302-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:18 Північна Корея передала Росії протипіхотні ракети через "прокладку" у формі "групи Вагнера". Про це заявив на брифінґу координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі. "Сьогодні ми можемо підтвердити, що Північна Корея завершила початкову поставку зброї "Вагнеру", який оплатив це обладнання. Минулого місяця Північна Корея поставила піхотні ракети та снаряди в Росію для використання "Вагнером", – сказав Кірбі, згідно з повдіомленням "Голосу Америки". З його слів, "кількість матеріалів, переданих "Вагнеру", не змінить динаміку бойових дій в Україні", та водночас Білий дім "стурбований тим, що Північна Корея планує поставити більше військового обладнання". За оцінками офіційного Вашінґтона, "Вагнер" має в Україні близько 50 тисяч співробітників, зокрема, 10 тисяч контрактників і 40 тисяч засуджених.

 

 

21:16 Силам оборони вдається захищати Бахмут від наступу росіян, заявив спікер Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. "Їхні групи іноді проривалися на околиці Бахмута, але вони були вибиті", – розповів Череватий в етері національного телемаратону. З його слів, у районі Бахмута досягаються дві головні цілі – ворог не може прорвати оборону і наступати далі, а також щодоби зазнає "просто неймовірних втрат, як для армії XXI століття".

 

 

20:27 Президент Росії Владімір Путін заявив, що мета війни в Україні – "захистити єдність русского міра". Путін звинуватив Сполучені Штати Америки у розбраті між країнами колишнього Радянського Союзу. "Нас стравили. У цьому сенсі ми зазнали фіаско", – ствердив він. Російський президент назвав українське прагнення до незалежності "сепаратизмом" ("Ідея українського сепаратизму народилася давно"), а ще згадав фразу: "Хочете втратити Україну – приєднайте Галичину".

 

 

19:55 Президент Володимир Зеленський заявив, що везе зі Сполучених Штатів Америки на фронт рішення, яких в Україні давно чекали. "Повертаємося з Вашингтона – їдемо з хорошими результатами. З тим, що дійсно допоможе. Коли ми кажемо «патріоти» в Україні й у Сполучених Штатах, ми однаково маємо на увазі захист держави та людей. Це питання вирішено для України... Веземо в Україну, на Донбас, під Бахмут та на південь рішення, яких наші сили оборони чекали", - заявив Зеленський у зверненні, записаному в дорозі.

 

 

19:01 Перша група українських військовослужбовців завершила навчання в Чехії - солдати, які проходили навчання в Чехії на Лібавському полігоні, готові їхати в Україну. На злагодженні перебували як новобранці, так і досвідчені військовики. Вони проходили навчання зі стрілецькою зброєю, бронетехнікою, опановували командирські навички, повідомляє idnes.cz. До кінця наступного року ще чотири групи українських воїнів мають пройти навчання в Чехії - загалом до 4 тисяч українських військовослужбовців.

 

 

18:20 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Протягом доби російські окупанти завдали 5 ракетних та 5 авіаційних ударів, а також здійснили близько 15 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, включаючи нічний обстріл цивільної інфраструктури міста Марганець Дніпропетровської області. Вдень ворог обстріляв Часів Яр Донецької області, де є жертви серед мирного населення.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури на всій території України.

Ворог продовжує зосереджувати зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському і Авдіївському та не полишає спроб покращити тактичне положення на Куп’янському і Лиманському напрямках.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Слобожанському напрямку танкових, мінометних та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Шевченка, Стрілеча, Нескучне, Тернова, Стариця, Вовчанськ, Волохівка, Строївка та Куп’янськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку ворог обстріляв райони Новомлинська, Крохмального і Берестового Харківської області та Новоселівського та Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку під вогневий вплив потрапили Макіївка, Площанка, Червонопопівка та Діброва Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник обстрілював Верхньокам’янське, Білогорівку, Бахмут, Кліщіївку, Андріївку, Олександро-Шультине, Курдюмівку, Озарянівку та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку вргневого ураження зазнали райони населених пунктів Костянтинівка, Водяне, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли по районах Времівки, Великої Новосілки, Нескучного, Вугледара та Микільського Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує мінометні та артилерійські обстріли цивільної інфраструктури вздовж правого берега річки Дніпро. Шкоди зазнали понад 25 населених пунктів. Серед них - Новопіль Донецької області; Степове, Гуляйполе, Щербаки, Мала Токмачка і Дорожнянка Запорізької області; Марганець на Дніпропетровщині та Новодмитрівка, Качкарівка, Херсон, Інженерне і Львове Херсонської області. Вночі противник також завдав ракетного удару по місту Очаків Миколаївської області.

