300-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:21 Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав лідера Китаю Сі Цзіньпіна використовувати свій вплив на Росію для припинення війни в Україні під час телефонної розмови у вівторок, повідомляє "Німецька хвиля". "Президент підкреслив спільну зацікавленість Китаю і Європи в припиненні війни, а також повагу до українського суверенітету і необхідності виведення російських військ", - заявили в офісі Штайнмаєра. 

 

 

20:45 Телеканал CNN зняв відеоcюжет про чергування українських військовослужбовців на острові Зміїний. Зі слів бійця із позивним "Фортуна", Україна зберігає невелику військову присутність на острові. Фактично, це спостережна місія. Росіяни завдають по острову лише повітряних ударів.

 

 

 

20:11 Заступника голови ДСНС України Дмитра Бондаря відсторонили від посади після інциденту з вибухом подарованого корпуса від гранатомета у кабінеті головного коменданта польської поліції Ярослава Шимчика, повідомив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський.

 

 

19:45 Журнал The Economist назвав Україну "Країною року". "Щороку наші редактори сперечаються, яку з країн обрати переможцем. Але вперше вибір є очевидний – то могла бути лише Україна", – йдеться у публікації. The Economist виокремив чотири риси українців – героїзм, винахідливість, стійкість, а також натхненність. "Жах, який їм намагається завдати Путін, не впливає на їхній бойовий дух", – зазначили у журналі.

 

 

 

19:09 Росія почала перекидати на південь, ближче до українського кордону, свою військову техніку, привезену раніше на полігони. Про це повідомляє група "Беларускі Гаюн". Зокрема, у вівторок фіксували перевезення танків, вантажівок та особового складу ЗС РФ. 

 

 

18:41 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Російські окупанти продовжують вести повномасштабну збройну агресію проти нашої держави, не припиняють завдавати удари по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення на території України, порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни. Нарощують обсяги перекидання мобілізованого особового складу, озброєння і військової техніки, паливно-мастильних матеріалів та боєприпасів з далекосхідних регіонів російської федерації.

Противник зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. Намагається покращити тактичне положення на Куп’янському та Лиманському напрямках. На інших напрямках ворог здійснює оборону раніше зайнятих рубежів, зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України, водночас продовжує здійснювати обстріли позицій наших військ та цивільних об’єктів вздовж лінії зіткнення.

Протягом доби противник завдав 10 авіаційних та 4 ракетних удари по цивільних об’єктах населених пунктів Андріївка, Вовчанськ, Соледар, а також здійснив близько 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по цивільній інфраструктурі міста Херсон.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається й надалі на всій території України.

На Волинському, Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь та російської федерації продовжують знаходитись в прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли позицій наших військ в районах 27 населених пунктів, в тому числі: Карповичі, Тимоновичі, Костобобрів Чернігівської області; Кіндратівка, Водолаги, Запсілля, Їздецьке Сумської області; Гур’їв, Алісівка, Красне, Зелена, Вовчанськ, Зибине, Волохівка, Варварівка, Землянки та Дворічна Харківської області. Російські окупанти застосували ударний БпЛА в районах населених пунктів Попівка Чернігівської області та Зибине Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії 15 населених пунктів, зокрема це – Гряниківка, Кислівка, Котлярівка, Крохмальне, Берестове Харківської області; Макіївка, Площанка, Невське, Червонопопівка та Діброва Луганської області. Російські окупанти завдали ударів силами оперативно-тактичної та армійської авіації в районах населених пунктів Новоселівське та Площанка.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках ворог продовжує вести наступальні дії, здійснив обстріли з танків та всіх типів артилерії по позиціях наших військ в районах 24 населених пунктів. Серед них – Андріївка, Білогорівка Луганської області; Спірне, Соледар, Бахмут, Ступочки, Водяне, Невельське, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області. Противник завдав ударів оперативно-тактичною та армійською авіацією в районах Андріївка, Білогорівка, Спірне, Північне, Нью-Йорк, Кам’янка, Авдіївка, Невельське.

