306-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:55 Будівлю Харківської облдержадміністрації, понищену внаслідок російського обстрілу 1 березня, законсервували. "Наразі йдеться про те, щоби зберегти те, що можна зберегти. Тому ми зробили ряд консерваційних заходів для того, щоб не відбулися подальші руйнування, враховуючи можливі опади і те, що там немає даху чи вікон. Далі будемо робити експертизу, будемо робити проєкт. Наша основна мета – зберегти історичну цінність цієї будівлі, фасадну частину, і, разом з тим, ми чітко розуміємо, що всередині потрібно буде будувати абсолютно нову будівлю за сучасними технологіями, бо конструктив дуже сильно постраждав, всередині монолітну частину маємо робити абсолютно нову", – заявив керівник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

 

 

19:20 У звільненому від росіян Ізюмі дерусифікували ще 19 топонімів. Зокрема, вулицю Владіміра Висоцького перейменували на вулицю Стіва Джобса, Цусимську – на В'ячеслава Чорновола, Віктора Цоя – на Кузьми Скрябіна.

 

 

18:55 Міністерство закордонних справ України прокоментувало призначення послом у Болгарії сексологині та фахівчині з дорогоцінних прикрас Олесі Ілащук. "За наявною в МЗС інформацією, вона отримала диплом з відзнакою за спеціальністю "Країнознавство" кафедри міжнародних відносин факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Має кваліфікацію спеціалістки з міжнародних відносин, перекладачки. Вільно володіє англійською мовою", – йдеться у коментарі відомства. До того ж, уряд Болгарії після оцінки кандидатури Ілащук негайно надав агреман, не маючи жодних застережень. "В Україні за останні два роки усі некадрові дипломати, які були призначені на посади послів, демонструють гідні результати роботи. Лише за ними, а не інтерпретаціями та образами і варто судити про роботу посла за кордоном", – зазначили у МЗС. 

 

 

18:09 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби противник здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

Окупанти і далі зосереджують зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Лиманському напрямках, на Куп’янському, Авдіївському та Запорізькому - намагаються покращити тактичне положення. На Новопавлівському та Херсонському напрямках противник обороняється.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Слобожанському напрямку артилерійських обстрілів зазнали райони Стариці, Огірцевого, Вовчанська та Рідкодуба Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог завдав вогневого ураження по районах понад 20 населених пунктів. Серед них – Новомлинськ, Дворічна, Западне, Табаївка і Берестове на Харківщині; Площанка і Діброва Луганської області та Торське на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник обстріляв райони понад 30 населених пунктів. Зокрема це Берестове, Білогорівка, Соледар, Бахмут, Нью-Йорк, Авдіївка, Веселе, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку під вогневий вплив окупантів потрапили Пречистівка, Велика Новосілка та Времівка на Донеччині.

На Запорізькому напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії районів понад 15 населених пунктів. Серед них - Новопіль Донецької області та Ольгівське, Малинівка, Дорожнянка, Чарівне, Білогірʼя, Мала Токмачка, Новоданилівка, Новоандріївка і Малі Щербаки на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку противник продовжує артилерійські обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Зокрема, постраждала цивільна інфраструктура Новоолександрівки, Гаврилівки, Республіканця, Новокаїрів, Томариного, Тягинки, Микільського, Придніпровського, Інженерного, Антонівки та Херсона.

24 грудня Сили оборони завдали удару по району зосередження живої сили противника біля Половинкиного Старобільського району Луганської області. Втрати окупантів склали до 150 військовослужбовців мертвими та пораненими.

25 грудня, на тимчасово зайнятій території Херсонської області, загарбники втратили до 50 військовослужбовців ліквідованими та до 100 - пораненими. Також знищено близько 5 одиниць військової техніки різного типу.

Ворог продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування поранених військовослужбовців російських окупаційних військ та найманців приватних військових компаній. Так, в населеному пункті Біловодськ Старобільського району Луганської області проходять лікування до 300 поранених представників ПВК “вагнер”. Крім того, в Первомайську, на території так званого “військового шпиталю”, що розгорнуто на базі багатопрофільного ліцею, також лікуються до 300 окупантів, які отримали поранення в районі міста Бахмут.

У населеному пункті Токмак Запорізької області російські загарбники посилили адміністративно-поліцейські заходи. Військовослужбовці, разом із місцевими колаборантами, вишукують патріотично налаштованих українських громадян, проводять перевірки особистих ноутбуків, телефонів та обшукують помешкання.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала удару по району зосередження ворога, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління та 6 районів зосередження живої сили противника.

 

 

17:47 Інфраструктуру Бахмута зруйновано на 60%, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко. "Весь світ уже спостерігав ті фото, в якому жахливому стані наразі перебувають історичні будівлі Бахмута, які мають історичну цінність. Будівлі закладів культури, в якому вони стані наразі. Взагалі це стосується всіх прифронтових населених пунктів, великих і маленьких", – сказав Кириленко в етері національного телемаратону.

 

 

16:54 Президент Росії Владімір Путін призначив заступника голови ради безпеки РФ Дмітрія Мєдвєдєва першим заступником голови військово-промислової комісії.

