327-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:37 Новий командувач об'єднаного угруповання сил Росії в Україні Валєрій Ґєрасімов отримав наказ захопити Донбас до березня. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в етері телеканалу FREEДОМ. "Зокрема, ми можемо говорити про пріоритетний для рашистів напрямок – це Донбас. І чергові терміни, які він визначає вже для герасимова, скажімо, як нового керівника війни проти України... Це мета – захоплення Донбасу та формування там "зони безпеки", але вже до березня”, – сказав Юсов. Представник розвідки додав, що то вже не перший "дедлайн" про захоплення Донбасу, і він постійно переноситься.

 

 

21:24 Міжнародна аґенція з атомної енергії відкрила місію на Південноукраїнській атомній електростанції. "Я щасливий бути тут. Після Запорізької АЕС ми розширюємо свою присутність на інших атомних станціях України. Сьогодні перший крок, і ми продовжимо працювати у цьому напрямі", – заявив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі на церемонії підняття прапора МАГАТЕ понад станцією. 

 

 

20:11 Президент України Володимир Зеленський відбув телефонну розмову з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте. Сторони обговорили зміцнення української ППО; у ході переговорів також ішлося про можливі сценарії розвитку подій на фронті. То вже друге розмова лідерів за два тижні.

 

 

19:58 Міністр оборони Британії Бен Воллес оголосив про нову допомогу Україні, котра включатиме 14 танків Challenger 2 та сотні бронетранспортерів FV-432, відомих як Bulldog. Про це повідомляє BBC. "Сьогодні я можу оголосити про великий пакет бойової потужності для прискорення успіху України... Ми відправимо ще кілька сотень броньованих машин, в тому числі Bulldog", – заявив британський міністр. Із його слів, до нового пакета також ввійде вісім гармат AS90, сотні броньованих машин, десятки безпілотників для підтримки артилерії, сто тисяч артилерійських снарядів. Також Британія надасть Україні ракетні комплекси, включаючи систему GMLRS, систему ППО Starstreak, ракети ППО середньої дальності. Британці готуються прийняти на навчання ще 20 тисяч українських військовослужбовців.

 

 

19:22 Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала створити спеціальний міжнародний трибунал для судового переслідування російських лідерів за вторгнення в Україну. "Ми говорили з Україною та нашими партнерами про ідею створення спеціального трибуналу для злочинів агресії проти України", – сказала німецька міністерка у промові промові в Академії міжнародного права у Гаазі. Вона додала, що такий орган міг би отримати юрисдикцію для ведення процесу від українського кримінального законодавства і його могли б доповнити міжнародними елементами – "за межами України, за фінансової підтримки партнерів і за участю міжнародних прокурорів і суддів, щоб гарантувалися неупередженість і легітимність". 

 

 

18:59 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав Німеччину наростити постачання зброї до України. "Поразка України стала б прелюдією до Третьої світової війни. Тому немає жодного приводу блокувати чи зволікати з підтримкою", – сказав Моравецький у ході урочистостей Християнсько-демократичного союзу в Берліні.

 

 

18:45 Вечірнє зведення Генерального штабу ЗСУ:

Російські окупанти протягом доби завдали 2 ракетних і 6 авіаційних ударів та здійснили понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по цивільній інфраструктурі Харківської, Запорізької та Херсонської областей. Є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Високою є небезпека подальших російських авіаційних та ракетних ударів по об’єктах на всій території України.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено. Разом з тим, 16 січня, поблизу українського кордону, розпочалось спільне льотно-тактичне навчання авіаційних підрозділів збройних сил республіки білорусі та росії, які входять до регіонального угруповання військ із залученням бойових літаків обох країн. Таким чином, під виглядом спільного навчання противник посилив бойове авіаційне угруповання в білорусі. З огляду на це, зростає загроза завдання ракетно-авіаційних ударів саме з повітряного простору білорусі. В той же час, танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони понад тридцяти населених пунктів. Серед них Ветеринарне, Зелене, Тернова, Стариця, Вільча, Бударки і Тополі Харківської області та Середина Буда, Попівка, Павлівка і Кіндратівка на Сумщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 10 населених пунктів. Серед них – Котлярівка, Крохмальне, Берестове, Вільшана Харківської області, а також Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Невське і Кремінна Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали, зокрема, Роздолівка, Краснополівка, Соледар, Красна Гора, Бахмут, Кліщіївка, Біла Гора, Курдюмівка, Північне та Веселе Донецької області. А загалом понад 15 населених пунктів.

