298-й день війни Росії в Україні. Хроніка

21:17 Ставка Верховного головнокомандувача у неділю обговорила ситуацію на фронті, окремо зупинившись на найгарячіших ділянках. "Члени Ставки приділили увагу ситуації в Білорусі. Було заслухано інформацію про актуальну чисельність та озброєння ворожих військових угруповань. Командувачі відзначили готовність сил оборони реагувати на будь-який розвиток подій. Крім того, учасники засідання обговорили перебіг ліквідації наслідків масованого ракетного удару Росії по енергетичній інфраструктурі України, заслухали доповіді щодо підключення споживачів до електро- й теплопостачання", – поінформував Офіс Президента.

 

 

20:08 Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ:

 

Ворог намагається відновити втрачене положення на Лиманському напрямку; на Запорізькому - відновлює залізничну інфраструктуру для покращення логістичного забезпечення. Зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському та Авдіївському напрямках. На інших напрямках ворог веде оборону, зосереджує зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України.

Протягом доби російські окупанти завдали 4 ракетних удари, а також здійснили близько 20 обстрілів з РСЗВ. Постраждала цивільна інфраструктура та мирне населення.

Загроза ворожих авіаційних та ракетних ударів залишається на всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін, ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На Сіверському напрямку мінометного обстрілу зазнав населений пункт Білокопитове Сумської області.

На Слобожанському напрямку ворог утримує у прикордонних районах Бєлгородської області угруповання військ, здійснив танкові, мінометні та артилерійські обстріли по районах населених пунктів Червона Зоря, Стрілеча, Глибоке, Вовчанськ, Фиголівка, Дворічна та Новомлинськ Харківської області.

На Куп’янському напрямку обстріляно райони Ягідного, Кислівки, Котлярівки, Крохмального і Берестового на Харківщині та Новоселівського і Стельмахівки Луганської області.

На Лиманському напрямку під вогневе ураження потрапили Макіївка, Площанка, Червонопопівка та Діброва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку противник здійснив обстріли з танків та усього спектру артилерії по районах населених пунктів Верхньокам’янське, Берестове, Яковлівка, Соледар, Григорівка, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Кліщіївка, Андріївка, Курдюмівка, Диліївка, Озарянівка, Північне та Опитне Донецької області.

На Авдіївському напрямку ворог завдав вогневого впливу біля Авдіївки, Красногорівки, Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

На Запорізькому та Херсонському напрямках від ворожого вогню постраждали райони населених пунктів Темирівка, Червоне, Малі Щербаки і Плавні Запорізької області та місто Херсон. Є постраждалі серед мирних жителів.

Противник продовжує використовувати заклади освіти на тимчасово захопленій території для прикриття своїх підрозділів. Так, у деяких населених пунктах Василівського району Запорізької області, окупанти у будівлях шкіл розмістили особовий склад. При цьому, навчальний процес триває - діти відвідують навчальні заклади.

На тимчасово окупованій території Луганської області тривають мобілізаційні заходи. З 5 грудня поточного року військові комісаріати розіслали усім підприємствам регіону картки обліку.

Подібна ситуація відзначається і на тимчасово окупованій території Донецької області. В місті Горлівка мобілізації підлягають працівники комунальних підприємств.

Українська авіація протягом доби завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки і 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів противника.

Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за добу уразили 2 склади боєприпасів.

 

19:03 Кабінет міністрів України погодив призначення на посаду голови Державної служби з етнополітики та свободи совісті релігієзнавця доктора філософських наук Віктора Єленського. Як пише LB.ua, розпорядження про призначення мають оприлюднити у понеділок. Посол України у Ватикані, колишній голова департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури Андрій Юраш охарактеризував Єленського як "найвідомішого українського релігієзнавця і авторитетного та визнаного у міжнародному вимірі експерта". "Виважене і найкраще з усіх можливих у цій ситуації призначень", – прокоментував Юраш.

