково і не в найближчі тижні.

• Новий напад Росії на Україну з боку Білорусі на початку 2023 року виглядає менш імовірним, враховуючи нинішню військову активність Росії в Білорусі, хоча напад з боку Білорусі наприкінці 2023 року виглядає більш правдоподібним.

• Російські ультранаціоналістичні мілблогери продовжують критикувати ідею російських військ напасти на Україну з Білорусі.

• Міністр закордонних справ Росії Серґєй Лавров критикував Організацію з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), підкреслюючи нездійсненність підтримки Кремлем третьої угоди мінського типу.

• Лукашенко продовжує балансувати проти Кремля, представляючи Білорусь як суверенну державу в рамках Союзної держави, де домінує Росія.

• Кремль продовжує фальшиво поширювати наратив про ескалацію війни, якщо Україна отримає зброю, здатну завдати ударів по російських військах в окупованому Криму.

• Кремлівські екстремісти знову запровадили риторику про ядерну ескалацію, щоб відлякати західних політиків від надання додаткової військової допомоги Україні.

• Російський президент Путін все більше стає на бік ворогів фінансиста "групи Ваґнера" Євгєнія Прігожина, ймовірно, намагаючись зменшити його вплив у Росії.

• Постійне використання Прігожиним заявленого тактичного успіху "групи Ваґнера" для підвищення свого становища, ймовірно, поглиблює конфлікт із міністерством оборони Росії за вплив у російському інформаційному просторі.

• Начальник російського генштабу генерал армії Валєрій Гєрасімов нібито офіційно заявив, що "група Ваґнера" не належить до структури збройних сил Росії і що російські військові не співпрацюють з "Ваґнером", незважаючи на численні докази протилежного.

• Повідомляється, що українські війська продовжували контрнаступальні операції поблизу Сватового, а російські сили проводили обмежені контратаки біля Кремінної.

• Російські джерела стверджували, що російські війська захопили Кліщіївку в ході російських наступальних операцій навколо Соледара, Бахмута й Авдіївки.

• Російські джерела стверджували, що російські війська вели локалізовані наступальні дії в Запорізькій області.

• Повідомляється, що російські чиновники продовжують підготовку до другої хвилі мобілізації.

• Українські партизани, можливо, здійснили атаку зі застосуванням саморобних вибухових пристроїв у Запорізькій області.

 

20.01.2023