На Авдіївському напрямку під ворожий вогонь потрапили Красногорівка, Бердичі, Кам’янка, Авдіївка, Первомайське, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка і Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Пречистівку, Микільські Дачі та Велику Новосілку Донецької області.

На Запорізькому напрямку від артилерійського вогню постраждали понад 15 населених пунктів, зокрема Зелене Поле, Ольгівське, Полтавка, Білогіря, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка, Степове, Гуляйполе і Кам’янське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку окупанти не припиняють терору цивільного населення. Мінометних та артилерійських обстрілів, зокрема, зазнали Гаврилівка, Дудчани, Качкарівка, Зміївка, Берислав, Львове, Новотягинка, Садове, Антонівка, Кізомис та Херсон.

На території росії іноземним громадянам, які перебувають в черзі на отримання громадянства російської федерації, пропонується добровільно призиватися до лав ворожого війська та автоматично отримати громадянство росії. Також у москві здійснюється тиск на комерційні структури з метою фінансової підтримки ворожих збройних сил через переказ коштів в розмірі від 10 млн рублів. Разом з тим, на полігоні Кадамовський Ростовської області, з метою підготовки та подальшого комплектування частин та підрозділів російських окупаційних військ, що беруть участь у бойових діях в Україні, очікується прибуття підрозділів з мобілізованими. В першу чергу доукомплектування стосуватиметься приватної військової компанії “вагнер” та загонів “барс”, які постійно втрачають особовий склад в Україні.

За наявною інформацією, у Новопскові Старобільського району Луганської області 15 січня під час застосування ворогом комплексу С-300 одна ракета впала на житловий будинок. Загинули дві цивільні особи.

У населених пунктах тимчасово захопленої території Запорізької та Херсонської областей російські загарбники посилюють контррозвідувальні та режимні заходи, проводять посилені перевірки місцевого населення. Особлива увага приділяється мобільним телефонам.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, 8 районів зосередження окупантів, склад паливно-мастильних матеріалів та склад боєприпасів ворога.

 

 

17:50 Норвезький директорат з питань імміграції (UDI) підтвердив аґенції AP інформацію, що колишній командир одного з підрозділів "ПВК Вагнера" Андрєй Мєдвєдєв попросив політичного притулку. Державні служби Норвегії відмовилися надати подробиці. Мєдвєдєв утік до Норвегії минулого тижня, перетнувши кордон у районі російського селища Нікєль на півночі. Під час служби у "ПВК Вагнера" він командував підрозділом Євґєнія Нужина, якого "вагнерівці" на камеру стратили кувалдою. Мєдвєдєв стверджує, що за його головою полювали люди Євґєнія Пріґожина. 

 

 

17:27 Литовські дипломати визнали фразою року слова українського прикордонника, кинуті в бік російського флоту: "русскій воєнний корабль, іді нах…й". Державна прикордонна служба отримала спеціальну відзнаку від МЗС Литви. "Нечисленні, але надзвичайно сильні, емоційні та важливі слова українських прикордонників надихнули і український народ, і весь вільний світ – усіх, від сивочолих бабусь до військових і світових лідерів. У дипломатії ми зазвичай вибираємо більш помірковані фрази, але в деяких виняткових випадках потрібні такі сильні ефектні слова. Разом до перемоги", – прокоментував міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

 

 

16:51 У районі Соледара тривають інтенсивні бої, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий в етері "24 каналу". Бахмутський напрямок залишається ділянкою, на якій ворог концентрує основний удар. Зі слів Череватого, Росія використовує тактику Другої світової війни і двох російсько-чеченських війн. "Усе банально зводиться до традиційного російського "завалити тілами", – зауважив він. Речник додав, що в росіян немає технічних військових ноу-хау, які б відповідали XXI століттю. "Вони не беруть до уваги втрати. На Бахмутському напрямку втратили більше, ніж Радянський Союз за роки війни в Афганістані", – додав Череватий. З його слів, єдиний засіб росіян, який працює, – масовість.