20 грудня цього року Сили оборони завдали удару по скупченню живої сили противника в районі Миколаївки Скадовського району Херсонської області. В результаті нього уражено до 140 військовослужбовців російських окупаційних військ та знищено 8 вантажних автомобілів Камаз з боєприпасами.

За уточненою інформацією, в результаті ураження 20 грудня польового аеродрому ворога в районі Каховки Херсонської області окупанти втратили до 150 осіб вбитими та близько 50 - пораненими. Знищено до 20 одиниць військової техніки різного типу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили пункт управління, 2 склади боєприпасів та 3 райони зосередження живої сили противника.

 

 

17:43 У місті Каховка на окупованій частині Херсонської області підірвали автомобіль із очільником окупаційної адміністрації селища Любимівка Андрієм Штепою. Як повідомляють російські медії, у машині знайшли обгоріле тіло та документи на прізвище Штепа. Депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань розповів, що колаборант був відомий за прізвиськами "Шнир", "Шнира", "Блютуз".

 

 

17:09 Президент Володимир Зеленський зустрівся з польським президентом Анджеєм Дудою у місті Ряшів під час свого повернення зі Сполучених Штатів Америки до України. Голови держав підбили підсумки 2022 року, що приніс надзвичайно складні історичні виклики через повномасштабну війну, яку 24 лютого розпочала Росія проти України. Володимир Зеленський подякував Анджею Дуді за потужну підтримку українців з боку Польщі та поляків. Лідери обговорили стратегічні плани на майбутнє, порядок денний двосторонніх відносин та взаємодії на міжнародному рівні в наступному році, повідомила пресова служба ОП.

 

 

16:41 У Міністерстві закордонних справ Ірану образилися на виступ президента Володимира Зеленського у Конгресі США. Речник МЗС Нассер Канаані заявив, що виступ Зеленського містив "грубі зауваження", адже офіційний Тегеран неодноразово переконував, що "Ісламська республіка Іран не постачала жодного озброєння жодній стороні для застосування у війні в Україні". Іранська дипломатія зазеначила, що її "стратегічне терпіння" не є безмежним. 

 

 

16:11 Опубліковано фотографії з ресторану в Донецьку, де напередодні було поранено ексголову "Роскосмосу" Дмітрія Роґозіна і прем'єр-міністра в окупаційній адміністрації руху "ДНР" Віталія Хоценка.

 

 

 

15:50 Народному депутатові України IV-VIII скликань повідомили про підозру у посяганні на територіальну цілісність України. Як повідомили в Офісі генерального прокурора, колишній парламентар у соцмережах опублікував публічні заклики до підтримки військової агресії Росії проти України, звеличувавав дії держави-агресора та окупацію територій України. Аби заручитися підтримкою місцевих мешканців, підозрюваний переконував мешканців тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької та Харківської областей у можливості отримати списання кредитних боргів. Як повідомляє УНІАН, ідеться про Дмитра Святаша.

 

 

15:40 У тимчасово окупованому Маріуполі знайшли 10,3 тис. нових могил. Більшість із захоронень містяться на цвинтарі у Старому Криму. Про це йдеться у розвідці від авторів Associated Press, котрі проаналізували дані супутникових знімків та кадрів із безпілотників. Загальна площа з могилами – понад 51,5 тис. квадратних метрів. Росіяни використовували важку техніку, щоби викопати довгі траншеї.