 

 

17:16 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обурений наміром Міжнародного олімпійського комітету повернути російських спортсменів на змагання. "Я вважаю, що одні з найцікавіших питань, народжених війною, звучать так: спорт і культура – чи справді вони поза політикою? У мене є своя відповідь на це питання: ні, вони не поза політикою, і не можуть бути там... Я усвідомив, слухаючи розмову Президента Зеленського і президента МОК, що у нас є ще одна стіна, на яку у нас не було часу звернути увагу, але яку потрібно обов'язково розвалити. І на цій стіні написано: "Спорт і мистецтво поза політикою", – заявив голова МЗС у інтерв'ю Вадиму Карп'яку. Кулеба додав, що 184 українські спортсмени і тренери були позбавлені права взяти участь в олімпійських змаганнях, тому що їх убила Росія. "У мене запитання: чому який-небудь російський спортсмен після цього має право на участь в Олімпійських іграх?" – обурився Кулеба.

 

 

16:32 Збройні Сили України вдарили по штабу окупантів у місті Щастя на Луганщині. "14 грудня окупанти заїхали в приміщення одного з ПТУ в місті Щасті (Луганська область), а вже 16 грудня їх не стало. Завдяки точковому удару було знищено 16 окупантів та 12 одиниць військової техніки. Ще близько 40 росіян потрапили до шпиталю з травмами різної тяжкості. Удар став можливим завдяки координації підпілля та ЗСУ", – поінформували у Центрі національного спротиву. 

 

 

15:19 Станом на неділю в Україні працюють всі дев'ять доступних енергоблоків на атомних станціях, утім частину потужностей лімітують через неготовність енергосистеми. "18 грудня 2022 року станом на 13:00 працюють усі дев'ять атомних енергоблоків, розташованих на підконтрольній Україні території. Однак сумарну потужність двох блоків обмежують більш ніж на 600 МВт через неготовність енергосистеми прийняти від них весь можливий обсяг електроенергії, оскільки об'єкти енергетичної інфраструктури ще не були відновлені після обстрілів 16 грудня", – йдеться у повідомленні "Енергоатому". Концерн очікує якомога швидшого відновлення інфраструктури для "можливості якнайшвидшої видачі повної наявної потужності з вітчизняних АЕС".

 

 

14:48 Папа Римський Франціск після недільної літургії закликав не забувати про страждання українського народу. "Просімо Діву Марію, споглядати яку нас у цю четверту неділю Адвенту запрошує літургія, аби вона торкнулася сердець тих, хто може зупинити війну в Україні. Не забуваймо про страждання цього народу, особливо дітей, похилих віком, хворих. Молімося, молімося!" – звернувся Франциск, згідно з повідомленням "Радіо Ватикану". Папа Франциск також висловив занепокоєння ситуацією, що склалася навколо Лачинського коридору та в Перу.

 

 

13:20 Китай занепокоєний невдачею російського вторгнення в Україну, бо це впливає на його плани щодо Тайваню, заявив директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс. З його слів, російський напад на Україну й особливо провал початкового плану викликали занепокоєння у лідера КНР Сі Цзіньпіна. "Я не думаю, що хтось ще з іноземних лідерів приділяв таку пильну увагу цій війні та поганим військовим результатам Росії, як Сі Цзіньпін, коли він думає про власні амбіції на Тайвані та в інших країнах", – сказав Бернс в інтерв'ю PBS. Він нагадав, що 2022 року Путін та керівник Китаю Сі Цзіньпін зустрілися на зимових Олімпійських іграх у Пекіні та проголосили "безмежну дружбу". Втім, попри очікування Росії, Китай не йде на постачання зброї до Росії.

 

 

12:57 Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв передбачає, що Владімір Путін у ході візиту до Білорусі намагатиметься переконати Олександра Лукашенка вступити у війну на суходолі. "Нещодавно очільник Кремля провів службову нараду з керівництвом збройних сил РФ, в ході якої, як він особисто зазначив, розглядав пропозиції військового командування на найближчі та середньострокові перспективи. Відразу після цього він спланував зустріч з керівництвом республіки Білорусь, яка відбудеться незабаром. На нашу думку, в ході цієї зустрічі будуть відпрацьовуватися питання подальшої агресії проти України та більш широкого залучення збройних сил республіки Білорусь до операції проти України, зокрема, на нашу думку, і на суходолі", – сказав Наєв.