На Новопавлівському напрямку ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії позицій наших військ поблизу населених пунктів Вугледар, Пречистівка, Золота Нива та Велика Новосілка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує обстрілювати наші позиції та цивільну інфраструктуру населених пунктів вздовж правого берега річки Дніпро. Здійснив обстріли з танків та всього спектру артилерії 35 населених пунктів. Зокрема це – Времівка Донецької області; Зелений Гай, Дорожнянка, Залізничне, Вербове, Білогір’я Запорізької області; Берислав, Токарівка, Антонівка, Берегове Херсонської області. Завдав авіаударів в районах Времівки, Малих Щербаків, Новоандріївки та Ольгівського.

Противник продовжує зазнавати втрат. Підтверджено вогневе ураження підрозділами Сил оборони України 18 грудня районів зосередження живої сили та техніки противника на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Зокрема, в районах населених пунктів Пологи, Василівка і Кам’янка-Дніпровська. Втрати противника складають понад 130 поранених окупантів, знищено до 10 одиниць озброєння і військової техніки різного типу. Інформація щодо загиблих загарбників уточнюється.

Ворог продовжує використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування поранених російських окупантів та найманців приватних військових кампаній. Так, за наявною інформацією, у Луганську, міська багатопрофільна лікарня облаштована під військовий шпиталь російських окупаційних військ, який вже перевантажений пораненими окупантами.

Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 12 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили склад боєприпасів, 3 пункти управління та 8 районів зосередження живої сили ворога.

 

 

18:09 До державного бюджету надійшли перші кошти, отримані за результатами вилучення об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів в Україні. Про це повідомляє група аналітиків Trap Aggressor, яка моніторить ефективність санкцій. Ідеться про залишки коштів на рахунках українських дочірніх банків “Сбербанку” і “Веб.РФ” (“Міжнародний резервний банк” та “Промінвестбанк”). Їхні корпоративні права та фінансові активи націоналізували за рішенням РНБО у травні.

 

 

17:43 Станом на 20 грудня в енергосистемі працюють вісім блоків атомних станцій і десять теплових станцій, – сказав Шмигаль на засіданні уряду у вівторок. Через суттєві пошкодження в мережі зберігається значний дефіцит електроенергії. Для підтримки збалансованої роботи енергосистеми було застосовано аварійні відключення в 11 регіонах нашої держави. Ремонти тривають, але ситуація залишається складною.

 

 

17:07 Україна готується до офіційних кроків, аби довести незаконне перебування Росії в Раді безпеки ООН, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: "Росія багато років отруює ООН, це ні для кого не секрет. Так само, як вона отруює всі міжнародні організації, в яких перебуває. Росія займає місце постійного члена Радбезу ООН без належних юридичних підстав внаслідок відверто шахрайської схеми, яка відбулася 31 рік тому. Україна зараз готується до офіційних кроків, які доведуть незаконне перебування Росії в Радбезі ООН і запустять політичний процес, який має призвести до позбавлення її цього місця".

 

 

16:40 Росіяни прагнуть влаштувати Україні повний блекаут іще до Нового року, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду. "В умовах, коли енергосистема зазнає ударів ледь не щодня, давати будь-які прогнози щодо відновлення стабільного енергопостачання просто неможливо", – констатував голова уряду Шмигаль. Він додав, що стан справ в енергосистемі може як покращитися, так і погіршитися залежно від інтенсивності та масованості нових атак. "Російські терористи робитимуть усе, аби до Нового року залишити українців без світла. Для них важливо, аби Різдво та Новий рік в Україні пройшли в темряві. Тому маємо готуватися до нових атак", – цитує "Укрінформ".

 

 

16:19 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Росія не відмовилася від ідеї вторгнутися на українську територію з Білорусі. "Вони (РФ, – ред.) розпочали наступ саме з Білорусі на Київ через Чорнобиль. Цей ризик, звісно, залишається. А коли ми говоримо про зимовий період – з січня до квітня, в цьому коридорі, – то ми оцінюємо в першу чергу готовність росіян через свій мобілізаційний резерв створити потенційне ударне угруповання. Те, що до цього будуть залучені саме білоруські збройні сили, – це вже питання друге. Територія Білорусі може бути використана як напрямок удару, якщо росіяни сформують там своє ударне угруповання. Станом на сьогодні такого ударного угруповання не сформовано", – сказав Резніков в етері національного телемаратону.