 

 

14:53 Кабінет Міністрів розіслав на місця плани реагування на випадок блекауту із грифом "Для службового користування", повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна". З його слів, попередні оцінки свідчать, що на оживлення енергосистеми знадобиться понад тиждень. "При найбільш складному випадку повного блекауту, коли взагалі все розбито, вихід займає від 7 до 10 днів. Це за розрахунками наших енергетиків. Підкреслю, це теоретичні розрахунки, бо світ не переживав ще таких речей", – сказав Шмигаль. Коментуючи перспективи, коли водночас кілька сотень тисяч чи мільйонів людей будуть змушені залишити свої квартири, Шмигаль сказав: "У разі блекауту – це зовсім інша історія. Якщо він буде по всій країні, то куди відвозити, якщо вся країна в умовах гуманітарної катастрофи? Ми розуміємо, що відбуватиметься. Частина людей переїде до найближчих сільських населених пунктів, частина планує залишитися в містах і зробила відповідні приготування... Хтось прийде до "Пункту незламності". Хтось поїде за кордон... Ключове завдання буде – вижити. Тому зараз робимо все, щоб не допустити такого сценарію", – підсумував прем'єр.

 

 

14:12 Європейський Союз працює над збільшенням потоків електроенергії між Україною, Молдовою та рештою Європи, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Євроунія також мобілізує 900 генераторів для електропостачання, включаючи лікарні, і відправить в Україну мільйони енергоощадних лампочок. "Ми з вами. Світло буде", – запевнила фон дер Ляєн.

 

 

13:40 Європейська Унія визначила дату саміту Україна-ЄС – зустріч відбудеться 3 лютого 2023 року у Брюсселі. "Можу підтвердити, що саміт Україна-ЄС відбудеться 3 лютого, є відкрите запрошення Президенту Зеленському відвідати Брюссель", – повідомив речник президента Європейської ради Баренд Лейтс.

 

 

13:14 На ранок 22 грудня в українській енергосистемі зберігався значний дефіцит потужності, заявили у національній енергетичній компанії "Укренерго". "Працюють усі види генерації. До мережі підключено ще один з блоків атомних електростанцій, триває набір потужності. Водночас зберігаються певні обмеження у системі передачі електроенергії, спричинені пошкодженнями магістральних мереж систематичними ракетними та безпілотними атаками... Ремонтні роботи тривають цілодобово, але отримані пошкодження об’єктів генерації та магістральних мереж складні й масштабні, їх відновлення вимагає значного часу", – ідеться в повідомленні. Найскладніша ситуація залишається у центральному регіоні та в Києві, а також у прифронтових регіонах на сході та півдні країни.

 

 

12:49 Державна прикордонна служба України повідомила, що сили оборони мали точні координати перебування колишнього голови Роскосмосу Дмітрія Роґозіна й фактично підтвердила факт удару по приміщенню в Донецьку, де перебував одіозний російський політик. "Днями Державна прикордонна служба встановила, що громадянин РФ Рогозін Д. незаконно перетнув український кордон, та знайшла його місце перебування на тимчасово окупованій росією території в Донецькій області. Особисто вручити протокол порушнику прикордонники не змогли, тому даній особі його «передали» під час святкування ним дня народження небайдужі товариші. Прикордонна служба вкотре закликає росіян не порушувати українське законодавство, відповідальність обов’язково настане!" – йдеться у повідомленні ДПСУ.

 

 

12:20 У російському місті Мурманськ спалахнула пожежа на авіаносці "Адмірал Кузнєцов", котрий стоїть на ремонті на заводі "Звьоздочка". Керівництво підприємства стверджує, що під час ремонту сталося "маленьке займання"; спрацювала пожежна система корабля, вогонь загасили.

 

 

11:56 Укрпошта вводить в обіг поштову марку "Щедрик. Carol of the Bells". Випуск марки приурочено до 100-річчя презентації "Щедрика" на сцені в Карнегі-Холі в Нью-Йорку, після якої щедрівка набула всесвітньої популярності і стала символічним святковим гімном. Ескіз до поштової марки, конверта "Перший день", художньої картки та штемпеля створив заслужений художник України Миколай Кочубей.