 

 

16:10 Служба безпеки України встановила особи росіян, причетних до ракетного удару по житловому будинку в Дніпрі. До злочину, зокрема, причетні командир 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку (в/ч 33310) полковник Тимошин Олег Євгенович, 21.06.1971 року народження; командир авіаційного загону 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку майор Іваненко Олексій Сергійович, 08.02.1987 року народження; начальник штабу авіаційної ескадрильї авіаційної групи Дмитро Голенков, 01.09.1978 року народження; штурман 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Григор’єв Денис Анатолійович, 07.06.1982 року народження; штурман 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Назиров Дінар, 03.07.1985 року народження; інженер з авіаційного озброєння 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку Поцелуєв Євген, 16.06.1980 року народження.

 

 

15:46 Президент України Володимир Зеленський у понеділок скликав засідання Ставки Верховного головнокомандувача. Посадовці заслухали доповіді командувачів щодо теперішнього становища на передовій, окремо зупинилися на донецькому та південному напрямках фронту, а також заслухали інформацію про ймовірні дії противника найближчим часом. "Учасники засідання розглянули можливості підготовки ворогом ракетних ударів по території України та заходи з протидії. Крім того, було проаналізовано стан забезпечення сил оборони України боєприпасами та їх розподіл по угрупованнях", – поінформували в ОП.

 

 

15:25 Міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі, який із початком року обійняв посаду голови ОБСЄ, відвідав місто Бородянка на Київщині. "Руйнування жахливі. Ці російські атаки принесли українському народу величезні страждання, і цим діям немає виправдання. Я подумки з тими, чиї життя зруйновано", – написав Османі у твіттері.

 

 

 

14:48 Україна отримає перший у 2023 році транш Європейського Союзу розміром у 3 млрд євро цього тижня як частину пакета макрофінансової допомоги загальним обсягом 18 млрд євро. "Перша виплата у розмірі 3 млрд надійде невдовзі цього тижня. Це дасть змогу Україні покривати найнагальніші потреби, отримуючи стабільне надходження коштів упродовж року", – повідомив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. 

 

 

14:19 Станом на 16 січня в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 17 російських кораблів, серед яких 6 носіїв крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить близько 30 ракет, повідомили у ВМС ЗС України.

 

 

14:04 Російські олігархи заздалегідь знали про дату російського вторгнення в Україну та почали переводити активи на імена своїх близьких, щоб уникнути санкцій, дійшло висновку агентство боротьби з фінансовими злочинами при казначействі США FinCen у розслідуванні про дії російського великого бізнесу напередодні війни. Йдеться про кількох олігархів та представників еліт.

 

 

13:40 У Білорусі розпочалися спільні з Росією навчання авіаційних підрозділів збройних сил. Як повідомили у пресслужбі міноборони Білорусі, мета вишколу – підвищення оперативної сумісності при спільному виконанні навчально-бойових завдань. Білоруська і російська авіація планують відпрацьовувати ведення повітряної розвідки, спільне патрулювання повітряного простору вздовж кордону та авіаційну підтримку військ. Також сторона агресора тренуватиме висадку тактичного повітряного десанту, доставку вантажів та евакуацію поранених.

 

 

13:07 Станом на 13:00 виявлено 40 жертв російської ракетної атаки на житловий будинок у Дніпрі, 34 людей зникли безвісти, повідомили в ДСНС України. Врятовано 39 осіб (з них 6 дітей), травмовано 75 осіб (з них 14 дітей).

 

 

12:57 Служба безпеки України розпочала кримінальне провадження проти депутата госдуми РФ Алєксєя Журавльова. "З початку повномасштабного вторгнення він регулярно приїжджав до тимчасово окупованої частини Донецької області. Там посадовець увійшов до складу російського угруповання бойовиків «интернациональная бригада "Пятнашка"». Перебуваючи у лавах окупантів, він інспектував тимчасово захоплені населені пункти та виступав одним із головних «ньюзмейкерів» кремля, включаючись в ефіри пропагандистських телеканалів з фронту... Під час пропагандистських заходів Журавльов публічно закликав до активізації так званої «денацифікації» та знищення 2 млн українців", – повідомила СБУ.