 

 

15:54 У звільненому від росіян місті Ізюм одну з вулиць перейменували на честь замордованого окупантами письменника Володимира Вакуленка. Загалом перейменували 21 топонім. Зокрема, в Ізюмі будуть вулиці на честь 25-ої Січеславської бригади, 93-ої Холодноярської бригаді, полку "Азов", Олега Куцина (загиблого командира батальйону "Карпатська Січ").

 

 

15:11 Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Донеччину відвідав передові позиції однієї з механізованих бригад, особовий склад якої протистоїть ворогу на підступах до Бахмута. Президент заслухав доповідь командира про оперативну обстановку, матеріально-технічне забезпечення та пропозиції щодо подальших дій. Зеленський подякував українським воїнам за мужність, стійкість та міцність, які вони демонструють, відбиваючи атаки ворога. Президент України вручив військовослужбовцям нагороди. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять героїв, які назавжди залишилися на полі бою.

 

#цитата

 

"Ми бачимо, що залишається після того, як вони проходять, – нічого живого. Питання не в Донбасі. Ви захищаєте всю Україну. Після Донбасу вони зроблять і в інших містах. Вони не хочуть нічого українського... На ваших плечах – захист не Донбасу, а всієї України. Бажаю вам стійкості, з якою ви живете та перемагаєте. Історія пам'ятає лише переможців, сильних та сміливих".

 

Володимир Зеленський

 

 

14:50 У понеділок Росія використала для атаки по Україні найбільшу кількість іранських дронів за всі часи, заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. "Учора, як відомо, День святого Миколая. Рашисти привітали нас одним із найбільших "шахедних" обстрілів, йдеться про кількість. 35 ударних БПЛАбуло випущено по території України", – сказав Ігнат в етері національного телемаратону. Він зазначив: рекордна статистика використаних Shahed-136 свідчить про отримання Росією нової партії іранських дронів. Також у Повітряних силах наголосили, що ворог застосовує безпілотники тепер з іншої локації. "Раніше це були Крим та Херсонська область, наразі точки запуску переміщено до Краснодарського краю – саме звідти летять "шахеди" по нашій території", – сказав Ігнат.

 

 

14:24 Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №7662, котрий посилює вплив Офісу президента на призначення суддів у Конституційному Суді, через кілька годин після того, як Венеційська комісія висловила зауваження до проєкту. Перед тим ці зміни також розкритикували українські партнери із ЄС і G7. 

 

 

13:57 На Харківщині після роcійського удару горить нафтопереробне підприємство, лунають вибухи. Про це повідомив заступник командувача оперативного угруповання військ "Харків" Сергій Мельник. "Наразі пожежа ліквідована на площі 4,5 тисячі квадратних метрів території з комунікаціями, але досі горять резервуари та підземні промислові стоки. Через підвищення загазованості відбуваються вибухи... Наразі загальна площа горіння становить близько 5 тисяч кв. м", – поінформував Мельник.

 

 

13:34 Тренування російських літаків наведення та літаків-перехоплювачів носіїв балістичних ракет “Кинжал” у Білорусі проводять для уточнення цілей на території України. Про це заявив командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв. “Зазначені тренування проводяться з єдиною метою – це уточнення цілей на території України, які призначені для завдання ракетних ударів агресором. Але, відповідно, ми вживаємо всіх заходів для того, щоб знизити цей рівень загрози”, – прокоментував він. 

 

 

13:19 Україна уклала угоду з корпорацією Ілона Маска Space Exploration Technologies Corp. про отримання тисяч додаткових антен Starlink, повідомляє Bloomberg з посиланням на віцепрем'єра, міністра цифрової трансформації Михайла Федорова. На сьогоднішній день усі фінансові питання вирішені, уряди кількох країн ЄС готові розділити оплату, але навесні Україні необхідно буде знайти додаткове фінансування. Від кінця лютого Україна отримала близько 22 тисяч антен Starlink, понад 10 тисяч відправлять уже в найближчі місяці. Федоров зазначив, що SpaceX і Маск швидко реагують на проблеми, зокрема під час останнього блекауту в Україні він зрозумів ситуацію і відреагував моментально.

