326-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:29 Число загиблих унаслідок російського удару по багатоповерхівці у Дніпрі зросло до 30, повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій. Серед загиблих – одна дитина. Станом на 20:00 неділі врятовано 39 осіб (зокрема шестеро дітей). Травмовано 75 осіб (14 – діти). Наразі 34 особи вважаються зниклими безвісти.

 

 

19:50 В українській енергосистемі спостерігається серйозний дефіцит після вчорашньої атаки, низка ТЕС не працює через серйозні пошкодження. Про це повідомив гендиректор YASNO Сергій Коваленко. "Проблема настільки серйозна, що Укренерго значно обмежив обсяги споживання по всій Україні... Оператори систем розподілу мають дотримуватися цих обмежень, щоб не погіршити стан системи... Руйнування є значними", – поінформував Коваленко.

 

 

18:23 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник здійснив 8 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

Противник не полишає своїх намірів захопити повністю Донецьку область. Веде наступальні дії на Бахмутському і Авдіївському та намагається покращити тактичне положення на Куп’янському і Лиманському напрямках. На Новопавлівському, Запорізькому та Херсонському – обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь та російської федерації продовжують виконувати завдання у прикордонних з Україною районах. В той же час, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Сопич, Вовківка та Кіндратівка Сумської області та Стариця, Гур’їв Козачок, Бударки, Вовчанськ, Стрілеча, Тернова, Хатнє і Тополі на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог обстріляв райони понад 15 населених пунктів. Серед них – Дворічна, Котлярівка, Крохмальне, Берестове і Вільшана Харківської області, а також Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Кузьмине і Червонопопівка на Луганщині.

На Бахмутському напрямку обстріляно позиції наших військ в районах понад 20 населених пунктів. Зокрема це Спірне, Красна Гора, Кліщіївка, Івано-Дар’ївка, Соледар, Бахмут, Дружба та Північне Донецької області.

На Авдіївському напрямку під вогонь окупантів потрапили Георгіївка, Веселе, Авдіївка, Мар’їнка, Водяне та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Пречистівку та Микільські Дачі.

На Запорізькому напрямку ворог завдав вогневого ураження по районах понад 20 населених пунктів. Серед них – Милове, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Чарівне, Мала Токмачка, Степове та Качкарівка Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів зазнали райони понад 15 населених пунктів, зокрема, Херсон та його передмістя.

Противник продовжує зазнавати значних втрат. Так, через нестачу ліжко-місць у лікарнях населеного пункту Горлівка Донецької області, всіх поранених з лінії фронту на Донецькому напрямку евакуюють до Жданівки.

Авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів по районах зосередження окупантів, а також 2 удари по позиціях протиповітряної оборони противника. А наші ракетники і артилеристи уразили 2 райони зосередження живої сили російських загарбників.

 

 

17:44 Командир групи аеророзвідки 45-ої бригади з позивним "Мадяр" підтвердив інформацію про відхід українських військ із Соледара. "Станом на 17:30 штурмові загони ворога зайняли промзону біля шахти №7, що розташована в адмінкордоні міста Соледар і є західною його околицею. Фронт стоїть тепер поряд – але за межами міста. На цьому напрямку попереду тривала позиційна війна", – повідомив боєць. Він додав, що Соледар "продавили м'ясом" і при наступі ворог втратив "чутливу частину" своїх сил.

 

 

16:29 Згідно з попередніми даними слідства, при обстрілі багатоповерхового будинку в Дніпрі росіяни використали ракету Х22. "Цей тип ракет призводить до найбільших людських жертв, адже ракета є надзвичайно неточною, має величезне відхилення. Відтак застосування такої зброї по цілях у густонаселених районах – це однозначно воєнний злочин", – прокоментували в Офісі генерального прокурора. Українські правоохоронці зазначають, що цей же тип ракет росіяни використали при обстрілі Сергіївки та Кременчука. Це озброєння може використовувати єдиний російський підрозділ – 52-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк.