 

 

 

11:28 Розпорядник адміністрації президента Білорусі Олександр Лукашенко провів нараду із керівниками оборонних відомств, під час котрої йшлося про нещодавню перевірку бойової готовності війська і пересування армії вздовж кордону з Україною. "Переміщаємо туди, куди ми вважаємо за потрібне, і спільне угруповання збройних сил, і свої збройні сили", – сказав він. При тім Лукашенко додав, що в перекиданні військ до кордону з Україною немає "ніякого іншого задуму, ніякої конспірології".

 

 

11:04 Одіозний російський політик, колишній голова Роскосмосу Дмітрій Роґозін зазнав поранення в Донецьку. Як розповів помічник Роґозіна, його бос потрапив під обстріл, коли був у готелі, де мешкають "воєнні радники". Росіяни гадають, що удар був цілеспрямованим.

 

 

10:49 Ситуація з електропостачанням у Києві є складною, найскладнішою в Україні, і надалі може погіршитися, заявив гендиректор постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко. "Є ті райони, хто отримує світло близько 5 годин на добу. Є ті, хто зі світлом 2-3 години на добу. А є ті, хто без світла взагалі з останього обстрілу. Місто не може отримати потужність від енергосистеми країни через пошкодження високовольтного обладнання... Ключова наразі проблема у Києві – не генерація, а мережі. Ну не може мережа працювати, коли нема 60% трансформаторів. Неможливо подавати електроенергію туди, де замість обладнання – нуль", – поінформував Коваленко. Директор Yasno розповів, що фахівці працюють над ремонтами та над новими схемами перезаживлення із використанням доступного обладнання. "Чи може бути краще, ніж зараз? Може – коли завершаться ремонтні роботи і коли схема перезаживлення запрацює. Чи може бути гірше? Так, якщо нас знову обстрілюватимуть. Точніше, якщо пошкодять оті 40% вузлів, що залишилися", – пояснив він.

 

 

10:18 Минулої ночі на Ніагарському водоспаді на хвилину вимкнули освітлення на знак солідарності з українцями. Адміністрація парку оприлюднила знимки на своїй сторінці у twitter. Нагадаємо, вночі у день зимового сонцестояння відбулася глобальна акція #LightUpUkraine – шість десятків відомих локацій по всьому світу мали на хвилину вимкнути ілюмінацію, аби привернути уваги до проблеми з відключенням електроенергії в Україні, а також підтримати заклик жертвувати кошти на електрогенератори для українських лікарень.

 

 

 

10:06 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

19 грудня 2022 року президент Путін здійснив візит до Мінська для проведення переговорів із президентом Білорусі Лукашенком. Під час дискусії президентів говорилося про «єдиний оборонний простір».

Хоча Москва та Мінськ широко розголошують розміщення російських підрозділів у Білорусі, збройні сили Білорусі, ймовірно, нещодавно взяли на себе значну, але доволі стриману роль у підготовці тисяч щойно мобілізованих російських резервістів. Ймовірне використання білоруських інструкторів є спробою частково виправити брак російських військових інструкторів, багато з яких дислокуються в Україні або стали жертвами бойових дій.

Хоча Росія та Білорусь мають великий досвід військового співробітництва, підготовка білорусами мобілізованого російського персоналу є зміною ролей. Росія традиційно вважала білоруські війська гіршими за російські, тому використання їх в якості інструкторів є ознакою перенапруження російської військової системи.

 

 

09:57 Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі під час прийняття Президента України Володимира Зеленського нагадала, що її батько був членом американського Конгресу, коли в 1941 році, через день після Різдва, перед Конгресом виступав прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль і "закликав Америку боротись з тиранією в Європі". Посадовиця нагадала слова Черчилля з цієї промови: "Ми робимо найбільш шляхетну роботу в світі – не лише захищаючи серця та домівки, але і справу свободи в кожній землі". "Саме це і робить народ України", – вказала Пелосі. Посадовиця висловила сподівання, що в наступні 48 годин Конгрес затвердить новий раунд "важливої безпекової та економічної допомоги для України", і високо оцінила рішення Байдена надати системи протиповітряної оборони Patriot, повідомляє "Голос Америки".