 

 

12:13 Міністр оборони Німеччини Крістіне Лямбрехт демісувала з посади. Вона обґрунтувала своє рішення тим, що перебуває під "надмірною увагою" масмедій, а це заважає роботі та шкодить солдатам.

 

 

12:00 Станом на 11:00 триває відновлення енергосистеми після 12-го масованого ракетного удару ворога 14 січня, повідомили в "Укренерго". Дефіцит в енергосистемі суттєво зріс, що пов’язано зі зменшенням виробництва електроенергії через ракетні обстріли електростанцій та збільшенням споживання, пов’язаним із початком робочого тижня. Ситуацію ускладнюють погодні умови (рвучкий вітер, обледеніння проводів), у центральному регіоні є відключення через пошкодження у розподільчих електромережах. До обленерго доведені зменшені ліміти споживання на всю добу. Через їх перевищення вже з 9-ї години введені аварійні відключення у чотирьох областях, а з 10-ї – у п’яти областях України. Можливі застосування аварійних відключень і в інших регіонах.

 

 

11:32 У суботу, 14 січня, російські війська атакували Київ новими ракетами для зенітного ракетного комплексу С-400, видання Defence Express за знимками уламків ракети ідентифікувало її тип: 48Н6ДМ. Доведена дальність польоту цієї ракети – 230 кілометрів, максимальна швидкість – 2,5 км/с (в 7,4 раза більше швидкості звуку), вага бойової частини – 180 кілограмів; відповідно максимальну дальність ракета досягає за 2 хвилини.

Використання зенітних ракет для ударів по землі передбачає їх пуск за балістичною траєкторією, тобто їхнє перехоплення потребує комплексів протиракетної оборони, таких як Patriot PAC3 з кінетичними перехоплювачами. Враховуючи радіокомандний механізм наведення ракети у режимі "земля-земля", точність удару втрачається при дальності пуску за горизонт прямої радіолокаційної видимості між РЛС та ракетою. Далі ракета просто падає приблизно у район цілі за інерціальною системою навігації. Зенітні ракети 48Н6ДМ оснащені "контактним підривачем", який реагує на проходження поряд з повітряною ціллю, у разі удару по наземній цілі він може спрацювати ще на незначній висоті або під час контакту з поверхнею.

Такий тип ракет застосовується вже не вперше, їхні уламки знаходили 31 грудня біля будинку в Протасовому яру, а також біля столичного готелю "Алфавіто", що вказує, що росіяни починають використовувати її систематично. Зона їх ураження дозволяє тримати під прицілом з території Білорусі не тільки Київ, а й Житомир, Рівне, Луцьк та Львів.

 

 

 

11:06 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Протягом вихідних тривали інтенсивні бої на Кремінному та Бахмутському напрямках Донбасу. Станом на 15 січня 2023 року Збройні Сили України майже напевно утримували позиції в Соледарі, на північ від Бахмута, незважаючи на продовження штурму "групи Ваґнера".

Навколо Кремінної бойові дії характеризуються складною серією локальних атак і контратак у лісистій місцевості. Проте загалом ЗСУ продовжують поступово просувати свою лінію фронту на схід до околиць міста Кремінна.

За останні шість тижнів і Росія, й Україна досягли важких, але обмежених досягнень у різних секторах. За цих обставин ключовим оперативним завданням для обох сторін є формування з'єднань боєздатних військ, здатних використати тактичні успіхи для створення оперативних проривів.

 

 

11:00 ISW (американський Інститут вивчення війни) публікує оновлений огляд кампанії. Цей рапорт зосереджується на ймовірній підготовці Росії до проведення рішучих стратегічних дій у 2023 році, спрямованих на завершення низки операційних успіхів України та відновлення ініціативи.

Кремль із запізненням проводить мобілізацію персоналу, реорганізацію та промислові дії, які мав би провести перед початком вторгнення в Україну в лютому 2022 року, і вживає заходів для проведення «спеціальної військової операції» як великої звичайної війни.