 

 

16:11 Міністерство закордонних справ України офіційно ініціювало процес, спрямований на виключення Росії з Ради Безпеки ООН і організації загалом. Про це повідомив голова МЗС України Дмитро Кулеба. "Ми заявили на офіційному рівні свою детальну та аргументовану позицію, чому перебування Росії в Радбезі ООН та в організації загалом – нелегітимне. Ми надали детальні докази того, як 31 рік тому російська делегація, по суті, просто окупувала крісло СРСР в РБ ООН – держави, яка на той момент припинила своє існування, – без жодних статутних підстав на це. Зґвалтування статуту відбулося на основі... простої зміни табличок «СРСР» на «Російська Федерація». Це грубе порушення пункту 2 Статті 4 Статуту ООН, який чітко визначає єдину легітимну процедуру набуття членства в організації. Понад три десятиліття на цей ганебний факт просто закривали очі", – заявив Кулеба.

 

Як повідомили у МЗС України, офіційний Київ офіційно закликав держави – члени ООН позбавити РФ статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому. "Керуючись принципом рівноправності членів ООН, Російська Федерація має пройти той же міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни", – вважають у МЗС.

 

 

15:19 Міністерство внутрішніх справ Росії оголосило у федеральний розшук журналіста-розслідувача інтернет-порталу Bellingcat Христа Грозева. Про це повідомляє російське видання "Медіазона". Журналісти припускають, що кримінальна справа стосується спецоперації, коли українські сили намагалися викрасти російський літак, спонукаючи до цього кроку російського пілота.

 

 

14:50 Служба безпеки України затримала на Київщині колаборанта, який мешкає у селищі Глібівка та під час захоплення Вишгородського району підтримав російських окупантів і запропонував їм свою допомогу у війні проти України. "Зловмисник «зливав» агресору адреси проживання місцевих жителів, що потенційно могли входити до руху опору. Серед них – колишні учасники антитерористичної операції на сході нашої держави. За його «наводкою» загарбники вдиралися до помешкань українських патріотів та викрадали їх. Після цього потерпілих катували і примусово вивозили до РФ. Встановлено, що зрадник особисто брав участь у проведенні каральних рейдів на території району", – поінформували в СБУ. Понад те, зрадник спільно з росіянами брав участь в облавах; одного разу під час "нальоту" чинив фізичне насильство та погрожував дружині потерпілого вбивством. Також колаборант розграбовував оселі громадян під виглядом "сприяння" матеріально-технічному забезпеченню окупаційних угруповань РФ, зокрема "конфіскував" мікроавтобус. 

 

 

14:23 В Україні створили спільну банківську мережу Power Banking, яка працюватиме навіть в умовах блекауту. У відділеннях, охоплених ініціативою, для клієнтів буде доступний перелік нагальних банківських послуг: отримання готівки (в банкоматах чи в касі); платежі, переказ коштів (у касі чи в терміналах самообслуговування); обмін валют (у разі наявності готівкової валюти в касі); консультації менеджерів із фінансових питань. "Банки повинні бути частиною проєкту української влади із забезпечення незламності та безперервності функціонування критично важливих сервісів в умовах енергетичного терору, а саме безперервності надання банківських послуг", – ідеться у повідомленні від Національного банку України. Відділення спільної мережі забезпечені альтернативними джерелами енергії та резервними каналами зв’язку, мають посилену інкасацію готівки і додатковий персонал.

 

 

13:16 У Дніпрі демонтували пам’ятники російському письменнику Максіму Ґорькому та радянському льотчику Валєрію Чкалову (на фото).

 

 

 

12:31 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З жовтня російські війська здебільшого зосередилися на будівництві оборонних позицій на багатьох ділянках лінії фронту в Україні. Це включає встановлення додаткових полів протитанкових і протипіхотних мін, що майже напевно виходить за рамки російських доктринальних вказівок.

Мінні поля становлять ефективну перешкоду для підготовлених військ лише тоді, коли вони прикриті спостереженням і вогнем. Головною проблемою для російських військ, ймовірно, буде нестача засобів спостереження і підготовленого персоналу для ефективного моніторингу великих територій нових мінних полів.

 

 

12:09 Українські правоохоронці передали до суду обвинувальний акт щодо колишнього заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича за організацію розгону студентського наметового табору під час Революції гідності. "Працівники ДБР встановили, що колишній працівник КДБ СРСР за завданням своїх кураторів пішов працювати до органів державної влади України. З часом Володимир Сівкович став заступником секретаря РНБОУ та отримав до Дня незалежності України у 2013 році військове звання генерал-майора запасу. Вже через три місяці за його безпосередньої участі відбулася організація побиття учасників однієї з перших акцій протесту молоді за євроінтеграційний курс нашої держави. Наразі він є одним з очільників антиукраїнського руху, створеного спецслужбами РФ. Це теж не залишиться поза увагою нашого слідства та правосуддя", – заявили у Державному бюро розслідувань.