 


 

 

15:11 Російська армія під час вчорашнього ранкового удару по Києву вперше застосувала високошвидкісні ракети С-300 та С-400, тому система повітряної тривоги не встигла спрацювати. Про це заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в етері інформаційного телемаратону. "Зенітна ракета С-400 має швидкість понад 4 тисячі кілометрів на годину, С-300 – понад 3 тисячі. Уявляєте, за скільки ця ракета пролітає 200 кілометрів? Був обстріл саме цими ракетами – С-300 та С-400. С-300 – певних модифікацій, бо не кожна ракета летить на таку відстань. Було буквально одна-дві хвилини від пуску до вибухів", – сказав Ігнат. Речник Повітряних сил повідомив, що обстріл столиці здійснювався із північного напрямку, проте не уточнив, чи йдеться про Білорусь.

 

 

14:27 На півночі Рівненщини активно будують інженерні та фортифікаційні споруди й протитанкові рови для захисту від можливого наступу з боку Білорусі. "Усі 229 спільних кілометрів із Республікою Білорусь зміцнюються настільки, щоб російські війська не змогли пройти вглиб нашого регіону... У нашому регіоні весь прикордонний периметр заміновано. До того ж, північ Рівненської області – це суцільні ліси і болота. Тільки безумець наважиться полізти в цей, як ми називаємо, Поліський котел. Північ Рівненщини перетвориться на криваві болота, якщо Росія відкриє ще один фронт з боку Білорусі", – запевнив голова Рівненської обласної адміністрації Віталій Коваль.

 

 

13:11 Україна очікує повернути тисячі цивільних громадян і військовослужбовців із Росії через так званий "гуманітарний коридор", про котрий під протекторатом Туреччини домовлялися уповноважені з прав людини двох країн, повідомив український омбудсмен Дмитро Лубінець. "Цей гуманітарний коридор, за нашим задумом, стосуватиметься всіх громадян, не лише військових... Ідеться про тисячі", – заявив Лубінець "Укрінформу". Українська сторона, зокрема, сподівається звільнити громадян, які перебувають у неволі ще з 2014 року. "Російська Федерація затримувала на території Донецької і Луганської областей та утримує цивільних, починаючи з 2014 року. Це громадяни України, які, на їхню думку, сприяли Збройним Силам України, займали проукраїнську позицію, волонтерили. У цьому списку маємо 377 осіб, затриманих та утримуваних з 2014-го по 24 лютого 2022 року. Після початку цієї фази активної війни маємо окремий список. Також маємо список політв’язнів Кремля, в якому 158 українців, більшість із них – кримські татари. Ще один список ведемо з 24 лютого 2022 року, коли Російська Федерація масово затримувала громадян України на територіях, які були під контролем російської влади або зараз знаходяться під її контролем", – поінформував омбудсмен.

 

 

12:02 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав G7 та ЄС невідкладно запровадити проти Росії санкції, аби знешкодити російську ракетну промисловість. "Кожен залп ракет ще більше виснажує російські запаси. Проте вони все ще можуть виробляти нові. Ми можемо і повинні вбити їх ракетно-безпілотну промисловість масовим санкційним ударом! Я закликаю G7 і ЄС невідкладно запровадити відповідні санкції, запропоновані Україною", – прокоментував Кулеба.

 

 

11:21 Вже виявили 21 жертву російської ракетної атаки по житловому будинку в Дніпрі, повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук: "21 загиблий, одна дитина. Поранено 73 особи, з них 14 дітей. Врятовано 38 осіб, з них 6 дітей. Продовжуються пошуки ще 35 осіб".

 

 

 

11:17 Станом на 11:00 енергетична інфраструктура відновлюється після 12-го ракетного удару Росії, тривають ремонтні роботи на всіх пошкоджених обстрілами об’єктах, повідомили в "Укренерго". Вчора ворог намагався прицільно бити по блоках теплових електростанцій (ТЕС). Через пошкодження обладнання вони припинили або знизили виробіток електроенергії, і в енергосистемі збільшився дефіцит. Це змусило дещо знизити ліміти споживання пропорційно для всіх областей. Обмеження діють протягом всієї доби, при перевищенні будуть застосовані аварійні відключення.

 

 

11:02 Рейтинг довіри до Путіна в Росії з початку війни впав із 43,1% у лютому та 37,3% в листопаді до 35,9% у грудні, свідчать дані прокремлівського Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ).