 

 

12:49 Президент України Володимир Зеленський із неанонсованим візитом відвідав прифронтовий Бахмут Донецької області, який є місцем найбільш запеклих боїв на фронті. Цю інформацію підтверджує речник Офісу президента Сергій Никифоров. "Він справді там був. І вже, мабуть, відбув. Але поки з міркувань безпеки від коментарів ми утримаємося", – сказав Никифоров у коментарі Hromadske.

 

 

12:12 В Україну вдалося повернути дитину, яка жила у прийомній сім’ї в Росії, – 16-річного Сергія вивезли в Росію вісім місяців тому, після окупації його батьківщини. Хлопець жив поблизу Маріуполя, незадовго до війни втратив батьків, однак має сестру. Родина, в якій довелося мешкати підлітку в Росії, мала трьох власних дітей та вже одну всиновлену. З новою сім’єю Сергій не розмовляв. Хлопець знайшов чат-бот, який допомагає захистити права українців у ході війни, і написав: "Я хочу повернутися з РФ в Україну". Як повідомив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, державні служби працюють над тим, щоб установити офіційне опікунство сестри над братом.

 

 

11:51 На офіційному сайті департаменту культури Тюменської області Сергій Стерненко зауважив цікаве повідомлення про наказ міністра культури РФ О.Любімова №2433 від 1 грудня 2022 року про необхідність включення в план культурних заходів святкування з нагоди урочистого підписання договору про возз'єднання Республіки Білорусь та Російської Федерації, яке мало би відбутися 12 грудня. 16 грудня Лукашенко на нараді з питань білорусько-російської співпраці неочікувано наголошував, що суверенітет та незалежність Білорусі непорушні: "Я бачу, зараз нагнітається ситуація. Особливо після цих масштабних переговорів [19 грудня] усі будуть говорити, що все: вже в Білорусі немає влади, тут уже росіяни пішки ходять і керують країною. Ще раз хочу підкреслити цю особливість: ніхто, крім нас, Білоруссю не керує. Це наші функції за конституцією, і моя у тому числі. Ми реалізовуємо ці функції".

 

 

 

11:10 У Конгресі оприлюднено законопроєкт про держфінансування США, куди, з-поміж іншого, включена екстрена допомога Україні й союзникам по НАТО у розмірі 44,9 мільярда доларів. Це будуть надрекордні 858 мільярдів доларів військових витрат за рік, що вище торішніх 740 мільярдів доларів та перевищує запит президента Байдена.

 

 

10:54 Виконавча рада МВФ схвалила Моніторингову програму із залученням ради директорів для України, яка сприятиме стабілізації макроекономічної політики в країні, а також залученню нової донорської підтримки. Про це йдеться у повідомленні фонду, оприлюдненому в понеділок. Основні заходи програми сфокусовані на мобілізації доходів, а також відновленні внутрішнього боргового ринку. Також передбачено підготовку стратегії фінансового сектору, підвищення прозорості й управління. І хоча програма не передбачає виділення нових траншів, вона сприятиме залученню фінансування від інших міжнародних донорів у 2023 році.

 

 

10:37 Служба безпеки України затримала проросійського діяча, який у 2014 році піднімав російський прапор над Харківською міською радою. Чоловік більше восьми років переховувався від правосуддя за участь у кремлівському проєкті "Новоросія" та спробах насильницького захоплення влади в регіоні. Крім цього, він виступав перед камерами московських пропагандистів і агітував за зміни меж кордону України та захоплення державних органів. "Коли спроби Москви провалилися, зловмисник вирішив залягти на дно і таким чином уникнути правосуддя. Для цього дотримувався заходів конспірації, постійно змінював адреси проживання та номери мобільних телефонів", – поінформували у СБУ. Під час обшуку в чоловіка виявили прапори РФ і "георгіївські стрічки", снайперську гвинтівку з оптикою, самозарядну гвинтівку Z-10, набої до вогнепальної зброї калібру 7,62 мм.