 

 

11:44 Станом на 26 грудня дефіцит потужності в енергосистемі залишається суттєвим, повідомила у понеділок компанія "Укренерго". "Наявні обмеження у системі передачі електроенергії внаслідок значних пошкоджень магістральних мереж масованими атаками росіян. У зв’язку з цим до всіх областей доведені ліміти споживання. Наразі через перевищення лімітів споживання введені аварійні відключення у Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській, Львівській, Київській областях та у м. Києві", – поінформував оператор.

 

 

11:29 У 2022 році прибуток українських банків скоротився більш ніж уп'ятеро. Торік за цей період банки отримали прибутку на 58 млрд грн, а цього разу – лише 11 млрд грн, свідчать дані opendatabot. Із 67 банків в Україні майже третина – 21 банк – завершили десять місяців зі збитками.

 

 

10:13 У Росії залишилося ракет на два-три масовані удари по Україні, оцінює начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов:

"Тієї кількості ракет, яка залишилась – якщо взяти суто математично їхні розрахунки, – вистачить із їхньою інтенсивністю в залпі в середньому 70–75 ракет на два-три рази. І в принципі вони закінчаться взагалі.

Якщо ви подивитесь на інтенсивність ракетних атак Росії – вони робили ці теракти щодо об'єктів критичної інфраструктури спочатку раз на тиждень. Потім – раз на 10 днів. Потім – раз на два тижні. Зараз – ще довше.

Цей проміжок часу обумовлений виключно однією проблемою: швидкоплинне скорочення ракетного арсеналу РФ. Їхня промисловість не здатна покрити ту кількість, яку вони витрачають. Попри всі їхні намагання, це нереально".

 

 

10:01 З 1 січня в Україні стартує програма заміни старих жарівок на нові LED-лампи. Повнолітні українці зможуть безкоштовно отримати 5 світлодіодних ламп замість старих жарівок з ниткою розжарювання, треба лиш попередньо залишити заявку у «Дії», а потім у відділенні Укрпошти обміняти лампи.

 

 

09:35 Вночі в районі військового аеродрому в Енгельсі Саратовської області РФ знову пролунали вибухи, міноборони РФ повідомило про смерть трьох російських військових.

 

 

09:25 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 102 600 (+550) осіб,

танків – 3016 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 6017 (+16) од.,

артилерійських систем – 1996 (+5) од.,

РСЗВ – 418 (+0) од.,

засобів ППО – 212 (+0) од.,

літаків – 283 (+0) од.,

гелікоптерів – 267 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1707 (+1) од.,

крилатих ракет – 653 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4647 (+12) од.,

спеціальної техніки – 178 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

88,3% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

34,7% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

77,5% автомобільної техніки (з них 0,8% за минулий тиждень),

64,8% артилерійських систем (з них 1,2% за минулий тиждень),

37,5% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

22,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

30,0% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:02 У новорічну ніч діятимуть вимоги комендантської години, поліція працюватиме в посиленому режимі, нагадала речниця голови Національної поліції Мар’яна Рева в ефірі спільного телемарафону.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Протягом минулої доби противник завдав 1 авіаційний та 5 ракетних ударів, здійснив понад 40 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Площанка, Невське і Червонопопівка Луганської області та Веселе, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Підгороднє, Бахмут, Курдюмівка, Майорськ, Водяне, Красногорівка і Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ворог зберігає військову присутність вздовж державного кордону, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку ворожі обстріли зафіксовано в районах населених пунктів Винторівка, Манухівка, Рижівка та Ворожба Сумської області.

На Слобожанському напрямку мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Стрілеча, Стариця, Землянки, Устинівка, Вільхуватка, Чугунівка, Новомлинськ та Кам’янка Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог завдав вогневого ураження по районах більш як 25 населених пунктів. Серед них - Дворічна, Кислівка, Котлярівка і Берестове на Харківщині; Стельмахівка, Площанка, Діброва і Червонопопівка Луганської області та Ямполівка і Торське на Донеччині.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник обстріляв позиції наших військ в районах понад 20 населених пунктів. Зокрема це Спірне, Берестове, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Опитне, Озарянівка, Нью-Йорк, Авдіївка, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку вогневого впливу зазнали Вугледар, Велика Новосілка та Времівка Донецької області.

На Запорізькому напрямку обстріляно райони понад 25 населених пунктів. Серед них Гуляйполе, Червоне, Степове, Малі Щербаки, Щербаки і Чарівне Запорізької області та Нікополь – Дніпропетровської.

На Херсонському напрямку противник продовжує артилерійські обстріли населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Постраждала цивільна інфраструктура населених пунктів Республіканець, Тягинка, Зеленівка, Інженерне, Антонівка, Садове і Велетенське Херсонської області та місто Херсон.

Противник продовжує зазнавати втрат. Так, у місті Старобільськ Луганської області, у обладнаний окупантами військовий шпиталь, за останній час доставлено близько 50 важкопоранених військовослужбовців ворога. У місті Горлівка Донецької області, через нестачу донорської крові, всіх працівників медичних установ зобов’язали здавати кров відповідно до складеного графіку.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ окупантів. А наші ракетники і артилеристи уразили 9 пунктів управління, 2 райони зосередження живої сили та 2 інші важливі об’єкти противника.

 

26.12.2022