 

 

 

09:35 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 100 400 (+660) осіб,

танків – 3003 (+1) од.,

бойових броньованих машин – 5981 (+2) од.,

артилерійських систем – 1978 (+6) од.,

РСЗВ – 413 (+1) од.,

засобів ППО – 212 (+0) од.,

літаків – 283 (+1) од.,

гелікоптерів – 267 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1693 (+5) од.,

крилатих ракет – 653 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4615 (+7) од.,

спеціальної техніки – 178 (+0) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

87,9% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

34,5% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

76,9% автомобільної техніки (з них 0,9% за минулий тиждень),

64,2% артилерійських систем (з них 1,0% за минулий тиждень),

37,1% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

22,7% літаків (з них 0,2% за минулий тиждень),

30,0% гелікоптерів (з них 0,3% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:03 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав "стратегічною поразкою" для Росії рішення Сполучених Штатів Америки надати Україні системи Patriot. "«Патріоти» в Україні – це збережені життя та цивільна інфрастуктура. Це ще одна стратегічна поразка Росії, яка втратить важелі для залякування і терору. Це наближення дня нашої Перемоги. Тим більше, що крім «Патріотів» на переговорах було ще багато важливих тем. І найголовніше: історія «Патріотів» – це ще один приклад того, що неможливе стає можливим, якщо цим займається Україна", – прокоментував Кулеба.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

На сьогодні, за майже 10 місяців, росія втратила в Україні вже понад 100 тисяч особового складу, три тисячі танків та близько шести тисяч інших бронемашин.

Продовжуючи агресію, протягом минулої доби противник завдав 6 ракетних та 15 авіаційних ударів, зокрема і по цивільних об’єктах в Запорізькій області. Також ворог здійснив 64 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

За минулу добу наші воїни відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Новоселівське, Стельмахівка, Площанка і Червонопопівка Луганської області та Берестове, Яковлівка, Соледар, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Озарянівка, Майорськ, Нью-Йорк, Красногорівка, Невельське і Мар’їнка на Донеччині.

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Разом з тим, на Сіверському напрямку, противник обстріляв з реактивних систем залпового вогню район Заруцького, що на Сумщині.

На Слобожанському напрямку танкових та артилерійських обстрілів зазнали райони населених пунктів Червона Зоря, Козача Лопань, Веселе, Варварівка, Стариця, Вовчанськ, Вільча, Черняків, Чугунівка та Амбарне Харківської області.

На Куп’янському напрямку під вогневе ураження потрапили Новомлинськ, Куп’янськ, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне і Берестове Харківської області та Новоселівське і Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку обстріли зафіксовано поблизу Макіївки, Площанки, Невського, Червонопопівки та Діброви Луганської області.

На Бахмутському напрямку противник стріляв з танків та всього спектру артилерії по районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Яковлівка, Соледар, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Опитне, Кліщіївка, Андріївка, Олександро-Шультине, Курдюмівка, Диліївка, Озарянівка, Дружба, Північне, Майорськ, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку вогневого впливу зазнали Красногорівка, Веселе, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка на Донеччині.

На Новопавлівському напрямку противник здійснив обстріли з танків та різнокаліберної артилерії по районах Вугледара, Пречистівки, Новоукраїнки та Великої Новосілки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках обстрілів з реактивної та ствольної артилерії, зокрема, зазнали населений пункт Червоногригорівка Дніпропетровської області та місто Херсон.

Підтверджено вогневе ураження 17 грудня поточного року зосередження особового складу та техніки противника в районі Горлівки Донецької області. Там було ліквідовано 13 військовослужбовців противника, 4 з яких – офіцери. Також було знищено бойову машину десанту та 3 вантажівки з боєприпасами. Інформація щодо поранених уточнюється.

З метою будівництва фортифікаційних споруд у Бєлгородській області, місцеве російське керівництво оголосило про набір добровольців, за грошову винагороду, для облаштування окопів, траншей та встановлення бетонних конусів.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 14 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки окупантів. Також наші захисники збили ворожий БпЛА типу “Форпост” та ще два – типу “Ланцет-3”.

Українські ракетники і артилеристи, в той же час, уразили три пункти управління та два райони зосередження живої сили противника.