 

 

10:19 Під час поїздки держсекретаря США Етоні Блінкена до Китаю, яка має відбутися на початку наступного року, сторони обговорюватимуть війну РФ проти України, заявив під час брифінгу речник Держдепартаменту США Нед Прайс. Він нагадав, що США застерегли Пекін від надання Росії військової допомоги або від сприяння в ухилянні від санкцій, натомість США сподіваються, що КНР використає свій вплив на Москву, щоб допомогти покласти край «цій жорстокій війні».

 

 

10:02 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

16 грудня президент Росії Путін відвідав об'єднаний штаб спеціальної військової операції.

Путіна зафільмували під час зустрічі з низкою високопоставлених військових, зокрема з начальником генштабу Валєрієм Герасімовим і міністром оборони Серґєєм Шойгу. Він запропонував внести пропозиції щодо наступних кроків "спеціальної військової операції". Одним із тих, хто виступав із доповіддю, був командувач групи військ РФ в Україні генерал Сєрґєй Суровікін.

Цією зрежисованою зустріччю Путін, ймовірно, мав на меті продемонструвати колективну відповідальність за військову спецоперацію. Ця демонстрація, ймовірно, мала на меті зняти з Путіна відповідальність за військові невдачі, високий рівень смертності та зростання суспільного невдоволення мобілізацією. Телевізійні кадри, ймовірно, також мали на меті розвіяти чутки в соціальних мережах про відставку генерала Герасімова.

 

 

09:22 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 99 230 (+430) осіб,

танків – 2995 (+5) од.,

бойових броньованих машин – 5974 (+5) од.,

артилерійських систем – 1960 (+7) од.,

РСЗВ – 410 (+0) од.,

засобів ППО – 212 (+0) од.,

літаків – 281 (+0) од.,

гелікоптерів – 265 (+2) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1680 (+23) од.,

крилатих ракет – 653 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4599 (+7) од.,

спеціальної техніки – 177 (+2) од.

Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

87,6% танків (з них 0,7% за минулий тиждень),

34,4% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

76,7% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

63,6% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

36,8% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,9% гелікоптерів (з них 0,2% за минулий тиждень),

15,1% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:05 Заступник посла США при ООН Роберт Вуд на засіданні Ради Безпеки ООН звинуватив генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша у тому, що той, можливо через російські погрози, не відправляє посадових осіб з метою перевірки застосування Росією дронів, які постачаються Іраном: "Ми засмучені, що ООН не перейшло до проведення нормального розслідування цього повідомлення про порушення".

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник й надалі зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському і Авдіївському напрямках. Намагається відновити втрачене положення на Лиманському та веде оборону на інших напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Стельмахівка, Червонопопівка і Серебрянське Луганської області та Верхньокам’янське, Підгородне, Бахмут, Опитне, Курдюмівка, Красногорівка та Мар’їнка Донецької області.

Протягом доби противник завдав 4 ракетних та 60 авіаційних ударів, а також здійснив понад 80 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. В результаті цих ударів постраждала цивільні інфраструктура та населення.

Загроза завдання ворогом авіаційних та ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури залишається на всій території України.

На Волинському і Поліському напрямках обстановка залишається без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь та російської федерації продовжують знаходитись в прикордонних з Україною районах.

На Сіверському напрямку мінометних обстрілів зазнали населені пункти Тимоновичі, Карповичі і Костобобрів Чернігівської області та Нововасилівка, Кіндратівка, Водолаги, Запсілля і Їздецьке на Сумщині.

На Слобожанському напрямку ворог здійснив мінометні та артилерійські обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Стрілеча, Глибоке, Стариця, Вовчанськ, Волохівка, Чугунівка та Дворічна Харківської області.

На Куп’янському та Лиманському напрямках ворог здійснив обстріли з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії по районах населених пунктів Котлярівка, Крохмальне, Берестове Харківської області та Новоселівське, Стельмахівка, Макіївка, Площанка, Червонопопівка і Діброва Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках противник продовжує вести штурмові дії, здійснив обстріли з танків, мінометів ствольної та реактивної артилерії по наших позиціях в районах тридцяти населених пунктів. Зокрема, це Верхньокам’янське, Берестове, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник продовжує артилерійські обстріли позицій наших військ та цивільної інфраструктури вздовж правого берега річки Дніпро. Під ураження потрапили райони населених пунктів Темирівка, Червоне, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області та Чорнобаївка, Антонівка, Херсон, Микільське, Токарівка і Милове на Херсонщині.