 

 

10:31 Видання The New York Times стверджує, що Сполучені Штати Америки намагалися віднадити Україну від убивства начальника Генштабу РФ Валєрія Ґєрасімова під час його візиту в зону бойових дій в Україні. Йдеться про події 18 квітня, коли, як заявляли представники Міністерства оборони України, в районі Ізюма було атаковано російський командний пункт. NYT пише, що США отримали інформацію про те, начебто Ґєрасімов вирушив в Україну, проте вирішили не надавати даних Україні, побоюючись, що це може спричинити ескалацію і загострення у стосунках між Росією та США. Втім українська розвідка сама отримала дані про поїздку Ґєрасімова й розпочала операцію. Видання стверджує, під час замаху Вашінґтон начебто переконував Україну зупинити атаку.

 

 

10:00 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати ворога з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 98 280 (+590) осіб,

танків – 2987 (+2) од.,

бойових броньованих машин – 5963 (+5) од.,

артилерійських систем – 1948 (+1) од.,

РСЗВ – 410 (+0) од.,

засобів ППО – 211 (+0) од.,

літаків – 281 (+0) од.,

гелікоптерів – 264 (+0) од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1649 (+1) од.,

крилатих ракет – 653 (+0) од.

кораблів /катерів – 16 (+0) од.,

автомобільної техніки – 4579 (+2) од.,

спеціальної техніки – 174 (+0) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Лиманському та Бахмутському напрямках. Дані уточнюються.

 

Зі всієї наявної на початок року в РФ техніки за час війни знищено:

87,4% танків (з них 0,6% за минулий тиждень),

34,4% бойових броньованих машин (з них 0,2% за минулий тиждень),

76,3% автомобільної техніки (з них 0,6% за минулий тиждень),

63,2% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

36,8% РСЗВ (з них 1,2% за минулий тиждень),

22,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

29,5% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень),

15,0% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:51 Російська армія має низку недоліків, які впливають на її боєздатність, й у якийсь момент може почати розвалюватися зсередини, заявив колишній директор ЦРУ Девід Петреус: "Росіяни показали дуже серйозну відсутність логістичної структури, спроможностей і можливостей. Жахливий стан їхніх комунікацій, які є високочастотними, не зашифрованими й одноканаловими. Будь-хто, в кого є поліцейський сканер, може знайти та заглушити їхні розмови або записати". Росіяни вражають некомпетентністю, хоча РФ мала час та змогу підготувати свої війська перед повномасштабним вторгненням. На думку Петреуса, розвал російської армії залежатиме від кількох факторів:

– чи зможе Росія отримати додаткові безпілотники від Ірану;

– чи зможе отримати додаткові ракети та боєприпаси з Ірану чи Північної Кореї;

– усвідомлення солдатами розмірів втрат і безглуздості військової авантюри Путіна.

– погода в зимовий період та інші фактори.

 

 

09:30 Традиційний щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

14 грудня 2022 року Міноборони Росії оголосило про створення двох «фронтових творчих бригад» для підняття бойового духу задіяних у «спеціальній військовій операції» військ. Російські медіа повідомляють, що до їхніх лав увійдуть оперні співаки, актори й артисти цирку. Це сталося після недавньої кампанії російської Міноборони, спрямованої на заохочення громадськості дарувати солдатам музичні інструменти.

Військова музика й організовані розваги для розгорнутих військ мають давню історію в багатьох арміях, але в Росії вони тісно переплетені з концепцією ідеологічної політичної освіти радянських часів.

Крихкий моральний дух майже напевно продовжує залишатися значною вразливістю для більшості російських сил. Однак занепокоєння солдатів насамперед зосереджено на дуже високому рівні втрат, поганому керівництві, проблемах із зарплатою, нестачі спорядження та боєприпасів, а також відсутності ясності щодо цілей війни. Зусилля творчих бригад навряд чи зможуть суттєво зняти ці занепокоєння.

 

 

08:45 Ранкове зведення Генерального штабу ЗСУ:

Противник намагається покращити тактичне положення на Лиманському та зосереджує зусилля на веденні наступальних дій на Бахмутському і Авдіївському напрямках.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки російських окупантів в районах понад п’ятнадцяти населених пунктів. Серед них – Стельмахівка і Серебрянське лісництво Луганської області та Верхньокам’янське, Виїмка, Веселе, Бахмут, Кліщіївка, Опитне, Первомайське, Невельське і Красногорівка на Донеччині.