Кремль, ймовірно, готується здійснити рішучу стратегічну дію протягом наступних шести місяців, щоб повернути ініціативу та припинити нинішню низку операційних успіхів України.

ISW спостерігала кілька російських напрямків зусиль, які, ймовірно, мали на меті підтримати рішучі дії в наступні шість місяців.

1: Кремль активізує зусилля зі створення як короткострокових, так і довгострокових сил.

2: російські військові зберігають мобілізований персонал для майбутнього використання –це відхилення від початкового підходу Кремля, спрямованого на швидку відправку непідготовлених тіл на фронт восени 2022 року.

3: Росія намагається відновити свою оборонно-промислову базу.

4: Путін повторно централізує контроль над воєнними діями в Україні під керівництвом міністерства оборони та призначив старшого офіцера Росії у військовій формі, начальника генерального штабу Валєрія Герасімова, командувачем театру дій.

5: Кремль посилює налаштування російського інформаційного простору на підтримку війни.

Зусилля Кремля підготуватися до ймовірних рішучих стратегічних дій у 2023 році не виключають його зусиль створити умови для тривалої війни.

Рішучі стратегічні дії Росії у 2023 році можуть проявитися у кількох можливих напрямках, які не виключають одні одних:

1:  Великий російський наступ, найімовірніше, в районі Луганської області.

2: російська оборонна операція з розгрому та використання українського контрнаступу.

Найнебезпечніший напрямок дій російського наступу – на північ України – наразі залишається малоймовірним. Однак Кремль забезпечує гнучкість планування та, ймовірно, розширить військову присутність Росії в Білорусі напередодні запланованих великих навчань (які, ймовірно, можуть підтримати бойову операцію) у вересні 2023 року. 

Кремль зберігає свої максималістські цілі захопити всю Україну, незважаючи на погане ведення війни на сьогоднішній день.

Російські війська залишаються небезпечними, й Україні необхідна постійна підтримка.  Україна потребує подальшої та своєчасної підтримки Заходу, щоб належним чином підготуватися до російських можливих напрямків дій на 2023 рік, описаних вище. Західним союзникам України необхідно продовжувати підтримувати Україну в довгостроковій перспективі, навіть якщо рішучі дії Росії в 2023 році проваляться, оскільки Кремль готується до тривалої війни. Захід повинен продовжувати підтримувати зусилля України, щоб перемогти вторгнення Росії – і мусить зробити це швидко. Російські військові, як кажуть, зберігають право голосу щодо перебігу війни, незважаючи на свої слабкості, й активно створюють умови для проведення великих операцій, оскільки війна вступає в свій другий рік.

 

 

10:25 Росіяни завдали ракетного удару по Запоріжжю. Вибух пролунав поряд із п'ятиповерховим будинком. Від уламків скла постраждало п'ятеро людей, зокрема діти віком 9 та 15 років. У Запорізькому районі ракета влучила на територію підприємства. 

 

 

10:03 Близько ста українських військовослужбовців прибули до штату Оклахома, США, аби розпочати навчання на системах ППО Patriot, повідомив журналіст "Голосу Америки" Остап Яриш. Для українських захисників навчання триватиме кілька місяців – натомість стандартна програма розрахована на більш ніж пів року.

 

 

09:47 Кількість загиблих унаслідок обстрілу Росією багатоповерхівки в Дніпрі зросла до 35. Серед них двоє дітей. Доля ще 35 мешканців будинку все ще невідома, повідомив голова обласної адміністрації Валентин Резниченко.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 116 080 (+790) осіб,

танків – 3118 (+12) од.,

бойових броньованих машин – 6204 (+21) од.,

артилерійських систем – 2099 (+5) од.,

РСЗВ – 438 (+1) од.,

засобів ППО – 220 (+1) од.,

літаків – 286 (+0) од.,

гелікоптерів – 276 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1872 (+0) од.,

крилатих ракет – 749 (+0) од.

кораблів /катерів – 17 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4870 (+24) од.,

спеціальної техніки – 190 (+3) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

91,2% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

35,8% бойових броньованих машин (з них 0,3% за минулий тиждень),

81,2% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

68,1% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

39,3% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

22,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,7% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Минулої доби противник завдав 2 ракетних удари та здійснив понад 55 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по цивільній інфраструктурі Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів залишається.