 

 

10:06 Російські війська під час вчорашньої ракетної атаки використали лише половину з підготовлених до удару 36 ракет "Калібр" у Чорному морі, решта з них залишається на бойовому чергуванні, тобто можуть бути використані, повідомила начальниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк в ефірі телемарафону: "Вчора ми бачили, що вони дійсно спорядили аж п'ять ракетоносіїв. Серед яких один підводний. І використовували ракети типу "Калібр" під час масованої атаки. Якщо вчора в Чорному морі перебував запас – 36 ракет, то близько половини вони використали під час атаки, і залишаються на бойовому чергуванні ці ракетоносії... Треба розуміти, що вони ще можуть бути застосовані".

 

 

10:01 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

12 січня 2023 року Андрєй Картаполов, голова комітету державної думи Росії з питань оборони, припустив, що Росія збільшить верхній призовний вік з 27 до 30 років до весняного призову 2023 року. Картаполов сказав, що цей крок буде спрямований на забезпечення раніше оголошеного збільшення чисельності російських збройних сил на 30%.

Минулого року президент Путін заявив, що підтримує такий крок, і російські чиновники, ймовірно, зондують реакцію громадськості.

Існує реальна можливість того, що російські лідери сподіваються, що зміна вікових критеріїв для звичайного призову може збільшити кількість особового складу, доступного для участі в бойових діях в Україні, і в той же час це виглядатиме менш тривожним для населення, ніж оголошення чергового раунду непопулярного процесу "часткової мобілізації".

 

 

09:49 Росія планує використати українських журналістів для проведення масштабної інформаційно-психологічної операції, спрямованої на підрив довіри до України з боку західних партнерів, попередило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Російські спецслужби планують від імені популярних західних видань звертатися до українських журналістів із пропозиціями надавати інформацію про стан української економіки, політичну ситуацію в державі та діяльність Збройних Сил України з метою зменшити військову допомогу Україні від іноземних партнерів, а також зібрати інформацію про Збройні Сили України та військово-промисловий комплекс нашої держави.

 

 

09:35 За оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 115 290 (+530) осіб,

танків – 3106 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 6183 (+10) од.,

артилерійських систем – 2094 (+4) од.,

РСЗВ – 437 (+0) од.,

засобів ППО – 219 (+0) од.,

літаків – 286 (+0) од.,

гелікоптерів – 276 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1872 (+5) од.,

крилатих ракет – 749 (+26) од.

кораблів /катерів – 17 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4846 (+0) од.,

спеціальної техніки – 187 (+1) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

90,9% танків (з них 0,8% за минулий тиждень),

35,7% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

80,8% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

68,0% артилерійських систем (з них 0,8% за минулий тиждень),

39,2% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

22,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

31,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,6% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень).

 

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 3 авіаційні та 57 ракетних ударів, здійснив 69 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема по цивільній інфраструктурі.

Для завдання ракетних ударів по столиці та інших населених пунктах України ворог застосував зенітні керовані ракети С-300/С-400. Також здійснив 41 пуск крилатих ракет повітряного і морського базування та керованих авіаційних ракет, що є високоточною зброєю. 26 ракет знищили наші захисники.

Загроза подальших авіаційних та ракетних ударів російських окупантів залишається на всій території України.

Противник не полишає намірів повністю захопити Донецьку область, зосереджує основні зусилля на наступальних діях на Бахмутському напрямку. Також веде наступ на Лиманському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, а на Куп’янському намагається покращити тактичне положення.

Минулої доби підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Макіївка і Білогорівка Луганської області та Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Сіль, Соледар, Бахмут, Кліщіївка, Новобахмутівка, Красногорівка, Водяне, Майорськ і Мар’їнка Донецької області.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках без суттєвих змін, наступальних угруповань противника не виявлено.

Мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Вовківка і Кіндратівка Сумської області та Ветеринарне, Стариця, Огірцеве, Гатище, Вовчанськ, Бударки, Стрілеча, Тернова, Чугунівка, Хатнє і Тополі на Харківщині.

На Куп’янському напрямку обстріляно райони населених пунктів Дворічна, Западне, Синьківка, Орлянка, Котлярівка, Берестове і Крохмальне Харківської області, а також Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив потрапили Макіївка, Площанка, Невське, Кремінна, Діброва і Червонопопівка Луганської області.

На Бахмутському напрямку вогневого ураження зазнали Спірне, Виїмка, Білогорівка, Роздолівка, Соледар, Парасковіївка, Бахмут, Веселе, Дружба та Північне на Донеччині.