Протягом минулої доби противник завдав 5 ракетних, а також здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню.

Загроза авіаційних та ракетних ударів зберігається на всій території України.

На Волинському і Поліському напрямках обстановка без змін, ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На Сіверському та Слобожанському напрямках обстріляно райони населених пунктів Середина-Буда і Вовківка Сумської області та Стрілеча, Глибоке, Стариця, Вовчанськ, Волохівка, Чугунівка, Новомлинськ і Дворічна – Харківської.

На Куп’янському напрямку вогневого ураження зазнали райони Берестового, Ягідного, Котлярівки і Крохмального Харківської області та Новоселівського і Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку ворог обстріляв Макіївку, Площанку і Червонопопівку Луганської області.

На Бахмутському та Авдіївському напрямках під вогонь противника потрапили райони понад п’ятнадцяти населених пунктів. Зокрема це Верхньокам’янське, Спірне, Білогорівка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Часів Яр, Опитне, Мар’їнка і Новомихайлівка Донецької області.

На Новопавлівському напрямку ворог активних дій не проводив. Для уточнення положення наших військ задіяв БПЛА у районі населеного пункту Шевченкове.

На Запорізькому та Херсонському напрямках противник обстріляв з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії двадцяти чотири населені пункти. Серед них – Білогір’я, Новоданилівка, Оріхів, Степове, Плавні на Запоріжжі та Козацьке, Тягинка, Микільске, Херсон і Дніпровське Херсонської області.

Підтверджено вогневе ураження підрозділами Сил оборони 16 грудня поточного року кількох районів зосередження живої сили та військової техніки ворога, а також двох його складів боєприпасів у Запорізькій області. Втрати особового складу склали понад 150 поранених військовослужбовців, знищено 10 одиниць військової техніки різного типу. Інформація щодо ліквідованих загарбників уточнюється.

Командування окупаційних військ планує увести цілодобову комендантську годину в населених пунктах на тимчасово зайнятій території Запорізької області. Так, в населеному пункті Чернігівка зазначені обмеження будуть введені з 25 грудня, а в місті Бердянськ - з 30 грудня 2022 по 03 січня 2023 року.

Українські підрозділи ракетних військ і артилерії за минулу добу уразили 8 районів зосередження особового складу, 2 пункти управління та 4 склади боєприпасів російських окупантів.

 

 

07:16 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Кремль, ймовірно, намагається підвищити сприйняття компетентності Путіна і міністерства оборони Росії, висвітлюючи зустріч Путіна з об'єднаним штабом російських збройних сил і виступи Путіна на невійськових заходах.

• Розслідування "New York Times" російських військових документів, опублікованих на початку війни, підтверджує давні оцінки Інституту про те, наскільки хибні російські припущення щодо планування і рішення щодо розробки кампанії супроводжували російське вторгнення в Україну з самого початку.

• Теперішні російські наступальні операції навколо Бахмута ще більше вбивають клин між силами Донецької Народної Республіки і військами "групи Вагнера" Євгенія Прігожина.

• Центральне розвідувальне управління США вважає, що Кремль не налаштований серйозно на переговори з Україною, що відповідаж давні оцінці ISW.

• Українські війська провели контратаки в районі Сватового та Кремінної і продовжують завдавати удари по тилових районах РФ.

• Російські війська продовжили наступальні операції в районі Бахмута й Авдіївки-Донецька.

• Українські офіційні особи попередили, що російські війська можуть намагатися заманити українські сили в пастку на східному (лівому) березі річки Дніпро.

• Росія може проводити інформаційну операцію, хибно пов'язуючи поточні переговори щодо демілітаризації Запорізької атомної електростанції з можливим майбутнім українським контрнаступом у Запорізькій області.

• Кілька російських джерел спростували заяву військового комісара про те, що російська влада продовжить термін служби для солдатів строкової служби. Однак продовження терміну обов'язкової служби не буде необхідним для утримання нинішніх призовників у військах, оскільки всі колишні призовники є резервістами, а всі резервісти вже мають право на мобілізацію.

 

 

18.12.2022