Противник веде наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках та зазнає значних втрат у живій силі.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Краснополівка, Спірне, Сіль, Бахмут, Кліщіївка, Новобахмутівка, Велика Новосілка, Пречистівка, Красногорівка, Побєда, Новомихайлівка, Водяне, Майорськ та Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. В той же час, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Середина-Буда, Павлівка, Кіндратівка та Попівка Сумської області та Стариця, Гур’їв Козачок, Козача Лопань, Бударки, Вовчанськ, Стрілеча, Красне Перше, Огірцеве, Тернова, Хатнє і Тополі на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони 23 населених пунктів. Серед них – Дворічна, Котлярівка, Крохмальне, Берестове і Кислівка Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Кузьмине і Червонопопівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали райони понад 25 населених пунктів. Зокрема це Спірне, Озарянівка, Кліщіївка, Івано-Дар’ївка, Соледар, Бахмут, Дружба Нью-Йорк та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку з танків та всього спектру артилерії обстрілювались Георгіївка, Веселе, Авдіївка, Невельське, Первомайське, Мар’їнка, Водяне, Орлівка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку під ворожий вогонь потрапили Вугледар, Пречистівка та Микільські Дачі Донецької області.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій наших військ в районах понад 24 населених пунктів, в тому числі: Милове, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Чарівне, Мала Токмачка, Степове, Плавні, Щербаки та Качкарівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку противник продовжує обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Постраждали 17 населених пунктів, зокрема, Антонівка, Золота Балка, Гаврилівка, Львове, Садове та Херсон.

Українська авіація протягом минулої доби завдала 9 ударів по районах зосередження ворога та 2 удари по його засобах протиповітряної оборони.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України у той же час уразили 1 пункт управління, 6 районів зосередження живої сили та військової техніки, 1 склад боєприпасів та 1 засіб радіоелектронної боротьби ворога.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські офіційні особи уточнили, що 14 січня російська ракета Х-22 влучила в житловий будинок у місті Дніпро, внаслідок чого загинули щонайменше 25–30 мирних жителів. Українські офіційні особи пояснили неточну інформацію про те, що українська протиповітряна оборона могла спричинити руйнування будівлі, зазначивши, що Україна не має можливостей збивати ракети Х-22.

• Фінансист "групи Ваґнера" Євгєній Прігожин нагородив сили "групи Ваґнера" медалями за взяття Соледара – ймовірно, намагаючись представити захоплення Соледара як досягнення "Ваґнера", а не спільні зусилля з російськими збройними силами, як раніше заявляло міністерство оборони Росії.

• У Генштабі України повідомили, що українські війська відбили російські наземні штурми поблизу Макіївки та Білогорівки Луганської області. Російський мілблогер заявив, що російські війська перекидають позашляховики Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з Росії до Луганської області, можливо, для використання в бойових діях.

• Російські джерела стверджують, що російські війська завершили очищення Соледара й атакували українські позиції на північ, захід і південний захід від населеного пункту. Українське джерело повідомило, що 15 січня російські війська захопили шахту на захід від Соледара поблизу Дворіччя.

• Російські війська продовжували атакувати Бахмут і райони на північ, схід, південь і південний захід від міста. Російські війська досягли незначних територіальних здобутків на південний захід від Бахмута поблизу Андріївки.

• Військовий радник України в Херсонській області Сергій Хлань заявив, що російські війська посилили свою присутність в окупованій Херсонській області, а в Херсонську область прибула частина сил "групи Ваґнера". Російський окупаційний глава Херсонської області Володимир Сальдо заявив, що відновлення мосту через Генічеськ-Арабатську косу покращило логістику Росії в окупованій Херсонській області.

• Російський військовослужбовець підірвав гранату в будівлі, де розквартировані російські солдати в Бєлгородській області (Росія) – можливо, у братовбивчому акті опору проти мобілізації. Російське джерело повідомило, що в результаті вибуху гранати загинуло троє і було поранено 10 мобілізованих

16.01.2023