На Авдіївському напрямку ворог обстріляв з танків та реактивної артилерії райони населених пунктів Красногорівка, Веселе, Авдіївка, Георгіївка, Мар’їнка, Бердичі, Водяне та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку обстріляно Вугледар, Пречистівку, Золоту Ниву та Велику Новосілку на Донеччині.

На Запорізькому напрямку від ворожого вогню постраждали Малинівка, Гуляйполе, Дорожнянка, Залізничне, Чарівне, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка, Степове та Плавні Запорізької області.

На Херсонському напрямку обстрілів з реактивної та ствольної артилерії зазнали Херсон і Антонівка Херсонської області та Дмитрівка на Миколаївщині. Є постраждалі серед мирних жителів.

Противник продовжує щоденно зазнавати втрат у живій силі. Так, 12 січня, у напрямку Старобільська Луганської області, здійснювалась евакуація близько 50 осіб пораненого особового складу противника, які діяли неподалік Сватового.

За наявною інформацією, у одному із танкових батальйонів 26 танкового полку окупантів, що бере участь у бойових діях на Куп’янському напрямку, станом на 12 січня у справному стані залишалось 10 одиниць танків Т-80БВ. Решта або знищені, або виведені із ладу. З особового складу у батальйоні залишилось близько 30 загарбників.

Наша авіація протягом минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження окупантів. Також, збито БпЛА типу «орлан-10».

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 2 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили та військової техніки, склад боєприпасів, а також станцію радіоелектронної боротьби ворога.

 

 

08:06 У Дніпрі станом на 07:25 співробітники ДСНС зі зруйнованої багатоповерхівки врятували 38 осіб, з них шестеро дітей. Під завалами загинули 20 осіб, з яких одна дитина, поранено 73 особи, в тому числі 14 дітей. 

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• 14 січня російські війська завдали дві хвилі ракетних ударів по критично важливій інфраструктурі України.

• Кремль продовжує неправдиво стверджувати, що Україна становить загрозу існуванню Росії, щоб відкинути українські пропозиції щодо проведення мирного саміту та щоби зберегти вихідні максималістські цілі Путіна.

• Кремль продовжує використовувати давні неправдиві наративи про те, що український уряд пригнічує релігійні свободи, як моральне виправдання своєї відмови вести переговори з Україною та, ймовірно, в надії налаштувати міжнародну громадську думку проти України.

• Фінансист «Ваґнера» Євгєній Прігожин продовжував використовувати роль «групи Ваґнера» у захопленні Соледара, щоб підняти свій політичний авторитет й опосередковано критикувати регулярну російську армію.

• Російські війська продовжували обмежені контратаки на лінії Сватове–Кремінна.

• Російські війська продовжували наступальні дії в районі Соледара, а також у районі Бахмута й Авдіївки. Українські сили навряд чи втримають позиції у самому Соледарі.

• Російські війська продовжували оборону та зміцнювали передові позиції на східному (лівому) березі Дніпра в Херсонській області.

• Західні офіційні особи все частіше приєднуються до української влади в попередженнях про те, що Росія готується до неминучої другої хвилі мобілізації.

• Російська окупаційна влада в Херсоні продовжувала заходи з примусового переселення жителів до Росії.

• Атаки українських партизанів продовжують зривати заходи з охорони російських тилів.

 

 

02:01 У житловий будинок в Дніпрі влучила російська крилата ракета Х-22, у Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет, пояснили в Командуванні Повітряних сил ЗСУ.

14 січня 2023 року із п’яти дальніх бомбардувальників Ту-22м3 ВКС РФ по території України було випущено п’ять крилатих ракет Х-22,  пуски здійснювались із Курської області та з акваторії Азовського моря.

Одна із ракет Х-22, запущена з району Курської області близько 15 год. 30 хв. 14 січня 2023 року, влучила в багатоповерхівку у м. Дніпро (по вул. Набережна Перемоги).

Радіолокаційними засобами виявлено приблизне місце запуску, висота, швидкість польоту. Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22 – немає.

У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії Росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна не збита засобами протиповітряної оборони.

Маса бойової частини Х-22 – близько 950 кг. Максимальна дальність – до 600 км.

При застосуванні з великих відстаней відхилення від цілі може становити сотні метрів.

Лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами (йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 чи SAMP-T), здатні перехоплювати дані повітряні цілі.

15.01.2023