 

 

08:08 Президент України Володимир Зеленський виступив на спільному засіданні обох палат Конгресу США. У своєму виступі він назвав наступний рік "вирішальним часом" у війні з Росією, підкресливши, що це час, "коли українська сміливість і американська рішучість мають гарантувати майбутнє нашої з вами свободи". Зеленський розповів конгресменам про свою поїздку на Донбас, де "немає місця, яке не було б полито кровʼю, і не буває години, коли не звучав би страшний гуркіт артилерії". "Ось це – лінія фронту: тиранія, яка не знає дефіциту жорстокості, проти життя вільних людей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб не просто стояти в таких боях, а щоб переломити це. Щоб перемогти на полі битви. У нас є артилерія. Так. Дякую вам. Чи її достатньо? Відверто – ні. Щоб Бахмут був не лише фортецею, яка відбиває атаки російської армії, а щоб російська армія повністю відступила, потрібно більше гармат і снарядів", – сказав Зеленський.

 

 

#цитата

 

 

"Я вважаю, що не має бути якихось табу між нами в союзництві. Україна ніколи не просила й не просить, щоб американські солдати воювали на нашій землі замість нас. Запевняю вас, що українські воїни чудово можуть самі керувати американськими танками й літаками".

 

Володимир Зеленський

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр оборони Росії Сєрґєй Шойгу запропонував низку експансивних реформ та цілей для російських збройних сил, які Росія навряд чи встигне завершити вчасно, щоб вони мали відношення до поточного конфлікту.

• Путін і Шойгу підтвердили максималістські цілі Росії у війні в Україні.

• Президент Росії Путін активізував зусилля, спрямовані на досягнення миру з критично налаштованою провоєнною націоналістичною спільнотою. Неспроможність Росії досягти заявлених Путіним цілей ставить під загрозу зусилля Кремля відновити контроль над внутрішнім наративом і створити умови для другого року війни.

• Російська ядерна риторика, найімовірніше, є спробою заспокоїти внутрішню аудиторію і залякати західну, а не показником підготовки до застосування ядерної зброї.

• Президент України Володимир Зеленський 21 грудня здійснив візит до Вашингтону, округ Колумбія. Про деталі візиту Зеленського та реакцію Росії на цей візит ISW повідомить 22 грудня.

• Російські й українські війська продовжували контратаки на лінії Сватово–Кремінна.

• Російські війська продовжили наступальні операції в районі Бахмута та Донецька.

• Український урядовець підтвердив, що російські війська безуспішно намагалися встановити контроль над островами дельти Дніпра.

• Міністр оборони РФ Сєрґєй Шойгу похвалився зростанням чисельності всеросійського молодіжного військово-патріотичного руху "Юнармія".

• Російські чиновники посилили репресії з боку правоохоронних органів з метою стримування партизанської діяльності та переслідування осіб, що симпатизують партизанам.

 

 

07:09 Президент США Джо Байден заявив на пресовій конференції після зустрічі з Володимиром Зеленським, що Україна демонструє відкритість до досягнення справедливого миру, натомість Владімір Путін не має жодного наміру припиняти війну. "Ви відкриті для досягнення справедливого миру, – сказав Байден, звертаючись до Зеленського. – Ми також знаємо, що в Путіна немає наміру, ані найменшого наміру припинити цю жорстоку війну. І Сполучені Штати віддані забезпеченню того, щоб хоробрий український народ міг продовжувати захищати свою країну від російської агресії стільки, скільки буде потрібно", – цитує "Укрінформ".

Президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на питання про "справедливий мир", сказав: "Що таке справедливий мир? Філософське запитання. А чи є справедлива війна? Мені здається, що для нас усіх мир по-різному справедливий. Для мене як для Президента це що? Ніяких компромісів щодо нашої землі, територіальної цілісності, нашого суверенітету. Це найголовніше", – сказав Зеленський. Він додав, що справедливий мир також передбачає і відшкодування всіх збитків, яких завдала російська агресія. Водночас Зеленський додав, що жоден мир для країни із тисячами батьків, які втратили на війні своїх дітей, ніколи не буде "справедливим". 

 

 

22.12.2022