Ворог продовжує зазнавати втрат, підтверджено ураження пункту постійної дислокації противника 18 грудня поточного року в районі населеного пункту Чаплинка Херсонської області. Інформація щодо загиблих та поранених окупантів уточнюється.

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 6 ударів по позиціях зенітно-ракетних комплексів ворога. Силами протиповітряної оборони минулої доби було збито два ворожих гелікоптери.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України уразили склад боєприпасів, 3 пункти управління та 3 райони зосередження живої сили противника.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Білорусі Лукашенко під час зустрічі 19 грудня, ймовірно, відвернув зусилля президента Росії Путіна змусити Білорусь піти на подальші інтеграційні поступки Росії. Путін і Лукашенко утрималися від публічного обговорення російського вторгнення в Україну, причому обидва лідери відзначили, що Білорусь все ще стоїть перед загрозою Заходу. Путін заявив, що обидва лідери обговорили формування єдиного оборонного простору. ISW раніше оцінював, що Лукашенко використовує риторику захисту білоруських кордонів від Заходу і НАТО, намагаючись уникнути участі у російському вторгненні в Україну. ISW продовжує оцінювати, що участь Білорусі у війні Путіна проти України залишається малоймовірною. Той факт, що Путін, схоже, прийняв тези Лукашенка, не переконавши Лукашенка скоригувати їх, опосередковано підтверджує цю оцінку. Лукашенко, ймовірно, скоригував би свою риторику, щоб створити правдоподібне пояснення для власного народу про те, чому він раптово відвернувся від вигаданої ним загрози вторгнення НАТО, щоб приєднатися до катастрофічного вторгнення Путіна в Україну.

• Кремль також намагався приховати ймовірні початкові наміри Путіна змусити Лукашенка піти на подальші поступки щодо інтеграції з Російською ФедерацієюЗокрема, Путін заявив, що «Росія не зацікавлена ​​нікого поглинати», коли йдеться про Білорусь. Ця заява була зроблена після того, як Лукашенко 16 грудня знову заявив про незалежність і повний суверенітет Білорусі, і виглядає як захисна реакція на коментарі Лукашенка.

• У ніч з 18 на 19 грудня російські війська завдали ударів по Києву безпілотниками- камікадзе "Шахід-131" і "Шахід-136".

• Ігор Гіркін, колишній командир російських бойовиків і промінентний критичний голос російського інформаційного простору мілблогерів, виступив з різкою критикою загальної ефективності російських військових у війні.

• Повідомляється про конфлікти влади "ДНР" з іншими російськими окупаційними органами щодо основних адміністративних процедур, що свідчить про напруженість у відносинах між різними окупаційними адміністраціями в Україні.

• "Група Вагнера", ймовірно, побудувала свою наступальну модель на тактичній жорстокості, щоб пристосуватися і скористатися своєю базою погано навчених і нещодавно завербованих засуджених.

• Російські війська продовжували обмежені контратаки вздовж лінії Сватове-Кремінна, при цьому російські джерела стверджували, що українські сили націлені на російські тилові позиції в Луганській області.

• Повідомляється, що 18 грудня російські війська втратили позиції на південь від Бахмута і продовжили наземні атаки поблизу Бахмута та Донецька.

• Українські офіційні особи повідомили, що російські сили відводять деякі підрозділи з районів уздовж східного (лівого) берега річки Дніпро в Херсонській області.

• Фінансист "групи Вагнера" Євгєній Прігожин продовжив зусилля з перетворення групи на легітимну напівдержавну організацію, звернувшись з клопотанням до відомих націоналістичних елементів у Кремлі.

• Російська окупаційна влада продовжувала обмежувати пересування окупованими територіями та застосовувати тактику залякування суспільства.

 

20.12.2022